- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
- Rekord vékony lesz a Z Flip7 is
- Red Magic 10 Air - gaming telefon is lehet kecses
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Mobil flották
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- NFC Ring, avagy gyűrű, amivel fizetni is lehet
Új hozzászólás Aktív témák
-
lemmy71
őstag
válasz
Brandynew #5200 üzenetére
Nekem is van csodasövényem már olyan 6 - 7 éves lehet, de azért 2,5 hónap alatt nem nő 1 métert
A tujákhoz visszatérve, olyan 30 éve szaporítom őket, anno a 70 es évek végén kapott apám egyet és annak a magjaiból kezdtem a tujázástVolt olyan év hogy 150 - 200 kis magról nőt növényem volt amit 2 éves korában iskoláztam.
A tuja és a ciprus félék a hűvösebb éghajlatról származnak, de érdekes hogy a mediterrán éghajlaton is nagyon jól megvannak, nálunk is jól el van ha gondozod. A smaragd és oszlopos tuják, viszonylag jó talajban igénytelenek, a meszes sovány talajt nem igazán szeretik de rendszeres öntözéssel ott is elvannak. Az utóbbi húsz évben, Amerikából behurcolt szívó atka az egyik nagy ellensége, de ez évi egy vagy két rovarölős kezeléssel orvosolható. A másik a gomba fertőzés, sajnos most ez nagyon elterjedt és fertőző is mármint fáról fára. De ez is kezelhető, rézkénes lemosó permetezéssel, nem összekeverendő az olajos rézkénnel mert azt nem szabad ráfújni. A rézkénes anyaggal évi kétszer érdemes kezelni a tuja féléket, én tavasszal és ősszel fújom meg őket. A réz beépül és megöli a gombákat, a kén pedig az atkákat gyéríti. Egyszóval ha így kezeled a tujákat és évente vagy kétévente adsz nekik egy kis természetes trágyát, akkor borítékolható a siker
Most jut eszembe, trágyaként használhatsz WUXAL levéltrágyát is, amit "minden" permetszer mellé keverhetsz, sokat javít a növényeken. -
inf3rno
nagyúr
válasz
Brandynew #5127 üzenetére
Ja a másik helyen én is ezt csináltam. Ott májusban sikerült fákat ültetni egy baleset folytán, úgyhogy kénytelen voltam locsolni őket. Lekaszáltam a füvet és összehordtam a fák tövébe, és sokkal jobban bírták a szárazságot. Csak 3 veszett ki a kb. 15-ből, azt hiszem 2 szilva, 1 sárgabarack, pedig mostanában már csak heti 1x volt időm meglocsolni őket.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Brandynew #5125 üzenetére
Tyúktrágyát használtam idén. Igazán ami még a víz hiányon kívül hátráltatta a paradicsomot, hogy amikor kiültettem, akkor nem temettem el a szárát, mert bazsalikom is volt közte, és soknál nem tudtam rendesen szétválasztani. Így utólag el kellett volna, mert a bazsalikom elég satnya lett így is.
Amúgy a másik kertben akkora volt a szárazság, hogy nem bomlott le a trágya. Kiszedtük a krumplit, és közte volt. Sosem volt még ilyen ameddig a rokonság vissza tud emlékezni, szóval úgy az elmúlt 100 évben. Ja a mulcs tervben van, itt a macskák miatt nem akartam.
-
Panthera
őstag
válasz
Brandynew #5057 üzenetére
Előtte érdemes egy kicsit belegereblyézni a magokat (ha a felülvetés engedi). Elég annyit rászórni vékony rétegben, hogy takarja a még kilátszó magokat. Nem csináltam nagy ügyet belőle, nem is kevertem, kézzel szórtam rá - de a tiednél jóval kisebb területen. Locsolni viszont kellett naponta 1x, mert jó homokos talaj. Ez kb. 2-3 éve történt, felülvetés nem volt szükséges (bár valószínűleg a szintkülönbség miatt lenyesett régi gyep is besegített alatta).
-
justmemory
senior tag
válasz
Brandynew #4016 üzenetére
Szerintem ne akard a hangyákat eltüntetni... kivéve ha kiváló jenga játékos vagy, aki simán kihúzza a legalsót is anélkül, hogy a torony összeomlana... Egyébként nem is tudnád. A füvesítésedet nem fogják bántani; gyanítom, hogy a nálad honos fajok nem maggyűjtők, hanem "klasszik" hangyák. Mi pl. direkt kitettünk korhadt fákat a lóhangyáknak az elülső kertbe, ha minden igaz, van is egy kisebb kolónia; nincs is gondunk sem csigával, sem egyéb rovarokkal, kártevőkkel ott; összeszednek/levadásznak mindent.
-
lev258
veterán
válasz
Brandynew #4016 üzenetére
Eltüntetni nem fogod tudni őket. És még hasznosak is. Leszámítva a levéltetű kolóniákat.
A fűmagot nem hiszem, hogy elvinnék, nem rajtuk fog múlni a füvesítés eredménye.
Egyébként a bolti hangyairtók működnek (van folyékony és por is), de csak rövidebb ideig tartó esztétikai sikert fognak jelenteni a számodra kritikus helyeken, nem hosszú távút. -
lemmy71
őstag
válasz
Brandynew #3814 üzenetére
Totális hatás 10 - 14 nap, de már 5 - 6 nap után kezd sárgulni a növényzet, minél nagyobb levélfelületen érte a szer annál gyorsabb a hatás.
Nyugi ha permetezés után 5 - 6 órával nem kapott esőt, akkor szépen leszárad majd minden, a glialka megeszi a zöld drótkerítést is -
lemmy71
őstag
válasz
Brandynew #3777 üzenetére
Vedd figyelembe hogy rengeteget ülepszik majd, ha most felrotálod eleve magasabb lesz de az is csalós mert idővel megül. Így látatlanban ezt lehetetlen megmondani hogy mennyi is kellene pontosan, én olyan ~70m³ -re saccolok, az olyan 18 billencs ifányi föld.
Azt már jó munka elteríteni kézzel, én pár éve töltöttem a belső udvar egy részét cirka 250m², 6 ifányi földet terítettem szét, de már meg sem látszik. -
lemmy71
őstag
válasz
Brandynew #3775 üzenetére
Olyan 150 - 180m² -re saccolom, de ezt így nem lehet pontosan megmondani. Szerintem nyugodtan vehetsz egy literes kiszereléssel is, ha nem használod el jó lesz majd később 2 - 3 évig eláll a szer. Én a helyedben megvárnám a májust és akkor csinálnám a gyomirtást, majd feltöltöd a területet és szeptemberig pihentetted. Néha átrotálod hogy ne gazosodjon az őszi füvesítésig, így addigra egy nagyon jól előkészített talajod lesz
-
lemmy71
őstag
válasz
Brandynew #3768 üzenetére
Vagy beszántatod most kistraktorral így ahogy van, vagy fullra lepermetezed glialkával két hét és szépen leszárad a gyom, utána lehúzod az elszáradt gazt és meg is rotálhatod egy kicsit. A glialka nem bántja talajon keresztűl a fákat sem a sövényt, csak levélen való felszívódás után hat. Korán reggel vagy este permetezd teljes szélcsendben, akkor a szomszéd sem szólhat egy szót sem. Max 0.25L szer / 10L vízhez, az már totális gyomirtás, erősebbet felesleges keverni mert csak pénz kidobás. A füvesítést meg hagyd szeptember végére, akkor már nincsenek olyan vad melegek és több a természetes csapadék is.
-
lemmy71
őstag
válasz
Brandynew #3117 üzenetére
Először egy erős (tömény) gyomirtózás glialka utána leszeded az elszáradt gazt és lehet rotálni. Három hetente átrotálod néha gereblyével elsimogatod a talajt és szeptember végén lehet füvesíteni lehengerezni. Az őszi vetés a legjobb, akkor már nincsenek olyan melegek és több a csapadék is.
Hengerezni vetés után kell, nem pedig előtte -
justmemory
senior tag
válasz
Brandynew #3117 üzenetére
Szia,
a sorrend kb. jó lehet. Elvetemült dolog, de én nálunk a kisebbik kertrészt füvesítés előtt rendesen úgy húztam le, mintha betonoznék (aluléc, vízmérték). Előtte csináltam én is gereblyével és szemre, de idővel egyenetlen lett... Ehhez mondjuk nagyon jó állagú föld kell...
A sorrendhez: ha megvagy a talajegyengetéssel és egyenes, utána át kell áztatni. Nagyon. Utána mehet a fűvetés, amit kövessen hengerelés.
Ezzel persze nincs vége, mert innentől a füvet karban kell tartani: nyírni (nyilván, csak nem mindegy mikor, mekkorára, stb.), locsolni (nyilván, csak ugye ezt sem mindegy hogyan), tápozni, szellőztetni, kitakarítani...
Új hozzászólás Aktív témák
- Motoros topic
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Horgász topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Medence topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- BMW E39 - 540i V8 Touring - Komplett Motor Felújítás, Friss Műszaki, Hibamentes
- Új Ctek D250TS premium 12V/24V auto akkumulátor töltő 10A/200Ah - 5 év bolti garival! -
- Immax - EV utazó töltőállomás elektromos autókhoz AC Type 2 32A/380V 22kW + dugó 230V 5m Wi-Fi Tuya
- Ikea Gruppspel Gamer szék
- Netatmo Weather Station
- Epson Expression 12000 XL Nagyformátumú A3 szkenner
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- 138 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- 136 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Samsung Galaxy S25 Plus Navy 12/256 GB Újszerű, karcmentes állapotban!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest