Hirdetés
- Redmi Note 14 5G - jól sikerült az alapmodell
- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Újévi fogadalmaink megtartásában segítene az új Amazfit Active Max
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Cseresznyepiros és mokka barna Redmi Note 15-ök az újévre
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Megérkezett a Fairphone szerelhető fejhallgatójának új generációja
- Fotók, videók mobillal
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Sokan beszívják, nem egy ismerős vett emag marketről szemetet.
-
HUN_Sector
őstag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
elriasztó példaként tettem be
Volt már olyan prohgardver fórumtárs, aki HDD helyett Fe (vas) feliratú lapkákat kapott -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Rákerestem ezekre, sztem nagyon felejtős ilyen kajli cégtől vásárolni. Lehet pont kifogod és szerencséd lesz, de ha bármilyen probléma merül fel akkor futhatsz a pénzed után.
-
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Emag market alapból fekete listás.
Cég neve: АТЛАС ТРАВЕЛ 2025 ЕООД
Ez sem valami bizalomgerjesztő.
Érdekes hogy még nem zárt be. -
HUN_Sector
őstag
újabb román partnercég hirdetés irreálisan alacsony árakon [link] 2x32GB) DDR5, 5600MHz
77434ft -
jonekk
csendes tag
válasz
Komplikato
üzenetére
Hatalmas lehetőség lenne a kínaiaknak, de én személy szerint nem tudok kínai GPU fejlesztőről. Nyilván gyártó van több, meg hát amelyik gyártó nem kínai székhelyű, az is ott gyártatja, szal minden út Kínába vezet
Már csak a kínai Nvidia kéne, hogy teljes legyen a kép.(Aztán lehet csak tájékozatlan vagyok, és vannak kínai GPU fejlesztők, viszont akkor vmi mégsem simmel, hogyha nem jutnak be a nyugati piacra)
-
Baltazár123
őstag
válasz
Atom_Anti
üzenetére
Nem tudom, nem vagyok én se biztos ebben, de én a vga krízis alatt is több hónapig 4700g apuval játszottam, mert nem volt más. Igazából túléltem, főleg, hogy volt series x, arra amúgy is könnyebben kaptam lemezes játékokat.
Nekem elég lesz a full hd játék, lehet valamelyik intel vga is és/vagy 8gb ram is. Használtban nem gondolkodom, illetve az a második opció csak, ha újat nem kapok akcióban, mert szinte lehetetlen normális kártyát kifogni normális áron. Lerúgott sok éves cuccok majdnem új árban vagy alig alatta. Régen azért volt egy hüvelykujj szabály, hogy 3 év használat után a PC cucc kb a felét érte. Sőt, amikor a ryzen 3600-t vettem voltak jegelve sok éves tálcásak, amikor dobozos új gyári hűtővel 3 év garival kevesebbe került. Kire tudják rásózni, nekem rejtély, mert azt hittem, hogy legalább az ÁK -t képes lefuttatni az, aki HA-n vásárol, de láthatóan nem.
Régen a vatera jó volt használt cuccok adás-vételére értelmes áron. Aztán teljesen megqrvultak az eladók. A HA is jó volt, néha még most is kifogni, de kezd ez is nagyon megqrvulni. Mostanában a vintedet nézem inkább, ott még ki lehet jobban fogni értelmes eladót, aki nem átb.szni akar.
-
Komplikato
veterán
válasz
Varázslóó
üzenetére
A hírek szerint mostanában nem fogja. Az RTX5060Ti 16GB és az RTX5070Ti 16GB gyártása leáll, nyilván a ram hiány miatt, de nem is nagyon igyekeznek bejelenteni új gamer vasat, hiszen a bevételeik töredékét hozza csak és kell a gyártókapacitás az AI chipekhez. Már az se lepne meg, ha előbb hozna ki új hight tech videókártyát teszem azt az Intel. Vagy megjelenne új GPU gyártó a piacon mire lemegy a memória para ...
Amúgy marha öregnek érzem magamat, basszus a DX12 is most tíz éves már!
-
-
Atom_Anti
senior tag
válasz
Baltazár123
üzenetére
Én vennék helyedben még most 16GB-s videókártyát, memória miatt biztos drágulni fognak, azon túl még kevesebb kártyát is terveznek gyártani. Nvidia extrém árakon szereti árulni, nem ilyen pár száz dolcsikért.
-
Baltazár123
őstag
válasz
Atom_Anti
üzenetére
Mert pánik vásárlások vannak, meg mondom a spekák egymástól veszik a még magasabb árak reményében. Ahogy minden "tisztességes" pánik, lufi helyzetben ez szokott lenni. Zsizseg mindenki, főleg a spekák. Ezzel szűkítik a kínálatot és még jobban növelik az árakat.
A másik dolog, hogy sok embernek muszáj karácsonyra venni, mert megígérte, eltervezte stb és hiába kapott későn észbe.
Emlékszem a vga para alatt is az volt, hogy a fórumban mindenki fogadkozott, hogy ő aztán nem vált, hanem rohadjon rá az eladókra. Aztán amikor a rohadt 660ti azt az időpontot választotta a halálra, akkor nekem muszáj volt vennem valamit és ha felkerült valami értelmezhető árú vga, akkor nem túlzok, hogy 1 órán belül már jegelték. Muszáj volt sűrűbben nézegetnem, de lehet, hogy scriptet kellett volna írnom a kényelem miatt. Félóránként legalább ránéztem és amikor beesett egy értelmes árú 1050ti, akkor lecsaptam rá. Amikor vettem át, akkor mondta az eladó srác, hogy rengetegen ráírtak, meg sokan alkudoztak, de sokan vitték volna, sőt volt aki többet is adott volna érte, de már lebeszéltük telefonon és nem akart arcvesztést. A nagy nem veszek nagyobb vga-t fogadkozásokról ennyit.
Most is taposás lesz a normális árú ramokért, csak a ram-al ugye az a helyzet, hogy 16gb-al is lehet játszani, kompromisszummal ugyan, meg nem szabad sok weboldalt nyitva hagyni. Régi vga-val meg volt játék, ami diafilm volt, ha egyáltalán elindult. Igaz, a vga árak is emelkedni fognak, szóval valami hasonlót átélhetünk újra, nagyon úgy néz ki mindenki örömére
Remélem jól taktikázom, mert a kosaramban volt az 5060ti 16gb, de inkább elraktam a pénzt és vagy gőzgép vagy új xbox lesz, amiket a hírek szerint PC-nek is lehet használni vagy konzolnak, ahogy tetszik.Az MS is megérdemelne egy p.csán rugást, annyira tékozolja a ramot a win11, ami most már fontos szempont lett.
-
KROK640
nagyúr
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Akkor most egy ideig nem lesz gépfejlesztés... Ha még pár millió ember így gondolja akkor talán észbe kapnak a gyártók...
Mellesleg nagy fordulat hogy a Win 11 miatt pont most kell sok gépet cserélni -
ecaddsell
aktív tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Binningre visszatérve azt is el tudnám képzelni hogy a ram maga tartalmazza a hibás címek listákát ahogy a hdd-knél van mai napig, így már eleve elfedné a gyártási hibákat. Azaz nem kompletten a felét tiltani hanem csak a ténylegesen hibás részeket.
Ez így nem működhet, mert a memória kontroller (IMC) már látja a RAM belső struktúráját (látnia kell a különböző időzítések miatt). Azaz homogén módon kell kitiltani részeket. Nem mellékesen ugyanannak a címnek ugyanoda kell leképződnie minden IC-nél. Nincs aki atcímezzen.
A legjobb esetben is csak egész bankot lehet kitiltani, de leginkább felezni. -
Tin
veterán
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Most tényleg nincs olcsóbban, de szerintem ez már magas ár. Amúgy most már dec 27-re ígérik, szóval kari után rögtön
Nem mondom le, kíváncsi vagyok rá, és amúgy is visszaküldhetem, ha nincs rá érdeklődés.#875 Baltazár123: ha ez hosszabb lesz pár hónapnál, akkor nem fognak kivárni. De szerintem az aprón lesz RAM a bátraknak, mint pl. amit én is eladok, vagyis megpróbálok eladni.
-
válasz
ecaddsell
üzenetére
Képesnek szerintem akár melyik aki képes egy programot elindítani, windows memória diagnosztika extended módban megcsinálja full automatán és hozzá is adja badram flagként. Bár ezt utoljára talán win7-nél használtam. Linuxnál kb 10 sor parancs.
Az tény hogy sok sok óra mire lemegy a teszt és vannak benne buktatók de a mostani helyzetnél megérheti. Na erről írok egy logout bejegyzést!Ram binning az valóban új dolog, én nem emlékszem rá hogy csinálták valaha is eddig.
Ugyanakkor kínai ramoknál gyakori hogy a leforrasztott kukázott gépekből kiszedett chippeket random pakolgatták fel, sok ilyen ramom volt hogy nem volt rajta két egyforma felírtatú chip. Alaplapoknál divat hogy újrahasznosított chippeket használnak még most is.
Ha már itt tartunk azt el tudom képzelni hogy a hiány miatt ahogy szokott lenni kínaiak megint nekikállnak a hibás notikról leforrasztgatni a ramokat amelyek nem modulosak.Binningre visszatérve azt is el tudnám képzelni hogy a ram maga tartalmazza a hibás címek listákát ahogy a hdd-knél van mai napig, így már eleve elfedné a gyártási hibákat. Azaz nem kompletten a felét tiltani hanem csak a ténylegesen hibás részeket.
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
OK, de a felhasználóknak hány ezreléke lenne erre képes ill. hajlandó erre nem kevés időt áldozni.
Amiről szó van nem is ez, hanem a chipgyártásnál a binning során (nevezzük csak egyszerűen leválogatásnak) a gyengébben sikerült példányokban letiltanak részeket (részletkérdés, hogy egyáltalán nem működnek, vagy csak pl. nem tudják azt a sebességet amit a többi rész). Ezek AI data centerekbe nem elég jók, de consumer piacon simán eladhatók ha a RAM modul gyártó ugyanazon kategóriából pakolja össze a modult.
Nem DIY, hanem ipari szinten.
Egyébként pont hasonló moduljaim vannak, szintén "SK Hynix H-Die (4.8)", de 24Gb-esek.
Nem vártam volna, hogy hiba nélkül képes menni max. EXPO-val 4 modulos felállásban (6000MT/s, CL28). -
Baltazár123
őstag
válasz
Varázslóó
üzenetére
Persze, én is pont most gondoltam rá, hogy 2x32gb-ot akartam eleinte venni májusban, de aztán azt mondtam, hogy még a 32 is overkill egy játszós gépben és nem költök plusz 20e-t feleslegesen

Mondjuk nem érdekel, mert a tartalék gépet direkt 4 dimm slottal vettem, ha nagyon szűkös lesz a 32, akkor az lesz a fő gép egy proci upgrade után és abba átrakom és lesz 48gb benne. Igaz asszimetrikus dual channel módban, de menni fog és ami gémingre szerintem 1 évtizedig elég lesz, ez kijelenthető (remélem jól fog öregedni ez a kijelentés, nem úgy, mint a 640kb mindenre is elég).
Ha megnézem a HA-t, hegyekben sorakoznak a hirdetések és jegelgetnek, de inkább csak a "jó" árú modulokat. Arra gondoltam, hogy most a karácsony miatt erősebb lehet az igény, kollégáim, ismerősök közül is többen vettek gépet vagy alkatrészt, gpu-t jellemzően. Ezt még "muszáj" volt megvenni, de januártól szerintem átkapcsolnak sokan túlélő módban.
Ennyi brutál módon megdrágult ramot, aminek egy része használt ráadásul még elképzelni se tudom, mikor fog a piac felszívni és akkor ez csak a magyar merítés. ebay-en kisebb hegynyi mennyiségű ramot próbálnak elsózni arany áron. Olyan érzésem van, mintha a nepperek egymástól vennék

-
válasz
ecaddsell
üzenetére
Érdekes felvetés.
User is meg tudná tenni hogy hibás ramot használ és a rossz részeket letiltja (minden nagy oprendszer tudja ezt) de DDR5-nél vagy döglött az egész vagy sem (bár mintha ECC is lenne rajta alapból)
A legtöbb döglött DDR5 amivel találkoztam az szétégett VRM-el volt és nem maguk a chippek voltak rosszak, de ez is nagyon ritka volt.
Alapesetben memtest hibás ramot kidobják ha nincs gari rá pedig sokszor meg lehet oldani hogy hibátlanul menjenek letiltva a hibás részeket. (nyilván valamelyest csökkent mérettel) -
Varázslóó
őstag
válasz
Baltazár123
üzenetére
Akik halogattàk a ram vásárlást. Azok most gyorsan megvették mert 2-3évig off lesz... Még akkor is megérte nekik, mert most még drágább.
bizonytalansággal jobb azért ha van rammod, mint ha nincs és megy fel az àra.
-
Baltazár123
őstag
Én arra leszek kíváncsi, hogy a zemberek reagálnak-e azzal, hogy elhalasztják akár hosszú időre a vásárlást, ami a legértelmesebb döntés lenne ebben a helyzetben. Vagy makacsul csak azért is bővíteni akarnak.
A vga para idején is az volt, hogy a többség megvonta a vállát és kivárt. Néha voltak akciók és akkor lehetett venni vagy alsóbb kategóriás vga-t vett és rájött, hogy akkor is lehet teljes életet élni, ha nem tudja az csúszkát jobbra elhúzni.Ez a ram várhatóan eladható lesz amennyiért veszed, bár most pánik van meg ráadásnak itt a karácsony, amikor ajándékba is vesznek sokan. Januártól jóval kisebb lesz a vásárlási kedv is.
A rammal is az a gond, hogy ennyiért csak azok veszik meg, akiknek nem számít vagy akiknek tényleg muszáj megvenni, mert olyan dologra használják a PC-t. Egy sima gémer szerintem inkább bevállal némi kompromisszumot.
-
HUN_Sector
őstag
Ez olyan 108000 ft körüli összeg volt. Most már árukeresőn sem kapsz 130 alatt ramot. Úgy látszik most, hogy ez csak rosszabb lesz, nem kicsit, nagyon. Szerintem ne farolj ki belőle, ha nem kenyérre kell a pénz. Legrosszabb esetben is pénzednél vagy.
Aztán hogy jövőre milyen inflációt kapunk a nyakunkba, esetleges újabb megszorításokat, amit megszenved a forint - ha a zebraharcos győz - az még rejtély.Úgy vélem, a legjobb döntés, ha van ramod.
-
Tin
veterán
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Épp tegnap küldte az Amazon az értesítést, hogy fixen december 30-án szállítja a drágán vett RAM kitet,, amiről itt írtam.
Azóta is hezitálok rajta, hogy lemondjam-e a rendelést, mert szerintem perpill legfeljebb árában tudnám eladni, annyira telített a "használtpiac" a még időben olcsón vett ramokkal. De másrészt meg a hírekből kezd úgy lejönni, hogy nem is majd most, év elején, hanem később, az év folyamán lesz igazi probléma a RAM-hiány.
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Egy idő után ezeket már rezignáltan fogadják az emberek, mert kb. mindegy hogy x vagy 2x áron nem veszel valamit.
Egyébként amikor olvastam ezt a hírt egy klasszikus jutott eszembe:
Mennyi? Harminc. Mi harminc? - Miért, mi mennyi?Azaz minek lett itt közel $20 az ára? A Samsung nemcsak chipeket, hanem modulokat is gyárt. Kétlem, hogy bármi modulnak most $20 lenne az ára.
Chipből is van pár fajta.
(DDR5) Kezdetben vala a 16Gb (Gigabit) aztán lett a nagyobb sűrűség jegyében 24Gb, most meg már 32Gb is van.
Aztán a rafkós gyártók rájöttek, hogy mint a procinál kitiltják a gyengébben sikerült magokat a binning során, itt meg a bankok lesznek kitiltva. Azaz amit nem lehet az AI data centernek eladni majd jó lesz a consumer piacra (és még drukkolnunk is kell, hogy sok legyen a gyengébben sikerült példányokból)...
Kis olvasnivaló igorslabtól.
Annyira megsüllyedt ezeknek a cikkeknek a színvonala (clickbait), hogy már csak a hergelésre/pánikkeltésre futja (félreértés ne essen, az eredeti verzió is dettó ez, nem a fordítás hiányos). -
HUN_Sector
őstag
Miután tegnap jött a hír, hogy az nvidia 40-50%-kal visszafogja a gyártást, szembejött még a samsung bejelentése is: most kezdődik az igazi áremelés ddr4-ddr5 fronton
[link] -
ecaddsell
aktív tag
-
-
válasz
ecaddsell
üzenetére
A SATA ssd-vel én nemrég megszívtam. Anyám gépét upgrade-eltem (i5 2500k -> Ryzen 3700x), viszont első körben gondoltam bennehagyom a régi SATA ssd-t. Eleve csak akkor volt hajlandó bootolni, ha az UEFI módot átraktam CSM-re, így viszont a win 11 közölte, hogy nem fog menni az upgrade. Aztán egy gen4 nvme csere után minden megoldódott.
-
ben2
tag
válasz
Varázslóó
üzenetére
Maga a gép összességében már nyilván nem olcsóbb (bár most pont a ram miatt nem is drágább), de pont ez a lényeg: az Apple méretű piaci szereplők képesek tartani magukat és azok kerülnek szopóágra, akik napi szinten küzdöttek az árérzékeny consumer vásárlók kegyeiért.
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
Apollyon
üzenetére
Az SSD-nek azért nem, mert az egy régi konfigból át lehet tenni. Nálam pl. a családi DDR4-es gépekben PCIe4.0 NVMe SSD van. Simán áttenném ha kellene újabb gépbe is. Sőt a PCIe 3.0 SSD-t is átrakva sem lesz egetverő különbség hétköznapi használatra (ugye itt minden visszafelé kompatibilis). Ha nagyon kellene még a SATA SSD is elviselhető.
Ugyanez igaz nagyjából a VGA-ra. Oda-vissza rakható régi és új gép között.Viszont a RAM nem. A proci sem, de az most pont inkább kárvallottja lesz ennek az egésznek.
Okosórákban stb. nagyon kevés RAM van. A teló az már érdekesebb, de ott pl. inkább nem cserélnek (vagy csak ha nagyon kell).#860 Varázslóó
A DDR4 RAM egyrészt régi technológiával gyártható, másrészt nagyon sok van belőle konfigokban. Sok esetben felesleges sok, mert egy időben nagyon olcsó volt.
Pl. nálam amit mostanában a gyerek használ játékra 2x32GB van (korábban főképp én használtam és nekem jól jött a sok RAM). Intel 7700K mellé (persze emelt órajel megy, de nem annyira). Ha visszamegy 32GB-ra (még mindig bőven sok játékra meg bármire amire ő használja) kap egy jobb VGA-t amivel előrébb lesz és amit ha kell át tudok tenni AM4 gépbe. Meg van 4x8GB lassabb RAMom is a fiókban tartaléknak. Eddig nem foglalkoztam vele, mert nem volt komoly ára (ezt egyébként használtként vettem anno is, nem volt benne komoly kockázat). -
ben2
tag
válasz
Apollyon
üzenetére
Igazából csak azoknak tesz be, akik kis szériában gyártatnak és így nem tudnak konkurálni a datacenter megrendelésekkel. Ez ugye kapacitás krízis, tehát annak kötik le a gyártósort, aki nagyobb volumenben rendel. Ezért a nagyobb márkákat - amikből sokat gyártanak és drágábban értékesítik - kevésbé fogja érinteni, mint az árérzékeny piacra szánt noname cuccokat. Már most ott tartunk, hogy egy Mac Studio M4 Max-be a 128GB ram upgrade olcsóbb, mint PC-be.
-
Varázslóó
őstag
válasz
Baltazár123
üzenetére
Januárban vissza sírjuk ezeket az àrakat. 200ezer lesz legolcsóbb 2x8Gb ram DDR4

-
Apollyon
Korrektor
-
ecaddsell
aktív tag
Egyre rosszabb a helyzet. Rákattintottam az Alzás linkre amit kevesebb mint 2 napja tettem be: 167k. Megnézem az árukeresőn, hogy tényleg jól emlékszem-e, hogy akkor ez még csak 138k volt.
Régi SSD-t (akár SATAt is) át lehet rakni újabb konfigba, de a DDR5 megkerülhetettlen.A hobbi PC összerakásnak ezzel nagyjából vége, amíg nem lesz valami komolyabb leállás az AI data center építésnél (remélem, hogy lesz, mert iszonyat energia pazarló is).
Lassan annyiba kerül a RAM mint egy közepes DDR5 félkonfig a nyáron és amit most gyártanak majd azt is elviszik az előre összerakott gépek.
A kripto az legalább csak a VGA-t tette sokaknak elérhetetlenné, de a RAM az az egész PC iparágnak betesz. -
-
-
-
Tin
veterán
válasz
ecaddsell
üzenetére
Tökéletesen levetted, amire én is jutottam (lásd eggyel efelett). Nagyon tiszták a modulok, szóval ez nem sokat volt gépben, de látszik az egy-kétszeri "gyári" foglalatba helyezésnél egy erősebb karc, vagyis ez rendes lapban volt. De mivel a bontáskor is a visszacsomagolás volt a szándék, ez szerintem próba (vagyis kontroll) RAM volt egy memtest hiba után. Vagy pedig vészhelyzeti rendelés, amíg megjön a végleges. Vagy további ötletek: támogatja-e az alaplap a 2x24GB-ot, esetleg az eredetileg rendelt kitjével nem ment az OC, ezért rendelt egy OC nélküli kitet, stb. A teszt-ramot tartom a legvalószínűbbnek.
Gép összerakás után letesztelem, de szerintem nem lesz vele gond. Ha mégis, akkor gariban cseréltetem.
-
Tin
veterán
válasz
Baltazár123
üzenetére
Nem tudom, egyszer elhiszem, hogy hiba, de ez inkább forgalom-generálás. Lehet, hogy ez alapján sorolja őket a Paypal más kategóriába, vagyis kevesebb a tranzakciós díj, vagy éppen a hirdetéssel és a klikkel valamivel több bevételt szereznek, vagy bármi hasonló. Fifikásak a kereskedők.
Láttad a fenti posztom? Most néztem a fiam Crucial kitjét ami még bontatlan, hát a jómadár ezt a fekete kitet azért feszegette, meg aztán a négy sarkán a fedő papírt azért vágta át, mert úgy akarta kibontani, hogy vissza tudja csomagolni, és még bontatlannak látsszon. Mert amúgy azok a vágások nincsenek rajta a másik Crucial csomagoláson. Szóval ezt eleve úgy bontották ki nagy műgonddal, hogy később vissza tudják majd csomagolni. De maguk a stickek patika tiszták, és nem porosak, a hűtőborda alatt sem, szóval ez maximum kipróbálva volt. Szerintem aki vette, ezt a kitet rendelte "gyorsban", és csak addig használta, amíg megjött a "valódi" kit, amit rendelni akart, csak esetleg nem volt raktáron, ez meg ment vissza. Vagy pedig azért rendelte, mert az eredeti rendelése elbukott a RAM teszten, és tudni akarta, hogy a kit hibás-e. És az is tuti, hogy nem tegnap rendelte, hanem ez már egy ideje ott állt az Amazon raktárában. Vagyis a nagy műgonddal való visszacsomagolásból gondolom, hogy nagy rá az esély, hogy semmi baja. Akkor viszont jó vétel volt. Más kérdés, hogy ezt így már csak használtként tudom eladni, ha el akarom.
-
ecaddsell
aktív tag
Nem lennék meglepve, ha az Alza pont ugyanezt a kitet árulná kicsit többért.
Nem tudom honnan kukázták, de jó eséllyel működőképes (RAM eleve sokkal ritkábban romlik el magától mint bármi más; elektrolit kondenzátort tartalmazó dolgok pláne ha meleg is éri őket rendszeresen hullanak, pl. alaplap/táp stb).
Az tuti, hogy járt már kint a csomagolásból (sőt az se kizárt, hogy valaki huzamosabb ideig is használta), de ha visszaveszik sokat nem kockáztatsz a próbával (profik ilyenkor hideggel meg meleggel is megfujják, gyorsabban kijön, ha valami gondja van; ill. ha valami gyanús akkor nálam kap az infra kamera egy ZnSe "olvasószemüveget" és azzal is rá szoktam nézni, persze itt a borda miatt itt ez eleve nehezen menne).
Egyébként vsz. valaki visszadta, aztán egy ideig állt valahol, mert nem is olyan régen azon az áron amin vetted nem kapkodtak érte.
-
Tin
veterán
Képzeld, a németeknél másodszorra csinálja meg ugyanaz a webshop ugyanazt az átverést.
Első két hete:
Patriot Viper Venom 32GB DDR5-6400 Dual-Kit für 115,41 € at OFFICE Partner | mydealzMásodik ma:
Patriot Viper Venom UDIMM 40CL DDR5-6200 Dual-Kit 32 GB für 130,28 € bei OFFICE Partner | mydealzFelrakják olcsón, generálnak maguknak egy valag kattintást, és beszednek egy valag pénzt. Aztán később lemondják a rendelést, és pár nap múlva visszaadják a pénzt. A hatóság láthatóan sz.rik rá, tele a net azzal, ahogy a webshopok orrba-szájba, mindenféle kamu indokra hivatkozva, sokszor magyarázat nélkül törlik a megrendeléseket, és aztán majd 1-2 nap múlva visszaadják a pénzed.
Szerintem az a bolt is egy ilyen scam. Nincs itt semmi jó akció, azt mondják elárazás, viszont kapnak kattintást, és esetleg pénzt is. Ha rosszindulatú lennék, akár meg is forgathatják pár napig.
-
Baltazár123
őstag
válasz
HUN_Sector
üzenetére
ugyanezt a ddr4 kitet vettem májusban ,23e pénzért
-
Na ki lesz az a bátor
vagy kamu a 2x16 vagy simán törlik arra hivatkozva, hogy jajbocselfogyott
-
HUN_Sector
őstag
Megjött a 2x16 GB DDR5 és 2x16GB DDR4 a konzolkirálytól és az emagtól.
Azt hiszem akkor ezekre vigyázni kell, mint a szemem fényére.
-
-
arabus
addikt
6000 cl 36 van készleten aki kapja vigye. [link]
-
Tin
veterán
Hát ezt a sztorit elmesélem, ha már így összegyűltünk

Rendeltem Amazonról pár kitet, ismeritek a sztorit. Az egyik kit ma jött meg, ez:
Crucial Pro RAM 48 GB Kit DDR5 5,600 MHz Desktop Memory CP2K24G56C46U5: Amazon.de: Computer & AccessoriesMég szerencse, hogy csináltam unboxing videót, mert ez fogadott, amikor kibontottam:

Üvöltött róla, hogy nem új, hanem jó esetben valami visszaküldött, de ha megnézitek a felső képet, látszik, hogy aki kibontotta, az lehajtotta a kartonpapír alsó részét, amivel így kibújtathatóvá vált a belső műanyag tartó, amit kicsúsztatott lefelé, aztán kinyitva hozzáfért a RAM modulokhoz. Ami mindegyikén szép ujjlenyomat, tehát látszik, hogy ez nem új. Ráadásul szerintem már állhatott is 1-2 évet, mert a kartonpapír is használtnak tűnik.
Gyanítom, hogy ez vagy egy régebbi, visszaküldött példány, vagy pedig valahonnan összevásárolt készlet, de nagyon gáz, hogy ilyet adnak el újként. Amazonnál nem kivételes, kb minden 10. rendelésem újracsomagolt, pedig újnak rendelem, de nem szokott zavarni, ha amúgy működik. De most erről még azt sem tudom, hogy eredeti-e, és hogy egyáltalán működik-e, vagy pedig hibás, és azért lett visszaküldve.
Kipróbálni sem tudom, a gépem DDR4-es, ami nem, az meg integrált SOC-os, vagy SODIMM foglalat, szóval legkorábban karácsonykor tudom gépben kipróbálni, miután összerakjuk a fiam gépét. Ez így nyilván eladhatatlan, nem tudom, ki akarná megkockáztatni, hogy kipróbálatlan RAM-ot vesz láthatóan bontott dobozból, én biztos nem tenném.
Beszéltem az ügyfélszolgálattal, végülis megértették a problémám, és azt is, hogy mivel cserélni perpill nem tudják, én pedig csak később tudom letesztelni, megállapodtunk, hogy ha rossz, akkor januárban gariztatják, és akkor majd egyszer kapok egy cserét helyette. Megmondom őszintén, nem szívesen akartam visszaküldeni pénz-visszatérítésért, mert 3x annyiba kerül most, mint amennyiért vettem, a garancia viszont attól még él rá.
Na, kíváncsi leszek majd a fejleményekre. Ha működik, akkor jó bolt volt, ha nem, akkor egy gariztatás után lesz jó bolt. Ti amúgy elálltatok volna, és kéritek a pénzt?
(155€ volt)
-
Varázslóó
őstag
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Az a baj, hogy ez szorosabb piac mint gondolnànk. Mint Hollywood nal a stúdiók 80% egy kézbe van, illetve Stremer Szolgáltatók mint a Netflix és Hulu, Disney is ugyan ott fut össze. Nincs sok kétségem hogy nagyon nagy része pár ember kezében van. Mindenki emel az àron hidd el egy 100% táp és alaplap emelés után az 800ezres RAMMOK nem lesznek olyan dràgàk.
procik is elég olcsók nem ? Jöhet egy 100% emelés ?
-
válasz
HUN_Sector
üzenetére
> hogy ráborítsák együtt az asztalt az AI piacra, ha kannibalizálni akarja a teljes piacot.
miert csinalnanak ilyet?
miert csinalna ilyet az Nvidia, amibol az AI miatt lett a vilag legnagyobb cege?
nem teljesen hulyek
-
ben2
tag
Csak szólok, hogy szerverbe sem lehet mindent eladni drágán.
A listaárak persze abszurd magasak, de első sorban elrettentés céljából, hogy a cégek ne kezdjenek random alkatrészekkel legózni.
Egy komolyabb szerver beruházás úgy zajlik, hogy felbérelnek egy IT tanácsadó céget (ha cégen belül nincs megfelelő kompetencia), amelyiknek megvannak a megfelelő összeköttetései a gyártókkal és a bankokkal.
A tanácsadó cég összeállít egy technikai és finanszírozási tervet: hardver, szoftver, maintenance, archiválás, backup, banki lízing, minden. A végén a döntéshozóknak annyi a dolguk, hogy rábólintsanak mondjuk egy több évre szóló fél millió dolláros lízing szerződésre, ami stabil havi 12000 dolláros kiadást jelent.
Az IT tanácsadó cég pedig anyagi felelősséget(!) vállal, hogy a tervben definiált igényeket az általuk összerakott rendszer képes megfelelően kiszolgálni. Azaz ha az IT infrastruktúra az előre lefektetett kereteken belül belefut valami szűk keresztmetszetbe, akkor a tanácsadó cégnek saját zsebből kell megoldania a problémát.
Ezek a cégek nem a netes árlistákból dolgoznak, hanem egyedi árakat alkudnak ki közvetlenül a gyártókkal. Így előfordulhat, hogy mondjuk 512GB szerver ramot listaáron mindkét vesédért sem tudnád megvenni, de mire belekerül a gépbe még akár olcsóbb is lehet, mint a consumer megfelelője. Persze ehhez nem árt fél millió dollár értékben szerződni. -
HUN_Sector
őstag
Talán van olyan helyzetben az NVIDIA-Intel-AMD triumvirátus, az összes alaplapgyártó, a tápegység gyártók, hogy ráborítsák együtt az asztalt az AI piacra, ha kannibalizálni akarja a teljes piacot. Meghal a periféria gyártás, a pc audio ipar. Csak professzionális GPU-val nem lehet fenntartani egy vga üzletágat. Sorolhatnám.
-
arabus
addikt
Szerverbe bármit el tudnak adni,ott nem drágálkodnak annyi és kész.
Te neked is csak annyiért lesz mert nem fogják olcsóbban adni.
Ezért ugrott ki a Micron.
És persze nem lesz,csak nagyon kevés tehát ez nem a végleges ár.
Tippre ha lesz valami rendelhető termék az a horror nevű 4000-5000 euró ár lesz.
-
arabus
addikt
Nem akarják,viszont egy db 8gb-os szerver modul 350 euró áron eladható.
Ami azt jelenti hogy egy 48gb-os sima memória ára jelenleg 2100 euró.
Tehát az lesz mostmár hogy egy ilyen kit 1 millió ft lesz.Pont most olvastam hogy Japánban megindult a vga-k ára felfelé.
Innentől kb.2-3 hét és az is lő. -
HUN_Sector
őstag
válasz
Baltazár123
üzenetére
A zasszonya, Melanie is bohóckodott valamilyen kriptós játékpénzzel
-
Baltazár123
őstag
válasz
Varázslóó
üzenetére
nem hit kérdése ez és egyetlen politikusnak se hiszek, de azért gondolom érzed, hogy van nagyságrendbeli különbség aközött, hogy valaki mond valamit, amit felelősen kéne mondania de felelőtlenül mondja vagy gőze nincs az adott területről vagy csak mellényúl és akkor lehet spekulálni arra, hogy ezen nyert-e valaki vagy sem, de alapvetően nehéz a szándékosságot belemagyarázni vagy a trump féle vonal között
trumpról csak 2 egészen pofátlan dolog és egészen arcpirító, hogy egy elnök teszi ezt:
1) indításnak kifosztott a kriptójával pár ezer nyomorultat, szándékosan, ez így is volt felépítve, másokat ilyenért meghurcoltak lásd az az elhíresült lányt a köpködőset
2) ha emlékszel, egészen nyíltan pofátlanul bennfentes kereskedelemre adott felszólítást és sokan le is kereskedték, miért ne tették volna?a biden féle biznicet én nem követtem, de ha arra spekulálva vettél részvényt, hogy a biden ezt ígérte vagy mondta, hát az valóban nem egy jó megközelítést. A Biden a covid előtt jött, nem? Ha megtartod az eautós részvényeidet, pl tesla, akkor durván kaszáltál (volna) velük később. Ha hiszel egy területben, akkor ne politikusok bemondására vegyél és ne remegjen meg a kezed, mert hullámzás mindig volt,van és lesz.
ribi: [link] tipikus mocskos lehúzós shitcoin történet, láttam már vagy egy tucat ilyent, de magánembereket, akik ilyent csináltak, elég komolyan vegzáltak utána. mondjuk a köpködős lányt, bár börtön nem fenyegette, de ő mondjuk előadta a nem tudtam, nem akartam, mindenkit kártalanítok, hahaha, najó. A trump legalább ilyennel nem fáradt, kb megsz.ptátok parasztok és ennyi, de engem az döbbentett meg, hogy az elnöki ciklusát így kezdni.
Mivel nincs komolyabb törvényi szabályozása, ezért mondhatni legálisan lehet embereket kifosztani, a lényeg, hogy az elején jól ki kell számolni a kiugrási pontot. -
Ribi
nagyúr
válasz
Baltazár123
üzenetére
Úgy érted a második trumpcoint?
Tényleg azt képzeled érdekli? Wow.
-
Varázslóó
őstag
válasz
Baltazár123
üzenetére
Mint ha meglepődtél volna, emlékeztetlek. Hogy Biden ugyan ezt csinálta 5éve kb Azt mondta az elektromos autó piac ki fog lőni az a jövő.... Erre ahogy megvàlasztottàk Beszakadt az egész piac és az olaj rekordszerűen kilőtt az egekbe.. persze akkor Elektromos piacban voltam és ezért adtam el az olaj részvényeket. Politikusnak Mind1 milyen oldalon van. Nem szabad hinni..

Szerintem mivel 2028-2030ig tervezik az AI bővítést. Gazdasági válság meg 2028 körül lehet. Így én ekkora tippeltem. Az AI fogja a Super inflációt elhozni.
Ha DDR6 megjelenik korlátozott szàmban jelenne meg. Illetve nem értem miért egy DDR5 közbe törtenik ez az AI dolog. Miért nem DDR6 elején. Ez is gazdasági döntes lehet. Sok felhalmozódott. Egy biztos DDR6 iszonyatosan elérhetettlen lesz. Tovább mint a DDR5 megjelenéskor. -
Baltazár123
őstag
nekem pofám leszakadt, amikor elnök lett, azonnal a fiával, aki nagy kriptó mágus, szó szerint kifosztottak pár ezer nyomorultat, akiknek most annyi reményük van csak, hogy amíg elnök, addig valamit esetleg kitalál, hogy helyre rakja a trumpcoin árfolyamát. Van még durván 3 évük, utána a coin mindenképpen megy a lecsóba.
A duma az volt, hogy ő a saját részét nem adta el és ugyanúgy áll, mint a kisemberek. Ja, de a fia meg a többi pribék szépen felkészült és kaszáltak. Több milliárd dollár füstölt el, illetve került át a egyik zsebből a másik zsebbe.
Egy demokratikusan megválasztott elnök ezzel indítja a második elnökségét. Ez mi már komolyan?
-
Varázslóó
őstag
Mindig voltak ilyen emberek, szóval az idő nem győzi le ezeket. Nekem pl Magyar Kripto törveny miatt Revolut összes pénzen ugrik a francba el. Amúgy Revolutnak ez jól jön választások előtt mert akivel kibasznak az nem arra fog szavazni aki miatt milliókat buknak..
Revolut amúgy is szívarvanyos.
Hiába pártatlan vagyok.
-
Tin
veterán
válasz
ecaddsell
üzenetére
Ez Trumpék bulija, csak a pénz számít, semmi más. Ezeknél az embereknél már egyáltalán nincs semmiféle morális iránytű, becsület, vagy hasonló. Csak a pénz. És ezek építik és trainelik az AI-t.
Viszont van a világon valami, ami legyőzi az összes rohadékot: időnek hívják.
-
maajsz
senior tag
válasz
Varázslóó
üzenetére
Őszintén szólva ha oda jutnánk, hogy fixen egy-két architektúrára programoznának és emiatt jobb teljesítmény/fogyasztású gamek jönnek benne is lennék. Lehet box/ps/gép bánom is én mi alap/pro/max verzió (nem almás féle árnövekménnyel, hanem kvázi arányosan) azt mindenki vesz igény szerint. Amit sajnálnék meg most is a PC-nél tart az a modolás, bár inkább régebbi címeknél de előfordul viszonylag újaknál is.
Az meg bónusz lenne ha a cheater lobbykat szeparálná vagy vissza is szorítaná némileg, a mai multi játékok rákfenéje a valamilyen soft/hard spinning és szerintem nagy számban üldöz el játékosokat. -
ecaddsell
aktív tag
Még 1 cikk a témában amit érdemes elolvasni.
Pár érdekesebb rész amit kiemelnék:"OpenAI didn’t buy finished HBM modules. They bought wafers.
Those wafers can sit in nitrogen-purged storage for long periods. OpenAI can decide later how to package them, who will assemble them, or even resell them if demand cools."
Jó az amikor eqy AI cég arra készül, hogy ha kell (ha nem jön be a buli) továbbadja a RAM chipeket vagy egy részüket (miután jól felhajtották az árakat). (Ez egy versenyjogi vizsgálatot azért lehet megérne...)
"The real damage comes from panic ordering. Companies place multiple overlapping orders, hoard what arrives, and cancel the rest later."
-
Baltazár123
őstag
szerencsére én így vagyok, bár csak AM4-el, de ez a 2 gép engem nagyon sokáig ki fog szolgálni
-
ben2
tag
válasz
Varázslóó
üzenetére
Mitől veszélyes egy PC egy átlaguser kezében?
Aki hackelni akar és tud is, azt nem a magas hardverárak fogják megállítani.Az kétségtelen, hogy a consumer piac már desktopon is egyre jobban a kész megoldások fele tendál (egybegépek, soc-ba integrált minden), szemben a korábbi Intel/Microsoft PC üzleti modellel, hogy ha az optimalizálatlan, szar kód rosszul fut a gépeden, akkor vegyél erősebb hardvert.
-
Varázslóó
őstag
válasz
Baltazár123
üzenetére
Szerintem, saját véleményem. Tételes van konzolokra. Átlag felhasználókat át akarják konzolra vinni. Ott minden fix. Nem tudsz hackelni, nem tudsz bajt csinálni. Míg egy pc veszélyes lehet. Egyszerűbb lenne nekik 6milliard pc helyett 2milliardot figyelni.
kilőnek az àrak, úgy is ki esik meg pár Milla ember, szép lassan szűkűl. Programozni egyszerűbb konzolra
-
Baltazár123
őstag
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Igazából elég jól levezették, hogy mi és miért fog történni. Ezt én nem riogatásnak olvastam akkoriban sem, csak hogy komoly az esélye annak, hogy több alkatrész ára is kilő, mert hiány lesz belőlük. Inkább az volt, hogy ilyen csillagászati ram árakra nem is számítottak korábban.
Ugye most is pörög 2 hír, az egyik, hogy a samu kiszáll a sata ssd-ből és hogy a vga árak fel fognak menni.
Ezeket is lehet riogatásnak értelmezni, mert nem biztos, hogy bármelyiknek lesz áremelő hatása, de ha valakinek kell még sata ssd vagy vga, akkor valószínűleg nem érdemes várni a mostaninál jobb árakra. Ennyi lenne a történet.
Érdemes talán még most venni ezekből, mint később ájvékolni vagy akkor kivárja az ember, amíg konszolidálódik a helyzet. A gőzgép vagy az új xbox reményeim szerint kiváltja a konzolt és az asztali pc-met is és remélhetőleg értelmes áron. Én ezért nem veszek most új vga-t, inkább belerakom a pénzt abba majd, pedig szinte biztos vagyok abban, hogy fel fog menni a vga ára. Nem riogatásként írom ezt, hanem mert így néz ki most a helyzet.
-
Varázslóó
őstag
válasz
HUN_Sector
üzenetére
Hát sajnos ezért működik ez... Riogatás nak szopo a vége.
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
Varázslóó
üzenetére
Arányok, RAM:300-400%, SSD:10-20% (ha nem valami raktárban porosodó készletet nézünk, amitől korábban dömpingáron próbáltak megszabadulni).
Az OpenAI felvásárlás is csak RAM-ról szól (vagyis csak RAM waferről...).A NAND flash (SSD legfőbb komponense) más gyártósoron és más technológiával készül mint a RAM (e-miatt kínában már jelenleg is tömeggyártásban van, ellentétben a DDR5 RAM-al).
Furcsa mód a GDDR7-et használó VGAk ára sem ment fel még mindig, pedig abban elég sok, és főképpen drága RAM van.
-
Baltazár123
őstag
válasz
Varázslóó
üzenetére
nyilván ez a mostani helyzetben nem sokat segít, de ez a ramageddon se tart majd örökké és érdemes elraktározni a tapasztalatokat, mert lesz még ilyen a jövőben, hajajj még mennyi.
rendszeresen visszatérő minta ez, földrengés, árvíz, windows váltás vagy csak úgy, előre jelezni nehéz vagy nem is lehet, de ennyit érdemes megjegyezni, hogy amikor az árak már hosszabb ideje stagnálnak, akkor lépjük meg a fejlesztést, nem érdemes a múlt tapasztalata alapján a még jobb árakra várni
-
Varázslóó
őstag
válasz
Baltazár123
üzenetére
Ebben igazad van, már hónapok teltek el hogy mondták hogy Ram és SSD fel fog menni. Én bevásároltam ami kell, mindenki azt mondta ez csak szokàsos riogatás ami felmegy az vissza is megy. GPU nàl is ezt mondtàk, hát aki időbe vásárolt az jol jàrt. Aki meg halogatta pedig volt jelen, az sajnos szoci szolàssal mondva : így jàrt ! 😸
-
Baltazár123
őstag
Azért aki azt mondja, hogy ez váratlanul jött, az kb egy kő alatt élt. Már tavasszal is voltak szórványos hírek erről, sőt a nyár elején már többen is mondták ! és voltak cikkek és több YT-er is figyelmeztetett, hogy ha beindul az AI, akkor több PC komponens árát is felveri.
rutinos PC építők már tudják, ha egy komponens ára sokáig bestagnál, akkor nem érdemes vele várni sokat

az AI üzleteket se azért hozták tető alá, hogy kib.sszanak a DIY piaccal, hanem kb megy a harc, hogy kinek van fejlettebb modellje, amelyik szebb gitározó mókust tud készíteni és hasonló okosságok, de most úgy gondolják, hogy csak egy maradhat és az majd nagyot kaszál a végén.
az üzleti megtérülés jelenleg csak ott látható világosan, hogy milyen szexy lecserélni a humán munkaerőt robotra meg AI-ra. Máskülönben meg mi az az okos termék, ami miatt tömegek tapossák le egymás sarkát, hogy megvehessék? Ja, van házi porszívó, ha éppen olyan a lakás kialakítása, akkor még jól is jöhet, meg van már okos fűnyíró is

Ha nem találnak ki gyorsan valami "okos" terméket vagy felhasználást, akkor marad az, hogy a gyártásban és szolgáltatásban lecserélgetik a humán munkaerőt, de az egy korlátos üzleti terület. Főleg azért, mert párhuzamosan csökken a vásárlóerő is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Lexus, Toyota topik
- Mini PC
- Hálózati / IP kamera
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen autót vegyek?
- Androidos tablet topic
- Warhammer 40.000
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3967
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3944
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Jackson elektromos gitár
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Volt már olyan prohgardver fórumtárs, aki HDD helyett Fe (vas) feliratú lapkákat kapott
Már csak a kínai Nvidia kéne, hogy teljes legyen a kép.
Nem mondom le, kíváncsi vagyok rá, és amúgy is visszaküldhetem, ha nincs rá érdeklődés.
Windows 12 AI ezt a címet làtom magam előtt.