Hirdetés
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Rugalmas OLED panelre válthat a Samsung Galaxy A57
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- QWERTY billentyűzetes, üzenet-fókuszú androidos mobil a Clicks Communicator
- CES 2026: Minden kiszivárgott bemutatója előtt a Motorola új csúcstelefonjáról
-
Mobilarena
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
senki68
senior tag
válasz
Mauzes
üzenetére
Pont a napelem telepítésnél nem előírás a szabványosítás.
De ha meg van csinálva, egy gonddal kevesebb.
A méretlen fővezetéket cserélni kell 3 fázis bekötése esetén.Valószínű azért nem bővítettek ampert mert nekik elég volt.
Ha cseréled az invertert bukod a szaldót. Maradhat az 1 fázisú inverter akkor is ha 3 fázis lesz. -
Mauzes
addikt
válasz
bobace
üzenetére
és #68181senki68-nek is: bocs, azt nem írtam, hogy elvileg szabványos a mérőóra. 3 éve ezt megcsinálták, amikor települt a napelem (ezért sem értem, miért hagytak meg 1x25A-t). Nyilván majd a "hivatalos" szerelő dönti el, hogy tényleg szabványos-e, de eddig mindenki azt mondta róla, aki látta (beleértve nem reg. villanyszerelő).
#68182Technical: 7 év múlva, amikor kifut a szaldó, akkor lehet akár úgy dönteni, hogy az invertert is lecseréli az ember 3 fázisúra. De még ha 1 fázisú marad, szerintem akkor sem olyan nagy gáz, ha 3 fázis van (gondolom), ha a legtöbbet fogyasztó fázison van az inverter is.
Viszont a "kérhetsz 40A-t is" kapcsán, ez nekem újdonság. Valamiért azt hittem, hogy egy fázisra 32A a maximum lakosságiban. Ezt kifejtenéd pontosan, hogyan érted a 40-et? De lehet én tuom rosszul, és megy a 40 "simán", ha a technikai feltételek adottak. Ami nem tudom, micsoda, de a hálózat elbírna 3x20-at, akkor felteszem 1x40-et is elbír.
-
soldi3r
veterán
válasz
üzenetére
Irhatod vastag beűvel, vagy akár naggyal is, de ez akkor sem így van.
Az eredeti tervem az volt, hogy veszek 3db Easun Isolar SMG II 6,2KW invertert, de közölték, hogy azokat nem köthetem rá a hálózatra. Utána próbáltam, hogy veszek 6db-ot és 3db-on nem lesz napelem, csak töltőként funkcionál. Egyértelműen leírták, hogy a közcélú hálózaton lévő bármilyen (nem HMKE engedélyezett) szolár inverter szabálytalan vételezésnek minősül. Teljesen mindegy, hogy hibrid, sziget vagy visszatáplálos. -
Technical
kezdő
válasz
Mauzes
üzenetére
Én, a helyedben nem szívatnám magam a 3 fázissal... Van szaldós 1 fázisú HMKE rendszered, ami 3 fázis esetén a bruttó elszámolásnál nem lesz előnyös.
De, ha a 32 A kevésnek tűnne, kérhetsz 40 A-t is némi felárral, az azért már elég szokott lenni.Nálam 25 A volt 1 fázison, mindenre elég volt a háztartásban. (EV töltés nem volt...)
Most van 3x32 A, szimmetrikus 8kW inverterrel, ha fűt az 1,8 kW Hajdu bojler, azon a fázison vételezem az energia egy részét... Hulladék lesz Így a rendszer 7 év múlva -
bobace
addikt
válasz
Mauzes
üzenetére
Ha 3 fázis lesz, akkor nem úszod meg a szabványosítást, így a kérdés is okafogyott, mert ahhoz új dolgok kellenek valószínűleg.
Amúgy a szabványos mérőszekrényben van egy "elosztó", amiből viheted az áramot amerre akarod reg szerelő nélkül.
Én úgy tudom, hogy már az 1x32 is elég nagy áramnak számít abból a szempontból, hogy ott sem biztos, hogy megúszható egy sima biztosíték cserével. 16-ról 25-re általában nem kötekednek még. -
Mauzes
addikt
válasz
üzenetére
Meglévő vezeték a korlát, igen. Én nem értek hozzá, egy villanyszerelő szerint bejön 3 fázis a házba, de ezek csak 4 mm2 keresztmetszetűek. Ezek párhuzamos ellátásra vannak kötve (én fordítom így), és így az 1x32A megosztva jön be rajtuk, tehát azt elbírja. De 3 fázis esetén már csak max 20A-t bírna el a vezeték.
Nem a díj többlet a vészes, még akár 3x32-t is kifizetném (ha valamiért tényleg kellene). De az újravezetékezéshez a teljes kertet fel kellene ásni 12 méteren, ezt akarnám elkerülni. Legalább is első körben biztos, és megnézném, hogy vagy az 1x32 vagy a 3x20 elég-e. Ha igen, akkor win, és csak akkor kell udvart szétbombázni, ha nem elég.
-
H-Mano
tag
" Ezért is volt módi, hogy plombabontást kértek valami kamu indokkal, kicserélték a méretlent megfelelőre,"
Nálam pont ez történt a lakáselosztó (mérőóra felett) cseréjekor.
A szaki NEM volt regisztrált,csak sima E.On-os, de VOLT VALAKIJE, aki igen.A szaki hibát jelentett...Amikor minden készen volt, a regisztrált odaugrott plombálni...(5.000
) -
asdf_
veterán
válasz
senki68
üzenetére
Ha létesítéskori előírásoknak megfelel, és a keresztmetszet megvan, akkor -jellemzően nem eon területen- nem kell bohóckodni a szabványosítással. Ezért is volt módi, hogy plombabontást kértek valami kamu indokkal, kicserélték a méretlent megfelelőre, majd hogy, hogy nem, két hónap múlva ampert kellett bővíteni és jéééé, véletlen pont jó volt a keresztmetszet, és így nem kellett a fél vesédet odaadni a hülye műanyagdobozért.
-
senki68
senior tag
válasz
üzenetére
"
a csak Amper növelésnél NINCS kivitelező !
Jön a szolgáltató embere és ki cseréli a plombáltat naygobbra.
Ennyi."Ezt hol álmodtad??? Sátorban???

Nem fog ampert növelni, ha nem szabványos a mérőhely, és/vagy nem megfelelő keresztmetszetű a bejövő kábel.
És akkor egyből regszererő. -
soldi3r
veterán
válasz
üzenetére
Tudtommal nem, na meg az EON szerint sem. Ez azt jelenti, hogy az invertert nem kotheted ra a hálózatra, sehogy. Akár az AC akár a generátor bemenetről van szó. Ha bármi módon rá akarod csatlakoztatni, akkor az HMKE. Mindegy, hogy visszatáplál, vagy nem.
#68170barotron, Ki igazolja le, hogy szabványos a szekrény és elég lesz a méretlen keresztmetszet?
-
Mauzes
addikt
válasz
üzenetére
Megvan, amit írtál, és köszönöm szépen. De egy dolgot hadd kérdezzek meg még egyszer: tegyük fel a villanyórától egy fázis megy a lakás biztosítéktáblájába. Jön a szolgáltató, a villanyórában kicseréli 3 fázisúra, majd lezárja. Ebben az esetben hogyan történhet meg a lakás felé menő ág bővítése is, ha nincs regisztrált kivitelező? Ehhez nem szükséges "hozzányúlni" a plombált villanyórához?
-
Mauzes
addikt
válasz
soldi3r
üzenetére
Igen, ez jogos, ezt egy laikus nem igazán tudja kitölteni. Meg hát van rajta a kivitelező aláírása, gondolom mert szükséges...
MÁS: ez már nem napelemes kérdés, de hátha kapok innen is tanácsot. Azt kell eldöntenem, hogy 1x32A vagy 3x20A amperbővítést választok. Jelenleg ennyit tudna a rendszer, ha nem akarom feltúrni az egész udvart az újravezetékezéshez (3x32-höz).
Szerintetek van egyértelmű választás?
- földszint: indukciós főzőlap (eddig gázos volt, választhatom azt is), sütő, mikró, hűtő, konyhai eszközök, szórakoztató elektronika, workstation
- emelet: szórakoztató elektronika
- pince: kazán, hűtő, mosógép, szárítógép
- kültér: a szokásos kerti eszözök, és mellette valószínűleg egy elektromos autó töltő lesz kiépítve. De mivel a napi szintű otthoni töltés megoldott, akár éjszaka, így kevésbé aggódom, hogy akár egy fázis ne lenne elég erre -
11hh
tag
-
soldi3r
veterán
válasz
bozsokiandra
üzenetére
Elvileg ezek nem táplálnak vissza, de azért valamennyi mégis előfordulhat. EON halózatra nem kötheted az ő endegélyük nélkül, sehogy.
-
11hh
tag
Sziasztok!
Jöttek a Deye-től off-grid inverterek amik egy fázisúak, a legnagyobb az 6kw-os. Link
Lehet érdekel valakit, így beraktam 3db videót.
-
fannta
csendes tag
-
soldi3r
veterán
válasz
Mauzes
üzenetére
Pl EON területen van egy Igénybejelentés műszaki adatlap - csatlakozó műszaki dokumentáció amit le kell adni és annak a 7-es pontját nehéz kitölteni reg. szerelő nélkül.
-
Mauzes
addikt
-
Mauzes
addikt
válasz
üzenetére
Köszi a tippeket! Én laikus vagyok ebben, de azt gondoltam, hogy egy regisztrált villanyszerelő mindenképp kell. Ha az 1x32A növeléshez esetleg nem is, de a 3x20A-hoz mindenképpen, hiszen a villanyórából valahogy tovább kell vezetni az áramot (ehhez lehet, hogy új vezetékek kellenek).
Mondjuk nyilván jobban örültem volna, ha a felhívott szaki konkrét dolgokat és nem pedig feltárja a kezét, hogy ő nem biztos benne.
-
soldi3r
veterán
válasz
enginev3.0
üzenetére
A modulfix oldalán ranézésre kb 20%-kal olcsobb.
-
Mauzes
addikt
Sziasztok, 18. kerület önálló családi házban egy 2,5 kW teljesítményű egyfázisú inverter lett telepítve 3 éve előző tulaj által, 8 db panellel. Mivel a ház ellátása 1x25A, így ez volt a legnagyobb engedélyezett teljesítmény 1 fázisra. Jelenleg szaldó elszámolásban vagyok.
Hálózatot szerenék bővíteni, vagy 1x32A vagy 3x20A teljesítményre. Beszéltem egy regisztrált szerelővel, és ő azt mondta, hogy előfordulHAT, hogy a bővítés miatt / ha hozzányúlunk a mérőórához, hogy elveszíti a rendszer a szaldó elszámolást. Azt is mondta, hogy július 1-től változott a szabályozásban sok minden. Szerinte kérjek állásfoglalást az EON-tól, mielőtt bármilyen irányba döntünk.
Ezt meg fogom tenni, bár ki tudja mikor válaszolnak. A kérdésem az lenne, hogy erről a kérdésről van itt bárkinek tudomása vagy tapasztalata?
Kiegészítés: tehát én kifejezetten csak a hálózatot bővíteném, a napelemes rendszerhez nem szeretnék nyúlni.
-
Strezi
őstag
Igazából csak az off Peak charging és a rendszer diverzitása miatt linkelem ezt az érdekes videó egy brutál méretű birtokról ( > 100 MWh / év fogyasztás) ( Angol nyelvű ):
-
Doki16
addikt
-
Celtis
veterán
válasz
Doki16
üzenetére
Ez a Pentasun szerintem úgy éri meg, ha tőzsdézel az árammal. Negatív áras időszakban nem is termelsz vissza vagy akkut töltesz és csúcsidőszakban az akkuból visszatáplálsz. Nem a hálózatból felvett energia minimalizálása a cél, hanem a bevétel maximalizálása.
Ezt a GbbOptimizer szolgáltatást ismeri, használja valaki? Ezzel elvileg dinamikusan lehet konfigurálni az inverter üzemmódját az árak, időjárási viszonyok és egyéb paraméterek függvényében
-
Cyberbeni
addikt
válasz
Reggie0
üzenetére
Ha reggel 0-ról délutánra felmegy 100-ra, ott még le is szabályozódik egy ideig, majd este/éjszaka újra lemerül 0-ra, az 20%-os minimummal 0,8 ciklus per nap. Plusz ha off-grid, akkor valószínűleg úgy van méretezve, hogy ne menjen le 0-ra, tehát inkább max 0,6 ciklus per nap. Tavasz/ősz még kevesebb. Nem tudom télen mivel érdemes számolni, de tippre sehogy nem lesz 1-1.5 ciklus per nap átlagban.
-
soldi3r
veterán
-
Reggie0
félisten
válasz
Doki16
üzenetére
Hat, jo nagy zsakbamacskanak tunik nekem. Ha negativ az aramar azt teljes egeszeben vonjak, ha pozitiv, akkor annak 60%-at kapod. Es minderre 2 ev hatarozott idot vallalsz, tehat ha rossz a lapjaras az arampiacon, akkor meg az is lehet, hogy 2 evig te fizetsz. Ezen felul ho vegen 4Ft/kWh-t is fizetned kell nekik(ha fedezi, csak levonodik).
-
Doki16
addikt
válasz
Celtis
üzenetére
Nekem az, hogy rohadtul nem működik. Beadtam minden papírt hozzá. Az összeset visszamenőleg és egy olyat, hogy innentől kezdve automatikusan küldjék majd mindig a betáplálást. Egyszer kaptam kifizetést, de azóta se semmit. Megint állhatnék neki papírt tölteni, nyomtatni, aláírni szkennelni, visszaküldeni, számlát bogarászni, hogy kiszedjek belőle minden infót amit amúgy is tudnak. Állítom, hogy direkt van ennyi akadály görditve az ügymenet elé, hogy mindenkinek elmenjen a kedve és ne kérjen vissza semmit. 1300 kWh-t tápláltam már be. Ez ér 5700 Ft-ot. Én is feladtam az egészet. Ki is kapcsolom inkább a betáplálást.
Viszont van ez a pentasun amivel egyfolytában bombáznak, hogy adjam el nekik, mert 15 Ft -ot fizetnek érte. Nem mertem beleugtani. Nincs valakinek infója ezekről az aggregátor cégekrol? -
soldi3r
veterán
válasz
enginev3.0
üzenetére
És akkor még nem vettél hozza egy Fi relét 80 ezerért meg túlfesz levezetőket hasonló áron.
-
soldi3r
veterán
Készre jelentéskor milyen papírokat kér az MVM egy HMKE-nél?
-
VaZso
senior tag
Eltelt már a hónap fele, próbáld meg szűkíteni az intervallumot...
Irtózatosan lassú a lekérdezés, és, ha hosszú ideig "malmozik" és timeout-ra fut, akkor azt adja válaszként, hogy nincs adat... Nálam most 13.-tól generált adatot, "teljes" (fél) hónapra viszont már nem....viszont grafikon gyanánt még mindig a 15-perces adatok differenciáját rajzolja (kWh), aminek nem túl sok értelmét látom... amúgy megírtam nekik, hogy szerintem ez probléma, megköszönték, de nincs változás.
Nem véletlenül nem állították még le a W1000-et, pedig szeretnék erre az újra áttenni az egészet... használhatóságra ég és föld a kettő, de működőképesség kapcsán is kihívásokkal küszködik az új...
-
Celtis
veterán
A HMKE bruttó elszámolásban a visszatermelés kifizetésével mik a tapasztalatok? Nekem most másodszor fordul elő, hogy az egyik hónapban nem utaltak. Megreklamáltam. Azt a választ kaptam, hogy adjak be eseti kifizetési igényt. Itt eldurrant az agyam és megírtam, hogy ne velem szórakozzanak, hanem végezzák el a dolgukat.
Azt sem értem, hogy az égvilágon semmilyen bizonylat nincs a kifizetésekről. Csak úgy utalnak egy összeget. Normális ez?
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Fizetős szoftverek ingyen vagy kedvezményesen
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Motoros topic
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Alkoholista nevelde
- Hisense LCD és LED TV-k
- Kuponkunyeráló
- Arc Raiders
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- További aktív témák...
- Új, Aktiválatlan, iPhone 15 (128 GB) (rendelhető)
- iPhone 16 Pro 128GB Desert Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4161, 91% Akksi
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10400F 16/32GB/64GB RAM RTX 5050 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Keresünk iPhone 14/14 Plus/14 Pro/14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

)

Geresics