Hirdetés
- VoLTE/VoWiFi
- Xiaomi 17 - még mindig tart
- MWC 2026: Bajnoki címre pályázik a Xiaomi Watch 5
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Fotók, videók mobillal
- Apple iPhone 17 - alap
- Google Pixel 10 és 10 Pro összehasonlító gyorsteszt
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
Új hozzászólás Aktív témák
-
emptee
csendes tag
04ahgy: köszi, de azért nem akarom hagyni felszaladni a hőmérsékletét. Oké, hogy kibír ennyit is, de hosszabb életet tervezek neki.
Szóval várom még a további tanácsokat, mivel tudnám lehetőleg passzívan javítani a chipset hűtését?
USB boot, PCI kártya ügyben senki?

----------------------------------------------------
(#3099) D.Orion:
"Ki lehet-e kapcsolni valahogy ezt a "Egy jack dugót csatlakoztattak..." figyelmeztetést és kis ablakocskát?"
Szerintem indítsd el az MSCONFIG-ot, és az "Automatikus indítás" fülön vedd ki a pipát a RTHDCPL elől. (Ez a RealTek High Definition Control Panel programja, ami feldobálja az üzenetet.)
-
D.Orion
veterán
Üdv! Számtalan Gigabyte lapom volt már az elmúlt években, de most már annyira idegesít pár "probléma", hogy megkérdem van-e rá megoldás:
Ki lehet-e kapcsolni valahogy ezt a "Egy jack dugót csatlakoztattak..." figyelmeztetést és kis ablakocskát? Kérdem azért, mert most már nagyon elegem van abból, hogy ha kihúzom a jack-et és visszadugom, akkor minden egyes alkalommal újra és újra be kell állítani az ablakban a kimeneteket, mert elfelejt mindent és a fele se működik. Nem lehet ezt valahogy lefixálni?
Továbbá én még nem találkoztam olyan giga lappal az elmúlt években amin normális jack ajlzat lett volna. Hiába veszem meg a jó minőségű jack elosztókat és hozzá a drágább dugókat és kábeleket... egyszerűen nincs megfelelő kontact az alaplapi jack aljzatban...
Egyszerre rá van rákötve a hifi és a fülhallgató is az alaplapra és hiába csinálok bármit is egyszerűen az egyik csatorna mindig halkabb(vagy nem is szól
), kipróbáltam már mindent és csak az alaplapi jack silánysága maradt, mint ok. Ha mozgatom benne a jack dugót, akkor egy bizonyos állásban tökéletes, de könyörgöm mi az, hogy egyáltalán mozgathatom benne... Mondhatni gyárilag annyira ki van kopva, mint ha 5 évig minden nap csak ki be húzkodtam volna belőle a dugókat... -
do3om
addikt
Ok
Megnézem mit kel.
Köszi. -
CoolMan
MODERÁTOR
Win alól nem ajánlott a BIOS frissítés. Csináld a lap beépített Q-FLASH -el.
Azt ellenőrizd le, hogy a lapod Rev 2.0 vagy Rev 2.1. és ennek megfelelően töltsed le a bios frissítést.
Az alaplap kézikönyvében vagy a manual-ban [link] a 71-ik oldalon le van írva a frissítés menete.
Letöltöd a friss biost kicsomagolod majd felteszed egy pendrive-re majd gépet indítod F8-at nyomod az behozza a Q-FLASH-t és a leírás alapján megycsinálod a frissítést. -
do3om
addikt
Hi
Kis segítség kellene.
Nem tudom a biost frissíteni a lapomon, ami egy GA890FXA-UD7-es.
Jelenleg F2-es bios van rajta de van már F5 beta is, csakhogy nem megy fel egyik sem.
Win7 alól frissítem gigabyte bioszófrissítő cuccával, hiába adom be neki a filet megcsinálja, aztán újraindul és hibaüzenet után szépen visszarakja a régit.
Néztem F4-et is meg file-ból, online, egyik sem jött be
-
emptee
csendes tag
Sziasztok! Néhány hónapja vettem egy GIGABYTE GA-A75M-UD2H alaplapot, A6-3500 APU van benne. Nagyon jó az eszköz, de van néhány problémám vele. Nem sok ilyen tulajdonost láttam itt a fórumon, de azért a segítségeteket kérném:
1.
Az alaplap F3-as BIOS-szal érkezett, ez már frissítve lett F5-re, így a BIOS SETUP-ban és EasyTune-ban is helyesen jelennek meg a hőmérsékletek. A chipset sajnos eléggé melegszik, ezért betettem neki egy 8 cm-es ventilátort, ami felette tereli a levegőt, így most 35 fok körül van (bár nekem melegebbnek tűnik), míg az APU alapjáraton 27 körül áll, és megdolgoztatva is csak 40-43 fokig megy fel. Mit ajánlanátok hozzá, hogyan "bővítsem fel" egy extra hűtőbordával a chipset hűtését az eredeti leszerelése nélkül, hogy a nyári melegben se emelkedjen jóval e fölé a hőmérséklete?
2.
Nagy csalódás volt, amikor Linuxot akartam bootolni pendriveról a gépen. A régi ASUS alaplapommal semmi gond nem volt, itt meg az új BIOS nem hajlandó "akármiről" indítani a rendszert. Az ASUS-on simán bootolt az Ubuntu 11.04, Mandriva, SUSE, többnyire liveusb-creator-ral elkészített pendriveról. A GIGABYTE meg meg sem jeleníti a boot menüben a Windows XP alól FAT vagy FAT32-re formázott ilyen meghajtókat, csak az NTFS-eseket, de arra meg nem tudok Linux disztribúciót felpakolni. Utánaolvastam sokat a témának, és kipróbáltuk a pendriveot Win7 alól formázni FAT-re, úgy már megjelent a listában, de a SYSLINUX-os sor megjelenítése után megfagytak a Linuxok induláskor. Összenéztem a fő különbségeket az XP és Win7 formázása között, többnyire pl. a partíció aktív bitje volt eltérés, és annak beállításával már látja is a BIOS az XP-ből formázott meghajtót, de továbbra sem megy a SYSLINUX-nál tovább.
Írtam a GIGABYTE Supportnak is, ahol készségesen reagáltak, de letudták annyival, hogy nekik simán bootol FAT-es pendriveról az alaplap, Win98-at indítottak róla, meg hogy Linuxhoz nincs megfelelő driver támogatásuk - megírtam nekik, hogy nem is arra volna szükségem, ez még jóval driver előtti dolog... Szóval ezzel nem vagyok kisegítve. Kizárólag SUSE Linuxot tudok most pendriveról indítani, azt is csak a saját SuSE Studio Image Writerével megírva. Van valaki, aki próbálkozott már USB boot témában az alaplapon, és pl. az Ubuntut meg tudta oldani, hogy fusson róla a rendszer?
3.
A harmadik nagy problémám az, hogy hiába vettem direkt ezt az alaplapot az egyetlen PCI foglalattal, mégsem működik benne a régi Sound Blaster 16 PCI kártyám, az egyik CT4810-es típus. Tudom, hogy régi, de nekem EZT kell beüzemelnem, nem akarok másik kártyára váltani. XP-n és Linuxon is próbáltam, de egyik alól sem szólal meg. XP-ben is látszik rendesen, megkapja a 20-as IRQ-t (nincs lehetőségem módosítani), semmi ütközés nincsen, de nem szól. Szóval elvileg helyesen működik a hardver, de Winampban pl. nem mozdul meg a lejátszást jelző csúszka, mintha tudná megadni a kártya a megszakítást az első buffer fogadása után, ezért nem folytatódik a DMA-s adatátvitel. Két ilyen kártyát is kipróbáltam benne, és egy Sound Blaster 128 PCI-t is, de mindegyik ugyanezt produkálta, holott mindhárom tökéletesen működik a régi ASUS alaplapban. A GIGABYTE Support sajnos itt is csak odáig jutott, hogy nézzem meg az XP beállításait... Azok rendben vannak.
Van másnak is régi SB-je, amit hasonló (akár másik GA-A75M szériás) alaplapban ki lehetne próbálni? Vagy ha a Balaton környékén rendelkezik valaki ugyanilyen alaplappal, amiben megnézhetném a kártyámat, azt megköszönném, mert akkor tisztázni lehetne, hogy csak az én példányom hibás-e a PCI vonatkozásában, vagy a chipset alapvető gondja-e ez.
Köszönöm a segítséget.
-
04ahgy
nagyúr
Igen is, meg nem is.

4 revíziója van ennek a lapnak, Rev.1.0, Rev.2.3, Rev.3.0, Rev.3.1. Az első nem támogatja, a többi igen.
HGyu
-
G@ben
addikt
Ajánlottak nekem egy Gigabyte GA-M68MT-S2P lapot, amivel egy Athlon II X3-as processzort hajtanék. Olvastam itt, hogy a magfeloldást támogatja, a tuningot viszont nem igazán, de ez nem gond, mivel régen leszoktam a tuningról. Valahol olvastam viszont olyat, hogy a letiltott L3 cache-t is fel lehet oldani, szerencsés esetben ha jól értelmezem, egy Phenom X4 is kihozható az Athlon X3-ból. Jól gondolom? Ha igen, ez a lap ezt támogatja?
-
04ahgy
nagyúr
válasz
kgergo89
üzenetére
Teljesen jól van úgy, szépen AHCI-ben üzemel. Az eszközkezelő is AHCI kontrollert lát. Tudod, a Serial ATA is ATA, mint a neve is mutatja...
A DMA meg egy memóriaelérési mód, aminek nem sok köze van ahhoz, hogy IDE, SCSI vagy SATA a merevlemez.
(#3080) [lAyCsI]: mondjuk az, hogy nem akkor szabályozná fel az órajelet amikor akarja, hanem mindig annyin menne, mint amennyit te beállítasz.
HGyu
-
kgergo89
tag
Sziasztok, nem tudom más találkozott már ezzel a problémával, rengeteg a hozzászólás, nem találtam ezért leírom.
Gigabyte EP35-DS3 lapon, hiába állítom AHCI módba a biosban a a winchestert, windowsban ATA Channel 0 alatt látszik a winyó "Többszavas DMA 2-üzemmód"-ban.
Régebben volt egy P35-DS3R lapom, azon felment az intel matrix storage is (ezen nem engedi feltelepíteni, de gondolom azért mert inteles raidvezérlés ezen nincs támogatva), és eltűnt az összes ATA Channel is eszközkezelőben, csak az ICH9 AHCI controller látszódott, itt viszont most minden.
Attól félek, a windows nem SATA ként kezeli a lemezt, hanem IDE módban.
Ötletek?Köszönöm!
-
[lAyCsI]
addikt
Egy oldallal elébb már leírtam az alaplap és a CPU típusát is...
A BIOS-ban az MB Intelligent Tweaker(M.I.T.) menüpontjában található... -
04ahgy
nagyúr
válasz
Krisz79
üzenetére
A képet feltöltöd valami online tárhelyre (pl. noob.hu) és onnan linkeled.
A TPA-s köteg neked nem kell, félre is teheted, az a FireWire, ilyen nincs az alaplapodon. Az audio csatlakozás meg az Spk-s köteg, az lesz a következő lépés az USB bekötése után. Neked most az USB-s köteg kell, azon piros, fehér, zöld és fekete drótoknak kell lenniük, azon a részen, ahol nincs beborítva.
HGyu
-
Krisz79
őstag
oks.
köszi.mondom mik vannak
SB1 .USB2. Ground1.. Ground2. Spk out L. Spk out R. 2 Gnd.
Mic bias. Mic in.
ez az egyik köteg.
A másik:Tpa- . Tpa +. 2 Gnd. Tpb - . Tpb+. Vcc
Bár ezekről szép fotó is készült.
Ha tudnám,hogy tudom a képet beilleszteni a számitógépemről: htp:// -
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Krisz79
üzenetére
Én már írtam, hogy szívesen segítek... Ha már segítek, engedtessék meg a választás lehetősége, hogy azt ne e-mailben és privát üzenetben kelljen tennem.
Képet beilleszteni a hozzászólás alján lévő KÉP, linkelni meg a mellette lévő LINK gombbal tudsz.
Az alaplapod típusát azonban még mindig nem tudjuk.
HGyu
-
Krisz79
őstag
Szeretném a sz.gépem frontjáról az usb-t a mikrofont a fülhallgatót rákötni az alaplapomra.
Fotókat készitettem mindenről.
Söt használati útmutató is van az alaplaphoz.
Ha valaki szivessen segitene az kérem irjon.
Köszönöm. -
Krisz79
őstag
Ment mail-ed.
Illetve küldök még fotót.
K. -
Krisz79
őstag
Segitséget kérnék.
Remélem jól irom : Gigabyte D33C98 as alaplaphoz.
Pár kérdésem lenne a sz.gépem elején levő usb-ket szeretném a helyére bedugni az alaplapon.
Ehhoz kérnék segitséget.
Köszi. -
04ahgy
nagyúr
válasz
Preacher1980
üzenetére
Tapasztalataim ugyan nincsenek, de ha a jelenlegi BIOS-szal problémamentes a géped, akkor a megjelenés tényét akár ignorálhatod is.

Vagy célszerű lenne a saját topikjában megkérdezni a lapnak, ahogy azt látom, már copy-paste módszerrel meg is tetted...
HGyu
-
Preacher1980
tag
Megjent a GA-870A-USB3L laphoz az f5f verzió számú BIOS.
Tudunk róla valamit? Vannak vele tapasztalatok?
-
Rendeske
tag
Rendben lementek a tesztek! Két prim95-öt futtattam meg egy poker kliens-t+table ninja, mozilla/9lap-al...
3óráig hiba nélkül tesztelt! Szerintem felesleges 8órán át futtatni..Tehát a BIOS kipipálva! Megkezdem a finomhangolást. A lap meddig bírja úgy általában az FSB emelést?
-
Rendeske
tag
Most a CPU mag hőmérséklet 57 Celsius fok 70-ig jó vagyok, ugye?
-
Rendeske
tag
Még régebben járattam a procimat 3333Mhz-en egy darabig, de feleslegesnek találtam mert már nem játszom mindenféle csilivili játékkal, csak pókerezek már. És mivel mostanság megemeltem az asztallétszámot 24-re + fut egy csomó program a háttérben, most már el kell a plus lóerő!
Közben próbáltam tuningolni a vasat még az említett 3,3Ghz-t sem bírta az alábbi beállításokkal:
10*333
mem: 333*4
cpu volt: 1,5V
MCH volt: 1,2VDe a gép még így sem volt hajlandó indulni max Win7 asztalát láttam és le kapcsolt kellett egy kis idő míg rájöttem hogy ez azért volt, mert a hűtő nem volt megfelelően a helyén! Pff de láma vagyok gondoltam, rájöhettem volna hogy azért lövi le magát a deszka mert a CPU eléri a kritikus hőmérsékletet még mielőtt elindulna a Win7..
Szóval visszaraktam és ugyanezekkel a beállításokkal, F5-ös BIOS-al, két Prim95-öt futtatva most stabil, kb úgy félórája!
Úgyhogy most megcélzok egy magasabb órajelet!
Szóval hogy válaszoljak a kérdésedre igen nincs kitesztelve! Milyen programokkal kell profi módon kitesztelni a CPU-t? Elég a Prim95?
Jah és az F5 BIOS-al már nem őrül meg a gép ha kikapcsolom a Show Logo-t!

-
Rendeske
tag
Igen már nézegettem ezeket a topikokat, találtam is már normális hozzászólásokat ami alapján elindulhatok...Most hagytam abba egy maratoni session-t ami alatt a proci 50-100% terhelés alatt ugrándozik úgynézki, hogy stabil a default beállításokkal..
De akkor is nem furcsállod hogy pl kikapcsolom a Gigabyte lógót és nem indul a gép?
Hát én ezen behaltam!
És nem lehet kikapcsolni sem ilyenkor mert csak folyamatosan sípolgat meg újra indul a vas...Köszi a tanácsokat! Majd még jelentkezem..
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Rendeske
üzenetére
Nekem az EP45C-DS3R az F6a BIOS-szal gyönyörűen szalad, a 400MHz FSB-t is lazán veszi 1600MHz-es RAM-mal.
Túl sok mindent állítasz egyszerre. Előbb alapórajelen hagyd, és ismerkedj a BIOS-szal. Lehet, megváltoztattak benne valami default értéket, amit nem vettél észre, és amitt lett antituning. Sok minden előfordulhat. Lehet, hogy a DDR3 a baja, hiszen azt még nem használtál vele.
Sok változás egyszerre, te meg nem szoktál még hozzá. Szerintem. De az is előfordulhat, hogy a Te lapod a Te RAM-jaiddal épp háklisak az F6a BIOS-ra. Ha egyáltalán nem akarja sehogy a jót, akkor az F5 BIOS-t próbáld ki, amit eredetileg is akartál.
Ha alapórajelen stabil a gép, akkor a Tuning kezdőknek, szájbarágósan, vagy egyéb, tuning topikan segítenek.
HGyu
-
Rendeske
tag
Szia! 04ahgy!
Sikeresen frissítettem a BIOS-t és memóriák is mennek szépen, de érdekes/furcsa dolgokat tapasztalok!
Történt ugyanis hogy miután frissült a BIOS ( kétszer indult újra a gép) be is léptem a BIOS menübe ellenőriztem a dolgokat és vissza állítottam a first boot-ot HDD-re...+ Gigabyte logo-t kapcsoltam ki! Erre teljes káosz a gép nem tud elindulni állandóan újraindítja magát és közben hevesen sípolgat... PFF fasza mondom táp, ki kapcs, de semmi javulás.
Na mi a faszt csináljak? Elem ki! Szerelhettem ki a video kártyát, mert persze pont alatta van.
Minden megjavul ettől a cseltől!
De mi a fasz történt a géppel?

Nyomok neki egy Load Optimized Defaults-ot és indul a win7 minden ok memoriák faszának tűnnek. Na akkor próbáljunk egy kis tuning-ot! 10*333-ra állítottam így a memóriák 1033-on ketyegtek, proc kap egy kis fesz növelést + MCH. Win7 indul! (nem valami hű de gyorsan) CPU-Z+ Everest indul a vas csak 1666 vagy valami ilyen órajelen ketyeg, túlhajtás nulla!
Ja miután rá ment az új BIOS(F6a) olyanokat veszek észre hogy a kezdő képernyő túl rövid ideig marad látható! Egyszer túl is mentem rajta és nem tudtam leütni a DEL gombot ki írja vertify pool data vagy mi ( ez is tovább tart!- az az itt is időzik a gép), semmi baj! Reset! A gép megint megőrül(sípol+nem tud elindulni)! Pff fasza! De most ahelyett hogy megint kivettem volna az elemet, csak a tápot kapcsoltam le és addig kimentem megetetni a kutyákat....
Mire visszaértem minden rendben indult!Szóval most egy kicsit tanácstalan vagyok hogy mit ronthattam el..
Most akkor elvesztettem ennek a deszkának az előnyét? A tuningot? Pedig éppen ezért vettem az új DDR3 1033 memóriákat hogy ne a DDR2 800-al szarakodjak, és menjen a tuning!04ahgy! Segíts ha tudsz!
-
04ahgy
nagyúr
Hmmm, jobban belegondolva valóban okozhat rejtélyes újraindulást táphiba. A Gigabyte SuperB 460-aknak is volt egy ilyen hibájuk, terhelésre leesett a +12V, és spontán újraindult a gép.
Azt a tápot, ami neked van, feltehetően nem az Arctic gyártotta, hanem egy OEM beszállító.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
üzenetére
Ez így igaz, elmondható minden OS-ről minden. Azonban itt konkrétan a DOS vs. Win (XP, újabban inkább 7) szembenállásnál vagyunk egész konkrétan. A jelenlegi vírusok a Win-t fertőzik, nem a DOS-t, és a win jóval nagyobb memóriában terpeszkedik, mint a DOS. Egy esetleges memóriahibának kisebb eséllyel van a frissítés folyamatára nézve veszélyes következménye.
A windows ráadásul multi-task, a DOS meg nem, vagy csak nagyon esetlegesen. Nincs a useren kívül zavaró tényező a flash programozása közben.A fentiek figyelembevételével (nagyobb biztonság irányába tett lépés) javaslom a windows alatti frissítés ellenében a DOS alattit.
És akár felhozod az általam említett, instabil gépen nem frissítünk BIOS-t elnevezésű pontot, akár nem, tény, hogy DOS alatt kisebb eséllyel következik be egy amúgy hibákkal küszködő gépen fagyás a frissítés egy perces időtartama alatt. A legtöbb kevésbé gyakorlott felhasználó ugyanis nem fogja a rendszerét hibaszűrni frissítés előtt.
Nem ejtettünk még szót azokról a számítógép-használókról, akik nem windowst futtatnak a gépükön, nekik alapból csak a gyári flash metódus, vagy a DOS alatti frissítés marad, cserébe nem kell ellenjavallani a windows alatti frissítést.

Amennyiben nem értesz egyet a fentiekkel, és úgy összességében a windows alatt történő BIOS frissítés ellenjavallatával, akkor az egy sorban megfogalmazott általánosító megjegyzések helyett konkrétabb érvelést kérnék Tőled.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
-
Rendeske
tag
Közben feltennék még egy kérdést, mert látom otthonosan mozogsz a témában!
A kézikönyvben azt olvastam hogy DDR2 memóriát 16GB-ig lehet bővíteni DDR3-at csak 4GB-ig. Mivel most a memória ár igen alacsony a DDR3 piacon, inkább vennék 8GB-at mint négyet, hogy ha netán a BIOS frissítés ezt is orvosolja! De erről semmilyen információt nem találtam..
Tudsz erről valamit 04ahgy?
-
04ahgy
nagyúr
válasz
üzenetére
Sok eset van, amikor a windowsból frissítésre rákényszerül a felhasználó, de legjobb a tisztán DOS alatti (mellőzve a gyártók EZ Flash, Q-Flash, Instant Flash és egyéb megoldásait) frissítés.
Itt a fórumon nem áll előtted a gép, nem láthatod a szoftverkörnyezetet, valamint általában a gép szoftveres állapotát. Jól tudjuk, hogy akár egy vírusfertőzés, vagy driver összeférhetetlenség is okozhat kék halált, ha nem tetszik valami az NT kernelnek. Ez egyből kiküszöbölődött, ha nem tanácsolod a windows alatti frissítést.
Kivétel persze mindig akad, az intelnek elég korrekt win alatti frissítőprogramja van, ami újraindítja a gépet egy minimál session erejéig, és úgy frissít.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Rendeske
üzenetére
- nem frissítesz windows alatt!
- nem frissítesz, ha instabil a gép.
- nem frissítesz, ha csak úgy szeretnél frissíteni, mert van frissebb.- frissítesz, ha van problémád, amit a leírás (release notes) alapján lehet, hogy javít a BIOS frissítés, pl. CPU support, RAM kezelés, stb. Mint jelen esetben is.
Jobb szeretem az anyaoldalt használni: [link]. Van a kezeim közt egy EP45C-DS3R, az F6a BIOS jobb, mint az F5.
Letöltöd az exe-t, és a FAT32-re formázott pendrive-ra kicsomagolod. Pendrive a gépben hagy, én a HDD-ket le szoktam ilyenkor húzni, mikor frissítek. Mikor bootol, akkor a BIOS-ba lépés <DEL> helyett az <END> gombot nyomogatod, és már el is indul a Q-Flash. Kitallózod a BIOS-t a pendrive-on, és <ENTER>. Ha vége, akkor értelemszerű gombnyomás a jelmagyarázat szerint, majd egy Load Optimized Defaults a BIOS-ban.
@(#3030) huby80: Épp láthatod nagyon szépen, hogy aki kérdez, annak válaszolunk. És nem fogja félrefrissíteni a lapját...

HGyu
-
barcafun12
csendes tag
Sziasztok,
GA-H61M-S2-B3 alaplappal kapcsolatban lenne kérdésem:
Hol lehet a BIOS-ban áramtalanítani az alaplapi USB-ket kikapcsolt állapotban?
Kissé idegesítő, hogy éjszaka is fényárban úszik a szoba a kamera, egér és egyéb periféria LED-ektől...
köszi
-
Rendeske
tag
Sziasztok!
A BIOS-t szeretném frissíteni mert a közeljövőben szeretnék új DDR3-as RAM-kat venni a gépembe és úgy látom a gyártó honlapján hogy az újabb BIOS-ok pont a memoria problémákat orvosolják...
Szóval még sohasem frissítettem BIOS-t és kérnék tőletek egy jó szájbarágós leírást hogy hogyan csináljam.
Az F5-ös BIOS-t szeretném föl rakni! van egy 16GB pendrive-om, plus Verbatim cd-im...
A segítséget előre is köszönöm!
Szép napot!
-
04ahgy
nagyúr
Két alapvető és fontos szabályt nem vettél figyelembe:
- stabil, jól működő gépen nem frissítünk BIOS-t csak úgy, mert van frissebb.
- windows alól nem frissítünk BIOS-t, főleg nem live módon, internetről.Csak annyit tudok mondani, hogy így jártál. Aki kérdez, annak válaszolunk.
A virtual dual BIOS pedig azt jelenti, hogy a BIOS image kisebb, mint a lapon alkalmazott EEPROM mérete, és annak első és második felében is elfér a lap aktuális BIOS-a, és szoftveres úton lehet váltani, hogy a chip első vagy második felét címezze meg a lap. Amolyan okos lány esete: hoztam is meg nem is.

A helyesírásodra figyelj jobban, és nem kell ennyi kérdőjel, felkiáltójel.
HGyu
-
huby80
senior tag
Sziasztok!!
Ma frissitettem biost ga-ma 770ds3 gigybyte alaplapn a @bios segédprogramal! letöltöte a legfrisebb biost "telepitete" majd kért egy restartot és azota se kép se hang csak pörögnek a ventik és ennyi!!! elemet kivettem stb stb de semmi ! valakinek valami ötlet? vagy ez kuka? a virtual dual bios hogy müködik ? nem ilyenkor kéne megjavitani magát?
-
[lAyCsI]
addikt
ráindítottam egy BF3-at kis ablakban, közben néztem a CPU-Z-n az értéket, és néha felugrott 4000MHz-re is...

amúgy 35x-os értéket is meg lehet adni a bios-ban(CPB Ratio) ez 7000MHz-et mutat
A Turbo CPB enable-en van
van még egy CPU Host Clock Control menü is, ahol MHz-enként lehet emelni, gondolom ez felel meg az FSB-nek...
kicsit sok nekem itt a technológiai újdonság
-
[lAyCsI]
addikt
Sziasztok,
Nemrég lecseréltem a régi rendszert és egy AM3+-osra nyergeltem át.
Az alaplap egy GA-870A-USB3 lett.
A proci egy Phenom II 960T, gondoltam a belövöm 4Ghz-re, mivel elvileg a procinak az eladó szerint vinnie kellene a megcélzott frekit.
A BIOS-ban van egy Core Performance Boost menü amiben lehet állítgatni a proci szorzóját.
Ezt be is lőttem 20x-osra(ha jól emlékszem) és meg is jelent a BIOS-ban hogy az pontosan 4Ghz-et jelent.
Nem igazán ismervén ezt az új platformot azt szeretném lérdezni, hogy ez működik rendesen Win7 alatt?
Tehát ez arra való, hogy ha szükséges a számolási többlet akkor a BIOS átállítja autómatikusan a kraftot?(szorzót)Tegnap ráengedtem egy Prime95-öt, közben CPU-Z-n figyeltem az értékeket, és ott azt mutatta hogy csak 3Ghz-ig ment fel, amikor kikapcsoltam visszaállt 800Mhz-re...
Szal akkor most hogy is működik ez a dolog

előre is....
üdv,
L. -
04ahgy
nagyúr
A GA-PA65-UD3-B3 lapodon hanyas BIOS van most? Mindenképp a legfrissebbet, még ha épp beta verzió is, töltsd le, és frissíts. Szigorúan Q-Flash BIOS-ból indítva, vagy DOS alól, ne windows alól frissíts.
Prime95 in-place teszt alatt a Realtemp a magokat hány fokosnak jelzi?
HGyu
-
Client
tag
Sikerült telepítenem a Win7-et, boot ideje frankó, viszont random időközönként - általában több óra is eltelik, látszólag mindegy, hogy mi fut - újraindul a gép, nagy néha újraindulásnál kiírja a BIOS, hogy nem megfelelő órajel vagy feszültségbeállítások miatt nem sikerült az indulás. Az összes erre vonatkozó beállítás alapon van.
Memtest lefutott hiba nélkül, a hőmérsékletek rendben, van valami tipp, hogy mit lehetne még csekkolni? -
motkany
csendes tag
köszönöm a segítséget, keresem a jó megoldást.
-
04ahgy
nagyúr
Amit leírt, és amit utólag írtál, az alapján el sem indult a lap egyáltalán, hiszen tranzisztorcsere kellett ahhoz, hogy adjon képet. Te egy olyan lapon tanácsoltad a BIOS frissítését, ami nem indult el. Azt megcsinálni jediknek is szép teljesítmény lett volna (természetesen a tranzisztorcsere előtt). Ezzel megmutattad, hogy szakmailag mennyire [nagyon] relevánsak a tanácsaid.
A másik fele hozzászólásodnak megint csak igen érdekes. Ha a lapomhoz nincs xy időpontnál újabb driver frissítés, akkor annál újabb operációs rendszert már nem is futtathatok? A motkany fórumtárs által kérdezett lap valószínűleg hibátlanul fog win7-tel üzemelni, a Windows 7 ugyanis az ilyen korú hardverek támogatását legtöbbször legacy módon tudja. Azon a lapon meg semmi "egzotikus" dolog nincs integrálva. Realtek LAN és Realtek ALC850 hang. Mindhez talál, igaz külső forrásból x64-es win7 drivert. De véleményem szerint igen jó esély van arra, hogy alapból ezeket felismeri a Win7 telepítéskor. Főleg, ha SP1-es.
A helyesírásról annyit, hogy a hogy elé és a de elé vesszőt teszünk, a "de viszont" szerkezetet pedig nem használjuk, mert szinonima a két szó. A "lett kiadva" pedig nagyon szép, magyaros megfogalmazás.
HGyu
-
Tidus
addikt
Mint jeleztem neked thecubedjs privátban jelezte hogy elvégezte a leírás alapján a biosfrissítést, miután "tranzisztort" cserélt benne, jelenleg a lap működik és megköszönte. Tehát a leírás amit adtam jó.
A helyesírásról annyit hogy a leírást úgy linkeltem be, mert csináltam már pendrive-ról frissítést de viszont nem volt kedvem ötven sort írogatni(szájbarágóssan), tudtam hogy leírva is levan valahol, így belinkeltem. Ezért van a google aki nagyon jó barátod.
A hozzáértésedet nem firtattam.
Részemről lezárva az ügy...(#3007) motkany. Az alaplap kb. hét éve lett kiadva, az utolsó driver frissítés 2006/12/19-kén lett hozzá kiadva az is Realtek. Legfeljebb XP 64bit op. rendszert tudsz vele futtatni.
Én sehol nem találtam hozzá win7 drivert. -
04ahgy
nagyúr
válasz
motkany
üzenetére
Itt az alaplapod oldala: [GA-8IPE1000-G]. Nincs sem Vista, sem Win7 driver hozzá, így amit nem ismert fel az oprendszer, azt megnézed a letöltési oldalon, hogy miféle gyártójú, és a gyártó oldalán keresgélsz tovább.
HGyu
-
motkany
csendes tag
Sziasztok!
GA-8IPE1000G v4 alaplaphoz valaki tudna adni linket ahol van megfelelő driver. Win7-hez kellene.
köszi M -
04ahgy
nagyúr
Gratulálok neked is, instabil gépen nem frissítünk BIOS-t, amíg a probléma gyökere nincs kiderítve, orvosolva.
A leírása alapján be sem sikerült indítania a konfigot, csak a ventilátorok nyöszörögtek, és letiltotta az áramköröket. Még a BIOS "rezetelés" sem segített.Szívesen segíteni szoktak, megköszönni pedig hálásan. Véleményem szerint tettem le eleget az asztalra ahhoz, hogy meg tudjam ítélni, mikor értelmezhető és mikor nem egy segítségkérő hozzászólás.
HGyu
[ Módosította: Barthezz2 ]
-
Tidus
addikt
* Írja meg az a véleményét akinek szól. Ám de elárulom amihez semmi közöd, privátban jelezte a fórumtárs hogy az írás alapján elkészítette a bios frissítést.
És szívesen megköszönte...
Neked is látom.*moderálva - a személyeskedési hányadot vegyük lejjebb! Ugyan ez vonatkozik #3003-ra is!
-
Tidus
addikt
válasz
thecubedjs
üzenetére
Az a lényeg hogy orvosolva lett a hiba, olyan dolgokkal ne foglalkozz aminek nemlátod hasznát, v. értelmét.
-
thecubedjs
csendes tag
Kedves 04ahgy!!
[moderálva]*
Elmondom NEM csapágyas a ventillátor! És NEM Csapágyas a táp sem!
Ugyan is! Saját működő gépből vettem ki a tápot! A másik az, hogy ki próbáltam a Chipset ventillátort és hibátlanúl működik!
Iagz nem írtam, hogy képet nem ad! De viszont meg van az alaplap hibája!
3 db tranzistort kellett ki cserélni rajta! Mert valami oknál fogva el szállt!
[moderálva]*
-
04ahgy
nagyúr
Egyelőre azt nekem nem sikerült kihámoznom az érzelmekkel és kétségekkel (felkiáltójelek, kérdőjelek sokasága) és helyesírási hibákkal dugig tűzdelt irományból, hogy vajon képet egyáltalán ad-e neki?
Annyit tudok, hogy egy csapágyas tápra kötötte, és csapágyas a chipsethűtő ventilátora is.
HGyu
-
thecubedjs
csendes tag
Szia Tidus!

Köszönöm szépen a válaszod! Mindjárt neki is látok! Utána nézek amiket felsoroltál!
Igen! Én is arra gyanakszom, hogy nem bios a fő gond! De hát reméljük, hogy be indúl!
Majd meg írom, hogy mit sikerűlt kihozni belőle!
Köszönöm szépen még 1x! A segítségedet!
Minden jót!
üdv: szilveszter!

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- VoLTE/VoWiFi
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Ubuntu Linux
- A Kindle-botrány röviden — a digitális tulajdon vége
- Apple MacBook
- Xiaomi 17 - még mindig tart
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Kuponkunyeráló
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- További aktív témák...
- Team Group 32GB DDR4 3200MHz TED432G3200C22BK
- BESZÁMÍTÁS! 32GB G.Skill Trident Z Neo RGB 3600Mhz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- HyperX Fury 3200Mhz 2X8GB Kit DDR4
- ELADÓ: ASUS MAXIMUS VII Ranger LGA1150 alaplap - ritka, gyűjtői darab (+gari/számlás)
- BESZÁMÍTÁS! 32GB G.Skill Trident Z RGB 3200Mhz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 12 64GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X12 Detachable i5-11G I 16GB I 512SSD I FHD+ Touch I Cam I W11 I Gari!
- ÚJ Asus TUF A14 FA401 -14"2.5K 165Hz - Ryzen 7 260 - 32GB - 1TB - Win11-RTX 5060 -2 év gari - MAGYAR
- 170 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
- Xbox One S All Digital 1 TB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

), kipróbáltam már mindent és csak az alaplapi jack silánysága maradt, mint ok. Ha mozgatom benne a jack dugót, akkor egy bizonyos állásban tökéletes, de könyörgöm mi az, hogy egyáltalán mozgathatom benne... Mondhatni gyárilag annyira ki van kopva, mint ha 5 évig minden nap csak ki be húzkodtam volna belőle a dugókat...

És nem lehet kikapcsolni sem ilyenkor mert csak folyamatosan sípolgat meg újra indul a vas...