Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Lortech

addikt

válasz fokukac #60692 üzenetére

A bevezető vérszívást kitöröltem. :D
    Neked válaszolok, de nem csak neked.
    A bornak van egy ideális tárolási (állandó) hőfoka + páratartalom és pozíció (általában fektetve és nyugalomban, nem mozgatva érdemes). Ilyen körülmények között a legkisebb az esélye annak, hogy káros folyamatok zajlanak a borban, idő előtt elöregszik, kiüresedik, kiszárad a dugó stb. Ezek, főleg az ideális hőmérséklet, boronként is változó. Mindenesetre a szobahőmérséklet, a hőingadozás, a fény, a mozgatás az egyik bornak sem jó. Ehhez képest egy borhűtő csak jobb lehet, mégha a fix xy fok nem is mindegyik tárolt bornak optimális, a szobahőmérsékletnél egész biztosann jobb.
    A másik az ideális fogyasztási hőfoka egy bornak, amin a legjobb képét mutatja, de ez bizonyos fokig ízlés kérdése is.
    A kettő egymástól független. Szóval nem azért kellhet borhűtő, hogy azonnal ivásra ideális hőfokon tudja tartani az illető a borait, hanem hogy amikor meg akarja inni valamit, akkor ne legyen döglött a bor.
    Ha valakinek van pár 100e forint értékű bora, mert ez a passziója, az miért ne tehetné már meg, hogy normálisan tárolja őket, hogy ne a tárolás miatt menjenek tönkre. Nyilván nem a hányásízű lafiesta válogatást fogja benne tárolni.
    "Minek tartogatni?" Van egy-egy bármilyen okból különleges tétel, ami nem megismételhető, abból bespájzol az ember, de nem azért, hogy utána egy este alatt megigya mind az 5 litert, hanem időnként előveszi, amikor olyan hangulata van, vagy olyan alkalom van, amihez az adott tétel illik. Vagy éppen olyan tételből vásárol be, ami most 6k, de két év múlva 20k lesz, vagy leginkább nem is lehet majd kapni. Vagy olyanból, ami most még nem 100%-os palackérett, de látszik, hogy van benne potenciál és később még nagy bor lehet belőle.
    A bor nem kóla, az üvegben is él, és nem lehet bármikor megismételni (legalábbis egyelőre, bár dolgoznak rajta), nem lehet bármikor ugyanazt előállítani és megvenni sem. Minden évjárat más ugyanabból a borból is.
    Nekem amúgy nincs borhűtőm, de csak azért, mert van borospincém :D és BP-n a lakás alatt is van egy viszonylag jó klímájú tárolóm, ahol egy egyszerű fa bortároló polcon elvannak az egyszerűbb borok.

• FehérHolló

veterán

Nekünk van külön sütőnk melegszendvicsnek. Sőt, kettő. Egy grill és egy ilyen összenyomós. Előbbivel finom ropogós lesz, utóbbival pedig a közepén nem ég össze a szósz. :)

Borhűtőről meg csak álmodozom, nincs hely.

• parandroid

félisten

Nem akartam party pooper lenni, ezt most meghagytam neked, de valahogy kezdettől fogva ez járt a fejemben nekem is...

p

Új hozzászólás Aktív témák