- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Bemutatkozott a Fairphone 6
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Blabcsi #32669 üzenetére
M.I.T. menüben van olyan, hogy Dram-fsb arány (rem jól emlékszem a nevére elég rég volt P35-ös Giga deszkám
), ott kell a szorzót magasabbra állítani.
Ugye a ram órajelét az procid alap fsb-jéből számolja ki a memória szozóval együtt ezért kell a ram szorzót feljebb tolnod.Jah még vmi. Ha beléptél a bios-ba mielőtt bármelyik menübe belépnél nyomd meg a Ctr+F1-et (így előhozza a rajtett menüpontokat is) aztán lépj csak be az M.I.T. menübe. Lehet úgy könyebben megtalálod.
mod: a BIOS-ban ahol a sebességét írja, nem tudod változtatni az órajelét? Francba, bosszant hogy már nem emlékszem pontosan.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
AceCombine #32659 üzenetére
Nem, az időzíés szűkítése nem jár többlet hővel. Csak ha feszt emlesz vagy a sebességet növeled (bár az sem jár érdemi hőnövekedéssel) akkor melegedik jobban a ram.
Ha stabil maradhat így, azzal csak nyersz ha szűkebb időzítésen is stabil a ram. Semmilyen hátránya nincs csak előnye. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
AceCombine #32649 üzenetére
Jaj, neked is válaszolok, most látom, hogy kérdeztél is.
tRCD egy időzítési paraméter, viszonylag fontos, ez az érték azt határozza meg, hogy hány órajelciklus telik el az írási/olvasási "parancs" kiadása és annak tényleges megvalósulása között. Ez nem egyezik a művelet végrehajtási idejét meghatározó paraméterrel.
Itt egy jó link az időzítések értelmezésére: [link]
Ugyan angolul van de röviden tömören és jól leírja a dolgot.CR: Több féle néven is fut, 1N/2N, 1T/2T néven is szerepel egyes bios-okban.
Ez a Comman Rate, alapvető fontosságú a ramok sebességét illetően. Értéke 0-3 közötti lehet.
Ez az érték határozza meg, hogy mennyi időbe telik a memóriavezérlőnek kiadnia egy parancsot (írási/olvasási). Értelem szerűen minél kisebb az érték annál gyorsabb lesz a az adott memóraiművelet végrehajtása. -
Qru
MODERÁTOR
Hivatalosan csak 1333MHz-es ramot támogat a cuccod de persez lehet emelni az órajelet. Ehhez (és ahhoz hogy stabil legyen/maradjon) a gyártó által előírt feszültséget és időzítéseket is be kell állítanod.
mod:
Szóval ne csak a ram órajelét emled meg, hanme a feszültségét is vedd 1,6V-ra mert annyit ír elő a Geil ehhez a ramhoz. Az időzítés maradhat auto-n, azt nem muszáj kézzel megadnod max ha alap nem jól állítja be.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
AceCombine #32645 üzenetére
Megéri, ma már játékra ajánlott 4GB ram. Az új játékok profitálnak a 2GB-nál több ramból.
Alkalmazás függő, olyan 20-80% közötti mértékben, de csak ott jön ki ahol a memóriaigényes alkalmazás fut. Játékokban nem lesz ilyen nagy mértékű gyorsulás.
Tuning nélkül elindul, 1333MHz-en, mert hivatalosan ennyit támogat.
1600MHz-et úgy tudod elérni, hogy a bios-ba belépve a memória órajelszorzójátmegemeled. Vagy húzod a procit akkor az fsb növelésével (miből ebből az értékből szorzódik fel a ram sebesség is) nő a ram órajele is. -
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
polonic #32619 üzenetére
Voltak ilyen random kék halál-ok meg fagyások. Adtam a ramnak 2V-ot (2,2V-ig simán el lehetmenni 24/7-re is) igaz ennyi volt rá a gyári előírás (1000MHz-es G.Skill-el toltam) és a gMCH-nak +0,2V-ot (Intel ajánlás szerint a max +0,3V).
Na de mire erre rájöttem kb az őrületbe kergetett. Mikor ram csere után is ezt csinálta akkor kezdtem gyanakodni, hogy nem feltétlen a ram hibája.
Giga lapok amúgy is sokat dropolnak általában...Szóval próbálj rá, hogy az MCH-nak adsz +0,2V-ot (ezzel a memóriavezérlő kap plusz kraftot).
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
polonic #32613 üzenetére
Igazából midegy.
Ha már a Win-es talál akkor az tui nem smakkol. OS alól futó mem teszter progit nem szoktuk ajánlani, mert az OS lefoglal magának bizonyo memóriaterületeket így ha ott van a hibás rész az nem derül ki. De ha már dob egy ilyen progi hibát ott tuti van gebasz.
Memtest-et ereszd rá, mert a bolti garinál is azt csinálják, hogy beteszik memtesztre 5-6 órára. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
polonic #32600 üzenetére
Ezt találtam róla: "Tests 5 & 6 tend to be the best at detecting errors, and test 5 generates the most heat."
De alapon is elég ha megy sztem. Sokáig menjen az a fontos. Legjobb ha lefekvés előtt benyomod és reggel ránézel. szóval 6-7 órát érdemes. Annyi idő alatt kijönne a hiba (ha van).
-
Qru
MODERÁTOR
Neked a 4GB is bőven elég, mire tényleg hasznát vennéd a 8GB-nak már DDR4-el toljuk.
Nekem 6GB ramom van, akármivel játszottam, 4GB ram használat felett soha nem voltam, pedig a Vmem is a ramba van rakva nekem.Ha játszol akkor inkább vga, bár az 560TI elég erős nem tudom milyen felbontáson játszol ugyan... De sokkal erősebbet amúgy se hajtani ki teljesen a procid. Bár 4GHz körül már beválláható egy GTX570 szintű vga is az AMD-del.
mod: Igazából most így végig böngészve a konfigod elég jól kiegyensúlyozott minimum 1 évig még nem kell venned bele semmit.
A helyedben egy SSD-t dobnék bele, na az hozna érdemi gyorsulást.
Kis kedvcsináló: [link] -
Qru
MODERÁTOR
válasz
#57919488 #32589 üzenetére
Ultra bizony.
Ki kell próbálni, valószínűleg nem kell semmi állítanod, ha mégse lenne stabil akkor a memóriavezérlőnek kellhet +0,1V.smiti: Mire használod a gépet pajti? Játékra nem érdemes azért a +1-2FPS-ért. Ha sokat tömörítesz akkor esetleg, ott ha nagy állományt tömörítesz akkor perceket is nyerhetsz (több GB esetén csak persze).
Meg esetleg ha tuningban az adott fsb és ramszozóval nem tudsz 1333 közelében maradni. Az eseteben is elsőre próbáld ki mit bír a ramod, A-DATA jó ram, könnyen lehet 1333-as megy lazán 1600-at is. Láttam már olyan 1333-asat ami stabilan megfutotta az 1800MHz-et is.Szóval igazából nem nagyon éri meg, én is beleestem ebbe a hibába, nem olvastam/jártam utána és DDR3 1066-osat 1600-asra cseréltem, mert majd mennyit gyorsul... Aha, Everestben látszik is szépen de máshol sehol nem venni észre. Persze csomó lóvéba került a váltás mondanom sem kell kvázi feleslegesen.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
#57919488 #32585 üzenetére
BD-on nincs hűtőborda az Ultrán meg van (narancsszínre fújt alu).
Nem baj, alapból 800-on indul a 1066-os ram is, utólag kell majd a bios-ba belépve megemelned a memória szorzóját és (ha kell) plusz feszt adni neki.
P5B meg jó lap, simán menni fog benne a ram 1066-on. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
#31441920 #32583 üzenetére
Kb 1-2FP a különbség, szóval bőven felesleges a CL7-es.
Akkor lenne érdemes CL7-eset venned ha sokat tömörítenél nagy file-okat. mert ott számít de amúgy kb sehol máshol.mod:
meglehet: Memory fülön látszódik mennyin megy a ramod, itt csak az SPD értékek látszanak. Ez az az érték amin magától indul a memória.
Hát én azért 2,2V felett nem nagyon adnék 24/7-re DDR2-es ramnak, de próbáld meg 2,3V-al de ha rendes gari van rá mehet a 2,4V is simán. Időzítéseket meg hagyd auto-n. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
sunshine86 #32575 üzenetére
667 és 800-as között nem érzhető a sebesség különbség. Ahogy olcsóbban kijössz a dologból.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
sunshine86 #32569 üzenetére
Egy drabot is tehetsz mellé. Ha 1 db 1GB-osat teszel mellé akkor asszimetrikus DC is fogm enni valószínűleg. 800-asnak nem sok értelme lenne ha maradnak a 667-esek mert nem tudod modulonként állítani az órajelüket. Persze ha kiteszteled hogy a 667-es megy 800-on stabilna akkor mehet.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
kris07 #32485 üzenetére
Mehet az 1600-as is de nem fogsz gyorsulást tapasztalni max tömörítésnél nyersz pár másodpercet.
A felsoroltak közül vmelyik G.Skill-t vedd ha 1600-os mellett döntesz de amúgy bőven elég lenne egy Kingmax vagy Kingston 1333-as ram is.
Mindegy melyiket veszed az ajánlottak közül mostanidban is megy mind.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
balcsy #32483 üzenetére
Hollandiába kell visszaküldened RMA számot ráírva a borítékra. Kb 2-3 hét lesz a gariztatás, postázás sebességétől függően. Itt minden infot megtalálsz amúgy amit tudi kell hozzá.
Érdemes bubis borítékban értékbiztosítva feladni, nekem tűnt el így egy DFI lapom amit küldtem Hollandiába gariztatni.Sokat nem ért vele a postás bácsi/néni, mert halott volt a lap teljesen de nekem oda lett a deszka ára mert nem ért ki így nem volt mit gariztatni.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
warcat #32471 üzenetére
Egyenként is megnézheted de nem hiszem hogy a te hibád lenne. Igaz XMP néha túl magas feszültségeket állít be de nem olyan nagyokat, hogy hogy ilyen gyorsan elhaljon a cucc. Meg a procid előbb adná be a kulcsot, mert a ramod 1,8V-ot is lazán bírna de a memvezérlőd kinyifanna tőle.
Szóval gyári hibás a kit, gariztasd.sg22: Kb 2-3 fps-t hoz pluszba, nem éri meg. Múltkor teszteltem és az 1066-os és az 1600MHz-es ddr3 között se volt különösebben mérhető eltérés.
-
Qru
MODERÁTOR
Azért 1333MHz felett a mai chipkészeltek nem támogatják alapból 1333MHz-nél gyorsabbat. Tuningolnod kell hozzá hogy elérj ettől nagyobb órajelet. Igazából 1600MHz környékén/felett már nem hoz érdemi gyorsulást köznapi használatban, mert előbb lesz zsűkkeresztmetszet vmelyik másik komponens.
-
-
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
X Factor #32385 üzenetére
1,8V a max 24/7-re.
mod:
polonic: SB-vel is mehet 1,7V-on is csak a vtt feszt fel kell tolni hozzá.
"Az LGA1155 hivatalosan már csak a JEDEC szabvány szerinti 1,5 voltos feszültségű modulokat támogatja, de gyakorlatban ezzel elmehetünk akár egészen 1,7 voltig is. Arra viszont mindenképpen ügyelnünk kell, hogy a VCCIO (VTT) feszültség és a moduloknak beállított feszültség között ne legyen nagyobb eltérést 0,5 voltnál. Mivel a VCCIO feszültség 1,2 volt fölé hosszabb távon való emelése nem javasolt, így ebből is következik a maximális 1,7 voltos DDR feszültség."
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
mcwolf79 #32253 üzenetére
A memvezérlőnek nagyobb teher ha sok modul van a gépbe, NB-nek tolj +0,1-0,2V feszt. Általában ez megoldja a gondot.
Jorus: Sufni tuning rulz.
Nekem tetszik a megoldásod.
artiny: Elég a 4GB még bőven akkor is ha nem csak játékra kell. Vmi bikább vga és akkor a játékok mennek szépen.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Skeleton01 #32247 üzenetére
Menni fog az, ezek szabványos ramok. Intelnél egyedül a feszültségre kell figyelni 1156-nál max ram fesz 1,65V de mivel a ramod ennyin megy gyárilag nincs semmi para.
sestertius: Nincs a ramban hőérzékelő (kivéve egy két Transcend és Crucial DDR3-as ramot) az az alapvető baj...
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
FehérHolló #32232 üzenetére
Nálam sem veszett össze soha 2db W7. Bootnál se meg semmikor.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
RobberBaron #32200 üzenetére
Régi lapok háklisabbak voltak a ramokra. Lehet a kék nem tud kezelni rendesen pl kétoldalas ramokat...
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
RobberBaron #32198 üzenetére
Irodai gépek bios-a nem a tuningra és a finomhangolásra lettek progrmozva az fix.
Érintkezési hiba lesz sztem. Eleve a ramnak a slotban betonstabilan kéne állnia, ha megtudod mozgatni oldalirányba az nem frankó.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
#48613632 #32166 üzenetére
Rákötöd egy működő gépre a winyót és áthúzod azt amit amúgy a cd/dvd/usb-re kéne kiírnod. Vissza dobod a laposba a hdd-t, bootolsz és tűz.
Ez a legegyszerűbb metódus szvsz.mod:
ququry: ECC ramban van hibajavító algoritmus (bővebben). Ha jól tudom ecc és nem ecc-s ram nem megy együtt de ez többnyire szerver cuccokban szokott kelleni abban meg nem vok annyira otthon.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
#48613632 #32162 üzenetére
Ahogy Jorus mondja, másik partícióra kell tenned a memtest-et vagy pedig ne legyen OS rajta csak a memtest bootolható állománya.
Lepörgeted a tesztet aztán mehet fel az OS.Vagy feltalálták a külső cd/dvd meghajtókat is...
Pendriveról meg tudnia kéne bootolni, főleg egy olyan laposnak am vélelmezehetően, gyárilag nem optikaimeghajtós. Bios-ban USB legacy engedélyezve van? Mert enélkül nem kezeli az usb portokat boot alatt.
-
Qru
MODERÁTOR
Gyorsulás lesz de csak mérőprogikban és tömörításnél. Máshol nem lesz észrevehető a gyorsulás.
Mivel a ram órajel növelése húzza amgával az uncore-t (ennek minimum a ram sebesség 2x-esének kell lenni különbe instabil lesz a gép) azért annak is elkélhet egy kis plusz fesz. Ennek maximum 1,35V lehet. 3200-as uncore-nél valószínűleg elég 1,32V körül is de lap függő is. Mennyit dropol pl.
Giga lapok szeretnek feszt drop-olni, esetleg ha QPI fesz emelése nem hoz sikert adj a ramnak 1,66V-ot (drop miatt akkor kap kb 1,65V-ot valójában). Ez megint a Giga bios hülyesége, hogy 0,02V-os lépésközök vannak tehát még véletlen se tudod beállítani pontosan az 1,65V-os értéket.
Gig dropol ezzel valószínűleg a gyártó is tisztában van, azért nem rakott bele pont 1,65V-os értéket.Ezt a kálváriát én is végig szívtam, X58 Giga lappal meg 1600-as memóval. Nekem QPI 1,35V-on van, a ram fesz meg 1,64V-on. Így stabil a cucc 3200-es uncore mellett.
-
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
KaiotEch #32117 üzenetére
A prcesszorba van integrálva a memvezérlő amit károsít a magas ram fesz Inteles i7-ek esetében (LGA1155,1156,1366). Tehát ha meghatározott fesz fölött kap a ram akor nem a ram modulnak lesz baja (illetve az sokkal toleránsabb a feszültségemeléssel szemben), hanem a proci élettartama csökken (mert ugye ott van a memvezérlő).
Az Intel ezt LGA1156/1366 esetén 1,65V-ban maximalizálta SB-nél meg 1,57V-ban.
mod:
Azért van egy kiskapu LGA1366/1156 esetén, hogy ha tartod, hogy a ram feszültség és az uncore feszültség között ne legyen nagyobb a különbség mint 0,45-0,55V akkor mehetsz 1,65V fölé is ram feszben. Persze az uncore max fesze szigorúan! 1,35V (drop miatt mehet 1,36-1,37V de az tényleg nagyon max) tehát elvielg kitolható 1,7-1,8V-ig a ram fesz X58 meg P55 esetében.
Annyira nem ástam még bele magam az SB memvezérlőjébe, nem tudom azzal mi a helyzet pontosan. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
zebrafish #32092 üzenetére
Ha 32bit-es XP-d van akkor összesen 4GB ramot tud megcímezni, de ebben benne van a vga memója is pl. Tehát ha 512MB-os VGA-d van akkor 3,5GB-ot lát a 4-ből, ha 1GB-os akkor már csak 3GB-ot.
Ha páratlanul vannak a modulok bukod a DC-s működést ami hozzávetőlegesen -5-7%-nyi lassulást eredményez. Játékok alatt ez nem észrevehető, inkább csak tömörítésnél meg bench progikban. Szóval ha játékra kell a gép akkor jobban jársz 3GB-al SC-ben mint 2GB-al DC-ben. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
AlyArkhon #32089 üzenetére
Nem sok a különbség, kevesebb mint 10%. Ebből a DC +5-7% a többi a sebesség különbség (3-5%). De ezt mérő progikon meg tömörítésen kívül észre nem veszed.
mod:
zebrafish: Mai játékok alá azért már nem árt ha van 4GB ramod. 2 az kevés már.
Ha van tuning 2x2GB ha nincs akkor jöhet még egyszer 2x1GB.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Blue Thunder #32084 üzenetére
Igen.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
banderasz77 #32082 üzenetére
1,8V
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Petya76 #32046 üzenetére
Inkább a memory fülről kellet volna képet lőnöd. A bios-ban nézd meg mekkor a memória szorzó, ha nem 1333-as sebességű akkor emeld meg a szorzót és kész.
seawolf570:
Azért indult 1333-on mert a memóriavezérlő hivatalosan ennyit támogat. Tehát ha 2000MHz-es ramot teszel bele akkor is 1333-on indul elsőre és utólag kell az órajelét megemelni.
4 modul esetén megnő a feszültség igényük, ezért meg kell emelned a memók üzemfeszültségét (de lehet a memvezérlőnek is kell egy kis extra kraft). -
Qru
MODERÁTOR
válasz
FehérHolló #32043 üzenetére
Nyamm, ezt csak a Phenom II tudja?
-
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Petya76 #32036 üzenetére
Ha 1066Mhz-en megy akkor bizony a valós órajele 533MHz. Ha 1333MHz-en menne akkor lenne 667MHz a valós órajel (ami ugy az effektív sebesség fele minden esetben).
Memórai szorzót megemeled akkor mennifog 1333MHz-en. Feszültség időzítések rendben?
mod:
Daert: Elvi akadálya nincs de a DC módot bukod élből. Nem mintha sokat lassítana a rendszeren...
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
szab.tam #32023 üzenetére
Csak a memória időzítéseket állítja (val'szeg lelazítja a subtimings-eket hogy magasabb órajelen is stabil maradjon a ram) a feszültséget nem.
Giga lapoknál is van ilyen csak ott más néven fut.Ha megy az angol: The ASUS P5Q Pro BIOS offers extensive list of settings for memory timings configuring. However, the Command Rate option is still missing. Instead there is a new option called Mem. Oc Charger. When activated it changes the mainboard settings to ensure best memory overclocking result. However, do not expect any wonders: insignificant improvement from enabling this parameter can only be seen on selected memory modules, while in majority of cases it will even worse the overall system stability.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
metalstorm #32021 üzenetére
CAS Latency (CL)
RAS to CAS delay (RCD)
RAS Precharge (RP)
RAS Active Time (RAS)
Ez neked sorban az 5-5-5-15. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
lorincmate #31976 üzenetére
A régebbi Intel procik esetében nem volt ilyen limit illetve 1,65V volt a limit most már 1,57V a max amit ajánl az Intel. Használhatsz hozzá 1,6 vagy 1,65V-osat is csak akkor előbb megdöglik a cuccod.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Patriot Viper Steel RGB 32GB KIT DDR4 3200MHz CL16
- Kingston FURY Renegade 32GB (2x16GB) DDR5 6400MHz KF564C32RSK2-32
- DDR3 DDR3L 4GB 8GB Notebook RAM Bazár (Samsung, SKHynix, Micron, Kingston)
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16) G.Skill Trident Z RGB 6600MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
- FURY 32GB Beast RGB DDR5 6000MHz CL36 KIT Memória!
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- Honor Pad X8a 64GB Wifi,1 év Garancia
- Samsung Galaxy A22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest