Hirdetés
- Mobilhasználat külföldön
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Yettel topik
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tomassy00
senior tag
válasz
Baltazár123
üzenetére
Miért gondoljátok ti minden azt, hogy azért veszek valamiből 100 darabot, hogy aztán eladjam
Ti nagyon rá vagytok ugorva a témára
Jó navos lenne belőletek
-
Baltazár123
őstag
A régi vaterán volt ilyen funkció, felhasználónévre le lehetett kérdezni, hogy mit adott el és menyiért
érdekes módon több évig senkit nem zavart, de akkor még alig volt ilyen nyerészkedő, aztán elkezdtek megjelenni a spekák és elkezdték egymást is felnyomkodni és a NAV látókörébe kerültek többen. Valami történt aztán, mert pillanatok alatt levették ezt a funkciót. Több NAV eljárás is folyt, ennyit lehetett tudni csak.Van egy éves összeghatár és afölött már bejönnek az adózási szabályok, amik a nepperekre is vonatkoznak egyébként. Nyilván a sárga dzsekis meg a társai ezt vélhetően nagy ívben elkerülték. Igaz már az ő esete pont idén elévült.
tomassy00: eléggé világtalanul vagy ebben a dologban. Ha csencselsz 100 darab gpu-val és valahogy rád tudják bizonyítani, akkor megb.sz érte a nav, ha nem jelenik meg az adóbevallásodban. Ugyanis már pár darabbal is átléped az éves határt, amit kis értékű csere-berére hatáoztak meg törvényben. A szerencséd annyi lehet, hogy most már nem fogad be névtelen feljelentést a NAV, illetve elég nehéz bizonyítani, de azért a dörzsöltebb nepperek egyből törlik a hirdetést a HA-n is értékelés után.
-
Tomassy00
senior tag
Ilyet talán még Észak-Kóreában sem lehetne bevezetni
Anyit navoztok itten, de nem értem ezt. Ha nekem van lóvém, és úgy döntök veszek 100 darab graf kártyát. Akkor veszek 100 darab graf kártyát. Józskapistának semmi köze hozzá! Navozásról meg csak annyit hogy az ország 90%-a már basziban lenne, ha egy olyan tökéletes világban élnénk, mint amilyenről itt egyesek vágyvezérelve/a magas ram árak miatti sértődöttségükben álmodoznak.
-
maajsz
senior tag
Amúgy lehet haragudni egyszerre több dologra is. Én spec zsigerből gyűlölöm a scalpereket, általában az fajta aki az anyját is eladná +20%-ért. Természetesen a témában teljesen mindegy hogyan érzek, de ha már a nav amúgy is annyira szereti b@szogtatni a kisembert, nem értem miért tartana olyan sokáig implementálni a rendszerbe, hogy bizonyos termék kategóriákban automatikusan flagelje a rendszer az egy bizonyos db szám felett ugyanarra a névű és/vagy című számlára történő vásárlásokat. Plusz itt az új fancy AI, lehet figyeltetni az aprós oldalakat.
Nyilván jelen (RAM) esetben a inkább a rendszer a ludas olyan abszurd árazása van már a legelső lépcsőfokon, de akár úgy is fogalmazhatok, hogy most k*csög Altman a legnagyobb scalper
-
Tomassy00
senior tag
válasz
Baltazár123
üzenetére
Szerintem ti sem értitek.
Meg én sem. 
-
hevepapa
őstag
válasz
Baltazár123
üzenetére
Persze, hogy nem akarja megérteni. Ő egy grál lovag. 🤣
-
KROK640
nagyúr
Szerintem egyúttal megtudtuk, hogy kik a nepperek a topicban

-
Tin
veterán
Köszönöm. Sajnos a legutóbbi hsz-em után világossá vált, hogy ez a tünet, amit brüsszelezésnek neveztem (vagy felelősséghárítás arra, akinek még be merünk szólni), olyan mélyen beleivódott sokakba, hogy nem is akarnak küzdeni a valódi felelőssel, vagy éppen felelősséget vállalni a tetteikért.
Akik ide írogatnak, mind tudják, hogy megdrágult a RAM, sokan tudták előre is, tehát vehettek, ha szükségük volt rá, és ugyanez igaz a VGA-ra is, ami még csak most áll a drágulás előtt. De vagy nincs szükségük rá, ez esetben ez a scalperezős gyűlölködés csak feszültséglevezetés a hétköznapi nyomorért, aminek nem itt a helye, vagy pedig nincs rá pénzük, ez esetben pedig szintén a saját sorsért másokat okolás tipikus esete.
A nepper a kereskedelem része, és amúgy nélkülük ugyanúgy 3x-os lenne a drágulás pl RAM fronton, csak akkor lassabban, pár héttel később a nagyker majd a kisker emelné addig az árat, amíg még belefér a vásárlóknak, mert ahogy írod, a kisker kevésbé fog kockáztatni kis pénzért.
Én csak azt akartam jelezni többször is, hogy ez a gyűlölködés totál felesleges, mert nem arra irányul, ami/aki a problémát okozza, és elvek sincsenek, hiszen ha kellene a RAM/VGA, megvennétek drágán is.
Tényleg jó lenne túllépni ezen a fájdalmon. Ha valakinek gond van a magánéletében, azt meg ne ide teregesse ki.
-
Baltazár123
őstag
Ez az utolsó, hogy erről írok, de nem lehettek ennyire értetlenek. Vállalat, kisker, nagyker, persze ők is lehetnek feleslegesek és ha tudok vagy tudnék a gyárból direktben rendelni, akkor megtenném, de a GPU esetében nem egyszerű ez és akkor még ott van a garancia kérdése is.
A nepper, scalper meg egy közbeiktatott valaki, aki a meglevő készletből elszív valamennyit és így hozzájárul a termék árának még magasabbra növeléséhez. Teljesen mindegy, hogy kit keverünk még bele, a nepper nélkül valamivel normálisabb lenne az egész folyamat, több hozzáférhető termék lenne és normálisabb árak kicsit.
Egy nulla hozzáadott értékű process az, ha a nepperen még átmegy a termék és egyébként én nem becsülném alá a szerepüket. A korábban említett sárga dzsekis gyerek hatékonyan hozzájárult az alza ps4 pro készletének a megcsapolásához és sokan panaszkodtak, hogy nekik már nem jutott a jó áron kuponozható ps4 pro-ból. miközben a nepper gyerek naponta elvitt 6-8 darabot, amíg volt belőle. jó, tudom, ezt megint ki lehet forgatni, ha valaki nem akarja megérteni a folyamatot. A sárga dzsekis minek kellett oda? senkinek nem használt, csak megkesítette a vevők dolgát és csak a saját haszna számított. Ennyi, egy élősködő a nepper tulajdonképpen, pont mint a definíció, semmilyen hozzáadott értéke nincs, de kihasználja a szorult, áruhiányos helyzetet és így jut bevételhez.
Én egyszerűen nem hiszem el, hogy ezt nem lehet megérteni és miért kell érzékenyíteni irántuk? nulla hozzáadott értékük van és nélkülük jobb hely lenne a világ, ha lehet így fogalmazni, de mindenesetre a termékek piaca biztosan
-
ben2
tag
válasz
Baltazár123
üzenetére
A nepper egy válságtünet, mint egy influenzás megbetegedést kísérő bakteriális felülfertőzés. Tin arról beszélt, hogy ha a neppert jelölöd meg a probléma okozójának, akkor félreértelmezed a helyzetet, sőt rontasz rajta, mert nem a valódi felelősöket veszed célba.
Hiába szeded kilóra az antibiotikumot, nem fog kigyógyítani egy vírusos megbetegedésből. Ugyanígy fellógathatod az összes neppert, embercsempészt, drogdílert, az továbbra sem oldja meg azt a kereslet - kínálat válságot, amit ezek az alakok kihasználnak.
A másik, hogy a végfelhasználói ár szempontjából nem igazán van érdemi különbség aközött, ha egy nepper felvásárolja a készleteket és dupla áron értékesíti privátban, vagy a kisker rak rá +200%-ot, mert úgyis elviszik. Gyakorlatilag a nepper a kisker ár és valós igény közötti rést tölti ki. Ha a kisker úgy ítéli meg, hogy további 20% emeléssel már kockáztatja, hogy rárohad az áru, akkor belép a nepper, aki ezt a kockázatot átvállalja. Ha a nepper el tudja adni 20%-al drágábban, akkor tudomásul kell venni, hogy az a cucc sajna jelen pillanatban annyit is ér.
A vákuum kiegyenlítődik vagy így vagy úgy.
Azt kellene felfogni, hogy a kereslet - kínálat nem erkölcsi kérdés. Ha nem veszel neppertől akármit, akkor számodra az a cucc akkor és ott nem ér annyit, emiatt felesleges erkölcsi magaslóról okítani.
És mielőtt átmennénk személyeskedésbe: nem védem a neppereket, sőt. Sosem venném a fáradtságot, hogy ilyen pitiáner szinten kockáztassam az időm, energiám, pénzem, így se nem veszek, se nem adok el semmit spekulatív céllal, de nem valamiféle magasztos társadalmi felelősségtudatból, hanem mert nekem nem éri meg. -
Baltazár123
őstag
Hagyd már abba az érzékenyítést, kezd nagyon izzadságszagú lenni. A neppernek, scalpernek semmilyen hozzáadott értéke nincs a folyamatban és nélküle is ugyanúgy működne minden, csak kevesebbe kerülne a végfelhasználónak. Egy az egyben pitiáner lehúzás tulajdonképpen.
Ráadásul szorult helyzetekben jelennek meg és élnek vissza a szituációval. Nyilván, mert ha nincs hiány az adott termékből, akkor a hajukra kenhetik. Szép példa volt erre a switch2 rajtja, amikor a hülye scalper gyerekre rárohadt a készlet, mert drágábban akarta adni, mint a bolti ára és volt is belőle elég mennyiség. Mondjuk a vevők néha tényleg hülyék, láttam már HA GPU hirdetést az aktuális alza ár +20e forintért, alza garival, azaz bekérte a pénzt és megrendelte neki egy huszasért és jegelve volt, azaz volt olyan szerencsétlen, aki még arra se volt képes, hogy megnézze az aktuális alza árat.
Na mindegy, ezek a spekulánsok, nepperek, scalperek csökkentik a végfelhasználók által elérhető készletet és így tevőlegesen is hozzájárulnak a magasabb árakhoz a kínálat szűkítésével. Mit a fenét kell ezen magyarázni? Ha elhúzna vérbe az összes, minden menne ugyanúgy tovább nélkülük is, de több elérhető termék lenne (nem halmozná fel senki) és némileg normálisabb árak.
Az is vicc, hogy a használtpiacon is már gyakorlatilag nem juthat el egy normálisan árazott használt termék a végfelhasználóhoz, mert a nepper elviszi előle. Utána meg vegye meg a neppertől drágábban és ezek a hiénák akár 10e forintért is rámozdulnak a termékre. Jártam már így és nem neppertől vettem meg, már csak elvből sem, b.ssza meg.
-
hevepapa
őstag
Szerencsétlen nepperek???? 🤣🤣🤣🤣🤣
Mindjárt elmorzsolok pár könnycseppet a tájékozatlanabb embereket lehúzó kis és nagypályás scalperekért.
A nepper nem azonos az áremelő üzletekkel, mert nem ad számlát sem. Szimpla adócsaló hiéna. Ezt mindenki tudja... aki nem érintett benne. -
KROK640
nagyúr
Érdekes, hogy azt kérdezed, hogy le akarunk-e menni fogyaték szintre, mikor te igyekszel Brüsszelezéssel és gyíkemberezéssel bizonygatni az igazad. Pontosan engem/minket akarsz azon a szinten feltüntetni, mintha kormánypárti szavazó birkák lennénk.
Én euroatlantista vagyok, az év jó részét Ausztriában és Németországban töltöm, nem mellesleg három kontinens tizenkilenc országában jártam, ebből ötben éltem is egy ideig. Ezt csak azért írtam le, hogy ne fáraszd magad fölöslegesen azzal, hogy hülyének nézel.Ha megértetted volna amit leírtam, akkor láttad volna, hogy nem csak a neppereket okolom a kialakult helyzetért, de ők sem segítenek ezen. Gondolom azért kaptad fel így a vizet, mert mégiscsak magadra ismertél...
"az a bő két évtizede tartó, egyre kapzsibb és egyre durvább lerablása az embereknek" --- itt teljesen egyetértünk.
Azt nem tudom, hogy a pandémiával és a háborúval mit lehet kezdeni azonkívül, hogy benyeljük a következményeit (bár én azt sem értem miért van itt hbáorús vszhelyzet, de ez nem erre a topicra tartozik. Természetesen várom javaslataiadat, hogy mit lehetne csinálni)."nem egymással kellene harcolni, hanem összefogni" ---- remek gondolat, mit javasolsz, mit tudunk tenni?
Mert nekem azonkívül, hogy nem veszünk semmit túl sok ötlet nem jutott eszembe. Na meg reménykedni, hogy amikor majd az alaplapgyártók, tápgyártók stb. látják, hogy 25-30 éve nem volt ilyen visszaesés, mert az emberek nem fejlesztenek meg nem vesznek PC-ket, akkor talán majd valamiféle nyomást tudnak gyakorolni egyes kapzsi szereplőre (igazából nekem teljesen mindegy, hogy az AI cégekre vagy a gyártókra).
-
Tin
veterán
válasz
KROK640
üzenetére
"Gyanúsan nagyon véded a neppereket"
Biztos, hogy le akarunk menni fogyaték-szintre? Arra próbálnám felhívni a figyelmet, hogy a brüsszelezés-szintű acsarkodás egy alapvetően szakmai fórumon színvonal alatti. Ez a drágulás mindenkinek jó, és most a VGA gyártók is azt mondják, hogy ne csak 200€-val dráguljon a lapjuk a RAM áremelés miatt, amit meg a RAM-gyártók zsebelnek be, hanem akkor emelnek ők is egyet az áron, és jusson nekik is a haszonból. Meg majd szépen mindenkinek.
Közben a "pórnép" meg majd mutogat egymásra, és szerencsétlen neppereket akarja keresztre feszíteni azért, mert a gyártók átverik? Ahogy a forint-árfolyamért meg az ország problémáiért is tetszőleges európai városok és gyíkemberek a felelősek?
Amit most látsz, az a bő két évtizede tartó, egyre kapzsibb és egyre durvább lerablása az embereknek. A dotcom-bukta után jött a TIA, és az emberek engedték, ahogy benyelték a lakáshitel-válság következményeit, majd a pandémia következményeit, a háború következményeit, és be fogják a szabadrablást is. Ha nincs erkölcs, csak a pénz számít, akkor legalább azt fel kellene ismerni, hogy itt nem egymással kellene harcolni, hanem összefogni. Ja, de tudom: VGA meg RAM kell, és a multik láthatatlanok, de a sárgedzsekis neppert "le kőne tartóztatni mer külföldi ügynök".
Srácok.... értitek?
-
zacci
senior tag
"Fogalma nincs az egeszrol. Es ilyenek vezetnek egy autoszerelo uzemet..."
Na ettol a globalis birka szellemtol van lufi es fizetsz Te es En 10x annyit egy xaros 32GB ramert.
kb. pont az tortenik, mikor kitort az IoT laz. Meg a vonalzora is rairtak, hogy smart.
Most meg nezem es az Asus oruterben a mesh-t mar ugy hivjak, hogy Aimesh. Ekkora kampo marketing dumat is reg olvastam mar. Meghogy AiMesh. Hogynepersze

Majd lesznek Ai bankkartyak, meg Ai kapucsengo meg minden lofax Ai is.
Nagy az isten allatkertje es nincs kerites... -
zacci
senior tag
válasz
KROK640
üzenetére
"Egyébként az én meglátásom pedig az, hogy igen, a gyártók okozzák a kis készletet és a hiányt, az ő felelősségük ez a kialakult helyzet, és kicsit sem lepne meg ha kiderülne, hogy ez egy tervezett hiány a nagyobb haszonért."
Azt ertsd meg, hogy nem a gyartok okozzak a hianyt, hanem az AI orultek vasaroljak fel kis tulzassal a teljes gyartoi kapacitast. A gyarto meg kalmar es annak adja el a ramot, nandot, aki tobbet fizet erte. Igy nem marad a lakossagnak. Akkor most mi legyen ? Epitsenek tobb gyarat ? Miert is ? Egy AI lufi miatt ?
Tudod mennyibe kerul es mennyi idobe telik egy uj gyar felepitese ? Mire felepul az AI lufi mar ki is pukkant."Sajnos jelenleg tömegek kezdenek úgy lenni, hogy akkor már nem mozgatja őket a PC fejleszés, meg elhalasztják; és minél tovább tart ez a mesterséges válság, annál kisebb az esélye, hogy a piac visszaáll valaha a régi szintre."
Miert ne allna vissza ? A mai vilagban nem tudsz meglenni gepek nelkul. Max. majd nem ultra-n jatszol a legujabb jatekkal. Na bumm. kb. senkit nem erdekel. A gyartokat meg foleg nem. Neki kell az uj Ferrari es ha az az ara, hogy nalad nem megy Ultran az akarmilyen game, akkor hidd el mar reg dontott a sorsodrol.
Sokkal nagyobb problemanak latom az emberi hulyeseget. Mindenki AI lazban eg, azt hiszik ettol lesznek qrva okosak es a ceguk aranybanyava valik. Egyik partnerunk tokeletes pelda erre. Kell az AI, kell uj szerver! Ok, mit szeretnetek az AI-val megoldani ? Milyen szervert szeretnetek ? Hat azt nem tudjuk, de kell. Ok. Idiot....Most meg szivnak majd, mert kb. 50 kliens gepbe kell a win11 miatt ramot venni ki tudja hanyszoros aron. Egyelore nem hogy profitalnanak az Ai-bol, hanem egyenesen szivnak miatta. De Ai az kell mert lattam ket eloadast es Gemini meg lofaxkarika. Fogalma nincs az egeszrol. Es ilyenek vezetnek egy autoszerelo uzemet...
-
KROK640
nagyúr
Gyanúsan nagyon véded a neppereket, pedig múltkor kifejtetted, hogy te mennyire nem vagy az...
Egyébként az én meglátásom pedig az, hogy igen, a gyártók okozzák a kis készletet és a hiányt, az ő felelősségük ez a kialakult helyzet, és kicsit sem lepne meg ha kiderülne, hogy ez egy tervezett hiány a nagyobb haszonért. Azonban a nepperek a dögkeselyűk, akik megjelennek amikor amúgyis gondban van a piac, és még tovább rontják a helyzetet, miközben a wall street farkasának képzelik magukat. De legalábbis nem segítenek a piacon az biztos.Sajnos jelenleg tömegek kezdenek úgy lenni, hogy akkor már nem mozgatja őket a PC fejleszés, meg elhalasztják; és minél tovább tart ez a mesterséges válság, annál kisebb az esélye, hogy a piac visszaáll valaha a régi szintre.

Ráadásul semmi sem garantálja, hogy 1-2 év múlva nem csinálnak még egy ilyet a gyártók. Az a tapasztalatom, hogy az ilyenek után a régi szintekre már nem szokott visszaállni az ár, csak mérséklődik valamennyit.
-
Tin
veterán
válasz
KROK640
üzenetére
"gyorsan felvásárolják"
Bárki megteheti. Ha hiány van, gyorsnak kell lenni. Hiány pedig nem a nepperektől van. A gyártóknak az érdeke, hogy hiány legyen, ok verik fel az árakat, nekik mindegy, hogy az a kis készlet a nepperek vagy a valódi felhasználók zsebében köt ki. A lényeg a kis készlet.
A multik vernek át, és a szerencsétlen neppereken akarjátok leverni?
-
KROK640
nagyúr
Hát igen, mondjuk "gamer" notiban kevésnek tűnik, de kellemes meglepetés volt az ereje, igaz eddig csak két játékkal teszteltem, jobban félek a VGA korlátozó szerepétől. De elsősorban nem is játszani vettem, hanem általános felhasználásra. Játszani ott az asztali

Köszönöm
-
-
D55
senior tag
válasz
KROK640
üzenetére
Azt kéne, hogy aki (akár vállalkozás, akár SZJA-t bevalló magánszemély használtcikk kereskedő) nem rendelkezik a gyártó vagy forgalmazó által tanusított hivatalos viszonteladói igazolással (nem szerződés, csak egy szimpla igazolás), az a tételenként a minimálbér összegét meghaladó értéket képviselő és a beszerzést követő 180 napon belül újraértékesített termék hozzáadott árrése után 100%-os spekulatív ÁFA kulcsot köteles fizetni. És persze felvenni 60-80 embert a NAV-hoz, akikből 15 oda lenne ragasztva a székbe a monitor elé a hirdetéseket nézni, a többi meg járná az országot "személyes átvétel" céljából.
(A lényeg mindig, hogy ésszerű módon kell meghúzni a határokat, a becsületes szereplőket minél inkább élni hagyva, ám az azt még így is átlépőkkel már nem igen finomkodva. Ha egy törvény nagyvonalú és elnéző, akkor ott nincs igen mentség az azt mégis megsértők számára. Szerintem ennek mentén lehet a következetességnek legjobban nyomatékot adni.)
#1068:
Egyrészt csak olcsóbban és drágábban. Ott pedig botrányosan el vagy tévedve, hogy önmagában ez lenne a lényege és így a szimpla nyerészkedés a kereskedőknak alanyi joga lenne. Azért a haszonkulcsért ugyanis becsülettel megdolgoznak azzal, hogy:
- intézik a logisztikát
- azonnal elérhető HELYI KÉSZLETET tartanak fent
- megválaszolják a vásárló 26 féle idegesítő kérdését (lehetőleg kedvesen és műmosoly helyett valódi türelemmel)
- elősegítik a nyilvánosságot a kínálatról és az árakról való tájékozódásban
- intézik a jótállásból fakadó mindenféle esetleges teendőket is -
Tin
veterán
válasz
Baltazár123
üzenetére
Elég a scalperezésből. A kereskedelem lényege, hogy "olcsón" veszel és "drágán" adsz el.
Vehetsz most te is 100 db VGA-t te is, hiszen tudod, hogy meg fog drágulni. Kell hozzá pár millió, és persze kockázatos, de erről szól az üzlet.
A gyártók hajtják fel az árat, nem a nepperek. A bűnösre mutogass, ne arra, akinek még be mersz szólni.
-
Baltazár123
őstag
válasz
KROK640
üzenetére
a nav elvileg bünteti, van talán 600e forint a határ vagy lehet azóta emelték, amennyit adóbevallás és adózás nélkül lehet forgalmazni és én szinte biztos vagyok abban, hogy a raklapos eladó nem adózott abban az évben
A vaterán, amikor kezdtek megqrvulni az eladók és egyre több lett a nepper, akkor egymást felnyomkodták. Meg akkoriban lehetett még névtelenül is bejelentést tenni a NAV-nak, akik csak fogták és letöltötték, hogy mondjuk a terminátor45 felhasználó milyen alkatrészeket és milyen értékben adott el 1 év alatt
Utána meg vagy csináltak próbavásárlást vagy felszólították a vaterát, hogy adja ki a felhasználó adatait. Nem tudom pontosan hogyan csinálták, de elég gyorsan megszűnt a lehetőség, hogy a tranzakció történetet le lehessen kérni. Egymást elkezdték a nepperek felnyomkodni és egy nav vizsgálat pont jó is volt a konkurrencia végleges vagy hosszú időre történő kiütésére.
De visszasírom én a normális használtpiacot, amikor a használt termék jellemzően nem neppereken keresztül jutott el a végfelhasználóhoz. Most jól árazott terméket szinte lehetetlen elvinni, mert a nepper akár 10e forint haszonért is elviszi előlem.
a vga para idején nem találtam meg a képet a fél raklapnyi vga-ról, de itt van még egy híresség, a híres sárga dzsekis nepper a 2019-es nagy alza kuponozás idejéből. Szépen megcsapolta az alza konzol készletét, többször is látták ott és mindig nagy mennyiséget vitt. Én csak saját használatra kuponoztam, de voltak, akik már akkor is nyomták a biznicet ezerrel
a híres sárga dzsekis
[link] -
KROK640
nagyúr
válasz
Baltazár123
üzenetére
"fél raklapnyi 1650,1660s-t vett át az alzákoknál és valaki lefényképezte. Utána meg beazonosították, hogy már dobta is fel a HA-ra kb 50% felárral "
Én ezt személy szerint böntetném, előbb jókora pénzbirsággal utána börtönnel. És nem csak hardverrel hanem bármivel aki azt csinálja.
Tudom, tudom, nem lenne egyszerű, meg nagyon sokan csinálják ... csak hangosan ábrándoztam. -
KROK640
nagyúr
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Igen, a VRAM nélkül adott kártyákat én is olvastam. Meg azt is, hogy csak 5-10%-os emelést fog jelenteni ez a VGAk esetében. Az nyilván nem öröm, de kibírható.
Ha viszont most elkezdenek megint hiányosdit játszani, akkor megismétlődhet az ami a Cripto korszakban volt
most annyiból szerencsésebb vagyok, hogy akkor egy 2GB-os kártyával kellett kihúznom 3 évet, most meg több 8GB feletti kártya és egy 8GB-ás van itthon, meg még 2db 4GB-ás is. -
KROK640
nagyúr
válasz
Varázslóó
üzenetére
Jan 2-án pénteken vettem egy laptopot is 32GB RAMmal

Azt tudom mondani, hogy ha ez igaz akkor sosem látott visszaesés lesz a DIY PC piacon
Abban biztos vagyok, hogy a gyártók pár hónapon belül sírni fognak, hogy sosem volt ekkora visszaesés ... ha ez esetleg lefelé törné az árakat, akkor még lehetne egy oylan is, hogy egy platformváltás ugyanannyiba kerül mint régen, csak a budget nagyobb része megy el memóriára, és kissebb alaplapra meg procira ... Ábrándozok. -
Baltazár123
őstag
emlékszem ugyanezt mondták az SSD és Ram árak növekedésére is
még itt a PH-n is voltak akik leoltották azokat, akik mondták, hogy nem érdemes halogatni a gépfejlesztést. Én is megkaptam, hogy miért nem olvasom el jobban a cikket, mert a PH cikk valóban csak a NAND SSD-ről szólt, de már mindenki mondta, hogy általános áremelkedés jön és az nem attól fog függni, hogy a PH lehozza-e cikkben vagy sem. Már akkor sok cikk volt a várható RAM,HDD és SSD áremelkedésről, de még mindig egymást oltotta sok fórumozó.Most is csak egy feladat van, akinek kell gpu, az ne várjon, ha van lehetősége vegye meg minél hamarabb. Ennél jobb tanácsot most nem lehet adni.
Az áremelés biztos, a mértéke nem biztos valóban. Illetve még egy dolgot biztosra vehetsz, hogy a scalperek rárepülnek a csökkenő mennyiségű készletekre és ráraknak egy extra scalperek generálta áremelés hatást is. Én ezt nem becsülném le, látható volt a vga para idején mit képesek művelni. Mikor a gyerek fél raklapnyi 1650,1660s-t vett át az alzákoknál és valaki lefényképezte. Utána meg beazonosították, hogy már dobta is fel a HA-ra kb 50% felárral és elkapkodták tőle, mert az alza és a többi kiskernél is a normálisan árazott készlet szempillantás alatt elfogyott.
-
zacci
senior tag
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Attol, hogy a kattintas vadasz portfolio lehozza meg egyaltalan nem biztos, hogy igaz.
Altalaban igy terjednek a fake hirek. Majd akkor lesz igaz, ha maga a gyarto jelenti be hivatalos uton. -
HUN_Sector
őstag
válasz
Baltazár123
üzenetére
Köszi
-
Baltazár123
őstag
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Korábban az nvidia leszerződött a ram gyártókkal, mert egyébként az egyéb termékeihez kellett neki ram is és akkor már egyben megrendelte és adta a gpu chip mellé. Nyilván jobb áron, mintha egyesével menne a zotac,asus stb ramot venni. Most ezt felmondta és már nem biztosít ramot, mert ami ramja van, az kell neki. Ezzel egy lépésben csökkenti a kínálatot, ami növeli az árakat, de mindegy is, mert nem ők az egyetlenek, akik ezt teszik.
A végtermék árát majd a szerződött gyártók emelik, mert muszáj nekik a ram miatt és ilyenkor szokott az lenni, hogy akkor emeljünk valamennyit mi is, úgyis a gigát, asust, msi-t fogja szidni a nép
tipikus, a magyar inflációban is rengeteg cég eljátszotta ezt, hogy többet emelt, mint muszáj lett volna, mert a vásárló már hozzászokott az áremeléshez. -
HUN_Sector
őstag
válasz
Baltazár123
üzenetére
Nem úgy volt, hogy az nvidia ram nélkül adja majd a kártyáit a partnereknek? Bár nem emlékszem az erre vonatkozó hozzászólásra, hogy az mekkora részét teszi ki az összköltségeknek.
No és hogy nem csak légbőlkapott hír volt. Ugyanezen forrásra hivatkozva lehozta már a portfolio.hu is. [link]
-
Baltazár123
őstag
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Ha most kéne GPU-t vennem, akkor én komolyan venném. Valamennyi emelés lesz a ram miatt, de talán a a GPU mag, amit az Nvidia ad nem fog drágulni és "csak" a ram árak növekedését kell rátenniük a gyártóknak. Persze miért is ne emelne az nvidia, ha a termék ára amúgy is emelkedik, akkor belefér még neki is egy plusz zsozsó. Kb így gondolkodnak, préseljük ki a maximumot a vevőből. Ezt szépen megfejelik a scalperek, akik kiszagolják a hiányt kilométerekről és azonnal lépnek, szűkítik a kínálatot és verik fel az árakat még jobban.
Ez a baj a mindenféle inflációs és egyéb áremelésekkel, hogy mindig, de mindig hozzáadnak indokolatlan emelési tételeket is. Mert a fogyasztó ilyenkor hajlamos elfogadni a magasabb árakat.
-
HUN_Sector
őstag
Szerintetek kamu? Nekem annak tűnik, de hát láttunk már karón varjút:

[link]
Az AMD és az NVIDIA 150%-kal emeli a gpu-k árait.Ez még a ram árak alakulását tekintve is drasztikus lenne...
Más:
Mindeközben Németországban: egy német importőr (vagy a német importőr, ez nem derül ki egy másik oldal cikkéből) leállította hiányra hivatkozva az 50xx szériás gpu-k értékesítését. [link] -
zacci
senior tag
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Ezt hivjak nyomasgyakorlasnak. Kinat el kell rettenteni attol, hogy megtamadja Taiwant. Ez mindenki erdeke. Ezek a diktatorok csak az ero nyelvebol ertenek.
-
HUN_Sector
őstag
Taiwan mellett védelmi ígéretet tett Japán és az USA. A Fülöp szigetek, Új-Zéland is fellépne a hajózási útvonalak miatt (jelenleg ők felügyelik a kínai útvonalakat) és ha van amerikai közreműködès, akkor Dél-Korea is beszállhat a játszmába.
Aztán még pár ország és élőben nézhetjük a Fallout 3. évadját
-
zacci
senior tag
válasz
Varázslóó
üzenetére
Azert ennyire nem kell hulyiteni a nepet es foleg nem hulyesegeket irni. NEM az osszes chip gyartasa zajlik Taiwanon. Jelentos a sulya Taiwannak ez ketsegtelen, de vannak mashol is gyarak. A honapok az ugy jo esetben 1-2ev. Ha addig nem dol be a kinai gazdasag, akkor talan eler arra a keszultsegi szintre, hogy akar neki is mehetne Taiwannak. De ebbe azert lesz beleszolasa masoknak is. Megfelelo nyomasgyakorlassal le lehet beszelni az itthon is hon szeretett kinai diktatort, hogy ugyan ne akarja mar megtamadni Taiwant. Keszulni kell ra, hogy ne erjen meglepetes, de a honapok az nem kicsit eros bullshit.
-
Varázslóó
őstag
A megfejtés kulcsa, hogy Taiwan egyre forróbb helyzet.
Összes proci chip és Amd és Nvidia GPU chip is ott gyàrtjàk.
Intel CPU és AMD is. Illetve az összes tápot ott gyàrtjak. FPS, Seasonic, Cooler Master. Illetve Monitorok nagy része alketrész én ott készül. Ilyen esetben tényleg nem lenne SSD és Ram sem. Nem hogy drágán.
-
Tin
veterán
válasz
Varázslóó
üzenetére
De miért? Ha kevesebb RAM fogy, akkor kevesebb CPU és társai is, épp ezért miért felfele menne az ára, és nem lefelé?
A GPU más, bár ott a RAM az ár kisebbik része, szóval az mondjuk felmegy 20%-al. De a többi komponens ára miért menne felfelé?
Szerintem ez az egész éppenséggel a fejlesztést fogja majd vissza, hiszen minek fejlesszenek, ha úgyse tudják eladni csak olcsón?
-
Varázslóó
őstag
Srácok hónapok kérdése és GPU, CPU, telefon àrak monitor àrak és Tàpok àra is az egekbe lesz. Persze ez attól függ hogy a történelem úgy alakul és ahogy alakul. Szóval a legkisebb gond lesz a Ram és GPU àra
-
ben2
tag
válasz
Baltazár123
üzenetére
Desktop 5060-al?
-
ben2
tag
Ha most vennék gamer PC-t nulláról, akkor tutira valami ilyesmiben gondolkodnék:
Minisforum AtomMan G1 Pro -
válasz
Baltazár123
üzenetére
ez egy regi gep, 2x5218R CPU van benne, home szerver meg ilyesmi celokat lat el, nem igazan gyors
-
-
F.B.I.
veterán
Most rendesen ránéztem az itthon lévő hardverekre (semmi extra, médium gépek, 2025 nyarán) és meg kellett állapítanom, hogy ebben az évben, hivatalosan is milliomosok vagyunk a fiammal.
Főleg ha semmi nem xarik be.
Mindenki vigyázzon az otthoni PC - re, ha betörés áldozata lesz, előbb a gépet nézze meg, hogy a memória megvan még!!??!
-
Apollyon
Korrektor
[link]
Az intro elég poénosra sikeredett.)) -
F.B.I.
veterán
Megvan csak tudni kell az igényeket, meg hogy kinek mennyi a fizuja, mire kell költenie.
1080p - re raktam össze egy 25 év alatti srácnak gépet, családdal lakik, fizetésével még nem kell elszámolni. Neki komplett gép kijött. Nem voltak elszállt igényei. 1080p, 120Hz. 9060XT, Ryzen 5 5600X, 16Gb, 2Tb SSD. -
Ribi
nagyúr
válasz
HUN_Sector
üzenetére
De borzalmas fűtőtestek voltak, igen vacak 1 core teljesítménnyel. És mindenki tuningolta őket, mert lehetett és ekkor döntötték el hogy kell paks2.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Én is még gondolkoztam, hogy használom valamire az enyémet, de amikor mértem hogy boot közben 170W-ot vesz fel a gép, akkor inkább hanyagoltam a dolgot. -
KROK640
nagyúr
válasz
Apollyon
üzenetére
Így van, erre céloztam. A maguk idejében a saját ellenfeleiket sem tudták verni, hiszen a 8000-es sorozat, ami az I7 ellenfele lett volna, az I5-öt alig fogta be, a 6000-es és a 4000-es meg még gyengébb volt.
Ha nem jön a Ryzen gondolatmenetben detto igazad van, hiszen az Intel 1st-7th genig ugyanazt csinálta I3 2C4T, I5 4C4T, I7 4C8T ... minimális reszelgetések voltak a generációk között, nem véletlen, hogy 4th gen tulajként csak a 10th genre lett kedvem ugrani.Az FX jól öregedett, de tényleg ingyen vagy minimális pénzt lehet érte adni, roppant elavult technika már.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
KROK640
üzenetére
Az FX egy elég nagy bukta volt, és ha nem jött volna a Ryzen, akkor intel még mindig tik-takolna, és kb. a 8 magos 16 szálas intel i9 lenne még mindig a csúcs.
Szóval szerencsére helyreállt a rend, de FX-et már tényleg ne ajánljunk senkinek, max, ha a teljes konfig ingyen van. -
-
stefi76
aktív tag
Meg a Xeonok.

Eszköznév
Processzor Intel(R) Xeon(R) CPU E3-1230 v3 @ 3.30GHz 3.30 GHz
Memória mérete 12,0 GB
Tárterület 119 GB SSD OCZ-AGILITY4, 119 GB SSD SPCC Solid State Disk, 447 GB SSD KINGSTON SA400S37480G
Videokártya NVIDIA GeForce GTX 1660 SUPER (6 GB)
Eszköz azonosítója
Termékazonosító
Rendszer típusa 64 bites operációs rendszer, x64-alapú processzor
Toll és érintés Ez a képernyő sem tollal történő, sem érintéses bevitelt nem tesz lehetővé
1360x768-ban és 19 colon 90%-ban a dolgok mennek 60 fps High-en, stabilan.
Nekem elég.És ja!
Tegnapi napon - 30-án - volt ram bővítés, 8-ról 12-re! (7K volt 4 giga új ram. )
Hasítunk, most már jobban!
-
F.B.I.
veterán
Mi folyik itt? Szomorú és egyben nevetséges olvasni, hogy DDR3 - ról beszéltek. Én meg megszabadultam az Xbox Series X - től, sokakat át akartunk hozni PC - re….mert ugye minden is Xbox. Erre tessék. Megint a kapzsiság szétcsapja a játékos közösséget.
Társasjátékok ujra virágkorukat fogják élni.
Meg a Xeonok.
-
Baltazár123
őstag
igen, de itt ryzen 3600 prociról van szó és a videóban is az 5600-emlegetik, hogy azokra már fixálták és a videóban a tesztelt ryzen 2600 eléggé alul teljesít b580-al. Ryzen 3600-al nem tesztelték a videóban. Én úgy tudom, hogy zen3 procik lélegezhettek fel, de a zen 2-vel továbbra is szívás b580-al.
Na mindegy, meg kell nézni pár tesztet, mert lehet, hogy az adott játék meg okés vele, mást nem tudok mondani. Én mondjuk procicsere nélkül egy 5600-ra lehet kihagynám a b580-at. A jó hír, hogy elég jó áron eladhatóak a 3600-ak és kb 25e forint ráfizetéssel már jöhet egy 5600 akár.
-
PuMbA
titán
válasz
Baltazár123
üzenetére
-
Baltazár123
őstag
válasz
HUN_Sector
üzenetére
A b580-nak volt egy overhead nevű gondja a gyengébb procikkal, néztem a frissebb teszteket, de nem tűnik nekem úgy, hogy kijavították. A másik, hogy használtan annyiért adják majdnem, mint a zsír új. A játékot meg vagy külön eladták vagy használják

Mondjuk a HA ez elég jellemző, talán vinteden vagy ebay/amazon érdemesebb körülnézni a jobb árakért, bár ott meg nem lesz magyar kisker gari. Néha FB marketen lehet kifogni jót, mert ott olyanok is hirdetnek sokszor, akik normálisan árazzák be a használt cuccot, nem ilyen nepper mentalitással.
-
zacci
senior tag
En most valtottam (sajnos) AMD-re. Egy Ryzen7 7735HS-es laptop. Sajna az i7 verzio elfogyott hamar. Hat hogy is fogalmazzak...Egy kisipari hulladek. Mar tobb program is kek halalt dobott, ami intelen soha. Van olyan program, amit nem is tudok hasznalni e miatt.
Arrol nem is beszelve, hogy az i7-nel gyengebb. Silicon M4 alap CPU megeszi reggelire. kb. 2x gyorsabb, mint a Ryzen
Mind1, par evig nyomom ezzel, aztan megy a levesbe.
Új hozzászólás Aktív témák
- Gaming notebook topik
- OLED TV topic
- Ultrakönnyű Logitech "G305" egér? Úgy tűnik, igen!
- World of Tanks - MMO
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Arc Raiders
- Bekeményítenek az ügyfelekkel szemben a memóriagyártók
- Titkos szabállyal tereli a hazai megoldások felé a félvezetőgyártóit Kína
- Mobilhasználat külföldön
- LEGO klub
- További aktív témák...
- G.SKILL Trident Z RGB 64GB (2x32GB) DDR5 6000MHz CL30 - XMP - 99 hó garancia
- Corsair VENGEANCE 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL36 - XMP/EXPO - 120 hó garancia
- Patriot Viper Venom 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL30 - XMP/EXPO - 120 hó garancia
- Patriot Viper Venom 32GB (2x16GB) DDR5 6400MHz CL32 - XMP - 120 hó garancia
- Crucial Pro 64GB (2x32GB) DDR5 6400MHz CL40 - XMP/EXPO - 120 hó garancia
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Alpine Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2978
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 Mini 128GB,Átlagos,Dobozaval,12 hónap garanciával
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
- magyar billentyűzet - 136 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - i9-14900HX, RTX 4080 - 4 ÉV GARANCIA!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Ti nagyon rá vagytok ugorva a témára
Jó navos lenne belőletek
érdekes módon több évig senkit nem zavart, de akkor még alig volt ilyen nyerészkedő, aztán elkezdtek megjelenni a spekák és elkezdték egymást is felnyomkodni és a NAV látókörébe kerültek többen. Valami történt aztán, mert pillanatok alatt levették ezt a funkciót. Több NAV eljárás is folyt, ennyit lehetett tudni csak.
Meg én sem.