- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- iPhone topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
Speeedfire
félisten
válasz
cellpeti #5390 üzenetére
Rakj fel egy egyszerű php könyvtár listázót, amúgy az atw helyett inkább az okhost.eu-t ajánlanám, magyar és 3gb helyet ad. Meg persze gyorsabb is valamivel mint az atw, meg nincs reklám.
Itt van 1-2 listázó, igaz nem mai darabok, de az atw-nek bővel jók, mivel szegényke még mindig a php4-el döcög. Személyes kedvenc: [link]
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
cellpeti #3343 üzenetére
Leírom a hibákat, amiket első körben észrevettem:
11. sor:
if (isset($_GET['melyikodal"])) {
"melyikodal"-t írtál, kimaradt egy l betű, ráadásul döntsd el, aposztrófot ( ' ) vagy macskakörmöt ( " ) akarsz használni...Aztán a kettővel utána lévő sorban (13. sor) már egyáltalán nem használod egyiket sem a $_GET-nél...
Tehát az eredeti koncepció szerint így lenne "helyes" ez a 3 sor:if (isset($_GET['melyikoldal'])) {
echo "<b>Jelenleg a következő oldalon tartózkodik:
$_GET['melyikoldal'].</b><br><br>\n";így, hogy tele van hibával, még jó, hogy elszáll...
még hiba, amit így gyorsan átfutva észrevettem:
alkalommal tekintett meg.<BRy\n";
helyettealkalommal tekintett meg.<BR>\n";
(bár én a <br /> változatot, az xhtml-szabványost szoktam használni)
és ezt követően még ez is teljesen hibás:
echo "\n\n<br>\n\n";
echo "</body></html>";
?>
?>
</body>
</html>előbbi helyett ezt írd:
echo "\n\n<br>\n\n";
echo "</body></html>";
?> -
cucka
addikt
válasz
cellpeti #2524 üzenetére
Gondolom a php 24 óra alatt című könyvből tanulsz, ott magyarázzák ilyen marha jól a kódot..
Először is, az else nem utasítás. Önmagában nem is létezik. Amiről te beszélsz, az az if..else vezérlési szerkezet. Az if így néz ki:
if (feltétel){
kód1
} else {
kód2
}Az if úgy működik, hogy fogja a feltételt és kiértékeli, ami azt jelenti, hogy a feltétel értékét átalakítja bool típusúra. (Ez azért fontos, mert a feltételben bármi lehet, amit a php bool típusúra tud alakítani. Megjegyzem, a php-ban nem létezik olyan változó vagy kifejezés, amit ne lehetne bool-ra alakítani)
Ha a feltétel értéke true, akkor a kód1 fog lefutni, különben a kód2.A te programodban a feltételben az szerepel, hogy elküldték-e az űrlapot. Ha ez teljesül, akkor feldolgozod az adatokat (pl. kiírod, hogy elfogadtad-e a kölcsönkérési igényét). Ha nem teljesül, akkor pedig kirakod neki a képernyőre az űrlapot (ez a kód2 rész). Az if szintaxisából látszik, hogy miért van a program végén az a } karakter. És igen, általában ilyen szerkezettel szokás megoldani az űrlapokat egyszerűbb oldalakon, tehát máshol is használhatod ezt a sémát.
Ez a sor: <input name="eletkor" type="text" size="3"> => ide miért kell? A méretet nem a text parancs határozza meg?
Megint kevered a dolgokat. Az a sor egy html részlet, ahol megint nincsen semmiféle parancs vagy utasítás, hanem tag-ek vannak és azoknak paraméterei. Az input tag például egy űrlapelemet ír ki a képernyőre. Az input tag type paramétere határozza meg, hogy milyen típusú űrlap elemről van szó (text esetén pl. sima szöveges mező). A size paraméter azt mondja meg, hogy hány betű kerülhet bele abba a szövegmezőbe. A szövegmeződ méretét a rá érvényes css stílusok határozzák meg. Tehát ha 100 pixel szélesre akarod megcsinálni, akkor<input name="eletkor" type="text" size="3" style="width:100px;">
És elnézést mindenkitől, akinek úgy tűnik, hogy a szavakon lovagolok, de véleményem szerint érdemes jól és pontosan megtanulni az alapfogalmakat. Tehát az if-re nyugodtan el lehet kezdésnél is mondani, hogy vezérlési szerkezet, mert a kézikönyvben is ezen a néven szerepel, nem pedig "utasítás", "parancs" meg egyéb kamu neveken.
-
tkazmer
addikt
válasz
cellpeti #2524 üzenetére
igen, amit egy kódnál eljátszottál, azt eljátszhatod egy másiknál is.
az inputos kérdésedre válaszolva pedig, nem, a méretet nem a "text" parancs határozza meg, elsősorban azért, mert text parancs nincs. amivel összekevered valószínűleg az az input típusa, az valóban text. A text inputok pedig valóban rendelkeznek egy alapértelmezett mérettel, azonban ezt sokszor felül kell írni a szükségleteknek megfelelően, erre szolgál a size tulajdonság.
Én mondjuk size helyett jobban szeretek css-ből babrálni, ha már úgyis meg kell formázni egy inputot, akkor azt sokkal jobban meg lehet tenni css-ből. -
cellpeti
nagyúr
válasz
cellpeti #2493 üzenetére
Csak W7 alatt nem fut.
Ezzel a kóddal megint mi a baj? Nem írja ki,hogy kisebb a szám,vagy nagyobb,vagy eltaláltam e! A könyv szerint pedig ki kéne írnia!
Mi az az isset() fv,mire valóó?
<html>
<head><title></title></head>
<body>
<?php
if (isset($_POST['elküldött'])) {
$szam = ranad(1,10);
if ($_POST['talalgatas'] > $szam) {
echo "<h3> A szám kisebb!<h3>";
echo "<br> A szám, amire gondoltam: $szam, nem nyert, játsszon újra<hr>";
} else if ($_POST['talalgatas'] < $szam) {
echo "<h3> A szám nagyobb!<h3>";
echo "<br> A szám, amire gondoltam: $szam, nem nyert, játsszon újra<hr>";
} else {
echo "<br> A szám, amire gondoltam: $szam,Ön nyert! Játsson újra!<hr>";
}
}
?>
<form method="POST" action="szamkitalalo.php">
<input type="hidden" name="elkuldott" value="true">
Melyik számra gondoltam 1 és 10 között?
<input name="talagatas" type="text">
<br>
<br>
<input type="submit" value="Elküld">
</form>
</body>
</html> -
cucka
addikt
válasz
cellpeti #2470 üzenetére
Amikor kirpóbáltam a Wamp-ot, nekem sem ment rajta a munkámhoz használt saját framework. Megmondom őszintén, nekem semmi kedvem nem volt szívni a mindenféle custom dologgal, amit beleraktak, úgyhogy inkább leszedtem a gépről.
Az appserv azért ajánlott, mert kb. ugyanazt a végeredményt adja, mint ha külön-külön telepítenéd a dolgokat, néhány start menüs shortcut-ot leszámítva semmi egyéni extra nincs benne. -
cucka
addikt
válasz
cellpeti #2467 üzenetére
Nálam is működnek. A php kódban egy print_r($_POST)-al ki tudod írni, hogy mit kapott a $_POST-ban a programod. (A print_r tömbök/objektumok kiírására való, tehát nyilván nem csak a $_POST-ra működik)
Amúgy én wamp helyett az appServ nevű mindent egybe csomagot használnám. A wamp-ban csomó egyedi beállítás és eszköz van, emiatt nehéz látatlanban megmondani, mi a gond.
Másik tanács: a hibajelzést kapcsold be. Ezt a php.ini-ben tudod megcsinálni, az error_reporting résznél. Esetleg magában a script-ben is megoldhatod, ha úgy kezded a kódot, hogy error_reporting(E_ALL);
Harmadik: az <input type=submit-nál mindig add meg a name paramétert. Ekkor az űrlap elküldésénél a gombra vonatkozó adatokat is el fogja küldeni. -
cucka
addikt
válasz
cellpeti #2462 üzenetére
Tele von Zsinór köszönöm. Még annyit,hadd kérdezzek,hogy ok,hogy azt jelenti,de miért kell oda?
echo "-2.7 abszolút értéke <b>" . abs($elso_szam) . "</b>";
Az echo az arra való, hogy kiírj egy (azaz pontosan 1 darab) stringet.
A programodban egy stringet, egy függvény visszatérési értékét és utána még egy stringet kell kiírj. Ezt meg tudod oldani 3 darab echo-val is, vagy egy echo-val úgy, hogy egymás után fűzöd a 3 értéket. Tehát a fenti sornál a következő történik
- a php meghívja az abs() függvényt
- észreveszi, hogy az abs() értékét stringekkel szeretnéd összefűzni. A string összefűzés operátor mindkét paramétere string kell legyen, tehát az abs() eredményét átalakítja string típusúra.
- összefűzi a 3 stringet, tehát az echo paramétere 1 string lesz.
- elvégzi az echo-t (kiírja az összefűzött stringet)Ha nem lenne ott a pont, akkor egyszerűen szintaktikai hibás lenne a programod.
-
válasz
cellpeti #2457 üzenetére
Hali!
Úgy látszik tényleg mindig összefutunk, a legkülönbözőbb topicokban...
Mivel tudom, hogy az angollal hadilábon állsz, ezért innen töltsd le a PHP Manual-t.
Roppant hasznos anyag PHP-hez
[PHP Manual HU]Fire.
-
VladimirR
nagyúr
válasz
cellpeti #2419 üzenetére
relaciokat nezd at, mert nagyon nincsenek rendben
<?php
$eletkor = 16;
if ($eletkor < 18 || $eletkor <= 35)
{ print ( "Üzenet fiataloknak"); }
elseif ($eletkor <= 1 || $eletkor <= 17)
{ print ( "Üzenet gyerekeknek"); }
else
{ print ( "Általános üzenet"); }
?>ez, amit te irtal kb az alabbiakat jelenti:
- ha fiatalabb, mint 18, vagy fiatalabb, mint 35, akkor "uzenet fiataloknak" (mindenki megkapja, aki 35, vagy fiataalbb
- egyebkent, ha fiatalabb, mint 1 vagy fiatalabb, mint 17, akkor "uzenet gyerekeknek" (senki sem kapja meg, mert aki fiatalabb, mint 35, az megkapta az elozot, a tobbiek meg kiesnek a 17 ev folotti koruk miatt)
- egyebkent altalanos uzenet (ez nagyjabol stimmel, a 35 folottiek kapjak meg)p.s.: nezd meg az elsot is, pl eletkor=3 esetre, meglatod, az sem jo, mert akkor is kiirja, hogy uzenet fiataloknak (az itt elso pontban reszletezettek miatt)
-
Tele von Zsinór
őstag
válasz
cellpeti #2419 üzenetére
Kezdetnek: vagy operátor helyett neked az és kell (|| helyett &&) de amúgy jónak tűnik.
Olvasás: vagy paraméterként kéred be (lásd: argv és argc változók), vagy fread()-al olvasol az stdin-ről, amit tudtommal előre megnyit neked a php. De! a phpt főleg weboldalaknál szokták használni, ott pedig nincs parancssor, csak get- és postváltozók. -
vakondka
őstag
válasz
cellpeti #2402 üzenetére
Bal egérgombbal az óra melletti tálca ikonon kattintva előjön egy helyi menü,
ott a legalsó menüpontra kattints, aminek ez a neve "put online"Ugyanitt amenü segítségével közvetlenül meg tudod nyitni a localhost helyet is ami a document root, vagyis nálad a c:/wamp/www/ mappa
Előfordul, ohgy csak akkor jön be a localhost, ha a loopbak IP címet adod meg a böngészőben: 127.0.0.1
Remélem így sikerül
-
Tele von Zsinór
őstag
válasz
cellpeti #2402 üzenetére
Azért nem éred el, mert nem megy az apache
A wamp oldalán van egy szép nagy kép, ott a legalsó menüpont a 'put online'. -
Tele von Zsinór
őstag
válasz
cellpeti #2388 üzenetére
Az IDE kérdés teljesen szubjektív, egyszerűbb projektekhez az is elég, ha syntax highlightot tud, erre jó példa a notepad++, ami ingyenes is. Komolyabb mókákhoz, code completionhoz én a phped-et használom, de ez fizetős.
Szerintem nem kell azon semmit beállítani, csak el kell indítani és működik is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- DDR3 BAZÁR! 8GB 16GB 1333MHz 1600MHz 2400MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W11 I CAM I Garancia!
- Update 06.13. Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged