Hirdetés
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Macrodroid
- Yettel topik
- iPhone topik
- A piac legerősebb kameráját ígéri a Xiaomi 17 Ultra
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Örömkönnyek és üres kezek a TriFold startjánál
Új hozzászólás Aktív témák
-
Superman
nagyúr
Sok dolog lehet, csak kettőt emelnék ki: túlmelegedés, de ez nem valószínű, mert nem emeltél feszültséget. A másik a hibázás. Ezek miatt, vagy ezek kombinációja miatt ''fékez'' be a prockó idézőjelben. Emelj egy kis feszt és meglátod mi lesz, persze legyen jó a hűtésed, mert a prescottok eléggé melegszenek.
-
Superman
nagyúr
Na mostmár végérvényesen sikerült:
[link] -
Superman
nagyúr
Na, 410-es FSB. Stabil egyelőre mindenben, de most jön a 3Dmark.
[link] -
Superman
nagyúr
Újabb tapasztalat: ha megemelem az északi híd feszültségét, akkor 400-on ugyan lefutnak a 3D markok, viszont nem indul újra a gép, hanem, amikor betöltené a Windowst, kikapcsol a monitor. Úgyhogy Auto-ra állítottam és visszavettem az FSb-t 395-re.
-
Superman
nagyúr
Ez a hűtő kábé ötezer forint, szerintem bárhol megkapod, akár nagykerből is be tudnám szerezni. Miért, hiánycikk?
Én egy Zalman CNPS7700-Cu ventilátor, rézhűtőt használok, terhelésnél 45 fok a processzor. Sokat javít a levegőáramláson a 12 centis TITAn hűtő is, de az a déli hidat és a videokártyát hűti.
Feljebb még nem néztem, azt is megmondom, miért. 400-on lefutnak a 3D markok, de csak akkor, ha az északi hídnak a maximális 1.6Voltot adom. Egyébként lefagy a kép, de minden egyéb tesztprogram lefut. Na most nem tudom, hogy hosszabb távon az északi hidat terhelhetem-e 1.6Volttal. Mert már a PCIE is terhelve van. A déli hidat nem terhelném meg, az elég meleg így is. Az északi kézmeleg, langyos, terhelés nélkül, terhelésre kezd elégé melegedni, pedig a Zalman szinte teljsen rálóg.
Tehát én a legnagyobb tuning mellett és a legnagyobb stabilitás mellett szeretném működtetni a gépet. tehát olyan tuning mellett, ahol még stabil. Ha kell persze simán visszaveszeka tempóból, bár azt mondják a 400-at simán kell vinnie enneka prockónak.
és nálam a hyperpath 3 is be van kapcsolva.
-
Superman
nagyúr
No, itt egy kép:
[link] -
Superman
nagyúr
''Systool, nálam 212.55MHz-et ír PCI-e frekinek ''
hehehe....ez ám az eredmény.
Nálam a SetFSB 133.8MHZ-et ír ki.
Ram 800-on 1:1-ben 5-6-6-16-os beállításokkal, különben a 3D mark nem fut le. CPUZ és Everest nálam is 1.2Voltot mutat stabilan.
A biosbeli beállításaim:
PCI Express Frequenci: Auto
PCI Clock Synchronization mode: 33.33MHZ
Memory Voltage: 1.95Volt
CPU Vcore Voltage: 1.4875Volt
FSB termination Voltage: 1.30Volt (érdekes, a kézikönyv szerint 1.50Voltot is lehet adni, de a legújabb biosból ez eltűnt)
MCH Chipset Voltage: auto
ICH Chipset Voltage: auto
Így simán bootol, egy 250 gigás Samsung IDE vinyón van az XP és a Vista.
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Superman
nagyúr
SETFSB szerint 131MHZ a PCIE frekije. Ez már hihető.
-
Superman
nagyúr
válasz
Qkackca
üzenetére
Azt hiszem valami külföldi fórumon olvastam, hogy az Asus PCIE lockot épített a lapba, ami annyit tesz, hogy kábé 300-ig lehet 100-ra tenni a PCIE-est, utána sötét képernyő.
Clockgent meglesem. Bár 166MHZ-et még nem láttam. Ugyanez a program írta ki, hogy 357-es FSb-n 83MHZ a PCIE frekije. Sehogyan sem stimmel.... -
Superman
nagyúr
-
Superman
nagyúr
Visszavettem 6-ra a processzor szorzóját és 1.48Voltot adtam neki a biosban, de 1.53-nak jelzi a PC probe II és a bios is. Így stabil minden 380-on. Próbát teszek 390-en is.
-
Superman
nagyúr
Terhelés alatt is 1.213-at mutat és a Crytal mark értékek kevesebbet kóstálnak, mint amikor Auto-n volt a Vcore (persze akkor 1.4Volt felettinek írta ki a CPUZ). Ezt egyáltalán nem értem...Próbálok benne logikát keresni, de nem találok.
Most már tudom, hogy a CPUZ megzavarodott. 380-as FSb-nél is oda van szögezve az 1.2Volthoz. A bios szilárdan 1.52Voltot mutat és én annak hiszek.
[Szerkesztve] -
Superman
nagyúr
válasz
Qkackca
üzenetére
Most 1.5Voltot kapott a prockó, feljebb már nem fogok menni, mert belebukott a 3D mark 2005-be, nem a memókkal volt gond, azok kábé 820-ig bírják és attól messze vagyunk, el sem fogom érni.
Az energiagazdálkodás be sincs kapcsolva a biosban. Mindjárt megnézem CrytalMark terhelés alatt.
[Szerkesztve] -
Superman
nagyúr
Biosban 1.46Voltot mutat, a korrekt értéket, Windows alatt viszont megint csak 1.213Voltot. Mit csinált ezzel a lappal az Asus?
-
Superman
nagyúr
FSB: 375MHZ
Coe Speed: 2628MHZ
Rated FSB: 1501MHZ
Memória 1:1 --> 750MHZ 4-5-5-12
Super PI: 1M --> 21.656s, 2M --> 55.031s
CrystalMark:
ALU: 23267
FPU: 27788
És mindez alapfeszen, pontosabban Auto-n hagytam a feszt. A CPUZ viszont 1.39 és 1.43 közötti értékeket mutat a Windowsban. Én úgy tudom, ennek a procinak alacsonyabb a VCore feszültsége. ha Auto-n van a biosban nem kellene a default értéket mutatnia? -
Superman
nagyúr
FSB: 365MHZ
Coe Speed: 2558MHZ
Rated FSB: 1465MHZ
Memória 1:1 --> 730MHZ 4-5-5-12
Super PI: 1M --> 22.438s, 2M --> 56.735s
CrystalMark:
ALU: 22685
FPU: 27232
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Superman
nagyúr
Vettem egy 250gigás PATA (IDE) vinyót. Most próbálom kicsit tuningolni, lemérem a renszer teljesítményét, aztán visszaveszem.
-
Superman
nagyúr
Gyerekek, ide írom be, mert tanácstalan vagyok az ügyben: a géphez nem nyúltam, magyarán szólva a kábelek is szilárdan ülnek a helyükön, most néztem meg. Esetleg átviteli hibára gyanakszom, de akkor is, ilyet még nem tapasztaltam és azért gondolok arra, hogy a magas FSB-től lehet esetleg, de hogy hogyan???
Bár a gép minden paraméterében jól működik és a CPU sem hibázott tesztekben, de előállt az a jelenség, hogy
az összes, Windows indításakor szokásos programom eltűnt, vagy megrongálódott.
Értem ezalatt a McAfee Personal Firewallt, a daemon toolst, az ATI Tray Toolst és még néhány kisebb programot.
Mi lehet ez? Vinyó átviteli hiba, vagy a relatíve magasabb FSB miatti hiba? Csakhogy mások 400-as FSB-ken üzemeltetik a gépüket, mégsincs ilyen jelenség......
[Szerkesztve] -
Superman
nagyúr
Mycso mester! ha jól értettelek, akkor az Asus P5LD2-SE -ben 400 köré akkor lehet húznia prockót, ha IDE vinyó is vana gépben. A boot fájloknak kell ott lenniük, vagy az egész oprendszernek is?
Gondolom ez utóbbi (a C meghajtónak tehát azon kell lennie), ha 360-as FSb fölött nem látja a lap a SATA-t....
Más: nem kell egy Asus P5B deluxe lap, vagy sima P5B?? Előbbiből van nálam három, utóbbiból kettő.
-
Superman
nagyúr
360-as FSB-nél megadta magát a SATA vinyó, így nem tudok továbbmenni, de egyelőre ez is elég lesz, alapfeszen is atomstabil.
-
Superman
nagyúr
Hummm....355-ös FSB, egyelőre stabil, de Auto-n van a PCI-E és a PCI frekije is. Ez nem okoz valami kis kellemetlnséget a gépnek, a videokártyának? Ugyanis csak ekkor hajlandó elindulni a gép, ha ezeket AUTO-n hagyom, habár ezeket már leírtad.
Így lehet egyébként huzamosabb ideig használni, ha átmegy a stabilitásteszteken? Nyilván 400-on nem használnám..
Most 1:1-ben megy a rammal, ami így 710MHZ-en megy. -
Superman
nagyúr
Na, 335-ös FSb, alapfeszen. Egyelőre stabil.
Super Pi, 2M: 1:02, 1M: 24. -
Superman
nagyúr
Nálam a 6300-as 320-nál véget ér. Pedig úgy csináltam, ahogyan mycso mester leírta. 1:1ben menneka ramok és a proci, 310-es FSb esetén 620MHZ-en, tehát még ki sem használja a ramot.
De: 320-on is bootol a gép, viszont, amikor a Windows betöltés jönne, fekete képernyő fogad..
-
Superman
nagyúr
válasz
robyeger
üzenetére
A 6600-as nekem aranyárban van most, a kereskedő, akinél vettem pedig jó árban beeszámította a 945-ösömet. De 290-nél behal a SATA vinyó és akkor működik csak, ha a PCI-E freki fixen 100-ra van állítva. Na majd mycso mester után szabadon kísérletezem..

Miért nem jó a 6300-as? És miért lenne jó a 4300-as? A 4300-as nem véletlenül a felsőbb kategóriás pentiumD-k szintjén van? -
Superman
nagyúr
válasz
robyeger
üzenetére
Hát a 945-ös pentiumD-nél csak enable/disable opció van, úgyhogy egy 6300-as Core2 Duo-ra fogom ma cserélni, pedig Isten látja szeretem ezt a prockót, de valahogy nem igazán passzol össze ez a deszka és ez a prockó.250-es FSb-nél már 1.57 volt kell neki és fél óra múlva random újraindul.
De!!!!! Előtte lefut az összes procinyúzó teszt hibátlanul. Ezt add össze.
Köszi a képeket, tanulmányozom őket.
[Szerkesztve] -
Superman
nagyúr
Még egy kérdés: az ABIT IL9-PRO milyen 945-ös alaplap? Jó, vagy éppen közepes?
-
Superman
nagyúr
Érthetetlen egyelőre a tuning számomra ezzel a lappal. 245-ön stabil, 247-es FSB-n (4.2GHZ) már nem, pedig 1.58Voltot kap, ami a Win alatt 1.52-57-ként jelenik meg.
De 1 óra múlva újraindul a gép, 250-en, vagy 253-on már 10-15 perc múlva. Ez vagy táp, vagy nem tudom, mert a processzornak bírnia kellene, ez szinte semmi neki, már kiindulva abból, amit mások elértek. 4.51-et is elértek léghűtéssel, szóval próbálkozom, de hiába variáltam eddig a beállításokkal.... -
Superman
nagyúr
válasz
robyeger
üzenetére
Majd dobjál már néhány képet róla, hadd tudjuk meglesni, köszi.

Más: Hogy megy neked a 940-es PentiumD 1.3Volttal 266-os FSB mellett????
Tudom, 12X a szorzó, de nekem is C1-es revíziójú PentiumD 945-ös van és 250-en egyelőre abszolúte nem stabil, még 1.51 volt mellett sem, igaz 17x a szorzója, még nem próbáltam visszavenni.
leírnád miket állítottál be, pontosabban, mika főbb beállítások a biosban? -
-
Superman
nagyúr
válasz
robyeger
üzenetére
Talán mycso mester megbocsájtja, de kérdeznék még valamit tőled:
Ha összekapcsolom a két tápot: a Chieftec 550-est és a Q-tech-et, akkor ezek szerint:
1. Kell egy elosztókábel (Y alakú)
2. Nekem szerverházam van, nem lesz gond az elhelyezéssel, de ezek szerint megeshet, hogy nem áll le az egyik táp. Ha az a Q-tech, akkor szívás, mert nincs rajta kikapcs gomb.
) legfeljebb ki lehetne hűzni a konnektorból.
3. Én azért gondolkodtam el ezen, mert van ugye a 945 pentiumD-s procim, 2GB (4X512MB) Kingmax 667/818Mhz-es ramom, van három vinyóm a gépben és néha még egy negyedik is befigyel mobil rackben. Ezenkívül van DVD-író, CD-író, 6 házhűtő, ezek egy része világít, mint a karácsonyfa.
Szóval érdemes lenne nekem is ezt meglépnem, bár a Q-tech korántsem olyan jó minőségű, mint a Chieftec, de csak kisegítőként kelelne, azt hallottam olyan nagy baj nincs velük, csak éppen nm tudják csak a 60%-át annak, amit ráírnak.
Szóval, jó az elgondolásom? Pusztán egy elosztókábel kell és mindkét tápnak 24 tűsnek kell lennie ?(persze a négy tüske lecsatlakoztatható, hogy a régebbi verziókkal is kompatibilis legyen) -
Superman
nagyúr
válasz
Qkackca
üzenetére
Két PSU összekapcsolása.
Külföldi főrumokon gyakran volt szó róla, amikor egy nagy áramfelvételű kártya megjelent a piacon, mint mondjuk az 1950Pro AGP, hogy össze kellene kapcsolni két PSU-t és az egyikről működtetni a kártyát, a másikról optikai eszközöket, vinyókat, stb. -
-
Superman
nagyúr
Lenne egy kérdésem, persze ezt már mások is feltették, de hátha konkrét tapasztalatok is vannak: az Asus P5LD2 SE lapban a processzor akkor hajlandó csak elindulni 250-en, vagy efölött, ha a PCI-E frekije 115-nél kezdődik.
Olvastam erről külföldi fórumokon, de nem tudom mi az összefüggés az FSB nagysága és a PCIE frekije között. nem is ez érdekel, hanem, hogy ha ilyen magas frekvencián járatom a PCIE-t, akkor a kártyának lesz-e belőle valami baja?
mert AGP-nél a 66/33 fixálása ajánlott, csakhogy ha ezt megcsinálom, nálam el sem indula lap, semmilyen tuninggal sem, értem zalatt, ha 1MHZ-et emelek, akkor sem. -
Superman
nagyúr
''775höz ddr2 és pci-e dukál, nem?''
te mondtad..
Ami a linkelt alaplapot illeti, nincs vele konkrét tapasztalatom, de volt egy Asrock hibrid lapom, ami az AGP-t szerette, PCI-E-es kártyákból fel volt sorolva, mivel megy zökkenőmentesen. Úgy látom ez kezeli a Dualt, tehát a Pentium D-ket, VIA chipsetes. De azért kétségeim vannak, hogy elbírná-e, vagy úgy járna, mint az én Asus P5P800 SE-m.
Nekünk mycso mesterrel, minő véletlenül, egyforma lapunk van, Asus P5LD2 SE. Szerintem ha belövöd atomstabil lap, tuningolni is lehet, sokba sem kerül. -
Superman
nagyúr
Majd jön mycso és elmagyarázza a szakmai dolgokat, én pusztán a saját tapasztalataimat osztanám meg veled. Sokáig én is ragaszkodtam az AGP és a DDR1-es platformhoz, de mindig jobb gépet akartam. Ezért vettem 3 Gainward videokártyát, ebből kettő 7800+ Golden Sample volt 512MB-os AGP-s, majd jött egy radeon 1950pro, szintén AGP-s és ehhez persze 775-ös foglalatú lapok és procik. Végül vettem egy pentiumD 945-öt és kiválasztottam az Asus P5P800 SE lapot, mivel az AGP-sek közül és a 865-ös platformok közül ez tudja egyedül (kivéve néhány Asrockot, de ott ugye no tuning) a dupla magos processzorokat kezelni.
De sajna eljárt felette az idő. Nyöszörögtek, zizegtek az áramkörök, a tekercsek a processzor foglalata körül és végül elfüstölt az alaplap, nem bírta a gyűrődést. Ha van pénzed, én inkább az első processzorra szavazok. Látom, nem akarsz DDR2-es PCI-E-es alaplapot, gondolom a videokártyád is AGP-s, mint nekem. Én egy csomót költöttem az AGP-s rendszerre és végül mégis át kellett állnom.
na elég az eszmefuttatásból.
-2MB szerintem némi előnyt jelent, kérdés persze az, milyen 865-ös alaplapot tudnál szerezni hozzá, mert az Asrock nem a legjobb választás, persze ha nem akarsz tuningolni, akkor jó lehet. -
Superman
nagyúr
Ilyen nincs. levettem a CPU-ról a Zalman 7700-est, letisztítottam a processzor tetejét és a Zalman alját, aztán bekentem Titan Thermal Grease-val, jó kis kék trutyi.
Állítólag kitűnő paszta. Most meg terheletlenül 63 fok a prockó. legalábbis ennyit ír ki a PC probe 2. nem hiszem, hogy ez lehetséges, hiszen hideg még a Zalman rézbordája is. 
Már minden jó lenne, csak ez nem akarja az igazságot. Beállítottam az ICH7 chippel szemben az alaplapra merőlegesen egy 12cm-es TITAN hűtőt, eredetileg procihűtő, szabályozható fordulatszámon. Az alaplap 29 fokos. csak a proci..... -
Superman
nagyúr
Most nézem egy külföldi fórumon, hogy a 945-ös pentiumD-t egy Gigabyte DS3 alaplapban 1.29 volt mellett (!!!) 254-es FSb-vel működtetnek stabilan. Ezzel már meg lennék elégedve, de egyelőre ez elérhetetlennek tűnik.
-
Superman
nagyúr
Kolléga, tudod, mi az igazán LOL?

245-ös FSb mellett 3:5-ös a leosztása az FSB
RAM rációnak, tehát most a ramok alapfeszen (!!!) 818MHZ-en mennek a CPUZ mérése alapján.
Még nem sikerült rájönnöm ennek a lapnak a ram vissza-előre, stb. osztására.
Van ennek a párosításnak értelme szerinted, vagy nem sok?
Ja, a ram időzítéseket rábíztam az SPD-re egyelőre, amíg ki nem ismerem a lapot, de elég gyatrának tűnnek: 5-6-6-18-21
[Szerkesztve] -
Superman
nagyúr
Besz@rás ez a lap. 245-ön egyelőre stabil a prockó. DUAL-Super PI simán futkározik rajta, 1.512Volttal, de megpróbálom csökkenteni.
Mycso! Sokan írták a lap topikjában, hogy a hőmérő rosszul (felül)mér. nem lehetséges ez nálam is? vagy nálad korrekt értékeket mutat? -
Superman
nagyúr
Az Asus P5P800 SE-ben 245-ös FSb-vel ment stabilan, kábé 1.38Volt-al.
1.38-1.4Volt, ezt stabilan tartotta, pencil moddolva volt a lap, a VDROP miatt. Most 1.52Volt biosban, Win alatt kábé 1.48 és random lekapvsolja magát, néha 15 perc után, stb.
Csaba20 tápguru mondta még anno, hogy ha a táp nem tudja fesszel ellátnia prockót, akkor lekapcsol. A fura, hogy nem kapcsol ki, hanem produkálja a biosból való kilépés utáni 3-5mp-s leállást, majd újraindulást.
Egszóval a 945-ös alapórajele 3.40GHZ, a 4.2GHZ-et simán hoznia kéne ezzel a léghűtéssel. Ez a minimum, de inkább 4.4GHz lenne elvárt az eddigi eredmények alapján. A 4.8GHZ már vízhűtéssel volt. -
Superman
nagyúr
De úgy indul újra, hogy amikor beállítok a biosban egy értéket, mondjuk 250-es FSB-t, akkor leáll 3-5mp-re és újraindul. A lap topikjában azt olvastam, hogy az Asusoknál ez természetes, még a 975-ösök is ezt csinálják.
Már 1.51Voltot adtama procinak, így elmegy 4.2GHZ-en, de néha újraindul, kikapcsol 3-5mpre és bekapcsol és szépen betölti a Wint. Ezek szerint még 1.51Volton sem stabil? Bár a Winben 1.48-at mér, eléggé alámér, ez is VDROP lehet?
A pofázást úgy érted, hogy pirossal jelöl? nekem az 1.5Volt a biosban már simán pirossal van megjelölve, de aláfeszel a lap, mondom, Winben simán kevsebbet mérnek a progik és biosban is. Most már a 802-es, legújabb bios van fenn.
'' nálad a 400 jelentené az 1:1-et (bár lehet 400-as opció nincs is), tehát ezt állítsd 533 vagy 667-re....''
Mostmár 667-es Kingmax ramjaim vannak.
''Egyébként ez az újraindulgazás, meg ilyesmi nagyon gyanús, hogy a táp hibája.''
Úgy érted, hogy a Windows alól? mert ez nekem is ganús. A lap ugyanis vadonatúj, bár attól még lehetne gond vele, de azért ne legyen.
Más: a PCI-E freki most is Auto-n van, így hajlandó csak elindulni.
Érdekes, hogy amíg újra nem indul Win alól, minden benchmark simán lefut rajta.
Más.a magas hőmérséklet miatt mások is panaszkodtaka lap topikjában, én is így jártam, de megnézem holnap még a hűtőt. -
Superman
nagyúr
Kolléga!
Kérlek segíts! tegnap elfüstölt az Asus P5P800 SE AGP-s alaplapom. átálltam PCI-E-re. vettem videokártyát, alaplapot. Alaplapot csak egy Asus P5LD2 SE-t.
Amihez segítség kellene, egy kis overclock, mert egyelőre a 865-ös chipsetes Asusban is elértem azt az eredményt, amit itt:
1. A lap folyton azt mondja, hogy túlfeszelem a processzort, (már 1.4Voltnál pirosban van a biosban), így megesik, hogy kikapcsol spontán Win alatt. ha meg hozzáérek a ház oldalához, újraindul.
Ez mi az ....csodája???? Szóval ki lehet ezta túlfeszelési védelmet, vagy mi a csodát kapcsolni? Most csak 245-ös FSB-n megy a proci (PentiumD 945), így 4172MHZ az eredmény, ami elég kevés, tudván mások mit hoztak ki ebbőla pockóból.
De nem ismerem a beállításokat (egyáltalán a PCI_E-es lap beállításait), így kéne egy kis segítség.
2. Ami kéne, az az, hogy mit mire állítsak.A memória sem egy az egyben megy, hanem 4.5-re osztva.
Most 606MHZ-en.
3. meleg a prockó. alapból 51 fok. Úgy, hogy a tápegységet is kivettem a házból. A másik lapban 28 fok volt. lehet eza radikális változás az alaplaptól? Már arra is gondoltam, hogy a hűtőt rosszul tettem rá, de nem tehettem, nem akadt meg semmiben (Zalman 7700-cu réz).
Ha gondolod, leírom a beállításokat a bisoban. A ramjaim 667-es Kingmaxok, 2GB.
Köszi.
[Szerkesztve] -
Superman
nagyúr
Cimbi, egyik haverom vette egy Core Duo 6300-ast és alá egy MSI 945P neo3 deszkát. Hogy miért ezt, ne kérdezd, nem tudom, én szereltem össze neki. nagy meglepetésemre a biosban nincs Vcore feszültségemelési lehetőség.
Az északi híd feszültségét lehet növelni, a ramét, az FSB-t (de ez utóbbi mit ér, ha nem lehet Vcore feszültséget emelni, tehát defaulton marad), de a Vcore-ét nem.
Lehetséges az, hogy egy ilyen deszkánál nincs ilyen lehetőség? Márpedig én nem találtam. Még a szokásos MSI dynmic Overclocking is megvan. Talán éppen azért választotta a srác mert beszéltem nekia neo3-F széria jó tulajdonságairól......
Egyszóval így nem is nagyon leht tuningolni a prockót, vagy mégis? -
Superman
nagyúr
válasz
pg012345
üzenetére
Ezeket a lapokat az itteni PH-s bazárokból nézted ki? Mert az én véleményem az, hogy kell egy jó deszka, mégha többe kerül is és most a processzoron spórolsz, de később majd tudsz bele venni egy jobbat. De jó deszka nélkül nem lehet tuningolni. Ezt kéne szem előtt tartani.
-
Superman
nagyúr
válasz
pg012345
üzenetére
De miért vennél a 667-es memóriákat kezelő lapokba 533-as ramokat?
Egyébként én úgy emlékszem, hogy a PentiumD 820-asnak csak 2X1MB L2-je van.
Ezeketa lapokat nem ismerem annyira, de keress rájuk, szerintem egy-két teszt után megtalálod a választ. A lényeg az, hogy mennyi pénzed van az öszes cuccra, úgy lehet tervezni.
[Szerkesztve] -
Superman
nagyúr
válasz
pg012345
üzenetére
Az általad megjelölt árban Intel PentiumD 925 van, kábé 27000HUF körül. Ez 3GHZ-es 2x2MB cache-val.
Alaplapok közül nem sok van ilyen árban, talán az Asus P5b-E, de az már 30000 körül van. Na meg ott vana P5B-VM, az is 965-ös, de microATX-es és nem hinném, hogy tuningolható.
945-ös chipsetes alaplapok persze olcsóbbak. -
Superman
nagyúr
Esetleg így látatlanban mondanám, ami nem olyan egetverő árú lap, ezt:
Foxconn P9657AA-8KS2H LGA775 (Intel P965) alaplap
965-ös chipset, DDR2 támogatás, PCI-E és 25000HUF. -
Superman
nagyúr
Szorzót Intel procikon nem tudsz állítani, pontosabban tudsz, de az egy speciális Asus features, az Intel Speedstep Technology, ott kell Minimum Speedre állítani a processzort és akkor 12/14-re veszi vissza a szorzót és ha az alaplap is bírja, akkor lehet fsb-t emelni.
Ha az alaplapon nincs ilyen, akkor sima FSB emelés, később, ha nem bootol a Win, akkor feszültség emelés, AGP/PCI,. esetleg PCIE fixálása.
De ha az alaplap biosában nincs lehetőség FSB emelésre (én az Asus oldalán megnéztem, ott nem írják, hogy a bios tudná az FSB emelést, vagyis a Jumper free módot), akkor szoftveresen Win alól lehet megoldani, vagy alaplap cserével. -
Superman
nagyúr
Asus P5P800/SE is olcsó, hiszen 865-ös és AGP-s lap/ok, de ennek ellenére remek tuninglapok. Nekem volt 630-as P4-em egy MSI 865 Neo3-F lapban 3.9GHZ-ig ment stabilan, az Asus P5P800-ban 4GHZ-ig. Viszont arra számíts, hogy a tuninggal radikálisan megemelkedik majd a hőtermelés is. Coolink nekem is volt, zalman rézre cseréltem.
[Szerkesztve] -
Superman
nagyúr
És azt mi okozza, hogy ha feszt emelek a biosban, a Windows betöltéskor lefagy? Szerintem a lap egyértelműen, mert megvoltmoddoltam, de csak a fesz lett stabil. ha 1.5Voltnál többet kap a prockó, akkor lefagy betöltésnél a Windows.
-
Superman
nagyúr
Kolléga még egy kérdés mára:

Úgy néz ki, sikerült belőnöm a gépet: 4.02 GHZ-en stabil még stock feszültségnél is (ami a pencil mod hatására jelenleg 1.376Volt), de megemeltem 1.432-re. Alig van ingadozás, minimális, jó minden, lefutnak a tesztprogik (CrytalMark, egyebek), de a 3DMark 2005 CPU tsztje nem akar. Abba mindig belefagy, bármit is csinálok. Most 1.432Volton még megpróbálom lefuttatni a tesztet, de tovább már nincs értelme emelni a feszt, csak emiatt én úgy gondolom.
Szerinted erőlködjek és kísérletezzek még, hátha, vagy ha csak ez ne megy, akkor hagyjam a fenébe? -
Superman
nagyúr
Megnéztem egy 600Wattos FSP-vel, a tünet ugyanaz. tehát akkor a lap a ludas, mondhatnánk. Akkor eza zizegés szinte természetes és kárt nem tehet semmiben....
''Az a zizergő hang a lapról a cpu-foglalat/ ram foglalatok környékéről jön --> legalábbis nekem a p4p800-nál nagy fesz, nagy fSB, stb... terhelve onnan jött.''
Igen, én is onnan hallom. -
Superman
nagyúr
válasz
robyeger
üzenetére
Ebben igazad van. Más: szerinted az alaplapon gerjedő (???) tekercsek, vagy ami olyan fura hangot ad ki (nem a táp, az a ház tetején van most) károsíthatja az alaplapot?
Más: én is megpróbáltam a 945-ös szorzóját 12-re visszavenni, de az alaplap ragaszkodik hozzá, legalábbis a biosból való kilépéskor, hogy 17-es szorzóval megy és már 4.42GHZ-et is kiírt, holott persze nem így van, hiszen Minimum Speeden megy. A 945-ös alapórajele 3.4GHZ, tehát hogy megérje sebességben legalább 265-270MHZ-et el kéne érni FSB szintjén. Viszont már 260-nál összecsuklik a Windows, pedig érzékeli, hogy 12-es a szorzó, CPUZ-vel megnéztem.
Kérdés: ilyenkor elég lehet az alapfesz, vagy növelni kell a feszültséget? (azért kérdezem, mert 12-es szorzónál az órajel sokkal kisebb lesz, mint 17-esnél) -
Superman
nagyúr
Mycso, robyeger, ez leehet, hogy a ti asztalotok, nem tudom, de leírom a jelenséget:
Adott ugye egy Asus P5P800 SE lap, egy 550wattos Chieftec táp és egy PentiumD 945-ös proci. Köztudomású az alaplapról, hogy nagy terhelés hatására viszaesik a feszültség, a VCore, aminek hatására, vagy kilép egy benchmark/játék/3D-s program, vagy újraindul a gép, vagy megfagy, stb.
Egy-két héttel ezelőttig a lap majdnem 4.2GHZ-en járatta a procimat stabilan, most 4.02GHZ-en is problémái vannak.
megcsináltam az ún. pencil modot, minek hatására, a Vcore stabilabb lett, már nem ugrál annyira, sőt, túl is lőttem a célon, mert a default 1.2Volt helyett, most a proci default-ja 1.376. No ez nem baj, csak arra kell figyelni, hogy ha mondjuk 1.37Voltot adok neki, az 1.43-ként jelenik mega biosban és a Windowsban is. Multiméterrel is lemértem, tehát az értékek helytállóak.
A gond: amint mondtam most már a 4GHZ-el is vannak problémák. A jelenség az, hogy alacsonyabb VCore feszen simán elindul, mihelyst kiléptem a biosból, de a Windows nem töltődik be, vagy megfagy töltődésnél. Ha magasabb a Vcore fesz, akkor az alaplapon lévő tekercsekből csúnya recsegő/zizegő/surrogó hangok hallatszanak. Azt hittem ez a táp, de nem az.
Lehetséges, hogy a 865-ös alaplap nem tudja ellátni a kétmagos prockót elég feszültséggel? Olyan, mintha megpróbálna több feszt felvenni, de nem megy neki. A vége az, hogy kikapcsol a képernyő, mondjuk egy újraindítás után. Ha ezek után újraindítom a gépet betöltődik a Windows az adott órajelen.
De már eléggé elegem van az állandó újraindítgatásokból.
Ráadásul random fagyást is tapasztaltam, ami korábban nem volt jellemző: a CrystalMark FPU-ja néha totálisan lefagyasztja a gépet. A processzor más alaplapban jól működik, ezt kizárnám, marad az alaplap.
tehát megcsináltam a pencil modot, a VCore stabil lett, de nem változott semmi, mert az alaplap mintha nem tudná, bírná a nagyobb feszt felvenni. Volt már valakinek ilyen gondja? tanács, ötlet, elképzelés? -
Superman
nagyúr
A procihűtővel egy vonalban van most is két nyolc centis venti. A procihűtő a réz Zalman (7700-es) állítható fordulatszámmal és hát a szerverház ellenére 1cm volt közte és a Chieftec táp között. tegnap rendereltem 3D Studio-ban egy nagy méretű képet és sokáig tartott. Arra lettem figyelmes, hogy borzalmas amperszag van és rögtön ki is nyomtam a gépet.
A táp hátulja tűzforró volt, felgyülemlett a levegő a táp tetején, ahol még legalább másfél tápnak volna hely. Egyébként a ház elején bent is van 2 8 centis venti és a vinyókra (a STA-kra) fújja a levegőt.
Most látom, hogy te az Intel referenciahűtőjét használod? Hmmm..lehet én is kipróbálom, kevsebb helyet foglal el.
-
Superman
nagyúr
válasz
Degradator
üzenetére
Inkább csak a tápot vedd ki belőle.
Hűtőbe ne rakd a gépet. 
-
Superman
nagyúr
válasz
Degradator
üzenetére
Nekem egy Superflower Tigermax szervertornyom van, de most már elég volt, megoldottama helyzetet:
Miután tegnap majdnem leégett a Chieftec 550 Wattos tápom, ezért kiszereltem a gépből és most a tetején csücsül. 
Jó hűvös,a házban baromi sok hely lett,a processzor terheletleenül 24 fok (!!!), terhelve sincs 40 Zalman 7700-as rézhűtővel.
''az viszont gáz hogy nálam felül megreked a meleg és a táp forró levegőt fúj ki''
nekem is ez volt a problémám, mivela zalman rézrózsa és a táp között 1cm volt. Sajnos a táp hátulja állandóan forró volt, mivel a szervertoronyban a táp fölött még egy rahedli hely volt és beszorult a forró levegő. na ezért vettem ki a tápot, inkább, mintsem a házat vágjam ki.
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Superman
nagyúr
válasz
Degradator
üzenetére
Hi!
Kingmaxom van, de 580-ig nem ment el. 520 volt a max, amit egy Asus P5P800-ban kihoztam belőle 2.85 Volt mellett. terhelés alatt is csk langyos, kézmeleg volt.
Most viszont az Asus P5P800 SE-ben csak 480MHZ-en megy, de a gátló tényező az alaplap, meg a pentiumD 945, mivel 17-es szorzója van. Az alaplapnak nem valami jó a feszkó ellátása a processzor felé - ezt már többször leírtam - így csak 240-245-ig megy az FSB és persze 1:1-ben a ramok is.
időzítések: 3-4-4-7. Ezt bírnia kell, nekem bírta.
Új hozzászólás Aktív témák
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4188, 94% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 16GB DDR4 1TB SSD RTX 4070 12GB Zalman S2 TG GIGABYTE 750W
- KÜLÖNLEGES RITKASÁG! VADIÚJ Microsoft Surface Pro 12 12" Snapdragon X Plus 16GB 512GB LEVENDULA 686g
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3172
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

) akkor már nem csodálkozom.

) legfeljebb ki lehetne hűzni a konnektorból.