Hirdetés
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Mától kapható az EarFun Clip 2
- Májusban már megérkezhet a Xiaomi 17T
- Yettel topik
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
Új hozzászólás Aktív témák
-
petipetya
nagyúr
válasz
egykettő
üzenetére
Szerintem egy borotvaéles kést kellett volna venned, emellett az élezéssel foglalkozzon a leendő gazdája. Minden más esetben ott az üröm az örömben:
- ha életlen kést adsz, azzal nem sokra megy
- ha megélezteted valami kóklerrel, akkor annak látszatja lesz a pengén
Előbb-utóbb minden kést birtoklónak el kell jutnia oda, hogy meg tudja fenni a saját, vagy az ajándékba szánt késeket úgy, hogy az esztétikailag is rendben legyen. -
egykettő
aktív tag
ebből a böker márkájúból megfogdostam többet is jóval drágábbakat is meg olcsóbbakat is, egyik se lötyögött.
lugosi: akinek viszem se ért igazán a kesekhez, szinte biztos hogy nem élezett még, most kezdődött a késvonzalma és mivel vidéken él félek kevesebb is a lehetősége jó szakít találni. garcia66 által [linkelt] ember jó lehet google vélemények alapján is, egy valaki adott csak egy csillagot de ott érzésre a vásárlónak nem volt igaza.
-
H-Zol
őstag
válasz
egykettő
üzenetére
Nekem is van már jó pár éve egy No Name Kínai rugós bicskám , azt meg tudom húzni de viszont akkor roszúl nyílik, vagy egyszerűen nem nyílik egészen ki , úgyhogy muszály neki hagyni egy pici lötyögést !
Márkásabb ilyen rúgos bicska még nem volt a kezembe de gondolom azoknak is van egy minimális lötyögése !! -
válasz
egykettő
üzenetére
Szerintem ajándékot ne éleztess, kapja meg az illető gyári állapotban és majd ő eldönti hogy akarja-e élezni. Sajnos rengeteg a kókler ebben a témában azok között akik élezéssel foglalkoznak. A megajándékozott nem tudja esetleg maga megcsinálni? Én nem szeretném pl ha valaki más élezné valamelyik késemet.
-
egykettő
aktív tag
Gyárilag az olcsóbb spyderco kések mocskos élesnek tűntek, néztem még a Böker Plus Strike Spearpoint-ból több darabot is, de mind életlen volt és mindnek lötyögött a pengéje, sajna meg se bírta húzni az eladó, nagykár mert egyébként ez tetszett a legjobban.
gyapo11, garcia66: köszi a válaszokat, sajna szombatra kéne így ez bekorlátozza a lehetőségeket. De már az is segítség hogy azt mondjátok akárkire nem lehet rábízni mert elronthatják. -
egykettő
aktív tag
Sziasztok!
Vettem egy CRKT Shenanigan Maroon kést (ajándékba lesz), de úgy érzem lehetne kicsit élesebb, hol tudnám Budapesten rövíd határidővel megélezteteni? Mister Minit talán? vagy ennél profibb szakembert igényelnek a zsebkések? -
-
garcia66
tag
Sziasztok!
Két kés között vacillálok... Az egyik a Kershaw Norad 5510,a másik a CRKT 7920.
Árban szinte egyformák most. Van esetleg tapasztalat, ötlet, vélemény valamelyikkel kapcsolatban?
A választ előre is köszönöm.
Üdv. -
válasz
erik365
üzenetére
Ez nagyon jó. Végre egy ízléses, üde színfolt a sok "taktikai" és egyéb förmedvény között, amik mostanában kijönnek bicska címszóval. Így első ránézésre keresve sem találok hibát benne, mindenhol visszafogott és funkcionális, és az elmax penge magáért beszél. Kiváló darab, végre nem valami bohóckés.
-
H-Zol
őstag
válasz
Lacerta
üzenetére
Neked is köszönöm
Akkor a lényeg, hogy benne van az elfogadható, megfizethető kategóriában !
Régebben én is ismerősök is rendeltünk kinából, igaz semmi pénzért de azok minősíthetettlenek, aki élezte az is azt mondta, hogy többet ne vigyem oda mert nem kínlódik vele , jó lett sár pucolónak
-
-
Lacerta
aktív tag
-
csibe1
veterán
A link nem jó, de nem gond.

Böker, többet én se tudok róla.
Böker"Az első osztályú kések gyártásának nagy hagyományával rendelkező német Boker gyártó késeket hoz forgalomba és megfizethetőbb termékeket kínál a Magnum by Boker márkanév alatt.
A Magnum kések minden korosztály számára vonzóak, klasszikus kivitelű modelleket kínálnak fa fogantyúval, modern kivitelű kések, kések a mentőknek, kések vadászoknak és dobókések. A Magnumnak sok éves tapasztalata van a kardok és katanák gyártásában is, amelyeket nagyon kedvező áron kapnak."A többiek majd mondanak rá valamit., hátha volt már ilyen Magnum késük.
-
gyapo11
Topikgazda
Hasonlót csináltam én is, csak nem a gépre tettem tárcsákat, hanem csavarra és azt fogtam be fúrógépbe, 1000-es papír az egyiken és filc+paszta a másikon. Jó az eredmény csak nem szép, szabad kézzel nem tudom olyan egyenletesen vezetni a kést, hogy szép egyenletes legyen az élszalag. Meg azóta itt van a csiszolószalagos gép amihez csináltam 15 fokos sablont, már ki se megyek a műhelybe élezni.
-
H-Zol
őstag
Öreg két korongos köszörűből , házilag csiszoló papíros élezőt csinál , de nézzétek meg [link]
-
H-Zol
őstag
Egyik ismerősöm ezt a [link] bicskát nézte ki magának, nem nagy igényű, zseb késnek de főleg munkahelyen evéshez használná , szabad ezzel foglalkozni
Az oldalon úgy írja, hogy nincs raktáron 1-4 hét de most akciós, ha megveszem neki akkor ebbe az árba 1-4 héten belül szállítják ! -
Arcsi93
csendes tag
Esetleg van valaki aki eladna valamilyen bőrdarabot ?
-
-
gyapo11
Topikgazda
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Nekem is egy nadrágszíj szolgál fenési célra, szó szerint az utcán találtam eldobva, tönkrement a csatja.
-
-
gyapo11
Topikgazda
válasz
Arcsi93
üzenetére
Ha a csupasz bőrön akarod fenni, akkor a ló valamelyik részéről származóról volt korábban szó, hogy kovaföld vagy mi a szösz van benne azon a testtájékon, és az fen. De aműgy meg bármilyen bőr jó, ha használsz hozzá valamit, polírpasztát, gyémántpasztát, hamut, csiszolóport, ezeknél a bőr csak hordozó réteg, nem túl kemény, nem túl puha, pont jó.
-
Arcsi93
csendes tag
Tiszteletem mindenkinek!
Kés élezéssel foglalkozom és bőrt keresek a sorja eltávolitásához .
Sajnos nehezen találok vagy nem árulnak vagy velur bőrt árulnak vagy valamilyen mást (
viszont a natúr marha növényi cserzésü bőr az jó ?
Vagy valaki tudja hol tudnék bőr darabot vásárolni? -
törölt tag
Melós bicska
-
-
Grave_444
nagyúr
válasz
üzenetére
Azóta csökkent a Rubato ára.
Maga a zár és nyitás nekem is vonzó.
Viszont ez még mindig kissé nagy nekem, nem ilyet keresek.
Köszönöm szépen mindegyikőtöknek az eddigi segítséget.
Írok majd pár sort vásárlás után, egyelőre még agyalok rajta.(Ha olvassa az a moderátor a topikot, aki múltkor kiszúrt, ezúton elnézést kérek tőle a hozzászólásom miatt, nem szándékos volt a szabálysértésem. Ha valaki úgy jelentett, akkor neki nem üzenek semmit.)
-
válasz
Face8814
üzenetére
Ezekről a mostanában fejlesztett új típusú késacélokról általánosságban el lehet mondani, hogy a forgalomban lévő késkínálat 0,001 %-ában használják őket, így alig van velük valós gyakorlati tapasztalat.
Ez érthető is, hiszen a 20-50 éve gyártott késacélok is tökéletesen lefedik a szóba jöhető felhasználási területeket. A szerszámacélok tekintetében van értelme a folyamatos fejlesztésnek, viszont a rugóacélok, vagy méginkább a késacélok tekintetében egy-egy új acélfajta kifejlesztése és bevezetése 95 %-ban csak marketing okokból történik.
Arra a célra, hogy egy késpenge egyszerre szívós, kemény, éltartó is legyen már évszázadok óta használják a laminálás módszerét, ez sokkal olcsóbb módszer, mint ha olyan acélfajtát szeretnének kifejleszteni, ami egy anyagban egyesíti ezeket a tulajdonságokat.
De aki egynemű acélból akar ilyen pengével rendelkező kést, az támogassa a fejlesztők munkáját és nyúljon nagyon mélyen a zsebébe a kés megvásárlásakor

-
törölt tag
-
Grave_444
nagyúr
válasz
Szulita28
üzenetére
Ezek nem tetszenek annyira.

_Harcos Nem lényeg, 15 ezret biztos nem adnék érte pluszba.
Nekem is ezt mondta ismerősöm, hogy télen nem ajánlja.lugosi Végül is jogos, de ezzel az utánajárással már több időt szántam rá, mint amennyit kellett volna. Van helyben Extrametál, ahogy nézem az országos lefedettséget ez kiváltság.
Ott van pár Spyderco, megnézem őket, bár ránézésre nem fogom tudni pontosan melyikek. -
törölt tag
válasz
lugosi
üzenetére
A baj az, hogy az éle is rozsdásodik. Amíg télen semmi bajom nem volt a D2 élével, ezzel szemben nyáron azt is hetente éleztem. Engem nagyon idegesített a dolog. Semmit nem vágok vele és nem olyan borotva az éle mint pár napja? Nem értettem a jelenséget. Nagy megkönnyebbülés volt rájönni, hogy elrohad az éle. Azota nem használok D2-őt. Még télen se.
-
Szulita28
senior tag
válasz
Grave_444
üzenetére
Mindennapi használatra - a te igényeidnek megfelelve - szvsz a Fox Core-nál nincsen jobb. Kiváló acél, jó és stabil zár, ergonomikus markolat (a kis méretű kések egyik hátránya a kicsi és foghatatlan markolat). Árban is még belefér.
Az FRN nem jobb vagy rosszabb a G10-nél, hanem más. Igénytelenebb, kopogós, de ha nem zavar ez, munkakésre tökéletes borítás.
Nézd meg még a Böker Little Friendet. Az sajna sokkal drágább már, viszont egyszerűen tökéletes (lenne) arra, amit keresel. -
Face8814
őstag
válasz
üzenetére
Köszönöm.
Elég informatív és hasznos írás, valami ilyesmit kerestem.
Érdekes ez az új MagnaCut acél. Megnéztem a kifejezetten erről szóló cikkét is az illetőnek és gyorsba rá is kerestem az ezzel gyártott késekre. Nem olcsók és ahogy látom még közel sem terjedt el teljesen a gyártók között. Azért megnéznék egy ilyen pengét élőben is...
-
Grave_444
nagyúr
válasz
Fred23
üzenetére
Igazából egy ismerősöm miatt kattantam rá a témára, egyébként nem használtam napi-heti szinten sem bicskát. Baby Bantert ő hozta megmutatni, de sajnos akkor nem csaptam le rá és már eladta. Szóval elég ekkora nekem.

lugosi Köszönöm az infót.
_Harcos
Szóval a két linkem minőségre kb megegyezik, értem.
Elemntum nyitása, esetleges rozsdásodása és a mérete sem tetszik.
Igen, 30-ért vehettem volna az említett ismerőstől. Tegnap elhozta személyesen.D2 sem rozsdamentes, az nem kéne, olyanom volt a QSP.
Összességében a leírtak alapján akkor úgy néz ki a Baby marad a befutó.

Én kissé laikusként csak utánaolvasni tudok, személyes tapasztalatom nincs ezekkel a darabokkal, viszont 3-4 nagyobb webshop teljes kínálatát végignéztem.
Az hogy a 2 linkemen különböző színű a penge gondolom a minőséget nem befolyásolja. -
válasz
Fred23
üzenetére
Ja úgy igen, én bicskával kenyeret szelni nem szoktam. Reggelizéshez van egy 8-as opinelem, az nagyon hozzám nőtt, de általánosságban mindenhez amihez bicska kell, ahhoz ezeket a kisebbeket használom, nem tudom miért, így alakult ki, ezek kényelmesek. Meg elfogadottabbak is, például egy áruházban ha ki kell bontani valamit, üdítők zsugorfóliáját értem ez alatt meg ilyesmi (hogy ne az ujjammal kelljen lyukasztgatni meg tépni), arra is egy ilyen kisebb pengés bicskát vesz elő az ember, akkor nem rebbennek szét körülötte a vásárlók. Jó, mondjuk egy 8-10 centis penge se egy bozótvágó, az is igaz.
Szóval nálam ha valamihez nagyobb kés kell, az általában már fix pengés. Nálam úgy alakult hogy van egy kihagyás, ha bicska akkor ezek a 6 centi körüliek, ha nagyobb akkor vagy olyan 10 centi körüli de ezt inkább kicsinek érzem (mora), vagy inkább a 14 centis puukko. A legjobb párosítás így a 6 centis és a 14 centis kés. -
válasz
FBLLMAG
üzenetére
A CC4 mellett / helyett a DC4-et is érdemes meggondolni, attól függ hogy mennyire tompa, milyen gyorsan kell élezni stb. Jók ezek az élszöges élezők (nekem gépi nincs, csak lansky turn box meg spyderco sharpmaker), de a sima kővel nagyon kevés kivétellel mindent meg tudok csinálni. A kivétel is inkább a fogazott él, ahhoz kell más.
-
Face8814
őstag
Sziasztok!
Tudtok esetleg linkelni vagy adni egy olyan leírást, ami összehasonlítja az általánosságban használt, legelterjedtebb acélfajtákat éltartás, keménység, rozsdásodás ... stb alapján?
Próbáltam keresni ezzel kapcsolatos anyagokat, de elég laikus vagyok a témában, így valami szájbarágósabb magyarázatnak örülnék
Leginkább az érdekelne, hogy a CPM S30V, S35VN, S45VN, S90V és S125V között mi a lényegi különbség.
Láttam, hogy bizonyos Spyderco modellek készülnek/készültek szinte az összes fenti acélból gyártott pengével és szeretnék tisztában lenni az ezek közötti különbséggel.
Vettem most én is egy Para 3-at és azt gondoltam (és a leírások alapján is úgy láttam), hogy S30V pengével kapom, de S45VN-el érkezett. Ez most akkor jobb acél?
-
válasz
üzenetére
A Nitro-V-nek jobb az éltartása, mint a 8Cr13MoV-nak, elérheti akár a 154CM-ét is. És igen, a D2-vel szemben a Nitro-V nem rozsdásodik, és nem is olyan törékeny. (Kedvenc acélom.)
Legjobb lenne talán egy Button Lock Ementum II, csak még sok nevesebb webshop azt nem árulja (de 2-3 hét múlva már tuti lesz kábé mindenhol).
Illetve sokan kedvelik a D2-t is, kis odafigyeléssel nem lesz rozsdás, és aki nem feszegeti a pengét, annak el se törik. Több helyen olvastam, hogy ennek az acélnak is vannak rajongói, elég szubjektív dolog.No és persze jó lehet a Baby Banter is, ha bírja azt a méretet.
-
törölt tag
válasz
Grave_444
üzenetére
Éltartás szempontjából a 154CM a jobb választás. A Nitro-V és 8Cr13MoV kb. ugyanolyan ebből a szempontból. Az Elemntum jó választás ha szereted a flippert és nem zavar, hogy rozsdásodik az éle, bár ez inkább majd a hőségben fog előfordulni.
Az én tapasztalatom az, hogy se az Ambitious, se a Persistence nem nyílik olyan szépen mint a Tenacious de az már nem legál méret. Több helyen láttam, hogy kiesett a csavar ebből a Spyderco-ból. Talán itt ezen a fórumon is volt ilyen. Nem emlékszem, hol olvastam.
A Rubato-ról annyit tudok, hogy a Kizer gyártja és az "Axis lock" a Benchmade megoldásánál is jobb. -
válasz
lugosi
üzenetére
Lehet, idővel én is hozzá tudnék szokni az ilyen kicsi pengéhez, de jelenleg az ideális EDC pengehossza számomra valahol 8-10 centi körül van. Szóval ha éppen szempont a legál méret is, nekem marad az, hogy annak a tetejét keresem.
Egyébként nekem is tetszik az a Spyderco, ahogy a Baby Banter is, csak ne kelljen velük kenyeret szelnem.
-
FBLLMAG
senior tag
Bicskára elég a Fälkniven CC4 is esetleg a Worksharp Guided Field Sharpener. De a még egyszerűbb Work Sharp EDC Pivot, vagy a Work Sharp EDC Pivot Plus is megteszi. Esetleg a profibb precíziós szerkezetei közül is válogathatsz. Másik árban elérhető élező gyártó a Lanski. Ennek is van rengeteg terméke. Én ezek közül válogattam össze magamnak 1 készletre valót.
Az apróbbak közül pedig beszereztem a Blademedic és QSHARP modelleket.
-
válasz
Grave_444
üzenetére
Nekem ezek közül a spyderco van, nagyon bevált a mindennapokban. Viszont a másik kés úgy látom jobb acéllal van szerelve, és valamivel drágább is.
Fred: nekem ennek a spyderconak a mérete annyira bevált a mindennapokban, hogy vettem egy hasonló méretű fix pengés kést is, nagyon jól elvagyok velük. -
válasz
Grave_444
üzenetére
Használtál már olyan rövid pengés kést, mint amilyen a Baby Banter? Ha igen, és nem volt vele problémád, akkor nyugodtan megveheted, de ha nem, szerintem próbálj ki egy hasonló méretű kést még vásárlás előtt, nehogy csalódás legyen a vége. Az az 5,9 cm-es penge NAGYON kicsi, rengeteg kompromisszumot igényel, nem való szerintem egy halom hétköznapi dologra.
8 cm-es pengehossz alatt stonewashed pengével -ha ez tetszik-, szerintem jobb ajánlat a legtöbb ember számára valamelyik Elementum.
Pl. Ő, vagy Ő, netán Ő. Ez az utolsó van kékben és narancsban is.
Ez persze csak 1 vélemény, de én tuti tartanék attól, hogy az az 5,9 centis penge zavaróan kicsi a legtöbb hétköznapi dologra. Akár csak felvágni egy zsemlét. -
Lacerta
aktív tag
válasz
lugosi
üzenetére
Igazad van.
A magyar szabályrendszer jellemzően tiltás alapú, bármilyen területet nézel.
Ennek az az oka, hogy sokkal egyszerűbb, kevesebb felelősséggel jár ( és kevésbé erőforrásigényes ) mindent kategorikusan megtiltani, mint józan paraszti ésszel szabályozni, és azt viszont kőkeményen betartatni. -
H-Zol
őstag
válasz
gyapo11
üzenetére
Értem, akkor nem a legjobb megoldás ! Csak belefutottam a videóba és gondoltam ti itt jobban tudjátok, mert én nem értek hozzá, van itt a faluban egy idős bácsi ő hozzá viszem el !
Állandó munkája van , minden elezést meg csinál !
Tovább olvasgatok, mert szeretnék egy kést és egy bicskát vásárolni, ha fel akadok majd jövök a kérdésekkel !! -
Grave_444
nagyúr
Sziasztok!
Kinéztem pár kést, segítséget kérnék a választásban.

Mindennapi használatra kéne, lehetőleg 5-7cm pengével, de mindenképp 8 alatt.
QSP Penquin volt az első komolyabb, annál kényelmesebb legyen.
Árban max 30-35k, de ha van best buy kicsit többért megfontolom.Alapjában véve CIVIVI Baby Banter tetszik, abból is ez a 2 változat. [link] [link]
Spyderco Ambitious Lightweight Black milyen vele szemben? [link]
FRN markolat rosszabb a G10-nél? Képeken kicsit gagyinak tűnik ez a gumis műanyag.
Esetleg Oknife Rubato 3 ? [link] 30-ért kapnék.Ami a lényeg, ha már ennyit szánok rá tartós legyen.
Más alternatívát is szívesen hallgatok. Ha a kinézett darab rendben van arra kérnék megerősítést.
-
gyapo11
Topikgazda
válasz
jozsi252
üzenetére
Szuper. Nekem egy egyszerűbb szalagos gépem van és volt valaki akinek olyan a gépe, hogy vízszintesen fut a szalag, és mind a hárman megelégedéssel használjuk. Szóval szalagos csiszolóra fel! A szalag nálam is gond lehet, ebben a szélességben és hosszban nem nagyon találtam, igaz még annyira nem sürgős mert keveset kell használni.
-
jozsi252
veterán
Sziasztok
Csupán egy kis rövid beszámolót írnék egy élezőről. Május közepén vásároltam a Bladeshop-nál egy Work Sharp Knife and Tool MK2 élezőt. Nagy reményeket fűztem hozzá hogy végre lesz egy jó élezőm. Sajnos több fajtát kipróbáltam de mondhatni hogy hulladékok voltak. Viszont ez nagyon jó vétel minden egyes forintot megért. Végre itthon minden kés éles, és még egy aránylag rossz éllel rendelkező kést is nagyon gyorsan élessé lehet tenni.
Volt olyan kés ami annyira csorba volt hogy a P80-as szalaggal kellet neki esni, aztán P220, majd egy P6000 a végére. Hibátlan lett a kés utána. Miután 1-1 kést megcsináltam vele és kialakult az új élszalag a megfelelő élszöggel, utána már könnyű karbantartó élezést csinálni. Nagyjából 3-5 húzás minden oldalon a P220 majd a P6000 szalaggal és hibátlan lesz a kés.
Pár perc alatt meg van az egész folyamat.
Gyárilag 2db P80 2db P220 2db P6000-es szalag járt hozzá, és még mindig ezeket használom. Bár a P220-ból tervezek egy 6-os pakkot rendelni mert az kellene már, viszont az elhasznált szalagokat nem szabad kidobni mert polírozásra egy sokat használt P220-as szalag tökéletes!
7-8 kést tartok folyamatosan élesen az élezővel, szóval a szalagok jól bírják nagyon. Nem olcsó, mivel most itthon 57-58 körül van ha jól rémlik, de megéri ez a szalagos élező nagyon! Remélem segítettem valakinek a kis írásommal aki elgondolkozott már rajta.Rengeteget keresgéltem utángyártott szalag után de egyszerűen nem találtam hozzá megfelelőt. Még ha méretbe lenne is de sajnos nem annyira hajlékony hogy tudja forgatni a gép. Szóval sajnos marad az eredeti nagyon drágán.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Házimozi belépő szinten
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Windows 10
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Jelentősen meglazítja a gyeplőt a Windows 11 frissítéseknél a Microsoft
- Hálózati / IP kamera
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Ingatlanos topic!
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Eladó Vivo Y19S 6/128GB fehér / 12 hónap jótállás
- Keresünk iPhone 13/13 Mini/13 Pro/13 Pro Max
- Lenovo T490S i5 8365U, 16GB RAM, 256GB SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- BESZÁMÍTÁS! nVidia RTX 3090 24GB Founders Edition videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S23 Ultra 8/256GB Cream használt, karcos kijelző 6 hónap garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Előbb egy élezőt ajándékba, az otthoni késeken be gyakorolja, és utánna jöhet az ajándék bicska

ez