- Fotók, videók mobillal
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Google Pixel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Bivalyerős lett a Poco F6 és F6 Pro
- Három Redmi 15 érkezett a lengyel piacra
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S21 Ultra - vákuumcsomagolás
Hirdetés
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
gaborka8x8
aktív tag
válasz
Gábor984 #52509 üzenetére
Hogyne hatna ki a hangszó későbbi hangjára. Ezért is írtam, hogy a megengedett max. teljesítményterhelés durván felével (Csúcsban!), azaz, az ön fejhallgatójánál maradva, egy 102 dB/mW érzékenységű fejhallgatót 512 mW-al terhelve, mekkora hangerőt kapunk pl. egy 40 dB dinamikatartományú zene esetén a leghalkabb, és a leghangosabb részeknél, illetve, hogy ez elviselhető-e?
Ha vette volna a fáradtságot, és kiszámolja, akkor rájött volna, hogy nem. Ugyanis, az így kapott hangerő (most már leírom, mert látom, úgy sem fogja kiszámolni) a zene leghalkabb részénél is 90 dB, a leghangosabb résznél pedig közel 130 dB, azaz a hangerő okozta valódi fizikai fájdalomhatár.
Mindebből pedig egyenesen következik, hogy aki nem fojtat különösebb bejáratást, csak úgy "felveszi a fejhallgatót, és odatekeri neki" alapon zenét hallgat vele, az az ön példájával élve, nem csak a bejáratás alatt, hanem később sem emeli a "motor fordulatát" 4000 fölé. Pláne azért nem, mert átlagos zenehallgatást tekintve, egy ilyen fejhallgatóra jutó teljesítmény általában 1 mW alatt marad.
Hogy ismét az ön által kedvelt autós példával éljek, ez kb azt jelenti, mintha egy olyan autót, aminek a fordulatszáma max. 15 000 fordulat/perc úgy általánosságban (nem csak a bejáratás alatt) 15 fordulat/perc-el használnánk. (Ami ugye képtelenség, mert ha jól emlékszem, az autók alapjárati fordulata valahol 600 - 800 között szokott lenni. Egyébként, már ezét is nem jó az elektronikák esetében autós példákkal élni.)
Tehát a fejen, zenehallgatással való bejáratáskor közel nem jutunk a fejhallgató max. terhelhetőségének 10%-ának közelébe sem, ha "csak úgy felvesszük, és odatekerjük" neki.
Ennek fényében újból megkérdezem: Ugyan mi baja lesz egy fejhallgatónak, ha nem fokozatosan növelt hangerővel járatják be, hanem rögtön "odatekerve neki" elkezdik hallgatni? -
gaborka8x8
aktív tag
válasz
Gábor984 #52467 üzenetére
"Rögtön odatekerni neki had szóljon. Legtöbben így állnak hozzá."
Ugyan mondja már, mi baja lesz egy fejhallgatónak, ha nem fokozatosan növelt hangerővel járatják be, hanem rögtön odatekerve neki elkezdik hallgatni?
Főleg mi baja lesz akkor, amikor a legtöbb fejhallgató jóval nagyobb erősítőteljesítménnyel hajtható annál, mint amekkora hangerőt* az ember el tud viselni.
*: Az adott maximális erősítőteljesítményhez tartozó hangerőről van szó.Nézzük az ön fejhallgatóját, a Panasonic RP DJ300-at. Az adatlapja szerint:
Sensitivity (dB/mW) 102
Maximum Input (mW) 1000
Vegyük ennek a max. 1000 mW-nak durván a felét, mondjuk 512 mW-ot. Mekkora hangerőt is jelent ez?Ps.: Én magam is kipróbáltam többféle bejáratási technikát, és megmaradtam az egyiknél, de nem azért mert bármiféle különbséget tapasztaltam volna a végeredményt tekintve közöttük, vagy az között, hogy ha csak simán zenehallgatással lett bejáratva egy fejhallgató, hanem azért mert számomra ez a legkényelmesebb.
[ Módosította: philoxenia ]
-
GML
őstag
válasz
Gábor984 #52457 üzenetére
Ezzel a példával csak az a baj, hogy mivel nem a gártószallag végén van az átadás, máris nem él leszek az, aki először elgázosítja a bal egyet, hanem aki éppen quesadilla-t evett ebédre...
BTW az autó egy kicsit tényleg más tészta. Attól az életed függ, hogy az előtted lévő hogyan használta és tartotta karban.Ez a kategória még nagyon nem a luxus, bár attól függ, hogy kinek mi a hobbija. Vannak akik feljebb lépés miatt adnak-vesznek LCD-2-3-4-eket, de van akinek egy K511 is már érvágás.
De, hogy legyen egy ellenpélda is. A párom AD500X-e hapja rendesen az ívet, mind hangerőben, mind fizikailag. Semmi baja. Nekem a Q701 kb 16 hónap után némult el, mivel a driverről lejött a forrasztás, pedig óvatosan bántam vele. Benne van.
-
krichd1
addikt
-
Blasku
tag
válasz
Gábor984 #52460 üzenetére
Azért azt ne felejtsük el, hogy a komolyabb fejhallgatóknál pont attól nem kell tartani, hogy néhány napon belül megmakkannak, már ha nem a legleharcoltabbat veszi meg az ember.
Én 35-ért vettem egy gyaníthatóan 1993-ban gyártott Sennheiser HD580-at még 1,5 éve, ami csak annyit igényelt, hogy lecseréljem a fejpántnak a szivacsát. Azóta is tökéletesen teszi a dolgát, de abban a 22 évben amíg nem nálam volt, addig nem volt szétgyilkolva, az tény.
Ha valami elromlik, akkor valóban magadra vagy utalva, de a Senninek játszi könnyedséggel lehet új alkatrészt szerezni és kicserélni csavarhúzó használata nélkül.
Még a HiFiMannél is válaszoltak a levelemre amikor a szintén használtan vett HE-500-asomhoz a külső rácsot rögzítő gyűrűkből akartam újakat. Ez a másik szerintem, hogy egy rendes gyártó a komolyabb fejeseihez hajlamosabb ilyenfajta támogatást adni, mert az valahol alapvetésnek számít, hogy a csúcs fejeseknek 10-20 éveket kell bírniuk minimum, nem pedig 2-3-at. -
zsocy
őstag
válasz
Gábor984 #50561 üzenetére
Örülök hogy neked bejött az isotek cd, de valószínű ugyanezt a hatást éred el zenével is, max egy nappal később. Nincs semmi csoda ezekben a spéci zajokban, talán jobban ki vannak hegyezve a megfelelő hangra. Járasd a fejest még, és lehet tovább javul a hangja, de azért élvezd is rajta a zenéket, ez lenne a lényeg
-
Saccco
nagyúr
válasz
Gábor984 #50444 üzenetére
Válaszold meg a kérdéseket, amik az összefoglalóban vannak, biztos, hogy kapsz sokkal jobb ajánlatot ezektől ugyanennyiért.
Én is nyomoztam egy sort, arra jutottam, hogy a Superlux háza táján kell keresgélnem.
Ha mobilról vagy, akkor itt a link az összefoglalóhoz: [link]
Ajánlott fejesek: 0-30.000Ft-ig kategóriánként
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bemutató Beyerdynamic DT880 Bass Mod
- Hír Eszement zajszűrő koncepció a Panasonictól
- Hír Üvegborítású high-end fejhallgató a Sennheisertől
- Hír Hamarosan érkezik a kézzel készített high-end fejhallgató Japánból
- Hír Abszolút prémium high end fejhallgatót villantott a Grado
- Blogbejegyzés Gyémántokkal "kipitykézett" Focal fejhallgató 30 millióért
- Hír Korrektnek tűnő fejhallgatóval jelentkezik az Onkyo
- Hír Fa fejhallgatóval próbálkozik a JVC
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX Z270G Gaming WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B85M-D3H B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG STRIX Z490-G Gaming WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG STRIX Z490-G Gaming alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Új! Bomba áron! 0km-es /N7Pro/ - /iScooter/ Elektromos Roller
- Bomba ár! Dell Precision 5520 - i7-HQ I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD I M1200 4GB I Cam I W10 I Gari!
- HP ZBook 15 G6 i7-9850H 32GB RAM 1000GB SSD NVIDIA Quadro T2000 15.6 FHD 1 év garancia
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- HP EliteBook 840 G8 i5-1135G7 16GB 512GB 1 év garancia
- 10 GB-os RTX 3080 OEM
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest