- NFC Ring, avagy gyűrű, amivel fizetni is lehet
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Magisk
- Telekom mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
Új hozzászólás Aktív témák
-
ViZion
félisten
válasz
Multibit #1095 üzenetére
fain, akkor az megoldódott.
Igen, a Suricata szabályok macerásak, egy szint után írja is, h már policy kell, mert sok a szabály. Ezekhez még jön az Unbound listák... ehh. Majd rájöttem, h nincs rá szükségem, ahogy geoIP blokkolásra sem, nem nekem való (nincs honlap vagy bármi nyilvános stuff, csak az IoT cuccok, de így rém egyszerű a szabály: amit nem kértem, az drop...)Zenarmornál többször kellett az adatbázist resetelni, mert hibás lett. Utána egy darabig jó. De pár fület még így sem tudok használni, mert nem tölt be semmit, csak lefagy (opnsense nem, csak a zen gui). Adguard faék egyszerűsége és átláthatósága után az unbound report vagy a Zenarmor egy katyvasz kicsit.
freddirty: igen, sok a duplázás a listákban. Steven Black is összevont lista, elég alapos. NoTracking is jó, ez is összevont, deduplikált, optimalizált és a dead site-okat kiszedik. Steven Black-hez kellene ilyen, mert marha nagy lista, host-ba kompressed változatot raktam a laptopokra, mert fogta a gyenge vasat.
Multibit: a linkelt oldal is említi a spamhouse drop/edrop lisátát, nekem az a WAN oldalon a tűzfalban működik, Steven Black pedig az unbound-ban. SSH és GUI WAN oldalról letiltva (amúgy is mindent drop-ol onnan). NAS-nak olyan jól konfigoltam a tűzfalát (opnsense mögött van, de nah... köll), hogy nem frissített. Ki gondolta volna, h vannak frissítések, amik csak IPv6-al tölthetők?
Tetszik, amit az oldalukon írnak, kíváncsi lennék, h Steven Black-el mennyi az átfedés, lehetne-e azt is ezzel a szkriptjükkel ide mergelni. Azt azért szeretem, mert vannak kategóriák, jobban alkalmazható, nem csak malware/advert/stb. lista. -
ViZion
félisten
válasz
Multibit #1093 üzenetére
Suricata volt egy darabig, de feleslegesnek tartom itthonra, másrészt ez is tele volt error-al, leállt, stb... OPNsense viszonylag friss telepítés, nincs is teleszemetelve...
Unbound statisztikára ki mit használ? Adguard kinézet már megfelelne, a zenarmort nem nagyon tudom megkedvelni.
-
ViZion
félisten
ha van két szerver, akkor ott az egyiken nem tud elfutkározni?
RPi-n is elfut, szal. ahhoz lehet méretezni szerintem (ezt minimumnak véve). Megfigyelésem szerint (nálam, proxmox alatt) 4 GB ram bőven elég, i5-3470T procit 3-5%-ra "hajcsa", nagyobb csúcsokat nem látni, csak induláskor.
Nálam mondjuk csalk mobilnet van, ki-be nincs durva forgalom, helyi hátó is szerény, ha az Iot motyókat nem számolom.Más: az intrusion-ban láttam, h WAN felől több SSH próbálkozás volt, most drop-ra állítottam a rules-okat. Nem lenne jobb a firewall rules-hoz adni valamit, h WAN felől dobjon el mindent ilyesmit? Valahol listázhatóak a nyitott portok? A 4G modem/Router-ben DMZ-hez adtam az opnsense WAN portot, lehet ott csúsznak át ezek?
-
ViZion
félisten
Routered gondolom most is van, addig az oszt IP-t a népnek.
Nem kell hostnak külön port, telepítéskor lesz egy bridge, ha azt rendeled a VM-ekhez is, akkor kb. ennyi, mindenki mindent lát. Ne a WAN portod legyen az, arra figyelj.Ha NAS is lenne, akkor VM-hez könnyebb HDD-t átadni, mint konténerhez. Ha formázod és proxmox adja a tárhelyet a konténernek az más, azzal nincs gond. Én nem akartam 2 db ext4 vinyót mentegetni, formázni... majd egyszer, lehet...
-
ViZion
félisten
válasz
gery2123 #1059 üzenetére
szép. Akkor nem a pluginek voltak.
Memory leak-ről olvastam, de az korábbi kiadásban volt.
Mennyi az ajánlott ram? 10 GB-t adtam neki, mert ki tudja, de ha kevesebbel beéri -saját dash szerint 4 Gb fölé nem nagyon láttam menni- akkor inkább 6-ra redukálnám.
Fura is volt, h 2 GB rpi-n ezek rohangálnak... -
ViZion
félisten
Ki, milyen pluginokat használ?
Mi mennyire ver oda a CPU/RAM usage-nak?DNSMasq vagy Unbound?
Blokkoló listák... mennyit, melyiket?
Megannyi kérdés...Alapból felraktam sok plugint, amire nincs szükségem valószínűleg, bekapcsoltam egy halom szűrést... és 9 GB körül volt a ram használat proxmox szerint, 3 GB opnsense szerint. Letakarítva 6 GB pve / 2,5 GB opnsense szerint, (qemu aktív, ki téved akkor?)
Zenarmort is leszedtem, de ezt visszarakom, ha nem változik a dolog.
+custom filtert is raktam unboundhoz, a többit szűkítettem, de valószínűleg a "gyári" filtereket elengedem, steven black + no trackingintrusion detect van bekapcsolva... esetleg ez használ sok ramot?
Amiket kipróbálnék, várom rá a véleményeket:
- HA: ez fent van, HA oldalon még várja, h felrakjam
- OS-cache: webserver cache, fent van, üzemel. szvsz ez nem kellene ramot egyen
- adguard home: hááát, standalone bukott, ha nem tudom cron alá behúzni a listák frissítését, akkor esetleg...
- clamAV
- maltrail
- speedtestKöszönöm!
-
ViZion
félisten
Sziasztok!
opnsense kérdéseknek szerintem ennél jobb helyet nem találok
A jelenlegi konfig:
- Huawei 4G modem + router kombó, 3 LAN + 1 WAN/LAN port, wifi
- asztali gép, 1 LAN
- szerver gép: Proxmox+virtuális gépek, 3 db LAN, ebből 2 db opnsense-nek adva (WAN+LAN)
- Tenda router: házat wifivel látja el, AP-ként üzemel.A tervem az volt, hogy a huawei modemként üzemelne, onnan opnsense, egy switch és abból Tenda router a wifis cuccoknak, + az asztali gép.
Hasonló setup volt már, akkor a Tenda volt a router, egy külön kis router volt az IoT dolgoknak. Ez bukó, a kis router túl kicsi volt...Huawei router belső antennát kivezettem, így eléri a napelemet is a jel, szal. erre szükség lenne. Amit nem teszteltem még, h rejtett SSID-vel, DHCP nélkül (a routerben fix IP-n van az inverter USB dongle) tud-e csatlakozni...
A másik feladat a családnak egy adblock beüzemelés, ami a gépeken a host fájlos verziót váltaná. Adguard home nálam elvérzett, pi hole előtt még opnsense+unbound-al próbálkozom.
A modem után az opnsense lenne a következő eszköz, DHCP-vel, a megadott gateway és dns szerver is az opnsense lenne a kliensekben. force DNS működne-e a fenti kiépítésben? Így -a napelemen kívül- minden IS ezen keresztül történne, ha jól gondolom.
Korábban a Tendával a hasonló kialakításnál más alhálózaton volt a modem és a router. De jelenleg egy alhálózaton kellene lenniük, mert az inverterből is szeretnék adatokhoz jutni.
Ez mennyire működőképes?Köszönöm a javaslatokat
Új hozzászólás Aktív témák
- Napelem
- Házimozi haladó szinten
- NFC Ring, avagy gyűrű, amivel fizetni is lehet
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen légkondit a lakásba?
- CPU léghűtés kibeszélő
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Eladó MSI B650 GAMING PLUS WIFI Alaplap
- Eladó PNY GeForce RTX 4070 Ti SUPER 16GB videokártya
- Bomba ár! Asus Slate EP121 Tablet - Intel Core i5 I 4GB I 64GB SSD I 12" Touch I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! HP EliteBook 2570P - i5-3GEN I 4GB I 320GB I DVD I 12,5" HD I W10 I Garancia!
- Bomba ár! HP EliteBook 2560P - i5-2GEN I 4GB I 320GB I 12,5" HD I W10 I Garancia!
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Felújított számítógépek/merevlemezek Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest