- Yettel topik
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Android szakmai topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple Watch
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
dkekesi
tag
válasz
radi8tor #18652 üzenetére
Viszont ez nagyobb is. Én ezt nem inkompatibilitásnak fognám fel, hanem a szűkös hellyel járó adottságnak, amihez alkalmazkodni kell. De kinek mi az igénye. Nagyobb "eszközparkra" ott az általad linkelt Lian Li ház (mellesleg az NCase-t is ők gyártják), nekem, akinek csak 1 db SSD lesz, dVGA nélkül, annak még az NCase is nagy
-
dkekesi
tag
válasz
radi8tor #18649 üzenetére
"ne vásárlás után derüljön ki hogy csak pár fajta tápot rakhatsz bele". Igen, ez volt az én bajom is, de hamar megbékéltem a gondolattal, mert
1. ez egy prototípus ház
2. figyeltek egymillióféle dologra, ez az egy kimaradt.
Szerencsére egyelőre csak ennyi a baj. Mint írtam, a készítők hamarosan kiraknak egy ATX PSU-kkal kapcsolatos rajzos figyelmeztetést az oldalra. De a legjobb, ha SFX tápot használsz. -
dkekesi
tag
válasz
radi8tor #18646 üzenetére
Mindig tudtam, hogy nem a kényelmes szerelésről szól, hanem a kísérletezésről, barkácsolásról. A kényelemre ott vannak a nagy torony házak. A másik fórumon lévő mITX guruk szerint ez a ház százszor átgondoltabb, mint a piacon lévő bármelyik. Állítólag egyikbe sem lehet ennyi mindet pakolni. Én elhiszem nekik.
-
dkekesi
tag
válasz
shteer #18644 üzenetére
Na a másodikat (vagy hasonlót) rendeltem be én is, ha esetleg a mostani kábel szakadna. Valószínűleg ez a csatlakozó is magas, de szerintem a doboz részén lehet faragni, és úgy már beférhet. Sajnos veled ellentétben magyar oldalon nem találtam, így angol eBay-ről jön. Így 300 HUF-fal drágább viszont házhoz hozzák
-
dkekesi
tag
válasz
radi8tor #18643 üzenetére
A tervezők nyilatkozták, idézem: "lejártuk a lábunkat, mire találtuk megfelelő C13-as dugót, ami belefér a házba". Ugyanis amit adnak, az low profile dugó és ilyet nem lehet kapni. Ők is csak egy helyen találtak az Alibaba.com-on, ahol viszont csak nagy tételben árulnak. Ez nekik persze nem volt gond, mert eleve tízezres nagyságrendben rendeltek.
A C13-as dugó tápba csatlakozó része szabvány szerint 18 mm, ettől eltérni nem lehet. Variáció a kábelnél lévő részen van, amiből az NCase legfeljebb 13 mm magasat tud fogadni. A probléma, hogy ez a rész minden gyártónál legalább 18-20 mm magas. És innentől megette a csoda: nem lehet bezárni a házat.
A tápot elfordítva ugyanez a helyzet, csak a másik oldalon. Ráadásul úgy még a szellőzése is borul.
Most kap áramot a táp, kicsit megtört a kábel, de remélem nem lesz baja. Ha igen, akkor forrasztás jön. -
dkekesi
tag
Újabb fejlemények: ha az ATX táp bemeneti csatlakozója túl közel van a széléhez, és nem megfelelő orientációban áll, akkor nem lehet házhoz adott belső tápkábelt bedugni:
Már egyeztettem a tervezőkkel is, ők is rájöttek a problémára és kiraknak egy figyelmeztetést az oldalra. Abból a szempontból mázlim van, hogy éppcsak be tudom szuszakolni tápkábelt, de így sem túl "egészséges" a csatlakozóra nézve.
Másik két lehetőség, amit az NCase fórumon találtunk:
1. szétszedjük a tápot és megfordítjuk benne a csatlakozót (garancia elveszik);
2. keresünk egy balos vagy függőleges C13 csatlakozót, a házhoz adottat levágjuk, és a helyére forrasztjuk (a probléma, hogy csak alacsony (low profile) kivitelű csatlakozó jöhet szóba, amit a tervezők szerint is nagyon nehéz volt találni).Egy szó mint száz: NCase házba ATX tápot csak nagyon nagy körültekintéssel, és csak ha mindenképp muszáj! Egyszerűbb SFX tápot venni. Ha nincs dVGA, akkor egy Bequiet 300 SFX elég, ha van valami nagy fogyasztású kártya, akkor a Silverstone ST45SF-G jöhet szóba (csendmániásoknak - mint én - természetesen mindkettőben ventilátorcsere a gyárinál halkabbra).
-
dkekesi
tag
válasz
shteer #18636 üzenetére
MrBig25 által linkelt képen még kevésbé tud. És ott dVGA is van, ami nagyon fűt.
-
dkekesi
tag
válasz
mrbig25 #18633 üzenetére
Közben rájöttem, hogy szimpla radiátorral meg lehet oldani ATX táppal is. Így kevesebb ventilátor lesz, és a szupercsendes táp is maradhat. A vízhűtést meg elpasszolom egy ismerősnek, aki szintén most épít gépet. Amúgy csak akkor szoktam ideges lenni, ha valaki más hibájából van probléma (magammal hamar megbeszélem a dolgokat
)
-
dkekesi
tag
Na ezt bebuktam, de csúnyán. A Seasonic táp és a vízhűtés együtt nem fér be a házba. Az NCases.com-on azt írták, hogy ATX méretű táp csak akkor fér be, ha nincs dVGA, ami nincs is. Azt viszont nem írták, hogy a vízhűtés és az ATX táp együtt nem fog működni.
[ Módosította: radi8tor ]
-
dkekesi
tag
válasz
radi8tor #18622 üzenetére
Igen, én is gondolom hogy necces lesz - főleg nyáron -, de remélem, hogy a vízhűtés két ventilátora elég huzatossá teszi a házat. Valamint pont ezért választottam emberi teljesítményű, 400W-os Platinum hatásfokú tápot, hogy sok hőt se termeljen. Bár amikor kinyitottam a táp dobozát, egyből egy marha nagy felirat fogadott sárga cetlin, hogy csak jól szellőző házba merjem szerelni.
Jövő augusztusban térjünk vissza a kérdésre -
dkekesi
tag
válasz
30z.Samu #18618 üzenetére
Néhány kép:
A bal oldali kupacot kell beletenni a jobb oldali házba :-)
Gépház hátulról, sorszámozott példány
Referencia méret: 45-ös papucs :-)
Ház magában
Ház belülről
Ami érdekes, hogy az oldallapokat nem csavar, hanem 8 db bepattintós műanyag pöcök tartja. Az utolsó képen a ház alján, tetején és oldalain végigfutó 3+3 és 1+1 pöcök helye is látszik. Kinyitáshoz "le kell feszíteni" a ház oldalát. Mivel vastag fémből készült, ezért nem fog elhajlani, bár aki gyakran akarja nyitogatni, annál felléphet némi deformáció.
-
dkekesi
tag
válasz
Pista0001 #18609 üzenetére
Lehet, hogy támogatott, de a mostani 6 éves géphez képest mindenképp hatalmas előrelépés lesz IGP-vel is. Az elsődleges szempont az üzembiztos és halk működés volt. Ebbe már nem tudom hogyan fért volna bele a dVGA. Persze ezt is lehet utólag bepakolni, ha keveslem az IGP-t (ebben az esetben lesz egy eladó moduláris táp
-
dkekesi
tag
válasz
radi8tor #18608 üzenetére
16 GB-ot terveztem eredetileg, de az még év elején volt. Majd leestem a székről, amikor múlt héten megláttam a RAM árakat: duplázódás mindenhol. Jelenleg is 8 GB-ot használok és még sosem telt meg. 6 GB fölé nem tudtam vinni, pedig még a swap is ki van kapcsolva. Tudom, hogy az IGP is a RAM-ból visz el, de még így is bele fogok férni. Ha nem, akkor veszek még egy modult.
-
dkekesi
tag
Másik fórumban írtam, hogy sikeresen beszereztem egy NCase M1 házat. D1Rect tanácsára ide is írok, mert állítólag sokakat érdekel.
Hétvégén összerakom a konfigot, és megírom a tapasztalatokat. Amit viszont már most látok, hogy egy végletekig átgondolt, abszolút prémium minőségű és kivitelezésű házról van szó. A kategóriájában legkisebb ház, rengeteg variációs lehetőséggel, ráadásul durva erőművet is bele lehet tömöríteni. Ez az árcédulán is meglátszik.
A ház fekete, optikai drive slot-in luk kivágással (lehetett enélkül is rendelni).
Ami benne lesz:
* Intel Core i7 4770
* 8 GB Corsair Vengeance RAM
* Seasonic SS-400FL2 táp
* ASUS H87I-PLUS alaplap
* Corsair Hydro H100i hűtés
* 256 GB Samsung SSD 840 Pro
Diszkrét VGA nem lesz benne, mert programozáshoz, munkához és fotófeldolgozáshoz kell, ahhoz meg nekem elég az IGP is. Amúgy férne bele, csak akkor nem moduláris táppal kellene szerelni (a moduláris táp kemény csatlakozóitól nem fér el a VGA). Az ncases.com-on van egy pár, méret szempontjából támogatott konfiguráció.
A szereléstől már előre félek, főleg, hogy kb 3,5-szer akkora a beszerelendő alkatrészek dobozainak térfogata, mint maga a ház :-) Vicces is volt, amikor kitettem a dobozokat a nappaliba és szóltam a páromnak, hogy "ebbe a dobozba" - itt rámutattam a gépházra - "kell beraknom ezeket" - itt rámutattam az alkatrészek háromszoros méretű kupacára :-) Nagyra nyílt a szeme :-)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H81M-PLUS H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Kingston FURY Renegade RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz KF560C32RWAK2-32
- Eladó saját használatból MSI Z87-G43 GAMING 1150-es foglalatú alaplapom
- Asrock B360M Pro4 microATX
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H87I-PLUS H87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Apple iPhone 13 Mini 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z390 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged