Új hozzászólás Aktív témák
-
peppe79
senior tag
-
peppe79
senior tag
válasz
mikrofon #6899 üzenetére
Köszi! Igen, a fő szempont tulajdonképpen az lenne, hogy egy kisebb tavaszi szellő ne borítsa fel az állványt. Az általad említett Manfrotto állványok kiemelt középoszloppal 131 illetve 143 cm közötti magasságúak. Nekem ennek majdnem a fele magasság is elegendő. Írtam is, hogy akár 70-100 cm közötti magasság is elég, cserébe legyen könnyű. Akár egy ilyen is megfelel, csak ne essen darabjaira...
-
dqdb
nagyúr
válasz
mikrofon #6852 üzenetére
Az igazán kis összecsukott méret 5 szegmenses lábbal jön össze, a nagyobb stabilitáshoz minél vastagabb lábak kellenek (és/vagy karbon), az pedig 4 szegmenses lábbal jön össze, szóval nem optimális és nem optimális között lehet választani.
Én a T-2004X mellett döntöttem hetekig tartó vacillálás után, hogy ez legyen vagy a kisebbre összecsukható T-2005X.
-
eddie1978
senior tag
válasz
mikrofon #6850 üzenetére
Semmi gond.
Ez volt a tanulópénz. Sajnos az utánajárás ellenére is mellé lőhet az ember. Ez most így sikerült. Lehet többet vártam mint kellett volna.
A fent leírt táska+távkioldó egész jó megoldás. A jövőben így fogom használni. A try and fail-t most erőltetem. A 100 rugós Gitzo-t is kihagyom. Annyit nekem nem ér a dolog.
-
eddie1978
senior tag
válasz
mikrofon #6844 üzenetére
Hibáztam. Ez van.
Azért írtam, van-e tapasztalata, használta, valakinek ami alapján tud ajánlani. Megvenném azt.
A gépem 75 deka. Ez elég messze van a megadott 6kg terhelhetőségtől.
Egyelőre használom így. Nem fogom nézni a bringás hátizsákom súlyát. Sőt még 5kg súlyt sem fogok vinni külön magammal az állványhoz. Használom így. -
-
rekid
addikt
válasz
mikrofon #6590 üzenetére
Nagyobb tömeget bír.
Ha a t-005x-nek t-025x a karbon verziója akkor ott kb. azonos tömeg mellett 2 kilóval többet bír a karbon.Jellemzően állványnál a megadott terhelés felét lehet gond nélkül felpakolni. (A fej beleszámít!) Ha ezen belül vagy akkor nem kérdés az alu.
Mielőtt vásárolsz mindenképp nézd meg élőben főleg a hordozható állványokat. Nekem pont a sirui láb állító klipsze nem tetszett. (Olyan gagyinak tűnik egy pici rugóval, persze lehet tévedek és tök jó és tartós.)Manfival olyan nagyon nem lehet mellé nyúlni csak drágábbak mint az átlag.
Tényleg gondold végig mi kell. Nálam pl. az is érv volt, hogy ennek ki lehet venni a középoszlopát és berakni csak egy plugot amire a fej megy. Ez jól jön ha fapados gép esetén vagy agyig pakolt túrazsáknál súly kell csökkenteni.
-
rekid
addikt
válasz
mikrofon #6588 üzenetére
A szénszálasok kisebb össztömeg mellett nyújtják ugyan azt vagy jobb stabilitást (kevésbé nyeklik nyaklik).
Ez előny de hátrány is tud lenni.Pl. ha szélben akarod használni pont rosszul jön mert le kell súlyozd jobban. Viszont könnyebb kicipelni.
Ezért érdemes olyat nézni ami vagy van a középoszlopon élből kapó súlynak vagy legalább egy szem amibe tudsz akasztani kampót.
Pl. annak a kis hordozhatónak amit most vettem a karbon verziója kb. 20-30dkg-al könnyebb ellenben kb 15-20K-val drágább.. annyit már nem ér.
-
-
dqdb
nagyúr
válasz
mikrofon #6553 üzenetére
Talán a klipszes megoldás egyszerűbb mint a csavaros.
Csavaros megoldásnál nyitáskor az összes gyűrűt egy csuklómozdulattal egyszerre meg tudod lazítani (záráskor pedig rá tudod szorítani).Matska: nekem a kisebb szállítási hossz vs. stabilitás kérdéskörben végül a T-2004X-re esett a választásom röpke 3-4 hónapnyi döntésképtelenség után, mert egy állvánnyal szerettem volna letudni mindent. Az állványt imádom, azonban még nem cipeltem eleget hátizsákon ahhoz, hogy véleményt tudjak mondani arról, hogy jó irányban kötöttem-e kompromisszumot.
-
hegyimorc
senior tag
válasz
mikrofon #6548 üzenetére
"Ha van a vázban és/vagy a lencsében stabi akkor az kompenzálja nem?"
Nem. Annyira nem, hogy azt ki is kell kapcsolni állványon, mert csak még jobban berázza.
A teherbírás amúgy szerintem nagyon félrevezető, mert egyáltalán nem az a kérdés, hogy összecsuklik-e alatta, hanem az, hogy mennyire tartja stabilan, mennyire remeg ... stb.
Matska: "Ez a fickó tejutat fotóz alacsony, 5 szekciós állványról. "
Még nem olvastam a linkelt cikket, de ki is húzza mind az 5 szekciót? Mert csillagfotózáshoz nem feltétlenül kell, lehet, hogy teljesen összecsukva használja úgy meg nem a vékony szekciókon billeg és nem is olyan magasan áll rajta a gép. (Csak ebből nem következik, hogy teljes magasságban is stabil)
ps: Egyébként nekem is ilyen Siruim van. Sosem húztam még ki teljes magasságra, a legvékonyabb belső szekció általában benne marad
-
Matska
senior tag
válasz
mikrofon #6553 üzenetére
Olyan állvány kell nekem amit bele tudok tenni hátizsákba a szendvics meg víz mellé és ténylegesen magammal tudom vinni turistázni, valamint ami jó tejút fotózásra is. Ez utóbbi miatt praktikus a tüske a változatos terepen és ott is kell a kis méret ha az ember nekiáll éjszaka hegyet mászni néhány órát ismeretlen terepen (volt ilyen).
+ 188 cm magas vagyok, nem árt, ha elég magas is amellett, hogy összecsukva kicsi.
-
Viperator
őstag
válasz
mikrofon #6545 üzenetére
Patentszem fórumtárs (az Indexről) véleménye:
Több szekció = kisebb szállítási méret, magasabbra kihúzható, gyengébb lábak
Kevesebb szekció = nagyobb szállítási méret, elvileg nem olyan magas kihúzva, nagyobb terhelhetőség-------------
Pater68 fórumtárs (az Indexről):
Amire a kis állványoknál számítani kell:
Kisebb súly = kisebb teherbírás + nagyobb berezgés veszély + súlypont probléma.
Kisebb méret = kisebb magasság + több szekciós láb (stabilitási probléma) + több zárótag.------------
ph5.5 véleménye...
-----------
Valahol olvastam a teherbírással kapcsolatban: a biztonsági tényezőt figyelembe kell venni. Amit ráteszel az állványra (váz + obi + esetleg vaku), annak az össz-súlyát meg kell szorozni 3-mal és kijön egy érték, az a bizonyos érték ne lépje túl az állvány teherbírásának az értékét...
-
mikrofon
veterán
válasz
mikrofon #6545 üzenetére
még ezt is néztem: Rollei C5i Aluminium
-
hegyimorc
senior tag
válasz
mikrofon #6513 üzenetére
"Talán itt az lenne az előny ha lenne valami közdarab amit ha kiveszem akkor is használható, de ha nem túrázáshoz viszem akkor meg berakom és máris szem magas. Nem tudom ilyen létezik-e és mennyi felárat jelent..."
Ha a középoszlop cserélhető, akkor vehetsz egy rövidet is, ez általában pár ezer forint.
De vehetsz olyan állványt is, ami középoszlop nélkül is használható.
Nekem egy Sirui T-025X van túrázáshoz, ez karbon. Van alu változata is olcsóbban, de sok hasonlót találsz. (Nem tudom mi az aktuálisan ajánlott. Én pár éve vettem azóta nem kellett, hogy érdekeljen
)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elektromos cigaretta 🔞
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- NBA és kosárlabda topic
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Hosszabb bemutatót kapott a Borderlands 4
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Windows Insider Program
- Autós topik
- További aktív témák...
- Új, bontatlan dobozos Insta X4 akciókamera 2 év garanciával
- ÚJ bontatlan insta360 Ace Pro 2 8K AI - GYÁRI GARI
- Canon 600D + Canon AF 50mm f/1.8 II + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 Tele-Macro objektívek + LP-E8 akksi
- Canon EOS 200D gépek, objektívekkel, kiegészítőkkel. (1300 / 3800 / 42200 expoval)
- Eladó Gopro Hero 10 Black edition sok tartozékkal!!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 - i5-6300U I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S22 Ultra 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged