- Milyen okostelefont vegyek?
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Telekom mobilszolgáltatások
Új hozzászólás Aktív témák
-
petakpa1
őstag
válasz
petakpa1 #20671 üzenetére
Egyenlőre annyit sikerült csinálnom, hogy a borda és az L alakú lemez között lévő 2x2 cm-es thermal pad-et kicseréltem egy 5x5 cm-es Arctic-ra.
Sajnos ez nem oldotta meg a problémátViszont az sikerült kiderítenem, hogy az L alakú lemezre így már megfelelő a hőátadás: Aida CPU stabilitásttesztel járattam vagy 40 percet a masinát, úgy, hogy már az 5x5-os Arctic volt a hőátadó közeg. Sajnos terhelés alatt felment 80-82 fok félé a CPI hőmérséklet, és elkezdte szépen visszavenni az órajelét 600 MHz-re.
Ekkor gyorsan szérkaptam a kötyüt és mind a borda, mind az L alakú lemez nagyon meleg, illetve inkább forró volt, alig állta az ujjam mikor hozzzáérintettem.Arra is rájöttem, hogy az L alakú lemez és a műanyag ház között egyáltalán nincs hőátadó közeg, hanem kb 3 mm rés van itt. Ide veszek holnap még további Arctict Thermal Pad-et, hogy az L alakú lemez teljes felületén adja át a hőt a külső műanyag borításnak. Műanyag sajnos rossz hővezető, így lehet, hogy ez nem sokat segít már, hiába a relatíve nagy felület
Lehet végül nem fogom megúszni, hogy ház teljes felső részé fémre cseréljem
-
petakpa1
őstag
válasz
razorbenke92 #20670 üzenetére
Nagyon köszönöm a választ.
Az első javaslatod gyakorlatilag az amire én is gondoltam, megnövelni a borda és a L alakó lemez közötti hőátadó thermal gap felületét. Amit linkeltem 5x5 cm-es thermal gap alkalmazásával kb 3-4x-re nő majd a hőátadó felület, megnézzük mit jelent ez fokokba.
A második ötletedre nem is gondoltam, de ez is nagyon jó ötlet. Amennyire emlékszem nem fekszik fel az L alakú lemez a műanyag burkolatra, hanem van némi rés közöttük. Valszeg ott is spóroltak a thermal paddal, ezt le fogom ellenőrizni és keül bele akkora mint maga az L alakú fém.
A CPU újrapasztázással akkor ne vesződjek szerinted? MX4-re való csere nem fog sokat hozni hőfokban. Mikor régi laptopokban lecseréltem a gyári pasztát MX4-re fokokban lehetett mérni a hatást, igaz azokban aktív hűtés volt.
Harmadik ötletedhez keresnem kellene egy régi rézmagos p4 hűtőt, aminek lefűrészelném a lamelláit, és ha szerencsém van maga a talp kb olyan magas lenne mint a jelenlegi borda. Ha nincs akkor sokat kell csiszolni
Ehhez mit szólsz? Persze pont most nincs fenn az aprón olcsó régi hűtő.
Negyedik is jó ötlet, de nem szeretném szétbarmolni a jelenlegi bordád, mégha szuboptimális is, mert ha félresikerül valami akkor abszolút nem tudom használni a MiniPC-t.
-
petakpa1
őstag
Hűtés modding témában kérnék véleményt. Van egy Intel X5 Z8300 CPU-jú MiniPC-m amit Kodival médialejátszásra használok. Sajnos most, hogy elkezdett melegedni a hőmérséklet kb 1 óra lejátszás után CPU elkezdi visszavenni az órajelet 1-2 mp-re, ami szaggató videólejátszáshoz vezet. Kodi Netflix addon-nal nézek tartalmakat, ami valami inputsream dekóderrel dolgozik, és az a gyanúm nem használ GPU gyrsítást, hanem CPU-ból tolja, de ez nem 100%. Amíg hidegebb volt nem is volt ezzel gond, de mostmár van
.
Szóval moddolnom kellene a hűtést, ami elég tréül van megoldva:
Az lenne a kérdésem, hogyha az alaplapon lévő borda és a ház tetejébe (kép bal oldali fele) rögzített L alakú extra hőleadó fém összeköttetésére szolgáló az L alakú fémlapon lévő kis négyzetalakú thermal pad-et kicserélném egy jóval nagyobb felületőre, ami az egész bordát befedné azzal tudnék 3-4 fok hőmérséklet csökkenést elérni? Jobb lenne ennyivel nagyobb felületen a hőűtadás a borda és az L alakú hőleadó fém között?
Valami ilyesmire gondoltam: [link]
Plussz ha már szétszedem akkor lenne értelme kicserélni a borda és az alaplapon lévő CPU mag közötti hűtőpasztát Arctic Cooling MX4 pasztára. Ez utóbbi van is itthon.
Van rá esély, hogy 3-4 fokot nyerek ezzel a két megoldással, vagy az egész hűtőrendszert valami komolyabb megoldásra kell cserélni? Ventillátort nem szeretnék, valami nagyobb réz borda jöhetne szóba, ami még épp elfér a házban, mert magát a házat nem szeretném kivágni.
Az alaplapon lévő mostani borda kb 5x5 cm-es, bal also sarokból 0,5x0,5 cm ugye hiányzik.
-
petakpa1
őstag
Egy gépben lévő ventit szeretnék szabályozni egy kapcsolóval az alábbiak szerint:
A kapcsoló egyik állásában 12V-ot ad a ventinek, a másikban 5V-ot. Egyéb állás nics, tehát 5V-on mindig megy -> nem fog túlmelegedni a rendszer, már teszteltem. 12V-ra meg akkor kapcsolok át, ha terhelve van a rendszer.Egy sima kétállásos kapcsoló jó nekem?
Az áram egy molexról jönne. Úgy, hogy a molexen lévő két középső fekete vezetéket egybe csavarnám, ez lenne a föld, és a kapcsoló meg vagy a sárgával, vagy a pirossal zárne egybe az összecsavart feketéket.
Kérdés, hogy ez jó-e így a feketéket egye csavarhatom-e?
Vagy olyan kapcsoló kell, ami aaz egyik állásban a pirost csak a közvetlenül mellette lévő feketével, a másikban a sárgát szintén csak a mellette lévő feketével zárja, így a két fekete értelemszerűen nem lesz egybekötve. Ez is megoldható, cs amunkásabb.
Az első verzió mehet? Mindkét fekete egyaránt föld, a tápban ugyanoda futnak be?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo ThinkPad T14 Gen 4 üzleti notebook - i7 1360P 24GB DDR5 RAM 512GB SSD Iris Xe W11
- 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070 (ELKELT)
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 3800X 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy Xcover 6 Pro, 6/128 GB, Kártyafüggetlen
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest