-
Mobilarena
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
silentkiller
senior tag
válasz
Thunderace #33764 üzenetére
Nagyon köszönöm!!
-
silentkiller
senior tag
válasz
Thunderace #33735 üzenetére
Erről esetleg hol találok bővebb leírást? Van esetleg olyan videó ahol megmutatja az app beállítását/funkcionalitását amivel ezt eltudom érni?
Köszönöm az ötleteket! -
Olympia76
tag
válasz
Thunderace #33733 üzenetére
...de ha jól értem standalone megoldást keres, nincs HA vagy bármi más ami vezérelné. Önmagában kellene tudnia a leírtakat.
-
vampire17
addikt
válasz
Thunderace #32724 üzenetére
Legtobb cucc felho alapu, ebben a szegmensben. Egyszeruen mert igy az olcsobb.
Itt a topicban az emberek jo resze nem felhovel hasznalja azt sem, ami alapbol az lenne. Nekunk a Sonoff azert "jo marka", mert kvazi "official" tamogatja az ujra flash-elest (hardveresen es az ujabbak szoftveresen is) Igy kapunk olcson egy viszanylag megbizhato hw-t, a szoftveres resz meg mar a mi dolgunk
A Te esetedben akkor en is a Shelly-t ajanlanam, azon belul is a Plus vonalat! Pl : [link]
Illetve az uj sajat scriptelesi metodusat is ajanlom (javascript alapu azt hiszem) : [link]
Teljesen jo dolgokat lehet vele kohozni! Ez pedig teljesen gyari, lokalis, felhomentes, "mokolas mentes "
-
Fall-N
veterán
válasz
Thunderace #32728 üzenetére
Van benne, leírtam már egyszer.
Még a legolcsóbb Basic R2-ben is van.
#32727: egy hálózaton volt az eszközökkel a telefon/PC? Csak úgy működik. Például ha az 5 GHz-s WiFin lóg a telefon nem fog működni.
-
ojb
tag
válasz
Thunderace #32728 üzenetére
Megfogalmazódott bennem egy költői kérdés:
Amennyiben a jelzett TH-16 rendelkezne pl flash memóriával, tehát a Te megítélésed szerint is alkalmas lenne a vezérlésre, rá mernéd bízni a palántákat kizárólag a SonOff eszközére ? -
Fall-N
veterán
válasz
Thunderace #32725 üzenetére
Most írtam, hogy nem kerül kontrollálhatalan állapotba. Egyedül a távolról vezérlés esik ki*. Manuálisan vagy LAN vezérelve tovább működik. Távolról meg ne akarjunk komolyabb eszközöket 100 %-ra rábízni, mert elég csak egy internetes kiesés és kiesik a dolog. De a lényeg, hogy az elektromos eszköz kárt nem tud okozni, maximum nem fűt vagy hűt. A betáplált automatizmus meg lefut ugyanúgy, mert az eszköz memóriájából fut le nem a cloud ad ki parancsot.
*Komolyabb megoldásnál meg valahol nincs is ilyen lehetőség például a Home Assistant helyi hálón fut.
Fillérbaszás meg mit takar? Az összes consumer cucc felhő alapon fut. A Sonoff ad lehetőséget Tasmota flashre is. Aki szeretné ki tudja iktatni a köztes felhőt. De írtam már hack nélküli megoldást is gyári állapotban.
-
Fall-N
veterán
válasz
Thunderace #32708 üzenetére
És ki tiltja meg, hogy az áramkör elé, amin a TH16 van, rakj be egy kismegszakítót? Lehet kapni kis egyes dobozt, amibe egy megszakító fér el. Kell egy C16-os biztosíték bele és leold ha baj lenne. Ezek, ahogy írták előttem szereld magad cuccok. Ha valaki konyít a témához, akkor úgy jár el, hogy ne lehessen áramütés vagy tűzeset. De minimum utána érdemes olvasni és átgondolni a dolgokat. Ezzel az erővel az is potenciális veszély ha nem megfelelően van maga az eszköz sem bekötve és úgy lesz például tűz. De a sok régi építésű háznál, lakásnál maga az egész hálózat nem megfelelő és korszerű. Így nem hiszem, hogy pont a TH16 miatt lenne nagy baj. Főleg nem egy cloud leállás miatt.
De a magam részéről azt ajánlom, ahol nagyobb áramerősségű cuccot kell kapcsolni oda külön áramkör az elosztódobozból és megfelelő védelmű kismegszakító. Speciális esetben még külön Fi relét is érdemes tenni! Akinek meg lövése sincs ezekről az inkább hívjon szakembert. De ha megvannak a hálózatban a megfelelő védelmek (ÁVK (Fí relé), védő kapcsolás (földelés), akkor előbb fog lekapcsolni a megszakító, minthogy kigyulladjon a ház. Ha ezek nincsenek meg akkor sem a Sonoff miatt lesz a baj. Egyébként is az összes Sonoff eszközben van olvasóbiztosíték, így túlterhelés esetén sem gyullad ki.
-
vampire17
addikt
válasz
Thunderace #32717 üzenetére
Teljesen kiforrott.
harom kategoria van.
- Consumer, jatszani (Tuya, Ewelink, etc)
- DiY, a belefektettett munkatol es az alkatreszek minosegetol fugg a vegeredmeny
- Profi cuccok (KNX alapu dolgok, Loxone, Fibaro, Wago stb...)Ha jol ertem, te a kiforrott dolgot keresed, de nem akarsz mar vele magad "mokolni". Teljesen ertheto ez is, erre is van megoldas!
Viszont ne irjuk mar azt, hogy nem kiforott meg nem megy... Egyszeruen olyat akarsz hasznalni valamire, ami nem arra valo...
-
amargo
addikt
válasz
Thunderace #32704 üzenetére
Szerintem, ha 10-20x ennyit áldoznál rá, akkor nem kellene neked csinálni semmit, csak használni a rendszert.
Vannak erre szakosodott cégek, akik kiépítik pár százezerért.
-
vampire17
addikt
válasz
A tuya/ewelink/xiaomi sztm teljesen a "consumer" kategoria. A legtobb ember a karacsonyi vilagitasat kapcsolgatja vele, vagy szimplan tetszik neki/menozik a haverok elott, hogy o most a telefonjarol folkapcsolta a lampat a nappaliban... Ha ez epp nem megy, akkor sem dol ossze a vilag.
Ha normalis megoldast akar az ember, akkor mas kell. Itt ket irany van , a DiY (Tasmota, HA, etc...) vagy a professzionalis megoldasok (Loxone, Fibaro, egyeb, KNX re epulo megoldas, stb...)
Ha a flash a gond, esetleg ajanlom meg ezeket: [link]
-
gya/352
tag
válasz
1. A felhasználók 99% nemcsak tasmotát nem fog flashelni, hanem egy nyomorult szenzort vagy kapcsolót sem fog (tudni) bekötni. Vagyis ha ilyet akar akkor olyanhoz fordul aki ért hozzá.
2. Ha nem tudsz, vagy nem akarsz túl sokat mókolni, akkor vegyél shelly1-et + temp addont. Felhő és mindenféle szerver nélkül is tud url action-okkal vezérelni másik shelly kapcsolót. -
zambozoli
aktív tag
válasz
-
-
Fall-N
veterán
válasz
Túlzás, amit írsz. Kinőtték a szervert, észrevették, bővitették, ennyi. Azért nem annyira gyakran előforduló probléma. Például van egy TP-Link Kasa és egy Tapo konnektorom. Több éve mennek, soha nem volt szerverleállás. Cirka 6 éve vannak meg. Ahogy olvastam eddig az eWeLink sem járt még így előzőleg.
Meg különbséget kell tenni, hogy mire használja az ember. Ha üzleti dologra kell, akkor nem lehet kiesés, oda más kell. Kényelmi szempontból, ha otthonra kell az megint más. Fűtésre is kell egy kézi megoldás pluszba és nem lesz gond.
-
LouiS22
veterán
válasz
Az, hogy ráraknak egy logó kína országában, nem jelent semmit. Egyêbként a China Export logója megtêvesztően hasonló a CE tanúsítványêval...
-
ojb
tag
válasz
Thunderace #32693 üzenetére
"Ami viszont még mindig aggaszt, hogy mit csinál a th16, ha fűtési fázisban megy el az internet, cloud?"
Ezen eshetőség kivédésére javasoltam én is a második biztonsági mechanikus termosztát használatát, amit sorba kellene kötni a TH-16 érintkezőivel és a kapcsolási pontját pedig a TH-16 szabályozási értéke fölé kellene pozicionálni. A példádnál maradva 23 - 24°C-ra.
Ezen bekötés használata mellett a növények nem kerülhetnének 15°C alatti ill.24°C feletti hőmérsékletbe a SonOff meghibásodása vagy a Cloud leállása esetében sem.
Normál működési esetben viszont a TH-16 tudná tartani a kívánt 20 - 22°C közötti hőmérsékletet. -
ojb
tag
válasz
Thunderace #32645 üzenetére
A kérdésedre is próbálok válaszolni:
"Vagy rakjak be sima buta relés termosztátokat, és ezekkel az okos dolgokkal csak monitorozzak?"
Én kombinált megoldást alkalmaznék a helyedben, a lehető legegyszerűbbet. [tradeelek11] kolléga felvázolt egy jó és működő képes lehetőséget. Szerintem a Te esetedben is alkalmazható a megoldása.
Hármas kontrollt alakítanék ki kettő egyszerű (olcsó) mechanikus termosztátból ill. a jelzett TH-16-ból. A SonOff-ot természetesen függetleníteném a felhőtől és saját fw -n futna lokálisan egy nagyon egyszerű rule, ami a kapcsolást végezné és szükség vagy hiba esetén riasztást küldene a külvilág irányába.
Ezek a TH eszközök independent, de akár egymást ellenőrizve -- internettől független -- is működőképesek lehetnének a kialakítás miatt.
Erre az egész (négyszeres) hóbelevancra már a kollégák által felvázolt legkülönbözőbb olcsó - drága "okos otthon" vezérlő szoftvereket ráaggathatod, ha nagyon szükségét érzed, hogy csicsa-micsa legyen a visszajelzésed (vezérlésed), de körültekintően kialakított rendszer esetében nem az okos otthon fog "távolról" kapcsolni, vezérelni, hanem a növények közelében lévő TH-16 vagy esetleges hiba esetében a biztonsági körben található valamelyik hagyományos mechanikus termosztát.
Bocs hosszú lett... -
tradeelek11
aktív tag
válasz
Bocs nem neked címeztem, csak félre nyomtam
Tisztelettel
-
tradeelek11
aktív tag
válasz
Egyszerűen nincs 100% , de attól arra kell törekedni!
Ott van a félre értés ,hogy ha hiba van mikor értesülsz róla,
és mennyi idő alatt tudod orvosolni! És ebben nagyon jó
a Home Assistant!!!És úgy kell megcsinálni a rendszert ha nem működik a vezérlés
akkor "buta házként" tudd működtetni, mint eddigA világ nem áll meg
Tisztelettel
-
vampire17
addikt
válasz
Nezz szet esetleg itt
https://shop.verdom.hu/miniserver-loxone
Vagy ha ezt borsosnak erzed, esetleg ajanlom az openhab/domoticz-ot. Mindkettobol evente van 2-3 release maximum. Jobban managelheto ilyen szempontbol mint a HA.
-
Steady74
addikt
válasz
Thunderace #32637 üzenetére
HA szerintem hobby-ra való, játszani vele, komoly feladatot nem bíznék rá. Ha elolvasod az fb csoportot, amikor téli-nyári átállás van pl. totál leállnak, kifagynak a rendszerek, szerintem ez vicc. Egy log törlés és újraindítás után viszont mindenkinél jó lett. Ez egy sosem-kész platform, amit frissítenek időként amit végül a felhasználók tesztelnek, hogy jó-e, ami megint vicc (frissítés után komplett zigbee hálózatok bénultak meg, és sorolhatnám az anomáliákat).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ninebot by Segway F25E II
- BMW E39 - 540i V8 Touring - Komplett Motor Felújítás, Friss Műszaki, Hibamentes
- Immax - EV utazó töltőállomás elektromos autókhoz AC Type 2 32A/380V 22kW + dugó 230V 5m Wi-Fi Tuya
- ÚJ! Xiaomi Electric Scooter 4 Lite Gen2 elektromos roller
- Gyeon Q2 autó kerámia bevonatok TOP Áron! + ajándék
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
- Egyedi ékszerdobozka
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged