Új hozzászólás Aktív témák
-
ftc
nagyúr
válasz
Szilágyi84 #3712 üzenetére
Én fém csöveket csavarozok össze... Alul felül drót kihúzva s madzaggal a három rész összekötve... Olcsóbb s szépen felmegy 2m magasba is a paradicsom..
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Szilágyi84 #3720 üzenetére
Ha zárt zacskóban vagy dobozban van száraz helyen, akkor nem lesz semmi baja. Arra figyelj, hogy gyerek vagy kutya ne érje el.
-
lemmy71
őstag
válasz
Szilágyi84 #3722 üzenetére
Megy a hatalmi harc a műtrágya szektorban, Bige háziőrizetben nem csodálkozom a készlethiányon.
Szerintem nem szüntetik meg a Genezis márkát, jól bevezetett termék és sok új anyaggal is ott vannak a piacon. -
lemmy71
őstag
válasz
Szilágyi84 #3720 üzenetére
Rakd nejlon zsákostól egy műanyag festékes vederbe aminek megvan a teteje, úgy évekig bírni fogja, lényeg hogy na nagyon érje levegő, mert beszívja a párát. Nem tudom mekkora a kerted de tíz kiló nem olyan sok. Ha van füved akkor egy keveset feloldasz 10 - 15 liter vízben és korán reggel lehet a füvet locsolni, nagyon meghálálja majd
Én cirka 400m² -n kapásból elszórok 10 kg -t, fűre fák tövébe rózsák alá stb. utána alaposan belocsolom. -
justmemory
senior tag
válasz
Szilágyi84 #3718 üzenetére
Meg is van, köszi.
-
justmemory
senior tag
válasz
Szilágyi84 #3716 üzenetére
Esetleg tudsz küldeni linket? Az 50 db-os nekünk simán játszik.
Annyi még, hogy nyilván le kell nyomni a talajba, én 20 cm-t nyomtam le, lehetőleg a tőhöz minél közelebb, különben eldől (így is picit...). Ahogyan nő a pari és szeded le a kacsokat, közben érdemes a szárat ehhez a karóhoz is hozzákötni lazán (hogy tudjon mozogni, különben a növekedés és az esetleges mozgás miatt elnyíródik a szár). Nyilván nem lesz 180 magas a parid, de nálunk mondjuk a mennyiség kárpótol. Egyetlen hátránya ennek, hogy időben jó eséllyel egyszerre lesz sok parid, aztán leterem az összes, míg ha magasabbra tudna menni, akkor időben is tovább tartana a "szezonja". Megoldás lehet rá, hogy a letördelt kacsokat árnyékos és nedvesen tartott helyen ledugod a földbe, gyökeret ereszt és kész is a palánta
-
justmemory
senior tag
válasz
Mi tavaly 3-at vettünk próbaképpen, bevált nagyon, idén már csak ilyet fogunk használni nagyobb részben (80 db azért tetemes költség lenne...).
Nem forrósodik fel, nem égeti meg a növényt -
Dorian
félisten
válasz
Ez fèm lèvèn a napon nem forròsodik fel ès ès ègeti meg a paradicsom szárát?
-
lemmy71
őstag
válasz
Szilágyi84 #3667 üzenetére
Az hogy felemeled a vízgyűjtőt egy két méterre az még kevés
10 ezerből hogy mi is jönne ki az megint táv fogalom, először is mit akarsz (csepegtetőt csövet vagy szalagot, párásítót, stb.) na meg ugye mekkora területet akarsz öntözni. Csapadék víz nagyon jó öntözésre de mivel nyáron van hogy két havonta esik, így egy kert öntözésénél pillanatok alatt eljátszod a vizet. Amúgy sejtem hogy mit is akarsz de azt szivattyú nélkül csak gravitációs módon nem lehet kivitelezni. Nem kell ipari méretekben gondolkozni, 10 ezerért már szinte kapsz egy új szivattyút is ami neked elég lenne, de használtban is komoly választék van.
A felszín feletti csepegtető csövek, átmérő és osztás arányában olyan 75 - 200 ft/fm közt vannak. -
inf3rno
nagyúr
válasz
Szilágyi84 #3667 üzenetére
10 méter magas víz oszlop ad ki 1 bar nyomást. Akkor mégsem emlékeztem rosszul, hogy passzívan nehezen megvalósítható. Mármint a 0.5 bar-os rendszerekre is kell legalább 5 méter magas vízoszlop, ha passzívan akarom csinálni. A másik lehetőség, hogy sújt teszek rá, mint egy présnél. Gondolom az összes ilyen valami apró szivattyúval van megoldva, ami állandóan jár, és ad egy kis extra nyomást, vagy a vezetékes vízre van kötve, ami alapból nyomás alatt van.
-
lemmy71
őstag
válasz
Szilágyi84 #3627 üzenetére
A nyolcvanas évek vége felé vett kettőt belőle fater, mindkettő 3,5le eredeti amcsi briggs motoros volt, most adtam el az egyiket mivel már csak én használom. Olyan volt mint az új, (kivéve a külső kissebb kopásoktól) de motorikusan és maga a kapa hajtása is kitűnő állapotban volt. Nem is alkudtak azonnal egy nap alatt elvitték 45ezer. A fiatal srác aki megvette, még vagy 30 évig vidáman használhatja, ajándékba adtam hozzá egy szentkirályi fűnyíró adaptert is
Ha két héttel hamarább teszed fel a kérdést, akkor ezzel a géppel nagyon jól jártál volna
Ehhez hasonló gép volt csak az enyém 3.5le és krómozott szarvval, de a hajtás pont ez a robi 56 volt. Egyetlen gyenge pontja a csoroszlya tartó vég könnyen eltörik ha hirtelen egy nagy gyökeret fogsz vele. De ahogy látom ez is át van már alakítva meg van vasalva, egyszerűen megerősíthető egy darab 5 -ös lapos vasat kel köré hegeszteni. Ami még tönkre megy a főtengely szimering de azt is tíz év után cseréltem itthon, nem egy nagy tétel 600 forint. Plusz 3 - 4 évente ha sokat használod akkor a centrifugál kuplung pofákat és a két kis rugót kell cserélni, szettben cirka 1200 forint és tízperces munka -
lemmy71
őstag
válasz
Szilágyi84 #3620 üzenetére
Ezeket az új csilli villi hulladékokat felejtsd el néz körbe a jogfogáson és olyan 4,5 lovas briggs motoros szentkirályi RK gépeket keres, cirka 40 - 45 közt már találsz
#3615 Valdi
Biztos jó lehet az is, de hála istennek nagyon jó barátom a helyi marhatenyésztelep elnöke, úgy hogy van bőven igazán jó anyagKét évente a fák tövéhez ások be pár lapáttal, de erre az évre tervbe van az előkert újra füvesítése, ott tellibe szórom majd a talajt és berotálom.
-
ftc
nagyúr
válasz
Szilágyi84 #3620 üzenetére
NEkem Szentkirályi Quantum 60-am van... 5 éve megy gond nélkül...apámnak Honda motorral ahsonló öregebb változat is gond nélkül megy. Alaktrészek kaphatók... [link]
-
Vladi
nagyúr
válasz
Szilágyi84 #3616 üzenetére
Az tényleg: marhajó.
nézd meg azért a használatiját és vagy 3 éve szórom.
(#3617) Dorian:
Az egy jókis földterület akkor, ne foszd ki s akkor sokáig jó lesz.
-
Dorian
félisten
válasz
Szilágyi84 #3608 üzenetére
Èpp most török fel sosem használt földterületet vetemènyesnek (gci melòs). De látom a földben pl. a gilisztákat, eszembe nem jutna kinyìrni őket.
-
Rive
veterán
válasz
Szilágyi84 #3606 üzenetére
...a föld fertőtlenítésre sót és meszet használ valaki ?
Fertőtlenítésre alkalmas mennyiségben ezek már mindenképpen ártalmasak.
Más oldalról viszont mértékkel mindkettő hasznos tápanyagpótlás lehet.
-
lemmy71
őstag
válasz
Meszet szórhatsz bele de azt is jobb ősszel beásni és ilyenkor tavasszal átrotálod, de fertőtleníteni teljesen felesleges ha nincsen gond. Max szórd meg egy kis műtrágyával és rotáld be vetés előtt, de szerintem az olcsóbb NPK -val is ugyan ezt a hatást éred majd el
Ha kellett talajt fertőtleníteni akkor én Basamid -t használtam, rászórtam a fellazított talajra egy kicsit meglocsoltam és azt a területet leterítettem fekete fóliával. -
Dorian
félisten
válasz
Mièrt kell a talajt minden különösebb ok nèlkül fertőtlenìteni?
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Szilágyi84 #3514 üzenetére
Bepróbálkozok én is vele akkor. Esetleg tudsz ajánlani fajtát?
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Szilágyi84 #3497 üzenetére
Nekünk is csak egy színű van belőle, nem is tudtam, hogy létezik több színű változat. A Kiskunságból hoztuk, az se volt valószínű, hogy bírni fogja ezt a klímát. Ott gyakori növény, nem tudom, hogy oda őshonos e, de azon a környéken keresgélnék a helyedben, ha arra jársz. Azt hiszem tőről szaporítható leginkább és talán savanyú talajt szereti.
Nem ilyesmi, amit keresel? [link] Esetleg próbálj üzenetet írni neki, hátha tudsz szerezni. Itt van még hasonló, de nem kapható most. [link] Máshol talán van ugyanebből, de érdemes lecsekkolni, hogy ezek egyáltalán létező boltok e, vagy átverés: [link]
-
Dorian
félisten
válasz
Szilágyi84 #3491 üzenetére
Mi is akartunk, de állítólag a szeles helyet nem szereti, ill. a savanyú talajt meg igen. Nos, nálunk első van, második nincs
-
justmemory
senior tag
válasz
Szilágyi84 #3412 üzenetére
Hmm... 40 valóban soknak tűnik
Lehet én értettem félre, megkérdezem majd.
Hát ugye 1 kg-ot ha kiszárítasz, kicsumázol, stb., akkor ezek szerint az ennyit jelent. -
justmemory
senior tag
válasz
Szilágyi84 #3251 üzenetére
Szia,
nem felejtettem el, csak most tudtam megkérdezni. Tehát: fűszerpaprika esetében saját tapasztalata, hogy ha nagyon jó a tő, akkor kb. 40 csövet tud adni. Daráláshoz úgy számolj, hogy 1 kg nyers paprikából (alapos szárítást követően; plusz nyilván magozás, stb.) kb. 5 dkg darálékod lesz. Ha jó, akkor 7 dkg. Nagyjából.
-
justmemory
senior tag
válasz
Szilágyi84 #3399 üzenetére
A növények anyagcseréje más, lassabb, stb.; a regenerálódás is lassabb ha mondjuk hirtelen sokk éri. A táppal is vigyázz, mert azzal is ki tudod nyírni. Türelem.
-
justmemory
senior tag
válasz
Szilágyi84 #3392 üzenetére
Szia,
nem értek hozzá nagyon, de amikor nálunk így nézett ki egy növény, az rövid úton a komposzthulladékban végezte...
Amit esetleg meg tudsz próbálni, hogy visszavágod, gyökerét is (ésszel!) ha muszáj, és bízol benne, óvatosan locsod, tápanyagban gazdag földbe rakod (mi a friss ültetéseknél keverünk hozzá mindig palántaföldet, tőzeget). Nekem két "halott" leanderem így jött vissza a téli megfagyás-kiszáradásból tavaly. Igaz, ez a mutatvány vagy bejön vagy nem, és idő is kell hozzá. Most egy kiültetett nemes bodzát mentek így; kihajtott.A kávézacc magnéziumhiányra is jó; a képek alapján szerintem nem az a baj, akkor "csak" színeződnének a levelek.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Ahogy írja a hal, savas talaj kell neki. Próbáld kis ecettel megkínálni.
-
Kelvin
őstag
válasz
Sajnos ez benne van a pakliban, ha import-ot vesz az ember. Valamint írtam, hogy víz igényes és valószínűleg a tőzegen túl gyorsan átfolyt amit locsoltál. (savanyú talajt kedveli, remélem neki való földbe ültettétek át.)
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Szilágyi84 #3386 üzenetére
Én szerintem vagy alulöntözés vagy túlöntözés. Én inkább a túlöntözésre gyanakodnék. Nézd meg a tőzeget amiben van, hogy mennyire vizes és szagold meg, hogy nincs e berohadva. Ha túl van öntözve, akkor nem túl jók az esélyei. Mire megjelenik a levélen a jele, addigra a gyökerek már részben elhaltak. Legalábbis nálam még semmit nem sikerült megmenteni, amit túlöntöztem, de messze nem vagyok profi, és bokroknál még nem fordult elő.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Az ilyeneket azonnal át kell ültetni földbe. A boltban azt hiszem tápoldattal locsolják.
-
Kelvin
őstag
válasz
Ahogy nézem nem ültetted át és full tőzegben vannak valamint import vásárlás volt.
Ne felülről öntözd, hanem a tartóba tegyél vizet amennyit felszív. (a többit 10p után öntsd le)
Én nem látok gombásodásra utaló nyomot, szerintem megcsíphette a hideg (akár a kereskedőnél akár a szállítás alatt) valamint vízhiány. (gondolom ha felülről meglocsolod pikk-pakk átrohan a víz a cserépen, nem?) -
Rive
veterán
válasz
Szilágyi84 #3384 üzenetére
Megpróbálnád kérlek a hatáscsúcsok környékén azokat a barnás, elmosódott részeket rendes fókusszal is lefotózni? ...
Nekem amúgy vagy alkalmatlan páratartalom, vagy gomba jut eszembe...
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Szilágyi84 #3379 üzenetére
Nekem a bolti hajtott ki, de berohadt a földje teljesen egy idő után és a levelei elkezdtek sárgulni. Azóta kb. ugyanúgy nézett ki, átültettem, büdös volt a földje, és szürke színű, a gyömbér meg szinte átlátszó volt. Most az új földben sem tért magához, ugyanúgy nézett ki egy hónapig, aztán most feladta a harcot. Kicsi az esély, hogy téli álom vagy ilyesmi. Szerintem túlöntöztem. Nem volt alatta víz, de úgy tűnik, hogy felszívja az összes vizet, amit adsz neki, aztán egy idő után már nem bír többet felvenni, és akkor berohad. Én legalábbis erre gyanakszom. A másik amit mondtak, hogy a boltiban növekedés gátló van, ami szintén kinyírja, és amiatt nem tud nőni. Hát nem tudom. Megpróbálom én is majd újra valamikor, de az már valószínűleg rendes anyagból lesz, nem ilyen bolti növekedés gátlósból, hátha azzal többre megyek. A kurkuma is gondolom valami ilyesmi lehet, veszek majd abból is. Az egyik telken az északi oldal elég árnyékos, majd oda ültetek ha már melegebb lesz az idő, hátha ott megmarad.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Szilágyi84 #3359 üzenetére
Ja mondta közben más is, hogy a paprika atom lassú. Én már ki akartam dobni, hogy ebből semmi nem lesz.
-
justmemory
senior tag
válasz
Szilágyi84 #3361 üzenetére
Mi szoktuk tápozni, kiültetéskor és utána is még x időközönként; nem folyékonnyal, de vízben oldhatóval (kiszórni is lehet - Grünwalder vagy vmi ilyesmi a neve). Én a kiskert normális füvét is ezzel szoktam tápozni.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Szilágyi84 #3343 üzenetére
Attól függ, hogy milyen fajta gomba van rajta. Azonosítsd be. Én kivágnám tőben fűrésszel amennyire lehet, a maradékot pedig betemetném. Most legalábbis ez jutott eszembe. Csákányozni én is lusta vagyok, már egy kicsi fánál is mélyre kell menni, hát akkor még egy nagynál. Inkább géppel húzatnám ki, ha nagyon muszáj.
-
Kelvin
őstag
válasz
Szilágyi84 #3343 üzenetére
Ha nem volt különösebben beteg akkor semmi gond, idővel szépen elkorhad. Teljesen normális ha van rajta gomba, hangya, ezek az elhalt/korhadó növényi részekből táplálkoznak stb. Ártalmatlanok az élő növényekre.
-
justmemory
senior tag
válasz
Szilágyi84 #3243 üzenetére
Nekem cimborám nagyban csinálja, mert a kolbászba is az megy, illetve ad is el
Ha gondolod megkérdezem; mondja ő nekem, de sosem jegyzem meg
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Szilágyi84 #3243 üzenetére
Gondolom nedvességtartalom függő a dolog. Arra majd figyelj oda, már ha nagy tételben csináljátok, hogyha nincs kiszárítva rendesen, akkor penészedhet, és onnantól már nem tudod eladni. Sajnos a termelés részleteiben nem vagyok annyira otthon, csak paprika szárítót terveztünk anno még az egyetemen.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Szilágyi84 #3193 üzenetére
Szépek! Én is most nekiálltam egy adag paprikának a nagy sikeren felbuzdulva, de nem tudom mi lesz így velük, mert messze vannak még a májusi fagyok, és baromi gyorsan nőnek. Lehet tákolok valami mini üvegházat nekik. Van egy üveg táblám a régi ablakból, az talán megteszi.
-
Eastman
addikt
válasz
Szilágyi84 #3077 üzenetére
Tűző nap és laza, inkább homokos talaj a nyerő számára.
Magról én még nem tudtam szaporítani, úgyhogy nem veszélyes a pázsitra. ...ami ugye inkább tömör talajban van. -
UberMutant
őstag
válasz
Szilágyi84 #3077 üzenetére
a fű elnyomja, de ha mégis kinő pár, akkor legfeljebb kihúzod, ha nagyon zavar.
nincs rizómája, sem mélyre hatoló gyökere, nem fog újra kinőni. -
Kelvin
őstag
válasz
Szilágyi84 #3066 üzenetére
Én pár éve fűnyírás után oda terítem a füvet és alig nő gaz, valamint természetes mulcs és lebomlik táplálva a földet. Valamint az eső sem verődik vissza róla és nem melegíti még jobban fel a földet.
-
mike1334
veterán
válasz
Szilágyi84 #3051 üzenetére
Ennek egész erős kinézetű fóliája van, olyan ránézésre, mint a raschel háló, de nem értek hozzá, lehet tök mindegy, megszaggatná a jég ugyanúgy.
-
Chaser
legenda
válasz
Szilágyi84 #3043 üzenetére
ismerem a helyigényét, és nálam minden megnő
levágtam a kinti mentát a hideg miatt, két héttel később észrevettük kihajtott ( : behoztam, úgy megugrott mintha fizetnékjustmemory
le kell vágni pár rügyig az egészet
ne féltsd, tavasszal megtáltosodik
vízigénye nagy melegben, lehet bőven locsolni
nálunk fenyőfa alatt voltak, hitvány talajban, vizen kívül csak áltaános tápot kaptak mint a többi, de nagyon nőttek
elhelyezése nem mindegy, kell neki napfény, de azt se szereti ha egész nap tűző napot kap, bár már van olyan fajtája amelyik nem érzékeny rá -
válasz
Szilágyi84 #3044 üzenetére
Mármint igen úgy értette, hogy az ágakból is leszedtünk. 1 új hajtás mintha lenne úgyhogy reméljük túléli
-
válasz
Szilágyi84 #3040 üzenetére
Köszönöm, leszedtem az összes levelét, majd meglátjuk. Hát nem 1-2 éves fácska.
-
Chaser
legenda
válasz
Szilágyi84 #3040 üzenetére
szép
akartam ilyet, obiban pár hónapja apróért volt
de már a mostani növénykéket sem tudom sokszor hova rakni -
lemmy71
őstag
válasz
Szilágyi84 #3031 üzenetére
Tegyél vagy két lapáttal a tövébe és ásd be a földbe, de majd csak tavasszal csináld ilyenkor vegetálnak a lombhullatók.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Szilágyi84 #3031 üzenetére
Jónak tűnik. csak kicsit büdös, és jól kezelhető, mert kavicsos jellegű. Hogy mennyire jó, passz.
Az asszony csak le szokta dobálni a földre a többit földanya intézi. A természetben is csak lepotyog a trágya, nem?Ásni rotálni szoktál? Mert akkor forgatás előtt kellene letenni.
-
Kelvin
őstag
válasz
Szilágyi84 #3028 üzenetére
Elvileg az őszi lemosó permetezés ideális ideje az 50% levélhullásnál van. Szóval nyugodtan megcsinálhatod az almafát is.
-
lemmy71
őstag
válasz
Szilágyi84 #3026 üzenetére
Igen lepermetezheted (olajos rézkén, bordóilé stb.), délelőtt permetezd és akkor nem gond az éjszakai fagy sem. Az almák későbben hullajtják a levelet főleg a starking félék és sokat számít mennyire van védett helyen, nekem is teli van még levéllel az alma.
-
lemmy71
őstag
válasz
Szilágyi84 #2984 üzenetére
Akkor az úgy jó lesz, próbáld azt a klímát biztosítani amit a növény szeret télen. Tavasszal ne húzd ki a növényt mert megsérülnek a gyökérkezdemények, földlabdával ültesd át ha szükséges.
-
lemmy71
őstag
válasz
Szilágyi84 #2982 üzenetére
Én enyhén nedves földbe dugványoztam és utána egy kicsit kézzel tömörítettem majd óvatosan egy nagyon kevés vízpermetet adtam neki. Óvatosan két naponta annyi vízpermetet adjál hogy ne száradjon ki a föld teteje, de ha kintre teszed akkor csak keveset nehogy januárban elfagyjon. Én a bukszust max 8 - 10 centi mélyre dugtam le, nekem kint volt a sziklakert egyik oldalában de én szeptemberben dugványoztam és tavasszal kis földlabdával átültettem.
-
lemmy71
őstag
válasz
Szilágyi84 #2975 üzenetére
A lyukakba nem kell pórt szórni, finoman töröld le a víztől a szárat és nyomd bele a pórba, így is sok ráragad majd.
-
lemmy71
őstag
válasz
Szilágyi84 #2971 üzenetére
Én enyhén laza kissé homokos tápanyagban gazdag talajba szoktam tenni, de előtte 2 - 3 centi hosszan leszedem a kérget az ágról és egy bő napig vízben áztatom. A földbe egy ág vastagságú pálcával ceruzával szúrok egy lyukat, a növény nedves szárát belenyomom a hormonpórba és úgy teszem a lyukba. Tegyél többet közel egymás mellé, ha elsőre nem sikerül azért ne add fel
-
lemmy71
őstag
válasz
Szilágyi84 #2968 üzenetére
Biztosan kapsz a gazdaboltban, rengeteg féle van. Keress rá a googlen hogy neked melyik az ajánlott a növényedhez és hogy milyen talajt igényel.
-
lemmy71
őstag
válasz
Szilágyi84 #2966 üzenetére
Miért nem használsz gyökereztető hormont szerintem biztosabb mint vízbe tenni. Én különböző sövénycserjéket (örökzöldet lombhullatót) INCIT-8 -al gyökereztetem, olyan 70% -s sikerrel.
-
justmemory
senior tag
válasz
Szilágyi84 #2874 üzenetére
Méhek, darazsak, szúnyogok...
-
justmemory
senior tag
válasz
Szilágyi84 #2872 üzenetére
Nálam így van
-
justmemory
senior tag
válasz
Szilágyi84 #2868 üzenetére
Én itt veszem helyben az állatkereskedésben ahol lakom kistelepülésen. Van direkt ilyen eleség; a díszmadár eleség kényszer, nem az igazi. A nevét ne kérdezd a kajának mert nem tudom
A sima gazdasági napraforgómag is jó (fekete héjú), meg fogják enni. Faggyúgolyót is tehetsz ki vagy ahogyan írták pl. szalonnabőrt, bár az nálunk annyira nem vált be. De egy almát is ráhúzhatsz egy ágra. Én olykor a fáról leesett diót is kiteszem megtörve. A harkály is megeszi; megtöri magának. Amit írsz madár az valószínűleg házi vagy kerti rozsdafarkú tojója. Hozzánk sok és sokféle madár jár, de olyan helyen is lakom
Az etetőkez 2-3 naponta kell töltenem. Ami még fontos az a víz, télen is. De mondom (nem csak én), még nem kell etetni. Majd ha már tartósan fagy és/vagy leesik a hó...
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Mi az Őrségből szoktunk préselésből maradt tökmag pogácsákat kitenni, azt is eszik. A cinkék szeretik a szalonnát meg a madáragyvelőt is.
[link]
-
UberMutant
őstag
válasz
azt vedd figyelembe, hogy csak saját szórakozásodra eteted a madarkat, nekik nincs erre szükségük.
nem kell erre ráfeszülni ennyire. -
justmemory
senior tag
válasz
Szilágyi84 #2865 üzenetére
Szia,
ha van madáretetőd, csinálhatod azt is, hogy nagy kiszerelésben megveszed az eleséget; én ezt szoktam, kb. 20 kg elmegy egy tél alatt. Esetleg nézd meg az MME honlapját, hogy ott lehet-e kapni; akár a napraforgómag is jó.
Egyébként még most nem kell etetni...
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Szilágyi84 #2865 üzenetére
Nem tudom, hogy árban mennyi, de zsírszalonna, ilyen zsírosabb dolgok, amiket könnyen csippentenek. Mi disznóvágáskor szoktuk felszórni a fára az ilyen cafrangokat. Azt nem tudom, hogy főzve vagy nyersen jobb e. A fagyokat jobb megvárni vele, mert gondolom különben berohad.
Ez komoly, nem gondoltam, hogy a harkály is megeszi. [link]
-
lemmy71
őstag
válasz
Szilágyi84 #2833 üzenetére
Ha jó nagy földlabdával veszed ki akkor megmarad és ami fontos szigorúan csak teljes lombhullás után ásd ki, október végén november elején amikor már tökéletes nyugalmi állapotban van a fa. Én már több ilyen és ennél idősebb gyümölcsfát ültettem át sikeresen, jövőre egy 5 éves naspolyát kell arréb raknom építkezés miatt
-
Kelvin
őstag
válasz
A szilvafa 3 éves vagy három éve ültetted? Amúgy simán megmaradhat de én csak akkor tenném át ha nagyon muszáj.
-
Rive
veterán
válasz
Kép kellene...
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Szilágyi84 #2821 üzenetére
Ez a gombatrágya pontosan micsoda?
-
Rive
veterán
válasz
Szilágyi84 #2821 üzenetére
Érettet kérj: a friss tehéntrágyából is éget.
-
Rive
veterán
válasz
Szilágyi84 #2810 üzenetére
Ha nem gond megfizetni, akkor nyugodtan.
De pl. mi 10k HUF körül veszünk egy púposra rakott kisteherrel, tehenészetből, házhoz szállítva... -
fess
őstag
válasz
Szilágyi84 #2810 üzenetére
Az ilyen pelleteket elég tavasszal bedolgozni a földbe vagy ilyenkor ősszel kell?
-
justmemory
senior tag
válasz
Szilágyi84 #2806 üzenetére
Rive +1
-
Rive
veterán
válasz
Szilágyi84 #2806 üzenetére
A tyúktrágya túl tömény és nagyon savas, ilyenkor is csak (nagyon) keveset szabad.
Mondjuk érdemes a maradékot komposztálni (alaposan összekeverni fahamuval és kerti hulladékkal), mert úgy viszont már kitűnő. -
justmemory
senior tag
válasz
Szilágyi84 #2804 üzenetére
Hát én már meg nem mondom melyik márka magját raktuk... többször is kellett vetni illetve palántáztuk is; örültünk, hogy megmaradt az a kb. 8 tő. Az idei év nehéz volt az időjárás miatt, bár a kora nyári sok eső jól jött... 1 tövön kb. 2-3 van nálunk, igen, bár úgy egybefutottak, hogy nehéz megítélni.
Mi inkább megvesszük a magot, mert ki tudja milyen lenne a termés. Kipróbálni ki lehetne persze. A dísztök mindig jó magról... -
justmemory
senior tag
válasz
Szilágyi84 #2802 üzenetére
Ha a konyhakertben szeretnél normális termést, ahhoz trágyázni kell... Én 3 éve rotáltam be 10 m3 érett trágyát (sertés és marha; kaptam ismerőstől, mert neki útban volt
); idén még kitartott, volt tápanyag a növényeknek. Mi sonka sütőtököt szoktunk rakni, nagyon bevált.
Besztercei szilvánk van nekünk is, de hasonlóan jártunk mi is, mint te... Igaz, nem permetezek, de már erősen gondolkozom rajta; kellene...
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Szilágyi84 #2797 üzenetére
Faterom agrármérnök, növényorvos, de így látatlanba szerintem ő se tudná megválaszolni. Szerintem lehet talaj is, betegség is, akár még a terepviszonyok is, hogy ott éppen van egy szárazabb folt valamiért. Ez olyan, mint az orvosnál a betegségek, hogy nem mindig annyira egyszerű diagnosztizálni laikusként.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Szilágyi84 #2779 üzenetére
Szerintem lehet mindkét évszakban, ha ősszel ülteted nagyobb az esélye valamivel, hogy elfagy, ha nyáron, akkor meg hogy elszárad. Én simán elültetném most.
Úgy tudom, hogy ezek a bokrok általában két éves vesszőkön hoznak termést.
Málnát, szedret állítólag kordonosan a legjobb, mert egyszerűbb szedni, és nem dőlnek el.
Jóstával is érdemes megpróbálkozni, ha bogyósakat raksz, egész jó szörpöt lehet csinálni belőle.
-
justmemory
senior tag
válasz
Szilágyi84 #2784 üzenetére
Szia, ahogyan írják is, tintagomba; a hangya pedig lóhangya (Camponotus vagus). A hangya biztosan tudom, hogy csak korhadt fába fészkel be. Tintagomba olykor feljön nálunk is a kertben itt-ott, de élő, egészséges fára veszélytelenek.
-
Rive
veterán
válasz
Szilágyi84 #2784 üzenetére
Tintagombának néz ki. Korhadó, halott fán él (nálad valószínű a gyökereken), kertészeti szempontból veszélytelen.
-
justmemory
senior tag
válasz
Szia,
ültesd most. Én most raktam 3 hete, árokba; árasztottam minden nap, most szépen hajt.
Ismerőstől kaptam a töveket, ő folyamatosan árasztja (trágya is); nála terem első évesen is. Ő mondta, hogy csak locsolni kell és akkor bő termés van. De ez lehet fajta függő is. -
lemmy71
őstag
válasz
Most ősszel október végén ültesd, nem tudom mekkora bokrot akarsz ültetni de elsőévesen nem szokott a málna termést hozni.
-
Kelvin
őstag
válasz
Tudom nem ez a kérdés, de nekünk régen volt málnánk nagyon sokáig. Sajnos nagyon szúrt, kezelhetetlenné vált valamint poloska kedvenc lett. Szóval felszámoltuk, de az sem volt könnyű....szóval jól gondold át. Ősszel jobb ültetni, mert nyárra valamelyest fejlődnek a gyökerei és ilyen száraz időkben az kelleni fog.
-
Prémvadász
tag
válasz
Szilágyi84 #2664 üzenetére
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Fügénél azt mondják, hogy korlátozni kell a növekedését, különben arra fog koncentrálni a termés helyett. Sokan pont ezért rakják kőfal mellé kavicsos talajra. Nálunk a Bakonyban valszeg nem érne meg, azért nem is próbálkozok vele.
-
fess
őstag
válasz
Ha idén ültetted a sokk miatt valószínűleg csak a gyökérre koncentrál, ezért dobta le.
-
justmemory
senior tag
válasz
Szerintem tápozni kellene, de nézz utána mikor és hogyan. Általános táp bármikor jó; én a komposztot tavasszal szoktam, aztán táp olykor. De lehet valami hiányzik neki; nekünk pl. a hortenzia magnézium hiányos volt; kávézaccal orvosoltuk. A talaj sem mindegy... Nekünk homokos talaj van, full napsütés, és most már jól van; igaz nem fa, hanem bokor
-
Cheesy
őstag
válasz
Szilágyi84 #1634 üzenetére
Addig én nem ritkítanám amíg meg nem jelennek a kis barackok.
Alapból el tudja dobálni a felesleget a fa, de én is szoktam rajtuk segíteni.
Ez manual munka, szépen végig kell menni ágról ágra és úgy kalkulálni, hogy ha ököl nagyságúak lennének elférnének-e egymástól.
Az a baj, hogy ha összenőnek szorosan, akkor a betegségek is jobban megragadnak a kis zegzugokban és egyből a gyümölcsöt támadják. -
jeriko2
tag
válasz
Szilágyi84 #1620 üzenetére
Nézz utána a tűzelhalás-nak. Elvileg permetezéssel megelőzhető.
-
UberMutant
őstag
válasz
Szilágyi84 #1623 üzenetére
az enyém is pont így pusztult el. kár érte
-
UberMutant
őstag
válasz
Szilágyi84 #1620 üzenetére
nézd meg a törzsét közelről. nincsenek apró 0.5 mm-es lyukak rajta?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bluetooth hangszórók
- E-roller topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Dolce Gusto
- Steam Deck
- Mesterséges intelligencia topik
- Fájdalmasan gyenge kijelzőt válaszott a Switch 2-höz a Nintendo
- Mobil flották
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- Corsair TC100 RELAXED gamer szék jóformán új
- Új Ctek D250TS premium 12V/24V auto akkumulátor töltő 10A/200Ah - 5 év bolti garival! -
- Easun iSolar SMW 11kW Twin Hibrid inverter // Dupla MPPT // BMS // WiFi
- BMW E39 - 540i V8 Touring - Komplett Motor Felújítás, Friss Műszaki, Hibamentes
- Noblechairs HERO, 1 hetet használt irodai/gamer szék
- ASUS Radeon RX 7600 V2 Dual OC 8Gb - Aqua gari 26.12.12 ig
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf RX 9070 XT 16GB Videokrátya! Bemutató darab!
- AKCIÓ! ASUS ROG Zephyrus GA403UV Gamer notebook - R9 8945HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
- Samsung Odyssey G6 S27BG650EU - 27" QHD 2K 240Hz Ivelt - Gaming monitor - 1,5 év Gyári garancia
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD Intel ARC A770 16GB Rampage SHIVA 650W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest