- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- iPhone topik
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Fotók, videók mobillal
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena
OLED tanácsok, tippek, tudástár
Új hozzászólás Aktív témák
-
emiki6
veterán
válasz
Hegyirabló #685 üzenetére
A kövi qd-oled gen-ben nem lesz 32-es, csak 27-es. 4k 240hz, 1440p 500hz és kicsit később 5k. Woledet nem tudom, ott lesz több fényerő a tandem miatt, de hogy mekkorában, azt nem vágom.
Dare2live: 165->240 már van akkora difi, hogy látható legyen. A baj inkább az, hogy 4k-ban nincs hardver ami kihajcsa v nem megfizethető.
Túlzás a 240? Nekem most 170 hz lcd van, 240 alatt én már nem vennék monitort. (Sőt, nálam a 1440p 500hz a cél, annál több tényleg nem fog kelleni.) -
emiki6
veterán
DP1.4-gyel gen4-et kihozni minek? Kétlem, hogy gen 3 áron adná az asus.
-
emiki6
veterán
válasz
Hauptmann #443 üzenetére
Rámentek pixelsűrűségre. A VGA-k ugyan nem nagyon tudnak lépést tartani, de a kellően jó pixelsűrűséggel kiváltható az anti-aliasing. Valahol több értelme van egy natív megjelenítésnek mint SSAA-t tolni vagy natív + DLSS-nek, mint DLDSR-t.
Ugye jön majd az 27" 5k, ami már brutál ppi, csak nem lesz mi kihajcsa, DLSS se csodaszer, főleg ha nem támogatja adott gém.
Én még mindig nem tudom akarok e nvidia kártyát venni amd helyett. Az FSR4-gyel igazából már csal a DLDSR az ami érdekel és az AMD nem tudja, de ha 1440p-re váltok fullhd-ről, akkor meg amúgyse lesz annyi tartalék egy olyan kártyában amit még megfizethetek, hogy a DLDSR-t tudjam használni, sőt 1080p-ben lenne értelme renderelni és felskálázni, hogy legyenek jó FPS-ek és ki lehessen használni a magas képfrissítést, arra meg az FSR4 is jó.
-A 27" 5k után viszont rá fog állni a samsung a fényerő növelésére.
-
emiki6
veterán
válasz
gainwardgs #440 üzenetére
Effektíve érdemes kikapcsolni a VRR-t és akkor nem korlátozó.
Viszont akkor megint kicsit oda futunk ki, hogy kikapcsolt VRR-hez már inkább 500 Hz és gen 4. -
emiki6
veterán
Egész hasznos infografika:
Lényegében 1440p 27" a gen 3 -> gen 4 között a különbség:
- 360 Hz -> 500 Hz
- HDR true black 400 -> 500
- fényerő 250 nits -> 300 nits.
Meg ugye a hdmi, dp sávszél.
Már csak az árkülönbséget kellene tudni.A gen 4 szerintem lényegében endgame, igazából ennyi előnye van. Framerate-ben egyértelműen (1 kHz-nek már nem sok értelme lesz). Gaming-re ennél nagyobb felbontást úgysem lehet kihajtani rendesen még vagy 10 évig. A kicsit több fényerő nem árt, ha opció, talán a felárat az élettartam kiegyensúlyozza.
Nagy felárat persze nem ér, mert ki tudja mi lesz a monitor meta 5 év múlva. Apróságokban még van mit fejlődni, de talán nem téves azt mondani hogy 90%-nál vagyunk. A grafikus teljesítmény sajnos nem lesz sokkal olcsóbb, ami felső limitet tesz a kihasználható felbontás-ra és képfrissítésre.
Képfrissítésben megérkeztünk, fényerő nagyjából jó, képminőség elég jó, VRR mondjuk, hogy értelmét veszti, mosódás nincs, gyorsaság szinte azonnali. Tartósságban lehet fejlődni, (fényerőben, ha van rá igény) meg, ha a VGA piac engedi, akkor felbontásban (ppi-ben) feljebb lépni. Ja meg a qd-oled feketéjének magentás fényszóródása külső fény hatására és megoldásra vár, de kb ennyi.
Én így látom, javítsatok ki, ha tévedek.
-
emiki6
veterán
Lehetséges megoldások:
- gépház, képernyő beállítások, [apex]->beállítások, "nagy teljesítményű mód".
- szokták ajánlani, hogyha parancsikonnal indítasz, akkor a "teljes képernyős optimalizálások letiltása"-t bepipálni.
- steamből indítva, beállításokba: "Precache Shaders"
- bezárni mindent ami feleslegesen vonhat el erőforrásokat.
Találtam még ilyet:
"In Nvidia Control panel set low-latency-Mode to ultra
Turn off Nvidia Shadowplay backwards recording feature entirely.
In Game: Gsync off (yes, no gsync)
Monitor Settings: Gsync on (try off but you will loose smoothness)"
Hallottam olyat is, hogy ha fut a RivaTuner meg hasonlók az okozhat játékoknál gondot.
Rengeteg beállítás van, lehet van ami segít, lehet van ami árt, aztán néha legjobb mindent is kikapcsolni.
Most vagy elmélyülsz a témában, felkutatod és kikísérletezed a megoldást vagy keresel valakit, aki ezt már megtette és találkozott már olyan problémával ami téged érint és meg tudja oldani. Ahogy látom mi itt kifulladtunk. -
emiki6
veterán
Ja, igen, ha már latency, közben belefutottam ebbe a videóba:
techless - G-Sync misconceptions and my recommended settingsNoha nem OLED specifikus és inkább azzal foglalkozik, hogy mi van, ha FPS overcap van. VRR, V-sync, fps cap, nvidia reflex-ről beszél. Talán Tense-nek jól jön a probléma megoldásában.
-
emiki6
veterán
válasz
Icewloxy #384 üzenetére
Persze, de oled tv-k jó régóta vannak, a monitor az relatíve új dolog. Érted, most jön ki a harmadik generáció?
Telefonok sem égnek már be, de már mióta van amoled? Már a galaxy S2-mben is az volt, na az még beégett (persze nem nagyon és addigra használhatatlanul el is avult).Nem lehet, hogy már csak arról szóljon a monitor oled fejlesztés, hogy olcsóbb legyen és nagyobb rr-t tudjon, biztos fejlődnek beégési hajlam tekintetében is. Vagy nem? Ennyit tud ez oled és a jövő a microled lcd?
-
emiki6
veterán
válasz
szasanyi #354 üzenetére
Még annyit hozzátennék, hogy minél magasabb a refresh rate, annál több számnak többszöröse.
10 éve még azon gondolkodtam, hogyha lenne monitor, aminél nem kéne 60 meg 72 között váltogatni mpc-hc-vel a rr-et, mert 24 és 30-nak is többszöröse (120), miközben amúgy 75-ön használnám filmnézésen kívül, mert az volt a max a delleken, az milyen jó lenne. Azóta sokminden változott és már nyakunkon a 480...Osztók 60 felett:
240: 60, 80, 120, 240
360: 60, 72, 90, 120, 180, 360
480: 60, 80, 96, 120, 160, 240, 480
Egyre több értékre tudod lekorlátozni az fps-t, miközben játékon kívül még folytonosabbak lesznek az animációk, mozgások.Persze valóban, egy bizonyos rr felett már tényleg lényegtelenné válik a szinkron.
-
emiki6
veterán
válasz
KubanitoS #301 üzenetére
Sokat fejlődött az IPS technológia (meg nyilván a többi is). Egy U2312HM-ről váltottam P2719H-ra és ég és föld volt, főleg a fekete. Most egy gigabyte gaming IPS-em van a 170 Hz miatt, az is elég jó. Amit szasanyi linkelt ultrasharp dell az valszeg még 1-2 nagyságrenddel afelett van mint amiket eddig én láttam.
VA-tól nekem megfájdult a fejem/szemem. 🤷♂️RazoR: Másféle fringig-je van a 2 OLED-nek. A QD-nek van egy alul lila, felül zöld? árnyékocskája.
itt egy videó a témában:
QD OLED vs WOLED - Glossy vs Matte - Eye Strain and Fringing? Side By Side Comparison -
emiki6
veterán
Szerintem arra fut ki a kérdés, hogy:
Lesz beégés (mértéke "attól függ"), vállalod e?A VA panelek feketéje már nem szar, viszont relatív alacsony fényerőn azért az oled elég nyerő. (És arra amire neked kell a mini led nem tűnik jó ötletnek, mint harmadik alternatíva). Ha nem baj, hogy beéghet és van rá keret (nem "luxus"), akkor én kipróbálnám.
Ha jó a szemed, akkor a QD-oled zavaró lehet egy bizonyos ppi alatt (fringing), ami a 4k mellett érv, de persze, ki kell próbálni. Szövegnél nem feltétlen baj, mert azt könnyű átállítani, de kontrasztos ikonoknál stb is jelen lehet.
Beégési hajlamról a monitor unboxed csatorna szokott feltenni időnként videót, azokra nézz rá, hogy mire számíthatsz.
-
emiki6
veterán
Én még egy IPS-t nyúzok, de erősen fontolgatom az OLED-et.
Ezt nemtom láttátok e, érdekes:
Anyone else notice poor motion clarity on the AW3423DW? It drives me crazy, it’s a quite noticeable blur."This happens because there is a mismatch between the motion of your eyes and the motion on screen. While the picture holds its position until it is refreshed, your eyes move to the position of the next picture. You will see the picture smeared as a result. It's called sample and hold blur. https://www.testufo.com/
The solution is to increase the framerate and refresh rate, or cut the visibility time of each frame in half or less (by flickering the screen). Once each frame is visible for ~1 millisecond, the blur you perceive will pretty much disappear. This is called backlight strobing for LCDs and black frame insertion (BFI) for OLEDs. https://www.testufo.com/blackframes"Jó tudni, hogy létezik ilyen, azaz hogy a szem keni el a túl sokáig aktív frame-et, meg hogy ez annál feltűnőbb minél élesebb a a kép az egyre magasabb felbontás miatt.
A posztolónak mondjuk nemtom mi baja, nálam a 100 Hz még meh, 144 rendben van, a 170 azért elég tiszta, valszeg a 240 még észrevehetően jobb lenne ennél a szintetikus tesztnél.OLED-del hogy látjátok? Illetve a 360 Hz számottevő a 240-hez képest az UFO-val?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Háztartási gépek
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Synology NAS
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen TV-t vegyek?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Nintendo Switch 2
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! LG 32GR93U-B 144Hz 4K UHD IPS 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! LG 38GN950P-B 160Hz QHD+ IPS 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Samsung S27FG904XU Odyssey 3D Gaming Monitor! BeszámítOK
- LG UltraGear 34GS95QE-B OLED Monitor! 3440x1440 / 240Hz / 0.03ms / FreeSync / G-Sync! BeszámítOK
- LG UltraWide UltraGear 38GL950G-B IPS Monitor! 3840x1600 / 175Hz / 1ms / G-Sync! BeszámítOK
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- Honor Magic 5 Lite, 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest