Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Integra

titán

válasz Lipton #40411 üzenetére

persze, értem én, és rendben is van a piramis, csak amikor sok éve ránéztem egyszer főiskolán, értettem azonnal, semmi újat nem hordozott magában és már nem is érdekelt. egyszerűen nem ettől függ az életem, az ösztönöm erősebb, mint bármilyen piramis. mikor 30m2-en laksz, lekapcsolják az áramod és még folytathatnám... baromira leszarod a piramisokat és csak az érdekel, hogy túlélj. az éhség erősebb minden másnál. sosem érdekeltek a marketing és az egyéb könyve, ellenben az, ami bennem van, az annál inkább. sosem figyeltem könyveket, szaktudományokat, mindig az ösztönömre és a belső hangomra hallgattam. és eddig ez jött be nekem. maslow meg utólag igazol, ezért sem mondom, hogy hülyeség, de igen, egy bizonyos szint felett bullshitelés számomra ez az egész diagramosdi meg a többi hozzá.
    én mindig, mindenkinek azt mondom, hallgasson az ösztönére, a saját belső késztetésére és higgyen saját magában. természetesen ez a saját véleményem és nem biztos, hogy másnak is úgy fog menni, ahogy nekem, de nekem ez volt a sikerhez a kulcs és nem a tankönyvek. engem idegesítenek ezek az okostóni magyarázások. de én egy rohadt egoista, öntörvényű, akaratos, makacs sznob g3ci vagyok. :DDD

• parandroid

félisten

válasz Lipton #40411 üzenetére

Kicsit ment csak mellé. Tizenpárévet húztam le multinál, személy szerint a saját állásommal nem volt gondom - alul kezdtem, kezdő logisztikusként nem vártam milliós fizut, ahogy fejlődtem, úgy lett jobb a helyzet, aztán váltottam aszisztenciára, de emellett is maradt egy csomó logisztikai feladat. Elég sok mindenbe beleláttam, és viszonylag kivételezett szerep, ott vagy a vezetők mellett, vagy meghallgatnak, vagy nem, vagy észrevesznek, vagy nem, de az assztisztens előtt valahogy mindig elfelejtenek visszavenni, amikor a beosztottakról, vagy a cég dolgairól beszélnek - persze ők is tudják, hogy minden információ, amivel rendelkezem, az ő munkájukat segíti, innét kezdve meg bizalmi kérdés. HR területen pedig tipikusan nem találkoztam olyannal, aki emberléptékűen, és emberközpontúan képes tervezni, szervezni, éppen ez az a terület, ahol nincs emberszámba véve a munkavállaló már középvezetői szinten sem, nemhogy nem-vezetői szinten. És hidd el nekem, eléggé demotiváláta a mérnökeinket, hogy a külföldről hozzánk látogató mérnökök az egyhetes kiküldetésük ideje alatt többet kerestek, mint ők egy hónap alatt bónusszal és múszakpótlékkal.

Sokan tudják itt, hol dolgoztam, így eszemben sincs példákat hozni, de ez is közrejátszott abban, hogy váltsak. Elég lett (felmondtam, vállaltam önként egy féléves felmondási időt, hogy ne legyen gond az utódkeresés és az átállás), persze nemcsak a munkahelyből, más okok is voltak mögötte, most éppen (második idegen) nyelvet tanulok, hogy mehessek vissza logisztikázni, de már egy jó ideje másik országban vagyok. Fel lehet úgy is fogni, hogy megfogadtam a tanácsot ("Menj oda, tanuljad meg a nyelvet, előtted a lehetőség."), nem most hallottam először hidd el, és az esetek nagy részében még csak nem is nekem címezték, amikor kénytelen voltam meghallgatni. Kérdeztem is a kollégákat, hogy miért nem váltanak, általában a sztenderd magyar válaszokat kaptam: nyelvtudás hiánya, család, szülők, hitelek, nemrég vásárolt ház, ilyesmik. Ezek mondjuk mind az én esetemben is fennáltak, de csak elindultunk.

A magyar kkv-kat meg ne keverjük ide, ez egy erősen összetett kérdés, tény, hogy a multik ilyen-olyan okokból törvénytisztelőbbek, de meg is keresnek minden kiskaput a spórolásra, ami bizony demotiváló akkor, amikor a dolgozónként a karácsonyi vacsorára 'járó' 2-3e Ft költségcsökkentés áldozatává válik, de a vezetőségnek az átmulatott éjszaka után még taxicsekket is adnak, mert mégsem vezethet hazafelé csontrészegen a tízmillió plusszos cégautóval, a fizetéséből meg nyilván nem telik rá...

Szerk.:

Amit írtál: "A penz alapvetoen hosszu tavon nem motival.", azt inkább gondold át úgy, hogy az alulfizetettség hosszabb távon demotivál, és ez bizony a morálon és a termelékenységen is meg fog látszani. Azt meg, hogy "miért fozessünk többet?" pont a HR-nek kéne átgondolnia és minden oldalról megtámogatnia, és akkor talán megkapná azokat a válaszokat, hogy a (z adott esetben külföldi) testvérvállalatok és/vagy versenytársak nem szívnák el a legjobb munkavállalókat, vagy talán meglátszana a morálon, a teljesítményen és a lojalitáson, persze mindezt az üzleti lehetőségeken belül. Persze nyilván én vagyok naív, és már jól kiszámolták, hogy mennyi az a lehető legkevesebb, amit még meg kell adniuk a low-level munkavállalónak ahhoz, hogy még ne menjen el, és befogja a száját, csak én ezt személy szerint nem tartom jó megközelítésnek.

p

• parandroid

félisten

válasz Lipton #40404 üzenetére

Ja, nyilván egyáltalán nem számít, ha azt látod multinál dolgozva, hogy ugyanazon beosztásban lévő angol/német/osztrák, de akár már lassan lett/litván/lengyel/szlovák kollégáid nemcsak a te fizetésed többszörösét teszik zsebre havonta, de arányaiban még feleannyit is adóznak belőle (jó, utóbbi nem a cég hibája, bár illene azon dolgozni, hogyan tudják ezt a hatást tompítani, nemhogy még erősítenék). Ráadásul a magyarországi hr-esek az alábbi negatív sztereotípiák mellett már régen alapelvként vallják, hogy éreztessék a munkaerővel, hogy nyugodtan fel lehet állni, azonnal 15 jelentkező érkezik a helyére. Ráadásul még olcsóbban is - hacsak nem rokon/haver/ismerős, mert akkor természetesen a kettes számú alapelv lép életbe, és háttérbe szorul a cost saving.

A HR már kb mindenhol teljesen lealjasult, de amit abban a boldogtalan országban csináltak belőle, az már tényleg botrányos.

p

• Integra

titán

válasz Lipton #40404 üzenetére

+
    Aki többet akar az életben elérni és igazán sikeres akar lenni, azt nem csak a pénz motiválja. Ugyanakkor tényleg napi szinten látni az emberek 90%-nál, hogy a pénz az első.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés