Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi 12 - az izmos 12
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Motorola Edge 60 Fusion - nem csak a forma időtálló
-
Mobilarena
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ssarosi
tag
Létezik, hogy ma 02:00 - 13:00 óra között a tőzsdei áram ára közel 0, azaz nulla, és 15:00-kor egy pillanatra -500 EUR/MWh? Mert akkor ebben az esetben lehet ügyeskedni (már aki megteheti az alaperőművek szabályozhatósága miatt), és jó nagyokat bukni, pl. mi.
Mi lesz itt, ha a tervek szerint még 6000 MW napelem kapacitást helyeznek majd üzembe? -
MrTwister
őstag
válasz
kardkovacsi #47995 üzenetére
Nem tartom magam napelemszakértőnek, de ha tudom mit csinálok kvázi egy mikroszámítógéppel, akkor had csináljam, végülis az én inverterem, én fizettem ki, ha jól esik frissítem. Pont ez a lényeg, nehogy már a telepítő cég mondja meg, hogy mit csinálhatok vele, jól is néznénk ki ha megvonnák a garit egy firmware frissítés miatt. Senki nem röhög ki senkit, itt fogyasztói jogokról beszélünk. Mutasd már meg hol van leírva, hogy garancia megvonással jár ha a user frissíti az inverterét, mert ha így van akkor semmi gond akkor frissítse a telepítő cég minden hónapban egyszer, mert én úgy akarom. Nem kevés pénzt ki kellett ezért fizetni és a telepítő cég van az ügyfélért, nem pedig fordítva. Fronius vs Sungrow témában pedig, igen én is tudom, hogy melyik a minőségibb, de ha egyszer csak ez volt raktáron, 2 év várakozás után örültünk, hogy egyáltalán ezt is felrakják... Te meg nyilván örülhetsz, hogy minőségi invertered van, de én nem irigykedem rád, te viszont ne nézd le a másét, még ha gagyibb akkor sem. Köszönöm.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
MrTwister #47993 üzenetére
Most nem kell itt a nagy szakértőt előadnod
ez nem az a fórum. "Te biztonságra mész" - mutasd, hol írtam ilyet?
Ettől még ki fognak röhögni a fogyasztóvédelemnél azzal, hogy neked adjanak admin jogot, mert frissíteni akarsz. Ezért kérdeztem, van problémád az inverterrel. Ha nincs semmilyen jogalapod nem lesz. -
VaZso
senior tag
válasz
MrTwister #47993 üzenetére
Admin jelszavát is könnyen meg lehet találni és nem különösebben tér el a user jelszó logikájától.
Ráadásul úgy tűnt, be van égetve, nem megváltoztatható.Szerk.: Egyébként úgy látom, nem igazán szokás changelog-ot mellékelni a frissítésekhez, pedig elvárható lenne...
-
MrTwister
őstag
Sajna ott is adminként kell bejelentkezni ha jól látom. [link]
kardkovacsi:
Én a Windows-t is mindig azonnal frissítem, telefont is (Androidos Galaxy). Tudom van az a tábor aki letiltja még a frissítést a Windowsban is, sőt az OLED TV képernyőn is rajta hagyja a fóliát... Fogadj el engem ilyennek, ez az én OCD-m, nem vagyunk egyformák...Én szeretem ha ki vannak gyomlálva a hibák a szoftverből, szeretem ha optimalizálva van a végletekig és van aki azt mondja neki jó az úgy ahogy kihozta a boltból és kész... Te biztonságra mész, én meg szeretek veszélyesen élni! -
VaZso
senior tag
válasz
MrTwister #47984 üzenetére
Nem próbáltam még, de szerintem lehet Sungrow inverteren szoftvert frissíteni, ha mellette állsz és a saját WLAN felületén kapcsolódsz hozzá.
Előtte le kell tölteni netről a firmware-t az applikáción keresztül, típusszám megadásával.
Webes / távoli applikációs felületen keresztül valóban nem lehet frissíteni felhasználóként, bár látszólag van rá opció - gondolom, telepítőknek.
Konfigurációnál van "Distributor/installer Organization Code", ez módosíthatónak tűnik - nem tudom, miként lehet ilyen jogosultságú felhasználóként regisztrálni.
-
MrTwister
őstag
válasz
kardkovacsi #47985 üzenetére
Hmmmm. Érdekes amit írsz. Akkor is fenntartom a véleményem ha el akarom ba*ni az inverterem egy frissítéssel az had legyen már az én döntésem, bajom, nehogy már "szakember" kelljen egy firmware frissítéshez. Tudom van aki az alaplap BIOS frissítéséltől is retteg, de én még anno az Abit BH6-os alaplapon vesztettem el a sw upgrade szüzességem és nem kell fogni a kezem, hogy be merjek kapcsolni egy kávéfőzőt sem. Pont nem egy inverter frissítésétől lesz tele a gatyám. Mindenesetre ha nincs rá más megoldás hétfőn megy egy telefon a telepítő cégnek, hogy vagy kapok jogosultságot a rendszer teljeskörű kezelésére vagy terelhetjük a dolgot fogy.védelem, jogi útra. Ha lenne mondjuk 7/24 monitoring rendszer a PV-men még meg is érteném, hogy ne okoskodjak bele, de ugye kábé felrakták a falra és magamra hagytak az egésszel. Ha nem segítenek eskü írok a gyártónak, kíváncsi vagyok mit írnak, ha az is letojja, akkor vannak még lehetőségek. Na most ez jól felbosszantott, informatikai pályafutásom alatt én még ilyet nem igen láttam...vagy ha igen volt rá how-to...
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
MrTwister #47984 üzenetére
Egy szoftver frissítés elég komplex feladat. Tipikusan ahhoz, hogy a felhasználó kezébe add, elég sok tesztelésen kell végigmenni a folyamatnak, mindegy egyes alkalommal. Szerinted miért olcsóbbak azok az inverterek mint egy Fronius? Ezért, mert ott spórolnak ami nem tűnik fel, tipikusan tesztelés, vagy épp az alkatrészek élettartama. Mellesleg ezeken iszonyatos pénzeket lehet megspórolni.
-
MrTwister
őstag
válasz
kardkovacsi #47981 üzenetére
Akkor nem is értem, pont a kínai tömeg gyártó Sungrow zárja le???
Huawei, Solaredge, Solplanet, Sma, stb. ezeken is elzárják a mezei felhasználó elől a fw frissítés lehetőségét? -
Agri1
csendes tag
Köszönöm senki68 kollégának a segítséget rendszer upgrade-ben
-
MrTwister
őstag
válasz
MrTwister #47977 üzenetére
Többi inverter márkán sem lehet csak a telepítő cég adminjának ha jól olvasom ki a netről? Ez most komoly??? Veszek egy routert, okos TV-t akármit és tudom frissíteni a firmwarejét az otthonomban egy gombnyomásra, ennek meg nem??? Értetlenül állok előtte, tudom informatikus vagyok ez csak az én hülyeségem, hogy szeretem mindenen a legújabb szoftvert tudni. Gondolom ez rajtam kívül a lőtéri kutyát nem érdekli...
-
ssarosi
tag
válasz
senki68 #47978 üzenetére
Nincs egy hónapja, hogy regisztrált szerelő munkája után plombálnia kellett a szolgáltatónak. Feliratozva vannak az automaták, és csak egy elosztó doboz van a fa óraszekrényben a mindennapszaki/vezérelt óra mellett, ezt látniuk kellett. Kb. 30 percet töltöttek itt, 2 perc volt a plombálás, és 28 perc volt az adminisztráció a tableten (fényképek, régi/új plombaszám, nyomtatás, aláírások). Semmiért nem szóltak, csak az volt a kérdés, hogy miért kellett plombát bontani. Szerintem sem érdekelte őket.
-
senki68
senior tag
válasz
edeleny #47976 üzenetére
Lehet, hogy tilos, csak a kutya nem foglalkozik vele. Én anno kontaktort tettem be, így automatikusan kapcsolt B tarifára, és arról ment a mosógép, villanytűzhely.
Most meg 1 elosztóba érkezik a nappali meg a B tarifa, át is van kötve a nappalira a bojler.
Senki nem foglalkozik vele. Nem is érdekli őket. -
MrTwister
őstag
Tisztelt fórumtagok!
Az létezik, hogy az inverteremen és a wifi modulon nem tudok firmwaret frissíteni? Ilyen van? iSolarCloud az alkalmazás és Sungrow az inverter. Ha valakinek van tippje, jöhet akár privátban is.
-
edeleny
őstag
válasz
csemberlen #47974 üzenetére
Tudtam, hogy erre le fognak csapni!
Nekem is így van, regisztrált szerelő kötötte be! 😁😁😁😁Szóval kapcsoló az nem szabályos! Ha fixen kötöd be igen!
Szóval lóg 9 vezeték egy dobozban, és abból hármat - hármat kötöl össze (három fázis) az szabályos!(klíma kitap, nappali betáp, H betáp.)
Mesélj még...........
Édesapám régi háza, egy fadoboz benne A, és B tarifa.
Van még kérdés?
-
asdf_
veterán
válasz
-szabi- #47971 üzenetére
Most nyár van, azért. Az éves fogyasztásod nyilván tudod a napalin meg az éjszakain is kWh-ban, ha nem, éves elszámoló számlán rajta van. Összeadod a kettőt. Ha felraktál x kWp-nyi napelemet, azt megszorzod 1100-zal. Kb. annyi kWh-t fog termelni egy évben. Ha ez a szám akkora vagy nagyobb, mint az éves számlán lévő kettő összege, akkor jó vagy.
-
ssarosi
tag
válasz
-szabi- #47971 üzenetére
Igen, arra a célra szolgál.
Mivel fix a bekötése, szerintem nem problémázhatnak rajta.
Közel 10 évig használtam szünetmentes mindennapszaki/vezérelt átkapcsolót, a fogyasztási arányom megfordult, azt hittem kiszúrják az elszámoló számla alapján, de nem. Mondjuk ez még a "béke" időszakban volt, nem 70 vagy 200 Ft.-os áramár idején. -
-
-szabi-
addikt
Elmúlt pár hét tapasztalata alapján bőven fedezi.
Viszont valós téli adataim nincsenek csak az elméleti számítások.#47969 supercow
A helyben fogyasztás szempontjából került szóba a bojler nem a szaldó okán.
Viszont amit írsz az alapján lenne is kérdésem.
Azért raktad át a bojlert nappali áramra mert a szaldót csak a visszatáplálási órára számítják?
Ha van éjszakai és/vagy H áramod az ott keletkezett fogyasztást nem vonják bele a szaldó számításba?SZERK:
#47970 ssarosi
Ez a sorolható váltókapcsoló a rákötött bojlert kapcsolja éjszakai és a nappali áram között?
Ezen a szolgáltató nem problémázik? -
ssarosi
tag
válasz
supercow #47969 üzenetére
Javasolt az óraszekrénybe (vagy a megfelelő helyre) egy Tracon SVK1-63 sorolható választókapcsolót beszerelni, az ára jelentéktelen a használati előnyéhez képest. Tavaly még 2800 Ft.-ért vettem. Ha valakinek nincs jelentősen túltervezve a rendszere, simán ki lehet vele hozni nullára az éves elszámolást - amíg van. Azért 63A-es, mert ugyanannyiba kerül, mint a 32A-es, vagy a 16A-es, és remélhetőleg nem megy tönkre 2kW terhelés alatt.
-
-
edeleny
őstag
válasz
kenuba01 #47965 üzenetére
Igazad van, és pont az a baj amit írsz! Semmi féle előrelátás, tervezés, jogbiztonság nincs.
Sehol nem írta alá senki a 10 évet, mert a jogól az jött, hogy örökké az lesz.
A napelemmel az ember 20-25-30 évre tervez. Ilyen időtavra nem jó az a szabályozás, hogy tegnaptól!
Miért szerinted normális, hogy nem tudjuk mi lesz január elsejétől?
Úgy, hogy több embernek már meg volt, ahogy írtam, a leolvasási fordulója! Nekik már megy a jövő évi szaldójuk!
Igen a szolgáltató dolga lett volna a hálózatfejlesztés, és a szolgáltató dolga lenne a felelős engedélykiadás!Állam bácsi ezt több szinten qúrja el. Nem kicsit, nagyon.
-
asdf_
veterán
válasz
kenuba01 #47965 üzenetére
Van pár tízezer ember a napelemes szakmában, akinek egy részének már nincs munkája, a többinek meg majd most nem lesz?
Szerinted egy lakossági értékesítő mit csinál tavaly november óta? Mert azon dolgoznia biztosan nem kell. Vagy már máshol van, vagy munkát keres, vagy ha mázlija ugyan cégen belül dolgozik, de már teljesen mást csinál.
A betáplálási stopot meg mocskosul nem kellett volna meglépni soha, pont azért adom be azt a k***va HMKE igényt és azért ül a szolgáltató a másik felén, hogy nem automatikusan kiadja bármi érdemi vizsgálat nélkül (ezzel egyben teljesen értelmetlenné és fölöslegessé téve magát az igényt, hiszen pont a célját nem teljesíti) és szórja fűnek-fának a visszatáplálasi engedélyt, hanem csak annak kéne, akinek valóban lehet (értelmetlenné téve ezzel a stopot ugyebár). Nem mellesleg ahol tényleges indok volt a stopra, az úgy az ország 15, nagyon maximum 20%-a, ez pedig mocskosul nem indokolja a maradék 80% szopatását. Két dologról szól ez, ezen 80% szaldóból való kigolyózásáról, hiszen még most is van egy tonna ember, aki a tavaly októberi hmke igényre nem kapott választ, így nem lesz idén napeleme, a másik pedig eljátszani a hattyú halálát az EU-nak, hogy itt mennyire szar állapotban van a hálózat és ide a világ minden pénzét rá (amiből majd lehet saját zsebbe csatornázni valamennyit).
-
asdf_
veterán
válasz
-szabi- #47964 üzenetére
Ha a napelem termelése fedezi (célszerű volt úgy kalkulálni, ha elfér annyi napelem, hogy fedezze), akkor igen, viszont mindenképp programozottan vagy okosvezérléssel, mert az onnantól 0/24-ben fűt, amire nem feltétlen szükség (pl. éjjel 3-kor ne kezdje el fűteni, ha reggel nekem csak egy fogmosásnyi víz kell).
-
kenuba01
tag
Folyamatosan hónapok óta állandóan belinkeltek különböző bulvár média gyalázkodó okoskodó fostengerét, hogy milyen armageddon közeleg. Minek előre aggódni azon ami még nem történt meg és lehet nem is fog a közeljövőben . Akinek kész a rendszere és működik az örüljön ha süt a nap és termel. Senki sem kényszerített senkit arra, hogy napelemes rendszert telepítsen, és sehol nem írta alá senki, hogy 10 évig szaldóban lesz. Akkor most miről beszélünk.
A betáplálási stopot már jóval hamarabb megkellett volna lépni, csak helyi szinten vizsgálva az adott trafókörzetre leosztva és úgy kiadni telepítési engedélyt.
Persze akkor meg azon ment volna a sírás, hogy a szomszédnak lehet nekem meg miért nem. Ebben az országban annyi depresszív "foteltroll" létezik amennyi a világon nincs.
Ha lesz változás úgysincs beleszólásod, max nem 5 év alatt hanem 7-8 év alatt térül meg. -
-
-szabi-
addikt
Hi
A megtermelt energia helyben fogyasztásával kapcsolatban kérdeznék.
A telepítés óta 52kWh fogyasztottam a démásztól és 87kWh jött a napelemből.
Ez így 37% vs 63% a napelem javára.
Ezen felül termeltem vissza a hálózatba is.
Érdekelne milyen módszerekkel tudnám növelni a helyben fogyasztást?üdv
szabi -
axioma
veterán
Azert ez nem semmi.
Megreklamaltam, hogy nem latok adatokat a tavleolvasasi portalon.
Visszairtak, hogy marcius 19 ota nem kapnak adatokat.
En meg kifizettem a szamlat amit majus 9-ei datummal zartak. Ezek szerint exhas ertekekkel... eh. Sajnos nem neztem meg hogy milyen koddal zartak, eddig nem volt gond vele. De hogy me'g evfordulot is megcsinaltak anelkul hogy adatuk lett volna, es diktalasra se szolitottak fel vagy javitasra...
(mostanaban volt tobb aramszunet nalunk, lehet hogy az egyik utan nem allt fel a kommunikacios rendszer - most mar nem piszkalom, azt irjak kapcsoljam le-fel, de 18-an lesz egy tervezett karbantartas, majd akkorra ugyis leallitunk mindent - van egy-ket eszkoz a lakasban amiknek nem tesz jot). -
edeleny
őstag
válasz
Samott #47958 üzenetére
Azt látjuk, hogy kedves kormányunk nem, hogy fél évre, de hónapokra előre sem tud tervezni.
Kitalálnak valamit és holnaptól bevezetik, aztán faragják évekig, hogy valahogy működjön.Nem csak azok vannak bizonytalanságban akik még a keszités időszakában vannak, mi is.
Nekem pl. szeptember hatodikán van a forduló, az éves leolvasás.
Utána mi lesz?
Ha marad a szaldó, akkor november végéig fűtök klímával, ha nem akkor csak azt élhetem fel amit szeptember után megtermeltem.Off.
Hogy akarnak ezek bármit?
Múlt hétvégén nem ment a tavleolvasás. Kedden írtam, csütörtökön kaptam választ. Sűrű elnézést közepette megcsinálták. Csak az adatok felé hiányzott.
Pénteken már megint nem ment, és most se megy!
És ehhez akarják kötni a havi, vagy napi vagy ki tudja milyen elszámolást!Ugyan már!
-
Samott
addikt
Megint kezdi őrületbe kergetni a napelemben gondolkodókat a kormány
Tavaly év végén a kormány egyszer már a feje tetejére állította a magyar napelemes piacot, és a helyzet megint kezd robbanásveszélyessé válni. Most nem az égből pottyant hirtelen kommunikáció, hanem annak az ellentettje, a jövőbeni tervek homályban hagyása az elsődleges ok.
-
HunChris
senior tag
válasz
senki68 #47949 üzenetére
SE10K 10,72kWp (fele dél, fele nyugat 26° dőlés)
2023 június: 1676 kWh (Előrejelzés +2,7%)
Termelés 27%-a fogyasztva, 76% napelemből. (602 kWh össz fogyasztás)SE2200 4,8kwp (nyugat-kelet 43°dőlés) 632kWh (Előrejelzés + 2%)
SE4000 3,4kWp (dél 33°dőlés) 546kWh (Előrejelzés + 4,8%)Május picit jobb volt.
-
ftamas0201
senior tag
válasz
senki68 #47949 üzenetére
Nálam is volt egy napos áramszünet, sok esős és borult idő a dög meleg előtt szóval ahhoz képest egész jó lett
A jósolt/előrejelzett 928kWh-án felül teljesített a rendszer, 941.78kWh lett
És a rendszer üzemelése óta ma lett a legszebb a görbém
Jól megfigyelhető volt a nagy melegben itt is a visszább esett kb 5kWh környéki maximum pillanatnyi termelés egy 6.4-es rendszernél, de ez legyen a legnagyobb baj, fedezi a fogyasztást bőven az a lényeg
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- BestBuy topik
- Mikrotik routerek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mit tehetsz jogilag, ha átvertek, megkárosítottak a Hardveraprón?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- A világ legrosszabbul őrzött titka lett az új Ryzen Threadripper sorozat
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- AliExpress tapasztalatok
- További aktív témák...
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- TAVASZI BOMBA AKCIÓK! STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Beszámítás! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10850H 16GB RAM 1TB SSD Quadro T1000 W11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest