- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Fotók, videók mobillal
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
Aktív témák
-
szeva000
addikt
válasz
Joccy88 #33972 üzenetére
elavult???Én másképpen közelíteném meg a dolgot....Ha már fejlődök és akarok még valamit,akkor melyik gépnek milyen a kezelőszerve,segédtárcsa......stb...(amik most nem bizta,hogy kell,de később megbánod ha nem lesz rajta)
azt tudom javasolni,hogy inkább ezeket helyezd előtérbe.Én 2tárcsa és státusz lcd nélkül már el sem tudom képzelni a gépet -
Kleroo
veterán
válasz
Joccy88 #33972 üzenetére
Az elavultsághoz:
Nem nagyon fog elavulni. Miért? :
Mert lényegében mindent tud ami szükséges egy jó obiparkkal.
Persze biztos lesz komoly fejlődés,ami munkára még mindig jól jön,de amatőr szinten már nem fontos. Vagy azt is mondhatnám,hogy ami most ,A4-ben levilágíttatva ütős,és alig bírod levenni róla a szemed,az 5-10 év múlva mitől lenne rosszabb a sárgulást leszámítva?D5100 és D90 két király gép. Az egyik modern kisebb váz ami IT oldalon erős. A másik öregebb felsőbb kategóriás,nagyobb váz,ami klasszikus fotós szempontokban erős.
-
Anubis_9
addikt
válasz
Joccy88 #33954 üzenetére
Mikorra tervezed? Én is hasonló cipőben járok, de nálam már letisztázódott, hogy D3200 18-105-öst vennék, majd valamikor később hozzá egy Tamron 70-300-at.
-
Kleroo
veterán
válasz
Joccy88 #33954 üzenetére
Szia!
Az objektívből a 18-105VR a tökéletes választás számodra. Egy tökéletes gyútáv. Remekül rajzol nyitva is. A VR pedig remekül teszi dolgát. Makróra viszont nem jó. Jóval drágább alternatívája a 16-85VR, árához képest nem igazán nyújt pluszt,sőt...
A váz neccesebb. A D3200 legfőbb ereje a 24MP,és a szuper videó. Azonban a 24MP-hez brutálisan jó obik kellenek,és amatőr szinten totál felesleges ekkora felbontás.(olyan 8-10 bőven elég szinte bármire) Valamint a video továbbra sem jó egy kamera kiváltására,csak beállított snittekre.
A fotózás mennyire érdekel?
Sokaknak az a legfőbb "baja",hogy beszippantja ez a világ,és sorra lépkednek felfelé a vázak ranglétráján. Az alsóbb kategóriás vázak sok korlátozást kaptak,amik többnyire egy laikus vásárlónak fel sem tűnnek,hisz a specifikációkba nehéz tetten érni. Én is így jártam.A két váz közül jelen esetben teljesen egyértelműen a D5100 a jobb választás. Nagyon jó kis váz.
De bedobnék 2 alternatívát: D3100 ami szintén szuper kis váz és spórolhatsz vele egy másik obira. A másik a D90 ami szerintem továbbra is a legjobb vétel egy haladó amatőrnek.Ez egy régebbi felsőbb kategóriás váz.A legjobb tanács: Fogdosd meg a vázakat élőben.
Esetleg érdemes használtan egy régebbi belépő vázat venni,és különösebb anyagi bukta nélkül kitapasztalni milyen szintű váz kellene majd. (ISO800ig pl ember legyen a talpán aki egy szépen utómunkázott,10x15-ben "előhívott" képről megmondja,hogy melyik készült D60-al,és melyik D3200-al.Sőt. Nem profi helyen "előhívatott" képeknél van hogy a kompakt és DSLR között is csak a bokeh árulkodik igazán... )
-
gab.m
senior tag
válasz
Joccy88 #33954 üzenetére
Napellenző adnak az objektívhez, szűrő meg szerintem fölösleges. Egy táska kijön 10e forintból, ergó van még 240 ezred elkölteni.
Én ebből (mai fejjel átgondolva) egy ilyen kitet vennék: [link] Nikon D90+18-105 VR, 230e forintért, de kisebb webshopokban 220ért is van, csak ott kérdés a hivatalos gari.
Ez egy nagyon jó felépítésű váz, ha ezt megveszed, évekig nem kell majd új gép vásárlásán gondolkodnod, rengeteg pozitívuma van egy D5100hoz képest, mint: nagyobb kereső, jobb fogás és kezelhetőség, 1/8000 záridő, vakukkal jobb használhatóság, autofókusz több objektívvel, stb. stb.
A D5100nak négy előnye van: jobb szenzor, kihajtható kijelző, jobb videó, és 18-105el vásárolva 20-30ezerrel kevesebbe kerül[link]. Minden más téren bucira veri a D90.
Nagyjából ennyi. Amúgy ha 18-105öt veszel, azzal az objektívvel nagyon elégedett leszel, nem is nagyon kell mellé más, csak egy 1.8as fix objektív. -
szeva000
addikt
válasz
Joccy88 #33954 üzenetére
sztem mindenféleképpen a 18-105-el vedd.
A 18-105 mellé kezdésnek gyakorolni veszel egy közgyűrűsort,mint én anno és kihúzol vele bőven annyi időt,hogy keresel egy jobb makróobira valót.
ez pl 18-105+12mm-es közgyűrű: [link]
Jah..és nesa ajánlata lenne a korrekt egy D90+ 18-105...ajánlani tudom én is a d90-et -
A Zéé
addikt
válasz
Joccy88 #33954 üzenetére
Hát pedig kitobi szinten mindkettő elég jónak számít.
A 18-105 a sokoldalúbb egyértelműen. Makrózni viszont egyik se. Portrézni a hosszabb (értsd 80 és feletti) gyutáv miatt inkább a 18-105, de szép háttérmosásos portrék azzal se lesznek. Arra egy 85/1.8G kell, de legalább egy 50/1.8G ezekhez a vázakhoz.
Én a 18-105-ös obival venném bármelyiket is, vagy ha külön váz + külön obi, akkor Tami 17-50/2.8, vagy Sigma 17-70/2.8-4.0 obikat nézném, ha jobbat szeretnék a kitobinál.
Bár így azért a max 250 csak használt cuccokból áll meg.
Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! ASRock B85M Pro4 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP EliteBook 845 G10 - Ryzen 5 7540U I 16GB I 512SSD I 14,1" Touch I Cam I W11 I NBD Gari!
- Konica Bizhub C220 - A3 fénymásoló
- AKCIÓ! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest