Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• draco31

veterán

válasz Skillet #1694 üzenetére

Én is átalakítottam, hamar meguntam a pici vacak hangját.
    Ezt csináltattam meg a model 2-est, valami hasonló ventit raktam bele.
    Igen, csak 2 pint a töltőben a csatlakozó, de így is állítgatja, változtatja mennyi delejt ad neki.
    Átlátszó fluoreszkáló lett nekem csinálva, majd később ha találok normális led-es 8cm-es ventit akkor azt rakok bele.
    Olyan halk, hogy nem hallani, így néha megnézem, hogy működik-e :D

• And

veterán

válasz Skillet #1602 üzenetére

- dV: feszültségváltozás, egy korrekt NiMH és NiCd töltő konkrét határfeszültség helyett a töltési feszültséggörbe ellaposodását vagy enyhe negatív visszahajlását keresi a töltés leállításához.
    - C: akkukapacitás [mAh vagy Ah], ennek törtrészeivel vagy többszöröseivel szokták kifejezni a töltő- és kisütőáramokat (hanyagolva a tényt, hogy a mértékegységek nem azonosak). Egy C = 2500 mAh-s akkunál a C/2 áram értéke 1250 mA.
    - LSD: Low self discharge, azaz alacsony önkisülésű kivitel. A minőségi NiMH-k szinte kivétel nélkül LSD-k, az alacsony önkisülési rátán felül jó terhelhetőség és relatív alacsony belső ellenállás a jellemzőjük..
    "[..] szerintem az opus nem süti ki eléggé (majd adok pontos infót is, de 1V fölött megáll)"
    Ezt tényleg nem árt ellenőrizni, mert 1V felett nem illik lekapcsolni a kisütést, de a konkrét feszültség helyett - amit nehéz külsőleg mérni - itt is célszerűbb lenne az adott kisütött cella maradéktöltését ellenőrizni egy arra képes töltővel.
    "[..] illetve azt nehezményeztem, hogy nincs rajta olyan funkció, hogy kisütés, utána töltés."
    Ezzel sajnos nem áll egyedül, a régebben a fotós töltős topikban eléggé kivesézett (mellesleg nem is olcsó) MAHA C-9000 típus sem volt képes erre egyetlen lépésben. A közkedvelt Voltcraft IPC-1(L) és klónjai (Technoline BC-700/900, AccuPower IQ328) ill. Liitokala Lii-xxx típusok például tudják ezt (bár épp a Liitokala némelyik típusa az, amelyik határfeszültségre tölti a NiMH-t a görbe figyelése helyett).
    "Az általam felsorolt töltők milyenek?"
    XTAR VC4: szintén limitre tölti a NiMH-t, ami azért baj, mert ez nem garancia a teljes teletöltésre. Li-ion esetén rendben van a módszer, egyenesen követelmény, Ni-xx akkuknál viszont nem szerencsés. Továbbá ha jól látom, nem adnak hozzá tápegységet, csak egy USB-kábelt, egy normál USB2-es portról meg bajosan tudunk lehúzni 2 amperes áramot, vagyis a nagyobb áramú töltési módokhoz külön táp vagy megfelelő terhelhetőségű USB-s telefon töltő / tápegység kell.
    VP4 Plus: szép ára van, de rengeteg biszbasz jár hozzá. Balanszírozó töltés 3S Li-cellához, plusz feszültségmérő vezetékek, szivargyújtó adapter. Elég nehéz lehet minden képességét kihasználni.
    Lii-500S: elvileg -dV-módszerrel állítja a NiMH töltést, bár a tesztek szerint ezt néha jelentős késéssel teszi.
    "[..] illetve pontosabban méri az akku ellenállását?"
    Azt minek? Oké, lenne értelme, de a Liitokala-töltők is elég slendriánul mérik (magyarul: az eredmény nagyságrendileg szór, ezért használhatatlan), és azt sem árt számításba venni, hogy a belső ellenállás sosem egy stabil érték: töltöttségi állapot, hőmérséklet, terhelőáram mind befolyásolja az értékét. Kizárlóag NiMH-t tölteni képes készüléken nem nagyon akad ilyesmi.
    Ha túlságosan univerzális típust szeretnél, akkor mindenképpen kompromisszumokat kell kötnöd a képességeket illetően: töltő- és kisütőáram tartomány, behelyezhető cellaméret és cellaszám, numerikus kijelző, belső ellenállás mérés képessége, többféle kémia (LiFePo4 támogatás például a Li-ion töltőknél sem olyan gyakori), töltésvég-detektálás, egyéb kiegészítők megléte, stb., stb.

• And

veterán

válasz Skillet #1600 üzenetére

"Meddig kellene töltse az akkukat (fesz)?"
    Elviekben a NiMH-nak nincs töltési végfeszültsége, vagyis nincs egyértelműen kijelölhető töltési határfeszültség. Tudjuk, hogy van olyan töltő, ami így működik, de az nem is teljesen korrekt módszer a -dV vagy 0 dV helyett.
    "Meddig kellene merítse?"
    0,9 ... 1V-os határig.
    "Milyen áramerősséggek kellene töltsem az AA illetve az AAA akkukat?"
    Cella- (minőség és állapot) függő, de általánosan a C/3..C/2 limit megfelelő lehet. Nagyon jó LSD-kre esetleg az 1C is közelíthető.
    "Állásban mennyit esik a feszültség mondjuk 1 hét, 1 hónap, fél év alatt?"
    A feszültségesés nem arányos az önkisülés mértékével, ha erre gondoltál. Vagyis az előbbi értékéből nem következtethető ki az utóbbi. A töltés végén kialakuló feszültség mindenképp visszaesik egy kicsit a töltés befejezése után, de használat közben egy jó NiMH feszültsége egész alacsony töltöttségig a névleges 1,2V közelében marad.
    "Gondolom egy merült akkuval (ami még viszi az adott cuccot, nincs teljesen lemerülve, de már nem úgy teljesít) ezt kellene tenni, nem?"
    Kisütést nem támogató, kapacitásmérésre képtelen töltő nélkül valójában sosem lehetsz biztos abban, hogy mit jelent az, hogy 'nincs teljesen lemerülve'. Az ugyanis, hogy egy adott készülék mikor jelez merült telepet, eléggé készülékfüggő. Ha relatív sok töltés marad ilyenkor az akkukban (ami csak kisütéssel és a maradó töltésmennyiség mérésével deríthető ki), akkor érdemes töltés előtt kisütni és / vagy akkukat cserélni jobb minőségű példányokra. Alacsony belső ellenállású LSD-cellákból ugyanis a tapasztalat szerint néha sokkal több töltés vehető ki, mint a normál nagy kapacitású NiMH-típusokból.

Új hozzászólás Aktív témák