- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Mobil flották
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Ideiglenesen leállította az Xperia 1 VII értékesítését Japánban a Sony
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Apple Watch
Aktív témák
-
törölt tag
válasz
Anubis_9 #41383 üzenetére
Lehet. De én skippeltem őket, kiküldték volna ők is, de én inkább hagytam, csak plussz állásidő még egy köztespont, meg majd nyüstöljem hogy akkor hol az obi, ja már a polcon visszajött 2 hete, stb.. áááh, nem.. inkább direktben, nem kockáztatok emberi hibát.
Tamron.de pedig simán elfogadja a magyar számlát (legalábbis a 220 voltét igen, enyém onnan van), a garipapír meg úgyis nemzetközi hozzá. Szóval nálam eddig minden sima a friccekkel, köztes állomás nélkül.
-
TayRol
nagyúr
-
Motaba78
addikt
-
törölt tag
válasz
Anubis_9 #41286 üzenetére
Ja, kiküldik Németbe, mert még nincs itthon kalibráló berendezésük (idén kapnak). Én direktbe kontaktáltam a Tamron Németországot (tamron.de) és számlával, garancialevéllel, egy tőlük kapott pdf-et kitöltve postára is adtam a 90-es macro-t, erős backfocus problémára hivatkozva, szó nélkül fogadják. Kérték mellé a vázamat is, de mondtam azt nem adom, lőjék hozzá egy referencia Nikon vázhoz, elfogadták. Gondolom ha azzal jó lesz mindenhova, nagyon nálam sem fog az eltérés a két váz között kijönni, vagy legalábbis mindenképpen az AF fine tune tartományon belül lesz.
Sok sikert
-
Motaba78
addikt
-
gab.m
senior tag
válasz
Anubis_9 #41283 üzenetére
Ez itt csúnya frontfocus ha valóban a szemére fókuszáltál. Nem tudom hány mm-en készült a kép, de arra is vigyázz, hogy 300mm, de igazából már 150 is, eléggé erős teletartomány, kis mélységélességgel, és a te fényképezés közbeni mozgásod (amit lehet észre sem vennél, mert akár a levegővétel is elég lehet hozzá) simán belerondíthat a levesbe, és előrébb, vagy hátrébb csúszhat a fókuszsík, azzal ellentétben, ahova akartad.
Ha viszont úgy érzed, hogy mindenképpen az obi a ludas, akkor érdemes állványról fókusztesztet csinálni. -
Anubis_9
addikt
válasz
Anubis_9 #41282 üzenetére
Itt van egy mintakép. A szemére állítottam a fókuszt, erre mintha az oldala/háta közepe lenne éles. Lehet, mégis front/back fókusz problémáim vannak?
-
MC Pite
veterán
válasz
Anubis_9 #38252 üzenetére
18-105ön midig rajta van, fordítva felrakva.
Az 50esen hol fordítva, hol előrefele, a kis táskába úgy is befér, amíg nem vakuzok a kisvakuval, addig útba nincs.Throme: Erre gondoltam, megpróbálom. Gumis a talp, de lassan még az 50essel is elfordul.
Nézegettem a szíjat, de a toploaderes táska mellett kevésbé kell, illetve neoprén tokot is vettem most, ez nagy táskában(nem fotós) hordásnál is jó meg nyakban hordozásnál is, lehúzva a pánton lóg. -
MC Pite
veterán
válasz
Anubis_9 #36722 üzenetére
Miket kéne hogy tudjon a vaku? Én 95 dolcsiért vettem a gyártóótól a YN468II-őt, és istenkirály (bővebben vakus topik vagy google).
Nekem D5000en nem lóg bele 18-105el.
50/1,8G borotvál nyitva is, úgy tudom a D a (széleken jóval) lágyabb. Fókusz sebesség is bejövős, arra a nyamvadt uv szűrőre várok, addig csak ritkán merem használni (bár km mélyen van bent a lencse).
70-300 D3100ra témában azt mondom inkább fóksuzmocis stabis Nikkor 55-200at kéne elébb megnézni, remek képe van (az árához képest főleg).
-
aleister
veterán
válasz
Anubis_9 #36744 üzenetére
Igen. A Molnár fotó nagyon jó kis hely egyébként.
Jó kérdés. Fotóexpon voltak kedvezmények, itt nem tudom, hogy lesz-e.spanyoll:
Teljesen jogos a kérdés (viccen kívül).
Csak azért, hogy ismét megtaperoljam a D600-at nem biztos, hogy megteszem ezt az 500 métert a boltig. -
t_a_m_a_s
addikt
válasz
Anubis_9 #36717 üzenetére
Ha sokat fogsz beltérben fotózni, akkor szvsz egyszerűbb mindjárt az elején beruházni rá, a beépített vaku csak arcon villantásra jó, nem igazán lesznek tőle szépek a képek... Nomeg a vezérhangya már úgyis beindult, előbb-utóbb úgyis megveszed
Akkor már inkább előbb...
-
Joccy88
csendes tag
válasz
Anubis_9 #33969 üzenetére
Húúúú.... Nagyon szépen köszönöm a gyors és tartalmas válaszokat.
Anubis_9 : Kb 1 hónapon belül meg szeretném venni, karácsonyra pedig egy vakuval lepem meg magam. De az még odébb van.nesa, gab.m, szeva000 : Meggyőztetek a 18-105 obival. D90-et még nem fogdostam, de a héten sort kerítek rá. Most beruházom vázra azt legalább 5-6 évig szeretném használni, drága mulatság ez azért nah.
D90 addigra nem lesz túl "elavult"?
Közgyűrű még bele férne a keretbe, ha kicsit összeszedem magam. Végülis mindenhol lehet alkudni ha elég pofátlan az emberA Zéé : Használt műszaki termékekkel régebben már megjártam, így ettől eltekintenék.
Kleroo: A fotózás nem főállásként érdekel, csak hobbyként, mellyel pár év múlva lehetne keresni egy kis mellékest is. Nem akarok stúdiót nyitni vagy ilyesmi. De szeretnék minél jobb képeket készíteni magam és a hozzám közelállók szórakoztatására. Sokat járom a természetet, sok családi összejövetelen veszek részt, jó lenne szép "profi" fotókat készíteni.
Köszönöm a segítséget mindenkinek, D5100 18-105 / D90 18-105 között döntök majd kipróbálás, fogdosás és alkudozás után
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz
Anubis_9 #33884 üzenetére
Ahogy Throme is írta, volt itt a topiktársaknak is fókuszproblémája vele, azért javallott a körültekintő kipróbálás. Akinek viszont nincs gondja vele, az nagyon szereti, jó ár-érték arányú objektív, (ha jól tudom) jóval olcsóbb mint a nikkor 70-300...
Hogy amatőr/hobbi szinten mire van szükség, azt meg az érdeklődési köröd dönti el. Pl sportfotózni akkor is félmilliós-milliós tele kell, ha hobbiból csinálod, meg akkor is ha abból élsz.
szerk.: ehh, lassú vagyok
-
atok666
őstag
válasz
Anubis_9 #33882 üzenetére
Nem attol fugg, hogy valaki amator vagy profi - inkabb attol, hogy mit fotozol. Egy profinak is eleg a Tamron, ha a tema nem kivan gyors telet, viszont az amator hobbifotosnak keves lehet, ha koncerteket, amator szinhazat vagy peldaul kosarlabdat szeretne fotozni vele.
Te tudod, hogy mire szeretned hasznalni - donts az szerintAtok
-
Throme
veterán
válasz
Én azért javasolnék egy próbát vásárláskor, mert az a fontos, hogy Neked mennyire használható, mennyire tetszik. Van aki ilyet használ és szereti, beszéltem már olyannal, aki több példány után inkább lemondott róla.
De ugyan ezt el lehet mondani a többi telére is.Kit érdekel mit mond rá egy profi?
Kit érdekelnek a profik?
Szerintem ne megfelelni akarj, hanem örömmel fotózni.
Ha majd eljutsz arra a szintre és lesz hozzá elég zséd, akkor lecseréled valami durvára, de addig biztos jó szolgálatot fog tenni. -
gab.m
senior tag
válasz
Az a "profi" akkor el is könyvelte magát, ha legagyizza. Ez a tamron egy igenis jó, nagyon jó teleobjektív, fantasztikus stabilizátorral, és jó képminőséggel. Ennél többre amatőr szinten nincs szükség, hacsak nem beltéren, illetve kevés fénynél szeretnéd használni, akkor javallott csak egy fényerős fix vagy zoom.
-
L4mie
veterán
válasz
Anubis_9 #33668 üzenetére
Jól javasolták, kezdetben bőven elég a 18-105, a 18-55 gyorsan kevésnek bizonyul.
18-55 + 55-200 ami elvileg jófajta lencse lenne mind2 csak azokkal sokat fogsz cserélgetni, mert hol ebbe az irányba nem elég hol abbaén 18-105 + kölcsön 70-300 al voltam néhány hétig, nem sokszor kellett a 70-300 2 hónap alatt kb 3x raktam fel, akkor persze jól jött
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz
Anubis_9 #23967 üzenetére
Mivel az objektívekről kérdeztél, ezügyben kotyognék bele, ami talán kimaradt az eddigiekben. Nem írtad miről váltasz tükrösre, de ha valami ultrazoom kompaktról, akkor a 18-105 zoomátfogását eleinte kevesellni fogod.
18-55: kb 3x-os zoom
18-105: kb 6x
18-55 + 55-200: kb 11x
18-55 + 55-300: kb 17xA 18-105 univerzális objektív, általános felhasználásra kiváló, nem kell cserélgetni az objektíveket, utóbbi két esetben pedig lényegesen nagyobb zoomátfogásod lesz, ám cserélgetni kell (mondjuk ez egy cserélhető objektíves gépnél kézenfekvő, de eleinte sokan ódzkodnak tőle)
Szerintem mind a négy objektív ugyanaz a kategória, nem is értem miért húzták le annyira a két telét... Mint ahogy azt sem értem, miért kell inden idetévedőnek egyből D90-et ajánlani ahelyett, hogy a kérdésére próbálnánk meg korrekt választ adni, de ezt hagyjuk...
-
aleister
veterán
válasz
Anubis_9 #23917 üzenetére
Veszprém?
Melyik boltban voltál?
Földim-e vagy?metron: Kiválasztod a témába vág radio buttont, az off részeket meg kijelölöd, és rátolsz egy off topic tagot
Apropó tévedsz: kézipoggyászként nem számít a súly, csak a méret és az összetétel. A poggyásznál számít a súly, ami légitársaság függő (általában 20kg). -
metron
tag
válasz
Anubis_9 #23922 üzenetére
"- kihajtható, eszméletlen részletgazdag kijelző"
Mint D5100 tulaj mondom. A kihajthatosag nagyon hasznos ha nem akarsz a foldre fekudni vagy tomeget fotozol felulrol.. Ellenben a kijelzo napfenyben max fenyeron se nagyon latszik. A video funkciok a Nikonoknal az AF gyengesege miatt egy nudli. A manual fokusz meg 5100nal nem nagyon hasznalhato, mert a kijelzon alig latsz valamit! NApfenyben garantaltan kozel semmit..
En egy cseppet megbantam a gepet, mert a video egy szempont volt. Meg gondolkoztam is, hogy eladom.(Mar nem fogom, mert megszerettem video nelkul). (De amit garantaltan semmi korulmenyek kozott nem vennek!Na az a D90
Akkora itt hype korulotte, hogy egy mlm bemutato elbujhat emellett.
)
Szoval ezerfele szempont, bemesz nehany boltba, megtapizod, megnezed es eldontod. Te fogod hasznalni es nem mas. -
Kleroo
veterán
válasz
Anubis_9 #23926 üzenetére
Ez itt a lényeg,hogy alig van.
A D5100 attól nagy szám,hogy megkapta a D7000 brutálisan jó érzékelőjét.
A "probléma" csak az,hogy a kis belépő D3100-as szenzora is remekre sikerült.
Emellett videózásra jobb a kihajtható,nagy felbontású kijelző miatt,és az 1080p@30 miatt.(De azt előre jelzem,hogy ne várj videókamerát.A minősége kiváló,de a használhatósága csak statikus témákhoz passzol)És asszem külső micet is csatlakoztathatsz.
Egy nagy előny van még,ami bizonyos embereknél akár kizáró ok is lehet. Ez a bracketing.(pl HDR képekhez kiváló találmány)A D5100 egy remek kütyü lett.A probléma a D3100 léte,ami sokkal olcsóbb és túl sok mindent tettek bele,azért szerintem jobb vétel.
Esetleg azt javaslom,hogy nézz meg D40-el készül képeket pl flickeren. Az a mai marketingháború tekintetében annyira gagyi régi,és elavult kaki váz,hogy kattintani is bűn vele. De érdekes módon ugyanolyannak fogod látni a képeket mint egy D5100 képét. És aztán ilyen aspektusban nézd a D3100 és D5100 képminőség béli különbséget
A lényeg úgyis a kiegészítőkön lesz.
Remélem tudtam segíteni.Én egy esetben vennék D5100-at: Ha nem akarnék canont,de kizárólag videózni szeretnék profi(bb) szinten.
szerk: Ha D5000 méretű jobb fogású vázra épült volna,és még kapott volna mondjuk egy finom kis commander funkciót,akkor sokkal jobb alternatívája lenne a D7000-D90-D3100nak.
-
Ijk
nagyúr
válasz
Anubis_9 #23926 üzenetére
A te felhasználásodat tekintve (portré, tájkép), szélesebb dinamikatartomány, kihajtható lcd. ezek azok amit észreveszel
D5100 vs. D90 esetében, pedig fogd meg a két vázat. Ha itt nem érzed melyik a nyertes, akkor nézz bele a keresőjükbe. Ha még mindig nem tudsz dönteni akkor zongorázz egy kicsit a kezelőfelületen. Ha még akkor is bizonytalan vagy, akkor nincs szükséged a D90-re, vedd meg a d5100-at
-
Kleroo
veterán
válasz
Anubis_9 #23922 üzenetére
- jobb képminőség, kevesebb zaj
pixelhajhászva fogod "észlelni". Én összehasonlítottam a D7000-et és a D3100-at.csak akkor látok különbséget,ha nagyon keresem 1:1ben.
Persze nem mondom,hogy nem jobb,csak nem ezen a különbségen múlik egy jó kép...
- kihajtható, eszméletlen részletgazdag kijelző
Ez egy nagy előny ha számodra fontos
- több fénykép egy akku feltöltéssel
Elhanyagolható,ez itt szerintem nem szempont.ügyes felhasználással többet ér az ember
- több fénykép/mp sorozatmódban
Gyanítom ez nem oly fontos.A D5100 nem egy nagy durranás a D3100 árát nézve. Persze vannak benne trükkös megkötések,amik lehet soha nem tűnnek majd fel.
-
Ijk
nagyúr
válasz
Látatlanba semmi esetre se vegyél gépet, fogdosd meg, tanulmányozd át a vázat. A d3100 egy jóval kellemesebb árú opció, szinte annyit tud mint az 5100 és egy 18-55-el kvázi fele annyiba kerül. A majd 100k-ból kifutja mellé egy 50 f1.8 +35 f1.8-as kombó is majdnem, és akkor világításon kívül elég jól el vagy látva tájképekhez és portrékhoz.
A d5100 szerintem az egyik legroszabb ár-érték arányú váz, de ebből nem fogok újra vitát nyitni.
A d90 egy középkategóriás minőségű, sokkal kellemesebb fogású váz, igazából minden info-t megtalálsz pro-kontra róla.Ha új, 3 év garis cuccban gondolkozol ezt a 3 vázat tanulmányozd át.
-
Kleroo
veterán
válasz
Egyébként,hogy ha inkább specifikációk terén nézzük a dolgokat. Miért választottad a D5100-at pl a D3100 ellenében? Mit tud,ami hiányozna a D3100ból.Mert fogásra,méretre egy kutya a kettő.A D90 pedig egy öregebb magasabb kategóriájú váz egyébként
szerk: D300 egy kezdőnek. Lollll
...Emese...
szerk2: Én csináltam képeket kiállított gépekkel(anyáztak is 3x,hogy na azonnal hagyjam ezt abba) A D90ben pl több mint 10ezer expó volt.... -
Kleroo
veterán
válasz
Anubis_9 #23914 üzenetére
Húú! mintadarabot én nem igen vennék.Ki tudja hány ökör/kisgyerek fogdosta már meg,és babrálta nem kellő módon.Akkor már vagy "hivatalosan" is használtan,jóval olcsóbban,vagy kicsit drágábban tényleg újonnan.
De mindenképpen menj el.A fényképezőnél fontos a fogás,de nagyon.Nyomkodj meg Canonokat is,hátha neked az a "mentalitás" áll jobban kézre. -
Ijk
nagyúr
válasz
Anubis_9 #23910 üzenetére
Hosszútávra a D90+18-105-öt ajánlom, de nem lesz fullHD videód.
Az lenne a legjobb ha mindkettőt alaposan megfogdosnád valahol, általában sokat segít, legalábbis sokkal többet mint a specifikációk böngészése.Kleroo: Mármint a műanyag szappantartó-filia? Hú, remélem nincs itt egy canonos sem
-
Kleroo
veterán
válasz
Anubis_9 #23902 üzenetére
Szia!
Attól függ a váz,hogy mire szeretnéd használni,milyen jövőbeni céljaid lesznek.
De ezt nem kérdezted.
Csak az obit:
Nekem volt: 18-55VR 55-200VR,és van 18-105VRMind3 objektív bestbuy.
Aki lehúzta az 55-200-at, az gyanítom nem használta még,vagy a legrosszabb teléje is 400ezernél drágább.(ami nem "üveg+fém&10kg" az nemjóóó effekt)
Az 55-200VR egy kiváló vétel. A 18-55 szintén király minőséggel bír. Egy baj van,ami a fotózási felhasználástól függ. Nálam az volt a rossz,hogy leginkább 20-120 között használtam a gépet,akár 1mp-es különbséggel.Ezért idővel őrjítő volt amikor 20.ára kellett cserélnem a 2 obit. Így végül váltottam a 18-105re,ami mellé idővel jön egy tele is.
18-55+55-200: pro:kiváló ár/tudás,kiváló képminőség kontra:cserélgetni kell őket
18-105 pro: kiváló képminőség,kiváló átfogás a mindennapokra kontra:rövidebb,és kicsit jobban torzít.55-300-al nem volt tapasztalatom.
Aktív témák
Hirdetés
- HPE Aruba PoE+ L3 switch raktárról azonnal elérhető!
- Samsung Galaxy A35 5G 128 GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD Intel ARC A770 16GB Rampage SHIVA 650W
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG STRIX G15 G513IH Gamer notebook - R7 4800H 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1650 4GB WIN
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest