- Magisk
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Kicsomagolták a Vivo X Fold 5-öt (videó és fotók)
- Telekom mobilszolgáltatások
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
shtml
őstag
Köszönöm a választ. Épp a minap cseréltem le a tavaly Anyámnak vett alaplapot, amelyen 945G van (Asus P5L-VM 1394), mert időnként ugrottak vele a DVD-filmek. Helyette kapta a GA-73PVM-S2H-t amelyet te ajánlottál. Ezzel kiválóan megy minden.
Nem utolsó szempont, hogy azzal az idióta Asus lappal a Celeron D420 Vcore feszültségét nem lehetett 1.225V alá vinni, ennyi volt a beállítható minimum. A Giga lapban most 1.000V-ról megy a processzor, atomstabilan. Ez kb. 40%-os fogyasztáscsökkenés a processzornál.
-
shtml
őstag
válasz
Pretorian06 #765 üzenetére
Kingmax vsz. olcsóbb és azzal tökéletesen megy.
-
shtml
őstag
Össze tudod hasonlítani a számítási teljesítményét a D201GLY2-ével? Persze csak úgy hozzávetőlegesen.
A lap dokumentációjában ez áll:
"The MTBF data is calculated from predicted data at 55 ºC. The Desktop Board
D945GCLF MTBF is 79,088.33297 hours."Minden tiszteletem az Intel mérnökeinek, akik tizedmásodperc pontossággal meg tudták határozni az MTBF-et...
-
shtml
őstag
Nekem ugyanilyen kivitelű tápot ajánlottak, amikor még az elején tartottam a keresésnek, csak az Acorp volt - természetesen nem mertem megvenni. Aztán valamivel 9k alatt lett az az FSP, amelynek a képét valahol ebben a topicban már belinkeltem. Végül most a Bordoi-féle házhoz tartozó Delta tápról működik, most már élesben.
-
shtml
őstag
válasz
#95590400 #531 üzenetére
Jelenleg nekem van jobb lehetőségem, de azért megköszönöm, ha privátban megírod, sose lehet tudni.
Korábban én is gondolkodtam bérlésen, európai vagy amerikai datacenterekben havi 100 dollár alatt lehet bérelni önálló szervert 100 Mbites hozzáféréssel, havi 3 TB, vagyis gyakorlatilag korlátlan adatforgalommal és tetszés szerinti szoftver futhat rajta. Ha Linuxot kérsz rá, akkor nincs további költség. Van olyan is, szintén 100 dollár alatt, hogy a gépnek 3 IP-je is lehet. Persze ez egy embernek sok, de ha páran összeállnak és tudják, mit csinálnak (pl. publikus trackerek kerülése), már jó lehet.
-
-
shtml
őstag
válasz
-SUICIDE- #497 üzenetére
Üresjáratban 30-32 fok között (23 fokos szobában), Orthosszal terhelve kb. 52 foknál áll be az egyensúly, ha jól emlékszem (30 perc elteltével). Sajnos nem ideális a hűtés, mert a kicsi házban a winchester szinte ráfekszik a CPU hűtőbordájára, de szerintem így is abszolút stabilan fog menni.
A chipset hűtése is bevált. Bár mérni nem tudom, de többször volt már, hogy kikapcsolás után közvetlenül kinyitottam a házat és kézzel bőven megfogható volt a NB bordája.
-
shtml
őstag
válasz
Balamber #494 üzenetére
Járasd a másik ventilátor-csatlakozóról, azt szabályozza a lap. Hogy milyen jól, azt nem tudom, mert csak röviden próbáltam ki, nálam nincs CPU-ventilátor, a házventilátorokat meg fix 5V-ról járatom.
De szerintem a legegyszerűbb, ha kisebb feszültségről járatod a CPU ventilátort. Teljesen fölösleges gyorsan hajtani, mert a hőelvezetésben a szűk keresztmetszet a hűtőborda nagyon vékony talpa. -
shtml
őstag
Nos, kipróbáltam. A telepítő CD-n a 3.80-as driver volt, ezzel a 3.84-essel azt csinálja, amit valaki korábban már leírt: Ha monitor nélkül indítom a gépet, akkor fizikailag visszaáll 1024*768-ra (ami szarul mutat 1280*1024-es natív felbontásnál), de megmarad a virtuális 1280*1024-es felbontás, és az egérrel csúszkálhatok a nagyobb képernyőn. Vagyis ha kihúzom az egeret a képernyő széléhez, akkor csúsztatja a tartalmat.
Azt gondoltam, talán az LCD monitorommal lehet baja, ezért rátettem egy CRT-t, de azzal is ugyanez volt.
Azon is gondolkodtam, lenne-e értelme írni a SiS-nek, talán akkor a következő frissítésben javítanák a dolgot. Csak valahogy kétségeim vannak.
-
shtml
őstag
Nálam az van fenn, amit a telepítő CD tartalmaz, azt hiszem, SiS. Már töltöm le a linkről.
Edit: Azt hiszem, el fog tartani egy darabig. Talán csak nálam jön elő, de ha valami drivert telepítek (de ugyanez jött elő a Powerstrip telepítésekor is), akkor utána a reboot akár fél óráig is eltart. Megjelenik a Windows logo, ami normál esetben tizedmásodperc alatt kivilágosodik és elkezdi betölteni az OS-t. Nálam ez a kivilágosodás legutóbb valami 20 percig tartott, utána már rendesen bootolt, később is. Nem értem, furcsa nagyon.
-
shtml
őstag
Letöltőgép távoli eléréssel, mert nem itthon lesz elhelyezve. Ezért nem lesz rákötve se monitor, se egér vagy billentyűzet - csak a 230 V és a hálókábel. Monitor nélkül sajnos csak 1024*768-as felbontásban működik az integrált video, tehát csak ebben a felbontásban látom itthon a gépemen is, pedig én 1280*1024-et szeretnék.
Erre írtam, hogy végszükség esetén a monitorkimenetre rákötök egy házilag barkácsolt kütyüt, amely I2C buszon elküldi a gépnek az LCD monitorom paraméterblokkját, mert hogy azzal megy az 1280*1024. PIC mikrokontrollerrel nem egy nagy wasistdas.
Persze egyszerűbb lenne, ha be tudnám valahol állítani, hogy monitor nélkül is menjen az 1280*1024, mert hát eddig még egyetlen más géppel sem tapasztaltam ilyet.
-
shtml
őstag
Még itt van a gép nálam. Ha úgy indítom, hogy nincs bedugva a monitor, akkor utána már hiába csatlakoztatom a monitort, nem tudom beállítani az 1280*1024-et, mert fel sem kínálja ezt a felbontást. Vagy azt mondod, hogy ilyen esetben a Remote Desktop-on át felkínálná?
Kell lennie megoldásnak, csak sajnos tökhülye vagyok a Windowshoz meg a driverekhez.
-
shtml
őstag
Sajnos nem jött be a Powerstrip, hiába írtam vele "drivert" a Default Monitorhoz. Még azért próbálkozom eg ykicsit, de ha nem jutok eredményre, akkor nem marad más, mint készíteni egy kis hardvert. A PC I2C buszon olvassa ki a monitorból a paramétereit (DCC - Display Data Channel), ezt nem nagy művészet megoldani házilag.
-
shtml
őstag
Nem biztos, hogy nem segít a Powerstrip, de mindjárt kiderül. Ugyanis monitor nélkül indítva a gépet az automatikusan valami Default Monitorhoz állítja be a felbontást, a PS pedig remélhetőleg elhiteti vele, hogy a Default Monitor többet tud az 1024*768-nál.
-
shtml
őstag
Nem a tv-kimenetre gondoltam, az én lapomon nincs is ilyen. Távvezérlő programmal, pl. VNC fogom használni, és a normál grafikus felületet akarom 1280*1024-es felbontásban látni. A Powerstripet kipróbálom, régebben, még CRT monitornál jó szolgálatot tett, amikor a videokártya meghajtója nem kínált fel megfelelő refresh rate-et.
Mindenesetre nem értem, más géppel ezt még nem tapasztaltam.
-
shtml
őstag
Ha már felbontásnál tartunk, nekem is van vele problémám Win XP SP2 alatt. Amíg a monitor rá van kötve a gépre, semmi gond, megy az 1280*1024. Azonban monitor nélkül fog üzemelni és ha így indítom a gépet, akkor beáll 1024*768-as felbontásra és semmiképpen nem tudom emelni, ki sem választható a listából. Ugye ilyenkor Standard Monitornak veszi és sajnos az sem segít, ha a monitor.inf file-ban átszerkesztem a Standard Monitor adatait. Van valami Windows-gurunak ötlete?
-
shtml
őstag
A fogyasztás meg a winchesterrel együtt 37W, üresjáratban.
-
shtml
őstag
Szerintem nem árt vigyázni, ha a CPU-t és a NB-et egy bordával akarod hűteni, én inkább a 2 külön borda mellett szavaznék. Még ha pontosan egy szintben van is a kettő, elég messze vannak egymástól ahhoz, hogy baj legyen, ha bármi okból picit meghajlik a lap, mert akkor már nem fekszik fel a borda rendesen.
Edit: Amúgy meg az én mostani megoldásommal üresjáratban 33 fokos a CPU, az 500-as WD AAKS pedig csak 31 fokos. 30 percnyi Orthos-izzasztás után a CPU 51 fokra melegszik fel. A szobahőmérséklet 23 fok.
-
shtml
őstag
Huh, ez állati jó! Grat!
Persze ne feledd, a házban mindenképp kell szellőzés. Ha pedig az megvan, akkor szükségtelenek az efféle monstrumok, hiába néz ki velük baromi jól a lap.
Én ma tettem be a házba az 500 gigás WD winchestert, ma reggel megoldottam a szellőzést is, lehet, hogy hamarosan én is felteszek valami kis írást. Bár az én esetem eléggé speciális, mert nem akarok bele ODD-t, van viszont benne plusz hálókártya, hiszen csak letöltőgép lesz.
-
shtml
őstag
Nálam most kissé megváltozott a koncepció, mert előtérbe került a jó hűtés. Remélem, hamarosan meglesz a winchester is a gépbe és akkor talán lesz részletesebb leírás is a gépről.
-
shtml
őstag
válasz
madmaxhu #389 üzenetére
Azért javasoltam normál méretű, vagyis sima ATX házat, mert gond nélkül bele lehet tenni, semmi barkácsolás, lyukfúrogatás nem kell hozzá. A lyukak ui. megvannak a sima ATX ház alaplemezén is, hiszen ugyanezeket a lyukakat felhasználjuk a normál ATX vagy uATX lapok rögzítéséhez is, csak utóbbiakon van még pár plusz lyuk.
A terminológiával én sem vagyok annyira tisztában, szerintem mini-ITX lapról van szó, de nem is olyan lényeges, mivel a normál ATX házba a legkisebb gond nélkül be tudod szerelni.
Kisebb házat csak akkor érdemes használni, ha különleges célod van a kisebb mérettel.
Edit: Természetesen uATX házba is ugyanígy be tudod szerelni, mert abban is megvannak ugyanezek a lyukak.
-
shtml
őstag
válasz
-SUICIDE- #373 üzenetére
A PCI riser hiánya nem akkora baj, mint elsőre látszik, mert attől függ, milyen kártyát akarsz beletenni. MIvel én letöltőgépet készítek, nálam valószínűleg egy hálókártya lesz, így lehet a gépemnek két IP-je.
Leszedtem a hálókártyáról a rögzítő keretet és anélkül tettem be a PCI slotba. Az alaplapot rögzítő egyik csavar épp tökéletesen megtámasztja a kártyát, így az nem tud a ház oldala felé dőlni.
Az alsó kép jobb szélén látható, kissé sötéten, az UTP aljzat.
-
shtml
őstag
Én egyelőre várok a tető kivágásával. Az elülső ventilátor a Zalman előtéttel a szobahőmérsékletnél kb. 20 fokkal magasabban stabilizálja a CPU hőmérsékletét terhelés nélkül. Van ugyan zaja, de ott, ahol majd letöltőgépként használni fogom, nem számít az a kis zaj.
A tető kivágásáról majd az 500 GB-os WD AAKS fog dönteni, mert ha nagyon melegszik, akkor kénytelen leszek betenni a már említett 80 mm-es ventilátort a tetőbe. Az adatok és a winchester üzembiztonsága mindenek előtt, ugye.
-
shtml
őstag
Dehogy baj, gratulálok! Nem eresztetted bő lére, de minden fontos dolog benne van.
Én is fontolgattam, hogy felteszek egy írást a gépről és az összeállításáról, de meg akartam várni, amíg megjön a SATA winchesterem, mert még a hengeres PATA kábel is sokat ront a belső szellőzésen. Plusz csak úgy tudnám elhelyezni, hogy egy része a táp fölé kerülne, akkor viszont semmi esély nem marad arra, hogy a ház tetejét kivágva oda betegyek egy 80 mm-es ventilátort, ami sokkal csendesebb és hatékonyabb lenne, mint a ház eredeti elülső ventilátora.
A képeiden nem látom: hány V-ról hajtod az elülső ventilátort? Nálam a 12 cm-es F3 Zalmanhoz csomagolt előtéttel működik, abban egy 56 ohmos ellenállás van.
Szerintem mindenképpen tegyél egy olyan bordát az északi hídra, mint amilyenről betettem képet egy korábbi hozzászólásomban. Az eredeti borda egy vicc, iszonyúan felmelegszik vele az északi híd.
-
shtml
őstag
válasz
-SUICIDE- #365 üzenetére
Ezt a linket Bordoitól kaptam. Az I/O shield nem része a háznak, az az alaplaphoz tartozik, a PCI risert pedig nem fogod tudni használni, mert a mi lapunkon máshol van a PCI slot.
Én a hátsó ventilátort is kiszereltem, mert útban voltak a lap hátsó csatlakozói.
Írd meg pontosabban, mely részeire vagy kíváncsi és azokról készítek képeket.
-
shtml
őstag
Azt hiszem, most már marad így, mert nem akarok megint forrasztgatni, na meg most bőven elfér a kábelköteg a CPU-hűtő és a táp között:
Induláskor az Orthos létrehozza a futási környezetet és ír a winchesterre, lehet, azért eszik akkor többet. De szerintem próbálkozz meg a villanyórás méréssel is, ellenőrzés céljából.
-
shtml
őstag
Basszus, nekem jól jött volna a rossz táp, félannyi munka lett volna a hosszabbítás. Bár az is szempont volt/lett volna, hogy ne legyenek túl vastagok a kábelek, mert akkor nehezebben hajlítható a kábelköteg és az sem biztos, hogy elférne a proc. hűtő és a táp között. Majd nemsokára teszek be képet, csak most épp kipróbálásra elvitték a leendő üzemelési helyére.
Távirányítás már megy, bekapcsolás távolról szintúgy, az előbb próbáltam.
Miféle Dell táp van nálad? A Bordoi-féle házban Delta táp van, de majd mérek egyet a kis FSP-vel is, amelynek a képét korábban betettem ide a topicba.
Amúgy nem 1kWh fogyasztás után mértem átlagot, mert 30 órára azért nem kapcsolok ki mindent.
Azt mértem meg, hány másodperc alatt tesz egy fordulatot a mérő tárcsája, abból már kijön a fogyasztás, ha tudom, hányat fordul 1kWh fogyasztásnál.
Nem lehet, hogy a te fogyasztásmérőd nem szereti a kapcsolós tápot? A 60 wattos tüske elég valószerűtlen, szerintem lehetséges, hogy a kapcsolós táp nem ohmos jellege megzavarta a fogyasztásmérőt. A villanyóra tárcsájának van tehetetlensége, de én úgy láttam, hogy egyenletesen forog, nem ugrált.
-
shtml
őstag
A fogyasztási adataid alapján nincs kizárva, hogy csal a villanyóra nálunk.
Én sem hosszabbítót vettem, mert nem volt kedvem elzarándokolni a 14. kerületbe, hanem a edigitalnál vettem 2 darab 20-24-es átalakítót és egymásba dugtam őket. De a 20-24-es dugók túl sok helyet foglaltak és nem tudtam kellőképpen meghajlítani a kábelköteget. Most azonban levágtam a 20-as dugót a tápról és magam hosszabbítom meg, mert így a kábelköteget el tudom vezetni a lap és a táp között, ezzel meg jobb lesz a szellőzés, főleg akkor, ha felülre teszek egy ventilátort. Csak valahogy ki kellene vágnom a ház tetejét, szerszámom viszont nincs hozzá.
Hosszabbítás közben:
-
shtml
őstag
31/2 collos winchesterrel mértem, a HDD fogyasztását nem tudom, mert nem mai darab: egy ősrégi, 17 gigás Maxtor, 5400-as fordulattal.
A hálózatról felvett teljesítményt mértem. Műszer hiányában úgy, hogy a lakásban minden fogyasztót kikapcsoltam (nem standby-ba, hanem ki) és megmértem, hány másodperc alatt fordul egyet a villanyóra tárcsája, amelyen van egy szélesebb fekete csík. Minden villanyórára rá van írva, hány fordulat jelent 1kWh fogyasztást.
Nagyobb fogyasztású gépnél érdemes két fordulat idejét mérni és osztani kettővel, így pontosabb lesz a mérés.
Ez egy egyszerű alaplap, fixen beforrasztott processzorral, szerintem a lap nem olvassa a processzor VID-jét. Egy próbát azért megér.
-
shtml
őstag
A komplett lapra gondoltam, chipsettel és egyébbel együtt. Bár szerintem úgy sem lehet sok a fogyasztás, szóval igencsak érdekel.
Ha a Vcore-ra gondolsz, kb. egy hónapja áttanulmányoztam az áramkörét, de közben valaki betett egy linket egy grafitos modról. Kipróbáltam és kiderült, nem véletlenül annyi a Vcore, amennyi. Nem emlékszem már pontosan, de azt hiszem, 1.20 V-nál már el sem indult a lap. Talán az egyfázisú tápellátás miatt, de annyi még akkor sem lehet a hullámzása, hogy 1.20 alatt nem induljon a lap, ha maga a processzor elmegy 1.0 V-on is - már ha tényleg úgy van, ahogy páran írták.
-
shtml
őstag
válasz
Sir Psycho #342 üzenetére
Az üresjárati fogyasztás jobban érdekelne, az ilyen kis gépeket ritkán hajtjuk ki. A 39 wattot azért kissé sokallom, még teljes terheléssel is - az én GLY2-m ennyit fogyaszt üresjáratban, szintén egy HDD-vel.
Azért persze elfogadnám a kis lapot, kíváncsi vagyok, mikor és mennyiért jelenik meg itthon.
-
shtml
őstag
Hidd el, nem megy passzívban, baromira melegszik a processzor és a northbridge. Persze ha elfogadsz 70-80 fokos processzorhőmérsékletet, akkor megy, de szerintem nem éri meg.
A Conradban 4 kHUF körül kapni hőcsövet, esetleg azzal kivezethető a hő, ha biztonságosan lehet rögzíteni a hőcsövet a két hűtőbordára. Persze akkor még lamellákat is kell szerelni a hőcsőre kivül, ráadásul jó hőátadással. Nálam ez azért nem játszik, mert letöltőgépként mindenképpen kell winchester is, azt meg rendesen akarom hűteni. 500 GB-os WD AAKS lesz, az kb. 10 wattot eszik és szeretném, ha hosszú életű lenne.
Az a gond, hogy az elülső ventilátor kiszerelve abszolút csendes (6.2V-ról hajtva), viszont amint beszerelem, igen hangos lesz, valószínűleg az előlapi rácsok miatt. Nem a légáramlás hangját hallani, hanem a ventilátor pörgését. Én most azon agyalok, hogy egy lapos, 8 centis ventilátort szerelek a ház tetejébe, a táp fölé, csak nincs szerszámom a fémtető esztétikus kivágásához. Szétbarmolni meg nem akarom.
-
shtml
őstag
válasz
madmaxhu #327 üzenetére
Ha csöndes média PC-t akarsz, akkor nem látom értelmét 3 winchesternek. Legyen inkább egy nagyobb kapacitású, akár 750 GB-os. Külső meghajtókat USB-n bármikor csatlakoztathatsz, ha szükséges, de azok csak akkor fogyasztanak és zajongnak, amikor épp használod őket.
Pár hozzászólással feljebb olvashatod, hogy média PC-nek én is inkább a Gigabyte GA73PVM-S2H-t javaslom, pedig nekem van D201GLY2-m is. Csakhogy nálam a méret volt a legfontosabb, ezért nem választhattam egy uATX lapot. Az Intel lapjával az is gond lehet, hogy az északi hídon lévő borda messze nem elég, nekem is le kellett cserélnem, de sok helyütt olvastam, hogy mások is ezt tették.
Ha mégis az Intel-lap mellett döntesz, akkor normál méretű házat javaslok, mert abban sokkal könnyebben megoldható a szellőzés. Ha kiegyezel a gyengébb szellőzéssel, akkor melegen ajánlom azt a házikót, melyet Bordoitól 6,000-ért vettem, ez tartalmazza már a tápot is, vagyis szerintem kiváló vétel. Viszont csak 1 HDD fér el benne, továbbá csak vékony, notebookba való DVD-olvasót tudsz elhelyezni benne.
-
shtml
őstag
Szerintem ne rontsd a szemedet a tv-vel. A felbontás csak egy dolog, de az 50Hz-es (2*25Hz interlace-ben) villogás is nagyon fárasztó, legalábbis egyeseknek. Tudom, ízlés és megszokás dolga, én is ismerek olyan embereket, akik csak tv-n tudják elképzelni a filmnézést, de arra is gondolj, hogy egy hagyományos tv még a sima DVD filmek felbontását sem képes kihasználni.
(Jó, én más tészta vagyok, már 6-7 éve egyáltalán nem nézek tv-t, sőt nincs is tv-m és nem hiányzik.)
-
shtml
őstag
Letöltöttem a Coral Reef Adventure demót mindkét változatban. A 720p-t a KM Player 70-80% CPU terheléssel játssza le, a Media Player Classic 10%-kal kevesebb CPU-t kér. Mindkét lejátszóval hibátlanul ment.
Az 1080p-nél már 100% a terhelés, és nem is megy teljes képernyőn, mert 17 collos 1280*1024-es monitorom van.
-
shtml
őstag
Nem lényegesen kerülne többe Chaser kolléga konfigurációja, Anyámnak vsz. én is ilyet fogok összeállítani a mostani helyett. Szóval:
Gigabyte GA-73PVM-S2H
Már bruttó 12-13 ezer között kapható, van rajta DVI és HDMI kimenet is, integrált nVidia 7100 videó, Firewire és minden jóság. Celeron D420-szal kijön egy huszasból, filmnéző és zenehallgató gépnek ez inkább megfelel.
@Chaser: Kösz a linkeket, majd megírom az eredményt.
-
shtml
őstag
A Google által talált fórumokban mindenhol azt írják, hogy az Intel szerint a 220-as gyorsabb. De a 10 W különbség miatt még akkor is a 220-ast érdemes választani, ha egyenlő a teljesítményük. A GLY2-n lévő 2 SATA csatolóról nem is beszélve.
Fogyasztások:
Foxconn (IBM ThinkCentre) ház beépített saját 200W-os Delta táppal
1 GB RAM
Maxtor 17GB HDD
elülső saját ventilátor 6.2 V-ról
38 watt üresjáratbanA "nagy" gépem:
FSP Bluestorm II 400W
Asus P5K-VM
E2180 alulfeszelve 1.07V-ra, 6*333MHz
2GB RAM
Pioneer 212 író
WD 500GB AAKS
Asus Silent Knight II (ne tessék nevetni!)
Zalman F3 12 cm ventilátor 6.2V-ról
Huawei E220 modem
Sharkoon Rebel 9 ház
61 watt üresjáratbanMindkét fogyasztásérték a hálózatról felvett teljesítményt jelenti.
Vagyis ha a 215-ös lap plusz 10 wattot fogyaszt, akkor az a táp veszteségével már 50 watt felett van üresjáratban, ami elég közel áll a rendes gépem fogyasztásához, miközben a két gép tudása nyilván nagyon eltérő.
Egyébként a GLY2 25-30%-os processzorterheléssel tökéletesen, a legkisebb akadozás nélkül játszik le Media Player Classic-kal 768*576-os DVD ISO-kat USB-s winchesterről, Daemon Tools-zal felmountolva. Vagyis hiába írják több helyen, hogy a Mirage 1 alaplapi videó hurka, filmnézéshez tökéletesen megfelel.
-
shtml
őstag
Nem rossz, kíváncsi vagyok, mennyi lesz az ára, mire ideér hozzánk. De hozzá kell tenni, egyes helyeken a D201 szinte nem is drágább, mint a tengerentúlon.
Azért a mostani beszerzését sem bánom - sőt! -, letöltőgépnek még ez is majdnem túl jó.
Hey dude, regarding your third link I sincerely envy your Japanese.
-
shtml
őstag
Én erre cseréltem le az északi hídon éktelenkedő, hűtőbordának csúfolt valamit:
Itt pedig már rászerelve az északi hídra:
A képen látható még a segítőtársam is.
Edit: Akit érdekel, a Rufuszban bruttó 660 forintért vettem, máshol jóval drágábban láttam.
-
shtml
őstag
Ma délután beleoperáltam a lapot a Bordoi mestertől 6 kHUF-ért vásárolt IBM Thinkcentre házba. A házhoz tartozó 200 wattos Delta táp több mint elég. Mivel csak letöltőgépnek fogom használni, terheletlenül mértem hőmérsékletet, a processzor 24 fokos szobahőmérséklet mellett 47 fokon stabilizálódott.
Lehet, majd részletesebb leírást is készítek a "műtétről".
-
shtml
őstag
Talán tényleg az van, amit valaki az általad belinkelt fórumon ír:
I experienced the same issue. I tried the Hd2400 PCI with my D201GLY2 and got no boot - I believe that the PCI slot does not provide enough power to card, regardless of how big your power supply is.
Nincs a videokártyán külön tápcsatlakozó?
-
shtml
őstag
válasz
Sir Psycho #270 üzenetére
Van még annál is olcsóbb: Bordoi mestertől vettem a házat, amelyet fentebb belinkeltem. 6,700 + 830 postaköltség.
A 17x17 centis lap szépen belefér (4 lyukat kell fúrni a ház aljába), de a hátsó ventilátort ki kell szerelni (egy kézmozdulat), mert épp a lap hátsó csatlakozópaneljére lóg. Én az elsőt is kiszereltem és felülről fogok beszerelni (belülre) egy 8 centis ventilátort, csak egyelőre fogalmam sincs, hogyan vágjak lyukat a ház fedelébe úgy, hogy jól is nézzen ki utána.
A benne lévő Delta táp 200 wattos, vagyis minden létező célra elegendő. Viszont kell venni hozzá 20-as hosszabbítót, valamint 4 tűs hosszabbítót is, mert az egészet ugye nem ehhez a laphoz tervezték. Ugyanezen okból a ház elején lévő nyílások az USB és audio csatlakozókhoz sem használhatók, mert ezek a csatlakozók az ebbe a házba való IBM alaplapon vannak.
A hosszabbítókkal együtt természetesen már nem olcsóbb a táp, mint az az FSP, amelyet kicsivel korábban vettem, viszont ráadásként van hozzá egy ház is.
Amúgy ajánlhatom Bordoi mestert, az üzletet korrekt módon bonyolította le. A házat duplán is becsomagolta kartondobozba, nehogy megsérüljön a postán.
-
shtml
őstag
Ebbe e házba nagyobb lap nem fér bele, ez esetben pedig számít nekem az egész gép mérete. No persze kell még barkácsolni rajta. Meg kell hosszabbítanom az alaplapra menő tápkábelt és lyukat kell vágnom a ház tetejére a ventilátornak, mert a benne lévők túl hangosak.
Processzorral együtt 14e-nél olcsóbban jutottál hozzá? Nem is rossz!
-
shtml
őstag
Próbáld ki te is a GLY2 lapodat. A grafitozás után feltétlenül fújd le róla a fölösleges grafitot és egy kis ecsettel is tisztogasd meg, nehogy ott is maradjon grafit, ahol nem kellene.
Kíváncsi vagyok, neked hány voltnál indul el a lapod. Vagy az enyém egy szerencsétlen példány, vagy - és én inkább erre tippelek - az egyfázisú tápellátás miatt olyan hullámos a Vcore, hogy normális átlagértéknél is már túl kicsi a fesz a hullámvölgyekben. Bár egytized voltos hullámzás túlontúl soknak tűnik, de sajnos most máshol van az oszcilloszkópom, nem tudok megnézni az ingadozást.
-
shtml
őstag
Kissé leült a topic, de azoknak, akik még olvassák, van egy rossz hírem. Ma kipróbáltam az egyik korábbi hozzászólásban belinkelt német oldalon megadott Vmodot. A BIOS szerint a mod nélkül 1.328V volt a Vcore. A moddal 1,200 voltig tudtam lemenni (1.192 és 1.200 között ingadozott a BIOS által kijelzett érték), de ennél kisebb Vcore-ral nem indult el a lap.
Ezek után oprendszerrel már nem is próbálkoztam, de 1.200 V-on nyilván nem lett volna stabil az oprendszer. Korábban Windows alatt üresjárat és Orthosszal való full terhelés között 0.03 V droopot mértem, vagyis a különbség a lap indíthatósága és a terhelés alatti default Vcore között alig egytized V - de természetesen nem szabad engedni, hogy terhelés alatt 1.200 V-ra csökkenjen a Vcore.
Ebből számomra az következik, hogy az Intel nem véletlenül ad 1.3V-ot a processzornak. Vagy esetleg kifogtam egy különösen peches példányt.
-
shtml
őstag
válasz
Sir Psycho #217 üzenetére
Ha jól látom, az ofszetet módosítja (növeli) negatív irányban.
Sajnos itt azt is írja, hogy 1,1 V-on már hibázik a Prime-mal:
"bei 1,16V ist die CPU noch Primestable, bei 1,1V nicht mehr, die Temps sind ziemlich gesunken, bei Freiluftaufbau komm ich auf nur 82° bei 20° Zimmertempertaur (passiv versteht sich)."
Persze nála 82 fokos a processzor, ha jobban hűtjük, akkor talán lehet lejjebb is menni a Vcore-ral. Kár, hogy nem írja, mennyi volt a mod előtt.
A helyzet az, hogy ez az Intersil regulátor csak egyfázisú, így lehet némi hullámosság a Vcore-ban. Sőt ha jól látom a képen (a lap most nincs a közelemben), akkor a Vdroop is be van állítva a kapcsolásban, ez pedig megköveteli, hogy terheletlenül a Vcore a max. közelében legyen.
-
shtml
őstag
Most éppen a D201GLY2 feszültségszabályozó IC-jének adatlapját tanulmányozom, ennek alapján simán le lehet vinni a Vcore-t akár 1.00 V-ra is. Sajnos 2-3 hétig nem lesz a kezem ügyében a lap, ezért nem tudom, mennyire kell hozzányúlni a VID lábak manipulálásához, de a lényeg az, hogy megoldható.
-
shtml
őstag
Nekem szerencsére 3 villamosmegállónyira van az ebolt.
Az OEM tényleg azt jelenti, hogy nincs doboz hozzá, de kit zavar. Először csak a lapot akarták adni az eboltban, de minimális győzködésre az eladó kihozta a driverlemezt, a PATA és SATA kábelt és egy öntapadós papírt az alaplapi csatlakozók kiosztásával.A táp egészen csendes, bár ez nem sokat mond, mert a D201 nemigen dolgoztatta meg, így a táp 8 centis ventilátora is alapon járt. Itt van róla még egy kép:
-
shtml
őstag
-
shtml
őstag
Még nem néztem meg, melyik a feszültségszabályozó chip, de közben eszembe jutott egy lehetséges ok, amiért olyan magas a Vcore. Ahogy elnézem a lapot, nem hiszem, hogy túl komolyra készítették volna el a Vcore tápellátását, ezért lehet, hogy nagyon ingadozik (majd kimérem). Ez lehet hivatott kompenzálni a magas Vcore.
-
shtml
őstag
Bár nyunyunak címezted, én is megköszönöm a tippet és a linket; azt hiszem, megvan a tápom, ennyit megér nekem.
Mivel a dobozt a lehető legkisebbre akarom megcsinálni és a winchester mellett még egy switchet is bele akarok tenni, lényeges, hogy minél kevesebb szabadon lévő alkatrész legyen, ezért ez nekem ideális választás. Ráadásul árban sem rosszabb, mint ha külön venném meg a 12 V-os töltőt és a DC/DC konvertert.
-
shtml
őstag
Gondolom, nem véletlenül írtad ColorShit-nek.
Látom már, nem lesz könnyű menet a táp.
nyunyu: Nem is olyan rossz az a lomexes ház. Van tipped olcsó SFX tápra is? Bár a Foxconn házban lévő is jó lenne, azt hiszem. De talán beszerezheten csak a tápot olcsóbban is, na meg nekem túl nagy az a Foxconn ház.
Chaser: Passzív hűtésest vettem. Aktívnak nem láttam értelmét, mert szellőzés úgyis kell a házba (már csak a winchester és az északi híd miatt is), akkor meg az úgyis megfelelően hűti a processzort. Csak a northbridge-re kell keresnem nagyobb bordát.
Kicsit félek a DC/DC konverteres megoldástól, leginkább megbízhatóság és egyéb védelem miatt. Egy márkásabb komplett tápban jobban megbíznék.
-
shtml
őstag
Basszus, mindig levágja a kép széleit, nem érdemes belinkelnem.
-
shtml
őstag
Minden ár kérdése. Ha a külön táp nem sokkal olcsóbb, akkor nem veszítek sokat azzal, ha a nyakamon marad a ház. Nekem most a minél kisebb méret a leglényegesebb.
Ma megvettem a lapot, beüzemeltem a vízesboltban 5,000-ért kapható 1 gigás Kingmax RAM-mal, kiválóan működik. A processzor nem melegszik nagyon, az északi híd viszont annál jobban, azt hiszem, kell tennem rá egy nagyobb bordát.
De egy kis 8 centis ventilátorral mellette már elviselhető a hőmérséklete.
-
shtml
őstag
Még annyit, hogy az Asus letöltő router szerintem nemigen tudna lekezelni 100 Mbites hálón egyszerre több tucat torrentet, na meg nekem kell az FTP szerver is. Szóval teljes értékű PC-re van szükségem, a grafikai teljesítmény viszont nem lényeges.
-
shtml
őstag
Nagyon köszönöm, ez kiváló tipp volt, már meg is rendeltem, ez tényleg jó ár.
Chaser: Kösz a választ, akkor már inkább a foxconn háznál maradok, az csak 9-10 ezerbe kerül és van benne 220 V-ról működő full táp. Remélem, kisméretű, mert egészen kicsi dobozba akarom építeni, de majd megkérdezem a boltot.
Ami pedig az 1.3V-os Vcore-t illeti, szerintem nem nagy feladat lecsökkenteni, főleg ha elektroműszerész vagy. Jópár éve vettem egy TUSL alaplapot, szintén letöltőgépnek (Tualatin Celeronnal), most is azt használom (még). A süket Asus csak a Vcore növelését engedélyezte a BIOS-ban, a csökkentését nem, ráadásul a processzor VID lábaival sem lehetett játszadozni, mert a processzor típusa alapján állította be a Vcore-t.
Megkerestem a lapon a feszültségszabályozó IC-t, neten kikerestem az adatlapját. Ennek alapján elcsippentettem rajta a szükséges lábakat és láss csodát, máris sikerült alaposan levinni a Vcore feszültséget. A gép azóta is atomstabilan működik, 100 Mbites hálón tölt le egyszerre 50-60 torrentet is, megy rajta FTP szerver és hasonló finomságok,
-
shtml
őstag
Ha nem nagy fáradság neked vagy másnak, akkor kérlek, inkább adjál direkt választ. Internet-kávézóból nézelődök és nagyon nem mindegy, mennyi időt (és pénzt) töltök olvasgatással.
A másik az, hogy te hol és mennyiért láttad a D201GLY2-t? Ahol én néztem, ott még rendelni sem tudják. (Ennél kisebb teljesítményű, pl. Linutop nem érdekel.)
A táppal az a helyzet, hogy nincs kedvem szórakozni AC/DC átalakítóval 12V-ra, aztán meg egy újabb átalakítóval. Ha veszek egy itt említett házat táppaé 9 kHUF körül, akkor megvan a hálózatról üzemelő táp, de egyben vagy egy házam is, amivel semmit nem tudok kezdeni, mert én sokkal kisebb dobozba fogom szerelni az egészet.
-
shtml
őstag
Azt hiszem, ez az Intel Desktop Board pont az, amit már egy ideje keresek. Letöltőgépnek kell, kis fogyasztással, de azért elfogadható teljesítménnyel. Jól jön a SATA is, persze.
Van valakinek ötlete, milyen kis méretű tápot használjak hozzá? 230 V-ról fog menni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Assetto Corsa
- TCL LCD és LED TV-k
- Nintendo Switch 2
- Napelem
- Reklámblokkolók topikja
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 7700XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! I3 10100F / RTX 2060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L480 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest