Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Gortman

csendes tag

Sziasztok!

Adott a következő konfig: Alaplap: Gigabyte Ga-870A-UD3,processzor: AMD Phenom II X4 945 (95W), RAM: 2 x 4 GB Geil BlackDragon DDR3 (1600MHz. CL 9-9-9-28, 1,5V) + 2 x 2 GB Geil BlackDragon DDR3 (1600MHz. CL 8-8-8-28, 1,6V), ASUS GeForce GTX 750 Ti 2GB GDDR5, 450W-os Corsair táp. Ez a masina szépen megy már hosszú évek óta.

Pár napja, beszereztem hozzá egy új processzort: AMD Phenom II X6 1100T (125W). A processzor beszerelése után a következő a hiba: 60%-ban fekete képernyő a boot képernyő betöltése előtt, kb. 40%-ban a boot képernyőnél akad meg (belépni sajnos nem lehet, nem reagál semmire). Több órás szenvedés után rájöttem, hogy a RAM-processzor páros a hiba forrása. A 2 pár RAM-ból bármelyikkel megy minden az új processzorral, azonban ha mind a négy benne van, akkor a fenti hiba jelentkezik.

Amiket csináltam és próbáltam:
    1. Processzor csere előtt frissítettem a BIOS-t (verziót ellenőriztem, jelenleg F5, F4-től már támogatva van a processzor)
    2. CMOS-t reseteltem (jumperrel az alaplap könyve szerint, és elem kivétellel is)
    3. RAM párokat megcseréltem, egyesével megnéztem. Mind megy külön-külön és párban is, de a 4 együtt már nem. Ami érdekes mert évekig ment..
    4. BIOS-ban a RAM feszültségét manuálisan 1,6V-ra vettem és az időzítést a lassabbikra: 9-9-9-28-ra (külföldi fórumon olvastam)

Én az ötletekből kifogytam, így várom a tieiteket. Köszönöm előre is!

Új hozzászólás Aktív témák