Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
ez nem összehasonlítás, csak hangosan gondolkodás, eredetileg 200at szántam az akcióra, ezen már a d80 eleve túl van, de azt még talán rászánnám. annyi pénzből viszont a k10d nevetve kijön és még tudok hozzá objektíveket is venni, igaz csak régebbieket, de a nikonhoz meg semmit sem tudnék jóideig

-
törölt tag
k10d 18-55 -el 150eFt, a d80 meg 230eFt, igaz ahhoz 18-70 vagy 18-135 van, de ez mégsem 8eFt különbség

ottkar: múlt héten több mm- ba is benéztem, mindegyikben volt legalább 10db, ha nem több. nem tudom honnan vették, talán sehonnan, csak még nem fogyott el, de a lényeg az, hogy van belőle
a garancia nekem nem problémás, heti rendszerességgel járok németországba, bármikor ki tudom vinni. -
törölt tag
válasz
Szten Márs
üzenetére
nem lesz nehéz, ausztriában veszem meg, nemrég írtam is az egyik topicban, hogy tele vannak a boltok k10d-vel, és 600euro (kb 150eFt) a 18-55mm -el

philoxenia: remélem nem bánom meg, a szívem valamiért a nikonhoz húzna, de az eszem és az észérvek a pentaxhoz

-
törölt tag
azt hiszem döntöttem, és k10d -t veszek
ami döntött, az az ár, és a régi objektívekkel való kompatibilitás. egyedüli dolog ami nem tetszik benne, az a jpeg feldolgozás (néha azért szeretnék abban is fotózni). erről tud esetleg valaki nyilatkozni, hogy mennyire gáz/nem gáz?üdv
mod.: ja, amivel szemben "nyert" nálam a k10d, az a d80, bár néhány dologban még mindig a nikon tetszik jobban, de azt hiszem nem ér annyit a különbség

-
Zola007
veterán
válasz
Szten Márs
üzenetére
Vazze, igazad van. Az volt a baj, hogy én már agyban leosztottam apsc-re a filmes látószöget digit obi esetében, míg a másiknál nem. (valszeg a digitet a digit szó miatt). Na itt jelentkezett az anomália a rendszerben by Morfológus
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Zola007
üzenetére
Szerintem ő a piros ruhás csajra gondolt épp, és mivel azt mondtad, hogy egyre gondoltok, így nyilván te is arra kellett, hogy gondolj

Egyébként a digitre tervezett objektíveknél is a valós fizikai gyújtótávot írják rá az objektívre, így 24mm-es gyújtótávú teljes kisfilmes kockára tervezett objektívnek ugyanakkora lesz a látószöge, mint egy 24mm-es digitre tervezettnek. Az már más kérdés, hogy mindkettőnek 36mm kisfilm-ekvivalens lesz a K10D vázon a látószöge.
-
Zola007
veterán
Milyen piros ruhás csaj? Most ezt nagyon nem vágom (netán vmi Mátrixos beütés?)
Ottkar: Az rendben, hogy az a képrész hiányzik, de akkor, hogy a digitre tervezett obinak megfelelő térlátást kajuk, nem kell még nagyobb látószögű manuálisból?
Arra gondolok mondjuk, hogy digitből (már felszorozva) mondjuk van egy 24 millis nagylátónk, akkor manuálból nem kell még kisebb (pl 18 mm), mert az effektíve a teljes képnek csak kisebb részét rakja az érzékelőre -
ottkar
addikt
-
-
Zola007
veterán
válasz
Mercutio_
üzenetére
Elnézést, hogy itt folytatom, gondolkodtam, hogy átviszem a témát az obis topicba, csak olyan se füle se farka lenne ott belekezdeni, ha vki rátalál, nem tudja az előzményeket.
Főleg a tele tartományban gondolkoztam ilyenen, a 200-400 mm-es régiekkel szerintem ott lehet igazán nagyot spórolni.
Jaja, igaz amit mondasz. Szerintetek hol van az a határ, ahol elkezdenek túl "tágak" lenni a régi nagylátós obik?
Mert elméletileg egy bizonyos pont fölött megfordul a dolog és éppen a szélekre apellálnánk a nagylátókkal, de azok meg nagyobbra vetítenek, mint az apsc.Csak mert te írtad, hogy 50 mm fölött, de mennyivel lehet ez alá menni?
Én spec a 18-55/3.5-5.6 kitobi kiváltására gondolkodom ilyenen. -
Zola007
veterán
válasz
Szten Márs
üzenetére
Azz vágom, hogy a --__--__-- kialakítás miatt a beeső fény szöge limitált (ezt a magasságkülönséget próbálták leharcolni a k20d-nél alacsonyabbra), de én spec az ilyen sarkok felé történő lágyulásra és sötétedésre gondolok. Ugye ezeket az üvegeket eleve nagyobb terület kiszolágására alakították ki, ami ugyanúly egy síkban helyezkedik el, így a lencsék széli geometriáján belül "elfér" az APS-C méret, tehát ezek a tényezők elméletileg eléggé redukálódnak.
-
Hydra SR
addikt
Azé régen is voltak szar optikák, csak azok nem maradtak fent olyan tömegben, mint a jók. És nem csak digiten voltak szarok, már filmesen is gagyi volt egy-kettő. Áráról meg annyit, hogy akkor ugyanúgy több havi fizetésért lehetett - ha lehetett egyáltalán! - hozzájutni, mint most. Csak most olcsók a régiek.
-
ottkar
addikt
válasz
Zola007
üzenetére
Nem mindegyik régi optika ad kifogástalan eredményt digiten de az nem minőség miatt van hanem a film és az érzékelő közti lényeges különbségből. Az ezüstbromid kristály oktaéder alakú míg az érzékelődiódák a lencséikkel együtt is kisebb szöget tudnak megfelelő erősen érzékelni.
-
ottkar
addikt
válasz
Zola007
üzenetére
Nem hiszem hogy nálam régebbi motoros sok szaladgál a neten. Nagyon drágák voltak akkor is egy 135-ös tele több mint egy havi fizetés volt, egy jobb gép mint pld a Pentina 2 havi. A nyersanyagok mint a film pl elég olcsó volt hiszen a Váci Forte gyár a fél világra szállított mivel a minősége a világon az egyik legjobb volt.
-
Zola007
veterán
Akkor majd benézek, ha aktuálkis lesz a dolog.
Hát rajzra gondolom majd mindegyik régi nívós márka veri a mai digitre gyártott obikat, akkor még azért 35 mm-re gyártották a cuccot v. ami még ütősebb, 6x6-ra.
Lehet hülye kérdés, de én azt csodálom, hogy a fenébe nem bírnak ma ilyen obikat gyártani, mint a fenti 500/5.6 vagy 50/f1.4-ek elfogadható áron?
jó, tudom, 300/2.8 meg /1.4-ek ma is megvannak, de amik ottvannak a szeren, azok vmi horror árúak. Akkoriban mennyibe kerültek az ilyen obik, kérdem én vmelyik régi motorostól? -
Zola007
veterán
válasz
Trencso
üzenetére
Én is pentaxot akarok, s ilyesmi 50-100 mm körlüli cuccokat talán tudnának is hozzámvágni ingyen. Mennyire használhatók ezek ilyen 20-30 évek után (koszolódás, bevonatkopás), illetve úgy effektíve mennyire jönnek ki a digitgépekkel?
Mert ilyen fényerőnél már kitobi elbújhat.mondjuk ilyenek? (nem feltétlenül pentaxra gondolva, csak ezt találtam:
[link]
meg ilyesmi: [link] -
Trencso
csendes tag
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy egy Pentax F1,4/50 -es MF-os obi jó állapotban (alig volt használva) megér 19 eFt-ot?
-
Zola007
veterán
válasz
Szten Márs
üzenetére
Hát én is úgy értettem a "szakikat", ahogy illik.
Nekem járt anno pár évig a Chip és a PC World is, de már akkor is írogattak a saját hardveres témáikban is akkora baromságokat, mint ide Hawaii.
Nekem spec úgy érzem rég lefutott a kérdés: ha lesz zsé, akkor pentax (a jellemzői szerintem egyedülállóak lesznek még 1-2 évig, az biztos) -
Szten Márs
nagyúr
válasz
Zola007
üzenetére
Hát fel fog menni a vérnyomásod, az biztos. Azt mondja már meg nekem valaki, hogy miért ír olyan valaki újságba, ami ráadásul fene tudja mekkora darabszámban megjelenik, aki még arra sem vette a fáradtságot, hogy az alapvető információknak utánanézzen és annyira nem ért az egészhez, hogy fel sem tűnik neki, hogy hülyeséget ír. És a laikusok simán elhiszik, miért ne hinnék el, hisz "szakújságíró" írta le ezeket a dolgokat és majd azért vesznek Sony A300-at A200 helyett, mert az A300-ban beza pentaprizmás kereső van a cikkíró szerint, az A200-banmeg csak pentatükrös
És ez csak egy a sok baromsága közül. A tesztgyőztesnek kihozott Pentax K200D szerinte műanyagvázra épül
Na mindegy, kávé helyett tuti jó...
Mindenesetre a cikket így is köszönöm, tanulságos volt. -
jeni
félisten
A 2008 májusi PC World újságban éppen a kis tesót tesztelték vagyis a K200D-t és teszt győztesnek hozták ki!!

-
jeni
félisten
válasz
Drpupak
üzenetére
Erről van megrendelői számlád?Mert ha van akkor az adott időpontban megrendelt váz forint összege érvényes.Roszabb esetben nem jön meg az árú,és közlik,hogy nem tudják beszerezni.Ha van elöleg adva erre a K10D-re akkor semmi gond nem lehet,na mondjuk pár napot csúszik a dolog.
-
Zola007
veterán
válasz
Drpupak
üzenetére
Szerintem telefonálgass rájuk, mert két hét az már gyanús.
Nem akarlak elszomorítani, de van egy olyan érzésem, hogy már eladták kp-ért vkinek.Ja és ha mégis meglenne, a szerződéskötéskori (165) áron kell adniuk, úgyhogy nincs apelláta, nem foghatják rá, hogy most már 200.
-
kpista
tag
válasz
Drpupak
üzenetére
Pár éve a Konica-Minolta D7D kifutásakor és a Minolta megszűnésekor volt nagy "verébhajsza" a váz után.
A K10D-vel is valami hasonló szitu lesz - gyanítom.
Mert ez a váz hosszú idő besöpört egy sor díjat - persze nem véletlenül - jó árban van és a fejlődés elsöpri. Ez van!Akinek kell egy 1 éves, 1800 expós K10D váz, minden gyári tartozékkal + infratávkioldóval 120 ezres irányáron, megtalál e-mailben.
Üdv. -
SeatZola
őstag
Amerikában Ebay-en vásároltam Pentax obit. Újat 1 év világgarral. Ezt szerintetek szükség esetén lehet Mo-on is érvényesíteni?
-
SeatZola
őstag
Na megoldódott a dolog. Találtam egy 2 hónapos hivatalos magyar garos gépet 2100 expos gépet. Ezt veszem meg.
-
jeni
félisten
válasz
üzenetére
csak azért írtam,hogy használt váz esetén (hibátlan vagy hibás váz)+ jobb objektiv vagy a másik oldalon új váz objektiv nélkül vagy alapobival
Én is úgy vagyok vele ha lehet akkor inkább zsir új váz,de ha pémzszüke van a dologban akkor a "B" verzió vagy inkább a Pentax K200D és belefér az obi is.Majd ugyanolyan minőség csak pentaprizma helyett pentatükör van,ráadásként egy két dologban jobb mint a K10D-n levő tech.paraméter
-
jeni
félisten
válasz
üzenetére
De lehet a használt is kifogástalan termék,Ha veszed újként a vázat ha szekrényben tartod az akkor is használtnak minősülne idő után.Ha az a váz amit láttál használtként hibátlan karcmentes akkor nem valószinű,hogy szétesik a kezedben. A Pentax K10D-n 2000 kattintás van 1 év alatt akkor az a gép nagyon megkimélt állapotú,amelett,hogy 100000 expora van tervezve.Igy maradna +33000 Ft amit egy jobb obira tudnál költeni.
-
törölt tag
válasz
SeatZola
üzenetére
én mindenképp az újat venném, valahogy nem szeretem a használt cuccokat, jobban esik ha én bontom ki először
persze ez attól is függ, hogy van e még egyáltalán újban (én is ilyet vennék lehet, de nekem jövő hét vége előtt nem aktuális, akkora már lehet nem is lesz, amilyen kereslet van rá
) -
SeatZola
őstag
Szerintetek egy 1 éves 1800 expos K10D váz 115k-ért vagy egy új 147k-ért éri meg jobban. Nem tudom mitévő legyek, de gyorsan kellene döntenem...
-
SeatZola
őstag
Medikernél nem tudtok egy kis kedvezményt intézni? Vennék egy K10D-t....
-
philoxenia
MODERÁTOR
Érdekes, az akkuk között is lehet szórás, de nálam visszanézegetés nélkül, vaku nélkül, igaz, de új mappát kezdett a gép, mivel az első 500 után így csinál, abban is több volt 100 képnél és még nem jelzett az akku. Vettem hozzá pótakkut azért. A szokásos helyről, két nap alatt megjött.

-
BiriBum
őstag
Lehet, hogy volt már, de nem tudtok véletlenül PDF formátumú részletes használati utasítást valahol?
-
törölt tag
válasz
Szten Márs
üzenetére
ugye-ugye

-
törölt tag
válasz
Szten Márs
üzenetére
a b terv a d80, e kettő között őrlődöm

-
BiriBum
őstag
válasz
Szten Márs
üzenetére
A mai tapasztalatokkal felvértezve én a helyében csak a K200D-re gondolnék...

-
BiriBum
őstag
Megvettem a városban található egyik utolsó gépet
18-55 II (!) alapobival. (Már rendeltem az Ebay-en egy fix 50-es 1,4 manuált is
).
Nagyon tuti masina, a súlyánál fogva ideálisan megtartható és király a két tárcsa is!
Siessetek!
Apropó, mi lehet a különbség a II-tes verziójú alapobi és az eredeti között?
-
Mercutio_
félisten
válasz
Szten Márs
üzenetére
SMC Pentax "csak tiszta forrásból"
Van sok képem amit vele csináltam, de nincs időm feltölteni, makrók, és full nyitott rekeszes virágok (szépen mossa a hátteret)Korábban volt szó róla, hogy 18-55-ös kitobi fokuszgyűrűje könnyen jár, ez nem hiba, hanem a quick-shift rendszer miatt van, ami lehetővé teszi, hogy AF-módban is lehessen korrigálni a gép által belőtt fókuszt

-
ottkar
addikt
válasz
Szten Márs
üzenetére
Chinonban van több fajta is. Van amelyiknek jó az élességrajza már teljes nyíláson is van olyan amelyiket rekeszelni kell. (mindkettő Japán)
-
adik
őstag
válasz
üzenetére
Ez a 300 kép nálam talán bruttóban jön össze, pedig még csak a beépített vakut sem használom, gyakorlatilag egy kimerítő, 120-150 megtartott képet eredményező napot bír ki. (Mondjuk kevés selejtet (tudom, relatív, gyakorlatilag még a jó képeim is selejtek) termelek, inkább keveset kattintok, de azt átgondoltabban.)
-
törölt tag
válasz
Szten Márs
üzenetére
akkor nem kell pótakksi, annyi azért elég egy útra

-
törölt tag
válasz
Szten Márs
üzenetére
remek

és úgy általában mennyit lehet vele fotózni? jönnék-mennék vele, kirándulni is, külföldre is, és ott nincs túl sok lehetőségem feltölteni. -
-
bal13
csendes tag
válasz
Szten Márs
üzenetére
Két hete vettem itt K10D-t akkor direkt rákérdeztem hogy mennyi van még. A válasz az volt, hogy konkrétan nem mondhatják meg, de van még... Viszont több már nem lesz, úgyhogy bele kell húzni ha valaki el akar még csípni egyet. És tényleg érdemes előtte felhívni őket.
-
Mercutio_
félisten
válasz
Szten Márs
üzenetére
Egy manuál 50/1.7-et én is begyűjtöttem, de elég erősen kellene győzködni, hogy megváljak tőle

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Túllépne a DRAM limitjein a Neo Semiconductor-féle 3D X-DRAM
- Autós topik
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- Linux haladóknak
- Ha Darwinra hallgat az AI, nehéz lesz megállítani
- Arc Raiders
- 4K vs 8K – Megéri-e a 8K TV 2026-ban?
- Motoros topic
- Milyen NAS-t vegyek?
- Apple MacBook
- További aktív témák...
- VILTROX NF-Z adapter ( Nikon FTZ II adapter ) - Új -
- Canon EF 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM - Újszerű -
- Canon BG-R10 markolat (EOS R5, EOS R6, EOS R6 Mark II) - Újszerű -
- Canon EOS 1300D gépek objektívekkel ( 2800 / 9400 / 9600 / 13700 expo )
- Tilta FX6 Camera Cage Rig Sony FX6-hoz, profi videós felszerelés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Gigabyte B650M R7 8700F 64GB DDR5 1TB SSD RTX 5070 Ti 16GB Lian LI LANCOOL207 ADATA 850W
- 27% - ÚJ GAMER PC! Ryzen 9800X3D / RTX 5090 / 48GB 6000MHz / 2TB NVMe / 1250W Gold! BeszámítOK
- ASUS Vivobook OLED S513E notebook, laptop
- AKCIÓ! Gigabyte Vision OC RTX 3080 10GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

a garancia nekem nem problémás, heti rendszerességgel járok németországba, bármikor ki tudom vinni.