Hirdetés
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Milyen okostelefont vegyek?
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Visszakerül a Realme az Oppo alá
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Yettel topik
- 2026-ban nem lesz új Asus telefon, de nem zárják be a boltot
-
Mobilarena
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hzsolee
őstag
válasz
Laris2
üzenetére
Nagyon nem eresztik bő lére a leírást, de én úgy értelmezem ha a kettesen van feszültség akkor azt használja. Mivel az az elsődleges prioritás.
Amit írtam azt arra értettem, hogy oké, hogy újra indul az inverter feszültsége, de az akkumulátor alacsony töltöttségen van és mondjuk még napelem is keveset ad. Ilyenkor csak váltogat ide oda. Ezért lenne célszerűbb ha lenne már töltés az akkuban mikor a hálózatról visszavált. Remélem érthető amit akarok magyarázni...
Mondjuk azt nem tudom mi nálad a helyzet. Van egy inverter és külön tötésvezérlő, vagy valami "egybe" cucc...
-
hzsolee
őstag
válasz
Laris2
üzenetére
Egyértelmű a leírás. A magasabb prioritás a kettes csatlakozó, vagyis az invertered. Ha leáll mert elfogy az akku, akkor 0,5s alatt átvált a hálózatra. Nem olvastam végig de gondolom visszafelé is ez van. Azért ezzel van egy kis gondom. Hogyan szabályzod mikor induljon vissza? Van valami akkufesz érték amikor az inverter kimenete kapcsol? Mert általában ez azért szabályozható.
-
hzsolee
őstag
válasz
Laris2
üzenetére
Szerintem ez a megoldás teljesen jó amit írsz. Ilyenkor abszolút kizárt a visszatáplálás... akkor meg a Szolgáltató nem lát semmit. Ha van vissza azt a régebbi órák is csak hibaként tárolják.
Még szerintem azok a kínai inverterek is jók amik a hálózatot egészitík ki, de nem táplálnak vissza. Egy halom ilyen yt videó van magyar "mesterektől" is...
Szepi mester is épített egy ilyen kapcsolást...de ahogy nézem már nincs fenn az a videó -
eegerferenc
csendes tag
Kongatják a vészharangot Huawei ügyben: [Lekapcsolhatja a villanyt Európában a Huawei]
BTW az ESP8266/ESP32 chipekre épülő HomeAssistant-ESPHome-alapú megoldásokban is van nem elhanyagolható kínai kontent (ESPHome a firmware-nek csak az applikáció szintű részét adja, az alatta futó SDK-t és az az alatt futó ROM-rutionkat (és a bootROM-ot) az Espressif adja binárisan, forrás nélkül)...
-
Laris2
senior tag
válasz
Borisz76
üzenetére
Az 1 Kw, a napelemek teljesítménye. Aksit kezdésnek kb 240Ao-at
A kérdésem lényege, az Umschaltstation US-16 Hálózatválasztó kapcsoló akkumulátoros szigetüzemű rendszer és hálózati áramellátás között 3600 VA átkapcsoló állomás, vagyis,
A hálózatválasztó kapcsoló lehetővé teszi 230 V / AC terhelés biztosítását két különböző feszültségforráson keresztül (inverter és 230 V-os hálózatról).
Az átkapcsoló állomás elsőbbségi kapcsolással meghatározza, hogy melyik feszültségforrás részesül előnyben. Amennyiben a feszültségforrás meghibásodik, a hálózatválasztó kapcsoló automatikusan átvált a helyettesítő feszültségforrásra, ezáltal a készüléke áramszünet vagy lemerült akkumulátor esetén is tovább működik.
Tehát, jól értelmezem-e, hogy itt nincs hálózatra táplálás, csak hálózatra kapcsolás, ha a napelem, ill az aksi éppen nem ad elegendő áramot a rákötött fogyasztókra. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Celtis
üzenetére
Megy az....könnyen :
Egy éjszaka : kb 18-19 órától másnap reggel 6-7 óráig.
Nyáron.
Télen rosszabb....sokszor fel sem tölti 100%-ra.1db Bojler , 3 db PC , 1 db házimozi erősítő , 1 db NAS , router , switch , AP , 2 db hűtő , 1 db fagyasztó , 3db klíma.
Éjféltől reggel 6-7 óráig amíkor felkelek....elmegy 3-4 kwh.
1 db villanyórám van...nincs külön H , éjszakai stb...
Az inverter is szimertikus.....mert mikor pályázat volt.....ilyesmit meg sem említettek.Ez van.
Egy kép jól szemlélteti :
Az a 3.77 kwh fogyasztás a hajnali , reggeli órákban jön össze mert az aksi lemerül.....
Az esti zuhanyzás, fürdés beindítja a bojlert.....mint látható pont akkor amikor nincs már napocska.
Bár a képen látszik , hogy napközben is 1X fel lett fűtve.
Azok a szögletes , elnyúló fogyasztási görbék árulkodóak. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Laris2
üzenetére
Ha sziget üzem, akkor nem lehet a szolgáltató hálózatára kötni.
Amit a szolgáltatói hálózatra lehet kötni az pedig engedélyköteles.
Van valahol egy lista, hogy mely invertereket lehet telepíteni.
Az elképzelésed alapján neked valami hibrid rendszer kellene.
Majd a szakik megírják, hogy melyik is a jó.
Az 1Kwh aksi az nem elírás esetleg ?
Nálam 10.000 kwh van.....
Ezzel egy hosszú nyári nap után egy rövöd éjszakát ki lehet bekkelni....
Tehát másnap reggelre nem merül le teljesen.
Igazából a duplája lenne a jó....az ideális meg kb a 3X-a a mostaninak....csak akkor több panel is kellene.
Amúgy itt a lap tetején az összefoglalót olvasd el !!! -
Laris2
senior tag
Sziasztok, Egy 1Kww-os aksis szigetüzemű napelem rendszert vennék, (telepítenék mostanában). Kérdésem, beépíthető a rendszerbe, ill működne-e vele egy hálózatválasztó kapcsoló (szigetüzemű rendszer és hálózati áramellátás között 3600 VA átkapcsoló állomás) Lényeg az lenne, éjszaka, vagy lemerült aksinál átvált-e hálózati áramra, majd vissza amikor már áramot termel a napelem.
-
asdf_
veterán
válasz
molnartibor
üzenetére
Itt is 100%unbalanced outputról beszél
A 100% unbalanced output azt jelenti, hogy tud egy fázison kiadni valamennyit, miközben a másik két fázison nullát (vagy kettőn valamennyit, és a harmadikon nullát. NEM azt, hogy azon az egy fázison ki tudja tolni a teljes névleges teljesítményét (hiszen, még egyszer, akkor belül ennek egy 15 kW-os inverternek kéne lennie, miközben az árcédulája egy 5 kW-osé)). Tehát terhelheted úgy, hogy a fogyasztás 100%-a egy fázisra esik.
SPec-ben is 150% és 200% overloadról
Ez is névleges teljesítmény/3 fázisra értendő. 5 perc 150% overload azt jelenti, hogy 5kW/3*1,5=2,5 kW-ot tud kiadni egy (vagy két) fázsion max 5 percig. Mosogatógépre ez talán elég, 40 fokos mosás vízmelegítésének tippre felére, kétharmadára lehet elég (kizárólag abban az esetben, ha azon a fázison ez a gép az egyedüli fogyasztó, ennek esélye ugye nem túl sok), 60, 90 fokos mosásnál, villanybojlernél, sütőnél nyilván sok labdába nem tud rúgni.
-
asdf_
veterán
válasz
molnartibor
üzenetére
Mert miért? Nem látok a linken semmit ez ügyben (második link nem jó amúgy). Ha amúgy megtartották azt, hogy az 5-ös meg a 10-es belül ugyanaz, akkor akár tudhatna olyat, hogy 3,66 , 0 , 0, ha szoftveresen megengedik (ebbe az esetben viszont helló 2,5 kW feletti aszimmetria) de ahogy én tudom, nem tud. Természetesen tévedhetek.
De az aksi változatlanul mocsokdrága lesz hozzá, szeptemberben volt egy akció, hogy azt hiszem a második féláron volt, de még úgy is. -
enginev3.0
félisten
Sziasztok
Van aki Pest megyében segítene sziget üzemű napelem rendszer kiépítésében?
Egy alap kis rendszer kellene családi házra
Természetesen nem kérem ingyen
-
asdf_
veterán
válasz
Catman
üzenetére
Ezért lesz aszimmetrikus inverter.
Hiába aszimmetrikus az inverter, az 5 kW-os, mint írtam, egy fázison 1,83 kW-ot tud leadni maximum. Az aszimmetrikus azt jelenti, hogy tud 1,83, 0, 0 kW-ot a három fázison, nem pedig azt, hogy 5, 0, 0-t (ami ilyet tud, azt 15 kW-os inverternek hívják). Hogy miért lófütty 1,83 kW/fázis, akkor, amikor az a cél, hogy a lehető legtöbbet helyben azonnal vagy akksiból elfogyaszd és hálózatból semmiképp ne vételezz, azt pedig fentebb részleteztem.
-
Catman
aktív tag
válasz
molnartibor
üzenetére
Igen, az EMMA-t már ajánlották, bent van az opciók között.
Kicsit akkor a háttérről. Jelenlegi házunkban kb. 3MW az éves fogyasztásunk. 2kW inverterrel és 3kW panellel kb. 1MW túltermelésünk szokott lenni évente. Az új házban nem szerettem volna hőszivattyút H-tarifával, így az energetikai előírások miatt maradt a napelem. Nyári hűtés miatt amúgy is szerettem volna napelemet. A jelenlegi fogyasztásunk alapján az 5kW inverter termelése nekünk bőven elég lesz, a cél az, hogy minimalizáljam a viszatáplálást. Emiatt lesz az akku, illetve emiatt szeretném a HMV tárolót elektromosan fűteni, amikor amúgy visszatáplálnék. Szóval erre keresek valami jó megoldást.
-
molnartibor
tag
válasz
Catman
üzenetére
Nekem még a szimmetrikus van de elvileg ezzel tudja: [link]
De én tuti nem raknám fel, mert drága az ESS mellé az akku mellé, mérő mellé, és ezek nagy része benne van a Deye-ben. Valamint ha bruttóba lesz ígyis úgyis akkor tényleg valami nagyobbat raknék inverter oldalról, 10-12kW.
-
Celtis
veterán
válasz
osztraksajt
üzenetére
Miért lenne leszabályozva? A fölösleg alatt a hálózati visszatermelést kell érteni.
-
osztraksajt
őstag
válasz
molnartibor
üzenetére
Az inverter nem tudja mennyit termelne ha nem lenne leszabályozva, hiába van mérőd.
Egy közelítő becsléshez is legalább egy besugárzásmérő kellene, de azt lakossági inverterek meg nem nagyon támogatják, eleve csak egy tájolást tud az is mérni.
-
asdf_
veterán
válasz
Catman
üzenetére
Halálbiztos, hogy bruttósként 7-8-9-10 kW alatti invertert nem raknék fel. 5,5 kW/3=1,83 kW fázisonként, azaz még ha tökegyedül is van egy fázison egy mosógép, mosogatógép (nem ez lesz a helyzet kb. tutira), akkor is kénytelen lesz a hálózatból vételezni, mert 2 kW-os a fűtőszála. Villanysütő még inkább, az meg egy fázison is bele tud karcolni az elején 3kW feletti teljesítménybe. Egy kis inverterrel belekódolod a rendszerbe, hogy rossz legyen (legalábbis amíg nem értelmesen összegzik a fogyasztást a fázisok között)
-
Catman
aktív tag
válasz
molnartibor
üzenetére
Egyébként erről a "túltermelés kimenetről" van valahol leírás? A hivatalos doksi nem túl informatív...
-
Catman
aktív tag
válasz
molnartibor
üzenetére
Igen, tudom, hogy Deye olcsóbb lenne, de jelenleg is huawei van, elégedett vagyok vele. Ha nem lesz jobb megoldás, én is időzítéssel tervezem megoldani a problémát.
-
-
Catman
aktív tag
Másik kérdésem, hogy jelenleg építkezünk, és lesz egy 5kW Huawei MAP0 inverter 6kW panellel (akku is lesz kicsit később), illetve lesz egy indirekt tároló, amit elektromos fűtópatronnal és gázkazánnal szeretnék fűteni. Valami olyan vezérlés kellene nekem, ami a fűtópatronnal fűti a vizet, ha elegendő a napelemes termelés, egyébként pedig a kazánnal. Mi lenne ennek a legegyszerűbb módja (ami egyúttal nem is túl drága)? Okosotthon rendszert nem szeretnék.
-
Catman
aktív tag
Sziasztok, nem találok arra vonatkozóan sehol infót, hogy napelemes bruttó elszámolás esetén hogyan alakul a rezsicsökkentett keret? Gyanítom, hogy ekkor is a vételezett mennyiségnek kell beleférni a keretbe, gondolom a betáplálást nem vonják le a vételesett mennyiségből...
-
313313
addikt
Akitől veszed a villanyt az a kereskedő, ez lakosságnál (egyetemes szolgáltató) az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. Az országban 6 elosztó van/volt. Dunántúlon 2db Eon, Elmű (ez ment az Eon-nak), Démász (ez lett elaőnek állami), Émász (ez lett másodiknak állami), Titász (ez meg az Opuszé lett). MVM Émász/Démász Áramhálózati KFT meg adja az infastruktúrát, övék a villanyóra.... rajtuk kívül még van 3-4 Áramhálózati Kft, azokat annyira nem ismerem....
-
4D4M
senior tag
Érdemes lenne egy workshopot szervezni az összes engedélyes cég kompetens(ebb) munkatarsainak, hátha találnak valami közös nevezőt ebben a felgyorsult 20. században... (:
Köszönöm a visszajelzeseket, sajnos várható volt. -
gduck
addikt
válasz
hedgehog
üzenetére
Az akkor jó, Te szerencsés vagy. Ugyanis közben nekem is megjött a válasz a héten, elküldték a manualban lévő táblázatot és ezt írták:
"További adattartalom biztosítására az előre definiált értékeken felül nincs lehetőség."Szerintem fel se fogták mit akarok
Azért válaszoltam nekik, de nem fűzök hozzá sok reményt, hogy ebből lesz valami 
Még jó hogy MVM az összes. A zsét valakik felveszik, de amúgy semmire se jó az egész.

-
Gabonetta
aktív tag
Sziasztok!
Nézünk egy eladó ingatlant, amire Napenergia Plusz Program keretében került fel napelem rendszer. A kérdésem az, hogy ebből lehet tudni, hogy havi vagy éves elszámolás van, vagy ez teljesen független a pályázattól? -
hedgehog
senior tag
Nekem ez a folyamat Pest megyében az ÉMÁSZnál a következőképp zajlott
Leírtam kb. azt, amit 4D4M javasol, de nem ilyen részletesen, mert nekem kb. annyi volt meg, hogy elég szoftverfrissítést kérni. Ezért azt kértem, az eloszto@mvmemaszhalozat.hu címen. Erre papírlevélben válaszoltak hogy meglesz, de nem ám távolról, hanem kiküldték a területünkön illetékes szerelőt (ugyanazt aki a hmke átvételt is csinálta).
Szerencsére pont otthon voltam amikor telefonált hogy most jönne... mert neki a papírján kommunikációs hiba javítása volt, vagyis gondolom antennát meg ilyesmit akart volna cserélni (vagy még azt se
)
Elmagyaráztam mi is lenne az igazi feladat... "ilyet még nem csináltunk, szóval felhívok valakit".
Felhívta, és bár az a valaki se csinált még ilyet sose, kihangosított telefonnál el tudtam neki magyarázni, hogy mit is szeretnék én látni.
Kapcsolgatott ki-be valamit a laptopján (állítása szerint), így végül lett 21/41/61 .7.0 és 35/55/75 .7.0 az órámon. Ami ugye felemás, mert csak a vételezett és az abszolút értékek, a betápláltról nincs infóm (azért így lett, mert én se tudtam mit akarok ki-be kapcsoltatni a fickóval a vonal túloldalán, és amikor először láttam a HomeWizard appjában a 3-phase distribution menüt kiválaszthatónak, azt hittem megvagyunk... ráadásul már sötétedett ekkorra, és mindhárom fázison volt érték, ezért is jónak tűnt).
A HW eszköz tippem szerint összesítheti a 21-22 stb. értékeket, és úgy mutatja pozitív vagy negatívnak, de ugye tapasztalatom nincs, majd megcáfoltok
Mindenesetre nálam emiatt most csak akkor vannak fázisonkénti infók, amikor vételez valamelyik fázis. Felhívtam másnap a szerelőt újra, hogy még kéne módosítás, mondta hogy oké majd visszajönnek, azóta is várom
De igazából ez is már infó, így látszik hol kell fogyasztókat áthelyeznem másik fázisra, szóval inkább nem ugrálok, nehogy elrontsanak valamit
-
válasz
H-Mano
üzenetére
Az én kivitelezőm pont a cikkben szereplő cégeknél fellépett "likviditási problémák" megelőzése érdekében egyáltalán nem vállalt napelemtelepítést államilag utófinanszírozott pályázatos módon. Megmondta mindenkinek, hogy neki sajnos nincs zsebben többszáz milliója arra, hogy előre megfinanszírozza a telepítéseket, amit majd egyszer sokára talán az államtól visszakap. Emiatt elesett sok pályázatos munkától, de legalább nem ment csődbe. A konkrét esetről a cikkben leírtaknál több infóm nincs, de a cégek csődjéhez bizonyára hozzájárult az állam lassúsága és az állami kifizetések tervezhetetlensége.
-
H-Mano
tag
"Tisztelt Ügyfelünk!
Sajnálattal tájékoztatjuk, hogy a Solar City Group Kft. minden erőfeszítése ellenére olyan likviditási nehézségbe került, aminek következtében a további működés ellehetetlenült, így nem tudja teljesíteni a szerződési kötelezettségeit. "
"A letelepített pályázati projektek esetében a szolgáltatói összeolvadások és átvételek, így a pályázati elszámolások az elmúlt hónapokban megakadtak, ami következtében jelentős volumenű kifizetések nem érkeztek be a vállalathoz. " [link] -
sanzi89
addikt
válasz
Strezi
üzenetére
A kinézet kb. rendben lesz, nem pont ugyanolyan, de ezzel megbarátkozom.
A munkaponti áram értékek:Canadian Solar CS3L 360MS
Open Circuit Voltage (VoC/V) (25 C): 40,4 V
Voltage at Maximum Power (Vmp/V): 33,7 V
Opt. Operating Current (Imp): 10,69ALongi LR4-60HIH-370M
Open Circuit Voltage (VoC/V) (25 C): 40,9 V
Voltage at Maximum Power (Vmp/V): 34,4 V
Opt. Operating Current (Imp): 10,76AEz így rendben lehet a 370-essel?
Illetve kérlek dobsz egy privátot a panel típussal meg egy árral? Békéscsabáról Tatabánya messze van, de bármi megoldható.

-
Strezi
őstag
válasz
sanzi89
üzenetére
Más típussal való "toldásnál" leginkább a munkaponti áram (Imp, 10.92A) kell hogy megegyezzen, mivel a tábla áramgenerátor. A feszültsége szinte mindegy, illetve a fizikai méret egyezés vagy légalább hasonlósága sem hátrány + hogy fekete vagy alu keretes a kinézet miatt.
Van 5db 380-as mono cellás, alukeretes LongI-m eladó, négy árában. Nem használt. Ha nagyon ragaszkodsz hozzá, számlával. De, szerintem a +1 tartalékkal jobban jársz
Tatabánya, de szállítani nem tudom. -
Borisz76
nagyúr
Sziasztok !
Lehet nem ez a legjobb hely a kérdésemnek....A FusionSolar weboldala is be van állítva a böngészőmben kezdésnél. Tehát katt a Google Chrome böngészőre és pár oldal nyílik is meg......többek között a FS oldala is.
Sokáig rendben is volt.
Egy ideje viszont angol nyeven jelenik meg és a jobb felső sarokban írja , hogy lehet váltani újabb verzióra ( felületre ).Így jön most be :
Átállítom magyar nyelvre :
Ezután az új verzióra :
Nekem így már jó is.....
Elmentem a Chrome-ban az oldalakat , amit induláskor kívánok látni....de ez az oldal , akkor is angolul és "régi" verzióval indul el.
Gondoltam itt teszem fel a kérdést de ha jó a megérzésem , akkor ez inkább böngésző specifikus kérdés és beállítás függő.
Ja igen :
Win11 Pro , Google Chrome párossal.
Más tapasztalt esetleg hasonlót ?
Ötletek ?
Köszönöm előre is ! -
sanzi89
addikt
Napelem bővítésen gondolkodom én is. Jelenleg a következő felállás van:
- Fronius Symo 7.0-3-M
- 8+14 darab Canadian Solar CS3L 360MS panelKb. mindkét oldalra felférne még 2-2 panel. Ugyanilyen panelt már nem találok, de találtam egy ilyet helyette: Longi LR4-60HIH-370M És mivel sorba lennének kötve a panelek, amik nem ugyanolyanok csak hasonlóak, így fontosak a részletek:
Canadian Solar CS3L 360MS
Open Circuit Voltage (VoC/V) (25 C): 40,4 V
Voltage at Maximum Power (Vmp/V): 33,7 VLongi LR4-60HIH-370M
Open Circuit Voltage (VoC/V) (25 C): 40,9 V
Voltage at Maximum Power (Vmp/V): 34,4 VA terv az volna, hogy az egyik oldalon lenne 16 darab 360W-os Canadian Solar, a másik oldalon pedig 4 darab 360W-os Canadian Solar és 4 darab 370W-os Longi. De ez a 4+4 egy stringen, egy tájoláson, sorba kötve. A kérdésem, hogy ez működhet-e technikailag így? Amiket eddig olvastam az alapján azt mondanám, hogy igen, csak - pongyolán fogalmazva - a 370W-os is 360W-os teljesítményét fogja hozni.
Vélemények? Esetleg egy hozzáértőnek konkrét válasza? Köszi!
-
Z_A_P
addikt
Jaa, azt elfelejtettem irni, hogy csak ERRE az EK oldalra fer mar fel plusz panel, a DNY tele van.
Masreszt, ahogy tobbiek is irtak, jo lenne elnyujtani a termelest, simitani, mert a szaldo ki fog futni majd. Persze ha lenne akksi akkor megint mas szempontok (is) szamitanak.
[kép]"37-tel számolva 66e Ft, 70-nel 126e"
Legyen 100e/ev (ha elhasznalom!!), akkor azert par ev alatt (mondjuk olvasok itt olyan beteg arakat hogy lehet megsem)"De tartok tőle
, a kolléga már fejben eldöntötte, csak megerősítést vár..."
Fejben nagyon sok minden el van dontve, de mire ebbol lesz valami
-
axioma
veterán
válasz
Borisz76
üzenetére
Amig akku nelkuli a rendszer, addig tuti ez szaldo utan a nyero [de azt se felejtsuk el, hogy egy E-D iranyban hosszu hazon rovid a deli oldal [rosszabb elrendezni], az ablakok nyeresege kevesebb [te'l].
En nem banom hogy DK tetonk van [telekadottsag], majd DNy-ra is teszumk haszn. veteli utan valahogy, az ugyan nem annyira hosszu mukodesu lesz mint a K-Ny, de akkuval szamolva ez kevesbe szamit - _szerintem_. -
El Kebir
őstag
szerintem a vágás miatt aggódók túlgondolják... 6-7db 4xxW-os panel nem fog nagy vágást csinálni...
felső képen 4,92 kwp kelet (pár fokkal északnak)
alsó képen + 2. string 2,48 kwp dél (14°-os tetőn) és 1,86kwp nyugat (7°-os tetőn)még nyáron az óriási vágással is majdnem duplázódott a termelés.

a keleti string 10:30 körül van maxon, a másik string meg 13:30 körül -
asdf_
veterán
40 fokos tetőre, -135 fokra nézve 6 panel úgy évi 1800 kWh-t hoz, ez 37-tel számolva 66e Ft, 70-nel 126e). Keletre vagy nyugatra nézve 2500-at, DK v DNY 3000-et, délre nézve 3200-at, (tehát az ÉK-i felét). Ennek fényében érdemes ennyire északra néző panelekben gondolkozni. Minél meredekebb a tető, annál szarabb a helyzet.
-
SpdY24
csendes tag
Szia. Én is pont ezen gondolkozok. Fronius Symo 6.0 inverter és 5.1kwp rendszerem van egy oldalon van az összes 340w-os panel. D-Ny fekvésű. A másik string amire kerülne a 6 panel 2.6kwp értékben az pedig D-K tájolású. Ez a művelet 700e+áfa jó magyar forint lenne egy ajánlat szerint. Most már csak utána számolok, hogy a következő 5.5 év szaldós időszakban megtérül-e de gyanítom, hogy nem fog... 😔
-
axioma
veterán
azert az E-EK teto ha napos, az nem eleg, a szog sem mindegy. Mert ha csak 15 fokban esik be, akkor a 4 panel (ha annyi lenne, a stringminimumot most hagyjuk) pontosan 1 meroleges panelnek felel meg. Es 15 foknal kisebb szognel is erezheted ugy, hogy "de hat odasut".
Szerintem azt kene megcsinalni, csak jrc nem annyira jo ebben talan solaredge-nel van jobb termeles szamito, hogy megadod a mostani adatokat az mennyit termel elvben egy evben (eleg 10%-ra allitani a veszteseget a default 14 vagy mennyi helyett), majd a 2 teton a ket string osszesen, ha az adott teljesitmenyu invertered van. Mert nyaron vagas, telen meg nemtermeles a gyanus azon a teton. A ketto kozti kWh neked most 2.5MWh-ig 39Ft, folotte 70Ft, ha megterulest akarsz szamolni (es az e-autot ne keverd bele benzinnel szamolva).
Persze lehet ugy is telepiteni hogy nem megterulesre jatszol, vagy nem ezeket az aramarakat feltetelezed a kov. evtizedre. -
Z_A_P
addikt
válasz
Doki16
üzenetére
Koszi. Ez bovites volt vagy uj rendszer? Ebben benne volt paneler ara is?
@Celtic
nekem 4.92 kW most a panelek. Es nekem is, pont telen alacsony napnal a DNY oldalon kap par oraig arnyekot egy magas fa miatt. Az EK meg teljesen arnyekmentes.Most, ebben a pillanatban is (11:51, okt 13) telibe tuzi a nap a tetot az EK oldalon.
A DNY panelek most epp 3.25 kW termelnek. Boven van meg benne tartalek a vagasig. -
Celtis
veterán
Én is gondolkodom, hogy az 5kW-os Deye inverteres rendszert bővítsem.
Most 14 db (405W) panel van fenn -30 fok (D-DK) irányba 45 fokos tetőn. Ez 5,67kW, de szinte soha nem megy vágásba az inverter, amire nem számítottam.
Mivel az év felében árnyék megy át a tetőn itt Tigo optimalizálók is vannak.
A tető túloldala 150 fok (É-ÉNY) teljesen árnyékmentes.Az északi oldalon nem kellene optimalizáló és nyáron szépen kitolná estefelé a termelést, de télen nem sokat hozna. Habár borús időben talán nem számít annyit a tájolás(?)
A déli oldalon vágásig tudnám kihajtani az invertert, és télen és ősszel is valamivel több lenne a termelés, de az optimalizálók miatt jóval drágább. Nem is tudom hány plusz panelt bírna el.
-
asdf_
veterán
Az Ai baromságokat beszél (as usual). Az inverter teljesítményén kívül semmi nem érdekli a szolgáltatót. Az meg nem tud a maximumánál többet termelni, akármennyi panelt raksz rá. Napelemek, új dc doboz (vagy régit bővíteni ha van benne hely), vezetékek, ennyi kell. Meg vagy kb. 4-500e Ft.
-
Z_A_P
addikt
Hopp AI szerint ez nem ugy megy am

Jogi/engedélyezési oldal (hivatalos álláspont)
Ha bármilyen módon növeled a napelemek DC oldali teljesítményét (tehát több panelt teszel fel), akkor ez elvileg:1. Módosítás az áramszolgáltatói engedélyben, mert a dokumentációban szerepel a panelek teljesítménye is.
2. A szolgáltató (MVM / E.ON / ELMŰ terület) ezt teljesítménymódosításnak veszi, még akkor is, ha az inverter AC oldalon nem változik.
3. Kellene:
-tervezői dokumentáció,
-módosított csatlakozási kérelem,
-kivitelezői nyilatkozat.
Jelenleg a bővítési kérelmek elbírálása szünetel sok helyen, így hivatalosan nem engedélyezik a teljesítménynövelést.Gyakorlati oldal (ami sok helyen történik):
Sokan úgy szerelnek fel extra paneleket, hogy:
- nem nyúlnak az AC oldalhoz és az inverterhez, csak a DC oldalon bővítenek,
- nem jelentik be, mert az inverter nem tud többet termelni AC oldalon, mint ami engedélyezve van.
⚠️ Viszont ez „saját felelősségre” történik, és:
- elvileg a szolgáltató kérhet szemlét vagy ellenőrzést,
- biztosításnál vagy tűzesetnél probléma lehet, ha nincs dokumentálva,
- ha később eladod az ingatlant, hiányozhat a papírozás. -
Z_A_P
addikt
válasz
molnartibor
üzenetére
Nekem eleg meredek a teto, saccra 34-45 kozott lehet.
Itt a kerdes: mennyibe kerulne a sallang (rogzito elemek, csavarok, plusz kabelek stb), es mennyi lenne a szereles / bekotes munkadija.
Ha ezek nem tragikusak, akkor megerne szerintem anyagilag is. Meg majd 8 ev szaldo van amugy.Ti ezt hogy csinalnatok? Hivogassak cegeket (pl SolarKit), hogy akarok meg +4 panelt felrakni string2-be, vallaljatok-e, mennyiert?
-
Z_A_P
addikt
válasz
axioma
üzenetére
Koszi, jrc alapjan, -135 fok (EK), Yearly PV energy production [kWh]:1432.21
Ez * 70 Ft = 100e
Egy ilyen lenti Longi panel 26e Ft. Ebbol 4 db = 100e.
Tippre, felszerelni 4 panelt meg bekotni string2-be mondjuk 100e Ft egy csapatnak.
Akkor 2 ev alatt behozza az arat, ha nem vagja le az inverter (marpedig lefogja).
Tegyuk fel a vagas miatt +2 ev.
Akkor 4 ev alatt maris pluszban vagyok, nem? 200e koltsegem lenne.

Elszamolom? -
A negyedórás adatokat jól kell értelmezni.

Az EON által készített negyedórás riportban azt látod, hogy az adott 15 percben mennyi volt a fogyasztás, mennyi volt a meddő, illetve mennyit termelt be az inverter (ha van). Az zavarhatott meg, hogy a mértékegység: kWh-ban van. De ennek ellenére sem kell szorozgatni. Annyi amennyi. Úgy kell elképzelni, hogy az adott 15 perc alatt ennyivel tekeredett előre az óra. Az "időbélyeg" mező értéke a mérési intervallum kezdő időpontja.
Ha arra vagy kíváncsi, hogy egy adott órában mennyi volt a fogyasztás/meddő/termelés, akkor az adott órához tartozó négy negyedóra megfelelő értékeit kell összeadnod. -
Blöff
csendes tag
Sziasztok!
Talán elfér ebben a topikban.
Hogyan kell értelmezni a negydórás adatokat (ipari fogyasztó)? Valóban meg kell szorozni néggyel? -
Z_A_P
addikt
Sziasztok, van egy 5kwp rendszerem (Huawei SUN2000-5KTL-M1 + 12 db: longi LR5-54HIH-410M )
Minden panel nagyjából D-DNY néz.
Arra gondoltam tulpaneleznem, az E-EK tetőn, mondjuk kb 2 kWp panellel, rasegiteni, reggel/télen.
Próbálnék ugyanolyan panelt, de már nem kapható igazán, viszont van hasonló(?) LONGi LR5-54HTH-435M 435 W , az is jó lenne. Nyilván másik stringre kéne kötni.
Kérdésem, honnan tudom van - e szabad stringem még?
Kell-e bármilyen papírmunka ehhez?
Hova lesznek bekotve az uj panelek, meglevo kabelezes ott fenn a tetőn , vagy újat kell lehozni tetőről?
Kell-e bármit konfiguralni az inverteren (nem a telepítő csapattal csinálnám). Elvileg be tudok lépni telepítő módban.
Szerk: fusionSolar szerint az inverterben string pv1= 358.2V most, string pv2 = 0V. Gondolom akkor pv2 üres.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Parfüm topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Gumi és felni topik
- Milyen videókártyát?
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Apple MacBook
- Projektor topic
- Ford topik
- Végre 120 Hz-es lesz az Apple következő monitora
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S20 / 8/128GB / Kártyafüggetlen / 12HÓ Garancia
- ÚJ! 32GB (2x16GB) Kingston DDR5 5600MT/s RAM készlet Bontatlan
- 154 - Lenovo LOQ (15IRX9) - Intel Core i5-13450HX, RTX 4060
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W with combo cable (3TR87AA)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Ez meg az enyém

Geresics