- Vodafone mobilszolgáltatások
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- iOS alkalmazások
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
- Mobil flották
- Apple Watch
- iPhone 16 vagy Oppo Reno13?
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
-
Mobilarena
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Attiskaaa
tag
Üdv fórumlakók!
Elbizonytalanítottatok az EON solar home-val kapcsolatban...
Tényleg ennyire gáz?
Illetve SE5k és 16 JA solar 285w-re 1.9 nettó sok?
Köszönöm előre is! -
Attiskaaa
tag
pontosabban 1.99, egy 9-es lemaradt...
-
Attiskaaa
tag
Sziasztok urak!
Köszönöm az eddigi segítséget, hasznos volt, geresics mester által ajánlott szövetség oldalán regisztrálva mindjárt jobb ajánlatok jöttek...
Még egy kérdés az egyik ajánlat kapcsán:
SoliTek, Suntech, LONGIsolar napelemről, illetve Huawei és Sununo inverterről mi a véleményetek?
Nekem érdekesen csengenek, még nem hallottam róluk, de jókat ígérnek...
Köszönöm előre is! -
Attiskaaa
tag
válasz petermadaras #7393 üzenetére
Helló,
Azt hol lehet nézni pontosan?
Köszi -
Attiskaaa
tag
És láss csodát, EONnál megy, sikerült belépni, és mutatja az óraállást is.
Gondolom, idővel ez elműnél is lesz. -
Attiskaaa
tag
Sziasztok Urak!
Van valaki, aki jártas SolarEdge inverterben?
Garihosszabbítás miatt próbálkoztam a honlapjukon, de ott a check my warranty oldalon azt írja, hogy "related to an internal customer" és nincs garancia lejárati idő.
Ezt leírtam a supportnak, de olaszok, és értetlenek, visszaválaszolta kérdésemre hogy hol tudom megnézni (ahol ugye ezt az információt adta a weboldal, amit megírtam neki )
Ezek után nem tudom, hogy megvegyem-e a garihosszabbítást...
Köszi előre is, ha valaki érdemben hozzá tud szólni... -
Attiskaaa
tag
Helló.
Igen, ezt tudtam én is illetve kaptam az olasztól. De ha ide beírom az inverterem serialját, akkor "related to an internal customer" a válasz ahelyett, hogy látnám az eredeti gari meddig él.
De szerintem nyitni fogok még egy ticketet, ha holnapig nem válaszol, mert ezeknél a nyomorékoknál mindenhol az a mérce, hogy mennyi idő alatt válaszolnak a ticketre. Ha mailt küldesz az már ebbe nem tartozik bele... -
Attiskaaa
tag
Érdemes ezeken az invertereken firmware-t frissíteni?
Konkrétan a SolarEdge-re gondolok...
Köszi -
Attiskaaa
tag
Na, ha így pörög most pont az SE rész, akkor én is hozzászólok.
Nálam (és egy kollégámnál is ) SE inverter van. Mindkettő szériaszámára a garanciahosszabbítás "Related to an internal customer" szöveget ad, a garanciaidő végének mutatása helyett.
Telepítőt hívom: fogalma nincs.
SE-nek írok:
Első kör: olasz csávó válaszol arra, amit már a kérdésemben is megfogalmaztam hogy tudok, de a konkrét kérdéseimre, hogy ez mi, már nem. Issue lezárva, több kérdésre már nem is válaszolt mailben.
Második kör: ugyanezt feltettem és beírtam, hogy kicsit félreértettek.
Magyar ember válaszol, elnézést kér, azt írja, hogy ez a szöveg azt jelenti hogy a telepítőmhöz van kötve, érdeklődjek nála. Issue lezárul...
Visszakérdeztem mailben, hogy ettől függetlenül hosszabbíthatok-e, azt válaszolta hogy technikailag nincs akadálya, de mindenképpen konzultáljak a telepítővel.
Most akkor mivaaaan? -
Attiskaaa
tag
Illetve, ha az inverter lekapcsolod (igen azzal a kis pilinckával) akkor is 1V DC lesz. Tehát nem kell DC leválasztó kapcsoló.
-
Attiskaaa
tag
válasz stickermajom #9104 üzenetére
Szerintem igen.
-
-
Attiskaaa
tag
Help valaki
Hol tudom beállítani SE rendszerben a ft/kWh-t?
Pár kollegánál már láttam, de nem találom.
köszi! -
Attiskaaa
tag
Sziasztok!
Ma BP környékén teljesen napos volt az idő.
Kinek mennyi jött le?
Nekem 7,5 kWp-re 26,46kWh
Csak viszonyításképpen
DNY tájolás 45 fok, 35/25 fokos tető (két sík)
köszi -
Attiskaaa
tag
Srácok, tök jó, hogy nektek ilyen, ezt hogy értétek el?
Nekem Eon területen és egy kollégámnak ELMŰ területen is nem hozzáférhető a mérőóra port, le van fedéllel zárva/plombálva.... -
Attiskaaa
tag
Szerintem nincs, nincs rajta hely. amikor szerelték, akkor nem néztem, hogy a burkolat alatt van-e.
Ez 3 fázisú azért 631, elvileg tök ugyanaz, mint a 601 felépítésében.
Egyébként tuti a doboz alatt van valami, mert rajta van RS485, MBus, illetve R1 is...
De biztos félnek a hekkertámadástól.[ Szerkesztve ]
-
Attiskaaa
tag
Az is érdekes, hogy egy kollégámnak is sx631 van, és azon sincs interfész, ő ELMŰ területen van... Nem értem hogy megy...
-
Attiskaaa
tag
Sziasztok!
Olvasgattam és olyat találtam, amitől kicsit kikerekedett a szemem...
Azt írta valamelyik napelem telepítő cég, hogy ha MFB hitelből csináltatott valaki rendszert, akkor nem igényelheti vissza a túltermelést.
Hallott már valaki ilyenről? Nekem elég furcsa... -
Attiskaaa
tag
Nekem shelly pro 3EM van benn a villanyórában. Sajnos én olyan sanxinget kaptam, amin még nincs P1 port.
Ez 3 másodpercenként tolja a Home Assistantba az áram/fesz/teljesítmény értékeket.
Előjelhelyesen.
Innentől meg lehet oldani bármit (is), ha a töltő vezérelhető.
Most 3 fázisú cekászra fogom megcsinálni az indirekt tárolót.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Asztrofotózás
- Apple asztali gépek
- Óra topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Pixelkeresés a hardverrengetegben
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.