- Google Pixel topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- iPhone topik
- Május 27-én Párizsban tart bemutatót a Realme
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
-
Mobilarena
Milyen RAM-ot vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
nubreed
veterán
Az lehet, hogy az Aqua régebb óta létezik, nekem egyszer meggyűlt velük a bajom, gariztatás ügyben, pedig nekem volt igazam, mindegy régi história, mindenesetre én nagyívben elkerülném őket. A Hardverkert ismerem, nagyon sok mindent vásároltam náluk, korrekt megbízható cég szerintem, az áraik is jók, és mivel ők nagykerként is működnek nem is olyan pici cég. A raktárkészletük mindenesetre jobb mint az Aquáé.
-
04ahgy
nagyúr
Ahelyett, hogy parodizálsz, messzemenően cinikusan, olvasd vissza a topikban adott hozzászólásaid. Elég sok nélkülözi a korrekt szakmai alapokat. (8918, 8769, 8716, 8691, 8600, stb.)
Másrészt, a következőn gondolkozz el: a borda a NYÁK-kal nem érintkezik, hanem attól levegővel van elválasztva (a DRAM chipek magassága miatt), ami tudjuk, hogy jó hőszigetelő. A DRAM chipektől hogy veszi át a hőt a borda? Egy fél-egy milliméteres ragacson, és a DRAM chip műanyag tokján keresztül. Emlékezzünk csak vissza, mikor láttunk utoljára olyan VGA-t, aminek nem fém kupakja volt, vagy nem szabadon volt a GPU szilícium teljesen? Régen, kb. az S3 Trio korszakában, mert akkor kicsi volt a disszipáció. Ha a műgyanta, amibe a chipeket tokoznák olyan jól vezetné a hőt, most is az lenne a GPU és a borda közt. Hát nem az van. Ebből azt a következtetést lehet levonni, hogy ami a borda és a RAM chip belseje közt van fekete műanyag, a RAM tokozása, nem lehet túl jó hővezető egy fémhez képest. A mai 6-8 rétegű RAM NYÁK-ok a chipek BGA óngolyócskáin keresztül sokkalta hatékonyabban felveszik, elvezetik, és a környezetbe leadják a disszipált hőmennyiséget, mint a csilivili hűtőbordák a tok műgyantáján és a hűtőborda alatti ragacson át.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Atesz1978 #8993 üzenetére
A NYÁK felől sokkal hatékonyabban lehet a RAM hőjét elvezetni, mint hűtőbordákkal. Szerinted az ADATA 2200/CL8-as XPG+ RAM-jaimról ezt a csúcsszuper hőcsöves bordát miért vettem le? [link]. Azért, mert a pőre NYÁK-ot jobban le tudom hűteni 1,9V DRAM feszültség mellett.
Nálam a hűtőborda nem szempont, a sok-sok év gari azonban igen.
A hűtőbordára nem szabad másként tekinteni, mint a RAM dísze.
HGyu
-
jeni
félisten
válasz
Atesz1978 #8991 üzenetére
egyetértek az a 700Ft többlet pénz egy bordáért jobban megérné
és esetleg egy 1600Mhz változatban--egy hamburgerrel lenne drágább
ha kell még ilyen akkor tehetsz bele ugyan olyat később -
04ahgy
nagyúr
válasz
HeavyToys #8985 üzenetére
Az Evo Veloce az egyik legújabb, jó RAM-ok. Van ugyan a CL8-ra esély, de az 1,5V-os feszt lehet kissé meg kell majd emelni.
(#8986) mexel: Bármelyik jó lesz ezek közül, meg az utánad hozzászóló kolléga által is megemlített Kingston. Az iméntieken kívül még az ADATA is korrekt 1333MHz-es RAM-okat tud a hazai piacon felmutatni.
(#8988) Csokiii: Én az utóbbit venném, egyrészt a több, mint 3-szoros garanciaidő miatt, másrészt a bolt is nagyobb múltú.
HGyu
-
Csokiii
aktív tag
Sziasztok
melyik ramot vegyen szerintetek? CORSAIR 4Gb/1333 XMS3(3év gari) vagy Kingston 4GB 1333MHz DDR3 (10év gari)? -
mexel
veterán
Irodai alap 1155-ös gépbe szinte mindegy milyen 1333-as 2x2gb-os kit-et veszek? Kb egy árban van Kingmax, CSX, Corsair. Van ami kényesebb vagy bármelyik jó lesz?
-
HeavyToys
senior tag
Sziasztok!
Llano platformhoz szeretnék olcsó 1866-os memóriát venni. Kinéztem egy Geil EVO Veloce RED 1866-os memóriát, CL9-es, 1,5V a feszültsége.
Szerintetek ez 13k-ért megfelelő? Van esély rá, hogy CL-8-ban is elindul?
Köszi előre is a segítséget!
Üdv!
-
kions
csendes tag
Srácok vettem egy corsair dd3 1600mhz ram kittet.
Hogy érdemes belerakni? 1-3 vagy 2-4?
msi z77-es lapról lenne szó,vagy igazából nem számít a sebességbe hogy rakom bele? -
Pedro198210
csendes tag
Köszönöm.
Ma este erre akkor sor fog kerülni .Majd megírom mire jutottam.
Üdv. -
04ahgy
nagyúr
válasz
Pedro198210 #8978 üzenetére
Memtest86+ 4.20 segít eldönteni.
HGyu
-
Pedro198210
csendes tag
Sziasztok !
AMD FM1-es gépembe (ASUS F1A75-V Pro , A8 3870k ) vásároltam 2x4 GB Corsair Vengenance 1866Mhz Ramot (CMZ8GX3M2A1866C9) .1,5 V-on 1600 Mhz-en stabilan működik , viszont 1866 Mhz-en már el sem akar indulni.
1.55 V-ra felhúzva a feszültséget elindul akkor viszont kb 2-3 óránként lefagy. Mi lehet a baj Én vagy a Ram ?
Köszönettel ! -
04ahgy
nagyúr
válasz
nubreed #8976 üzenetére
Oda inkább a nagyobb szekvenciális olvasás kell, mert nem annyira random a memóriacímek használata, szóval inkább 1866MHz CL9 akkor. De simán mehetsz még feljebb, Sandy-vel jó esélyed van a stabil 2133MHz-re, Ivy-vel szinte biztos, ott a 2400Mhz is befigyelhet.
Nekem az 1866MHz-es CL9-es Vengeance 2133MHz CL10-11-10-27-et ment.
HGyu
-
nubreed
veterán
Nem igazán találok Corsair 8 GB (2x4GB KIt-ben) ddr3 1600 Low Profile CL8 ramot hazai árlistákban. CL9 van LP-ben illetve CL8-ban magas hűtőbordásak. Tényleg nem lehet kapni itthon CL8-as LP-t vagy én vagyok béna, hogy nem találom? Eddig néztem Ipon, Hardverker, PCX de nincs szerencsém egyelőre...
-
Repsol600
addikt
Ok, köszi a segítséget, akkor a Corsair lesz.
-
04ahgy
nagyúr
Szerintem igen, jöhet a csere.
(#8952) a000: persze, úgy már életképesnek tűnik a koncepció.
(#8959) Hoffer: Ez szimplán nem igaz, mert megcáfolta Atesz1978 @ (#8960) az alacsony feszültségűekkel, és megcáfolom most én, az 1,65V-osakkal: [link], [link].
(#8964) nubreed és (#8965) Atesz1978: A magas és az LP-s változatokon, meg a különböző színűeken is azonos chipek vannak, ergo más eltérés nincs azonos sebesség és időzítés esetén.
(#8966) Repsol600: Corsair.
(#8968) torma1981: legközelebb ne copy-paste-old az azonos kérdésed különböző topikokba, mert könnyen moderátori figyelmeztetéssel találhatod magad szemben.
HGyu
-
torma1981
veterán
Sziasztok!
Van nekem egy Corsair 2x2GB DDR3 1333MHz TW3X4G1333C9A memóriám.
Bőviteni szeretném a gépet. Fontos hogy a másik 2x2Gb ram is ilyen márkájú,típusú legyen?
Mert ahogy nézem van olcsóbban is. Vagy lesz hátránya hacsak egy 4Gb-s ramot teszek bele? -
Repsol600
addikt
Üdv!
Új ramokat akarok beszerezni 1600mhz ban gondolkoztam mert többen írták hogy ez felett csak benchmarkokban van inkább jelentősége.
Ezeket néztem:
Corsair 8GB 1600MHz (2x4GB) Vengeance KIT CMZ8GX3M2A1600C9
Kingston Hyperx (2X4GB) 1600Mhz
Geil Value 1600mhz Cl 8-8-8-28 (4X2Gb) KITEzek közűl melyiket ajánlanátok? i5 3570K és Asrock Z77 Pro 3 a procim és a lapom.
-
Atesz1978
senior tag
-
nubreed
veterán
Sziasztok!
Intel core i5 3570k -hoz melyik lenne ajánlottab ram, Corsair 1600 Mhz CL8 vagy szintén Corsair 1866 mhz CL9? Tehát melyik a gyorsabb, a kissebb clock cycle vagy a magasabb órajel a gyakorlatban? Az alaplap természetesen z77-es lenne.
-
Hoffer
őstag
Sziasztok!
Milyen DDR3 ramot ajánlanátok nekem az új MSI MPOWER Z77-es lapba?
Elég az 1600mhz-es vagy kell nagyobb pl 1866-os?
Mert ugye elvileg az 1600-as is csak 1333-mas csak megy nagyobb órajelen, de akkor kérdés, hogy mennyire lehet még tuningolni?
Illetve CL8 vagy CL9 kell belőle?
Sokan ajánlják a Corsair Vengeance ramokat, ezek közül néznék énis! -
Qru
MODERÁTOR
-
z77 extreme4 lapba, 2500k/3570k- hoz mit ajánlotok? 2x4gb kellene.
Köszi
-
04ahgy
nagyúr
válasz
gizmo20 #8941 üzenetére
Nagyon jó eséllyel igen, de lehet, hogy meg kell növelned a késleltetést CL 9-10-9-24-ről CL 10-11-10_27-re, vagy ehhez hasonlóra. A lényeg: ki kell próbálni, mert az alapján, hogy másnak mennyit ment, a te modulodról semmi konkrétumot elmondani nem lehet, és nem is szabad.
HGyu
-
gizmo20
tag
hello
vetem 2x4gb corsair vengeance 1866-os ramokat érdeklődnék hogy mennek-e 2000mhz-et,tapasztalat valakonek e felől?Az alaplapom egy p55a ud3r.
-
04ahgy
nagyúr
Én azt ajánlom, hogy az adatlapon levő konfigba ne vegyél 8db-os RAM-ot, mert akkor négy db-ot csak az asztalon tudsz nézegetni. Négy foglalatba 8 modult ugyan nem lehetetlen, de bajos belepaszírozni.
Amúgy pedig bármelyik Corsair Vengeance ajánlott, akár dual-kit, akár quad-kit. De sajna az utóbbi is csak négy darabos.HGyu
-
a000
őstag
Sziasztok
Szeretnék ajánlatokat, hogy milyen 8db-os ramot vegyek?
Konfig az adatlapon. -
Jodanovich
senior tag
Köszönöm a segítséget!
"(#8926) Jodanovich: Kingmax, Kingston KVR, CSX nagyon jók most ár-érték arányban. Corsair Value Select, Geil újabb szériák is.
Célszerű lehet a Corsair Vengeance RAM-ját megkukkantanod, idehaza talán az egyik legnépszerűbb, legtöbbet ajánlott típus. Abból feszültségre, frekvenciára, színre, magasságra és késleltetésre való tekintet nélkül az összes ajánlott, és annyi van belőle különböző szinteken, mint a nyű, biztosan találsz neked tetszőt." -
jeni
félisten
próbáld meg minél nagyobb DDR2 ram beszerzését dual módba használna vagy az előzőhőz azonos ramot.
a freki és az időzétés amik eltérnek nem egyforma vásárlás esetén egyik vagy a másikhoz képest.
mindig a legkisebbre áll be majd az érték CLx esetén minék nagyobb annál kisebb hatású,valamint a freki esetén minél nagyobb annál jobb(elméletben) -
-
mpeti3
csendes tag
Jaaaa! Na én ezzel nem voltam tisztában (pedig a wikis oldalon oldalt is le van rajzolva, de én valahogy figyelmen kívül hagytam...)! Nagyon szépen köszönöm a felvilágosítást!
Ezen felbuzdulva fogtam magam szétszedtem a gépet és a benne lévő DDR2-t belepróbáltam mindkét slotba és mindkettőben működött (bekapcsoltam minden)!
Szóval akkor valószínű, hogy csak DDR2 memóriát lehet bele tenni. Viszont azt nem értem, hogy akkor a specifikációban minek is van odaírva hogy DDR3...
(Én már az elejétől fogva naivan azt hittem, hogy beleteszem a DDR3-at és lebutítja DDR2-re vagy ilyesmi...)Akkor viszont biztos hogy 2db DDR2-t kell bele vennem... Itt kell valamire különösen figyelnem azon kívül hogy egyforma modulok legyenek hogy működjön a dual channel?
Az a lényeg hogy DDR2-800 PC2-6400 legyenek ugye?Köszönöm még egyszer és elnézést a sok felesleges körért!
-
Qru
MODERÁTOR
ddr2 és ddr3-at nem tud kezelni egyszerre. Vagy ezt vagy azt.
Fizikailag sem egyezőek. ddr2 modult nem tudod beletenni a ddr3 foglalatba és ez fordítva is igaz.
Maradj a ddr3-nál midnenképpen ha belemegy, mert olcsóbb. Csak azt ne várd,hogy gyorsabb lesz érezhetően. Mert nem lesz.
-
04ahgy
nagyúr
-
gekkoXT
senior tag
-
04ahgy
nagyúr
válasz
SPeti1984 #8929 üzenetére
Szia,
A gyakorlati alkalmazásokban jelentősen nem lassabb (3-5% az eltérés) az egy darab 8GB-os modul sem. Mindkét RAM mindkét lapba jó ahhoz a CPU-hoz, amit szeretnél velük használni, én azonban a KHX-et venném inkább.
Szerintem mindegyik lap korrekt, de a pontos döntést elősegítendő erről az alaplapos topikokban informálódj.(#8925) Buster17: 8GB kit 1600MHz CL8-as Corsair Vengeance, korrekt RAM, az tuti megy 1800-at. Azt javaslom.
(#8926) Jodanovich: Kingmax, Kingston KVR, CSX nagyon jók most ár-érték arányban. Corsair Value Select, Geil újabb szériák is.
Célszerű lehet a Corsair Vengeance RAM-ját megkukkantanod, idehaza talán az egyik legnépszerűbb, legtöbbet ajánlott típus. Abból feszültségre, frekvenciára, színre, magasságra és késleltetésre való tekintet nélkül az összes ajánlott, és annyi van belőle különböző szinteken, mint a nyű, biztosan találsz neked tetszőt.HGyu
-
SPeti1984
senior tag
Sziasztok!
Kezd körvonalazódni, hogy akkor milyen hardvereket veszek a gépembe viszont még nem tudok dönteni típus és típus között ezért ebben szeretném a segítségeteket kérni:
Alaplap: ASRock 970DE3/U3S3 vagy Asrock 970 PRO3 vagy Gigabyte 970A-DS3
CPU: Fx 6100
Memória: Kingston 8GB DDR3 1600MHz KVR16N11/8
vagy
Kingston HyperX 8GB DDR3 1600MHz KHX1600C10D3B1/8GTuningolni nem fogok soha sem inkább a hosszú távú megbizhatóság a fontos nekem. Emiatt picit a gigabyte felé húzok a 3 év gari miatt, de sokan mondták hogy inkább az Asrock jobb manapság. Szerintetek? Az első asrock ahogy láttam picit régebbi hiába 970-es a neve, de azon van ide csatlakozó ami nem lenne baj mivel akkor nem kellene kidobnom az egyik dvd írómat. Ezek a memóriák jók a fenti alaplapokba? Mennyivel lassabb ha 1db 8 gigás modult vesz az ember mint ha 2db 4gb-osat? Mert a későbbiekre nézve gondoltam az 1db-os kivitelt, hogy maradjon jócskán hely a köv 5-6 évre amíg meglesz ez a gép.
Köszönöm előre is a segítségeteket.
-
mpeti3
csendes tag
Az tuti, hogy lehet bele DDR3-as ramot tenni, inkább abban lettem elbizonytalanítva, hogy nem mindkét foglalat képes kezelni...
Szerintem egyébként mindkettő képes rá, de ki tudja...
Fizikailag van valami különbség a foglalatok között (DDR2-DDR3)?
Hogyan "sasoljam" meg?Valamint azt nem tudom, hogy gyorsabb lesz-e, nem is ez a lényeg, hanem hogy nem lesz lassabb mintha DDR2-800-asokat tennék bele, (legalábbis számomra ez a lényeg) és gondolj bele így máris sokkal jobban megéri hiszen a kivett 2GB modul árán veszek bele 4GB DDR3-ast...
Persze javítsatok ki ha inkább maradjak a marha drága DDR2-nél kit-ben...(#8918) jeni: Egyébként miből gondolod, hogy az egyik csak DDR2 a másik viszont DDR3 fogadására is alkalmas? Szoktak egyáltalán ilyesmit csinálni? Én úgy gondolnám magamtól hogy mindegyik alkalmas DDR3 fogadására csak épp lebutítva 800MHz-en maximum...
-
Jodanovich
senior tag
GIGABYTE GA-990FXA-UD3 ebbe az alaplapba vennék ramot. legalább 8 gigát. tudnátok ajánlani árérték/arányban valami jót?
-
Qru
MODERÁTOR
-
gekkoXT
senior tag
Sziasztok!
Corsaire DDR3 1600 CL9
Kingston DDR3 1600 CL10Ezek között van valami érdemi különbség sebességben?
-
jeni
félisten
hello
a DDR3 és a DDR2 csatlakozók és annak paramétereik eltérnek.
kérdés,hogy fizikailag is eltérnek egymástól?
akkor gyanítom,hogy a jelőlés szerint van benne egy DDR3 és egy DRR2 csatlakozó,de viszont a DDR2 kisebb értékű mint a DDR3 és arra fog beállni a memóriád értéke.
két DDR3-s nem fogsz tudni bele tenni. -
mpeti3
csendes tag
Üdv Mindenkinek!
Ki szeretném kicsit bővíteni a memóriát a gépemben ez ügyben szeretnék tanácsot kérni. Egy Dell Vostro 1015 laptopról beszélünk, amiben jelenleg 2GB DDR2 800MHz Hynix gyári memóriamodul csücsül!
(Aida 64 szerint: Hynix HYMP125S64CP8-S6 2 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (6-6-6-18 @ 400 MHz))
Na most a gépben két foglalat van, tehát ideális lenne még egy 2GB-os modul beszerzése és nyilván azt szeretném ha Dual Channel-ben működnének!
Ahogyan nézegettem, ugyanilyen Hynix modul nem sok eséllyel fogok találni vagy csak nagyon drágán, ezért arra gondoltam, hogy veszek bele 2*2GB DDR2 800-ast lehetőleg kit-ben... Ilyeneket olyan 10k körül lehet már találni.Viszont utánaolvastam és a dell support oldalán a gép specifikációjánál [link] azt írják, hogy DDR3 memória is mehet bele. Gondolom ilyen esetben lebutítja 800MHz-re...
A DDR3-as memóriák pedig sokkal olcsóbbak 2*2GB Kingstont már ilyen 4-5k körül meg lehet venni...
Adódik tehát a kérdésem, hogy melyik esettel járnék jobban? Gyorsabb, jobb lenne a DDR2-es memória vagy nyugodt szívvel vehetek bele DDR3-ast akármilyen frekvencián?
Előre is köszönöm a segítséget!
-
04ahgy
nagyúr
válasz
PumpkinSeed #8911 üzenetére
Angol wikipedia egy RAM-os cikke, és lépsz linkről linkre.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
PumpkinSeed #8911 üzenetére
Miről is egész pontosan? Amúgy meg, semmi nem kötelező.
HGyu
-
PumpkinSeed
addikt
Nem tud valaki ajánlani egy kis kötelező olvasmányt erről???
Mármint a Ram-okról bővebben profi szinten.
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Buster17 #8905 üzenetére
Igazából bármilyet, a rendszer a gyengébbhez fog igazodni automatikusan. Azért próbálj nem nagyon eltérőt keresni (pl. 1866MHz vagy 2000MHz-eset).
(#8906) akos86: "Téma: Milyen RAM-ot vegyek?". RAM vásárlási tanáccsal a magfeloldás során tapasztalt sikertelenséged nem tudjuk megoldani. Javaslom a megfelelő topikot: ASUS M5A alaplapok, AMD Core Unlock / Mag feloldása.
HGyu
-
akos86
aktív tag
Először is elnézést hogy az ebbe a topikban teszem fel a kérdésem de nagyon tanácstalan vagyok, de úgy gondolom hogy itt akadnak azért hozzáértő emberkék. A problémám az hogy vásároltam egy Asus m5a97 R2.0 alaplapot, amelyben egy PhenomII 545 Cpu lapul a memória 4gb Kingston Blu 1600mhz cl9 és szeretnék, 1 jobb esetben 2 magot feloldani, de ez sajnos nem sikerül. Az alaplap UEFI biosában megtaláltam a core on/off funkciót, de ott nem engedi oldani a magokat kizárólag csak 2nd látszik. Ezt a Cput egy olcsóbb asus alaplappal sikerült 3magosítani, de a jelenlegivel sajnos nem. Eléggé tanácstalan vagyok ezért is fordulnék hozzátok mivel a magfeloldás topicban nem kaptam még választ. Arra gondoltam, lehet hogy a tápegységem gyenge ehhez a művelethez, de lehet hogy nincs is köze hozzá.Tápegység egy HKC 550W. Előre is köszönöm.
-
Buster17
addikt
Sziasztok!
Van egy Kingston HyperX 2x2Gb 1800Mhz CL8 -as RAM-jaim. Ezek mellé milyet tudok még berakni a két üres foglalatomba?
Muszáj ugyan ilyet venni? Elég ritka darab, nehezen találnék ugyanilyet. -
04ahgy
nagyúr
válasz
fagylalt #8902 üzenetére
1600MHz CL8 ugye garantált a korábban diskurált Vengeance-szal (na jó, csak 99,98%-ban, mert a Sandy memóriavezérlője hivatalosan csak 1333MHz-ig hitelesített, a gyakorlatban 2133MHz megy neki). 1866MHz CL szinte biztosan elérhető. Aztán a 2133MHz-et is ki kell próbálni, CL11-ről indulva, és egyenként csökkentve, tesztelve. Vagy megy vagy nem.
HGyu
Új hozzászólás Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Építő/felújító topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- EA Sports WRC '23
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Ukrajnai háború
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Beszámítás! Oculus Rift virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest