- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Élő adás Utazómajommal és Kerek Istvánnal az AI kapcsán
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Erős specifikáció, kompakt formában
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
ZoliZoli
csendes tag
Sziasztok!
Nekem egy olyan problémám lenne, hogy vannak bios fájlok a Tech Power Up-on Pl: Gainward GTX460 768MB GDDR5 videokártyához, amelynek a mérete valamiért csak 59Kb.
Hozzá teszem, szinte az összes többi (1024MB, 2048MB) változaté hasonló 59-64Kb-os méretű!
A kártyán lévő eeprom mérete viszont összesen 128Kb-os. Na most, a problémám abból adódik, hogy az eeprom programozó szoftvere (írásakor) nem hajlandó a kisebb méretű fájlt bele írni a 128Kb-os memóriába, valami méretbeli eltérésre hivatkozva?
Maga ez az eeprom író-olvasó program, amikor mentést csinálok az eredeti bios-ról, szintén 128Kb összméretű fájlt ment le! Nem 59Kb vagy 64Kb méretűt!
A hexadecimális szerkesztő programban (hexplorer) megnyitva a TPU-ról letöltött (59Kb-os) és az általam a VGA-ról lementett (128Kb-os) rom fájlokat összehasonlítva az látszik (értelem szerűen), hogy a TPU 59Kb-os fájlban kevesebb adat van (nincs feltöltve 00 00 sorokkal), míg az általam lementett 128Kb-osban, amely tartalmilag szinte majdnem azonos a kisebb méretűvel (egy bizonyos pontig) csak az 00 00 00... értékekkel van "feltöltve"!
Gondolom a kártya biosa eredetileg sem tölti ki a teljes 128Kb-ot és lehet, hogy az 59Kb-os (TPU) bios-ok valamilyen más módszerrel lettek lementve (pl: GPU-Z, ATIFlash stb.), amely(ek) csak a lényeges kódhalmazt olvasta ki, az üres (00 00) memória területet pedig szépen lehagyta.
Kérdésem az, hogy a kisebb méretű fájlban lévő kódot bele lehet-e ültetni a 128Kb-osba úgy, hogy az működjön is beégetés után?
Előre is köszönöm ha tud valaki segíteni!
-
ZoliZoli
csendes tag
Sziasztok ismét!
Egy NVIDIA GTX 670 BIOS szeretnék frissíteni, de az Istennek se akar sikerülni.
A következő a hiba jelenség.
A chipet látja a flashrom programozó, ki írja az eeprom pontos méretet és nevét, le is tudom menteni a rajta lévő "hibás" biost. Egy 256Kb méretű image fájlt kapok végeredményül (ez a teljes mérte az eeprom memóriájának).
Azonban, amikor az eredeti BIOS képfájlt akarom beégetni (ez GPU-Z-vel és NVFlash-el is le lett mentve korábban...), amelynek a mérete össz-vissz 96Kb, nem hajlandó beírni.
A következő hibaüzemtett írja ki: Error: Image size (97792 B) doesn't match the flash chip's size (262144 B)!
A flashrom programozóval lementett 256Kb-os image fájlt azonban lazán vissza írja bele.??
Ettől egy "csöppet" kiakadtam agyilag. Egyszerűen nem találtam rá megoldást, pedig "feltúrtam" az internetet ez ügyben.
Előre is köszönöm ha valaki tud valamit segíteni.
-
ZoliZoli
csendes tag
válasz
colossal89 #1043 üzenetére
Rendben, köszi, megpróbálom egy másik kártya segítségével.
-
ZoliZoli
csendes tag
Sziasztok!
Van egy ASUS GTX 670 2GB DCU2 videokártyám, a kártya bios frissítést követően használhatatlanná vált, mert a frissítési folyamat közben volt egy kis áramszünet sajnos.
A kártya a gépbe rakva csak annyi életjelet add magáról, hogy a ventik elindulnak, a tápellátás visszajelző ledek szép zölden világítanak, azonban kártya nem látszik a rendszerben. A windows nem érzékeli semmilyen formában.
A következőket próbáltam ezidáig.
Csináltam egy bootolható USB kulcsot (Rufus-al).
Erre felmásoltam az NVFLASH 5.136 DOS-os programot és a Tech PowerUp-ról leszedtem egy ASUS GTX670 2GB verziójú BIOS filet, amit bios mellé feltöltött, kártyáról készült kép alapján választottam ki. Mert ez hasonlított az enyémhez a legjobban.
A bios paramétereket nagyon nem nézegettem, mert nincs mihez viszonytanom, ugyanis az eredeti nincs meg nekem sajnos.A problémám az, hogy nem tudom flashelni a kártyát, azt írja ki az "nvflash --list" parancsra, hogy nvidia adapter not found. A kényszerített flashelési parancsra is ugyanezt az üzenetet kapom.
Az alaplapom, amiről próbálom végre hajtani a javítást, egy Gigabyte Z68AP-D3 EFI "fél" UEFI bios-os lap egy i5-ös CPU-val így a flashléshez szükséges látvány biztosításáért az IGP felel. Sok fórumot, fölég külföldit olvasgattam át és ott olyasmit vettem ki a leírtakból, hogy az integrált vga okozhat ilyesfajta problémát tégla állapotú vga biosok frissítésénél.
Aztán van még egy opció, azt azonban még nem mertem kipróbálni ugyan is nem egyértelmű számomra.
A bios chipek két bizonyos lábát kell összezárni, ahhoz hogy a flashelő program számára láthatóvá váljon a téglásított chip az újraíráshoz. Na most az én kártyámon egy 8 lábú PM25LD020-as bios chip található.Külföldi fórumokon eddig 2 változatot találtam a lábak összekötésére, csak egy másik chip a PM25LD010-es amelyen bemutatják. Igaz lényegében ez majdnem ugyan az mint 020-as végződésű.
Az első az 1-es és 8-as lábat zárja össze. A második verzióban pedig a 3-as és 8-as lábat zárják direktbe. Kérdem én, melyik az amelyikkel nekem működni fog, vagy netalántán az egyik verzió kinyírja végleg a bios chipet.
Aztán vannak olyan tippek is, hogy régi PCI-os kártyáról kell indítani a rendszert, meg ott van BLIND FLASH, utóbbit már próbáltam de az se hozott eredményt.
Szóval elég komplex ez a téma és most már úgy érzem muszáj segítséget kérnem, mert úgy érzem egyedül nem jutok előrébb. Előre is köszönöm ha tud valaki segíteni nekem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Amazon Kindle
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- REpont és hulladékgazdálkodás
- LEGO klub
- Okos Otthon / Smart Home
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Filmvilág
- További aktív témák...
- AKCIÓ! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Kingmax 1x2GB DDR2 800 RAM eladó
- Samsung Galaxy S25 Plus Navy 12/256 GB Újszerű, karcmentes állapotban!
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
- BESZÁMÍTÁS! MSI SUPRIM X RTX 4080 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest