- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Fotók, videók mobillal
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Google Pixel topik
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
Új hozzászólás Aktív témák
-
noorbertt
őstag
válasz
t72killer #9202 üzenetére
Akkor esetleg igy:
https://www.growweedeasy.com/high-yield-bubbleponics-techniqueKozben meg npk mehet neki es a makro
-
ncc1701
veterán
válasz
t72killer #9216 üzenetére
Nálam nem kell ilyen tudományos megközelítés, megnéztem pár ibc tartályos csepegtetős öntözéses videót, ami ott működik nagyban, az nálam is menni fog otthon kicsiben.
Cuccok berendelve, 47eft csappal, sűrővel, mindennel. Az ibc tartálynak kell majd ácsolnom egy 1-1.5m magas emelvényt, a 4 lába alá kell majd vennem 40x40-es beton lapokat, és kb ennyi.
-
válasz
t72killer #9166 üzenetére
Kieg: pl: van egy 600L/óra (nemröhög
) szivattyúm és ha ezt 20 fejjel akarom szétosztani, akkor a veszteségekkel is számolva ne nagyon vegyek 10L/óránál nagyobb kapacitású fejeket, ill fordítva, ha ennél többet akarok egyenletesen kipumpálni, nagyobb szivattyú kell, mert csak összevissza kifolyik a nagyobb kapacitású fejekből?
-
noorbertt
őstag
válasz
t72killer #9142 üzenetére
Ez egy regi es letezo dolog, itthon is volt ra kezdemenyezes csak kicsit alabb maradt.
https://energiaoldal.hu/aquaponia-havi-par-ezer-forintbol-sajat-zoldseg-es-hal-telen-nyaron/Zoldseg, gyumolcsre inkabb ez mint a hidro, az inkabb fure valo otthon
-
-
Rive
veterán
válasz
t72killer #9127 üzenetére
..ha a kerti "földes kavics"-ba ültetve locsolgatom őket kb olyan igényességgel összerakott tápoldattal, ...
A hidroponikának az is lényege, hogy a zavaró tényezőket mindenestül kiiktatod, és egy nagyméretű pufferben összeállított (kvázi állandó összetételű!) táplével tartod életben a növényt. Ebből keringetés nélkül kimarad a 'kvázi állandó', a föld jelenléte miatt meg bejön egy rakat zavaró tényező.
Öntözővízhez táplé adagolása akár szabadföldi termesztésben természetesen működik, de alapvetően egy másik irányvonal...
-
inf3rno
nagyúr
-
ncc1701
veterán
válasz
t72killer #9134 üzenetére
Nekünk tavaly nyáron hozták 60eft-ért, szállítással, mindennel. Lehet idén is rendelünk. Plusz termelődik a saját, a konyhából-kertből zöldhulladék mint a komposzton végzi. Napi 6-8 tojást eszek, annak a héjja is.
Amit hoztak, az tele lehetett marha trágyával a szaga alapján, világbajnok anyag. Ez itt jól ki van találva, összeszedik a zöldhulladékot, elviszik, amit kiraksz a ház elé, feldolgozzák, és például komopszt formájában megveheted. -
inf3rno
nagyúr
válasz
t72killer #9134 üzenetére
Nálam is a vegyél komposztot, vegyél mulcsot dolog nem működik. Nincs honnan. A legközelebbi, amit tudok, hogy kimegyek az erdőre, aztán fellapátolok valamennyit, de ott sincs igazán jó föld, pár évre elég, utána kifogy belőle az üzemanyag. Most kávé zaccal kísérletezem, az termelődik annyi, hogy valamit javítson rajta.
-
ncc1701
veterán
válasz
t72killer #9127 üzenetére
Nekem ezzel a cuccal az a bajom, h a növény csak azt a tápanyagot tudja felvenni, amit a gyökere elér. Nyilván hiányos földben ugyanolyan hiányos lehet a növény, és nem lesz benne tápanyag. De ezért én úgy indulok neki itthon a veteményesnek, h rendeltem 5m3 komposztot, és abba ültetem. Gyönyörű sötét zöld, egészséges minden.
-
válasz
t72killer #9033 üzenetére
Ezt mutasd meg Zöld Mancinak: Magyarországon ilyen kanibálok élnek- a tőzeggel még fűtenek is: Tőzeg brikett
Egyébként marhajófajta brikett
-
válasz
t72killer #8992 üzenetére
Hú gyerekek, tőzeg témában egy angliai kertészkedős csoportban belefutottam egy ezo-vérzöld-mamiba, ne tudjátok meg miket kaptam a fejemre, amikor előhoztam egy kb 10évvel ezelőtti tanulmányt, miszerint tőzeges keverékben jobban indulnak a palánták 😅.
Voltam én mocsárvilág kiirtója, bioszféra elpusztítóha, minden
. Azért vittem csak abba a csoportba a kérdést, mert neten rákeresve érdekes mód az elmúlt kb 3évben tőzeg kontra akármi, beleértve a csendes-óceánról idehajózott kókuszrostot, témaban csak ilyeneket találok: eleve az alternatívával kezdi, fényezi a csillagos égig. ALATTA tőzeg: mindenféle gyakorlati, használhatósági infók helyett 5 bekezdés, hogyha egy kanálnyit venni mersz belőle, kihal a mocsárvilág, felfordulnak a pingvinek, de még a tevék alól is elfogy a jégtábla. Aztán talán a lap alján apróbetűben elismeri, hogy háát, ez pl perlittel vagy akár kerti földdel bekeverve mégiscsak mindent tud ami a növényeknek kell.
Szómiszó, felszenvedtem a kocsi tetejére a tetőcsomagtartót és holnap elfurikázok 300 liter ír tőzegért
. Nekem ez vagy 5 évnyi adag. A pingvinek megmentéséért meg ezo-maminkat elküldtem a tőzeget ezertonnaszám égető hőerőműveknél kopogtatni
-
User_2
tag
-
H-Zol
senior tag
válasz
t72killer #8978 üzenetére
A régi öregek csinálták a keserű só kúrát , nagyanyám még csinálta , havonta egy nap volt rá szánva , akkor ithon maradt !! Egy púpos evőkanál két deci vízben , és ki tisztította a beleket !! Banális balesetben halt meg 87 évesen !!
Szerintem sokan nem is halottak a keserű sóról -
válasz
t72killer #8965 üzenetére
Nna, keserűsó (nálunk Epsom salt-nak hívják) berendelve, 4 kilós zacskóban jön, elég lesz pár évig😅 (durván drágábbak a kisebb csomagok, divatmajom fajták meg rá se írják mennyi benne a magnézium). Plusz lőttem egy óccó pH-mérőt is, nehogymár az legyen a baja - bár meredek lenne...
-
válasz
t72killer #8963 üzenetére
Tavaly is előjött ugyanez, szintén virágföldbe (másik fajtába) ültetett paradicsomnál. A második link azt írja, hogy lehet savas a talaj, beszerzek valami talajban is működő pH-mérőt (szégyen, hogy több mint egy évtizedig a munkám része volt a pH-méricskélés, de saját eszközt sose vettem
#8964: iigenigen, a keserűsó tömény magnézium
. Átnézegetem még az elemhiányosdit, tavaly ha jól rémlik, miután kiültettem őket, csupa fekete lett a levelük és vagy 2 hétbe került, mire rendbejöttek (maguktól). Kép nincs, az lehet valami gombaféle volt, amit a lassan erősödő UV lepucolt hálistennek.
-
Rive
veterán
válasz
t72killer #8866 üzenetére
...miért vannak annyira oda a hatékonyság-kérdésben...
Reklámértéken túl sokat számít (hőérzetben), hogy mennyi jön le sugárzás formájában
Viszont, kerti/növényzeti célú felhasználásban ez eléggé hátrányos: az a kerámiás izé még méter távolságban is prímán megsüti a növényeket...
Nem véletlen, hogy klasszikus fűtőcsövek azok zárt, alacsony hőmérsékletű => relative alacsony teljesítményű cuccok, nem ezek a kazánok... -
ncc1701
veterán
válasz
t72killer #8734 üzenetére
A fene tudja, majd ráteszem a fogyasztás mérőt. Amúgy nem igazán tudok vele mit tenni, van kint vagy 20 tő paradicsom, darabja idén lesz vagy 500ft. És nem csak paradicsom van, teli van az egész keltető. Ha elfagynak, vehetem meg, és feleslegesen dolgoztunk. Meg eleve 1 raklapnyi alapterületet fűt, kb 30cm magas a légtér, alulról 10cm eps van. De nyilván fogyasztott valamennyit, ki-be kapcsolgat a sztori. Most még reggel visszaveszem éjjelre 10 fokra, felesleges a 15, míg sötét van.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
t72killer #8670 üzenetére
Oda lehet, hogy elég, inkább magyar viszonyokra kell több 40 fokos nyarakkal 2 hónapos aszállyal. Mondjuk hordó helyett én úgy is inkább vennék 1m3-es tartályt, annyival jobb kinézetre az egész, meg jó érzés, ha van tartalék víz. Egyedül a csapot kell megmókolni rajta, legalábbis nálunk sokszor eresztett.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
t72killer #8661 üzenetére
Ne hordózz, az nagyon kevés 1 hónapos aszályra. Vannak 1x1 méteres kocka tartályok olyat vegyél párat. Ha komolyan kertészkedsz, akkor 5-10m3, ami már valamire elég, ha csak pár magaságyás, akkor 1-2m3. Érdemes egy kis (fém) rezet belerakni, különben bealgásodik az egész. Mondjuk elvileg nem probléma, csak valakit zavar.
-
ncc1701
veterán
válasz
t72killer #8591 üzenetére
Még nem kellett, csak vészfűtés. A fóliában van egy raklapra összerakott inkubátor, most már kint van paradicsom-paprika is. Amikor meg ki lesz ületve a fóliába, akkor ott egy 2kw-os ventiátoros fűtő bigyó lesz a vészfűtés, mondjuk 5 fokra állítva a termosztátot elötte. Ha elfagy minden, az sokkal drágább. Viszont nem kapkodunk a kiültetésekkel, nem verseny ez.
-
H-Zol
senior tag
válasz
t72killer #8556 üzenetére
Közben rá kerestem , itt [link] szét is szedik, érteni nem értem de úgy látom , bele ment a víz a motor részbe, amúgy mindegy , hogy mit szív, nyom , attól nem kopik el , nem lenne baja a tápanyagos kemény víztől sem !!
De lehet a víz csepp csak a szétszedéstől jelent ott meg !!
-
H-Zol
senior tag
válasz
t72killer #8556 üzenetére
Nekem egy ilyen [link] van , tavaly kaptam valakitől ajándékba , de nem használtam , ránézésre egy ocsmány minőségű, nem sokat adok rá
Kint van a tanyán , de holnap le fotózom neked a két csatlakozót, hogy , hogy szerelte rá a kicsi kínai , szerintem pár használat után le törik
Holnap jönnek a képek !!
Attól nem biztos, hogy nem üzemel jól, akitől kaptam neki van másik ő párszor használta és tudod mire
halászat közben folyó partján le mosta a kocsiját , azt mondta nagyon jól húzta a vizet !!
-
válasz
t72killer #8520 üzenetére
Nna, vmi gyanús: ez egy ugyanúgy 15W-ot fogyasztó SANSI növénylámpa uattól az eladótól drágábban és ehhez azt írja az adatlapján, hogy 1050 lumenes, a fentebbire pedig hogy 1448. Növényeknek sokkal relevánsabb PPFD-értékekben pedig a drágább vezet kb 20%-al = hóttziher, hogy bűzlik az a spektrum az elsőnél...:
"óccó":
"drágább":
Ettől persze még messze nincs lejátszva a meccs, főleg, hogy kazalnyi natúr konyhavilágító LED-et hoztak már ki közel döntetlenre mindenféle méregdrága csodával... -
inf3rno
nagyúr
válasz
t72killer #8517 üzenetére
Valszeg az. 2 féle leddel nem hiszem, hogy megoldható lenne. Amiket én láttam, amikor grow lightot nézegettem, azoknál azt hiszem több, mint 5 féle led volt benne, és még abban sem igazán bíztam.
szerk:
Mondjuk én nem vagyok túl képzett, lövésem sincs mi az a klf fénypor, gondolom fluoreszcens anyag lehet, ha UV-re épít. Úgy elképzelhető, de akkor meg nem túl költséghatékony, gondolom sok lehet a vesztesége. -
-
ncc1701
veterán
válasz
t72killer #8487 üzenetére
Raklapra csináltam hasonló méretű inkubátort, és betettem a fóliába. 10cm eps az alja, teteje meg felhajtható fólia. Vettem 4db 20w-os talpmelegítőt, egy thermosztátot, amit 20 fokra állítottam. Amin meglepődtem, h a várt 80w helyett 220-al fűtenek.
De pillanatok alatt felfűti.
-
vendingo
veterán
válasz
t72killer #8427 üzenetére
Tudom ajánlani helyette a bekeretezett képet szépen megvilágítva. :)
A paradicsom nem szobanövény, ráfizetés, rengeteg vesződség, illetve még esztétikusnak se mondanám a fullspectrum fény miatt. Amúgy a fény csak egy dolog, kell neki megfelelő szellőzés, páratartalom is.
Ezt a világításos lakásban nevelős történetet már lezongoráztuk veled a chilis topicban is.
Ha nem tudod elengedni a témát, akkor nézzél készen kapható kender termesztő sátrat/boxot, az mindent tartalmaz, ami a beltéri növényneveléshez kell. Lámpa, páratartalom mérő, fűtés, hűtés, pollen és baktérium szűrős szellőzés. ~150 ezer forint-tól találsz már. -
Rive
veterán
válasz
t72killer #8423 üzenetére
A paradicsom nagyon lámpabarát növény. A lámpák szükséges mennyisége lesz a kérdés (némi tükröző felülettel sokat lehet spórolni): a megvilágítás ideje elég szabadosan választható.
Ui.: ahhoz, hogy íze is legyen, olyan lámpát vegyél, ami UV-t is ad. Ennek megfelelően nem lehet túl közel a növényhez.
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz
t72killer #4212 üzenetére
Szerintem nem jó ötlet összekötni a ház és az üvegház légterét semmilyen módon. Ha meg tudod oldani kazánnal meleg víz keringetéssel az más.
Azt azért vedd számításba, hogy az üveg nehéz, és ha nem masszív a szerkezet, akkor nem fogja elbírni a súlyát. Az alu meg puha, és ha túl nagy terhet raksz a csavarokra, akkor esetleg át is szakadhatnak. Alátét mindenképpen kelleni fog szerintem, ha aluval oldod meg. A fával az a baj, hogy penészedni fog, ha lecsapódik rá a pára. Alapból már a sziloplaszt is tud penészedni. Ha fenyőt választasz, akkor mindenképp csakis kezeltet.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
t72killer #4210 üzenetére
Szerintem szép lassan össze lehet szedni bontottból is ha nem tegnapra kell és esetleg méretre vágni, már ha nem dupla üveget akarsz, mert ott vákuum vagy gáz feltöltés kell két réteg közé, amit otthon elég nehéz összehozni. Amit még szoktak hőszabályozás miatt, hogy betesznek fekete hordókat és megtöltik őket vízzel a télre, nyárra meg kiengedik a vizet és letakarják.
Az aluval még gond az is, hogy nehezebben hegeszthető az acélhoz képest és sokkal puhább. Nagyon utána kellene számolni, hogy ne hajoljon el a súly alatt.
Én olyat tervezek majd ami legalább részben talajszint alatt lesz, hogy a hőszabályozással ne legyen akkora probléma, illetve mert szeretnék citrusféléket is, aminek kell magasságban is a hely. Igazán jó az lenne, ha tudnék betenni alája egy hőszivattyút, de annak az árát sosem termelné vissza.
-
lemmy71
őstag
válasz
t72killer #4205 üzenetére
Arra figyelj oda hogy a "mezei" alumíniumnak elég nagy a hőtágulása, így ha fixre beragasztod az üvegtáblát az el is törhet majd
Ráadásul az alumínium profiloknak visszahajtott peremesnek kell lennie hogy megbírják az üveg táblák súlyát, plusz télen a havat meg a szélterhelést is. Magyarán rétegragasztott borovi fenyőből egyszerűbb és olcsóbb elkészíteni szerintem
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Milyen videókártyát?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Diablo IV
- Total Commander
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Formula-1
- iPad topik
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" 2020 M1 8GB 256GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core 2 Quad Q9550 2.83GHz LGA775 Processzor
- Csere-Beszámítás! AMD Számítógép PC Játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256SSD+1TB HDD
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700 / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 250SSD+500HDD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest