Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz bajnokpityu #2013 üzenetére

    "amúgy ha a szabvány 50 helyett 100mW 1 helyett 2 antenna,az önmagában 4x akkora teljesítmény."
    Ez sajnos nem állja meg a helyét. Két antenna nem a szimpla nyereségnövekedés miatt van a WRT54G-sorozaton, hanem a diversity (zárt térbeli visszaverődések okozta fading hatásának csökkentése) elv miatt. Egy időpillanatban csak egy működik.
    A szabvány pedig nem 50mW, mert tudomásom szerint erre nincs is szabvány, ill. az eszközök eme paramétere még típuson belül is nagy szórást mutat (egy tipikus adatlapról vett példa: 15dBm +/-2dB, azaz kb. 20...50mW között valahol). Felső limit természetesen van (100mW EIRP), viszont ez nem az eszköz nyers kimeneti teljesítményére, hanem az effektív kisugárzottra vonatkozik, tehát az antenna nyereségét bele kell számolni.
    Még 1-2 dolog: a típusra figyelni kell, ha a címbeli sorozatot választod, mert nem mindegyikre tudsz feltuszkolni '3rd-party' firmware-t. A jelenlegi sima WRT54G hw-verziók felejtősek, ajánlott inkább a WRT54GL (bármelyik verzió).
    A leírások szerint mellesleg kb. 70mW az a teljesítmény WRT54G(L)-nél, amely felett hűtést igényel a rádiós chipset. Kábé ugyanekkora teljesítmény felett a router sima dipólantennájával is meghaladod az EIRP-limitet, de ez más kérdés. Arra mindenképp számíts, hogy mint írtam, a tuning (az antenna nagyobb nyereségű változatra cseréjével ellentétben) 'egyoldalú' dolog, csak a kliensek látják hasznát. Márpedig a link közöttük mindig duplex.

Új hozzászólás Aktív témák