Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• martonx

veterán

válasz Sk8erPeter #674 üzenetére

xdebug-ot én is használom, nem is azt mondtam, hogy PHP-t nem lehet debugolni, hanem azt, hogy sokkal nehézkesebb, mint más nyelveket. Egyébként SQL-t is lehet debugolni, legalábbis MS SQL-t 2008 fölött, illetve a MySQL-t 5-ös verzió felett.

Az indokaim, hogy miért jobb SQL szinten tartani az adatlogikát (félre értések elkerülése végett én sem 100%-ban SQL szinten valósítom meg, csak törekszek rá).

1. Az SQL nagyon buta, cserében bődületesen hatékonyan, akárhány szálra, akármennyi memóriára optimalizálva kezeli az adatokat, adatműveleteket. Rengeteg konkurens felhasználó kiszolgálására van optimalizálva, akárhány magot, akármennyi memóriát ki tud használni.

2. SQL szerverek általában jóval erősebb hardverek, mint a webkiszolgálók.

Hozhatnék itt ezeregy példát, ebben a fenti két pontban minden benne van, hogy miért érdemes az SQL szintre törekedni. És hangsúlyozom, nem a Pistike-féle olcsó hosztingokra gondolok, ahol egy Core2-es szerver egymaga a webkiszolgáló, és az adatbázis szerver is (bár kis mértékben, de az 1-es pont miatt itt is kijön az SQL-es megközelítés előnye), hanem a nagyvállalati infrastruktúrákra. Nálunk pl. a webkiszolgálók (igaz több is van belőlük), 1-4 processzormaggal és 2-4 Gb memóriával rendelkeznek. Míg a legkomolyabb SQL szerverünk 128 maggal, és 320 Gb memóriával rendelkezik.

Egy komolyabb programkód logika már néhány tíz konkurens felhasználónál kifekteti a webkiszolgálót, míg ugyanaz SQL szinten megvalósítva, mondjuk kisebb mint 5%-os processzorterhlést jelent az adatbázis szervernek, és emiatt szintén minimális terhet a webkiszolgálónak.

Új hozzászólás Aktív témák