- Vivo V40 5G - az első benyomás fontos
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Golota
aktív tag
válasz
norbert1998 #59525 üzenetére
Nem, nem szarabb, de ha a gyorsabb fókusz (sport) és a video nem hiányzott volna az Olympus Em5-ből, akkor csak a képminőség miatt teljesen felesleges lett volna váltani. Ezeket az Olympusokat max erősen belenagyított képnél tudod megkülönböztetni egy modern APSC-től (meg hogy az Olyknak alapból jobb a színe
)
-
Golota
aktív tag
válasz
norbert1998 #59522 üzenetére
Ahogy írom. A Sony IBIS (in body stabilisation) megoldása sokkal kevésbé hatékony még egy újabb, lényegesen drágább gépben. Szerintem ez az egyik leghasznosabb feature egyébként, ha nem vagy nagyon biztos kezű fotós. Nekem az A6400 ezért nem is vált be, kénytelen voltam váltani, de fájdalmas a felismerés, hogy az A6600 sem éri el a 10 évvel korábbi Olympus konstrukciót.
-
haruspex
aktív tag
válasz
norbert1998 #59493 üzenetére
Összességében messze jobb gépek . AZ a6000 sosem volt jó, mindezek mellett bírja a Sonyk összes hátrányát, de a az előnyeit amik később jöttek még nem. Mindemellett a kezelhetőség,a kereső a színek, a stabilizátor, és a használható objektívek, a jpg minőség. mind az Olympusok mellett vannak.
Szólnak érvek a Sony mellett mint rendszer, (főleg ha még nem volt fényképezőgéped, és nem tudod hogy kellene működnie), de az nem az a6000.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Az a gyanúm, hogy rosszul értelmezed a képélességet, gyanítom a PDAF és CDAF különbségére kellene ezt értelmezni, abban van elmaradása a m43-nak.
Ha konkréten tényleg a képélesség különbségét nézzük, nálam járt egy A6000 kitobival és egy m43-os GX80 szintén kitobival. Lőttem pár összehasonlítást élességre, ilyen a Sony 1650 és a Lumix 1232. Ha a Sonyra csak a kitobit tudod feltenni annak nem sok értelmét látom mert 16mm-től kezdve szétkeni a széleket.Ha belezoomolsz és erősen rekeszelsz akkor javul a helyzet.
-
Tin_Shield
őstag
válasz
A kép "élessége" félrevezető lehet, az csak kis részben függ a váztól, mondjuk a jpg motor élesítő algoritmusa, de az élesség alapvetően az objektívtől függ. A Sonykat pl. egy Zeiss 55 f1.8-cal tesztelték, optimális rekesznyíláson, ez viszont nagyon nem a kitobik ligája. Szóval a dpreview - és hasonló tesztoldalak - képeit "élesség" szempontjából nem érdemes nézni. Színek, zajosodás, mennyire bírja az utómunkák során a korrekciót stb, ilyeneket érdemes hasonlítgatni.
Néhány objektívet tesztelt a dpreview is, de vannak olyan oldalak akiknek konkrétan ez a profiljuk (opticallimits, lenstip, stb) -
Tin_Shield
őstag
válasz
norbert1998 #59490 üzenetére
Nem tudom mit néztél és miben maradt el messze. Van kb. 2/3 EV előnye Sonynak (azonos generációt nézve) a nagyobb szenzor miatt, ami a gyakorlatban azért nem jelentős szerintem, használtam APS-C és m43 gépet is. Főleg úgy nem, hogy az m43 kitobikat nem kell F8-ra rekeszelni az értékelhető felbontáshoz. Nem rossz a Sony, sőt, félre ne érts, de az adott büdzséből, az adott célra szerintem jobb lehet az m43.
-
válasz
norbert1998 #59481 üzenetére
Ez jó irány amit írsz, ha belefér.
-
Neck
veterán
válasz
norbert1998 #59477 üzenetére
Welcome to Sony E
Én is majdnem ott kezdtem (a5000). Aztán a6000, a6500, a7III, a7IV + a7C2. Sok sikert, szép fényeket! Messze még a végeItt a topicja: link
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
norbert1998 #59474 üzenetére
jó az a sony, én mondom. nézd csak meg az első hsz-t a topicban
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
norbert1998 #59472 üzenetére
nem neked szól a rant, általában
persze azért mert a fujit nem adják el, olyan jó
de tényleg, mióta megvan az XE4-em azóta kb. negyedévente kerül fel eladó darab facebookon vagy itt.
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
norbert1998 #59470 üzenetére
legközelebb kérdezz be a szaktopicba, ezt a faszságot már 10 éve el kéne felejteni, hogy valamire nincs elég obi
mindenre van, csak keresni kell. anno kitalálta valamelyik dslr huszár milc fika közben [mert amikor kijött a fuji 2012-ben, alapból 3 üveggel nyitottak], aztán megragadt a köztudatban. még az abszolút szűkréteg elterjedtségű L-mountra is van 30+ üveg, 9-500 mm között.
-
haruspex
aktív tag
válasz
norbert1998 #59466 üzenetére
Nem elszomorítani akarlak, de az sztem jobb választás lett volna, ha nem kell videó. (Mondjuk sztem az a6000 csak akkor ha valami nagyon nyomós érv van, vagy nincs más választása az embernek)
-
p_adam
addikt
válasz
norbert1998 #59466 üzenetére
Nem kifejezetten a típus a lényeg, hanem hogy mitől szeretnének megszabadulni. Ha ez egy MILC, akkor nagy valószínűséggel olyan hirdeti, aki ért hozzá, akkor meg kb. piaci ár körül fog menni, ergo nem lesz alkalmi vétel. (Magyarul csak akkor jársz jól, ha tényleg ez az, amit keresel - de ezt honnan tudná bárki is, ha nincs tapasztalata...)
Ha meg egy családtag szór ki valami ócska régi DSLR-t (ami egyébként nem is olyan ócska, mert tök jó képeket csinál), akkor felkerül aukcióra homályos megjegyzéssel és képekkel.
Így lehet (az objektívek tényleges értékét nézve) bőven 100e Ft értékű cuccot 50e alatt megcsípni. Csak valamilyen szinten hozzáértőnek, illetve egyre türelmesebbnek kell lenni.
És miután megvan így első körben a jobb optika, utána el lehet adni a felesleget, és abból lehet megvenni hozzá az előbb említett jobb vázak valamelyikét.
Így már benne lehet maradni a keretben, csak itt már azért már el is kell adni, nem csak venni - viszont addig is bátran lehet használni.Vagy harmadik körben venni MILC-t, mert az a "jó", stb. tetszés szerint folytatható tovább a sorozat.
MILC szettet úgy lehet megcsípni, ha valakinek épp elege lett az adott márkából, és feltesz egy rakat dolgot egyszerre - itt viszont már teljesen más összegekről beszélünk. -
p_adam
addikt
válasz
norbert1998 #59462 üzenetére
Szvsz. azért sokkal jobb választás a DSLR mint a MILC (amennyiben a video nem fontos), mert messze jobb gépet és objektívet kapsz hasonló áron. Ezeken könnyebb túladni az optika értéke miatt.
Kit objektívek képminőség szempontjából felejtősek. Jó, persze, ez se olyan, mint egy telefon, de ettől még nincs kihasználva a kamera. Egyáltalán. És ha az optika nem domborít, akkor a kamerán a sor, és ott is ugyanez mondható el, hiányzik valami a képekből, ami különlegessé teszi.
Vagy ha már MILC, akkor rengeteg filmes gép van most is a piacon jó áron optikával, ami adapterezhető - kb. bármelyik sokkal jobb, mint a kitobi, a jobb fényerő és esztétikus rajzolat legalább részlegesen áthidalja ezt a problémát. Persze meg kell tanulni használni, meg akkor már a NEX-5N vagy NEX-6 jobb választás lett volna. De a legtöbb embernek ez nem ajánlható.
[link]
Egyébként a legújabb szerzeményem egy ilyen 5D Mark 1, amit utólag visszanézve kár volt eladnom, egy mezei 50/1.8 STM-mel is messze jobb képet csinál, mint az A6000 bármilyen obival. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy 1000 videó van róla youtube-on, hogy mennyire jó. (Csak olyat kell választani, aminek nem esik le a tükre, de javítható típushiba, ezen felül nincs vele semmi gond.)
A fő ellenfele a Nikon D700.
Na ez már sokkal komolyabb AF képességekkel és kezeléssel rendelkezik, és az ekvivalens 50/1.8G optikája is jobb valamivel, mint a Canon, de drágább is mindkettő, így nagyon nehéz találni ilyen kerettel. Ill. kb. itt van az a határ, ahol én sem tagadom, hogy eléggé súlyos darab. Viszont a későbbi Sony szenzoros Nikon gépeknek már nem ilyen jó a képe.
Mindkét kamera nagyon jó JPEG és RAW formátummal egyaránt, nem megy el az ember életkedve, hogy milyen a kiindulópont és mennyit kell vele dolgozni (mert azt nem mondom, hogy lehetetlen egy jóval modernebb Sony-ból jót kihozni...csak szenvedés, mert minden fényviszonynál másképp csúszik el, nincs egy "mágikus" preset, ami helyrerakja - kellene belőle több tucat...).
Egyébként elég nagy a hype most a CCD szenzoros kompakt kamerák piacán, közben meg a CCD szenzoros régi ócska DSLR senkinek se kell, pedig hasonló szenzorok nagyobb fizikai méretben, így képminőségben még többet tudnak sokkal kevesebbért
The Glorious Golden Age Of The Digital Camera [link]
Szóval ezekből is lehetne bőven szemezgetni, csak nehéz amellett elmenni, hogy már az előbbi CMOS szenzoros, szintén kiváló színkezelésű FF gépek se sokkal drágábbak. -
MrChris
nagyúr
válasz
norbert1998 #59459 üzenetére
Dehogy akarok a pénztárcádban turkálni, csak kíváncsi voltam. Évek alatt már előfordult, hogy németből és angliából kérdeztek olcsónál is olcsóbban, ami a felső határ, mert nem tudnak rá többet szánni. Talán megbocsátható, ha van ez irányban némi értetlenségem.
-
MrChris
nagyúr
válasz
norbert1998 #59456 üzenetére
Azért csak kíváncsi lennék hol van ez az irtó nagy szegénység, mert itthoni viszonylatban is 200€-ért csereobis szett már a gombokért kategória alsó polca.
-
válasz
norbert1998 #59453 üzenetére
Jó választás szerintem. Nekem sose volt sonym, egy időben nagyon szerettem volna, a nex-5-öt nézegettem, aztán a 6000-et, végül hirtelen kellett gép és teljesen random vettem egy panasonicot, végülis bevált, nem bántam meg, de mindig sonyt szerettem volna. Remélem neked beválik.
-
válasz
norbert1998 #59448 üzenetére
Ha a kipróbálás a cél, akkor az 5100 jó alternatívája lehet a 6000-nek, ha tudod, hogy mit adsz fel érte. Én régen nagyon keresőpárti voltam, újabban rengetegszer nem használom már. Szerintem élhető kompromisszum, ha árban ekkora a differencia, és nem okoz csalódást mert tudod hogy mire számítasz. Szerintem jó ötlet, kipróbálod ezzel hogy tetszik-e maga a folyamat és a végeredmény, és ha igen akkor az 5100-at eladhatónak érzem, le tudod cserélni jobb vázra aránylag rövid idő alatt.
-
csacsi77
senior tag
válasz
norbert1998 #59450 üzenetére
Én ezért írtam az A6000-t, mert arra ha veszel egy Sigma 18-50 f/2,8-at, akkor meg is vagy a perfekt fényképezős szettel.
-
kovsol
titán
válasz
norbert1998 #59445 üzenetére
Én úgy gondolom el kell ereszteni az egészet, ha egy ilyen olcsó használt vázra sincs keret, mert akkor még rá se néztél az objektív piacra. Mert bizony az objektíven több fog múlni, és az utómunkán.
És akkor még ki tudja milyen kiegészítőkre van szükséged. Eleve ha bulb mód szóba került akkor kell egy állvány, és távkioldó is. -
csacsi77
senior tag
válasz
Az A5100 kb. ugyanaz, mint az A6000. csak nincs rajta kereső. Engem ez zavarna, nem tudom téged érdekel-e. Korábbi Sony-t nem vennék.
A Nikon D3400-nak nagyon jó a szenzora, de a fókuszrendszere kezdetleges. Középre jól fókuszál, átkomponálással haszálható, de elég kicsi és sötét a keresője. Ettől függetlenül nem rosz kis gép. Én egy Plitvicai-tavak túrát csináltam egy D3300+18-55 AF-P kitobi végig (kb. ugyanez) és nagyon szép képek gurultak ki belőle.
De én mégis az A6000-t ajánlanám minimumnak. -
norbert1998
nagyúr
válasz
Pentax k5 és k50, pana gx7, oly em10 és em10ii, epl5 és 7 is listán volt, de valahogy a fentiek jobbnak tűntek.
-
csacsi77
senior tag
válasz
norbert1998 #59434 üzenetére
Én a helyedben egy használt Sony A6000+16-50 kitobival kezdenék. Kb. 110-120 eFt-ért megvan (több, mint amiiket írtál árban, de annyival jobb is).
A váz jó, a fókusza jó (arc fókusz van ha jól emlékszem, de az elég fasza), a kitobi gyenge, de elindulásnak jó. Vegyél még hozzá egy pótakksit és meg is vagy indulásnak.
Ezzel egy viszonylag modern és jól használható kombóval lépsz be a fotózásban és ha nem jön be némi bukóval el tudod adni. Ha meg bejön veszel rá egy Sgma 18-50 f/2,8 obit és boldogan folytatod. -
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
norbert1998 #59441 üzenetére
nop. mondjuk annyiból jobb mintha elcigiznéd/elkaszinóznád azt a százast.
-
válasz
Szia!
Dslr-t nehéz eladni, nehezebb mint milcet. Azt mondanám, hogy dslr-t az vegyen manapság, aki nagyon tudja mit csinál mert pont az kell neki (valamilyen okból). Ha nulláról indulsz, nem hozol magaddal "örökséget", azaz pl. régi obikat, akkor inkább milcet nézz. Például portrénál nagyon meghálálja a szemfókusz. -
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
norbert1998 #59436 üzenetére
ezekből az oly és D5200 vállalható úgy ahogy, főleg ha nem virágcserép kitobit raksz rá.
-
Rapid136
őstag
válasz
A veszteséggel kiszállni és a "DSLR menő", hát...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motoros topic
- Vezetékes FEJhallgatók
- Dune Awakening - Máris túl az 1 millión
- Vivo V40 5G - az első benyomás fontos
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Óvodások homokozója
- PlayStation 4
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- További aktív témák...
- Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM Sports ( Nikon ) -Újszerű-
- GOPRO Hero 11 BLACK - 5.3k akciókamera - 2 akku, tartozékok (5.)
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Canon EOS 1300D gép szettek, objektívekkel, kiegészítőkkel (1400 - 7900 expos gépek, újszerűek! )
- Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM -Dobozos, újszerű-
- Samsung Odyssey G6 S27BG650EU - 27" QHD 2K 240Hz Ivelt - Gaming monitor - 1,5 év Gyári garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Bomba ár! Dell Latitude E6520 - i5-2GEN I 6GB I 320GB I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest