Hirdetés
- Bemutatkozott az Oppo kamerás csúcsmodellje
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Honor Magic8 Pro - bevált recept kölcsönvett hozzávalókkal
- Mobil flották
Új hozzászólás Aktív témák
-
ecaddsell
senior tag
Egy érdekes gondolat (A "Part IV — Artificial Scarcity" érdemes nézni):
https://www.mooreslawisdead.com/post/sam-altman-s-dirty-dram-deal
Úgy tűnik vannak a kispályás scalperek meg van az OpenAI (aki ezzel 2 legyet is üt egy csapásra, mert a kompetitorok sokkal drágábban jutnak RAM-hoz, nekik vsz. már csak a Micron maradt). -
jimpo
senior tag
-
HUN_Sector
őstag
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Gyerek szájából az ssd-t.
Miután felemelték az árat, mit ad isten, törölték az olcsóbb áron futó megrendelést. Remélem lesz azért olyan, akinek átcsúszott. A pepita meg rohadjon meg.
---
Más: megvan annak a bája, miközben pakolom a szirsz*rjaimat, az egyik doboz aljából kikandikál egy ssd-s doboz. Mondom, nem tudok több 2,5-ös ssd-ről, itthon. Kinyitom. Benne figyel ez a két cucc még egy régi kétslotos intel alaplapomból maradványként:

Még egy-két hónap és balatonparti (nem étkezési) villára cserélem:
[kép] -
azbest
félisten
Ebből a 2022-es furcsaságból nem lett semmi végül?

ASUS DDR4 adapter jön a DDR5-ös alaplapokhoz [link]
A leírás alapján amúgy a proci ddr4 támogatására épített. -
adr0001
aktív tag
Bocsi.
-
ddekany
nagyúr
Van HA-n használt Thinkpad L14 G1 64GB DDR4 3200 SO-DIMM-el, kb. 150e-ért... Abba nincs még beforrasztva a RAM, szóval az valószínűleg 2x32GB amit ki lehet belőle venni. Ha nem lenne általában f*s a képe az L-eseknek, vinném is, aztán vennék bele 2x16GB amíg van 50 körül, a 2x32 meg azt gondolom használtan is karcolhatja jövőre a 150e-t... Igen, talán ritka, hogy valakinek egyáltalán kell 64GB, főleg DDR4 és még SO-DIMM is, szóval lenne benne kockázat.
-
Amazonon veszem, igy kevesbe problemas az RMA, ha ugy adodna. Egyebkent meg eleg standard cucc.
A Minisforumnal egy nagyon problemas szeria volt, az UM690 talan, azok miatt lett most rosszabb hiruk, mert ott valamit beneztek a DDR5 hotermelesenel.
En egy 285T-n gondolkoztam + 2x64G SODIMM + valami ITX lap.
-
Tin
veterán
Tudom, azt is megtaláltam, benne van az én kosaramban is
De mint írtam már, én félek ezektől a kínai alaplapoktól. Nekem is van egy Beelink, de az 500€-s kategória, viszont idén már már többször volt, hogy nem ment fel rá egy-egy W11 update. Pedig fresh install volt, a Windows mégsincs akkora barátságban ezekkel az "unbraded" lapokkal.Meg hát mi van, ha beszarik. Elvileg persze kicsi az esély, de pont idén volt és pont a Minisforumnál, hogy elkezdték lesz.rni az ügyfeleket, és behúzott nyakkal megúszni a géphalálokat.
Attól még az a kis gép zsírcápa, tegnap néztem róla pár tesztet. De én, ha most építenék, akkor 265K, egy minőségibb lap, egy olcsón vett RAM kit (
), aztán ennyi. A 285K felesleges overkill szerintem. De nekem sima "otthoni" PC-nek lenne, nem valami AI erőműnek, vagy mire akarsz te 128+giga ramot használni 
-
Hat brand gépet nehéz hasonlítani saját magad által épített cucchoz, néha szarabb a hűtés, stb, viszont van onsite garancia, ilyesmi.
Ha valakinek egy eros desktop kell 128G-vel, akkor ez nem rossz deal.Írtam lejjebb, hogy nekem 128G kell minimum, így most rendeltem egy Minisforum MS-02 Ultra-t 192G RAMmal, remelem elküldik. Viszont azzal is lehetnek gondok, majd kiderül.
-
Tin
veterán
Igen, 2 perccel később megtaláltam, és erősen elgondolkoztam rajta. Van ennél olcsóbban is belőle (2000€ alatt), de mivel most építünk gépet, azért látom, mi mennyiért szerezhető be. A proci 500€ alatt van, a lap nem lehet több, mint 200€, a táp 100€, az ssd max 100€, a ház és a többi legyen még egy 100-as. Ez 1000€, a többi a RAM ára. Ami ugyan egy 2x64GB 6400-as kit esetén listaáron 1600€ körül kezdődik, de egyrészt elég kevesen vesznek ekkora ramot, szóval nehezen eladható, másrészt a fene tudja, hogy milyen CL-es.
Szóval ez nem akkora biznisz szerintem. Csak akkor, ha éppen ilyen kell. Ennek szerintem nem véletlenül ennyi az ára, hanem mert ennyit ér a piacon. Talán párszázzal többet is idővel, de nem annyival többet.
-
válasz
Baltazár123
üzenetére
Jah, nekem most epp kell gep, de nem pont olyan, mint ezek a brand cuccok, es nem akarom cseszni az idot az arulgatassal.
-
Baltazár123
őstag
A brand gépek simán megérik, nekem is HP pavilon van, igaz bányásztól vettem, aki kivarázsolta belőle a vga-t a nagy vga krízis idején. Azt mondta, hogy a vga külön majdnem annyiba került volna neki, mint a gép maga
és így a gépet igen jó áron passzolta el. pontosabban gépeket, mert vett egy csomót.Ettől függetlenül a vga para elején voltak csak ilyen anomáliák aztán a gyártók áremeléssel vagy a tartalom csökkentésével reagáltak.
Itt is hasonló lehet a történet, érted van egy beker ár, arra rárakták a hasznot és ez a gép még így is haszonnal eladható nekik, nem foglalkoznak az átárazással. Illetve még egy dolog lehet, hogy nem nagyon fogy és nem rendeltek újabb szállítmányt belőle, ezért nem tudják az új árát, mert akkor nyilván rájönnének, hogy át kéne árazni.
Vettem egy mini pc-t májusban, az 600 dodó volt, mindennel együtt. Egy elég erős konfig, oculinkkel. A hordozhatóság is szempont volt, mert csak periféria kell neki, mondjuk ha lemennek nagyszülőkhöz a gyerekek. Most 660 dodó, pedig van benne 32gb DDR5-5600 sodimm és 1tb nvme. Ha lekövették volna az áremelkedést teljes mértékben, akkor sokkal drágább lenne.
-
ddekany
nagyúr
válasz
Baltazár123
üzenetére
Hosszabb távon ugye az volt a terv rég, hogy minden hardver kapacitás megy át a szerverre, és ami lehet, előfizetés lesz. Neked lényegében csak vékony terminálod lehet, ami talán a mobil telefonod lesz. Ez a mostani "támadás" (és az AI-felé tolódás maga) jelentős lépés lehet efelé. Lényegében, pár giga cég felvásárolja előled a hardvert (akár csak organikus okokból most, de így esik), neked egyszerűen nem jut. Habár majd kifizeted az árát a sok előfizetési díjjal.
-
jonekk
csendes tag
válasz
Baltazár123
üzenetére
a 2021-es GPU hiány sem kényszerített ki igényesebb fejlesztői munkát a játékfejlesztők részéről, szóval nem vennék mérget arra, hogy a RAM hiány most bármi javulást hozna memóriakezelés terén
-
Baltazár123
őstag
válasz
Varázslóó
üzenetére
most már csak az kell, hogy windows is feljebb csavarja a követelmény szintet
amúgy ez a része is teljesen abszurd, hogy elindul a win11 és kapásból kér 7-8gb-ot. Megnyitok pár f.s módon megírt weboldalt és már 10gb miközben semmi komolyabb terhelést nem kapott még a gép. WoT-hoz szoktam streamet nézni, twitch elindul +5-600Mbyte, elindítok egy streamet újabb plusz 3-400, tehát 1gb 1 stream nézés. Ez teljesen irreális, f.s programozás, amikor hatalmas nagy ívben sz.rnak a memória kihasználásra.
nem tudom, hogy ez a mostani memória válság kikényszerít-e igényesebb fejlesztői munkát, legalább a memória használat terén.
-
csontosek
csendes tag
-
Varázslóó
őstag
[link] szóval 2028-ig tart a ram vàlsàg. Eldöntötték odafent.

-
-
ecaddsell
senior tag
Kapacitásra gondoltam. 128GB még a régi árakon is túlzás. Akinek ennyi RAM kellett azt külön rakták be (felhasználók annyira kis százaléka, hogy nem is látszik).
Egyébként mivel consumer procikban csak 2 memória vezérlő van, a nagy kapacitás a max. órajel ellen dogozik. Azaz lehet választani, hogy sok vagy gyors RAM. Részletekbe nem mennék bele, bíztos vannak itt akik jobban értenek hozzá.
De most, hogy írod minden ami 5600MT/s felett van OC-nak számít és nem hiszem ilyet tennének brand gépekbe.
-
ben2
aktív tag
Előbb-utóbb ebbe az irányba indul el a PC piac, mert az alkatrészek cserélhetősége a magas árak miatt kevésbé lesz szempont a jobb all-in-one árakkal szemben.
A brand gyártók pedig a nagyobb volumenű megrendelések miatt sokkal erősebb alkupozícióból indulnak, mint az alkatrész kereskedők. -
ecaddsell
senior tag
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Volt egy másik, kicsit olcsóbb termék is, azt is felszívták a scalperek közben.
Scalperek látóterében egyáltalán nincs ilyen low end SSD (PCIe 4.0 interface, de csak 3.0 sebességét tudja). Ugyanannyi meló mint a RAM (vagy VGA) töredék profit.
Dettó a 2.5-es SSD. Ha jó ára lenne simán kiszednám a mostani USB rackből. Az NVMe rack-es SSD jóval gyorsabb, kisebb helyet foglal el stb.#765 Varázslóó
Kb. senkit sem érdekel, pláne tőlünk nyugatra. Ősrégi gépekbe esetleg még jó lehet.#766 emvy
Vannak brand gépek 128GB normális DDR5 RAM-al? Azokba nem a minimumot rakják? -
Azt mondjuk nem értem, hogy a komplett brand PC-ket miért nem veszik az emberek. 2000 euróért lehet kapni 128 G RAM-al desktopot újan.
-
Varázslóó
őstag
Megszünteti a Samsung a 2.5 és Sáta SSD gyártását. Szóval az ssd-k àra is ott lesz ahol a ram.
-
Baltazár123
őstag
jaja, a túlélésem záloga a 3db nvme
mindegy, üzentem neki, hogy hétfőn beviszem, legyen bódogság, mert bár lassan haladok az archiválási projektemmel, azt már most látom, hogy erősen felül becsültem a várható igényt.Eddig csak arra használtam az hdd-ket meg az ssd-ket, hogy felmásoltam rájuk próbaképpen a Derrick néhány évadát
csak valahogy nincs most jó érzésem a jövővel kapcsolatban. Ha mégis bármi okból kéne majd nekem, akkor milyen áron lesznek? Ha a samu kiszáll a sata területről, akkor egy stabil, sőt növekvő kereslet találja magát szembe egy szűkülő kínálattal. Ami a tankönyvek és az élet tapasztalat szerint is további áremelkedést jelent. -
ddekany
nagyúr
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Egyéként scalper szempontból nem, de prepper szempontból mindegy, hogy 30 vagy 40e. Mert utóbbinál az ellen védekezel, hogy mikor tényleg kelleni fog, akkor valami abszurd ára lesz.
-
ddekany
nagyúr
válasz
Baltazár123
üzenetére
Mond meg hogy prepper vagy. A bunkeredből sem fogod neki eladni a babkonzervet, amit még a mostani ár feléért vettél. "Te... Kéne a karácsonyi ebédhez rakás bab, és neked van... A családnak lenne!"
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
HUN_Sector
őstag
válasz
hevepapa
üzenetére
megint van belőle. Most már 39710 forintért

Volt egy másik, kicsit olcsóbb termék is, azt is felszívták a scalperek közben.Lehet be kell vezetnem, hogy rendelek valamit és csak két nappal később fogom megosztani a linket, mert így mindig nullázzák az én rendelésemet is.
-
Varázslóó
őstag
Nem tudom, ti hogy vagytok de az utolsó pár kommentet 20-25 elolvasva azt hittem 7napot vissza ugrottam az időbe.. ugyan azokat írtatok le mégegyszer ..
banyek
Azt hittem a Mátrixba a macskàt làtom![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Nézem a dátumot és az stimmel, most vagy az oldal gajdult meg.. vagy tényleg ismertlődnek a kommentek egy az egybe.
-
ben2
aktív tag
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Ebből a legjobb opció, ha az AI piac hasít tovább, mert akkor a gyártók kapacitást bővítenek és ismét lesz olyan, hogy consumer piac.
Ha az AI piac állandósul, vagy pukkan a lufi, akkor igazolódik a gyártók jelenlegi stratégiája, hogy a hirtelen kereslet növekedésre áremeléssel reagálnak és megpróbálják kimaxolni az átmeneti helyzetet akár a consumer piac elvesztése árán is.
A bányászláz esetén legalább lehetett tudni, hogy a lufi pukkanni fog, mert vagy a kriptoról bizonyosodik be, hogy gazdaságilag életképtelen kísérlet, vagy az algoritmusokat fogják az értelmetlen energiazabálásról valami fenntarthatóbbra cserélni. Tehát nem volt olyan forgatókönyv, ami a bányászat extrém számítási igényével hosszabb távon is számolt volna.
Az AI-val más a helyzet, mert ha pukkan is a lufi, az csak az életképtelen startupokat fogja elsodorni (azaz a fogalmatlan kockázati befektetők pénze fog elégni), de a nagy szereplők, amik valódi technológiát fejlesztenek nem hogy túlélnek, de még erősödnek is.
Ez kb. olyan, mint anno a dotkom lufi: a parasztvakító startupokba (amik mögött egy egyetemisták által összegányolt weboldalon kívül nem volt semmi) tolt százmilliók persze elvesztek, de attól még a netes hardver iránt nem csökkent a kereslet. -
hevepapa
őstag
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Pepitás link:
"A termék időközben elfogyott!" -
Tin
veterán
De, bárki megteheti, mert nem kell előre fizetni, de ezt is elmondtam már itt hetekkel ezelőtt: [link] és itt a 18 kit rendelés után is: [link]
Teljesen traszparens voltam, próbáltam segíteni az akciókkal, és aki kérte, annak privátban szóltam, ha volt valami akció. Te meg nem is olvastad, amit írtam, csak kötekedni meg kritizálni akartál. Ezért szóltam, hogy ezt ne.
-
HUN_Sector
őstag
válasz
Baltazár123
üzenetére
Mivel burkolt kérdést fogalmaztál meg, én azt mondanám, ér annyit a kollegiális viszony, hogy adj neki egyet. Aztán békén hagy. Ha meg legközelebb akar újat, megmondod, hogy sorry, már beépítetted/eladtad azokat.
Én is sokszor voltam így, csak épp legokkal. Megvettem bestbuy áron későbbi eladás miatt, de valamelyik, általam kedvelt kolléga pont azt kereste, hogy beszerzési áron eladtam neki. 5-10-15000 ft ennyit nem ér nekem, hogy nyerészkedjek a közvetlen munkatársaimon.
De ez csak az én véleményem, attól bárki más láthatja eltérően, ami nem gond.Egyébként pepita.hu-n 25k az 1 terás m.2 ssd. Az miért is drága neki?
[link] -
Tin
veterán
válasz
Baltazár123
üzenetére
Én megértem a frusztrációt, de az nem segít senkin, ha nyavalyog, és másokra mutogat ahelyett, hogy tenne ellene. Én is linkeltem akciókat, de én majdnem 1 hónapon át napi 2x leültem és átnéztem a különböző Amazonokat egyesével, jó ajánlatok után, néztem az akciós oldalakat, és amikor volt valami, már rendeltem is. Jött törlés nem is egy, meg várni kellett, de szép lassan meghozta a gyümölcsét a befektetett munka. Miért adnám át másnak azt, amit én kapartam ki csak azért, mert én hangya voltam, ő meg tücsök? De még amúgy barátnak, közeli ismerősnek át is passzolnám, viszont vadidegennek biztos nem. De amúgy ez mindig kellemetlen szitu,.
#751 Tomassy00: igen, de csak ebben az egy topikban linkeltem 4 jó akciót (#19, #217, #313, #477), le is írta, hol érdemes keresni, szóval ha valaki TÉNYLEG akart ramot venni, az vett. De a legtöbben inkább csak mutogatni akarnak problémamegoldás helyett.
-
Baltazár123
őstag
engem kolléga nyaggat már szerda óta, mert sajnos megtudta attól, aki mellettem ül (és akinek jár ezért egy virtuális tockos), hogy vettem 3db 1tb nvme-t és neki kell egy, mert túllépte a büdzsét és a gyereknek rak össze gépet, de már nem fér bele neki csak 256 vagy 512, abból is lehet, hogy használt lesz és ajándékba illene 1tb újat adni. Mert gyereknek lesz, ezt sokszor elmondta.
Adjam el neki beszerzési áron, nekem úgyse kell 3 most és majd konszolidálódik a hleyzet és majd veszek ha kell, de neki most kell. Cserébe meghív nagyvonalúan ebédre, úgyse kell nekem 3 nvme és akkor ingyen zabálok, jól járok és a gyerek is örül majd.
mondtam egy kövér wtf-t amikor előállt az ötletével tegnap. Lehet eladom neki, csak hagyjon békén, mert gondolom januárban meg majd az lesz a téma, hogy nem fér fel több játék és a gyereke szomorú. Csak ugye, ha meg mégis kéne nekem, akkor én vegyek majd dupla áron vagy ki tudja milyen áron.Nem vagyok jó a kamuzásban, hogy mit mondjak, de valamit ki kéne találnom, hogy leszálljon rólam. Ramot ilyen szempontból szerencsére nem vettem, mert az is kéne neki.
-
Tin
veterán
Nem értetted meg, hogy a helyzet kényszerítette ki a sok rendelést, és nem fordítva. És nem csak nálam, hanem sok-sok hozzám hasonló, egyszerű vásárlónál. Önmagában a nyerészkedők nem tudtak volna ekkora árfelhajtást elérni. De erről írtam már korábban is, többször. Olvass is néha írás helyett.
Ezt a "még nekem is sok" dolgot pedig engedd el, kérlek.
-
KROK640
nagyúr
Tudom hogy nem miattad van, és egyedül kicsi is lennél, hogy gerjeszd, de az olyanok miatt mint például te is nagy tömegben már befolyásolja.
Persze meg lehet magyarázni az egészet ez még akkor is nyerészkedés az én szemszögemböl nézve.Itt arra is gondoltam hogy ha nekem komoly tétel 18 kit, akkor egy átlag magyarnak pláne. Ne tegyünk már úgy mintha bárki megtehetné ezt.
-
Terek
tag
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Egy picit feljebb linkelt videóban a felvázolt ábra alapján nemolyan rózsás az éáj helyzete.Csak a buliban résztvevők között forog a lóvé(egyik ad a másiknak,a másik pedig ebből a pénzből vásárol tőle) . Semmi külsős bevétel nem jön be az éáj-ból amit az ábra is mutat. Meg mikor bármilyen videóban kérdezgetik ezen cégek képviselőit,egyik sem tud egyenes,értelmes választ adni a kérdésekre. Csak azt fújja,hogy milyen jó meg szuper az éáj. Marketing az megy.
-
Tin
veterán
Hogy nem kell ez a vádaskodás. A RAM-probléma nem miattam van, de már hetekkel ezelőtt is leírtam, hogy pont az olyanok miatt gerjesztődik, amit éppen nem én idéztem elő, hanem a gyártók és a kereskedők, amikor a karácsonyi bevásárlási hajrában szándékosan pánikot keltettek, és felnyomták az árakat. Erre reagáltam én, de ezt is leírtam már százszor. Mit kellene tennem a jó áron megrendelt kitekkel, mondjam le őket, hogy az Amazon eladja teljes áron?
Nézd meg ezt:
Ma került készletre nekik, pár nap alatt kiszállítják, 398€-ért. Én november 21-én rendeltem meg ezt, 135€-t fizettem érte. Tegnap este jött az email, hogy feladták, ma ki is szállították. Küldjem vissza, hogy eladják az enyémet is 398€-ért? Vagy adjam el valakinek 135€-ért, aki totál nem követte le a szitut, csak az ölébe hullik egy szuperolcsó RAM, és aztán eladja busás haszonnal? Na, te mit tennél?
A brüsszelezés amúgy a felelősséghárítás szinonímája, nem gondoltam, hogy ezt el kell magyarázni.
#747 hevepapa: véleményed lehet, de nem a másikról, hanem a témákról. Ha a másikat véleményezed, azt személyeskedésnek hívják. Ezt kerüld a jövőben, kérlek. Ott a Facebook, ott engedik, itt nem. Én pedig nem akarok folyton szólni érte, mert nem vagyunk gyerekek már.
-
KROK640
nagyúr
Már megbocsáss, de mégis hol személyeskedtem? Leirtam tényként, hogy látom a magyarázat megvan. Ezt a végén bizonyítod is. De ebben én most sem látok semmi személyeskedést.
Soraimat amúgy Bregenzből írom, 5 éve vagyok egy itteni cégnél, nem épp minimál bérért, de tudom hogy milyenek a viszonyok MO-n.
Brüsszelt már csak azért sem hibáztatnám mert megrögzött EU párti vagyok. -
Tin
veterán
Ez még mindig nem a Facebook, ahol ez a személyeskedés megengedett, szóval vegyél vissza, légy olyan kedves, és ez @hevepapának is szól. Itt nem egymást véleményezzük, nem egymás zsebében turkálunk, és a saját nyomorunkért nem "Brüsszelt" okoljuk.
Azt meg már fentebb elmondták mások is, hogy ha olcsón adom el a RAM-ot, akkor meg az fog keresni rajta, aki megveszi. Tényleg túl kéne lépni a scalperezésen, már csak azért is, mert a boltok is az olcsón vett, de visszatartott készletet árulják ki 3-4x-es áron, dögre keresve magukat. Az, hogy én keresek néhány száz eurót fél év alatt utánajárással és azzal, hogy közben áll benne a pénzem, az hadd legyen az én dolgom. Mondtam, csinálhatod te is.
Egyszerűbb lenne elfogadni, hogy ezt a lufit a gyártók fújták fel, és itt most mindenkit megszivattak. Engem is, mivel a komponensek ára nem lesz olcsóbb.
-
KROK640
nagyúr
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Legalábbis egyhamar nem tér vissza

Hát nagyon negyedik lehetőség nekem sem jut eszembe...
-
Baltazár123
őstag
-
HUN_Sector
őstag
2x16GB Corsair CL16 3200Mhz még most is van alzán 67890ft-ért.
[link]
Valószínűleg az utolsó lélektani beszálló. De az általad írt szuper ár félek nem tér vissza.Néztem ma egy streamert, aki felvázolt három állapotot.
1. AI lufi kipukkad
2. AI piac mérete a mostanin állandósul (nem tudsz nagyobb tömegeknek eladni AI-t)
3. AI piac hasít tovább (a számok jelenleg ezt támasztják alá)Nem néz ki túl fényesen a jövő
-
KROK640
nagyúr
válasz
Baltazár123
üzenetére
Nekem a szűk ismeretségi körben ez jól ment pont, március - augusztus tengelyen hatan cseréltek / fejlesztettek asztali gépet, mindenki évekre előre

-
KROK640
nagyúr
Ami 2x16GB Gskill Aegis 3200-as DDR4 set júniusban 21 ezer volt pár hete még 60 ezer, most 109 ezer :blink:ugyanott (ipon) ugyanaz a RAM
Vennem kellett volna júniusban kettőt is...
És örülök, hogy van 32GBom legalább -
Baltazár123
őstag
válasz
hevepapa
üzenetére
most írta meg linkelte a cikket egy fórumtárs a hw ajánlós topikban, hogy a samu kivonul a SATA területről. Persze a pontos hatása ennek nehezen modellezhető, de biztosan nem az SSD árak konoszolidációja irányába mutat
Tényleg, hogy ez már örök aranyszabály marad egy PC építőnek, hogy amikor az árak tartósan kedvezőek, akkor nem szabad halogatni a gép és az alkatrészek beszerzését tovább.
Már sokadjára sz.patják le a PC DIY szegmenst, de az egész iparágat is azzal, hogy egy vagy több komponens irreálisan megdrágul.
-
hevepapa
őstag
Hagyd rá, a scalperek mindig tudnak indokot arra amit csinálnak. Közben az ő manővereik is hozzátesznek az áremelkedéshez. Persze az ő 10-100-as rendeléseik magukban nem jelentősek, de ha a világon van 10ezer ilyen kispályás scalper akkor az már simán lehet milliós megrendelés - ami már tétel bármelyik forgalmazónak - aminek szimpla haszonszerzés a célja xyz "ideológiába" felöltöztetve. Ilyen a világ.
-
hevepapa
őstag
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Szerintem csak a szokásos emagos hamis cucc. Csak ez most az 1 TB-s Samsung SSD 10 ezerért helyett a sláger. Sajnos borítékolható, hogy sokakat átvernek ilyen árakkal. Az emberi mohóságra mindig lehet számítani.
-
-
HUN_Sector
őstag
Kalandorok kedvébe! Crucial kit 32GB DDR5 RAM
(2x16)
86769 ft
EMAG partner az eladó. Szóóóóóóval csak óvatosan. De elvileg raktáron van.
[link] -
Tin
veterán
Ezt már kibeszéltük. Ha karácsonyra KELL, és a piacon NINCS normális áron, akkor megpróbálok szerezni. November 17-től kezdve bújtam a netet, és rendeltem jó áron előrerendelésben RAM-okat, miközben tudtam, hogy csomó rendelést lemondanak. Majdnem 1 hónap telt el az első rendeléstől, amire szerdán megjött az első kit, és közben 18 rendelést adtam le. Szerda óta amúgy már nem is rendeltem többet, mert minek.
Viszont azóta megjött még 2 rendelés. Most akkor mondjak le mindent, hogy az Amazon kaszáljon rajta? Mert az már nem fog segíteni a RAM árakon. Legyen Bezosnak legközelebb még fényesebb esküvője, ezúttal egy másik egzotikus városban, vagy esetleg járjak én egy kicsit jól, ha már napi 1 órákat és pénzt beleöltem abba, hogy legyen olcsóbban RAM-om?
Ennyit arról, hogy mi a nyerészkedés, és mi nem. Az egész szitu nem lett volna, ha a Samsung nem terjeszti el, hogy ők bizony árat emelnek, és a média meg az influenszerek nem keltenek pánikot, amire ráugrik az összes kereskedő, és bespájzol/árat emel.
Én komolyan gáznak tartom, hogy már nem te vagy az első, aki konkrétan nyerészkedőnek hív, miközben előtted is nyitva áll a lehetőség, és csak ebbe a topikba másoltam már pár valódi akciót én is.
-
Baltazár123
őstag
válasz
ecaddsell
üzenetére
nem akciós termék volt, szerintem behúzott egy balekot, ennyi
Az 5700x nem kicsit drágább, hanem +40e forint, más megközelítésben 3x olyan drága
és ez tartalék gép, semmi értelme nem volt. A 3600 most piszok jó ár/érték arányban van újonnan.A tartalék gépemet akartam AM4-re váltani, mert a fő gépem is AM4 de sokat megy. Napi 10-12 órát is akár és most 2-3 évig is cudar idők jöhetnek, ki tudja, hogy mi drágul még meg. A megfontolás az volt, hogy veszek némileg jobb 550-es lapot és valami olcsóbb win11 kompatibilis procit bele indításnak. Ha meg mégis kell majd a gép, mert a fő gépemnek kampec lesz, akkor esetleg majd teszek bele komolyabb procit. Remélem nem így lesz, de nekem már több PC-m is elhalálozott a kb 30 év alatt, mióta van házi PC-m.
Néztem, hogy 10e forintért milyen használt cpu-t lehet kapni és ilyen 3100 meg hasonlók, de annál némileg erősebbet akartam, így jött a képbe a 3600. Na és akkor látom, hogy milyen röhejes használt árak vannak, úgyhogy lett új inkább. Alaplapból meg elvből mindig újat veszek, mert 2x is átbasztak már használtal. Mindkétszer volt rejtett hibája, egyik nem is jött elő, csak valamennyi használat után és veszekedhettem az eladókkal.
a tarcsi gépben van 2x8gb ram, gondolkodtam, hogy feljavítom, de annak tényleg nincs értelme a mostani árak mellett. régi ramok 3200mhz cl22, hasonló kéne bele és lehetőség szerint a dual channel miatt 2x8, ok megy asszimetrikus is 2x4-el, de felesleges kiadás lenne. Ha megpusztul a fő gépem, a ramok, meg sok más cucc, szerintem menthető lesz. Így most nyugodt vagyok, nekem nem kell semmilyen gépfejlesztés kb 5 évig. Ezalatt a backlogomat fogom ledolgozni. Új játékokra ott a konzol.
-
Consumer piacra jönnek új Hynix H-die 1Gb-es chipek.
16 gb-os modulok dual rankosak lesznek.
-
D55
senior tag
"Sajnos Sam Altman annyira behuzta maga moge a Trump/MAGA bandat"
Ezt nem is értem amúgy, hogy miképp tudta benyalni magát, amikor Musk már évek óta figyelmeztet rá, hogy (szerinte) mekkora egy szemérmetlenül és hidegvérűen törtető képmutató pénzéhes kapzsi figuráról van szó. Bár mellette lehet pont az a baj, hogy Muskot meg valahogy munkamániás alkotó zseni létére rá tudták venni ezekre a kegyetlenül nyilvános kormányzati szerepekre, ahol nagyon gyorsan kiégett és lehet Altman pont erre repült rá hiénaként, diszkreditálva / lefegyverezve Muskot a kormányzat előtt?
"Persze vannak cegek, ahol tenyleg latszik, hogy az AI-bol fognak tudni penzt csinalni (Google)."
Na igen, a Gemini 3 pl. végre engem is kezd meggyőzni a hetekben, pedig már arra számítottam, hogy pukkan ez az egész kóceráj ezekkel a fogalmatlan skizofrén rizsagép emulátorokkal, amiket eddig sikerült jó pénzért felvonultatnia az iparnak.
(Továbbá halkan mondom, a képgenerálás az már évekkel ezelőtt is egész meggyőző szinteken járt és mostanság az LLM-ekbe integrálva már nagyon ott van, ahol a mindennapokban értékelhető funkciónak tekinthető) -
ecaddsell
senior tag
válasz
Baltazár123
üzenetére
Azért tegyük hozzá hogy a VGA ára most normalizálódott (nem tudom meddig lesz így, vagy a RAM para azt is benyeli).
Nem kizárt, hogy amikor megkötötték az üzletet még drágább volt az Alzán.Brutál, hogy normális 64GB DDR5 RAM többe kerül mint egy erős középkat. VGA (16GB DDR7!).
Ha valaki játszani akar (de sok más egyébre is) a jobb VGA egy régebbi DDR4-es géppel vsz. jobban megéri.
Egyébként önmagában nem értem ki vesz ma 3600-at, nem megfizethetetlenül drágább pl. a 5700x. Lehet emberek nem ismerik az árukeresőt vagy globálisan a keresőt? Persze könnyen beszélek, ha kell simán veszek bármit, akár német amazonon ebay-en stb., pl. utóbbin több mint másfél évtizede ott vagyok, anno amikor a forint erősebb volt nagyon megérte. -
D55
senior tag
A végeredmény sajnos ugyanaz és ha most a kartellvád alól tényleg ilyen szilárd alibit nyújt ez a fajta piaci helyzet, akkor legalább minősítené a legtöbb állam nemzetbiztonsági kockázatnak (kiemelt infrastruktúrák - az közigazgatásban PC-n dolgoznak mindenhol a világon, ez bőven elég ide - alkatrészutánpótlásának veszélyeztetése) és próbálna meg annak mentén határozott lépéseket tenni (már az is félsiker rögtön, ha csak látványos mozgolódás kezdődik ilyen oldalról, már önmagában az segíthet egy, a mostani extrém fékeveszetthez képest némileg kijózanítóbb piaci hangulatot szülni a meghatározó szereplők körében).
És nem kell itt rögtön annyira durva dolgokra gondolni, csak legalább egy stratégiai gyártásallokációs kvótát követeljenek meg, pl. hogy legalább havi 380 petabyte standard DRAM output legyen meg chipgyártónként, vagy százalékosan meghatározni egy minimumot. Tehát nem kell keményen beavatkozni a szabadkereskedelembe, nem is feltétlenül kell senkit bűnbakként látványosan lenyomni, csak egyszerűen legyenek felállítva olyan ésszerű és egészséges határok, amelyik a piaci stabilitás kereteit képesek helyreállítani. Ezeket korábban a legtöbb szereplő egyébként ésszerűen önként meghúzta a saját középtávú érdekeit is figyelembevéve, de úgy tűnik manapság egy olyan korba értünk, amikor már az üzleti világ legnagyobb szereplőinél is már túlnyomórészt csak a mának élés logikája tud érvényesülni. Viszont ez a hozzáállás így tényleg, túlzás nélkül is már kiterjedt nemzetbiztonsági kockázatokat szülhet ugyanazon extrém káros mód elszabault piacmechanizmusok mentén, ami a szimpla fogyasztóknál bossszúságokként csapódik le. Te nem kapsz RAM-ot a gamer PC-dbe emberi áron, miközben a rendőrségnél és a kórházakban meg ugyanezzel párhuzamosan meghiusul 8500db elavult PC cseréje ha a helyzet már tényleg annyira elfajul, hogy a Lenovo meg Dell PC-kből is hiány lesz a példád szerint.
-
Baltazár123
őstag
válasz
ecaddsell
üzenetére
a használt árak is megérnek azért egy misét, csak 2 példa a közelmúltból, amivel én találkoztam
felrakja a gyerek a vga-t újként hirdetve, alzás garival az alza ár felett 20e forinttal. És talált balekot, mert jegelve volt. Felléptem Alza oldalra és -20e volt az ár a hirdetéshez képest
az "eladó" bezsebelte a pénzt és megrendelte a vevő címére. A vevő meg volt annyira hülye, hogy ezért kifizetett neki 20e forintot.a másik a ryzen 5 3600, vatta új proci, dobozos, 3 év normális garancia rá, nem a valakinek a nevére szóló sajtpapíros 3 hónap, 20,7e. A használt procikat meg 17-től hirdetik 23e-ig kb és jegelik, tehát van balek, aki képes használt cuccot megvenni, pár ezer forint előnyért az újhoz képest vagy egyenesen több pénzért. A normális használt ár sok éves prociért kb valahol 10e forint lenne, tehát kb 70% felár és még így is veszik és viszik.
a ramok ugyanez most, tehát jogos a hőbörgés, hogy legalább a használt árak lehetnének normálisak, de valamiért van elég balek, aki megveszi a használt cuccot irreális áron. -
Most rohadtul nem ez tortenik, hanem az, hogy az OpenAI meg a tobbiek lefoglaltak a gyartasi kapacitast. Tehat nincs memoria, ergo a kereslet-kinalat gorbe metszespontja felfele tolodik el. Szoval se a Lenovo, se a Dell, se mas nem tud memoriat venni.
Es ez nem nyomas kerdese sajnos, mert a TSMC nem tud egy honap alatt felhuzni egy uj gyarat.
Sajnos Sam Altman annyira behuzta maga moge a Trump/MAGA bandat, hogy lenyegeben kockazat nelkul tud barmennyi kapacitast lefoglalni, mert Trumpeknak mostmar politikai kockazat a Mag7 megdoccenese. Persze vannak cegek, ahol tenyleg latszik, hogy az AI-bol fognak tudni penzt csinalni (Google).
-
ecaddsell
senior tag
válasz
benjamin
üzenetére
2 éves használt memóriát vettem 2x8gb DDR5-os 3 hónapja használtan itt a PH-n 15.000-ért és most kellene ismét 2x8 gb és nem találok 50 alatt használtan.
1-3 éves használt cuccot akarunk eladni? Az új ára nem volt ennyi? Ember!Ezek szerint nem voltál még sosem a túloldalon.
Anno vettél 2x8GB RAM-ot (hogy miért annyit most részletkérdés), bővítenél.
Az optimális megoldás (vagy bizonyos esetekben az egyetlen, nálam ezért van szükségtelenül sok RAM az ITX lapokon) az lenne, hogy eladod a modulokat és helyette veszel nagyobbakat.
Ámde, ha az eredeti árukon vagy alatta adod el akkor lényegében töredék RAM kapacitást kapsz belőle vissza most, azaz annyiért nem éri meg eladni.Persze mikor a használt piacon a fele a hirdetett mennyiségnek felbontatlan azért elgondolkodik az ember.
Hogy ki a hibás?
Nyilván sárosak a gyártók is, nekik ez roppant kényelmes helyzet zéró költség, még több profit. Ha kapacitást bővítenek az nem zéró költség, de a profit lehet nem lesz tőle több (sőt rosszabb esetben kevesebb).
Nyilván a vevők is sárosak, mert ha tényleg szükségük van RAM-ra, akkor mikor látszik, hogy normalizálódott az ára nem ésszerű arra várni, hogy még egy kicsit olcsóbb lesz (persze ismerem a szlogent: a legkisebb is számít).Ha valakinek tényleg most azonnal, de sürgősen kell az sokba' lesz, egyébként meg nehezen hiszem el, hogy ennyire sokaknak kell a legújabb konfig (mert a régiek a sokkal olcsóbb DDR4-el mennek és a különbség a legtöbb esetben, pláne hétköznapi használatra érzékelhetetlen).
Nem mellékesen a legtöbb dologhoz elég a mobil, PC sem kell hozzá. Néhány éve csodálkoztam rá amikor az egyik gyerekem videót szerkesztett mobilon. Persze nem volt profi, de az iskola honlapjára bőven elég volt.
Mostanában iskolai eseményen profi fotós/videós dolgozott. Mire elkészültek az anyaggal már mindenki unta a témát.
Azaz a PC használata pl. tartalomgyártásra már rég túl van a zeniten.
Játékra is van alternatíva.
Persze tudom, majd mindenki 3D modellezést meg AI-t futtat rajta. Igaz ez utóbbi a rengeteg (sok esetben cél pl. trainium, TPU stb.) HW ellenére sem megy még annyira a nagyoknak sem.
De cserébe minden erőforrást felzabálnak lassan.#721 D55
Az X, az Y, meg a Z márkájú laptop gyártó is ugyanattól a lassan 2 gyártótól (miután a Micron kiszállt) kapja az összes RAM chip-et (a modul költségének meg olyan nagy százaléka maga a chip, hogy kb. lényegtelen ki gyártja a modult). -
D55
senior tag
"Egy ceges vasarlasnal nem lehet azt mondani, hogy akkor most az alkalmazott nem kap laptopot"
Ez jogos, de ezért volt régen bevett, hogy ha egyszerre emelt minden gyártó árat, akkor a versenyhivatalok már mentek is két lábbal rúgni az összesre az ajtót. Ugyanis ha ilyen összehangolt módon nem szabotálják el a versenyt, akkor viszont az már simán működni tud, hogy az alkalmazott most nem X márkájú laptopot kap, amit eddig szoktunk, hanem Y márkájú laptopot, mert az X márka főjjön meg a saját levében amiért ilyen pofátlanul kezdett árazni / amiért annyira béna, hogy nem tud a beszállítóira kellő nyomást gyakorolni, hanem inkább a vásárlóin, a termékek árában érvényesítve hajtja be az inkompetenciájának az árát.
Hozzáteszem vásárlói oldalról pedig ami hiba manapság, hogy egyáltalán hajlandóak vagyunk meghallgatni az olyan pénzügyi süketeléseket a gyártók részéről (részvényesek és miegymás), amik rohadtul nem kéne, hogy a vásárlókat érdekelje. Adjanak jó termékeket versenyképes áron és az árak változása pedig szorosan kövesse a természetes technológiai fejlődés ütemét (tehát természetszerűen évről-évre érezhetően csökkenjen az adott teljesítmény/kapacitás/funkciókészletet kínáló termék ára, ahogyan a gyártástechnológia fejlődik, mint ahogyan az évtizedeken át működött korábban)
-
ddekany
nagyúr
Akartam jövőre frissíteni 10+ éves gépemet AM5-re. Megvettem előre hozzá a 32GB RAM-ot még korábban, mert láttam hogy tör ki a gyalázat. De most már kezdek úgy lenni vele, hogy inkább csinálok egy AM4-es gépet, és aztán majd jövőre valamikor eladom a DDR5 RAM-ot.... Nem szorulok rá anyagilag, de idegesít a tudat, hogy lassan 170e+ érétékű RAM-ot használnék. Mintha aranyból lenne a WC ülőkém, nyilván, rögtön eladnám, és tennék be műanyagot, jó az is jó a vén s*ggem alá.
-
válasz
Baltazár123
üzenetére
> valamilyen szinten a vevők is hibásak, ha nem alkalmazkodnak a helyzethez.
A vevok akkor veszik meg a cuccot, amikor szukseguk van ra, felteve ha meg ugyis megeri. Egy ceges vasarlasnal nem lehet azt mondani, hogy akkor most az alkalmazott nem kap laptopot, hogy ezzel megleckeztessuk az eladot. A privat hasznaltpiac meg mindig koveti a normal piaci arakat.
-
Baltazár123
őstag
válasz
HUN_Sector
üzenetére
valamilyen szinten a vevők is hibásak, ha nem alkalmazkodnak a helyzethez. Ha tartós marad a memória para és a kapcsolódó egyéb termékek áremelése, akkor úgyis az lesz a vége, hogy muszáj lesz.
Hasonlóan, ahogy az inflációban történik, hogy olyan termékek árát is felviszik, amiknél nem lenne indokolt, de a vevők egy ideig elfogadják a magas árakat, hozzá szoknak.
Egyébként pl a 90-es években bőven átlagbér felett volt egy PC konfig. Az első gépem 150e ft volt 1997-ben egy penti 166 és a nettó bérem csak túlórával volt ennyi. Az átlag bruttó fizetés a KSH (igen tudom) szerint 57e ft bruttó volt !
Ennek ellenére, ha nem is tömegek, de vették a gépeket akkor is. Mondjuk jellemzően 1 gép volt családonként. Nem pontosak az arányak, de elfogadjuk a 700e átlagbért most, akkor mintha 2m forint lenne egy gép. Akkoriban a p166 már nem számított csúcs gépnek. Emlékszem év elején mutatták be és elkezdtem a pénzt gyűjteni rá. Pár cuccot megvettem előre, de őszre már kijöttek a 200,233-as processzorok.
Szóval kb mintha most venne valaki egy ryzen 7800X3D-t mondjuk 5060ti-al, nagyjából, kb a top 5-6. (bocs az intel proci vonalat nem követem már egy jó ideje) gép lenne és ez kerülne 2 millió forintba
Azért lehet, hogy néznének a zemberek nagy boci szemekkel, pedig a 90-es években nagyjából ilyen árak voltak. -
HUN_Sector
őstag
válasz
benjamin
üzenetére
Nem kívánok sem beszólni, sem vitatkozni. Én is a f*sz rossz végén vagyok, mint sokan, egy szempontból azonban meg kell védenem mindazokat, akik felárral adják el.
Ehhez engedd meg, hogy egy más szempontból közelítsem meg az árat, egy hasonló módon 3,5-4x-esére drágult termékkel.Van ingatlanod? Amennyben igen,. ugye te sem adnád el most annyiért, amennyiért vetted mondjuk 5 éve? Hisz nem tudnál hova menni, a ház akkor árából ma egy külkerületi panelt sem kapsz.
Vagy volt a nagy chiphiány 4 éve. Ha felraktál egy 4 milliós új áron vett 4 éves kocsit 4,5 millióért, sorba álltak érte a vevők. Pedig benne volt az az amortizáció, ami erősebben jelen van mint az it termékeknél.
A ram is hasonló. Eladod X összegért, de 15X kell ahhoz, hogy vegyél egy új, nagyobb modult, vagy ddr generációt válts. Ezért meghirdeted 10x-ért, és a maradék már kipótolhatónak tűnik.
Kereslet-kínálat. Hiába szeretnénk mind a ram árazás aranykorába visszamenni, botorság lenne annyiért eladni, amennyiért vetted. -
Varázslóó
őstag
Én is így gondolom, nem tudod felrakni jó àron. Mert azért fogják megvenni, mert lehet rajta keresni.
most miért rakd fel szotyiért amikor naponta megy fel az àra ?
Amúgy ez nem fog helyre jönni gyorsan, illetve ha megjavulhatna is egy világ csőd, szuper infláció miatt nem lenne jó àrban.
Inkabb az a kérdés, hogy minden termék àra megy fel...
Melyik lesz pár év múlva ott ahol volt 2025 nyàron?
semelyik lehet -
ddekany
nagyúr
válasz
benjamin
üzenetére
Kínos a tipikus használt piaci áron alul adni valamit, mert akkor azért veszik meg tőled, hogy azonnal visszategyék az apróra drágábban. Némely termékeknél meglehet játszani, hogy vársz 1 napot, és direkt megnézed ki nem kereskedő, hanem tényleg neki kell. De RAM-al, és most, ez elég nehéz lenne...
-
Tin
veterán
válasz
benjamin
üzenetére
Most azon akadtál ki, hogy nem adnak el neked olcsón ramot akkor, amikor felment az ára 3-4x-esére? Az aprón találsz dupla áron.
Ezért a helyzetért a gyártó cégek a felelősek, nem más. És nekik nem érdekük az, hogy megnyugtassák a piacokat.
Ugyanitt DDR5 RAM dupla áron eladó
-
benjamin
tag
Katasztrófa ami itt van a memória árakkal a használt piacon is, remélem év elő felében rendeződik a piac.
Spekuláció és pánikkeltés hatására ment el így az ár, itt nyerészkedés folyik a világban a piaci hiány miatt ekkora árváltozás nem reális. Ez piaci manipuláció hatása, embereket lehúzzák. 300% nőttek az árak? Én inkább nem veszek most, köszi.
Láttunk már ilyet az SSD memóriáknál is. Ott kb 6 hónap realizálódott.
Tudom a kell nagy úr, de azért ennyire ne b....k már át egymást.
2 éves használt memóriát vettem 2x8gb DDR5-os 3 hónapja használtan itt a PH-n 15.000-ért és most kellene ismét 2x8 gb és nem találok 50 alatt használtan.
1-3 éves használt cuccot akarunk eladni? Az új ára nem volt ennyi? Ember!
Azt mondják mindenki annyiért adja el amennyit gondol. Ha meg drágán a buta ember megveszi, akkor meg jól járunk.
Na ezért tart itt minden piac, mert mindenki beárazza érzelmi alapon dolgait és nem reálisan. A szerénységet elfelejtettük és a realitásból kiestünk. Na ezért vannak itt háborúk is, mert mindenki mohó lett. Szomorú.
Szégyen ami ebben a világban megy, sajnálom.
-
Tin
veterán
Januárban megjön, 212€, vagy picit több magyar ÁFÁ-val. OFF-ba rakom, csak példának írtam be. Most még kapható, de nem sokáig. Viszont ez már a "régi ár" +135%.
-
Tin
veterán
válasz
Baltazár123
üzenetére
Az Amazon is lemond néha, éppen ma kaptam egy üzenetet, hogy törlik a 173€-ért rendelt Corsair Vengeance 2x16 6000/CL30 gaming kitet, amit amúgy csak februárban szállítottak volna
Viszont ugyanezt megrendeltem 1 hétten korábban 200€ körüli áron is, azt - egyelőre - még nem törölték.Nem, csak 4 Crucial kit van, 10 Corsair (abból eddig 1 törölt) és 4 Lexar. A Crucial-ök mind év elejére vannak írva (utolsó szállítások ugye), a Lexarok meg ilyen januártól júniusig valamikor, az viszont mind Hynix chipes. A Corsairek vegyesek, de inkább év eleje.
Amúgy ti is rendelhettek, ha van valami akciós, mydealz.de-t érdemes csekkolgatni, de ha oda felkerül valami jó áron, az 5 perc alatt elfogy. Csak mivel úgyis gépnél ülök, van időm néha ráfrissíteni.
-
Baltazár123
őstag
Az amazon gyakorlatát nem ismerem. Magyar zug kisker nekem simán lemondja a megrendelésemet, ha komolyabb árváltozás volt közben vagy csak valami közbejött nekik. Román meg válaszra se méltatott
hasonló helyzetben. Egy ritka cucc volt fent 2 éve még régi áron, megrendeltem. Kiírta, hogy mikor jön és ennyi. Nem reagáltak többet semmire. a site persze küldte, hogy töltsem ki az elégedettségi kérdőívet 
A többi rendelésed is crucial vagy vegyesen? Mert a crucial bejelentette, hogy kivonul a DIY piacról, szóval azt még elképzelni se tudom, hogyan lehetne kiszállítani utána.
-
D55
senior tag
"alapvetően ökölbe szorul a kezem az ilyen propaganda-dumától."
Ha tisztességes árakat követelni és az elszabadult tőzsdei ámokfutásokra finomkodás nélkül mutogatni, meg a politikai korrupció által leplezni kívánt nagyvállallati versenyképtelenséget nevén nevezni szerinted propaganda, akkor én kérek elnézést. -
Tin
veterán
válasz
ecaddsell
üzenetére
Ebben semmi különleges nincs azon kívül, hogy ez a Crucial csúcs DDR5 RAM-ja
Vagyis valószínűleg ennyit tud a kihozataluk 
Vannak rendelésben amúgy sokkal gyorsabb ram kitek is, de azok csak jövőre érkeznek. Ezt a példának írtat nem tudom, miért rendeltem meg
Amúgy jövő héten, alig 1 hónap után elvileg megjön végre a legeslegelső, november közepi rendelésem: egy Crucial Pro 2x24GB kit, 5600/CL46, nem gyors, de legalább 48GB, és az csak 150€ volt. Na olyan manapság már nem kapsz ennyiért, de a közelében sem. Pedig pár hónapja ezeket a kiteket elég kevesen keresték. -
Baltazár123
őstag
A fejekben még mindig él a kínai kici ócó gagyi képzet. Miközben Kína a fáradtságos összeszerelő munkával szerzett bevételeit vagy legalábbis azoknak egy részét egészen okosan használta fel. Persze költött hülyeségekre is, de az oktatás és infrastruktúra, meg persze a hadsereget se felejtették el. Illetve folytatnak egy olyan expanziós befolyás politikát, hogy korrupt vezetésű országoknak adnak hiteleket mindenféle zavaros háttérrel és kérnek valami értékes zálogtárgyat mindenhol. Kikötő, bánya, autópálya stb. Többet már el is vettek, ahol nem fizetett az ország. Főleg Afrikában, de szerte a világban van rá példa, ahol a vezetés fogékony rá. Ezt nem részletezem tovább, szerintem úgyis mindenki érti.
Nagyjából annyi mérnököt, matematikust, fizikust, vegyészt stb képez Kína mostanában, mint a fejlett nyugati demokráciák összesen. Cserébe kevesebb jogász meg bölcsész van. Nagyon rámentek a műszaki területekre. Ez ilyen bonyolult és egyszerű is tulajdonképpen, ha belepumpálnak komoly pénzt az oktatásba és oda is figyelnek rá, hogy lehetőleg jól hasznosuljon a pénz, akkor nem azonnal, de látszódni fog az eredmény. -
ecaddsell
senior tag
RAM árak kapcsán senki sem mer itt már semmire gondolni se.
De a kereslet az várhatólag hamarosan csökken, nemcsak az ár, hanem szezonális hatás miatt is.
Egyébként nem látom mi a csúcs azon a RAM-on, hacsak nem 32Gb-es (félreértések elkerülése miatt gigabites) ICkből épül és még kevesebb van benne (8-nál kevesebb IC-ből RAM modult összerakni kb. a gyártónak érdekes és senki másnak).
Sőt ha nem a max. órajel a cél, hanem a sávszélesség akkor inkább a dual rank a menőbb (legalább szintetikus teszteken felmutatható valami).
Amennyiért leütötted az vsz. nem számít a jövő évben sem rossz árnak, a mostanin inkább érdemesebb ilyesmi áron a 48GB-ot célozni (kis macera a potenciális BIOS update, de ennyit a több RAM vsz. megér; ezek a kompatibilitási parán felül azért olcsóbbak mert a 24Gb-es IC-k kiforrottabb technológiával gyárthatók). -
Tin
veterán
Még mindig az autókról beszélsz, miközben a RAM volt a téma, de ezt a beszélgetést nem szeretném folytatni, ha nem haragszol, mert alapvetően ökölbe szorul a kezem az ilyen propaganda-dumától.
Megértettem, hogy szerinted ők ebben is leigázzák a világot, én a RAM piacon nem tartom őket versenyképesnek a következő 1 évben, és a kínai témában részemről lapoznék.
-
D55
senior tag
"ha már ott lennének technológiában, akkor ez látszana a piacon is?"
Ugyanezek voltak az érvek, amikor a kínai autómárkák betörésének rémét próbálták elhessegetni a brutális drágulást hozó kényszerzöldítés támogatói. Aztán egyszer csak elkezdtek ijesztően hirtelen látszani."majd próbálj egy 5-10 éves kínai autót a használtpiacon eladni."
Ez az érv simán szólhatott az ócskavasból készült japán autók ellen is annak idején. És nem is próbálják meg őket eladni manapság, csak épp inkább azért, mert műszakilag azóta már a piacon teljesen elérhetetlenné vált minőséget és megbízhatóságot képviselnek.Persze Japán az Japán, Kína meg Kína, vannak alapvető különbségek a munkakultúrájukban, ezt nem kell elmagyarázni. De azért abban szerintem nagyon hasonlítanak mellette, hogy alábecsülni bármelyikőjüket is egyformán igencsak ritkán vezetett még jóra.
-
Tin
veterán
"Azt nem tudni mikor"
Azt nem mondom, hogy szimpatikus kihallani a felhangot a mondataid mögül, de azért nem gondolod, hogy ha már ott lennének technológiában, akkor ez látszana a piacon is? Az autópiacot meg nem keverném ide, majd próbálj egy 5-10 éves kínai autót a használtpiacon eladni.
-
D55
senior tag
Azt nem tudni mikor, de amint mondjuk a YMTC olyan vigyorral betör a piacra, ahogy eddig a kínaiak eddig minden establishment spekulációtól kivéreztetett piacot bekebeleztek az árván maradt fogyasztói igények bőkezű és nagyvonalú kiszolgálásával, akkor ez meg fog történni és onnantól a koreaiak meg a Micron imádkozhat, hogy az AI/datacenter piac lufija sose pukkanjon, mert az örökös stabil keresletet nyújtó és szinte végtelen növekedési potenciállal bíró fogyasztói piacra akkor már elég nehéz lesz nekik a visszaút.
És ugye nemrégiben az európai autópiac is már technológiában megugorhatatlannak bizonyult a kínai cégek számára ahogyan azt itt olyan magabiztosan állította a többség, ott sem kellett végül a magas lovon ülő cégeknek pánikolniuk miattuk végül. Aha. Igen. Abszolút.

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Házimozi haladó szinten
- EAFC 26
- Bemutatkozott az Oppo kamerás csúcsmodellje
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- Orbitális tévedés a New Glenn harmadik útján
- Crimson Desert
- További aktív témák...
- Lenovo X13 Yoga 2in1 Thinkpad G3 LTE i5-1245U 10mag 16GB 256GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- Lenovo ThinkPad X13 Gen 3 i5-12. gen-16GB DDR5 RAM 256GB SSD FHD+ gari. 4g modem Érintőkijelző
- Xbox One S Minecraft Edition 1 TB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- MacBook Pro 14" M1 32GB RAM 1 TB 27%-os áfás számla (0449AB)
- BESZÁMÍTÁS! Akár részletfizetés 0% THM ÚJ AMD RYZEN AM4 processzorok 3 év garanciával 27% áfaval
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

És nem az első pár hónaptól félnék, hanem a későbbiektől.