- Honor 400 Pro - gép a képben
- Netfone
- One mobilszolgáltatások
- VoLTE/VoWiFi
- Apple Watch
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
Cato Ramirez #65490 üzenetére
Ennyiért az elvárásaidnak megfelelő megbízható routert nem lesz könnyű találni. A gond ezekkel a cuccokkal, hogy még ha jó is a vas sok esetben gyenge/instabil a SW.
Ezen még az sem sokat segít, ha neves gyártó. Én pl. az AC88U is csak ezért mertem megvenni mert van hozzá custom firmware. Szóval ha a gyártó hanyagolja a gyári SW-t (nem teszi be az open source SW bug ill. security fixeit ill. nem foglalkoznak stabilitás problémákkal) akkor legalább lelkes fejlesztők/community-k megteszik ezt. Persze a chip-hez tartozó bináris drivereken ez nem fog segíteni...
Visszatérve a konkrét esetre, még 1 utolsó tipp ami esetleg beférhet a költségvetésedbe: RT-AC86U.
Mondjuk furcsa mód erre pl. Wiki csak 1.6 gbps-et ad meg WAN-LAN sebességnek, holott ebben újabb, gyorsabb 64 bites proci van.
Disclaimer: Nem azért írtam az Asus verziót merthogy csak az az egyetlen lehetséges opció (biztos van ugyanazt a chip-et használó Netgear, Zyxel stb. router is), hanem mivel nekem ilyesmi routerem van ezt a tájékot jobban ismerem. -
törölt tag
válasz
Cato Ramirez #65454 üzenetére
Ha normálisan, ki akarod alakítani a hálózati infrastruktúrát, akkor nagyon kevés lesz a rá szánt összeg.
Persze, mindent össze lehet tákolni, de amit te akarsz, azt érdemes normálisan kiépíteni.USG UniFi Security Gateway/router
Termékleírás
- 500MHz-es duál magos CPU
- 3 db Gigabit Ethernet port
- 512MB DDR2 RAM
- Méret: 135 x 135 x 28.3 mm
1 LAN, 1 WAN, 1 VoIP és 1 RJ45 soros port.
(Br. 36.106 Ft)Ehhez szükséges egy switch
UniFiSwitch 16 port 150W Gigabit POE switch
Termékleírás
- Max. PoE+ Wattage per Port: 34.2W
- Voltage Range 802.3at Mode: 50-57V
- Max. Passive PoE Wattage per Port: 17W
- 24V Passive PoE Voltage Range: 20-27V
(Br. 93.701 Ft)Szükséged van wifire
UAP-AC-LR UniFi Access Point
Termékleírás
- Ethernet kábelen megtáplálható, 24V POE tápegység tartozék
- 2,4GHz 3x3 MiMo 3dBi
- 5GHz 2x2 MiMo 6dBi
- Max. power 2,4GHz 24dBm
- Max. power 5GHz 22dBm
(Br. 31.622 Ft)
/dbHogy az egész rendszert belső hálózatról tud felügyelni, és beállítani szükséged lesz egy UniFi Cloud Key-re
UniFi Cloud Key
Termékleírás
A Cloud Key akár 30 UniFi eszköz felügyeletét képes végezni. Például 1 UniFi Security Gateway, 1 UniFi Switch, 24 UniFi AP és 1000 felhasználó.
(Br. 25.375 Ft)Hogy lásd miről is van szó itt a Demo oldal.
Nézd meg, ez nem kerül semmibe. És el tudod dönteni. -
ecaddsell
aktív tag
válasz
Dual WAN-t több jelenlegi SOHO WiFi router is tud.
Többek között az általad korábban említett AC87U is.
Kb. 5 sec alatt kigoogliztam neked a pontos beállítást ami számomra meglepő módon még magyarul is megvan (nem tudom ki akarná erre az USB portot használni mikor lehet az ethernetet is, de ugye ez 1 LAN port elvesztését jelenti szóval lehet jobb a 8 LAN portos 88U ebből a szempontból, de persze gigabit switch is megteszi):
https://www.asus.com/hu/support/FAQ/1011719/
Itt egy másik ez AC68U-ra (ez tényleg az olcsóbb routerek közt van ami tud ilyet):
http://www.techpoy.com/2014/11/asus-rt-ac68u-dual-wan-set-up.html
Amit te keresel az a load balance mód.
Az AC88U is tudja (nekem ilyen van, de "csak gigabit" WAN jön be hozzánk, szóval nem érdekel a dolog).Az árukat viszont nem fogod szeretni ezeknek a routereknek (én black friday-kor vettem jóval a normál ár alatt).
Azt, hogy vasbeton födémen keresztül WiFi-zel el kell felejteni, ha fontos a sebesség. Ha át is megy nagyon le fog esni a sebesség (fizikai korlát, szóval az összes WiFi router ilyen).
Ha normális sebesség kell akkor szintenként kell 1 WiFi AP és vezetékkel kell összekötni őket.Ha van Synology NAS-od akkor a dynDns redundáns, ui. gondolom már van valami domain neved amivel kívülről eléred a NAS-t (nekem QNAP NAS van, ott a xxxxxx.myqnapcloud.com).
Akármennyi FQDN-t hozol létre az mind a WAN internet cimedre fog mutatni. -
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
Cato Ramirez #65455 üzenetére
Szia
Osszevonni osszevonhatod a routerrel, de a belso laba /lan oldali/ attol meg 1 Gb-es 😉 -
válasz
Bármelyik felsorolt típus jó lesz de nem biztos, hogy egyetlen eszköz elég lesz.
Vannak routerek ahol lehet második wan csatlakozót kijelölni, pl AC87U. ha oda is bekötöm az ONT-t akkor az működhet? Így már összejöhet az elméleti 2Giga?
Próbálkozhatsz vele de az eredmény nem garantált. -
Brogyi
őstag
válasz
Cato Ramirez #65448 üzenetére
Nem adnám fel ilyen könnyen. Ha már 2Gbps akkor addig nem nyugodnék amíg az le nem jönne. Számla kell, akkor mini ATX, és bondig, és dual WAN a varázsszavak.. Márpedig ha bemegy 2G akkor nekem 2G is jönne ki.
Te tudod mire vagy képes.
-
válasz
Cato Ramirez #65448 üzenetére
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Mennyi lenne a beszerzésre?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?Ajánlott típusok 30k-s határral:
Csak 2,4 GHz-s wifi-vel: Asus N18U vagy TP-Link 1043N (panelos/társasházi környezetben a 2,4 GHz-s sáv telítettsége okán nem annyira ideális)
Dual band wifivel: Asus AC58U, D-Link 860L B1 (csak CFW-vel ajánlott), TP-Link Archer C7
30k felett: Asus AC66U B1/AC68U/AC86U/AC87U, Synology RT1900ac/RT2600ac, TP-Link Archer C8/C9
Külföldi rendeléssel: Xiaomi Mi Router 3G (kínai menüvel rendelkezik) -
válasz
Cato Ramirez #65445 üzenetére
Szia!
2Gbps sebességre alkalmas SOHO eszköz jelenleg még nem létezik, mert az ezekre szerelt Ethernet portok 1Gbps szabványúak, így maximálisan 940Mbps körüli sebességet képesek átvinni. Vannak már kezdeményezések fiber bemenetes SOHO eszközök terén, pl. a Netgear Nighthawk X10, de egyrészt szerintem nem akarsz ~160000Ft-ért routert venni, illetve a nagyobbik gond, hogy ezt a jelenlegi Telekom-os eszköz helyett kellene bekötni az optikai kábelre, ezt viszont a Telekom nem fogja engedni. Routert csak az ő ONT-juk után köthetsz, aminek szintén 1Gbps LAN portjai vannak, vagyis 1db routerrel jelenleg ez az elérhető legnagyobb sebesség.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- REpont és hulladékgazdálkodás
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- Milyen TV-t vegyek?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Energiaital topic
- Cyberpunk 2077
- Napelem
- További aktív témák...
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F/9700X/9800X3D +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA!
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD Magyar
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 8/512 Iris Xe FHD Magyar
- 512 Gb-os NVME-k
- BANKMENTES részletfizetés Noblechairs HERO Fekete/Platinafehér Gamer Szék
- A Panasonic Toughbook CF-54 i5-5300u i5-6300u TN, IPS touch Budapest, MPL Foxpost
- Intel Core i7-8700, i7-9700 CPU, processzor - Számla, garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest