- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bil
tag
válasz
#16939776 #51826 üzenetére
Nekem ez így túl advanced, főleg a szemes saru szerepe nem áll össze. De tény, hogy nem vagyok egy nagy DIY-arc.
Nem csináltál belőle YT-videót?
Mindenesetre köszi, azért nagy vonalakban megvan. Ha erre adnám a fejem, talán össze tudnám sakkozni, vagy PÜ-znélek intenzíven.
Nekem is volt Kabini, 5350-es. Asztalinak gyenge volt a single channel miatt, de AMD fanként szerettem. -
bil
tag
válasz
#16939776 #51820 üzenetére
Érdekel a koncepció, leírhatod, hogy mi van benne.
Most néztem aprón kicsit felmentek a releváns cpu árak. Gondolom ez is a bányászok miatt.
Anno G4560 10ezer körül ment, most 20ezer.
Ugyanígy 10ezer volt a 200GE, de most nem árulnak, csak keresnek.
Nagyon nem optimális idők ezek. -
bil
tag
OK, ha mondjuk lenne egy, HookR kolléga #51790 posztjában felsorolt AM4-es thin itx-es lapokból, amik ráadásul dc inputosak - vagy akár egy intel megfelelőjük, akkor azokra milyen, a korábban linkelt Chieftec házba beférő hűtőt lehetne tenni, amin nagyon halk venti van?
Csak ha ez lenne az irány. -
bil
tag
válasz
PROTRON #51798 üzenetére
Én is kivettem a keretet a CHIEFTEC IX-03B-OP házból, mert egy m.2-es ssd-n van a rendszer.
Kösz a sok ötletelést, szerintem nem akarnék desktop procit betenni egy ilyen házba. Még ha be is férne, mert:
- nem tudom, hogy lehetne-e a biosban úgy lenyomni, hogy lehessen hűteni
- jelenegi gyengusz laptop táp nem biztos, hogy bírná
- körülötte megsülnének a dolgok
- ha az említett lapos ventis téma kerülne rá, az talán működhetne, de akkor már nem lenne hangtalan, plusz dc inputos lap kellene, mert nem akarnék még egy pico tápot betenni, sem helyileg, sem árban
A x300 szimpi, de olcsójános vagyok és a 30ezret is nehezen adtam ki a jelenlegire, szóval az felejtős.
Szerintem az én igényeimnek logikusan végiggondolva egy J-s, 4 magos proci felelne meg, forrasztva, passzív bordával. Az talán beleférne a vékony házba, elvinné a laptop-táp, ha dc inputos lenne, és szerintem a J-s procik kraftosabbak, mint az N-es jelenlegi. Ez utóbbiban erősítsetek meg pls.
Ezek a J1900, stb lapok nem is olyan drágák. Persze ez is régi, régebbi, mint az N-es sorozat (2013 vs 2017), nem tudom ezekből van-e újabb.
Jelenleg ezt látom kivitelezhetőnek speciel.szerk: most nézem, van j5005, ami szintén 2017-es, viszont ez már 50ezer, plusz nem hiszem, hogy dc tápos.
[link] -
bil
tag
Aargh! Megirtam egy litaniat telon, de mire betoltam, leidozitett az oldal
-
bil
tag
válasz
Chaser #51786 üzenetére
Az ARM desktop eljövetelét én már elég régóta várom. Egyelőre az rPI4 az egyetlen olcsó alternatíva, ami sajnos az a Qualcomm és Apple megoldásokhoz teljesítményben úgy viszonyul, ahogy az ára. Plusz jó lenne belőlük a jövőben mini-ITX verzió, hogy normálisan be lehessen építeni.
Ha beindul tényleg a desktop ARM történet, akkor talán az AMD-nek is lesz megoldása a Zen miatt félretett K12 személyében, meglátjuk.
A celeronokat tényleg nem javaslom, bár gyanítom a Tremont már életképes lenne, csak azokból szintén nem találni tényleges terméket. -
bil
tag
válasz
Chaser #51784 üzenetére
Köszi hogy helyretettétek a fejemben a dolgokat! Tényleg, x86 vonalon akkor nem esélyes a dolog. Nyilván tudnának a gyártók csinálni ilyet direktben, de valszeg az én igényeim - egy relatíve reszponzív netezős/letöltős passzív ITX-es gép - nagyon nem tömeg-igények, ezért nem fognak ilyeneket gyártani. Már a jelenlegi Asus Prime N4000T-m koncepcióját sem értem, hogy az kiknek készült. Én örülök, hogy van, de nem látom azt a piaci rést, ahova kell. Rajtam kívül.
-
bil
tag
válasz
Chaser #51781 üzenetére
Kösz a helyesbítést és az infókat!
Amikor azt írtam, hogy passzívan, akkor természetesen a linkelt thin mini-ITX-es házban elférő passzív hűtésre gondoltam. Normál asztali CPU-val kapcsolatban akkor jól sejtettem, hogy ilyen körülmények között nem lehet passzívan hűteni. Itt csak ezek a nagyon kiherélt CPU-k hűthetők, mint pl. az N4000.
Meg kell várnom akkor a következő raspberry PI-ket, mert a 4-es már összehasonlítható teljesítményt nyújt a jelenlegi N4000-rel. -
bil
tag
válasz
PROTRON #51779 üzenetére
Hi, köszi a választ!
Nem vadászok. Jelenleg csak érdeklődök az okosabbaknál. Nem biztos, hogy most kiadnék sok pénzt egy ilyenért, csak kiváncsi vagyok, hogy csak én nem találok ilyen lapokat, vagy ténylen nem igazán vannak.
Nem ragaszkodtam az integrált procihoz, de ahogy néztem, a dc-táp és a thin mini-itx nem igazán járt együtt. Aztán ha igen, akkor meg ha beletennék egy asztali Intel 4-magost, nem hiszem, hogy passzívan le lehetne hűteni.
De lehet tévedek, azért is dobtam itt fel a témát.
Egyébként igen, dual channelben mennek a RAMok, de nem sokat segít rajta.
Azért kiváncsi lennék egy 4 magosra (pl. N4100). Nyilván ott sem erősebbek a magok, de ha az egyik melózik, akkor a többi jobban mag be tud segíten a háttérfolyamatoknál, mint egy 2 magos esetén. Persze nem tudom, csak gondolom.
Szerintem egy erősebb 4 magos procit nem lehet passzívan, venti nélküli házban hűteni, hacsak nem pl. egy modern 7nm-es erősen downclockolt AMD-ról van szó. De pl. AM4 foglalatot nem is láttam thin mini-ITX-es lapon.
Van otthon egy G4560-am, nem tudom elképzelni, hogy az passzívan lehetne hűteni, pedig csak 2/4-es. Vagy BIOSban le kell szabályozni - ha lehet ilyet olcsó ITX-es lapok BIOS-ában egyáltalán. Akkor lehet működne egy ilyesmi is.
A thin ITX azért szempont, mert van egy ilyen házam, amibe bele kéne férnie a dolgoknak:
[link] -
bil
tag
Sziasztok!
Tudtok olyan thin mini-itx lapról, ami passzív embedded cpu-s, laptop táppal megy és nem az asus N4000T
Nekem ilyen van most, de elég kevés a 2 mag néha. Anno néztem és volt 4 magos, de az nem 30, hanem 50-60ezer volt kb, ezért an N400T-re esett a választásom, de kicsit bánom. Asztalinak ez kevés/határeset.
AMD-t jobban csipáznám, de olyat akkor sem és most sem találtam.
TX!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Yettel topik
- Linux kezdőknek
- Könyvajánló
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- TCL LCD és LED TV-k
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Kingston Fury Renegade DDR5 6400mhz kit
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H81M-PLUS H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Gigabyte GA-Z68A-D3-B3 LGA 1155 alaplap
- Kingston FURY Renegade RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz KF560C32RWAK2-32
- Asrock B360M Pro4 microATX - elkelt TheCrafter22 kollégának, értékelésre vár
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2650v3 (20 mag / 40 szál, 2.3/3.0GHz), 32GB RAM, 55992Ft+ÁFA
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- Csere-Beszámítás! Gigabyte Aorus Elite RX 9070 XT 16GB Videokártya! Bemutató darab!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest