Keresés

Aktív témák

• sssent

senior tag

válasz kerdez0 #503 üzenetére

Kicsit későn eszméltem, azért ha még érdekel:
    A centrino megnevezés igazából csak egy marketing maszlag. Olyan gépeket nevez az intel centrinosnak, amikben van:
    Pentium M (nem celeron!)
    megfelelő intel chipset
    intel wlan (ebből is bizonyos típusok)
    Tehát ha celeron, akkor nem centrinos. Másrészt a gép nem feltétlen attól lesz mobil, hogy centrinos, bár ha az, akkor az már jó pont.

Ha hosszú akkuidő kell, akkor:
    -minél kisebb kijelző
    -leginkább PentiumM, vagy Turion MT, de inkább az előbbi
    -integrált VGA (a legjobb a leggagyibb intel), esetleg ati X200,X300,X1300, GefGo7300 még játszik, efölött már nem.
    -lassú merevlemez
    -minél nagyobb akku (nem mAh-ban, hanem Wh-ban)

A felsorolt gépekről:
    Ezekben egy dolog nem tesz jót az akkuidőnek, az a CeleronM. Ez teljesítményben alig marad el a PM-től, azonban a nagy különbség, hogy ki van benne nyírva a speedstep, ami az akkuidőre kellemetlen hatással van. Másrészt 2000mAh-ás akku nagyon gyér. CM-mel jó ha egy filmet kihúz, de nem biztos. A Gyűrűk urát biztos, hogy nem.

Ha linuxos gépet veszel, akkor nem lesz a rendszervisszaállító területen windows, sőt megkockáztatom egyáltalán nem is lesz semmilyen rsz-visszaállító terület, bár utóbbiban már nem vagyok biztos.

És még valami, amiről eddig nem volt szó. A 200K nagyjából a notebookárak legalja, tehát akkor merjél ennyiért gépet venni, ha nem kritikus, hogy mindig üzemkész legyen, mert ennek a valószínűsége tart a 0-hoz. Ha ennyiért megbízható gép kell, akkor csak használt (1-2 éves) business-class modellek jöhetnek szóba. Vagy gyűjtögess még egy kicsit.

• sssent

senior tag

válasz kerdez0 #501 üzenetére

>>Dolgoztam egy IBM R50-es gépen, ami szerintem nagyon jó, csak kb 1 év után az akuja 2 perc után lekapcsol, folyamatos töltést igényel<<
    Egy gép alapján nem szerencsés általánosítani, úh. ne ebből indulj ki. Egy ibm is elromlik, ahogy minden más. Ez most pont elromlott, pech. A tapasztalatok mindenesetre azt mutatják, hogy azért már az R-es ibm-ekkel sincs sok gond. Ebben a kategóriában talán még a hp nx6110 ami elég masszív és megbízhatónak tartott.

>>Főként ezeket a géptípusokat néztem:
    ASUS,ACER, TOSHIBA, HP, FUJITSU<<

Az említett ''gyártók'' közül név alapján választani egyébként általában tök felesleges, tőlük úgyis csak a címkét kapod, ennyiért minőséget még aligha.

Irodai munkához egyébként az ennyiért jellemző celeron-m tökéletesen megfelelő. Arra azért számíts, hogy a Pentium-M-nél azért jobban melegszik, és inkább 3 óra alatti akkuidő jellemző. Ha ez szempont, akkor mindenképpen érdemes valahogy kigazdálkodni még 20-30K-t egy PM-es gépre.
    Ha szükséged van a Windowsra, akkor érdemesebb eleve azzal venni a gépet. Ha külön veszed, akkor a dobozos OS drágább. Ha nem akarsz OS-t venni (persze véletlenül sem azért, mert illegálisan használnád :) ) akkor nyilván jobb, ha nem fizettetik ki veled a gép árában.

[Szerkesztve]

Aktív témák