-
Mobilarena
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Catman
aktív tag
Sziasztok, a FusionSolar-ban ti milyen Ft értéket állítotok be az áram árának?
-
Catman
aktív tag
Sziasztok, múlt hétem megvolt az óracsere, szeretnék áttérni éves szaldó elszámolásra. Eredetileg elműs voltam, aztán bejött a képbe az mvm meg az eon. Hol tudom kérni az átállást, kinek írjak, kit hívjak fel? Próbáltam egy-két számot, de egyszeűen nem sikerült ügyintézővel beszélnem, pedig nem vagyok hülye. Botrányos ez az ügyfélszolgálat...
-
Catman
aktív tag
Havi szaldónál miért kellene trükközni? A nappali/éjszakai fogyasztás kiegyenlítése továbbra is megoldott lesz, a téli/nyári kiegyenlítést bukjuk...
-
Catman
aktív tag
Az eon távleolvasó portálon nem "realtime"-nak kellene lenni az adatoknak? Nálam naponta kétszer, 7:45-kor és 17:45-kor frissül a 15 perces grafikon. Én rontok el valamit, vagy ez ilyen?
-
Catman
aktív tag
Sziasztok, Huawei inverter beépített wifi hotspotját telepítés után ki lehet kapcsolni valahogy? Lehet paranoiás vagyok, de inkább ne akarjon senki csatlakozni hozzá...
-
Catman
aktív tag
válasz tothgabor73 #44033 üzenetére
Köszi. Sajnos csak felhasználóként tudok belépni, és ott nem lehet az AP-t konfigurálni... Beszélnem kell a telepítővel.
-
Catman
aktív tag
Sziasztok. Február óta üzemel a napelemünk, kértem az éves szaldó elszámolást, és eddig nem is kaptam számlát az mvm-től. Ma viszont jött egy számla, 766Ft összegről. Mi lehet ez?
-
Catman
aktív tag
-
Catman
aktív tag
válasz 7Heads Drago #51596 üzenetére
Idén februárban.
-
Catman
aktív tag
Sziasztok. A (Huawei) FusionSolar-ban elérhető termelési adatok a vajon mennyire pontosak, mennyire vannak összhangban a mérőóra által mutatott adatokkal? Érdemes valamennyi veszteséggel számolni?
Konkrétan arra lennék kíváncsi, hogy az óra által mért betáplálás és a FusionSolar által mondott termelés különbsége mennyire mutatja pontosan a helyben felhasznált mennyiséget? -
Catman
aktív tag
-
Catman
aktív tag
válasz Vision #52789 üzenetére
A párátlanító hangos, és gyakorlatilag egész nap mennie kell. Nekünk is volt, de aztán lecseréltük szárítógépre. Plusz fürdés után a fürdőszoba ajtaját csukva tartjuk, az ablakát kinyitjuk (ha ablaktalan a fürdő, az szívás, de akkor meg valami elszívót kell beszerelni). Ezen kívül napi két-három szellőztetés, és nincs pára.
-
Catman
aktív tag
Sziasztok, ha villanyóra csere óta még nem kaptam új szerződést, kinél kell reklamálni? EON (volt Elmű) terület.
-
Catman
aktív tag
Sziasztok, építkezni szeretnénk, és szeretnénk napelemet is. Jelenlegi házunkok is van, még éves szaldóban, de ebben az új szabályozásban kicsit elvesztem. Van valami jó összefoglaló és megbízható kalkulátor, ami alapján el tudnánk dönteni, hogy mekkora panel és akku kapacitás kellene? Alapvetően kevés áramot fogyasztunk a jelenlegi házban (éves 3MWh körül), és hasonló fogyasztásra számítok az új házban is. (Fűtés gáz lenne, elektromos tűzhely, légkondi és a szokásos háztartási berendezések. Jelenleg is ezek vannak, az új helyen esetleg a fel nem használt termeléssel rásegítenénk a melegvízre.)
-
Catman
aktív tag
válasz axioma #61733 üzenetére
Leginkább a kötelező megújuló és az egyre inkább elengedhetetlen nyári klímázás kiszolgálására lenne a napelem. Összegben nem akkora kiadás, hogy a megtérülés nagyon számítana. Amúgy 15cm kőzetgyapottal tervezünk, födémben valami fújt szigeteléssel, szóval szerintem viszonylag jó lesz a szigetelés. Hőszivattyút több ok miatt nem szeretnék egyelőre, de elő lesz készítve, hogy majd ha kell, könnyen át lehessen rá állni... (Hőszivattyú nekem hangos, karbantartása és bekerülési költsége drágábbnak tűnik, mint a gázkazán, télen a napelem nem hatékony, úgyhogy inkább H tarifa kellene, de az meg a klímához nem ideális, stb...)
-
Catman
aktív tag
Sziasztok, kaptam egy éves elszámoló számlát az MVM-től. Azt írják, hogy a kb. 1300kWh többlettermelést kiszámlázhatom nekik. Tudtok segíteni, hogy ez a gyakorlatban hogyan működik? Vagy van erről valahol leírás?
-
Catman
aktív tag
válasz HoryThePooh #62088 üzenetére
Basszus, tényleg ott van. Csak az előző oldal alján akkora üres hely van,hogy nem görgettem tovább... Köszi.
-
Catman
aktív tag
Még mindig azon agyalok, hogy új házba napelem mellé 1 vagy 3 fázis érné meg jobban (ugye a 3 fázis esetén az aszimmetrikus terhelés problémás) A akku hogyan befolyásolja ezt? Az akku fázisonként tárolja és adja le az áramot, vagy azzal ki lehet egyenlíteni a fázisok közötti eltérést?
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés