- iPhone topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Fotók, videók mobillal
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Milyen okostelefont vegyek?
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
mpierre
veterán
válasz
#16939776 #46488 üzenetére
A 10W végül is elvezethető passzívan csak ne egy olyan hurka borda kerüljön rá, mint a fentebb linkeltekben látható videóban. Akkor a 70°C+ hőmérséklet simán jön. Mondjuk egy ZALMAN - ZM-NBF47 olyan 50°C körül tartaná talán. Tesztelni kellene. Lehet sokan fogják még keresni a coolink chipchilla-t is...
Ha azonban az M2 ssd is erre a bordára rakja rá a keletkezett hőt, hááát az szép lenne. Kb, mint cerkával átpörgetni a 90 perces kazit.
-
mpierre
veterán
Nos igen, kinek mi a fontos.
Az integrált porszívó annak, aki léghűtéssel számol érthetően okozhat zaj gondot... Amúgy most már tényleg kíváncsi lennék mennyi hőről (W) is van szó, amit az x570 "déli hídjáról" el kell vezetni ilyen pörgettyűs megoldással.Az x58-as chipset - ami kimondottan melegedős fajta volt - passzívan is hűthető volt. Általában olyan 65-68°C max körül megállt. Kell egyáltalán az a porszívó oda?
-
mpierre
veterán
válasz
robcsekwow #46377 üzenetére
Keresd a macskát aprón... (Csúnya, rossz macska...)
-
mpierre
veterán
Ahogy elnézem lesz még pár apróság, amit rendbe kell rakni... [link]
-
mpierre
veterán
Mivel megígértem, hogy lesz pár fotó a haladásról a vizes géppel, így íme: [link]
-
mpierre
veterán
válasz
Mercutio_ #45672 üzenetére
A 3-as pont jó megválaszolásához sokat segítene, ha lenne egy pár fotó a behelyezett alaplapról, illetve egy másik, hogy felette a keret hogyan is áll. Meg a méretek lennének fontosak.
Gyakorlatilag a dremel, skil és deriváltjaival elég sok minden megoldható, esetleg egy kis akrilspray-vel hozható a belső, nem látszó felület szépsége is. -
mpierre
veterán
válasz
DanielLong #45596 üzenetére
Téves. Nem ide.
-
mpierre
veterán
válasz
DanielLong #45596 üzenetére
Na. Ez egy jó infó. Kösz.
-
mpierre
veterán
Troll on: Tudod mennyi a kábelek szigetelésére használt pl lágyított pvc olvadáspontja? Troll off.
Amúgy 60°C felett. A túlterhelt kábel pl ezért tud kigyulladni, de szerencsére kellemes, csípős szagú, magas koromtartalmú füsttel jelez, hogy itt bizony szivacs van. (Nem hinném, hogy komoly befektetéseket eszközölnének a gyártók, hogy magasabb olvadáspontú szigetelés kerüljön rá, hisz csak 12V....)
Mivel itt nem a kábelen folyó áram fogja a hőt generálni, hanem "kintről" jön, így csak érdekelne a dolog, hogy van-e para vagy, nincs. Mindezt csak azért vetettem fel, mert egy korábbi corsair (tx650) tápom tetejére - izé, az aljára, mert ventilátorral lefelé volt beépítve - ráfeküdt egy harisnyázott usb kábel. Na az megmerevedett a kintről, a táp fém burkolatáról felvett hőtől.
Szerk.: Szerintem off. Na de egy hőkamerával minden kideríthető lenne. És én se vetnék fel fura dolgokat...
-
mpierre
veterán
-
mpierre
veterán
válasz
#16939776 #45253 üzenetére
Amióta szemüveges lettem óvatosabban csinálom ezt a nekiugrok dolgot.
A corsair 750d és vízhűtés összerántása tervek nélkül ment főként, de műhely, sufni, alkalmas hely hiányában csak óvatosan dolgozgatok ilyeneken mostanság.
Meg sok mindenhez nem értek, azt meg nem babrálom. -
mpierre
veterán
És akkor még nem számoltál azzal, hogy mi lenne ha vízhűtés is kerülhetne bele...
Gyakorlatilag egy végeláthatatlan tervezgetési folyamat az egész. Valahol meg kell húzni a határt, amit "értelmes" időráfordítással abszolválni tudsz. Nem kell minden igényt kielégíteni, mert igencsak nehéz. Az már más kérdés, ha "tömeggyártásra" készül a kecó. Akkor jó, ha szélesebb réteget szólít meg.
De teljesen érthető, mindig időbe kerül kitalálni a megfelelő megoldást... és még akkor is jöhet vmi új ötlet, apró hiba, stb.
Pár napja jöttem rá pl, hogy minden tervezgetés ellenére kihagytam a számításból az anyagvastagságot. A vázét. Így gyorsan vissza a tervezőasztalhoz és átszabtam a házat, mert nem fog benne elférni úgy a rendszer, ahogy szeretném. Aztán a corsair 800d-ről kiderült, hogy az alaplapi tálcája pont ott likas, ahova a EK-XRES 100 SPC-60 MX kerülne rögzítésre. Keresni kellet egy másik áldozatot. Az átszabott belsőben az első 120-as raditól nem férnek el a sfx táp csatlakozói, de ha hátrébb kerül, akkor meg a fill port ugrik... Ilyen ez a sport.
Az már csak mellékes dolog, hogy a kivitelezéshez nem árt, ha van megfelelő géppark.
-
mpierre
veterán
Nincs véletlen valakinek döglött itx deszkája? Esetleg Budapesten...? Próbára kéne, mert szabnám át a corsair 800d-t, kellene méretvételhez, ha benne a vga, azon meg az EK thermosphere.
-
mpierre
veterán
válasz
cinemazealot #45102 üzenetére
Akár arra is jó lehet... Univerzális. Ha így forgatom ez, ha úgy forgatom az...
-
mpierre
veterán
válasz
DanielLong #44954 üzenetére
Coil noise? Az konkrétan az adott tekercstől függ, meg a rákerült bevonat sikerességétől. Ugyan azon a sorozaton belül lehet cicergő és nem cicergő példány is...
-
mpierre
veterán
Elég sokféle perforált lemezt néztem, de kb 75-80% a max nyitott felület. Persze, ha a radi távol van a rácstól, akkor nem számít ez az érték. Nálam minden igen passzentos lesz. Ezért gondoltam az expandált lemezekre is... már csak a rögzítést kell kitalálnom. Szerencsére a szendvicslemez 3 mm vastag, így akár felsőmaróval bele is tudom süllyeszteni, majd ragasztani a pvc maghoz a lemezt.
-
mpierre
veterán
Nem fért bele a szerk időbe mire megleltem a terveimet:
Továbbra is itx-ben lesz vízhűtés. Ez már a végleges terv.
Váz: 10×15 alu L profil
Alaplapi tálca: Corsair 800d egy része (méretileg ellenőriznem kell, mert bazi nagy ajtó van a tálcán...)
Külső burkolat: Alucobond, dibond, abond szendvicslemez. Matt fekete vagy, szálcsiszolt alu.
Csövezés: 10/12 merev
Venti: Akasa slim 120 és 80-as
Rács: Na ezt nem tudom. A szendvicslemezből mire kivágom...Vagy keresek valami jóképű perforált lemezt...
Szerk.: Ja a szélessége 180 mm lesz. A csövezés kissé máshogy fog alakulni. És kéretik a ventik irányát nem nézni. Lusta voltam megforgatni.
-
mpierre
veterán
válasz
hegegabi80 #44178 üzenetére
Áááá, a metis kicsike nekem
, ....hogy belekerüljön egy 240-es és egy 120-as radi + pumpa, tartály kombó, meg hőmérséklet kijelző, meg 3 db 2,5-es hdd, ssd és 5 db venti. Mindezt ~16,9 literben.
-
mpierre
veterán
Amihez nem értek, nem babrálom... Terveztem ugyan pár transzformátorházat (10/0,4 kV), de a statikus tervező fém mérőszalagjától még én is leizzadtam amikor elkezdett hadonászni az üzemelő 630-as mellett. Ennek ellenére fingom nincs mit hova kéne kötni a csatin.
De: majdnem megvan a jelölt. Kb. 5-10 cm hiányzik a hosszból.
Szerk.: Már magát az épületet terveztem, meg építettem, stb.
-
mpierre
veterán
Kellene egy kis segítség... Hátha valaki tudja.
Vajon hol kapható az itx házakban előszeretettel használt (metis; t60 sfx, stb.) táphosszabbító (IEC 320 C14 - IEC 320 C13)? 40-45 cm hosszú elég is lenne. Égen-földön nem találok ilyet.
Szerelhető példányok akadnak, de abból a 90°-os baromi nagy (ami tápba dugható be). A fröccsöntött kb fele akkora helyet igényel csak. (A képen lévő az a legkisebb, amit találtam eddig, de ez is csak szerelhető kivitelű, nem készre szerelt.) -
mpierre
veterán
válasz
#16939776 #44163 üzenetére
Ezek delták mennyire csendesek? Az NB Multiframe-k nem halkabbak valamivel? Pdf. A statikus nyomás más kérdés, mert csak maxon járatva érnek valamit... Ilyen van a fiam gépében (pwm-es), meg a Technics SA-DX 930 erősítőben is (valamelyik 3 pines).
Szerk.: A Deltákról mindig csak a irgalmatlan zaj ugrik be nekem. Volt egy pár a régi szép időkben. Oké légszállításuk is volt. Az egyik ilyen talán még ma is üzemel egy sloziban elszívó ventilátorként...
-
mpierre
veterán
válasz
.Ishi. #44052 üzenetére
Nem volt hiba cserélni a hűtőt. A fiam gépében a 6700T-t egy Thermalright axp-100 muszkli hűti. Az 35W hőt "fejleszt". Nincs órajel visszavétel, mert fő a proci, vrm is kap a friss levegőből stb, stb... Az is-50 jó kis hűtő.
Atx helyre sfx tápot beépítő kerettel tudsz berakni. Van olyan táp ami gyárilag kerettel együtt jön. Tán a corsair sf450 is ilyen immár, vagy a zalman-é is. Utána kell nézni. Vagy veszel külön egy beépítőkeretet.
-
mpierre
veterán
válasz
.Ishi. #44050 üzenetére
A ház oldalára dobj fel egy ventit, ami kifelé dolgozik, ha a jobb oldala mellett van 2-3 cm hely, az kb pont jó lesz.
Amúgy a vx450 tud bemelegedni hosszabb használat után és ha nem rántod ki a meleget, akkor ott nem lesz hűsebb semmi.
A táp ventije merre néz? Ha lefelé, akkor az is-50 ellen dolgozik a táp ventije. Ha felfelé, akkor az is-50 pont a táp aljáról szívja le a meleg levegőt, amivel nem fog hűteni sose. Erre megoldás max az lehet, ha beraksz egy matx, vagy sfx tápot. Ott marad annyi hely, mint az intel gyári koptere és a táp között. Az is-50 gondolom minimum megfelezte ezt a távolságot.
-
mpierre
veterán
válasz
Archttila #43648 üzenetére
Nekem csak annyi gondom van az AIO-kal, hogy rezet és alut házasítanak össze. Megfelelő védelem - elméletben - a folyadék oldalról és az alu alkatrészek felületi védelmével megoldható..., de mindig ott a kis ördög, hogy elég egy pici sérülés és máris indul a korrózió. Amiből csak annyit fogsz látni, hogy maga alá pissantott a rendszer...
-
mpierre
veterán
Ez lenne a tuti. Feltéve, ha befér a 140mm-es radi.
Amúgy a radi közepén úgyis döglött a légáramlás. A lamellák párhuzamosak a széliránnyal, így a venti és a hőleadó közötti pár milliméteren nem sok szél jut oda be. Ha mondjuk 1-1,5 cm van közte, akkor már középen is akad valami légáramlás. A nagyobb távolságnak meg a szélzajra nézve is jótékony hatása van...
Szerk.: De ez az nzxt tetszik. Jó ötlet.
-
mpierre
veterán
válasz
T0mBd1gg3R #43497 üzenetére
Egy usb-s hangkarival, meg daphile-val egész jó kis zenegép lehet belőle. Egy hp t610 plus-ból csináltam már egyet. Tökéletes a feladatnak.
-
mpierre
veterán
válasz
Archttila #43483 üzenetére
Az AB, vagy valami más szoft nem tudja vezérelni a ventiket? Értem ez alatt, hogy a tápot 12V-ról (tápról) oldod meg, míg a pwm jelet, meg annak visszajelzését hagyod csak a kártyán.Így lesz egy - a kártya fogyasztását nem érintő - de az AB által vezérelt hűtésed. Bios kilőve.
-
mpierre
veterán
válasz
Goose-T #43327 üzenetére
Yep. Én azért nem váltottam a t60 sfx-ről kolinkre, mert az axp 100 muszkli nem fér el benne 5 mm híján. Pedig pofás kis ház... Ha maradok levegőn.
Most ép a Lian-li pc q38 az, ami tetszik. De ott az előlapot, meg a táp függesztését kéne átalakítani, hogy beférjen még egy 240-es radi. Ez az vizezés miatt lenne jó választás. De aztán lehet, hogy marad a rétegelt lemez és corsair 800d-ből faragott itx kuckó vízzel hűtve. Vagy levegővel... Olyan határozott vagyok, na.
-
mpierre
veterán
Valahogy ismerős volt a márkanév. Rákeresve egy-két ház árára...
Marad az, hogy én építem meg rétegelt lemezből a keretet, a belét, meg a corsair 800D-ből faragom ki dremellel. Már csak jóképű előlapi i/o portot kell találnom (2×usb 3.0; hang ki; pwr led; hdd led; meg bekapcs gomb).
-
mpierre
veterán
Az a móka, hogy kb 3 hete tervezgetek egy hasonló házat, de a külső keretet rétegelt lemezből akartam volna csinálni. A hajlításra már ki is "ötlöttem", hogy bevagdosom a 6-8 mm vtg nyír rétegelt lemezt, hogy lehessen hajlítani ívre. Kapna 2-3 réteg visszacsiszolt borókát. A corsair 800D-ből meg kifaragom amit kell az itx rendszerhez, meg kap egy grafitszürke festést ami fém. Oldala plexi. Ennyi.
Ez a stearcom, most megoldotta majdnem a dolgot... Sok múlik az árán.
-
mpierre
veterán
válasz
Nerazim #42079 üzenetére
Ha biztosra akarsz menni a kivágás "mintáját" illetően - szerencsére mások már letesztelték ezt - akkor ezt olvasd át.
Valahol volt arról is egy, ahol a rács és a ventilátor távolságát is nézték, de azt most nem találom.
-
mpierre
veterán
válasz
AxBattler #41873 üzenetére
A tetőn a nyílás hiányát az oldallap és a váz közötti réssel kompenzálja a koolink, tehát összejöhet a megfelelő szellőzés. (Noha biztos jobb lenne ha rácsos lenne a tető, de ezt egy fúrógéppel lehet orvosolni és a dizájn is megtartható.) Ellenben a felső ventinek tényleg semmi értelme. Zajkeltésre alkalmas lesz.
-
mpierre
veterán
válasz
energy4ever #41867 üzenetére
Dremel? Minden másra ott a master card....
-
mpierre
veterán
válasz
Goose-T #41560 üzenetére
Szorgos kicsi kezek által - "The chassis is hand constructed from wood" - készített egyedi darab mindegyik... Vagy sikerül, vagy nem a pontos illesztés.
Ahogy elnézem, mdf, de van benne rétegelt lemez is. Ráadásul az mdf-t elég tré módon fújták le, mert a belsejében csak egy réteg van. (Átlátszik az mdf felülete...) Meg sima mágneses rugós ajtó zár van rajta, mint otthon a bárszekrényen.
-
mpierre
veterán
Igen, magas fordulaton. Alacsony fordulaton a magas statikus nyomású venti - arányosan - tartja a magasabb légnyomást. Míg az alacsonyabbak híg fost se tolnak.
Másik. Szélzaj azért van nálam, mert 45 mm vastag radiátort kell áttolnia az apache-oknak. Nálad nincs radi, csak egy lyuk. Az még fontos, hogy ha tudsz 2-5 mm távolságot tartani a ház oldalán lévő rács felülete és a venti között, az jelentősen tudja csökkenteni a szélzajt.
Amúgy az az enermax meglepően csendesen teszi a dolgát. -
mpierre
veterán
Az apache nagyon jó venti, nálam 5 db 14 cm-es dolgozik 600-as fordulaton a vizes gépben. De szélzaj az van.
Ha a statikus nyomás a lényeg, akkor enermax twister pressure a nyerő. Amíg levegővel hűtöttem a gépet ez a légkavaró volt az, ami hatékonyan át tudta fújni a TRUE bordáját.
De ahogy elnézem van durvább is már az enermaxnál: [link]
-
mpierre
veterán
Nem indok a "túl nagy" táp. (Max 5-10%-t használsz ki belőle, ott nem lesz hű de szuper a hatásfok. A 12V, az 12V, ha 600W-os, vagy akár 400W-os tápból jön is.) Annak működnie kellene, ha nem túl öreg és valamelyik fesz értéket nem tartja stabilan az ATX szabványon belül. Az kicsit gyanús, hogy 3 tápból 3 rosszalkodik.
A tápokat ki tudod próbálni - ha van ilyenre lehetőséged - egy másik gépen, alaplapon. Így kizárható a táphiba. Ha nincs, akkor feszmérővel kellene ránézni, vagy tápteszterrel a tápokra.
Másik ok lehet a ram. Illetve annak nem megfelelő auto időzítés felismerése. Nálam csak ram tuningnál jön ilyesmi elő. (A tuning ebben a lapban úgy tudom kizárt.) Ez akár bios frissítéssel is orvosolható, ha az asrock tud usb-ről frissíteni bios-t, mint az asus. Instabil rendszer alól nem próbálnám meg, ha ott elpatkol, akkor marad a gari... Itt az is segíthet, hogy az alap időzítéseket beállítod a ramon feltüntetettre, míg a többi marad auto-n.
-
mpierre
veterán
Szerintem az ívesre hajlott nyákról lehet szó....
Durván úgy néz ki, mintha a két alaplap lefogató csavar között hajlott volna ívesre a deszka. Főként a foglalat alatt.
@Ispy: Nem lehet, hogy a hűtőfelfogató hátlapja túrja meg ennyire a cuccot?
Milyen hűtő ez?Thermalright AXP-200 Muscle súlyra most nem találtam adatot. -
mpierre
veterán
Kiindulva a fiam itx gépéből:
Ez ugyan nem torony jellegű házban lakik, hanem egy id cooling t60 sfx-ben. Nos, a benne lévő gtx 760 néhol nyaldossa a 70°C feletti tartományokat. A ház alulról rendesen rácsos, de az egy db, hátsó 92 mm-s venti nem tudja zajtalanul kezelni a max 35W + 170W + alaplap hőterhelést játékok alatt. Netezés közben egész korrektül halk a kis traktor.A zaj ellen valóban jobb megoldás a zárt oldal, ellenben a friss, szobahőmérsékletű levegő beáramlását akadályozza. Ez akár eredményezheti azt is magasabb fordulaton járnak a ventik terhelés alatt. Vagyis végeredményben mégse lett halkabb a gép.
Rácsosan kisebb fordulat mellett "brummog" a venti, zárt oldallal meg magasabb fordulaton szélzajjal fűszerezve zúg(hat) a gép. Zaj mindenképp lesz, esetleg a frekvencia és a hangerő változhat.
Sz'al - szerintem - rácsosabb kialakítás. Így a +1-2 liter el is maradhat... Kisebb gép.
-
mpierre
veterán
Szerintem igen. Jól néz ki. Ennyi rács kell egy itx-be, sőt! Ami csak tud távozzon a melegből.
Egy dolgot - ezt csak a rajz alapján - "kérdeznék": Az sf450 egy bizonyos terhelésig (50% ?) passzívan megy, ami a táp alja (terven oldala) felől elhelyezett vga hátlapját (nyákját) fűteni fogja... Amíg a vga nem dolgozik, addig nincs gond, ha melót kap, akkor ott igen meleg helyzet lesz néha. Vagy valami felett átsiklottam figyelmetlenségből.
-
mpierre
veterán
válasz
Pista0001 #40717 üzenetére
+ @Duracellm...; + @cain69:
Gyakorlatilag minden lehetséges, mivel a program mindent elbír.
- Pumpából max a kis "tücsökpöcs" Alphacool DC-LT jöhetne szóba, mert egy ekkora rendszerben még egy agyonszabályzott ddc is a holdig nyomná a rendszert.
Ráadásul a ddc-hez kapható legkisebb tartály is hatalmas a házba... Na majd megnézem a dc-lt-t.
- Úgy kellett volna írnom, hogy csak 1 slotos vga jöhet szóba. A plusz 1 slot, kb 20,6mm-t magasít a házon, de nem megoldhatatlan... Max 90°-kal elforgatom a vga-t + riser lesz a megoldás.
- Első radi-venticserés támadás egész jó ötlet, de azért került így fel, mert az előlapon az i/o portoknak is kell hely. Így pedig pont elvezethető a venti által "generált" 25 mm-ben a szükséges kábelezés az alaplapi tálca mögé.
- A pupma leendő helye sokat befolyásol a nagyobbik radi csatlakozóinak helyén... Sz'al kiderül.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- iPhone topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- E-roller topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Honor 400 Pro - gép a képben
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- NBA és kosárlabda topic
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H87I-PLUS H87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PRO GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ASUS x870 Hero + 7800x3D
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H81M-PLUS H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Asrock B360M Pro4 microATX - elkelt TheCrafter22 kollégának, értékelésre vár
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 14 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z390 i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060Super 8GB Corsair Carbide Series 200R 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest