- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Milyen okostelefont vegyek?
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
Aktív témák
-
tildy
nagyúr
Kosz mindenkinek aki segített!
-
Kinti
csendes tag
Szoval elolvasgattam a hozzaszolasokat.Sajnos most nem tudtam neten lenni,m.nem mukodott+a koliban sajna nincs.:(Tehát köszönök minden segitseget.A program összeállt.A részvétnyilvánito hozzaszolasokat koszonom.Aki pedig azt probalta ecsetelni,h.ez egy egyszerű feladat és meg kéne tudnom oldani.Meg kéne igen.De ez az egyik legnehezebb feladat volt és nem én választottam.Meg nem a kedvenc témaköröm a pascal programozas.A tanár meg elég keményen kéri a dolgokat nálunk,állandoan kérdez gépen,lapon irasban és igy egy csomo beadando dolgozatot is csinaltat velunk.Ez nem sajnaltatas lenne!!!Csak igy a készuljunk fel a kétszintű érettségire dolgot mindegyik tantárgynál erősen alkalmazzák.Viszont a program kész van és KÖSZÖNÖK MINDENKINEK MINDEN SEGITSÉGET!!!
:))
[Szerkesztve] -
von_AXeL
csendes tag
Kérdés a háromszög oladali, csak egész számok lehetnek, vagy valósak is?
Mivel, ha vszünk egy a,b,c oldalú derékszögű háromszöget és valósa az oldalai, akkor azt nem nagyon lehet pontosan kitölteni.
Ha meg kell segítség írjon mailt, merrt ötletem az van a megoldásra,talán.
ÜDV:AXeL
[Szerkesztve] -
BlackWoOd
aktív tag
OFF
''Egyébként meg akkor volt magas szintű az oktatás, ha mást sem csináltál a szabad idődben, mint programoztál. Na mi nem ilyenek voltunk, így látták a tanárok, hogy nem igazán érdemes strapálni magukat egy-két ember kivételével.''
Ja, kérem! Ők megpróbálták, de senkit sem érdekelt... úgy én sem hiszem, hogy strapálnám magam (feleslegesen...)
Bár ha jól emlékszem, az akkori tanárok megpróbálták a kevésbé érdeklődő/tehetséges/más goldolkodásmódú egyéneket kicsit ''szintre hozni''...
(több-kevesebb sikerrel, persze, de a szándék megvolt egyik részről...)
ON
Kinti!
Mi van a házival (vagy inkább szorgalmi feladat volt?)? -
Wildmage
senior tag
válasz
BlackWoOd #51 üzenetére
OFF
A netwarsra emlékszem még, de az olyan '96-97 környékén volt divat aztán elkezdtük a Doomot, meg 5.-ben a CS-t. Egyébként meg akkor volt magas szintű az oktatás, ha mást sem csináltál a szabad idődben, mint programoztál. Na mi nem ilyenek voltunk, így látták a tanárok, hogy nem igazán érdemes strapálni magukat egy-két ember kivételével.
ON -
9CS
senior tag
Természetesen, nagyon jó :C Csak ha Kinti megnézi, azért arra figyeljen, hogy nem egyforma random karakterekkel irja ki a háromszöget (amit írt az elején, hogy kéne), hanem változókkal. De csak kötözködöm, mert múltkor nekem is segítettél, és az túl jó volt, abba nem lehetett belekötni. :D
-
tildy
nagyúr
Engedjétek meg, hogy hugom levelét megosszam miért nem tudott írni a topicba:
''Szia!Csak azert irok,mert egyszerue otthonrol nem tok fellepni a netre most is csak egy keves idom van!Nagyon lassan kapcsolodna de nem sikerul.Mig eddig ha nem is csatlakozott megis gyorsan jelezte,h.foglalt most nagyon lassu,ugyh.nem tom,h.sikerul-e majd csatlakoznom.Holnap este leszek ha tudok.Csak ennyit akartam irni.Vegulis meegdumaltam a atanart,h.hetfore hozzam.Addig is köszönöm a segitsegeket.En meg majd valahogy megcsinalom.Majd megkeresek egy par embert.Ilyen programozos fajtat.Na mind1 hetfore valahogy csak meg tudom csinalni.
''
Szóval köszön mindent szépen, bát nem tudom tudott e fórumot olvasni ,így lehet nem látta Kovácsúr megoldását. -
BlackWoOd
aktív tag
Hát, én is a Kalmárba jártam 4+1 évet, de az alap algoritmusokat papíron tanították... A konkrét megvalósítás persze pacalban került a táblára, hogy mindenki yoóól lemásolhassa a füzetébe... :DD
(Sztem a prog. oktatás színvonala abban az iskolában elég magas szintű volt akkoriban 1992-től... :U)
(Ja, akkoriban a NetWars volt a grafikus csúcsjáték, CS sehol sem volt...) -
Wildmage
senior tag
Csak, hogy azok is megtudják miért is Pascalt tanítanak a középsulikban elmondom a storymat, meg amit megtudtam. Én a Kalmár L. Számtech Szkiba jártam 5 évig, ahol a képzés full komolytalan volt attól függetlenül, hogy sok mindent tanítottak az évek alatt a Basictől a C-ig.(Na jó azért sem volt túl nagy sikerük nálunk, mert 5.-ben pl. szinte mást sem csináltunk, mint heti 8 órában Counter-Strike :) ) Utána meg jártam az ELTE TFK angol-számtech tanári szakára 2 hónapot.
A lényeg a lényeg, hogy azért tanítanak Pascalt, mert a kezdőknek az alap rendezőalgoritmusok stb. megtanulására ideális, mivel egyszerű és áttekinthető. A másik dolog meg az, hogy ha neadjisten azon törné a fejét a delikvens, hogy valami ma is használt nyelven kezd el programozni, akkor rengeteg nyelv nagyon hasonlít ehhez és már kevesebbet kell megtanulni belőlük.
Ja és PeliScanhez hasonlóan én is otthagytam a pályát. :D Elmentem reklámmenedzsernek, ami ha minden jól megy be is fog jönni, mert már 4 jósnő azt mondta sok pízem lesz:D
[Szerkesztve] -
tildy
nagyúr
válasz
burgatshow #42 üzenetére
Régi rendszer szerint 3.-os gimis, mostani rendszerben 11.-es.
Számtech tagozat.LVG.(Timi ha kitoroltossem ezt a hozzaszolasom, szolj nyugodtan.Gondolom ejfel utan leszel neten.)
Kovacsur:koszonom elore is a neveben.Remelem menni fog neki.
[Szerkesztve] -
pardoc
tag
:)))
Tök eccerű. A graf képernyőt teleírod a random karakterrel. Ezután Pl sárgával megrajzolod a háromszög vonalait, majd a háromszögön kívülre eső részen csinálasz egy (rossebb se emléxik a commandra) ''színezés az adott ponttól a megadott színig''. Bár lehet ez C-ben volt, de ha emlékeim nem csalnak Pacalban is van. Így aztán a vonalak meglesznek, és random karakterekkel is fel lesz töltve a háromszög, igaz a széleken a betűk le lesznek vágva, de nem lógnak majd bele a 3szög vonalaiba. Szerintem elegáns :))))
[Szerkesztve] -
KovacsUr
addikt
Ez kb. azt csinálja, amit kell:
program Kinti;
uses Crt;
var
alap, magassag, x, y: Integer;
procedure Koordinatak;
{ Itt kerjuk be vagy generaljuk a koordinatakat izles szerint }
begin
alap := Random(70)+1;
magassag := random(20)+1;
x := Random(79-alap) + 1;
y := Random(24-magassag) + 1;
end;
procedure Kitoltes;
{ Itt toltjuk ki a haromszoget random karakterekkel }
var i, j: Integer;
begin
for j := 0 to magassag-1 do begin
for i := 0 to Round(alap*(j/magassag)) do begin
GotoXY(x+i,y+j);
{ Write('*');}
Write(Char(Random(223)+33));
end
end
end;
begin
TextMode(3);
Randomize;
ClrScr;
Koordinatak;
Kitoltes;
end. -
KovacsUr
addikt
No, megvan már? Mert akkor neki sem kezdek :)
-
9CS
senior tag
Mivel nem írtatok, hogy most pontosan, hogy is van ez kicsit próbálkoztam. De mivel béna vagyok és kezdő így fura dolgok lettek, mindenesetre érdemes lehet átnézni. Ötlet az van benne, csak csiszolni kell. No meg ugyis az a lényeg, hogy elkezdd valahogy aztán már menni fog :)
Program Haromszograjzolasa;
Uses Crt;
var y,x : byte;
o : char;
procedure eztir;
var i : byte;
k : char;
begin
randomize;
i:=random(222)+33;
k:=chr(i);
o:=k;
end;
procedure hovategyem;
begin
randomize;
x:=random(80); {kepernyo meret karakteresen}
y:=random(25); {ahova mehet a 3 szog}
gotoxy(x,y);
end;
procedure mit;
var h,i : byte;
begin
randomize;
h:=random(9)+2; {max hossza a 3 szog alapjanak}
repeat
begin
for i:=1 to h do
write(o);
end;
h:=h-1;
y:=y-1;
gotoxy(x,y);
until h=0;
end;
BEGIN;
clrscr;
eztir;
hovategyem;
mit;
ReadKey;
END.
A gond ezzel, hogy ki-ki fut a képernyőböl, amit persze tuti meg lehet akadályozni (de ugye kezdő vagyok és béna is :D) ha ez meg lenne kész is :) Na jó még egy kis forgatást lehetne beletenni, de az (Nekem) igen nehéznek tünik. No meg ugye az is gond lehet, hogy ez Tildy ''feladatleírásához'' áll közelebb, ha kell vonal is köré az gáz...
szerk: csunya gonosz RIOS3 motor :t hipp hopp eltünt a formázás...
[Szerkesztve] -
BlackWoOd
aktív tag
Ha nem karakteres mód, a fenti dolog grafikusban is ugyanúgy menne...
De ha nem karakteres, a pascal graf. cuccai között van egyszerű poly rajzoló rutin, úgy emléxem, így nem jelentene többet az egész egy kb. 10 sorok programnál...
(DrawPoly, FillPoly) :DDD -
KovacsUr
addikt
Tényleg szöveges módban kell rajzolni háromszöget? :F Bizotsan nem értettetek félre valamit? Ez így mindenképp nagyon csúnya lesz, a tanár fantáziája viszont dicsérendő :DDD Most mennem kell matek gyakra, de ha estig nem hozzátok össze, segítek összedobni valamit :)
-
BlackWoOd
aktív tag
Egy elvet leírok, a pas-t neked kell összebarkácsolni, remélem megy:
Adott a derékszögű hsz, mindegy hol.
A függőleges szára legyen ''Y'', a vízszintes meg legyen ''X''.
Szépen kiszámolod, hogy soronként mennyi csillaggal kell növelni a sort: ''A''=(X-1) / (Y-1)
Ezután soronként a következő a szükséges csillagok száma:
(ez fog az 1 db ciklusban menni, aminek legyen a változója ''i'')
CS(i)= ''i'' * ''A'' + 1
Így a kerekítésből adódó torzulást az utolsó sorban nem tudod kikerülni, de nem zavaró... (a ciklus 0-tól indul, így elsőre 1 csillagot kell kapnod...)
(Jah, rajzoláskor goldolj arra, hogy a képernyő koordináták ''fejjel lefelé'' vannak...)
Nem írtam kódot, csak papíron teszteltem, de 2 kül. adatsorral müxött...
mod: A ''vonalak'' meg persze, hogy megtörnek...
[Szerkesztve] -
HEBI
senior tag
Amire én gondoltam ahhoz komoly koordinátageometriai ismertek kellettek volna, amivel már nem rendelkezem. De minimum grafikus felületben gondolkodtam és változó karakter méretekkel, hogy maximálisan ki lehessen tölteni véletlenszerűen a képernyőn véletlenül elhelyezett derékszögű háromszöget, ami tetszőleges szögben állhatott volna. Ehhez képest egy mérföldekkel egyszerűbb feladatot látok...
-
tildy
nagyúr
Ez egy kozepsuli ahol ezt tanitjak epp...Ha jol lattam nekiallt mar de a derekszogu haromszoggel is baja van(neha jol rajzolodik ki neha nem).Tegnap sokat dumaltam Kintivel, es azt mondta tan az is eleg , ha ay alabbi dolog megvalosul (nem random karakterekkkel, hanem csillaggal)Remelem igy mar jobban lathato , mi is a feladat...
*
************* -
L3zl13
nagyúr
Nem biztos, hogy kell tudni a karakter méreteit.
Lehet, hogy csak azt kell tudni melyek azok a karakterhelyek (normál 25x80-as karakteres módban) amelyek teljesen belül esnek a háromszögön. Persze ez a feladattól függ.
Ráadásul azt mondja neki már a háromszöggel is gondjai vannak, szóval... -
HEBI
senior tag
Ez nem Pascal kérdése és nem is háromszög rajzolásé, hanem a kitöltés gázos. Kell hozzá tudni a karakter szélességét, magasságát és matematikai alapon kell megközelíteni azt a koordinátapár halmazt amibe lehet kirajzolni. Pontosan kell kitölteni a derékszögű háromszöget?
Meg mellesleg az ilyen házik arra valók, hogy az Illető készítse el!
De segíteni szívesen segítek, ha nekiáll és kérdez! -
L3zl13
nagyúr
Hááát, pascalban én sem tudok segíteni, de mi lenne, ha mondjuk beírnád, amire eddig jutottál.
Ha csak az algoritmusban van hiba, akkor abban az is tud segíteni, aki nem vágja a pacalt...
Pl miért nem derékszögűek a háromszögek stb... -
tildy
nagyúr
Timi itt egy up:)
Sråcok håt egy lege'ny sincs talpon a vide'ken, aki kenne' vågnå a pascalt???
[Szerkesztve] -
Kinti
csendes tag
Remélem tud valaki segiteni!Holnap majd felnezek netre!Előre is köszönöm!Jó8!
-
PeliScan
addikt
Az az igazság, hogy bár nem szeretem a Pascal, azért ha vki komolyabban szeretne programozni, akkor valszeg jobb mint a QBasic. Én nagyon szeretem ezt a nyelvet, talán mond6om hogy elég mesterien műveltem (hangkártya, egér drivert írtam/használtam benne, írtam egy egész CDs játékot is ám..! :D) de amikor elkezdtem C++ tanulni, akkor hatalmas hátrányaim származtak a QBs megszokásokból... így abba is hagytam az egészet, és elmentem szociológusnak. :D
Kinti, azért ha vmi folytán mégis jó lenne a QB szólj feltétlen, mert magamtól már biztos nem veszem elő, de ha van vmi ehhez hasonló értelmes cél, akkor nagyon szívesen nosztalgiáznék egyet... :) -
HiperG
addikt
tildy temeg figyelhetnél már irc-n is, mert olyan csönd van :)
[Szerkesztve] -
HiperG
addikt
Fúúú... miis pascalt tanulunk, de egyrészt nemis sikerült felfogni túlságosan a feladatot, meg amúgyse hiszem, hogy menne :)
-
Mennyi?
aktív tag
OFF:
Mennyi új ''helyes csajszi'' avatár van! :DD Vagy csak én vettem későn észre?:B
ON -
PeliScan
addikt
QBasic, esetleg..? :D
-
Viktor77
titán
Most bánom, hogy nem tudok programozni! :D
-
Panther
HÁZIGAZDA
[ Tyűű, lesz itt majd tolongás ha rájönnek a népek mi a szitu :U ]
MOD: Tildy, már el is szóltad magad. ;]
[Szerkesztve] -
q0w1e2
tag
prog.hu
-
Kinti
csendes tag
Hali!Szoval a problemam a következo:kaptam egy hazidolgozatot aminek 2 nap mulva kész kellene lennie
A feladat a következo:Irjunk tele egy tetszőleges(sorsolással generált)derékszögű háromszöget,egyforma,véletlen karakterekkel.
Probaltam kirajzoltatni de a vonalak a széleken megtörtek.:(Kérlek segitsetek!
Örülnék nagyon ha több féle változat is érkezne,mert sajna nekem a háromszög sem mindig jött ki derékszögűnek.:(Előre is köszönöm
Aktív témák
Hirdetés
- Router gondok
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Milyen okostelefont vegyek?
- Hobby elektronika
- Autós topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- További aktív témák...
- ROG Maximus Z790 Dark Hero
- Új MSI KATANA 17 Gamer Tervező Laptop 17,3" -35% i7-13620H 10Mag 16/1TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- Apple Iphone 13 128gb csillagfény színű OLCSÓN . Csere/beszámítás
- OnePlus Pad 2 + OnePlus Pad 2 billentyűzet + Extrák
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 4060/5060/4070/5070 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 6600 16GB DDR4 256 SSD 500GB HDD GTX 1050 2GB Zalman Z1 Njoy 550W
- AKCIÓ! Apple MacBook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB 560X 4GB notebook garanciával hibátlan működéssel
- DDR3 BAZÁR! 8GB 16GB 1333MHz 1600MHz 2400MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest