- OnePlus 15 - van plusz energia
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Qualcomm lapkával és nagyobb teleppel várható a CMF Phone 3 Pro
- Honor Magic8 Pro - bevált recept kölcsönvett hozzávalókkal
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Apple Watch
Új hozzászólás Aktív témák
-
bteebi
veterán
"szóval az tán nincs, hogy előre legyártották kukára."
Az gyakorlatilag biztos, hogy nincs (kapacitás se lett volna rá), de a gyártó semmiképp se szívja meg, mert most a foglalásra hivatkozva nagyjából három-ötszörös áron pörög a RAM, legalábbis a DDR5. Aztán mi lesz akkor, ha valamiért szabadulna fel kapacitás? Akkor legfeljebb azok a gyártmányok már majd visszaolcsósodnak majdnem annyira, mint a nagy lufi előtt voltak.
Értem én, hogy a gyártók a profitból élnek, de a mocskos nagy profit az nem az, amit bevesz az ember gyomra - legalábbis nem az enyém.
Erre a helyzetre volt valakinek egy nagyon vicces, de szemléletes hasonlata, sajnos nem találtam meg. Nagyjából valami olyasmi volt, hogy azért drágul most pl. a RAM, mert a nem létező AI igényeket nem létező infrastruktúrával nem létező hardverrel rendelkezésre nem álló tőkéből próbálják meg finanszírozni. (Ettől sokkal viccesebb és részletesebb leírás volt.)
-
ddekany
nagyúr
De a javarésze valószínűleg egyáltalán nem RAM modulba megy. Pl. amit az OpenAI lefoglalt magának kapacitást, az szinte kizárt, hogy ne HBM legyen. De ha nem, akkor is oda lesz forrasztva valami AI gyorsító ("GPU") mellé. Persze ha nem bírja a nyomáskülönbséget az AI buborék, akkor felszabadul ez a előre lefoglalt DRAM gyártó kapacitás, szóval az tán nincs, hogy előre legyártották kukára.
-
bteebi
veterán
válasz
Baltazár123
üzenetére
Valószínűleg egyszerűen annyi van, hogy ezekből van beragadt készlet, és amíg azok el nem fogynak, addig marad a jó(bb) ár. Én is szemeztem már némelyikkel, 200k körül már egész tűrhető példányok vannak.
-
Baltazár123
őstag
A mini pc árak viszont mérsékeltebben mentek fel. Igaz laptop alkatrészek vannak benne, de ahogy drágul a ddr5, úgy lesznek ezek egyre jobb ajánlatok. Persze ezeknek az ára is megy fel, de nem tudom hogyan csinálják, mert sokkal kisebb az áremelkedés ezeknél. Annyi, hogy játékra oculinken lehet rájuk csatlakoztatni komolyabb gpu-t, amit nem mindenki szeret.
-
bteebi
veterán
Workstation/szerver cuccokat is tudsz használni otthon is, még ha nem is PC-ben - és van az a pénz, hogy azt is használod, még ha nem is feltétlenül az az ideális. És ezek közül valószínűleg nem kevés eladó lesz majd néhány év múlva - a kérdés csak az, hogy kell-e majd bárkinek, vagyis inkább hogy kinek kell majd. Másik központ megveszi-e, vagy ráborul egy csomó cucc az AliExpressre meg az eBayre, és majd megint megy a meglepődés, hogy nagyon olcsó ugyan, csak nem működik.
A végfelhasználónak meg pont teljesen mindegy, hogy amiatt drága-e az UDIMM, mert az AI-ok miatt talicskaszámra vásárolják az RDIMM-et, vagy bármilyen más tényező miatt. Ha drága, akkor drága.
-
Baltazár123
őstag
Én tavaly még ddr3 tartalék gépet akartam, mert az archiváló gépem is olyan, de aztán inkább am4 mellett döntöttem. Mivel nem vagyok nepper, ezért beszerzési áron adtam el minden felesleget a "kötelező" tartalékok felett, pl 32gb 1600 mhz ddr3 -t 13e forintért
tolongás nem volt érte, de azért gyorsan elment. Szerencsémre ezek a memória drágulásos hírek közvetlenül már nem érintenek, mert a mostani konfigokkal szerintem 1 évtizedet is elleszek. Persze ha lesz rá lehetőség, akkor váltok, de ha a gépeim nem mennek tönkre, akkor én jól elvagyok.
-
-
ddaydome
senior tag
Az a baj ezzel, hogy még a céges vonalon is gátolja a fejlődést. Most néztem, hogy új laptopot árulnak 4GB rammal W11-el......
Hát gyerekek, az nem fog menni sehogy.
Még az áldott jó Linuxnak is tanácsos a 8GB ram megléte. Akik meg évek óta fejlesztenek egy játékot ( pl. GTA VI ), azok most vakarhatják a fejüket, mert nem fog mindenki szaladni a 16 GB ramért sem.Lehetséges pozitívumok:
Jobb optimalizálás
környezetvédelem ( tovább használod a cuccokat ) -
válasz
powerage76
üzenetére
Az öregek azt mondták: ha tudtam volna, h seggre esek, akkor előtte leülök...
Itthon, garisan vettem 2× is 2×16 GB DDR4-et, a mai árakhoz képest a nevetséges 1000 Ft/GB körüli áron... Agyaltam a 2×32GB-on is, de nem tudtam megindokolni és hát spórolunk vagy mi. Pedig ha megvettem volna, most elcserélhetném egy vidéki családi házra...
-
-
ilyenkor nagyot nyelek, hogy de jókor vettem a 4x16GB DDR3 ramomat, másfél éve, 7-8k/ stick áron
-
Precorus
tag
Azért terjeszkednek. DB-nél most(anában) indul a pro 20 juró/user. Dolgoznak ott pár 10 ezren irodában.
Én is most most fizettem elő home projektek miatt a 10$os copilotra.
Mondjuk 6700 XT-n elég szépen elfutnak kisebb modellek LM studióban, de egylőre nem akartam többet foglalkozni vele. -
bteebi
veterán
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Nem kell aggódni, meg fogják kapni a
kívántvárt drágulásukat. 2-3 év múlva meg majd TB számra lehet vásárolni a leselejtezett RAM-okat.
Ugyanitt EFLOPS számítási teljesítmény eladó vagy bérelhető. Gizsgugyás-cicás videórender előnyben. -
"a fogyasztói DRAM-piac főleg a 4 gigabit alatti kapacitású memórialapkákról szólt, ugyanis ezek átlagára 20%-kal nőtt havi szinten"
Na, vajon miért? Szerverekbe ezt nem viszik, de vastagon le kell húzni a végfelhasználót is.szerk: Egy kis demagógia. Ha a TrendForce drágulást vár, de valójában senki, akkor ezt a kókány céget kellene bedönteni!
-
emeljék csak... utána meg rohadjon rájuk
Az AI meddig lesz ennek piaca? Lassan a megvezetett befektetők is szeretnének pízt látni, az AI-ok nagy része megy a lecsóba... utána adjanak el nekik a drága ramjukból.
-
Gdi
senior tag
van pár 512KB-1MB EDOm valahol. kipakolom a széfből a családi ékszert meg a részvénypapírokat.. kell nekik a hely.
-
thomasa
senior tag
Már előre elteszek pár DDR1 és SD Ramot is nem lehet tudni...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Gumi és felni topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- BestBuy topik
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Motoros topic
- Diablo IV
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- További aktív témák...
- 8 GB-os GeForce RTX 2060 SUPER (OEM HP) - garanciával
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Akció! Acer Nitro 5 AN515-55! I7 10750H / RTX 3050Ti / 16GB DDR4 / 512GB Nvme SSD!
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
- SK Hynix, Samsung és más 16GB DDR4 so dimm 3200MHz modulok számlával, 6 hó garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
tolongás nem volt érte, de azért gyorsan elment.