Hirdetés
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Poco F7 – bajnokesélyes
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Telekom mobilszolgáltatások
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- Indiában Philips okostelefonokat is lehet majd választani
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
-
Mobilarena
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Komplikato
veterán
válasz
hokuszpk
üzenetére
Olyanról már halottam, hogy valaki olyan speciális Rectenna-t rakott össze, ami a fény összes tartományát képes energiára konvertálni, és a légkörben "pattogó", szétszóródó infra tartományból éjjel több energiát tud termelni, mint napelem fényes nappal. A probléma az, hogy évek óta egy hang sincs róla, így nálam ment a kamu mappába.
-
válasz
hokuszpk
üzenetére
Én max olyanról hallottam, hogy napközben begyűjti az energiát valami sóoldatba (azt felemelegíti), aztán este azzal fűt meg vizet melegít.
Ez a visszasugárzás szerintem inkább mendemonda, mint fizikailag megoldható. Annyira minimális, hogy effektíve többszáz négyzetméteren kéne csinálni minimális energia visszanyeréséért.
-
D55
senior tag
válasz
hokuszpk
üzenetére
"régen minden jobb volt"
Ok, ezért mi is cikiztük mondjuk még 20 éve az idősebbeket, ellenben az elmúlt pár évtized költségcsökkentési és marketing "kultúráinak" rendkívül "hálás" hatása a legtöbb technológiai területen vitathatalan(ul botrányos) mértékekben érhető mára tetten nagyon sokszor. Ráadásul ez pont akkor, amikor az emberiség technológiai függősége is átlépett egy kritikus szintet azt ezt kísérő robbanásszerű innovációk idején.
Ezt figyelembevéve tehát szerintem egyáltalán nem valamiféle kiégett károgás vagy nosztalgikus "az idő mindent megszépít" effektus hatása ez most, hanem szinte egy elvárható felelősségteljes megnyilvánulás minden hozzáértő embertől.
-
válasz
hokuszpk
üzenetére
úgy tudom ebben az iparban nagyon értékes a több évtizedes tapasztalat, és a kereslet >> kínálat. annyira nem értek hozzá, hogy nvidia esetén mennyire jó egy intel fab tapasztalat, de gondolom ők megtudják majd ítélni.
az innovációról meg csak annyi, hogy ami műűködik azt jobb békén hagyni. eleget láttam olyat, hogy valamit l'art pour l'art megváltoztatnak, jobb nem lesz csak más.
pl egyik melóhelyemen egy böszme nagy webalkalmazásban az egyik oldalt 5 évente egységesíteni próbálják (mert milyen szép egységes) aztán a következő 5 évben szétbontani (mert úgy mennyivel tisztább a kód) termékek szerint. innováció.
-
Chiller
őstag
válasz
hokuszpk
üzenetére
Dehogyis, sokkal gyengébbek. Be is linkelem a videót:
https://www.youtube.com/watch?v=nedohYSmXLY
Hol van a köd/felhők, a villámok? Alig látni a madarakat is, az elégtelen fény miatt. Amit látok, pár textúra jobb lett (nem mindegyik, és valahol visszalépést látok az S3TC verzióhoz képest) meg van rendes 3D fű. Ezekhez pont semmi köze nincs az RTX-nek.Ami még rosszabb a fentieken kívül: bevilágítás szerintem kevésbé élethű, ráadásul a "nyálkatükröződés" számomra végképp illúzióromboló. Kültérben egyértelmű a visszalépés (gondolom utána kéne állítani a fényelést kézzel) - beltérben elmegy, de nekem az túl "csicsás".
Maradok a klasszikusnál.
-
válasz
hokuszpk
üzenetére
Ok akkor biztos nem
de induljunk ki abból ami egy héten belül biztos megjelenik , érdemesebb szerintem 
Mondjuk nem tudom akkora GPU val hogy skálázdna az RDNA4.
Most a xx70Ti ig tudtak konkurenciát felállítani.
Mindegyik gyártó az előző 1000 dolláros kártyájhoz nézve adja ugyan azt a teljesítményt olcsóbban.
Igazából csak az árak kérdésesek. Most ha véletlenül működne az MSRP akkor az 5070 Ti( 4080) 750$ a 9070 XT ( 7900XTX) meg kiderül . Ami kicsit érdekes az a Vram ugye a 7900XTx 24 volt, bár igazából szerintem a 16 elég . -
válasz
hokuszpk
üzenetére
Én a DF 90 perces elemzését megnézve [link] azt látom hogy jelenleg is működőképes fejlesztések( SER 2.0, mega geometry) és az elkövetkező 3-5 évre elöremutató technológia.
A MS támogatása maximum szabványossá teszi majd a dolgot esetleg gyorsít majd rajt,de addig az nvidia szponzorált játékokban minimum ott lesz az előnyük és irányt mutat majd az iparnak.Természetesen a neural shader is fontos, hogy szabványos legyen, de hardver nélkül megint nem lehet értelmesen támogatni, tehát el kell kezdeni valahol, ahogy az RT-is elkezdték anno.
Erről szól az 5000 -es széria most ugyan ez a pálya, mint a Turingnál anno csak itt az a probléma hogy az előrejelzések szerint szar a raszteres előrelépés.
Az Nvidia nem erre alapozna most mindent ha nem hozná ki minél elöbb rá a Micro a szabványosítást, addig meg marad külön út.
Erre utaltam, írtam, hogy nem hülyék, irányítják az iparágat merre fejlődjön. -
válasz
hokuszpk
üzenetére
Az is.Épp ezért kell a helyén kezelni a leakeket.Semmi nem biztos.Onnan indult ez az egész,hogy valaki tényként kezeli a HU videóban elhangzott dolgot es fuck off Nvidia van.
Én ezt tettem szóvá,hogy ez nem tény.és ment félre itt pár embernél a dolog.
Lépjünk túl ezen az agonizáláson,mert szetcsúszott a topik.köszi!
-
válasz
hokuszpk
üzenetére
No offense de nézd meg mire reagáltam :
"te meg arra alapozol, amit mások leirnak a videóról"
én erre írtam hogy nem írtam erre utaló Spekulációt senki véleményére aki erre a videóra alapoz meg sem néztem és nem édekel mások véleménye ez alapján.
és azért hadakozok mert szeretem a topikot é smert szét van barmolva a hittérítők által.
-
válasz
hokuszpk
üzenetére
Szerintem nem kell ahhoz vidéken élni, hogy az ember lásson fát árnyékkal.

De én vidéken nőttem fel és ott is élek, kertes házban és nem átvitt, hanem valós értelemben fogtam az eke szarvát ,éveken át..Persze , nem is ettől lesz jó egy játék de az RT erről szól, amiről beszéltünk.
-
Raymond
titán
válasz
hokuszpk
üzenetére
Egyik AI generalo (beleertve a Topaz-t se ha jol tudom) hasznal FP64-et, ott FP32 van max de inkabb FP16. Stable Diffusion-nal az RX7600 az osszes 6000-es kartyanal gyorsabb, beleertve a 6950XT-t, pedig az FP16 TFLOPS az utobbinal picit magasabb, de az arch a 7000-eseknel jobban fekszik a feladatnak:
"It's interesting to see how the above chart showing theoretical compute lines up with the Stable Diffusion charts. The short summary is that a lot of the Nvidia GPUs land about where you'd expect, as do the AMD 7000-series parts. But the Intel Arc GPUs all seem to get about half the expected performance — note that my numbers use the boost clock of 2.4 GHz rather than the lower 2.0GHz "Game Clock" (which is a worst-case scenario that rarely comes into play, in my experience).
The RX 6000-series GPUs likewise underperform, likely because doing FP16 calculations via shaders is less efficient than doing the same calculations via RDNA 3's WMMA instructions. Otherwise, the RX 6950 XT and RX 6900 XT should at least manage to surpass the RX 7600, and that didn't happen in our testing. (Again, performance on the RDNA 2 GPUs tends to be better using Nod.ai's project, if you're using one of those GPUs and want to improve your image throughput.)"Forras: [link]
Ez egy aranylag friss teszt es az eredemnyek pontosak mert en is ezeket kapom a 2080-al es a 4090-el is. Aztan hogy a 6000-es mennyivel jobb a Nod.ai SHARK-al azt nem tudom, de a 7000-es sorozat eredmenyei a cikkbol kb. egyformak.
-
válasz
hokuszpk
üzenetére
Az lehetséges, hogy maguk az app-ok FP64-et használnak, de a 2/3-os sebességet az sem indokolja (FP64-ben is cca. 17%-kal jobb a 6700XT). Ha a RAM OC nem segít, akkor még a cache-re tudok gyanakodni.
A dual issue akkor működik (ez amúgy az NVIDIA-ra is igaz, úgyhogy nem teljesen off
), ha van ILP, azaz az utasításfolyamon belül talál a fordító egyszerre kiadható (egymás eredményétől nem függő) utasításokat, meg van egy rakás egyéb feltétele. Tehát az mindegy, hogy maga a feladat mennyire párhuzamosítható, a lényeg az, hogy ne olyan legyen a kód, hogy "szorzom kettővel, az eredményhez hozzáadom a 0x4124e4 tartalmát, aztán kitolom a verembe". Az ILP "kinyerésével" a driver foglalkozik, és a 7900XT megjelenésekor voltak is arról írások, hogy az AMDs nem áll a helyzet magaslatán. Azóta nem tudom, mennyit javult. -
válasz
hokuszpk
üzenetére
Dehogy számoltat mindent fp64-ben, úgy mennének a kártyák, mint a csiga
Az RDNA3 dual issue ALU-kat használ, amik speciális körülmények között tudnak egy ciklus alatt két aritmetikai utasítást végrehajtani, ezért a 7600XT elméleti peak számítási teljesítménye valóban sokkal magasabb a 6700XT-nél, viszont egy játékokban mért átlagos terhelésben valószínűleg alatta van. Emellett a 6700XT-nek sokkal nagyobb a memória-sávszélessége, annak is köszönhető a sebességelőnye. -
válasz
hokuszpk
üzenetére
Nézd én tudom ,az hogy "én nvidia fan vagyok" ultimate érv mindenre és általában tisztelem a véleményedet és a humorodat ,de az utolsó mondatod pont az elemzi, hogy nem vagyok fan, szóval kikérem magamnak,erre figyelj oda kérlek legközelebb.

Láthatod hogy a Német anyanyelvű 3Dcenter szerint is egy AMD-t előnybe részesítő kereskedő.
Ezt nem én írtam, hanem a cikk, amit betettem oda és úgy( by Google :"AMD nehéz kereskedő") ami a fiam gyenge német nyelvtudása szerint AMD -t előnybe részesítő, AMD felé hajló, stb.... nevezi meg a boltot a táblázatban...
Ez nem egy tesztoldal,akinek kötelessége lenne pártatlannak lenni, hanem egy bolt ,akit valószínűleg az EU egyik legnagyobb piacán az AMD kiemelten kezel.
Nem tudom mi van ebben szerinted,ami miatt védeni kellene egy üzletet, hogy szerződést köt egy céggel, mert én konkrétan nem látok ebben semmi elítélendőt , ha az AMD kártyát/ CPU-t vásárolni akarók náluk MSRP áron vagy olcsóbban, akciókkal tudnak venni bármit is.
Ami a lényeg volt abban a kommentben hogy ez nem releváns a világ szintű statisztikai prezentációra.
Tescoba , dohányboltban, bárhol nap mint nap találkozol ilyennel, csak nem foglalkozol vele, amikor egy terméket lepakolnak az alsó sorba egy másikat meg szemagasságba, amikor egy PC boltban Asus logó világít a háttérben..... vagy egy termék világitó/ extra stb keretben van kiemelve a kassza mögött...ez csupán egy gyártói szerződés amin mindenki nyer, a kereskedő,a gyártó és a vásárló, nincs benne semmi extra dolog, amiért ki kellene kérned az ő nevükben a partneri viszonyt.
De ez akkor sem világszitntű statisztika, mint látod Japánban vagy Amazonon több( majdnem annyi) Intel CPU megy el, míg MF nél 86%-14% az arány...
-
yarsley
aktív tag
válasz
hokuszpk
üzenetére
Nem tudom hogy a boltos elfogult-e, vagy csak nincsenek olyan jó kapcsolatai NV partnerek felé, míg AMD partnerekkel már rég megvan ez.
Jah és hogy ASUS kártyákat abszolút nem forgalmaz, ami azért elég komoly szelete az Nvidia kártyáknak.Szóval csatlakozom b. -hez, Mindfactory nem igazán jó forrás VGA eladási statisztikákhoz.
-
DudeHUN
senior tag
válasz
hokuszpk
üzenetére
HWunboxed videó meg tegnap pont azt mutatta, hogy a R5 mennyivel jobb vásár volt 5 évvel később, mint a 9. genes Intel i5 ami már néhol komoly problémákba futott. Ennyire dőlt ki a 3000-res Ryzen... Van verseny és az új generációk látványosan gyorsulnak. GPU esetén is ez kellene, az a szerencsénk, hogy szerintem Nvidia Verstappenként nyomul. Nem veszik le a gázról a lábukat, csak a jegyet adják drágábban.
-
Cifu
félisten
válasz
hokuszpk
üzenetére
Ott van a Jetson AGX Orin, 60W-os TDP, 12 ARM mag, meg egy integrált ~RTX 3050 szintű GPU, 32 vagy 64GB DDR5 RAM, PCI-Express 4.0 M.2 NVME csati és egy x16-os PCI-Express csati, 4.0 x8 bekötéssel, tehát akár egy külső dVGA-t is bele tudsz paszírozni.
Persze mivel itt egy fejlesztői kitről beszélünk, ez most ~2000 US$...
Szóval a CPU + GPU hardware ott van az nVidia kezében, jó rég óta, a skálázás meg már a megrendelő igényétől függ...
Itt szerintem inkább a nyereségmarzs az, ahol az nVidia és az AMD más pályán játszik. Az AMD simán bevállalja azt, hogy közel önköltségi áron dolgozik, csak hogy a piaci részesedést megkaparintsa és a felszínen maradjon. Az nVidia nem volt és ma sincs erre rászorulva.
Eddig ez kényelmesen elvolt kategória, az nVidia szépen tarol az integrált SoC-vel például az autókba épített rendszerek terén, ahol vastagabb profitmarzs adott.Viszont pont a technikai ágon az AMD most lemaradóban van, és egyszerűen az nVidia kezében annyi ütőkártya van (kiforrott ARM CPU + RTX GPU páros, kiforrott felskálázás a DLSS-sel, kiforrott RT, kiforrott AI), hogy a megrendelőknek nagyon el kell gondolkozni a következő generáció kapcsán... Nyilván az AMD sem fog a babérjain ülni, de véleményem szerint, legalábbis innen a partvonalról nézve messze nem olyan jó a pozíciója, mint mondjuk 5-6 éve volt...
-
válasz
hokuszpk
üzenetére
Azért voltak itt felvetések anno.
Állítólag ez ok okozat volt akkor . Az AMD át is akarta vinni a TSMC hez mert a GloFo nem tartott ott mint a TSMC.
A GloFo meg nem tudta mi lesz vele ha elveszíti az AMD-t leálltak, lassultak a fejlesztésekkel .
Kérdés ki kire volt jobban utalva. Szerintem a GloFo jobban állna most ha akkor az AMD nem lép el tőle, de valószínűleg Amd meg nem állna ilyen jól. Hoztak egy döntést beáldozták a GloFo-t , ami akkor a csőd szélén szükséges lépés volt hogy most ott tartsanak ahol ma. GloFonak viszont nincs más lehetősége most ,előre fele kell menekülnie. tehát ha igaz lehet esélyük. Amúgy van egy olyan érzésem hogy lehet nem sokáig lesznek önállóak, ha az új technológiában így fejlesztenek.... -
-
-
válasz
hokuszpk
üzenetére
Most nehéz megmondani mi lesz az igazt mi az ami hypetrain mi a valóság. Annnyi dezinformáció jön és jött már hogy igazából az van hogy az egyik talán igazd e azon sem lepődnék meg ha egyetlen forgatókönyv sem takarná be a valóságot. A jelenlegi állás szerint 2 olyan infó van ami talán egybevág Greymod-tól és Kopitétől ami talán igaz.
az egyik az hogy az Ada nagyobbat lép , mint számítottak rá a másik az hogy az RDNA3 nál valami nem kerek még.
Greymond szerint : a két felső kategóriás ( de nem csúcs)játékos így viszonyul egymáshoz ez fölé érkezik még egy vagy két SKU. A 4090 450 wattos lesz nem lesz 600.N31(7900XT)
12288sp
384bit GDDR6
Boost Clock:3GHz+
FP32:73T+
The new technology:
Chiplet
2nd Gen Infinity Cache
VLIW2 Architecture
WMMA AI AccelerationAD102 (RTX 4090)
16384CUDA
384bit GDDR6XP
boost clock:2.75GHz
FP32:90T
The new technology:
New cache structure
DLSS3.0?
4th Gen Tensor Core -
válasz
hokuszpk
üzenetére
ilyenkor kell elővenni szépen ezt a fiókból

Ma megjött az EVGA 3080 12 GB is, el sem hiszem , tiszta bőség zavarában vagyok.2 kártya 2 nap alatt.
Az EVGA baromi jó kártya lett ,alig hallani, és 650 wattos táppal tökéletesen megy. Ez a kis 3060 viszont csalódás ahhoz képest hogy MSI Gaming X. Tök hangos tud lenni. Szóval van mitől félni ,ha 600 wattot zabál majd egy Ada, kell hozzá jó megoldás a gyártóktól. -
válasz
hokuszpk
üzenetére
Egyelőre megteszi nekik hidd el kezdő lépésként ,főleg hogy az Intel sem érte el ezt a szintet. Az energiahatékonyságra jobb így is. Mondjuk ezek a számok még azért még fenntartással kezelendők, de azt gondolom Nvidia nem lesz rászorulva sem az Epycre sem az Intel CPU-kra ha saját ökoszisztémát akar szállítani, fordítva nem vagyok benne biztos.
Intelnek lehet, hogy hiányoznának a Zöld gyorsítók egy egy megnyert tenderben de Nagyon sok A100 mellet került be AMD is. -
válasz
hokuszpk
üzenetére
AMD nem kis halacska már, egy baromi nagy techóriás, óriási nagy bevétellel. Ráadásul Xilinx megvételével 30 % ot (!!)nőttek kapitalizációban.
Abu Módosította azért elég sokat a kezdeti hozzáállásából, amit az elején is érdemes lett volna szerintem így kezelni. Persze a halandzsa részét elengedtem és néhány szót amit nem az Endor-ról hozott tolmács írt le, azért elolvastam.
-
válasz
hokuszpk
üzenetére
Hogy lehetne megcafolni egy feltetelezeskre alapuló allítast? Már maga az allítas is nonszensz.hogy tudna megmondani barki mire kepes egy ceg,mint Nvidia aki Amerika legnagyobb Chiptervezo cege?hogy lehetne ezt innen kijelenteni higy Nvidia atert nem csinal IF cachet mert.nem tudjak megtervezni?Ez egy marhasag,pont ugyan olyan velemeny mint Abu-é.Ha nem így tervezik annak működésbeli vagy előállítasbeli oka van,nem mérnöki tudás.
Kicsit forditsuk meg mit miert gondol az ember. -
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Bomba ár! HP ProBook 450 G3 - i3-6G I 8GB I 128SSD I DVDRW I HDMI I 15,6" HD I Cam I W11 I Gar!
- Eredeti Microsoft Windows 10 / 11 Pro OEM licenc Akciós áron! 64/32 bit Azonnali kézbesítéssel
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3747, 100% Akkumulátor
- EREDETI NINTENDO Pokemon Go Plus autocatcher dobozban eladó
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 Pro Max 64GB Midnight Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3253, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
.

Ebben az esetben kivételt tehetünk!

Az RDNA3 dual issue ALU-kat használ, amik speciális körülmények között tudnak egy ciklus alatt két aritmetikai utasítást végrehajtani, ezért a 7600XT elméleti peak számítási teljesítménye valóban sokkal magasabb a 6700XT-nél, viszont egy játékokban mért átlagos terhelésben valószínűleg alatta van. Emellett a 6700XT-nek sokkal nagyobb a memória-sávszélessége, annak is köszönhető a sebességelőnye.