- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Red Magic 10 Air - gaming telefon is lehet kecses
- Rekord vékony lesz a Z Flip7 is
- Apróbb óra érkezik a OnePlustól
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
-
Mobilarena
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Degeczi
nagyúr
válasz
geprombolo #2625 üzenetére
a számoknak nincs jelentősége, csak a színeket azonosítják
a lényeg: ha az origóból az ideális négyzethez húzott sugár mentén került kinntebb a kamera színvisszaadására jellemző pötty, akkor telítettebben adja vissza az egyébként helyes színt (pl. 4, 5, 10), ha viszont a letér a sugárról, akkor nem pontos a szín sem (pl. 6, 12, 13)
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
geprombolo #2628 üzenetére
Ha azt vesszük, hogy egy jól sikerült gép, és így is használható, akkor nem sok az ár. Ha azt veszem, hogy nem sokkal többért tökéletesen működőt adnak, akkor sok ez az ár.
Azthiszem Szten Márs írta a Pentaxos topikban, hogyha lenne pénze, MÁSODIK váznak megvenné. Ilyen célra tényleg tökéletes lenne, manuális objektívvel.
Én többért egy jót vennék. Persze ez is szubjektív, és a buxádba sem látok bele. Na és az is kérdés, mennyire alkuképes az ár. -
Zoli bácsi
őstag
válasz
geprombolo #2623 üzenetére
k200D-t használok, előtte Nikon D50 volt, ahoz tudok hasonlítani. Szubjektív véleményem: A K200D képei (jpg) szépen telítettek. Néha (tájkép módban) szinte polárszűrős képet gyanítok, olyan kék eget látok. Nekem tetszik, pláne az előd fakó képei után. Nekem nincs probléma a színekkel, szépen a helyükön vannak. Fénymérése tényleg néha alexpóz, nem mindig, a kiégést próbálja elkerülni. Nekem mindenesetre jobban elviselhető, mint a Nikon rendszeresen túlzottan világos képei, egy félhomályos erdőben automata módban ritka túlvilágosított képeket kaptam.
Szóval nekem a színek tetszenek, alexpot kezdem szokni, nem veszélyes. Sokan említik a hangos zárat, mint problémát. Beismerem, hogy 40 évesen kicsit már rosszabb a hallásom, de abszolút nem tartom zavarónak, kicsit fémesebb, határozottabb hangja van, mint a Nikonnak, picit talán tényleg hangosabb, de csak alig! A kitobi fókuszálása többen felkapják a fejüket.
Amit a mások írásában láttam, hogy az alexpo inkább csak a kitobinál van, komolyabb objektívvel megszűnik. Nem értem hogyan lehet, mindenesetre több ember írta már.
Apropó kitobi: Igényesebb fotósnak a hosszútávú használatát akkor ajánlom, ha erősen mazohista hajlamai vannak, esetleg valami súlyos bűnéért (legalább kétszeres anyagyilkosság) akar vezekelni. Nem vagyok nagy szakértő, de olyan, mint az állatorvosi ló, nagylátószögű képeknél az összes objektívhiba felfedezhető minden képen.... -
Degeczi
nagyúr
válasz
geprombolo #2623 üzenetére
a kékeket valóban a megszokottnál jobban túltelíti, az biztosan látható - de hogy zavaró-e, az más téma: nem feltétlenül
(másrészt ez persze csak kamera-JPG-re vonatkozik, RAW-ban teljesen más a helyzet, ott rengeteg múlik a feldolgozó programon) -
Szten Márs
nagyúr
válasz
geprombolo #2613 üzenetére
Az összes létező objektívet baromi nehéz lenne felsorolni ezekhez, pláne osztályozással.
A legtöbb bolt kínálatában megnézheted, hogy melyik gépmárkákhoz milyen objektívek kaphatóak ott és milyen árban, pl itt: [link], aztán ha valamelyik objektív felkeltette az érdeklődésedet, akkor meg vagy valamilyen tesztoldalon megnézed miket írnak róla, pl itt: [link] (több linkért lsd: első hsz), vagy megkérdezed tőlünk, hogy mi a véleményünk róla
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
geprombolo #2608 üzenetére
Ergonómiáról lehet kérdezni, csak nincs sok értelme - úgyis mindenkinek más lesz kényelmes, jó fogású, jó elrendezésű stb...
Tapasztalati úton annyit tudok mondani, hogy nekem (kategóriájukhoz mérten) abszolút tetszik az ergonómiájuk, a gombok számomra jó helyen vannak, a gép anyagminősége, összeszereltsége is teljesen rendben van, bár a K100D-nél (legalábbis amit én szoktam használni) az elemfedélnél nem az igazi az összeszerelés minősége - de kb ennyit lehet felróni neki. -
ottkar
addikt
válasz
geprombolo #2597 üzenetére
A komoly fémlamellás redőnyzárak lemezeinek felületébe platinakorom van hengerelve aminek az a tulajdonsága hogy levegőmolekulákat vonz a felületére ezért tudnak a lemezek nagy sebességgel lesiklani egymáson mert a levegőmolekulák úgy viselkednek mint a csapágygolyók.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
geprombolo #2580 üzenetére
Te valamit félreérthettél. Műanyag zárszerkezetes gép nem létezik.
-
ottkar
addikt
válasz
Redőnyzárat nem szoktak műanyagból készíteni még műanyagházas gépnél se. A Pentaxoknak a váza is fémből van. Az nagyon ócska gép aminél a zárlemezek nem fémből vannak.
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
Zárhibás Pentaxról még nem nagyon hallottam.
Pentaxnak a többiekhez képest elég olcsó a váza. Objektívet meg pár ezer forintért lehet hozzá venni, adapterrel felmennek a régi, M42-es objektívek. Persze a jó objektívek minden típusra drágák. -
Darkness1
aktív tag
válasz
Csodák nincsenek. A jó objektív drága, akármilyen vázra akarja az ember feltenni. Én amúgy a duplakites K200D-t 160e Ft-ért vettem. Döntsd el, hogy sok vagy kevés. Azt mondom, ha jól akarsz járni, akkor nem kitet veszel, hanem külön vázat és hozzá objektíveket, igény szerint.
-
Allien
veterán
válasz
geprombolo #2508 üzenetére
A gyártók csak egy bizonyos "szint" felett szokták garantálni az expó számot. Jellemzően ez NEM a belépő szintre igaz. Ettől függetlenül, mindenre vannak jó, és rossz példák. A Pentax K10D volt a legolcsóbb, mely garantált 100E expót. Ennek tesója a K200D (igaz, kistesó, a nagytesó a K20D), már nem garantálják (a K200D-nél), pedig ugyan az a belső. Canon 40D pl szintén garantált, ráadásul nem belépő szint, mégis pont a zárszerkezete sikerült rosszul, sok felhasználó köpködött (meg még most is), hiszen ez már munkagépnek számít, és elég gáz, ha pont rendezvényen döglik be, még akkor is, ha mondjuk a profik nem egy vázzal indulnak el, ettől még oltári nagy bukta, ha egy gép mondjuk 8000 expónál meghal. Márpedig ez a modell sajna ilyen lett (nem az összes, csak túl sok a rossz példány, információim szerint).
A kompakt más féle, de ott se garantálnak semmit se. Ez a fogyasztói társadalom alapja.Van, aki alig-alig használja a gépét, van, aki kattintgatós, amerre megy, lő pár sorozatot. Speciel én is hasonló voltam (igaz, kényszerből, sajna a gépem szenyózott rendszeresen). Az én kompaktom kb 55-60E képnél tarthat, és még müxik.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
geprombolo #2509 üzenetére
Tévedés, nem garantálják. Közlik, hogy ennyi meg ennyi expóra lett tervezve a zár, de ennyi. Ha hamarabb elromlik, akkor így jártál, nem viheted vissza, hogy dehát a gyár azt mondta, hogy 100 ezerig bírja.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
geprombolo #2499 üzenetére
A K200D erősebb vakut, jobb LCD-t, valamint kissé módosított, időjárásálló vázat kapott és rendelkezik dinamika-kibővítés opcióval is. Elég kevés a két modell ára között a különbség, ekkora különbséget pedig megér a K200D...
A részletfizetés pedig... bemész különböző boltokba, kérsz ajánlatokat, összehasonlítod őket és meglátod melyik felel meg a legjobban. -
rumos14
nagyúr
válasz
geprombolo #2490 üzenetére
az 5D sztem drága 60k-ért.
a K100D-hez adott nagy átfogású zoom objektív attól félek, szintén nem lesz az igazi. -
johnjohn
addikt
válasz
geprombolo #2489 üzenetére
Max. 70 000.- ig, az egy jó gép, de azért jó volna tudni milyen állapotban van, és hogy hány expó lehet benne.[link]
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
geprombolo #2483 üzenetére
A belépő kategóriás DSLR-ek az összes kényelmi funkciót kínálják, amit a kompaktok. A videofelvétel kivételével.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
geprombolo #2480 üzenetére
semmi, jól látod, én nem is szeretem az elnevezést, ami egyfajta eufemizmus: egyszerűen egy nagyranőtt, marokrafogható kompakt, még pontos definíciója sincsen - "küllemkategória"
a képminőség (és az összes egyéb jellemző) így teljesen azonos, egyedül az objektív fényereje lehet nagyobb (de még az sem szükségszerű)
ami valóban "bridge", azaz tényleg hidat képez a két kategória, azaz a kompakt rendszerű és a tükrös gépek között, az a Sony R1 volt és mostanában a Pana G1
-
Darkness1
aktív tag
válasz
geprombolo #2470 üzenetére
A kompaktok sokat fejlődtek az elmúlt években, egy régi, zajos gép nem említhető egy lapon egy modern géppel. Egy dSLR-hez kell az, hogy legalább alapszinten tudj tudatosan fotózni. És persze pénz kell hozzá, amit nem mindig éri meg kiadni rá. Főleg ha ez csak hobbi és nem keresed meg az árát. Ha egyszer elindultál a kiadásokban, akkor nehéz lesz megállni. Szóval gondold végig mit akarsz. Ha általánosságokon túlmenően nem tudod ezt világosan megfogalmazni, akkor még nem ajánlott a dSLR (szigorúan szvsz). Az objektívek minőségével kapcsolatban még érdemes tudni, hogy sok hiba egyszerűen javítható az utómunka során (CA, vignetta).
Amúgy a Pentax kitobi nem olyan rossz szerintem, van több ismerősöm akinek van, szerintük se az. Főleg nem azért az árért, amit kérnek érte. Mondom: mérlegelni kell, hogy ez az egész mit ér meg neked és mennyi pénz lesz rá.
-
rumos14
nagyúr
válasz
DSLR-t akkor érdemes venni, ha a kitobin túlmutató minőséget és (a többféle obi által) tágabb "felhasznállási területet" keresel. mert amúgy tényleg pl. egy Sony R1 is megteszi, használtan láttam 85k-ért. elég brutál kis gépecske.
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
Talán még egy sulinetes matrica is van rajta...
Tényleg megéredt a cserére. -
ottkar
addikt
válasz
geprombolo #2466 üzenetére
Van amit egy gépnél az optika ad a képhez, van ami az érzékelőn múlik.Ezt nagyon sokan összemossák.
-
ottkar
addikt
válasz
geprombolo #2466 üzenetére
A Panasonic FZ 20 optikája minden kitobit vastagon ver.Sőt sok drágább optikát is.
-
rumos14
nagyúr
válasz
geprombolo #2456 üzenetére
használt gép szóba jöhet? ha igen, felhívnám a figyelmet a Minolta 5D-re, Pentax K100D-re, sztem ezek a legolcsóbb cázba épített stabival rendelkező gépek. vagy egy Minolta 7D, ami már egy középkategóriás, igen komoly váz, használtan szintén 75k körül van. újak közül a legolcsóbb a Sony A200 és a Pentax K-m. kitobi egyiknél sem az igazi.
-
Stitch
őstag
válasz
geprombolo #2456 üzenetére
Dupla objektíves kiteket nézegesd, k200d, e-520, d60, a legolcsóbbtól a legdrágábbig ez a sorrend. Hobbi szintű makrózásra jó a tele, amit a dupla kitben adnak.
Szerk.: a k200d és az e-520 vázban van beépített stabilizátor, a d60-nál a double VR Zoom Kitre gondoltam.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
geprombolo #2200 üzenetére
Nem igazán ismerem ezt a modellt, az a helyzet. Képstabid ezzel a verzióval sem lesz, fogásra - szigorúan a részemről - borzalmas, mivel gyakorlatilag nincs markolata. Mindenesetre határozottan az az érzésem, hogy a Nikon D50 18-55 kitben majdnem ugyanennyiért jobb választás lehet... igaz ez 5 ezer expó, az meg 19 ezer - bár ez meg nagyban szerencsefüggő dolog is, lehet hogy az Oly kevesebb után feladná a küzdelmet, hiába van benne kevesebb expó, de lehet pont nem....
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
geprombolo #2187 üzenetére
A nagy zoom nem nagyon fog összejönni, mivel 18-55 vagy 18-70 kitobik jártak a gépekhez, azaz 3x-os, vagy 4x-es zoommal rendelkeznek. Persze korántsem biztos, hogy épp kitobival fogják árulni a használt gépeket, ki lehet fogni más objektívvel is őket, de az árkategórián belül csak kisebb zoomátfogású olcsó objektíveket lehet lesz találni, ez egészen bizos. Egyébként DSLR-eknél a nagy zoomátfogást célszerű több objektívvel átfogni.
A 6 MP-es Sony szenzorról: a különböző, ugyanerre a szenzorra épülő gépek eléggé más képminőséget produkálnak - nagyban függ az adatkiolvasó/feldolgozó rendszertől, hogy egy adott szenzorból mit hoznak ki... de elég korrekt képminőséget lehet kihozni belőle, amiről személyesen tudok nyilatkozni: a K100D pl teljesen korrekt képminőséget képvisel, zajban simán hozva azt (legalábbis JPG-ben, RAW-ban nem tudom), amit egy EOS 350D az igen jó hírű Canon CMOS-ával, sőt, bár lehet ezért a kijelentésemért meg fognak lincselni, de szvsz jobb is. Kérdés, mennyire fontosak számodra az igen magas érzékenységek.
A 18-70-es Nikon objektívben nincs képstabilizátor: ahogy említettem a VR jelzésű Nikon objektívekben van. Bár valamilyen szinten lényegtelen is: szvsz a megadott árért ilyen objektívet nem fogsz kapni semmilyen géphez, ez az objektív sokkal többet dobna az áron, minthogy bennemaradjunk az 55 ezerben. Ugyanez a helyzet a VR-es objektívekkel: 55-ért aligha fogsz találni képstabis Nikont, Canonnál is ugyanez a helyzet, ahhoz drágák a képstabis objektívek. Így ha képstabis gépet akarsz, akkor Pentax K100D (nagyon nagy mák kell ahhoz, hogy 55-ért valaki megváljon egy K100D-től objektívestől - vagy nagyon lerobbant gép), Sony A100 (bár érzésem szerint ez is bőven túl fog futni az árhatáron), Minolta 5D (ha találsz, mert itt a találás a keményebb dió), de inkább úgy mondanám: elég kemény lesz így a helyzet.
Itt a forumon van egy eladó Nikon D50 18-55 kitobival 55 ezerért, nincs benne képstabi, csak 3x-os a Zoom, de igen korrekt gép, a mostani belépőszintű Nikonok nyűgjei nélkül: [link]
Esetleg egy Sony A100 gépváz, szintén 55 ezerért, 10MP felbontással, beépített képstabival, de objektív nélkül és hozzá kellene vadászni valahonnan olcsón egy alapobjektívet: [link]
Itt az oldal közepe felé: [link] lesz egy K100D szintén 55 ezerért, de szintén vadászni kéne alapobjektívet hozzá....Én mindhárom verziót megfontolnám, egyikkel sem járnál rosszul ez biztos. Bár az elsőnél nem lenne képstabid, a másik kettőnél meg túlfutnál az árhatáron, ha objektívet is nézel hozzá (természetesen szintén használtan, egy kitobit igen olcsón meg lehet úszni) - márpedig objektív ugye kell
Szóval mindhárom kompromisszumos, de nem hiszem, hogy meg fogod úszni ezt az ügyet kompromisszumok nélkül.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
geprombolo #2146 üzenetére
Nem nagyon vagyok otthon a használtpiacon, nem ismerem az árakat, így nehéz bármit is ajánlani.
Az első hozzászólást olvasd át te is szerintem, ha már megtetted volna, akkor nem szóltam
A 8 MP lehet nem fog összejönni, de ha nem akarsz nagyon nagy méretben (jóval A/4 felett) nyomtatni, akkor elegendő lesz egy 6 MP is. Azért 6 MP, mert a 6 MP-s Sony szenzorra egy egész sor gép épült, amik most úgy gondolom olcsón beszerezhetőek lehetnek. Konkrétan: Pentax K100D és K100D super (valamint az *istDL meg *istDs is, ha jól tévedek), Nikon D50, D70, D70s, D40 - szóval vannak páran. Egyik sem rossz gép, persze tudni kell milyen objektívvel adják. A D70 és D70s eredeti kitobija a Nikon 18-70-ese volt, ami mind optikai, mind felépítési minőségében felülmúlja a 18-55-ös kitobikat - optikaiban az akkori kitobikat legalábbis biztzosan, felépítésében a mostaniakat is.
Canon fronton EOS 350D és talán 400D. Minoltánál (jelenleg Sony néven futnak a Minolta gépek, szóval nem, nem haltak ki és így emiatti kompatibilitási gondok sincsenek) pedig esetleg 5D. A régi Canon 18-55 kitobi híresen rossz optikai minőségű, de végülis el lehet vele lenni, amíg nem szerez jobbat az ember, mondjuk egy új, képstabis 18-55 IS-t.
Apropó képstabi: A Nikonban és Canonban nincs vázba épített képstabi (mint ahogy a Pentaxban sincs a K100D előtti modellek esetében), Nikon esetében csak VR jelzésű, míg Canon esetében IS jelzésű objektívekkel lesz képstabid - kérdés, hogy ez mennyire fontos neked, de erről bővebben olvashatsz az első hsz-ben.
A Pentax gépek egy része elemes, a többi gyártó a DSLR-eiket saját aksival forgalmazza.
Igazából azt tudom javasolni, hogy nézz körül használtpiacon milyen ígéretesnek tűnő gépeket látsz és ha van pár konkrét kiszemelt, azokról tudunk beszélni, így teljes általánosságban piszok nehéz...
Ja még valamit:
Tájat elsősorban nagylátószögű objektívvel szoktak fotózni, alapesetben a tele pont, hogy nem arra való. (Persze, tudom, lehet telével is tájfotózni és igen nívós tájfotók születtek már telével... de mégsem épp az az általánosabb)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Interactive Brokers társalgó
- Gyúrósok ide!
- Autós topik
- Call of Duty: Warzone
- Red Magic 10 Air - gaming telefon is lehet kecses
- Rekord vékony lesz a Z Flip7 is
- Home server / házi szerver építése
- Windows 11
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN (C) Sony E objektív + Sigma 55mm WR CPL szűrő
- DJI POCKET 2 Standard kamera kiváló állapotban eladó, tartozékokkal!
- Moza Aircross gimbal stabilizátor párszor használt
- GOPRO Hero 12 BLACK akciókamera sok tartozékkal
- GOPRO Hero 11 BLACK akciókamera - különlegesség!!! Labs fw 01.20.70
- ViewSonic VG700b monitor 17" 1280 1024 DSUB, DVI, beépített hangszórókkal
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- Samsung Galaxy S23 Plus 256 GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- iKing.Hu - Xiaomi 14 Ultra - Ultra White - Használt, karcmentes
- Samsung Galaxy S23PLUS 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.