- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- iPhone topik
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
Új hozzászólás Aktív témák
-
mr_ricsi
veterán
-
mr_ricsi
veterán
válasz
volvoguy #11885 üzenetére
"A gépházba van értelme ilyen kis párátlanító (vagy mifene) zacskókat rakni "
Nincs.
Álló gépnél a szobahőmérsékletű alkatrészekre a szobahőmérsékletű levegőből nem fog nedvesség kicsapódni, a működő gép meg eleve melegebb, mint a levegő, ezért még annyira sem fog kicsapódni. -
mr_ricsi
veterán
válasz
rlazol #11867 üzenetére
"igen, rajta van."
Akkor azt sürgősen leszedném. Lehet, hogy a felszereléskor valamit rövidre zártál vele. Vagy erősen feszíti és hajlítja az alaplapot.
A PCspeakert pedig én rajta hagynám, mert esetleg hangban adhat életjelt. Van olyan alaplap, ami proci és memória nélkül is képes hibakódot csipogni. -
mr_ricsi
veterán
válasz
rlazol #11858 üzenetére
"a pöcök alig egy fél cenire volt onnan, ahonnan letörött."
Az alaplap nagy része lakkozva van, azon át nincs rövidzár.
És egyébként is: működött, leállítottad. Ekkor már az alaplapnak csak nagyon kis része volt áram alatt, kicsi az esélye, hogy a fél centit mozduló fémdarab áram alatt lévő dologhoz érhetett volna.Én továbbra is arra fogadnék, hogy nem a megfelelő két pöcök zárásával akarod indítani. A másik lehetőség, hogy valahol zárlat van, ami lefojtja a tápot. De ez nem alaplapi hiba, hanem összeszerelési.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
rlazol #11849 üzenetére
Ez nem hardveres hibának néz ki, hanem összeszerelésinek.
Talán nem jó helyre dugtad a power sw drótját."minden előzmény nélkül "USB device over current status" üzenettel megáll a boot."
Valami USB-s cucc 500mA-né többet vesz fel. Emiatt nem kellett volna mindent szétkapni, csak az USB-ről lehúzgálni mindent.
Ha semmi sincs az USB-ken, akkor alaplaphiba. -
mr_ricsi
veterán
válasz
BigBlackDog #11833 üzenetére
"Vagy hibás gondolatmenet?"
Két hiba is van benne.Először is a képlet hibás. Helyesen: C=2 x I x t /U (Ami ebből jön:
U x I x t = 1/2 x C x U^2 )Másrészt nem számolhatsz 12V-tal, mert pl. 5V-nál már a LEDek egyáltalán nem fognak világítani, ezért csak valamekkora feszültségesést engedhetsz meg, mondjuk 12V-ról 9V-ig eshet vissza a 3 sec alatt.
Így lesz egy szép egyenlet:
Uk x I x t = 1/2 x C x (Uf^2 - Ua^2)Ezt kell C-re átrendezned.
Uf : felső fesz, jelen esetben a 12V
Ua: alsó határfesz, például a 9V
Uk : közép fesz, egyszerűsített módon számítva az Uf és az Ua számtani átlaga. -
mr_ricsi
veterán
válasz
Wind-Storm #11793 üzenetére
Elvileg bármelyik csavarboltban. Közönséges M3-as csavarok.
[Itt] például 60 mm-es a leghosszabb. -
mr_ricsi
veterán
válasz
Lompos48 #11548 üzenetére
"Szerintem a konnektor(oka)t, amiből mindezeket táplálod lásd el földvezetékkel."
A fa burkolat szigetelő, ezért szerintem azon kellene elgondolkodni, hogy nem lehetne-e a gépet "kettős szigetelésűre" alakítani. (Nem biztos, hogy meg lehet valósítani, de azért el kellene gondolkodni.)
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Scaevola #11551 üzenetére
"egy darab kábelt kötöttem egy csavarral a házra és a radiátorra."
Ha valaki elvágja vagy magától elrohad a fűtésrendszer testelése, és zárlatos lesz a tápod, akkor a hálózati 230V-ot ráteszed a ház fűtésrendszerére, és aki a radiátorokhoz-csövekhez nyúl, az belehalhat. Ez a módszer nagyszerű, ha gondatlanságból elkövetett emberölés miatt szeretnél néhány évet a hűvösön tölteni. -
mr_ricsi
veterán
válasz
Petzval #11514 üzenetére
"Leírtam világosan hogy a gépek szinkron zárideje 1/250-1/400-ad"
Ja, van talán néhány gép, amelyiknél ennyi, de ez nem általános igazság.
Itt például 1/200-1/250-et írnak, vagyis a kötözködésed oktalanság volt.
Ráadásul mobiltelóknál és a videokameráknál általában zár sincs (elektronikus zár), a LEDes vaku meg addig világít amíg a tervezője akarja és az akku bírja."A vaku nem villanhat hosszabb ideig mint a záridő csak rövidebbig"
Miért ne villanhatna? Az újabb gépeknek van olyan módja, hogy a 2. redőny zárása előtt villanjon a vaku, ekkor a vaku a fényének -ami az időben meredeken lefutó görbe- egy kis része már a csukott zárra verődik vissza. -
mr_ricsi
veterán
válasz
kmisi99 #11522 üzenetére
"Tudnál tippelni hogy akkor mit dugjak bele milyen pénzt? Van réz kábelem meg alu drótom meg apróm ezekből elvileg össze lehet hozni nem?"
Az aludrót kizárva, mert a felületén gyenge savak hatására tömör oxidréteg keletkezik, ami szigetelő. (Nagyjából így működik az elektrolit kondi, és a seregben is szabad volt citromos teát tölteni az alu kulacsba, nem marta szét, ugyebár.)A vas és a réz között úgy 0,7V lehet, ebből kettő kell sorba kötve, hogy a piros LED haloványan világítson, és 3 db a sárga vagy a zöld LEDhez. A kékhez és a fehérhez pedig 4 db.
Az elektródákat egymáshoz minél közelebb kell a citromba szúrni, de össze ne érjenek. És esetleg kipróbálnék egy almát is.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Petzval #11512 üzenetére
"A LED-es lámpa nyilván nem nem villanhat még 1/1000-et se"
Ez nyilvánvaló szamárság, mert az optocsatolók között van olyan, ami 100KHz digit jelet képes átvinni, akkor pedig 1/100000-et is kell villannia.Ezen kívül te az 1/200-ba kötöttél bele, 1/1000-ről nem volt szó, vagyis szokás szerint elkezdtél másról beszélni, nehogy be kelljen vallanod, hogy ismét bebizonyosodott a hozzá nem értésed!
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Petzval #11507 üzenetére
"Azt érdekes módon nem vetted észre hogy valaki 1/200sec vakuvillanási időt írt ami totál lehetetlen ugyanis a gépek zárszinkronja 1/250 -1/400-adig van!Ezt miért nem veszed észre?"
Például azért, mert nem adtad meg, hogy milyen technikával fényképeztél. LED-es vakunál simán lehet 1/10-1/100 villanási idő, LEDes vaku pedig előfordulhat egy mobiltelefonban, vagy egy videokamerában, amivel fotózni is lehet.
-
mr_ricsi
veterán
"léteznek a szimmetrikus, + - tápok + GND - )"
A "szimmetrikus" egy speciális fajtája, amikor a "0"-hoz képest ugyanakkora a + és a - tápfesz. Igaz, hogy ez a leggyakoribb, de van olyan is, amikor eltérőek. Például +12V és -5V.
Ami + 0 - -t ad, azt általánosan "kettős tápegységnek" nevezzük, és ennek speciális fajtája a "szimmetrikus kettős tápegység". -
mr_ricsi
veterán
válasz
Petzval #11485 üzenetére
"Akkor áruld el elektrolízisnél a +Na hová válik ki? Elárulom a - pólusra!"
A katódon válik ki. Ami negatívabb, mint az elektrolízis anódja. De az elektrolízist felügyelő elektronika negatív tápfeszültségéhez képest is negatív? És ha nem az, akkor miért negatív ez a pólus? -
mr_ricsi
veterán
válasz
Petzval #11471 üzenetére
"A kőzépső a zener az stabilizál!"
A középső láb a föld. Azaz a ground."Egyenáramnál nincs föld minusz ág van."
Az elektrotechnikában megállapodás szerint van egy közös ág, amelyhez mérjük a többi feszültséget. Szokásosan a negatív testelést használjuk, ezért a negatív pólus a "0V" (vagyis a "nulla",a "közös", a "test" vagy a "föld")
Mínusz ág a kettős tápoknál van. (+, 0, -)"Az adatlapon rosszul van írva ez strabilizátor IC nem feszültségszabályzó."
Tehát az IC gyártójánál és a teljes villanyász szakmánál okosabbnak képzeled magad
Ez egy feszültség szabályzó (voltage regulator). Minden szakkönyvben így szerepel."A feszültségszabályzóval többféle feszültséget is elő lehet állítani."
A fesz szabályzónak éppen az a célja, hogy állandóan egy fix feszültséget állítson elő. Ami többféle feszt állít elő, az a nem stabilizált tápegység. -
mr_ricsi
veterán
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Wind-Storm #11456 üzenetére
"pontosan melyik graetz kéne a dologhoz...?"
B80C500 például. Vagy bármi kisebb, ami legalább 60V-ot és legalább 200mA-t tud.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Wind-Storm #11441 üzenetére
"Akkor azt mondjátok Petzval megoldása jó lenne?"
Az ő "megoldásai" általában nem működnek. Ha mégis, akkor abban a véletlennek van szerepe.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Wind-Storm #11434 üzenetére
Tegyél sorosan egy 15uF körüli bipoláris kondit, aztán a graetz, arra pedig a ventit.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
droving #11339 üzenetére
Amit hőlégfúvózni kell, az a "zsugorcső".
A "harisnya" mind nyúlékony: széthúzod hosszában, és ráfeszül a vezetékekre. A harisnyának a két végére kell zsugorcső. Azért, hogy ne lazuljon fel, és mert dekoratívabb, ha nem látszik a harisnya egyenetlen vége.Ezen kívül létezik még flexibilis kábelvédő cső. Van, ami hosszában van végighasítva, és van, ami olyan spirál, mint a telefonkagyló vezetéke. Ezeket is szokták használni a számítógépekben a hobbisták.
-
-
mr_ricsi
veterán
A tápod 5V-jára kell kötni a tekercset. A tekercs kivezetései közé kell egy 1N4003-1N4007 dióda záró irányban, hogy az önindukciós feszültség ne csettegjen rá az 5V-os ágra kikapcsoláskor.
A relé két áramkörös, én összekötném a két kontaktust.A 230V-os vezetékek csatlakozásait zsugorozd. Olyan vezetéket kell használni, aminek a szigetelése bírja a hálózati feszt. (0,5mm2-es H05V-K)
Olyan helyre tedd a relét, ahol semmiképpen nem folyhat rá a víz. Tehát véletlenül sem a ház aljára, ahol összegyűlhet a lötyi. -
mr_ricsi
veterán
válasz
DonThomasino #11192 üzenetére
"Egy 40W os 24V os izzóval terhelem.
29,8V Terhelés nélkül
28.4V a feszültség az izzóval terhelve"Izzónak a kb. valós teljesítménye: 28.4V/24V*40W=47W (elvileg négyzetes az összefüggés, de a melegebb izzószál ellenállása megnő, ami korlátozza az áramot.)
Szekunder áram:
47W/28.4V=1.65ATerhelés ellenállása=28.4V/1.65A=17.21 ohm
Szek. tekercs belső ellenállása=(29.8V-28.4V)/1.65A=0.85 ohm24V/50W-os pákával:
Páka ellenállása=24V^2/50W=11.52 ohmSzükséges ellenállás:
29.8V*11.52ohm/(11.52ohm+0.85ohm+Rsz)=24V
egyenlet átrendezve:
Rsz=29.8V*11.52ohm/24V-11.52ohm-0.85ohm= 1.934ohm ~2ohmEllenállás teljesítménye:
P=(29.8V*2ohm/(11.52ohm+0.85ohm+2ohm))^2/2ohm=8.6WA primer oldalon:
Rp=(230V/29.8V)^2*2ohm=119 ohm ~120ohm
A teljesítmény ugyanannyi, vagyis 8.6WEz kell a 2. trafódhoz.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
dudika10 #11188 üzenetére
"Erre gondoltam. Ha ezt sorosan kötöd a pákával az nem jó szerintem."
Miért nem?
A páka ellenállása 24V^2/50W=11.52 ohm, akkor a 0.56 ohmos ellenálláson 0.56/(0.56+11.52)=4.63% esik. Ugyanaz a primer oldalon 10V/230V= 4,34%.P=(0.56/(0.56+11.52)*24V)^2/0.56=2.21W amit egy 5W-os ellenállás kényelmesen kibír.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
dudika10 #11184 üzenetére
"Biztos jól számoltál? Lehet én rontottam el, de nem ártana ha valaki utánaszámolna.
28V-ból akarunk csinálni 24-et, nem?"
Lehet, hogy mindketten jól számoltunk.
Én végig azt vettem alapul, hogy a 220V-ra méretezett trafó 230V-ra van dugva, ezért 10 V-ot kell ejteni a primer oldalon. Ehhez számoltam mind a primer oldali, mind a szekunder ellenállást.
Te a 28-ból szeretnél 4V-ot, azaz 16-17%-ot ejteni a feszültségen, én pedig 5% körülit. Ezért számoltunk eltérő értékeket. De a számításunkban kb. 3x-os különbség van, így ránézésre mindkettőnké lehet helyes számítás. -
mr_ricsi
veterán
válasz
DonThomasino #11183 üzenetére
"Szerinted nem lenne célravezetőbb a 24V ágat piszkálni?"
Szerintem az egésznek nincs semmi értelme, mert a 27V-től sem lesz baja a pákának. Leégni nem tud, hiszen adott hőfoknál úgyis kikapcsol. -
mr_ricsi
veterán
válasz
DonThomasino #11181 üzenetére
Amikor hidegen bekapcsolod a pákát, jó eséllyel lesz 19-20 db kiégett búzaszem izzód...
"24V os ágon 1 ellenállással nem lehet megoldani?"
Dehogynem, ha az egy 0,56-0,75 ohm/5W-os darab. -
mr_ricsi
veterán
válasz
DonThomasino #11177 üzenetére
Egy nem elég. 14 db kellene sorba kötve.
(Bolti új áron úgy 15-20 ezer Ft.)
-
mr_ricsi
veterán
válasz
DonThomasino #11174 üzenetére
"Egy 20W os kevésbé melegedne?"
Igen.
De az 5W-ot is én már eleve duplán túlméreteztem. -
mr_ricsi
veterán
válasz
DonThomasino #11164 üzenetére
"Pont ezért porcelánból nem lenne szerencsésebb?"
Egy 5W-os ellenállás milyen más formában létezik szerinted? Huzalellenállás van a belsejében, és kívülről valami kerámia burkolja.Ha 5W-os helyett 20W-ost veszel, az a kiterjedésében is nagyobb. Be fog férni a trafó mellé?
-
mr_ricsi
veterán
válasz
DonThomasino #11160 üzenetére
"Ha túl melegszik akkor az elég?"
Láttam olyat, ami hónapokig ment vörösen izzva. -
mr_ricsi
veterán
válasz
Wind-Storm #11153 üzenetére
"A lényeg hogy a lehető legvékonyabban és szebben csináljam meg a dolgot, "
Szebben? A zsugor úgyis eltakarja...Ha nem vörösréz a vezetéked, akkor a pákahőmérsékleted alacsony. Vagy esetleg ólommentes forraszanyaggal próbálkozol. Vagy piacon vetted az ónt, és kínai felirat van a címkéjén.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
DonThomasino #11142 üzenetére
"Van itthon egy ellenállásom 15ohm 20W 5% és elég bikának tűnik.
Zöld henger alakú kerámia.
Ez jó lehet?"
227V lesz vele a 230-ból, és szinte semmi csökkenést sem fogsz tapasztalni a szekunder oldalon."Beszéltünk az ellenállás melegedéséről"
Igen."érdemes vagy kell ezt hűteni esetleg?"
Nem. Ha túl meleg, akkor nagyobb teljesítményű kell belőle."Kb hány fokra fog melegedni?"
Ki tudhassa aztatMég meg sincs, nem tudható az értéke, meg hogy a házban hogyan szellőzik.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Wind-Storm #11141 üzenetére
"de hát ez olyan vékony és nekem amúgy sem működik ez a dolog..."
Fülhallgató zsinórt akarsz forrasztani? -
mr_ricsi
veterán
válasz
DonThomasino #11138 üzenetére
"Lehet akár huzalos potméter is ami 100OHM 5W os?"
5W-osban nemigen fogsz mást találni, csak huzalosat.
A 100 ohmoson 20V esik, és 4-4,5 W-ot fűt el, ezért nagyon meleg lesz. Biztosítani kell, hogy megfelelően szellőzzön, és ne érjen hozzá a ház műanyag részeihez."Biztos jó lesz ez így nem fog elégni vagy ilyesmi?"
Azért írtam 47ohm/5W-ost, mert azt csak 2 W fűti, ezért nem lenne annyira forró. De lehet még 56ohm/5W is."Ez akár a 230V os vezetéken is lehet sorosan a trafó előtt?"
Szigorúan a próba idejére: igen."47ohm/ 5W mindegy milyen típusu ellenállás?"
Miből lehet választani -
mr_ricsi
veterán
válasz
DonThomasino #11133 üzenetére
Ez így együtt jónak tűnik.
Mivel félted a pákát, -gondolom- a trafót terhelés nélkül mérted. Ha úgy volt 27-28V, akkor nem kellene aggódnod, mert amikor megterheli a páka, le fog ez esni.
De ha mindenáron csökkenteni akarod a feszt, akkor egy 47ohm/5W ellenállást forrassz be sorosan a primer oldalra. Feltéve, hogy van helye a trafó házában. Ha nem fér el, akkor én nem foglalkoznék vele.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
DonThomasino #11130 üzenetére
Ez a trafó egy gyári pákatrafó, és pontosan hozzávaló pákát vettél?
ugyanis ha egy egyszerű trafó hajtja, akkor a pákában kell lennie a hőfokszabályzásnak, méghozzá valami bimetall formában.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
DonThomasino #11116 üzenetére
"Biztos hogy nincs ilyen bolti forgalomban ? 230-V>220V"
Biztos.
És nem is kellhet másnak rajtad kívül, mert ez csak 5% fesz emelkedés, miközben a hálózat +10...-15% tűréssel szokott megadva lenni. -
mr_ricsi
veterán
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Petzval #11111 üzenetére
"Ilyent én nem mondtam!"
Persze, hiszen írtad: "Az elektronikai alkatrészek mindíg +-ban térnek el a ráírt értéktő!""+- nem tudod mi az?"
Ezt nem tudom.
De a szövegben amit írtál, az a "+"-hoz egy kötőjeles toldalék.
És csak akkor lehetne igazad, ha "+/-"-t vagy "±"-t, esetleg "+ vagy -"-t írtál volna. -
mr_ricsi
veterán
válasz
Petzval #11103 üzenetére
"A 24V-nál az amperigény nagyobb azt nehezebb kielégíteni ellenállással."
Szokásod szerint trollkodsz, nem is gondolod végig, a lényeg, hogy hozzászólj a témához!
Tegyük fel, hogy 50W-os a páka.
A primer oldalon kell egy 47 ohm / 2W-os ellenállás, a szekunder oldalon pedig 0.56 ohm / 2W-os ellenállás.Mi a nehézség? Minkét érték kapható a kereskedelemben, azonos az áruk, azonos a méretük.
Én csak amiatt írtam primerköri ellenállást, mert a Tisztelt Megrendelő igénye szerint a 230V-ból kell 220V-ot csinálni.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
DonThomasino #11098 üzenetére
"Ha segítenél nagyon hálás lennék."
Hány wattos a páka? -
mr_ricsi
veterán
válasz
Petzval #11095 üzenetére
"A 2% osztályú multiméter nem azt jelenti hogy 2% eltéréssel mutat eredményeket! Hanem azt hogy szavatolják hogy 2%-nál nagyobb eltérése nincs.Ettől az még lehet 0,1% eltérésű is ha olyan alkatrészek kerültek össze.Márpedig az én multim nagyon ott van!"
Veled ellentétben én tudom, hogy mit jelent a 2%-os pontossági osztály.
És gondolj bármit is, ha a te műszered 10 V-ot mutat, az azt jelenti, hogy a valós érték 9.8 és 10.2 V közötti, míg ha az enyém mutatja, akkor 9.97 és 10.03 V közötti.
Amit te érzel a műszered pontosságával kapcsolatban, az nevetséges, egyetlen műszaki szakember sem fogadja el érvként, mert nincs kimérve és hitelesítve.
És már azt is írtam korábban, hogy 1 %-os alkatrészekből is lehet akár 0.1%-os pontosságú műszert csinálni, de összejöhet belőle 4-5%-os is.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Petzval #11087 üzenetére
"Egy terhelésre történő feszültségingadozást gyönyörűen lehet mérni multiméterrel, és a megfutást is! "
Ez nem igaz!
A multiméter másodpercenként 2 vagy 3 alkalommal végez mérést, vagyis 0.5-0,33 másodpercenként. Az ingadozások viszont akár 10-100KHz-esek is lehetnek. A megfutás is néhány ezred másodperc alatt történik. Ezekről a multiméter lekésik.
És még az ingadozáshoz annyit, hogy ha a multiméteredet egyenfeszültségre állítva bedugod a 230V szinuszos hálózatba, akkor mit mutat? 0V-ot. Akkor hogyan mutatná ki az egyenáramú műszered, ha a táp 12V-os egyenfeszén lenne egy 5V-os szinuszos ingadozás?
Elmondom: sehogy!"Az elektronikai alkatrészek mindíg +-ban térnek el a ráírt értéktő!"
Hogyan közölhetsz ilyen légből kapott valótlanságokat tényként
Itt van egy pár évvel ezelőtti mérési jegyzőkönyvem részlete:
A felső sorban vannak a kapacitások uF-ban, alattuk az ESR -pontosabban a DF- értékük. Minden kondi vadi új, boltból vásárolt típus, és nem volt egyetlen darab sem, ahol ne kisebb lett volna a tényleges érték a névlegeshez képest!
(A műszer pontossága 2%) -
mr_ricsi
veterán
válasz
DonThomasino #11088 üzenetére
"Nincs ötleted hol lehetne ilyet készen venni?"
Számolj ki egy soros ellenállást a primerkörbe, amin esik 10V.
Nehogy végül a NASA-nál terveztess megoldás, és a Siemensszel tekercseltess trafót, amikor egy pár wattos ellenállás is megoldja. -
mr_ricsi
veterán
válasz
Petzval #11078 üzenetére
"És pld a mérésekhez használt multiméter se mindegy melyik pontossági osztályba való, 2% pontosságú melegen ajánlott."
A PC-tápoknál 5% a tűrés. Ilyet 2%-os műszerrel nem lehet mérni, legfeljebb detektálni. A multim 0.3% pontosságú. De van egy 0.5%-os és egy 1%-os műszerem is a nem kritikus mérésekhez.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Hunter2 #10812 üzenetére
"van valakinek tapasztalata meleg levegős pákákkal? az ilyen 60 dolláros cuccok mennyire használhatók?"
Használható. A dolognak az a része érdekes inkább, hogy te tudod-e, hogy mire fogod majd használni. Mert az IC reworkhöz még egy csomó egyéb nemolcsó dologra is szükséged lesz.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
CounterBoci #10790 üzenetére
"Van szimmetrikus csatlakozó mindkettőn, de rca is. Utóbbit használom."
Gondolom amiatt, mert a szimmetrikus kevésbé érzékeny a zavarokra, és unalmas lenne úgy élni.Akkor egyszerűen ki tudod próbálni, csak az RCAkat húzd ki a keverőből annyira, hogy csak a középső érintkezők érjenek össze.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
CounterBoci #10787 üzenetére
Ezek közül melyik cucc védőföldes?
"Józan paraszti ésszel megszakítom az árnyékolást valahol, és a két végét az elosztó földeléséhez kötöm?"
OUT oldalon megszakítod, de véletlenül sem kötheted a földhöz, mert ez újabb hurok lenne.Az USB digitális és szimmetrikus, azt nem zavarhatja a földhurok.
A keverő és a crossover között nem szimmetrikus csatlakozó van? A profi cuccok azt használják. -
mr_ricsi
veterán
válasz
CounterBoci #10771 üzenetére
"Hogyan lehet ezt megoldani?"
Fel kell deríteni, hogy a hurok hogyan zárul, és egy ponton megbontani. De az érintésvédelemnek maradni kell, ezért az audio/video kábelek árnyékolását szokták.) -
mr_ricsi
veterán
válasz
dfdfdf #10759 üzenetére
Nem javaslom.
A kocsiban a motor működésekor 14.4V körüli a fesztültség, a leállítása után ~10 perccel 12.6V.
Ha a 14.4V-hoz beteszel egy 12 ohmos ellenállást, akkor 12.6V-nál már csak 30mA folyik, és 3 V jut 1 LEDre. A katalóg szerint így már csak az eredeti fényerő harmadát fogják kiadni.
Menet közben, városban, ahol a sebességváltások miatt gyakran változik a fordulatszám, ezt a nagy fényerőváltozást fogod tapasztalni, ami nagyon zavaró.A kocsinak túlságosan ingadozó a feszültsége, ezért valami DC-DC áramgenerátor kellene a LEDjeidhez.
Ja, és ne feledkezzünk meg arról, hogy a 4x4 LED összesen 5.28W, amihez kell 270 cm2-nyi alumínium hűtőfelület, különben a LEDek túlmelegszenek, és nagyon elfogy az élettartamuk.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
CounterBoci #10754 üzenetére
"úgy tudom ha minden egy elosztóba van dugva, akkor nem lehet földhurok"
Ez nem így van!
Az 1-es készülék földelése -> két készüléket összekötő (audió-video) kábel árnyékolása -> 2. készülék földelése, és máris körbeértünk. Van egy méteres átmérőjű hurkunk.
És akkor még ott van a kábelTV hálózat, ami szintén földelve van, így arra fele is lehet hurok, de az már akár 100m átmérőjű is. -
mr_ricsi
veterán
válasz
CounterBoci #10751 üzenetére
"Földhurok sincs"
De igen, nálad földhurok van."Azt szeretném kérdezni, mi van akkor, ha laptop tápot nem földelt aljzatba dugok. "
Megsérted az érintésvédelmi előírásokat.Egyébként meg vegyél a notidhoz utángyártott tápot, létezik földeletlen változatban is. De olcsóbb lenne a földhurkot megszüntetni.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
h.istvan #10718 üzenetére
"A fénycső ugyanaz mint a kompakt fénycső, ahhoz is kellesz ha jól tudom trafó, gyújtó, lassan kapcsol és még vibrál is ráadásul, emiatt ez teljesen kizárt nálam!"
Már eljöve a XXI. század, és a fénycsöveknél is az elektronikus előtét a divat. Ezzel azonnali a bekapcsolás, a pártíz kHz-es áram miatt pedig nem látható a villódzás. És még a hatásfok is javult.
Nem ugyanaz a cső és a kompakt, mert utóbbi a cső hajtogatás miatt bizonyos irányokban saját magát világítja, és ez a fénymennyiség veszteség, vagy is az egyenes csőnek jobb a hatásfoka."Többéves kompaktoknak is éreztem a szagát, legyen az samsung, tungsram (GE), noname ..."
Én ezt nem érzem. Mindenesetre ózon nem jöhet belőlük, mert a csövek légmentesen vannak zárva."Ha már nem noname kínai kompaktot vennék, hanem márkásat, akkor ott vagyok, hogy többezer forintba kerülne a normális, jó fényű, stb. ..."
Akcióban 2000 alatt össze lehet szedni jókat is, de mivel te szétvereted a lakásodat, neked egyenes csövekben kell(ene) gondolkodni."a másik, hogy az ampervezeték keresztmetszetének mekkora felületűnek kell lennie, az szerintem nem lehet gond, ui.: ha a tápot úgy tervezték, hogy azon a vezetéken kifolyjon a megfelelő áramerősség, akkor gondolom ezt nem lesz gond hasonló vezetéken az első elosztóig elvinni"
A tápok 30-40A-e 12-18 db vezetéken megy párhuzamosan. Ha egyen menne, az elolvadna. A másik dolog pedig a feszültségesés: a tápban 90cm-esek a drótok, neked viszont több méterre kell elvinni a delejt."A PC tápoknak van szerintem a legjobb hatásfokuk a szabályzottak közül, ráadásul minden egyéb védelem is van bennük"
A PCtápokban nincs az ágaknak külön szabályzása, és a PCben olyan nem fordulhat elő, hogy a 12V-on 300W, az 5V-on pedig 0 a terhelés. Emiatt könnyedén belefuthatsz abba, hogy 100-150W-nál az 5V kimegy a megengedett feszültséghatárok közül, ami miatt a táp egyszerűen lekapcsol.Utánanéztem annak is, hogy a panelekben 3 LED és egy ellenállás van sorbakötve, és ebből 20db párhuzamosan (a 15W-osban). Tehát csak 11,25 W jut a LEDekre, és 3,75W-ot fűtenek el. Ez a LEDek elméleti 30% hatásfokát 22,5%-ra rontja, amit a táp hatásfoka még levisz 18%-ra.
Ez nagyon vérszegény, a hagyományos izzólámpának csak a 3x-osa."A tápot külön kapcsolóra fogjuk valószínűleg kötni, ami a bejáratnál lesz és le lehet kapcsolni akkor, ha nem vagyunk otthon"
Gondolom, lefekvés után nem mentek ki áramtalanítani, így ezzel a módszerrel csak max. 8 órát spórolsz a 24-ből."egyébként az általad említett fogyasztás kábé havi +200 forint ..."
Ha az összes lámpa világít naponta 4 órát, az havi 2200Ft, aminek a 200 Ft a 9%-a, vagyis ennyivel ismét rosszabb lett a LEDes rendszer hatásfoka. -
mr_ricsi
veterán
válasz
Wind-Storm #10726 üzenetére
"Ezt nem is tudtam hogy normális használat mellett melegednek maguk a ledek..
Mennyi hőnövekedést jelent ez?"A legkorszerűbb LEDeknek 30% a hatásfoka*, vagyis a 10W-ot fogyasztó LEDből 3 W távozik fény formájában, a "maradék" 7 W pedig a kristályt fűti.
A kisteljesítményű LEDek kristályhőmérséklete a 85°C-t nem haladhatja meg, mert 100000 óra működésre csak így van esély. A "powerLED"-eket felengedik 120-140°C-ra, de ekkor már csak 40000 órát bírnak.* A szakértők szerint a LED technikában még van annyi, hogy 3 év alatt megduplázódik a hatásfok, tehát 2013-2014-ben 60%-nál lehetünk, aztán már csak 1-1%-okat javulhat.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
moha21 #10727 üzenetére
"definíció helytelen. Mert akkor mi van mondjuk a röntgen sugárzással? vagy a 2450 Mhz es mikrohullámmal?"
A "hang" egy mechanikus rezgés, a "röntgen" és a "mikrohullám" pedig elektromágneses, vagy "ionizáló".
A mikrohullám nem úgy terjed át a szobán, hogy maga előtt taszigálja a levegőmolekulákat. -
mr_ricsi
veterán
válasz
sigmoid #10724 üzenetére
"Hát ha a te valóságodat csupa ilyen ember lakja..."
Magyarországon élek..."Én nem vagyok ilyen."
Nem is állítottam ilyesmit!
Mivel személyesen nem ismerjük egymást, ezért nem ismerhetem a céljaidat.
De vannak dolgok, amiben értelmes ember eleve nem segít ismeretlenül: urándúsítás, robbanóanyag-készítés, autófék-elrontás, stb.
Konkrét esetben ha 1 kW-os CO2 lézert akarnál csinálni, azt sokkal szimpatikusabb barkácsolásnak tartanám, mert megvan vagy 20 kiló, és sok áram kell hozzá, ezért nehéz emberek közé vinni. De a számítógéped oldalait kivághatnád vele a plexi beépítéshez. Vagy ha éjszaka mackót fúrsz vele, az sem túl káros az emberiségre.
De egy hordozható lézer, aminek a nyalábátmérőjét még optika is csökkenti, na, azt nem! -
mr_ricsi
veterán
válasz
Wind-Storm #10719 üzenetére
"Ez ugye cm² akar lenni?"
A szakirodalom 0,5 dm2, azaz 50 cm2 függőleges hűtőfelületet javasol wattonként a LEDekhez. Ha ez nincs meg, akkor a LED kristályhőmérséklete megnő, amitől az élettartama drasztikusan lecsökken.
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Wind-Storm #10701 üzenetére
"De akkor konkrétan mennyire is veszélyes ebbe a hidegpárásítós cuccba nyúlkálni?"
Az ujjadban a sejteket szaggatja darabokra, amitől elhalnak. Kell még tovább magyarázni a veszélyességéről?
A fájdalmat is azért érzed, mert elszaggatta néhány ideg-kapcsolatodat.Orvos nem vagyok, a Vészhelyzetben pedig nem volt ilyen eset, ezért nem tudom megmondani, hogy az ujjadat amputálni kell, vagy leesik magától, illetve hogy belehalhatsz-e a vérmérgezésbe. (Volt valami zeneszerző, aki a karmesteri pálcával rácsapott az ujjára, és bele is halt.)
"Illetve rendeltetésszerű használat mellett is lehet valami káros hatása...?"
Nem, mert az intenzitása a távolság 3. hatványával csökken, és a nagyfrekis ultrahangot a levegő erősen csillapítja. -
mr_ricsi
veterán
válasz
h.istvan #10685 üzenetére
"40W villanykörte kicsit kevesebbet hozott fényerőben mint egy 15W-os LED lapka."
Ez amiatt gáz, mert a reklámok szerint a LEDnek 6x akkora kellene legyen a hatásfoka, vagyis a 90W-os izzóhoz hasonló fényt kellene adnia."A 11W-os kompakt fénycsőről meg nem is beszélnék, olyan félhomály van alatta, hogy majd ki gúvad a szemem tőle"
A kompaktnak az az előnye, hogy átépítési költség nélkül lehet a hagyományos izzó helyére tenni.
Ha átépítés van, akkor a LEDlapodat egy tükrös armatúrás egyenes fénycsővel kellene összehasonlítani, és a cső több fényt adna azonos fogyasztás mellett."a másik nagy problémám ezzel, hogy büdösek, kellemetlen égett és nyomtatóhoz hasonló szaga van (talán olyan mint az ózon)."
Az égésgátló párolog a műanyagból, ez pár órányi működés után megszűnik."VAN fénye, azaz nem félhomály mint egy 11W-os kompakt esetén. "
Nem noname kínai kompaktot kell nézni, és a LEDlap egyirányba sugároz, míg a kompakt körbe, ezért kell mögé egy tükör, hogy korrekt legyen az összehasonlítás."Namost ezek után, márcsak lakás felújítás miatt is, elgondolkoztam az ilyeneken."
- Ezeknél 4 db LED van sorba kapcsolva.
- A 100% fényerőt 12,5V-nál adják le, de 11,6V-on -ami a PCtápok alsó határa- már csak negyed fényerőt adnak. (Emiatt a PC-tápot át kell alakítani, hogy csak a 12V-ot figyelje, és azt nagyon stabilan tartsa.)
- A 15W-os panel hűtéséhez ~7,5 dm2-es alulemez kell. Hova lesz ez eldugva? A meleg panel viszont nagyon gyorsan tönkremegy.
- A 300W-ot 230V-nál 0,75mm2-es rézvezetéken kényelmesen el lehet vinni, ugyanehhez 12V-on ~6mm2 kell. A 12V nem mehet a 230-as vezetékkel közös csőben sem.
- A PC-táp hatásfoka 80% körüli, ennyivel romlik a LED-es világítás eredő hatásfoka.
- Mivel a táp mindig be lesz kapcsolva, ezért 24 órában fogyaszt úgy 6W-ot, ami a belső vesztesége, ennek a költsége szintén rontja a LEDes világítás gazdaságosságát.
- A LEDek 40e órás élete alatt kb. 5 tápegység fog kidőlni.
- Ha az eddigi LED-es lámpák élettartamával ilyen rosszak a tapasztalataid, miből gondolod, hogy ezek többet bírnak majd? (Csak a panelek ára lesz 150000 Ft, ha jól számolom.) -
mr_ricsi
veterán
válasz
Wind-Storm #10690 üzenetére
"Elvileg az ultrahang belülről hevíti a szöveteket.."
Nem, az a mikrohullám.
Az ultrahang rezegteti a szöveteidet, amitől azok szétszakadoznak. -
mr_ricsi
veterán
válasz
sigmoid #10694 üzenetére
"Ami meg a "rendes embert" illeti, megfelelő óvintézkedések mellett egy kis őrült tudós véna sosem árt. Gondolj csak a tesla trafó őrültekre, vannak akik villámlás-koncerteket tartanak... XD Szóval nem kő' beszólni."
Ne akassz hasba! A "hordozható 250 mW-os brutál cucc" nem azért kell valakinek, hogy otthon, szemüvegben, egyedül kísérletezzen. Sokkal inkább a "rám dudáltál, kisköcsög? Na, majd mindjárt kapsz a szemedbe!" típusú idiótáknak. (Meg akiket zavar a felszálló utasszállítók hangja...)"Azért túlzásokba ne essünk. Az 1mW akkor lehet max károsító hatású, ha a nyalábot magát a szemedbe irányítod... A prezentációkon használt lézerpointerek ilyen 1-5 mW-osak."
Talán nem véletlenül ~1 cm átmérőjű a sugár, aminek csak egy töredéke jut be az összeszűkült pupillán... -
mr_ricsi
veterán
UP!
(Azé' érdekelne a LEDes téma folytatása...)
-
mr_ricsi
veterán
válasz
jaja1981 #10661 üzenetére
"A led-ek, általánosságban 1,3 - 1,5V-tól nyitnak és a fényerejük nem változik számottevően a rajtuk átfolyó áramtól"
A világításban alkalmazott fehér LED-ek 2,7V körül kezdenek nyitni, és a LED-ek fényereje gyakorlatilag egyenesen arányos az árammal.
"A led-nek meg van adva egy néveleges terhelhetősége, de ezt bőven alul lehet méretezni, mármint, ha 12mA van megadva, akkor 6mA-en is simán jó a fénye. "
Fele áramnál felére esik a kibocsátott fény:"Az élettartamukra semmi negatív hatása nincs a kis túlfesznek. Sokkal kényesebb dolgok is mennek hálózatról, ami érzékenyebbek a hálózati feszültségre."
Ez sem igaz! Nagyban függ attól, hogy az áramkorlátozás hogyan lett megvalósítva. A LEDszalagokon csak egy ellenállás van, azzal 5% feszültségváltozás 20% áramváltozást is okozhat. -
mr_ricsi
veterán
válasz
lorincmate #10613 üzenetére
Valami ilyennel: [link]
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Wind-Storm #10488 üzenetére
"Nagyon halálosak a tápegységből kijövő feszültségi szintek..."
A védőföldelést meghibásodás esetére találták ki, és olyankor a dobozon vagy bármelyik vezetéken 230V~ vagy 325V egyenfesz jelenhet meg, ami bármikor kinyírhat egy embert.Védőföldelt készüléket földelés nélkül használni pedig TILOS, nem pedig "nem ajánlott".
-
mr_ricsi
veterán
válasz
Zotya984 #10486 üzenetére
"erről mi a véleményetek?"
Nem néz ki rosszul, mert a 2. táp áramvezetékei nincsenek közösítve az elsővel. Gondolom, a 2. táp hajtaná a VGA-t, a HDD-ket és a DVD meghajtókat, esetleg a ventilátorokat, vagy a vízhűtés szivattyúját.
Kb. két gondom van a megoldással:
- A 2. táp Power Good madzagját teljesen felesleges letestelni.
- A PC úgy indul, hogy a táp figyeli saját feszültségeit, és amikor mindegyik eléri a szabványos minimum értéket, a táp kiadja a PowerGood jelet. Amíg ez a jel nincs meg, az alaplap reseteli a procit, így a gépben semmi sem tud indulni, csak a meghajtók motorjai pöröghetnek fel. A PG jel után először a VGA- és a kártyák biosai indulnak el, ezt követi a proci és az alaplapi bios.
Ennél a megoldásnál a 2. táp PG jelét nem figyeli semmi, csak bízunk benne, hogy mire az első táp összeszedi magát, arra a 2. is feláll. De ha ez nem következne be, akkor előfordulhat, hogy úgy indul be a gép, hogy még nincsenek HDD-k, vagy nincs VGA. Előbbi esetben pl. nem fog elindulni az OS.
De ha hiba lenne menet közben, a 2. táp hiába venné el a PG jelét, azt nem figyeli az alaplap, ezért nem lövi le a gépet.
Ezek miatt szerintem a két táp PG jelét egy TTL AND kapuval közösíteni kellene. -
mr_ricsi
veterán
válasz
mpierre #10406 üzenetére
"Nem tudom, hogy 1 fázison hány V szokott szaladgálni"
230V
Az áramszolgáltatótól 3 fázis jön, és abból vannak a lakások fele lebontogatva a fázisok.
Leválasztó trafó nem kell, sőt, érzésem szerint jobb is, ha nincs leválasztva, mert a vízen keresztül talán a földelés is megvan, tehát ha betör a víz, lenyomja az automatát.
Védőföldelt konnektorokat szereltek fel?"Időnként elpatkol valami a hálózatban és ilyenkor tisztességes túláram jelenik meg a dróton. Ettől kéne megvédeni a számítógépet."
A túláram nem gond, mert az a hibás fogyasztón folyik át, aztán lenyomja a biztit."Egy konnektoros túláramvédő megküzd ilyesmivel?"
Tudni kellene, hogy mekkora zavar van a hálózatban. De ha a gép tápja nem károsodik, akkor inkább a szabálytalan leállás miatt lehetnek gondok. Erre nem jó a túlfeszvédő. Inkább egy szünetmentes tápegységben kellene gondolkodni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vicces képek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Windows 11
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Futás, futópályák
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! I3 10100F / RTX 2060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép játékra! I5 14400F / RX 6900 XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- LG 48C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged