-
Mobilarena
Program letöltése:
- Google Sketchup hivatalos letöltési oldal
Új hozzászólás Aktív témák
-
chester91
senior tag
Na, hát végül magasságba csökkenés lett, egy kettő dolog picit átalakult, jelenleg ez a végleges terv (bár még azt mindig nem gondoltam ki, hogy a 150 mm mély odd tartókat hogyan fogom megfelelően rögzíteni, ez még gond lehet, meg a vastagság is).
Egyébként 495 magas, 530 mély, és 260 széles
Szerk.: ja igen, annyi, hogy az alsó ventiszabályzó helyett egy usb 2.0 és 3.0 bővítőkártyát képzeljetek el, azt nem volt most erőm megcsinálni, és nem is találtam.
-
chester91
senior tag
Na, még csináltam pci slot nyílás takarókat is hozzá, bár az anyaga kérdéses. 1 mm vastag lenne, vagy valami puha, ruganyos fából, vagy esetleg műanyagból lehetne (fa jobb lenne, de annyira azért nem vagyok otthon bennük)
Kezd lassan összeállni, hogy teljesen élethű legyen a modell, bár még a takarók kihúzásához hagyott 30 mm hely sem teljesen biztos, hogy elég, bármennyire ruganyos anyagból készülne el.
-
chester91
senior tag
válasz
imibogyo #482 üzenetére
hosszában az indokolta, hogy ha olyan táp kerül bele, ami 170-180 mm hosszú, akkor ne akadályozza a levegő áramlását alulról felülre.
magasságban pedig a cpu hűtő miatt, ugyanis ha egy 140-es szélességű hűtő bekerül, akkor muszáj a fenti ventiket kiszedni, így viszont a fenti ventik pont elférnek, mellesleg még a szerelésre is van hely benne.
-
chester91
senior tag
Sziasztok!
Kicsit átterveztem, növeltem méretet, nem túl nagy változások, de azért kíváncsi vagyok a véleményetekre. Furatokat is megjelöltem rendesen, mivel nem lehet század milliméterre pontosan belőni, így nem 100%-os a terv, de ettől kérlek tekintsetek el. (Néhány napba beletellett így, hogy mellette még 2 vizsgám van, remélem nem mértem el semmit
) Ha valaki közelebbről is szemügyre venné, akkor adok linket, ahonnan elérheti a tervet.
Szerk.: amelyikben nincsenek alkatrészek, az a frissített.
-
chester91
senior tag
válasz
Goblin12 #429 üzenetére
Na látod, és az elején mennyire ott akartad hagyni
Nyilván nem a legtökéletesebb a tervező programok között, de ingyenes, könnyen megtanulható az alapja ahhoz, hogy tudd használni érdemben (ezúton is újabb köszönet imibogyónak). A fizetősök jobbak, drágábbak, és nehezebben kezelhetőek, de ha nem tervezőirodának készítesz művet, ez a legjobb
Szerk.: Érdeklődés szintjén, hátha valaki tud erre válaszolni
-
chester91
senior tag
Tud valaki olyan alternatívát iOS-re Sketchup-hoz, amivel meg tudom nézni mobil eszközön is a tervet? Van saját programjuk, de az 2e ft....
Próbáltam már néhányat, de érdemben egyikkel sem bírtam a saját tervemet megtekinteni...
-
-
chester91
senior tag
Na, hát azt hiszem, elkészültem vele.
Várom a véleményeket, hogy ki mit gondol róla. Úgy nézzétek, hogy ez mindenképpen megvalósul idén, a gépház remélhetőleg júliusban, a kapcsolók, usb-csatlakozók és a többi venti, ami nincs most kéznél, azok még idén.
A festést még nem döntöttem el, lehet, hogy kívülről mégsem metál szürke lesz, hanem dominálni hagyom a fa hatást, és belül lesz matt feketére lefestve.
-
chester91
senior tag
Sziasztok!
Akit érdekel az eddig elkészült mű, az innen letöltheti
Így jobban átlátható, mintha 2d-s képeket raknék ki
-
chester91
senior tag
Igazából rájöttem, hogy nem feltétlen kell kielző, nyilván nem hátrány, de mivel több mint 4 venti kerül bele, lehet egy lamptron majd jobb lesz, arra 8 fér. Vagy 2 db-nak vágok bele helyet, a másikat egy ráccsal kitakarom, és bármikor belefér 2x5,25-ös
Szerk.: meg annyira nem jon be a műanyag vezérlő, ezért tetszett a Touch-1000 is, mert fém
-
chester91
senior tag
Köszi a választ! Csak most vettem észre, ne haragudj!
Kérdésem felétek a következő: jelenleg 5 db 5,25-ös hellyel számolva marad elöl 110mm üresség. Szerintetek azzal mit kezdjek? Nyilván a kapcsolók is oda kerülnek, amelyek esetében: i/o, reset, 6* usb (e-sata, ha szerintetek is van értelme), a hang és mikrofon kimenetet hanyagolom.
Ami még megfordult a fejemben, hogy van egy Aerocool Touch-1000 ventiszabályozóm, esetleg azt oda berakom.
Ti mit gondoltok? Érdemes lehet neki külön helyet a sketchup-ba csinálni? Mivel 5,25-ös méret, így később, esetlegesen ha váltok másfajtára, akkor is belemehet.
-
chester91
senior tag
Sziasztok!
Beszéltem a sráccal, azt mondta, hogy gond nélkül tud nekem 0,5 cm és 1 cm anyagvastagságú darabokat gyártani, így simán megvalósítható a tervezett méretekkel. Azt is vállalta, hogy az 5 mm-es oldallapot 2 mm-re befaragja, és besüllyesztetjük így az üveget, tehát gyönyörűen rá fog feküdni az oldallapra
Ma elkezdem ismerkedni imibogyo youtube videójával (
), és remélhetőleg hamarosan 3D-s terveket is tudok felétek közölni
-
chester91
senior tag
válasz
Pete55555 #394 üzenetére
Az a baj a 18 mm-rel, hogy iszonyatosan vastag. Önmagában is nagy házról van szó, pedig csak 10 mm és 5 mm vastag anyagról van szó. Nagyon remélem, hogy valami űrárustól szerzi a fát, akinél létezik hasonló, mert ha nem, akkor eléggé szívás a tervem
Oldallapra pontosan milyen fát ajánlotok, pontosítva milyen lehetőségek vannak, ami vékonyak, de mégis elég masszívak, könnyen festhetőek és vághatóak, mivel az egyikbe plexi/üveg kerül?
Nyilván amennyiben 18 mm-es fa van kizárólag, úgy magasságban is növekszik majd, nem csak hosszúságban, mivel a hdd-k fölé gondolt esetén szilárdságot is akarok adni vele, így kell 18 mm-es vastagságú, nem lehet valami vékony lemezzel.
-
chester91
senior tag
Önmagában eleve nagyobb darab faanyag lesz táblánként beszerezve, eleve azért, hogy inkább vágjunk, mintsem kidobjunk. Ha más nem, nem 44, hanem 45 cm lesz a magasság, és akkro 1 cm hely van. A ház eleve úgy van megtervezve, hogy az alaplapi tálca mögött 2,5 cm hely lesz az oldallapig, így majd összeépítést követően körvágóval oda fogok lyukakat vágni az alalpali tálcába, ahol a kávbeleket elvezetem. Bár igaz ami igaz, az alaplapi 12 V-os kábelnek jelen esetben nem túl sok helye lenne, így nem lehetne mögötte kidugni. Felül így speciel 10 mm hely kell az alaplap és a tető között. Alul-felül az alaplap esetében 1-1 cm-t hagytam neki, így amennyiben el is van mérve, kivágni ki lehet körvágóval (nem látszik, mivel takarja az alaplap). Egy valamit viszont valahogy be kellene szereznem: Az a házakban használt gumi, amin keresztül kivezetik a kábeleket. Az jól jönne, méretben is, ha meglenne előre, mert akkor tudnám, mekkora helyet kell vágni. Olyan helyeken, ahol meg finomhangolás kell méretben nagyon, úgyis az utolsó milliméterek kézzel lesznek megdolgozva.
-
chester91
senior tag
válasz
imibogyo #390 üzenetére
Ez is táblásított fenyő lesz, nem értek hozzá annyira, hogyan vannak ezek méretre vágva, egy ismerősöm szerzi majd be jó áron, és munkálja meg a felületet.
Amit kitaláltam: Mivel 420 mm magas lesz a házbelseje, így át kell a magasságot számolnom.. ATX lapméretet támogató gép esetében úgy van hely, hogy lent, hosszanti élére állítva a HDD-t, 100 mm magasak, de mivel elöl van 12-es venti a padlón állva, 120 mm magasan kell meghúznom a keresztlemezt, 5 mm anyagszélességgel számolva tehát 125 mm jön le. Marad 295 mm hely az alaplapnak. Azaz növelnem kell a magasságát a háznak. Hgoy ne legyen passzentos, rá kell hagynom 5-5 mm-t, az ATX szabvány 305 mm, tehát 315 mm hely kell, így ebben az esetben 20 mm-t kell növelnem a ház magasságán. Így magasságra 440 mm lesz (szép kis dromedár
)
470 mély; 440 magas, 260 széles.
-
chester91
senior tag
válasz
imibogyo #388 üzenetére
Az érdekelne még hogy valami gyakorlati tapasztalat esetleg van-e, ami mondjuk előre nem látható, hanem a gép építése közben merülhet fel (szerencsémre, mivel gépem nincs megmunkálni a fa felületét, de emberem, aki megcsinálja van, így azzal nem én fogok bajlódni, bár lehet, ez nem az igazi házépítés, de higgyétek el, egy vésővel majdnem sikerült elkaszabolnom az ütőerem, nem is biztos, hogy jó móka, ha a nagy gépeket a kezembe veszem....
). Pl. az oldallapokat 0,5 cm-re tervezem, alját-tetejét 1 cm-re, elejét 0,5 cm-re, hátulját kettő darab 0,5 cm-es lapból akarom megoldani. Az ODD tartókat szintén 0,5 cm-es vastagságú anyagból szándékozom. Alaplapi tálca esetén nem tudom, hogy 0,5 cm vagy 1 cm-es anyagvastagság kell-elegendő. HDD-SSD esetén élére állítva köztük 1 cm távolság lenne, ha elölről 2 db 12-es venti hűti, ez is jó-e?
Igazából ezekre szeretném, ha tudnátok választ adni, mert a tervek szerkezetileg megvannak (3d-be mikro tudom megcsinálni, ha egyáltalán menni fog, nem tudom), csak nem akarok sem túl vékony, sem túl vastag anyagot használni. Az alja biztosan 1 cm-es vastagságú lesz, mivel ott 0,5 cm-t be akarok vésni a HDD-SSD helyeknek, így 2,5 cm-t lesz oldalt támaszték, és előre-hátra sem tudnának kimozdulni.
-
chester91
senior tag
válasz
imibogyo #386 üzenetére
Köszi!
A korábban írtakra mi a vélemény? Azóta konkrét számokat is számoltam, véglegesítve a magasság, szélesség mélység, valamint az egyes egyéb kiegészítők pontos méretét. Anyagköltséget is számoltam, 0,0195 m3 faanyagra lesz szükségem, bár ebben a tervezett plusz előlap nincs benne, nyilván az majd utána, valami könnyen megmunkálható puha fából, így akár bármikor át lehet alakítani az elejét anélkül, hogy szét kellene az egészet szedni.
-
chester91
senior tag
Sziasztok!
Amikor tervezek hűtőmagasságban, akkor az alaplapi tálcától a hagyományos távtartókkal számolva hány cm/mm, mire kezdődik a cpu hűtő talpa? Most számolgatom, hogy a jelenlegi tervszámokkal mekkora a maximális cpu hűtő magasság. 215 mm van jelenleg az alaplapi tálca és az oldallap között.
-
chester91
senior tag
válasz
chester91 #379 üzenetére
Közben
a nagyon kemény?? tanulás közbeneszembe jutott valami. A HDD és SSD helyeket mi lenne, ha nem hagyományos módon alakítanám ki? Gondolok itt arra, hogy hosszanti irányban élére állítva lennének az alján az alábbiak szerint:
A tárhelyek mellett hosszanti irányban lennének fából kialakítva 10 mm széles, 100 mm hosszú, és 25 mm magas rögzített sínek, amelyekbe belehelyezném magát a hdd-t/ssd-t. Ssd esetén nyilván nem feltétlen kell 100 mm hosszúság, rövidebb is elég. Esetleg annyit lehet, hogy minimális mélységben befaragni az alját, amelybe belesüllyed.
Kérdés ezzel kapcsolatban, hogy ha így oldom meg, akkor 10 mm távolság 2 hdd között elégséges-e, ha nem, 20 mm elégséges-e, ha az sem, akkor mekkora távolságot kellene hagyni. Ami fontos, hogy elölről, amennyiben 12-es ventiméretben maradok, 2x12 cm-es venti hűtené egymás mellett.
-
chester91
senior tag
Összeszedtem, hogy kb. milyen házra gondoltam. Ami még fontos benne, hogy ahol lehetséges, nem használnék fémet, minél több helyen fa legyen akár a rögzítés is.
Lucfenyőt ajánlottak, lenne is ember, aki ingyen és bérmentve megmunkálja, jó áron beszerezve a faanyagot. Kb. megvan, hogy mit akarok csak hát kell rá pénz majd ugye
420*460*242 mm méretek, ATX lapok is beférjenek, elöl 3*140 vagy 120 mm-es ventinek hely, 3*2,5, 3*3,5 és 4*5,25-ös helyek, lemez a táphoz alulra fából, ami takarja a kábeleket, lemez az alaplapi tálcához, ami szintén takarja a kábeleket, lenne egy előlap, ami levehető, Raidmax Sagitta-hoz hasonló.
Alul lenne kivágva 14-es ventinek, felül 2-nek (vagy 3-nak) hely, hátul 1-nek hely.
A célom igazából egy, a Raidmax Sagitta házhoz hasonló, kicsit nagyobb, modernebb ház megépítése. Amit nem igazán tudok még, hogy az alja/teteje/eleje/hátulja milyen vastag legyen, valamint az oldallapok (lényeges kritérium, hogy az egyik oldallapjában lesz üveg/plexi).
Meg amit nem tudok, hogy az egyes eszközök (2,5-3,5-5,25) helyeit hogyan kellene kialakítani.
Ami fontos, hogy nem szívesen szögelnék/csavaroznék, így majd a ragasztásos-stiftes összeillesztést akarom alkalmazni a váz tekintetében, valamint az előlap esetében is. Előlap esetében viszont a Raidmax-hez hasonlóan úgy szeretném megcsinálni, hogy az levehető legyen könnyedén.
Fontos kritérium lesz benne:
• megfelelően hűthetőek legyenek majd az alkatrészek
• kábelmanagement támogatása (ezt vékony, 0,5 – 1 mm-es falemezekkel akarom megoldani az alaplapi tálca és a táp feletti részénél, a táp esetében ott akarom meghúzni a vízszintes vonalat, ahol vagy a kábelek kijönnek a tápból, vagy a táp tetejével egy szinten)
• megfelelő mennyiségű hely
• előlapra legalább 4 usb, 1-2 esata, mikrofon-hangszóró kivezetés, valamint a szükséges gombok
• támogassa a lehető legnagyobb vga-kat és cpu hűtőket
• szerintem maximálisan jó, ha ATX formátumra alkalmas az alaplapi tálca, a lyukakat úgy is akkor fúrom ki neki, amikor már kész, és kerülne bele a jelenlegi, így később, ha ATX lapra váltok, elég csak néhány plusz lyuk rá
• 12-es vagy 14-es ventiket támogasson (nem döntöttem még el, lehet 12-es bőven elég lenne bele)
• meg ugye alsó tápos kialakítás
Ami dilemma, hogy abban az esetben, ha az egész alját körbefogja ez a takarólemez, akkor nyilván az egyes meghajtók helyei alakulnak másként. Lehet, hogy 2-2 hdd-ssd hely, valamint 3 odd hely bőven elég lenne.Szerk.: abban várnám a segítségeteket, hogy miylen gyakorlati tapasztalatotok van, a helyek, kialakítás kapcsán, mennyi pci helyet érdemes hátul kivágni, hogyan érdemes az elejénél az odd helyeket megoldani, meg ilyenek
-
chester91
senior tag
válasz
TESCO-Zsömle #377 üzenetére
8 éve, amikor egy számtech boltban melóztam nyáron, akadtam bele, és lett életem eddigi szerelme. Még mindig imádom, mert szerintem kivételesen jól megépített házról van szó (speciel, ha az oldalsó 80-as ventit leveszem, akkor 175 mm-ig támogtja pl. a cpu hűtőket). Szóval imádom, de fából jobban mutatna némi átalakítással, és modernizálással, mint alsó táp, kicsit szélesebb, több ventilátor hely.
-
chester91
senior tag
válasz
TESCO-Zsömle #374 üzenetére
Ha nagyon muszáj valahogy megcsinálom az eredetit, igazából annak csak az eleje kell, egy Raidmax Sagitta elejét akarom kissé átalakítani, ami nagyon hasonlítana a gyári megoldáshoz, a többit nyilván meg kell majd csinálni amúgy is.
-
chester91
senior tag
Sziasztok!
Milyen tervező programot ajánlanátok gépház tervezésére? Esetleg olyan lehetőség van, ahol egy meglévő gyártó házát akarom megcsinálni, nyilván más anyagokkal némi átalakítással?
-
chester91
senior tag
Sziasztok!
Nagyon jó ötlet, ha végetér a vizsgaidőszak, elkezdek tervezgetni
először csak átalakítás, aztán teljesen új ház
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gaming notebook topik
- Milyen routert?
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Autós topik
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- Fájdalmasan gyenge kijelzőt válaszott a Switch 2-höz a Nintendo
- PlayStation 5
- Kerékpársportok
- Yettel topik
- Beperelték az Apple-t a részvényesei, mert túlzott az AI-fejlesztések kapcsán
- További aktív témák...
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- SZÜNETMENTES TÁPOK
- Dixit 4 Eredet (bontatlan, fóliás kártyacsomag)
- Apple iPhone 16 Pro Max - Natural Titanium - Újszerű - 1 töltési ciklus - 2026. 05. 13.-ig Apple gar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged