- Milyen mobilnetet vegyek?
- Google Pixel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- One mobilszolgáltatások
Aktív témák
-
sssent
senior tag
válasz
strish. #2203 üzenetére
Olyan 200 körül kéne vmi sulinetes akármi.
Amire kéne: több napon keresztül számoló- és rajzolóprogik folyamatos futásához.
Nem árt számolni azzal, hogy a 24/7-es használat ebben az árkategóriában fokozott kockázatot jelent a vas élettartamára.
- megéri core duo-ért fizetni többet, vagy egy turion-ért, átlagos felhasználóként nem elég egy amd sempron 1600-as órajellel?
Egyelőre nem sok minden használja ki a két magot, de még egyetlen magot használva is erősebbek az újabb CPU-k. És előbb-utóbb csak követik a lépést a sw-gyártók is. Ha tényleg sok CPU-igényes alkalmazást futtatsz, akkor nyilván jobb, ha gyorsabbat veszel.
- mennyire tud kiidegelni egy rosszabb videokártya, vagy egyáltalán, mi az, ami semmiképp nem jó? (pl. olyat hallottam, h ati nem remekel notiknál...)
Ha nem akarsz 3D-s számításokat végeztetni, akkor semennyire nem fog idegesíteni. Az integrált VRAM-ot használók kicsit elvesznek a rendszermemória sávszélességéből, de nem egetrengető a különbség. (Az ATI remekeléséről gondolom egy GefGo akármit használó fusi-acer-akármi tulajtól hallottál. Talán említette azt is, hogy hülye sznob, aki ~400K-ért vesz gépet, ráadásul dzsíforc sokezer helyett GMA900-al)
- időm van annyi, mint a szemét, nem szükséges,h 5400-as legyen a merevlemez, de ez vajon ideiglenes fájlok írásánál érezhető különbség? (4800-hoz)
Bármilyen memóriaigényes alkalmazásnál elfogy a memória, és megáll az élet. Na jó, ez kicsit túlzás, de a különbség érezhető 5400/4200 között.
Az alapján amit eddig írtál, nekem nem világos, hogy miért akarsz notebookot venni. Tényleg trendi, de biztos ez kell neked? -
sssent
senior tag
Az acerrel (ahogy sajnos sok más alsókategóriás géppel) csak az a baj - eltekintve, hogy gagyi ház, recseg-ropog, esetleg neadjisten ciki, stb. - , hogy közel annyi embertől hallani, hogy panaszkodik, hogy na megint két hete szervízben van, mint amennyiről tudom, hogy jól működik neki. Pontos meghibásodási statisztikákat sajnos soha nem fogunk ezekről a gépekről megtudni, ugyanis a disztribeknek láthatóan eszük ágában sincs ezt nagy dobra verni (miért is?), a többszázas tételben vásároló cégek pedig, akik használható házi statisztikákat tudának készíteni, valahogy soha nem ebből, hanem a teljesítményben azonos, csak kétszer ennyibe fájó szegmensből válogatnak (miért is?). Így tehát marad az a statisztika, hogy ''úgy hallottam, hogy...''. Aztán majd a te egyszemélyes statisztikádból kiderül, hogy épp buktad-e a dolgot, vagy örülhetsz, mert szerencséd volt.
Az acernek (és tsainak) valóban nagyon kedvező az ár-teljesítmény aránya, amikor épp működik. Na de mi van, ha épp szervízben van? -
sssent
senior tag
viszont az integrált Intel grafikus kártyákról (ami az Acer-ekben van) semmi jót nem hallottam
Ez azért lehetett, mert nem jó helyen hallgatóztál. Valóban senki nem fogja ezeket a teljesítményük miatt dícsérni, viszont a fogyasztást és melegedést tekintve verhetetlenek. Ha valóban nem játszol, ellenben az akkuidő számít, akkor nem kéne félned az intel integrált vga-itól.
A ''vga nem fontos, de ritkán azért játszanék'' jómadaraknak pedig pont ugyanolyan izmos vga-ra van szükségük, mint a hardcore gamereknek. Az NFS12 napi fél órában is pontosan ugyanazt a teljesítményt igényli, mint napi 16 órában.
A kérdésedre, hogy akkor melyiket is, én nem merek válaszolni. 200K-ért kizárólag használt gépet vennék. -
sssent
senior tag
A garhosszabbítás pl. ibm notikra simán megy, ugyanis ott a vásárlástól számított 30 napon belül akárhol, ahol ilyennel foglalkoznak (a vásárlás helyétől függetlenül) a számla ellenében meg lehet vásárolni a kiterjesztést. Hogy a számla sulinetes gépről szól, vagy sem az senkit nem érdekel. A hp-nál mintha ugyanez lenne a módi, csak ott még a 30 napos határidő sincs. Hogy a FUSI-k garkiterjesztése hogyan működik pontosan, azt nem tudom. De érdemes lehet más kereskedőnél is rákérdezni erre.
-
sssent
senior tag
- Kb. olyan erős, mint egy jóval olcsóbb, ugyanakkor nem sokkal kevésbé mobilis desktop pc. - Memórián és hdd-n kívül nagyjából semmi sem cserélhető rajta, tehát seperc alatt elavul. De sebaj, legalább nem kell mindig valami új komponensre kuporgatni.
- Tuti grill és hajszárító funkciókkal rendelkezik, amivel az asztali valószínűleg nem.
- Remek kirándulási lehetőség a szervízbe menet és jövet.
Ha fenti tulajdonságok élvezete a szíved vágya, akkor vedd meg, nem fogsz csalódni. -
sssent
senior tag
válasz
Feri1990 #569 üzenetére
A kérdésed akkor lenne értelmezhető, ha leírtad volna mire is kéne. Akkor, hogy mire jó:
Asztalon állva, játékokat leszámítva bármire alkalmas, de RAM kell bele hamar.
Hordozhatónak nem nagyon lehet nevezni, főként 2 ok miatt:
- CM miatt az akkuidőre a majdnem 3 óra szép marketingszám, úgy jöhet össze, hogy fényerő minimumon, így kifolyik a szemed, de nem gáz, mert használni így úgy sem lehet, mert már egérmozgatásra is feljebb menne a fogyasztás.
- a satelliteok nem kifejezetten a masszivitásukról híresek.
Utóbbi miatt időnként szervízlátogatásra is lehet számítani. Ha munkára kell a gép, akkor nem árt ilyen kiesésekkel számolni. Sajnos ebben az árkategóriában sokkal jobbat nehezen találni - talán még R-es thinkpadek közt érdemes szétnézni (talán van 1-2 sulinetben is, nem tudom). Megtapogatni mindenképpen érdemes személyesen is őket, véleményfordító esemény lehet -
-
sssent
senior tag
A celeronnak egy baja van, hogy ki van herélve belőle a speedstep. Teljesítményben tulajdonképpen nem igazán érezhető gyengébbnek, mint egy PM. Pusztán DTR-nek akár jó választás is lehet, mert olcsó.
Hogy mi a rendes vga, az meg attól függ mire kell. Főként munkára pl GMA900-nál rendesebb vga nincs is. Persze a játékokat nem kell erőltetni, legfeljebb a régebbieket. Viszont fogyasztása, hőtermelése minimális. Momentán szerintem a ''legkisebb'' ati-knak emellett nincs túl sok értelmük. Aki játszana, annak úgyis kevés.
Persze ha az MM-ben, a PHall-ban, vagy hasonló helyeken kérdezel ''notival foglalkozó'' embereket, azok lehet, hogy mást mondanak. Sok helyen adják el úgy az X200-akat, hogy óóó, dehogy, ez már nem az a szar integrált, hiszen ati. Pedig de.
Szerintem inkább olvasgass itt a fórumban, itt nem hordanak össze annyi hülyeséget. Ha mégis becsúszik valami, valaki úgyis kijavítja. -
sssent
senior tag
Igaz, csak az ő prospektusukat láttam - és ők írták hogy akció, azért gondoltam hogy olcsó
Te vagy az Ideális Vásárló
No, azt kell végiggondolni, hogy ha már notebook, akkor nem akarsz-e majd vele neadjisten ide-oda közlekedni. Mert akkor a 15,4 - 2,7-3kg (+táska, adapter, stb = 4kg) baromi sok tud lenni. Ebben a körben a méret, súly valóban nagyjából adott, nekem sincs jobb ötletem. Érdemes viszont fontolóra venni egy 14'' 2,3-2,4kg gépet. Mondjuk sajnos ilyen 250K körül nem könnyű ilyet találni. Viszont érdemes lehet a nem teljesen új, de felsőkategóriás gépek közt is szétnézni. Asis HP, akár még további 1-2 év garanciával rendelkező használt business class gép. Megbízhatóságban, használhatóságban nagyon sok új gépet simán levernek.
Erről az intelvgaundorról: egy ati x200 alig erősebb, mint egy GMA900, ezt remélem sejted, ráadásul ugyanúgy rendszermemóriából csippent, így semmivel nem vagy előrébb, sőt az intel chipseted is ugrott.
(...) Ezeket amennyire nézegettem sulinetben az Amilo A szériára lehet ráhúzni, másra nem igen.
Pontosan. Akkor most gondolkozz el, ez miért lehet így. Véletlenek nincsenek.
Amúgy kezdünk elkalandozni a sulinettől, a továbbiakban ha erre tartanál, szerintem célszerűbb költözni a milyen notebookot... topicba. -
sssent
senior tag
válasz
parandroid #512 üzenetére
Azért neveztem marketing maszlagnak a centrino nevet, mert igazából ezáltal semmilyen plusz információhoz nem jutok a gépről (sőt!), csupán a kevésbé tájékozott vásárlók könnyebb eligazodását lenne hivatott segíteni, ha valóban szabályszerűen használnák. Manapság azonban inkább a megtévesztés kiváló eszköze. Sőt még szabályszerűen alkalmazva is kiválóan alkalmas eladáskor pl a régi Baniasok, Intel PRO/Wireless 2100-ak elsumákolására. Igaz, hogy azután nem kell kutakodnom, hogy vajh vmi ótvar chipset, vagy hasonló keveredett-e a lapra, de korántsem mindegy intelen belül sem, hogy pontosan mit is takar épp adott esetben a szépen csengő név. Tehát semmivel nem vagyok előrébb, szóval engem kifejezetten zavar.
[Szerkesztve] -
sssent
senior tag
Nem a photohall-t kéne notebook ügyben etalonnak tekinteni. Sulinetben meg nem úgy ''vannak benne dolgok'', hogy magát a gépet regisztrálják. Egy adott konfigot akár több nagyker is regisztrálhat, akár teljesen különböző árakon. A PH koránt sem biztos, hogy a chs-sel dolgozik.
Ezt a gondold át dolgot azért mondtam, mert az amilo A nem épp egy megbízhatóságáról híres széria. Aligha fogod évekig használni, ha ez szempont. Ezen kívül bazi nagy és nehéz. Mondjuk ezen a rendkívül jól átgondolt széles sulinetes termékpalettából aligha lehet segíteni.
Ami a SEX weblapot illeti - hát igen, ez is egy a használhatatlan korményzati érdekeltségű portálok közül. Nem sok normálisan használható van. Legalább ne került volna sokba...
[Szerkesztve] -
sssent
senior tag
Kicsit későn eszméltem, azért ha még érdekel:
A centrino megnevezés igazából csak egy marketing maszlag. Olyan gépeket nevez az intel centrinosnak, amikben van:
Pentium M (nem celeron!)
megfelelő intel chipset
intel wlan (ebből is bizonyos típusok)
Tehát ha celeron, akkor nem centrinos. Másrészt a gép nem feltétlen attól lesz mobil, hogy centrinos, bár ha az, akkor az már jó pont.
Ha hosszú akkuidő kell, akkor:
-minél kisebb kijelző
-leginkább PentiumM, vagy Turion MT, de inkább az előbbi
-integrált VGA (a legjobb a leggagyibb intel), esetleg ati X200,X300,X1300, GefGo7300 még játszik, efölött már nem.
-lassú merevlemez
-minél nagyobb akku (nem mAh-ban, hanem Wh-ban)
A felsorolt gépekről:
Ezekben egy dolog nem tesz jót az akkuidőnek, az a CeleronM. Ez teljesítményben alig marad el a PM-től, azonban a nagy különbség, hogy ki van benne nyírva a speedstep, ami az akkuidőre kellemetlen hatással van. Másrészt 2000mAh-ás akku nagyon gyér. CM-mel jó ha egy filmet kihúz, de nem biztos. A Gyűrűk urát biztos, hogy nem.
Ha linuxos gépet veszel, akkor nem lesz a rendszervisszaállító területen windows, sőt megkockáztatom egyáltalán nem is lesz semmilyen rsz-visszaállító terület, bár utóbbiban már nem vagyok biztos.
És még valami, amiről eddig nem volt szó. A 200K nagyjából a notebookárak legalja, tehát akkor merjél ennyiért gépet venni, ha nem kritikus, hogy mindig üzemkész legyen, mert ennek a valószínűsége tart a 0-hoz. Ha ennyiért megbízható gép kell, akkor csak használt (1-2 éves) business-class modellek jöhetnek szóba. Vagy gyűjtögess még egy kicsit. -
sssent
senior tag
Ez a gép sulinetben chs-nél 255K, nem akció, ennyi. Azért nem árt, ha véggiggondolod mire kell, mikor akarod majd cserélni, és addig is mennyit használnád, és ezeket eldöntve utánajárni egy kicsit ennek az amilo A szériának, mielőtt olyasmire költöd a pénzed, amit esetleg megbánnál. Csak mert egyelőre van egy sanda gyanúm, hogy annyira nem tájékozódtál alaposan az ügyben. Persze, ha tévednék, akkor nem szóltam.
-
sssent
senior tag
>>Dolgoztam egy IBM R50-es gépen, ami szerintem nagyon jó, csak kb 1 év után az akuja 2 perc után lekapcsol, folyamatos töltést igényel<<
Egy gép alapján nem szerencsés általánosítani, úh. ne ebből indulj ki. Egy ibm is elromlik, ahogy minden más. Ez most pont elromlott, pech. A tapasztalatok mindenesetre azt mutatják, hogy azért már az R-es ibm-ekkel sincs sok gond. Ebben a kategóriában talán még a hp nx6110 ami elég masszív és megbízhatónak tartott.
>>Főként ezeket a géptípusokat néztem:
ASUS,ACER, TOSHIBA, HP, FUJITSU<<
Az említett ''gyártók'' közül név alapján választani egyébként általában tök felesleges, tőlük úgyis csak a címkét kapod, ennyiért minőséget még aligha.
Irodai munkához egyébként az ennyiért jellemző celeron-m tökéletesen megfelelő. Arra azért számíts, hogy a Pentium-M-nél azért jobban melegszik, és inkább 3 óra alatti akkuidő jellemző. Ha ez szempont, akkor mindenképpen érdemes valahogy kigazdálkodni még 20-30K-t egy PM-es gépre.
Ha szükséged van a Windowsra, akkor érdemesebb eleve azzal venni a gépet. Ha külön veszed, akkor a dobozos OS drágább. Ha nem akarsz OS-t venni (persze véletlenül sem azért, mert illegálisan használnád) akkor nyilván jobb, ha nem fizettetik ki veled a gép árában.
[Szerkesztve]
Aktív témák
Hirdetés
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Milyen mobilnetet vegyek?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Google Pixel topik
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Autós topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Asztalos klub
- További aktív témák...
- GAMER MSI LAPTOP : 15,6" 144 HZ /// i5 12450H /// 16GB DDR4/// RTX 4050 6GB/// 1TB NVME
- HP Elitebook 840 G8 14" fullHD i5-1145G7 32/512GB Garancia
- ASUS TUF Gaming F15 gamer laptop
- X1 Yoga 8th 2-in-1 14" FHD+ IPS érintő i5-1335U 16GB 256GB NVMe ujjolv IR kam aktív toll gar
- Bomba ár! Siemens Simatic Field PG M5 - i7-6820EQ I 8GB I 1TB SSD I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- Lenovo Legion 5 15ACH6 Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W11 I CAM I Garancia!
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítás
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest