- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Magisk
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- One mobilszolgáltatások
- Telekom mobilszolgáltatások
- Milyen GPS-t vegyek?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
-
Mobilarena
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nord_
veterán
válasz
hibavissza #3778 üzenetére
Ha annyira értenél hozzá, mint amennyire nagyképű vagy...
-
ottkar
addikt
válasz
Te feltettél egy kérdést amire hozzáértő fotós részéről az a válasz hogy:MEG KELL VILÁGÍTANI A FÉNYKÉPEZENDŐ TÉMÁT MEGFELELŐEN!
-
Degeczi
nagyúr
válasz
talán próbáld is ki esetleg ha már írsz vmiről, sokat segítene - mert ezzel az érvek nélküli puffogtatással csak magadat járatod le...
tessék, itt van frissen: közvetlenül egy nagyon fényes, 20W kompakt cső alatt (1 m-en belül!), fehér falú szobában ISO 3200 kellett f/5.6-on az 1/50 eléréséhez... (ami ismét: még mindig túrót nem érne, ha szaladgálnak a gyerekek)
ilyen megvilágítás mellett egyébként mindenképpen kézi WB célszerű, nagyon kevés modell képes automatikusan jól ráállni a beltéri műfényre
mindenesetre ha eleve rosszul fogalmazod meg a kérdésed, és olyat kérsz ami nem valósítható meg egyik modellel sem, ne csodálkozz a válaszokon
-
majom2
senior tag
válasz
hibavissza #3738 üzenetére
egy olyan csimpánzt én is kérek. hidd el, nagyon kevés ember képes "tökéletesen kivitelezett fotót" létrehozni mondjuk az esetek 99%ban. én sem tartozom ezek közé az x éves (d)slr múltammal és ahogy látom te sem, ha nem érted a külső vaku szerepét/hasznát. kicsit több alázat néha nem árt
.
AF (élességállítás)-ben minnél drágább egy váz, általában annál jobb. tesztképeken ez nem fog látszani, mert a melléfókuszált képeket nem szokták kirakni.
ha ilyen rohangászó gyerekekról van szó, akkor az IS semmire nem jó. az elsősorban statikus témákra van kitalálva. ezért mondtam a nagy fényerejű obit, ami ráadásul nagyon sokat segít az AF-nek is.
abba már bele sem merek gondolni h a csimpánzok erre mit válaszoltak volna -
majom2
senior tag
válasz
hibavissza #3729 üzenetére
én a többiekkel ellentétben azt mondom h egy 2.8-as zoom + iso1600-al vaku nélkül is megy a fotó. tapasztalatom szerint ilyenkor olyan 1/50-eket ki lehet hozni ami sztem elég a gyerekfotózáshoz. többiek: vagy nem?
a beépített vakut én sem javaslom. én pl szinte soha nem használtam az enyémet.
ja és persze raw, h szépen be tudd állítani utólag a wb-t.
60e de inkább 70e körül már lehet kapni használtan ilyen üvegeket.de hamarosan lesz egy olcsón eladó brutál külső vakum
-
Terapeuta
őstag
válasz
hibavissza #3743 üzenetére
Az a baj, hogy egy beépített villanóval elveszted minden előnyét a képminőségnek.
A lényeg a lényeg, akkor próbálj keríteni valami használt vakut...
-
Degeczi
nagyúr
válasz
mégegyszer: nincs olyan megfizethető összeállítás, ami sima szobai lámpafény mellett jó képet tudna készíteni szaladgáló gyerekekről!
[OFF]
ha ez újdonságként hat (és az, h miért kell a külső vaku), az azt a "8 éves képzést" minősíti...mindenesetre tényleg érthetetlen, h ekkora tudás birtokában miért kérsz egyáltalán tanácsot? (pláne ha még a válaszok sem érdekelnek)[/OFF]
-
ottkar
addikt
válasz
"a fényképezéshez épp eléggé értek, abban nem tudsz számomra értékes infót adni"
Nofene! Ez nem technikai hanem fotó topic és a gépeket meg a vele való ügyködést nem lehet élesen szétválasztani, hiszen pont te kérdezted fényképezési feladat megoldhatóságát márha annyira értesz hozzá akkor minek kérdezted.
-
Terapeuta
őstag
válasz
látom canonmod van, én egy EX430-at dobnék rá arra az általam javasolt kompaktra...
-
Terapeuta
őstag
válasz
A vakut nem tudod kikerülni szerintem se. Három lehetőséget látok:
-veszel egy kompakt gépet + új külső vakut (én ezt javaslom)
-valamelyik általad kinézett gép + használt külső vaku forgatható fejjel
-valamelyik általad kinézett gép saját vakuja (nincs különbség köztük) -
ottkar
addikt
válasz
Nem törlésről van szó hanem ha valaki fotózik gondoskodjon az elegendő megvilágításról pláne mozgó témánál. Az objektív nem pótolja a megvilágítás hiányosságát. Nagyfényerejű optikát ott lehet használni ahol nem lehet a megvilágítást növelned de nem otthon. Ki beszél tökéletesen kivitelezett fotóról? De a megvilágításról a fotósnak kell gondoskodni ha módja van rá. A csimpánz meg vicc gondolom. Kérdeztél valamit és a hozzáértők elmondják adott helyzeteket hogyan kell megoldani. Több mint fél évszázados gyakorlattal talán nem nehéz.Az hétköznapi körülmény hogyha valaki gyereket akar otthon fényképezni akkor gondoskodjon a megfelelő megvilágításról.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
kissé önmagadnak mondasz ellent: ha ennyire nem érdekel a képek helyes kivitelezése, miért akarsz egyáltalán jobb gépet?
(egyébként többek között pont a kontrollált megvilágítással lépnél túl a csimpánz-fotókon...)
-
Degeczi
nagyúr
válasz
"és vakut sem veszünk"
ezt gondold át újra!
a beépített vakuval csak bűnronda, tipikus pofánvillantott képeket lehet csinálni, míg egy külsőt a plafonra irányítva nagyon szép, természetes hatású képeket - ég és föld a kettő, komoly hiba lenne az elsőnél leragadni...
(önmagában a lámpafény pedig tényleg lótúró, pláne ha szaladgáló gyerekekről van szó...)
-
ottkar
addikt
válasz
hibavissza #3732 üzenetére
Lámpafény lehet egy helyiségben elképesztően eltérő erejű és színű. Azért írtam meghatározott halogénreflektort. És azt kérdezted melyik gép jobb, pedig az elegendő megvilágítás a legjobb.
-
Danny_theDog
csendes tag
válasz
canon 1000d (18-55? IS kitobi)
A 130E jól leteríti a kasszát évekre.130E-ert általában nem az IS-es obit szokták adni, erre figyelj, pláne ahogy írod hogy az objektívpark nem lesz bővítve, ha mégis 130-ért azzal kapod, akkor nemszóltam...
-
ottkar
addikt
válasz
Fény nélkül nem lehet fotózni. A profik vakuznak vagy reflektoroznak ha szükséges. Akkor te miért akarod anélkül csinálni? Nehogy már ne lehessen egy szobában egy vagy két 1000wattos halogént használni. Fény nélküli képezéshez nem tudok gépet.
-
ottkar
addikt
válasz
hibavissza #3320 üzenetére
A gömbfej a makróhoz használható jól természetesen más felvételekhez is. A 3D fej meg olyan telézéshez aminél nem árt ha az egyik állás megmarad, pld panoráma.
A műanyag nemcsak könnyen törik hanem nem lehet merevre meghúzni. -
ottkar
addikt
válasz
hibavissza #3316 üzenetére
Az az alap hogy DSLR hez ne vegyél totál műanyagfejes állványt és olyat se amiről nem lehet a fejet lecsavarni a középoszlopról.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
annyiért tényleg ne vegyél állványt, csak pénzkidobás!
kínai másolatokból egészen jókat lehet venni a neten, de ott is 10-15e körül van az, amivel már érdemes foglalkozni
állványt nem a mostani gépedhez veszel, hanem hosszú időre, akár a teljes fotós hobbyd időtartamára!
a gagyival csak a szívás van: elkopó műanyag alkatrészek; megszoríthatatlan fej, ami folyton lekonyul; bizonytalan tartás, ami jobb esetben csak a képeken látszik meg (berezgés), rosszabb esetben akár a géped is tönkremegy, ha összecsuklik, eldől...
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Nem a tudásod nem szolgálja ki, hanem a géped súlyát nem bírja el. Állványnál tényleg kell az anyag. Esetleg csináltathatsz félcollos vízvezetékcsőből, de még abból se jönne ki annyiért....
Hol vettél százért hátfalat?
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
hibavissza #3312 üzenetére
"állvány:3 000"
Nem tudom 3ezerből milyen állványt lehet venni
Valószínűleg olyat, ami semmit nem ér. Ezt a háromezret szorozd meg legalább öttel, akkor már lehet valami használhatót is esetleg, de azalatt inkább csak felesleges pénzkidobás.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
hibavissza #3270 üzenetére
Te konkrétan milyen Leicára gondolsz?
A Leicának egy tükröséről tudok (bár nem nagyon követem a Leicákat), a Digilux 3-asról: [link]
Ez pedig 4/3-os szenzort használ, azaz akkorát, mint az Olympus. Attól, hgy a teljes képkockát Leica-méretnek is hívjuk még a Leica digitálisok nem akkora érzékelőt használnak, még az M8 sem - ez a sztori régebbre nyúlik, a filmes korszakbaNem is tudom, hol láttál te egyáltalán bármilyen Leica tükröst, meg hogy jött pont ez a márka? Az sem kizárt, hogy még egyetlenegyszer sem vetődött fel ugyanis a topic történelmében...
-
Darkness1
aktív tag
válasz
hibavissza #3237 üzenetére
Nekem egy Pentax K200D van, az alapján beszélek. A kitobija gyengébb, mint egy Zuiko és - ahogy Szten mondta - hajlamos alulexponálni. Felhasználás alapján eldönthető, hogy a kitobi minősége mgfelelő e vagy sem. A fókusza is szokott hibázni ill. egy-egy szituációhoz időnként lassú. És nekem olyan is volt már, hogy beltéren jpeg módban hibázott a fehéregyensúlynál. De ezeket a fotós korrigálni tudja, csak alaposan ismerni kell a gépet és sokat használni.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
hibavissza #3237 üzenetére
Nem ilyen egyszerű a kérdés, mert hiába csinál x gép tökjó képeket RAW-ban, ha neked teszem azt 300mm ekvivalens gyújtótáv kéne az adott képhez, de csak 18-55-ös kited van, aminek ekvivalens nyolcvanvalamennyinél vége van, mint a botnak.
A Sony A200 JPG-itől nem voltam ép elájulva, sőt, igen keményen mosta a képeket. Sőt, RAW-ban is gyengébb volt, mint a tökugyanazt a szenzort használó K10D, kifejezetten gyengébb - valami nagyon nem jött össze a Sony mérnökeinek, és nem az A200 az egyetlen gép, aminél ezt észrevehetjük, a Sony A700 vs Nikon D300, a Sony A900 vs Nikon D3X is ugyanezt mutatja - a szenzor ugyanaz, de a Sony gépei rosszabb képminőséget produkálnak mind JPG-ben, mint RAW-ban.
A kiégésre van egy nagyon egyszerű megoldás: pontosan kell exponálni. Van csomó helyzet, amikor a mátrix fénymérés nem ad jó eredményt és vagy más fénymérési módot kell használni, vagy expókompenzációt kell alkalmazni, ez ilyen egyszerű. A Pentaxok meg gyakorta alexpóznak, napuff, ki kell tapasztalni és tudni kell korrigálni - a DSLR már nem kompakt, ott a használónak is tudnia kell vele bánni.
Ha magát a gépvázat (felépítését, szolgáltatásait, stb) veszem figyelembe, akkor egyértelműen a Pentax K200D, a maga fémbelsős vázával, legnagyobb keresőjével stb...
Ha a gépet + objektíveket, akkor az Olympus duplakitet ajánlanám. -
Szten Márs
nagyúr
válasz
hibavissza #3234 üzenetére
A Sony A200-ban sincs liveview
A pótaku ára erősen függ attól, hogy gyári, vagy utángyártott.
A felsoroltak közül leginkább Oly E-520 duplakit, főleg, ha JPG-ben használod a gépet. -
Stitch
őstag
válasz
hibavissza #3148 üzenetére
Szerintem ha komolyabban érdekel a fotózás, és teheted, akkor vegyél tükrös gépet. Más világ.
Ha meg rossz a monitorod, fotózz analóggal.
Nincs a padláson egy megmaradt családi SLR?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen házat vegyek?
- Stellar Blade
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- Kazy Computers vélemények - tapasztalatok
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Milyen autót vegyek?
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B365M i5 8500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1060 3GB Rampage SHIVA FSP 400W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H610M I5 12400F 32GB DDR5 512GB SSD X 4060 8GB SPIRIT OF GAMER CLONE 3 Chieftec600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged