Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
AssAssynn
addikt
Amúgy nem pont a topik témája, de gondolom nincs külön téma ennek: van valakinek tapasztalata, hogy milyen minikotrót érdemes venni, vagy kerülni?
-
AssAssynn
addikt
-
AssAssynn
addikt
válasz
Vismajor01 #228767 üzenetére
Olyat nem akarok, de gondolom valami nagyon minimálisat vontathat.
-
AssAssynn
addikt
válasz
molnarpeter #228731 üzenetére
Sajna hibridre nem lehet horgot.
-
AssAssynn
addikt
Mondjuk agyalok rajta, hogy az átírás+biztosítások árából lehet kijönne a platós teherautó bérlés... ezt még ki kell számolnom... Mondjuk ha meg nálam a futó, azzal meg bármikor kiugorhatok a tüzépre....hmm. B kategóriás jogsim van csak amúgy. Hogy tudom legkönnyebben leellenőrizni, hogy én vezethetem-e az adott autót?
-
AssAssynn
addikt
Hali.
Kellene egy munkás kocsi most nekem, nem baj, ha benne is van hely, de a lényeg, hogy a hátuljára lenne dobva egy utánfutó, és azzal hordanék építőipari cuccokat. Kb. egy évig lenne így használva, aztán eladnám. Milyen autót javasoltok erre a célra?
-
AssAssynn
addikt
Srácok, egy kicsit nem vagyok, és egyből elkanászodtok. Na várjatok csak, ha lesz időm, fogom reagálni.
-
AssAssynn
addikt
válasz
AssAssynn #216907 üzenetére
Tudom ez most mellékszál, de csak hogy kicsit tárgyilagosak maradjunk. Tudja-e valaki, hogy a sok 1.9 TDI Sharan motor között mi a különbség, és melyiket kell nézni? (lásd a kommentben a link, amire most válaszolok)
Illetve, ami fontos, hogy mely alkatrészek nem bírják és mennek tönkre a városozástól benne?Ugye, ahogy mondtam rokonom, akinek van egy ilyesmije, az városban is sokszor rohangál vele, és ő és a szerelője állítja, hogy nem lesz ennek baja nálam sem, persze ő rengeteget pályázik is, gondolom az menti meg.
Le ne írja valaki megint, hogy "döntsd már el mit szeretnél", mert ez a keresésemtől függetlenül is érdekel amúgy.
-
AssAssynn
addikt
válasz
f4lcon #216960 üzenetére
Most látom a szerket.
Berlingo is volt már téma, csak ott félbemaradt a történet annál a kérdésemnél, hogy abból csak 1.6 VTi van-e csupán, vagy "sima" is létezik belőle. Mivel a legtöbb hirdetettre ráírják, hogy VTi, és mivel nem kaptam választ, ezt a témát elengedtem. De még érdekelhet, ha van belőle jó motor.
-
AssAssynn
addikt
válasz
f4lcon #216960 üzenetére
Akkor csak rémlik neked sok minden.
Nem akarok itt nagyon személyes dolgokba belemenni, mert így is megkaptam már, hogy blogolok a fórumon a pszichológus helyett.
A lényeg röviden, hogy már most van fixen 2 gyerekülés az autóban. A harmadik is belátható időn belül érkezik. És valóban a magasságtól még messze vagyunk, ahogy a 10 éves kortól is. -
-
AssAssynn
addikt
Én tudom mit akarok, maximum téged zavar össze az, hogy én megelégszem az olcsó autóval is, de ugyanakkor drágát is nézek. Ez nem csapongás. Mégis ki mondta, hogy ha eldöntöttem, hogy mennyit szánok rá, akkor muszáj abban az ársávban maradnom? És igen, néztem már ezt is, azt is, ez inkább pont azt bizonyítja, hogy nem vagyok leragadva egy kiszemeltnél. A lényeg az, hogy más a filozófiánk erre nézve. De az a baj, hogy ezzel a párbeszéddel nem jutunk előre.
C4 Picassot is néztem már 1.8 benzinmotorral. Kérdeztem már róla (talán itt is) meg a francia csoportban is. Ott a helyi mester azt ajánlotta, hogy jobb a Xsara Picasso tőle több okból. Ezért nem erre irányul a fókuszom, de különben is marha kevés van belőle, amit néztem, az nem volt valami jó.
-
AssAssynn
addikt
válasz
Vismajor01 #216953 üzenetére
"Ilyen felhasználásra, hogy ne legyen netto öngyilkosság,
-Új autó garanciával
-Hybrid, lehetőleg tölthető
-Elektromos"
Remélem látod, hogy ezt körülbelül bármelyik ide látogató tagnak leírhatnád.Különben hidd el, hogy nem megy el (sajnos
) a fülem mögött az, amit írsz, de látom azt is, hogy ennél az ajánlásodnál te is az ár kompromisszumát hozod elő.
Az a baj, ez oda vezet, hogy egy új autó árából sok-sok használtat úgy használok, ahogy azt nem kellene, majd lelakom és félredobom, aztán az egészet újrakezdem, és mind a procedúra elején, mind a legvégén még mindig jobban jövök ki pénzben, mintha újat vettem volna (néhány extrém kivételtől eltekintve talán). És még mielőtt valaki megint a pénzzel jönne nekem. Ettől még nem a pénzkérdésen bukik el az egész, mert ahogy a fenti példámban is látod, ugyanúgy jártál valamivel, csak a végén mégis jobban jöttél ki az egyikkel. Tehát érthetően, ebben az esetben nem az árral kötök kompromisszumot, hanem azzal, hogy az autó majd megvigyázva lesz. Magyarán az autót eszközként kezelem. De azért mindnyájan tudjuk, hogy ezek a szívóbenzinesek, amiket nézek, még ha meg is hibásodnak majd, de nem fognak 1-2 éven belül kifingani azért, mert városoztam velük. Jó pár példány egész életében így járt. -
AssAssynn
addikt
válasz
zgospel #216949 üzenetére
De hogy vegyek autót, ha nem nézelődök?
Az a baj, nem látsz az én szememmel, hanem a magad nézőpontjából írsz. Igen, nem vettem 4-5-ért se, és tudod miért? Mert nem fért el bennük a 3 gyerekülés.
Zafira is kicsi hátul, a régi és az új is. Néztem, lemértem, feljegyeztem.
-
AssAssynn
addikt
válasz
szabonagyur #216941 üzenetére
"Akkor vegyél valamit, aztán bírja ameddig bírja."
Tekintve, hogy milyen évjárat és árkategóriában kezdtem el a nézelődést, ez volt az alap koncepcióm. Persze nyilván nem mindegy, hogy 1, vagy 5 évig bírja még. Azért ezt is el lehet fogadni szerintem.Az amortizációt ne keverjük most ide. Ott egyébként pont az volt a lényeg, hogy egy olcsóbbal nem bukok szinte semennyit, még egy jóval újabb példányon igen. De most itt nem ez a fő kérdés. Persze az amortizáció az egy ténykérdés, és igaz, és nem elhanyagolható, de most nem erről volt szó. Azt nem írtam, hogy "én nem bukhatok", mert mindegyikkel bukni fogok.
Az eladásnál majd pedig, ha egyszer oda jutok, pont ott leszek, mint a mostani eladók. Ha kérdezik egyébként el fogom mondani mire használtam, de nem látom, hogy bármelyik hirdetésben ez lenne részletezve, úgyhogy nem gondolom, hogy most már így látatlanba rosszabb eladó lennék majd.
-
AssAssynn
addikt
válasz
f4lcon #216937 üzenetére
Ezt a kérdés már egyszer tutira feltetted nekem!
Fogadd el, hogy kell, ennyi a lényeg.
Gondolkodtam már benne, hogy amint elér a gyerek egy bizonyos kort, átültetem egy kis magasítóba, és úgy utazzon, de akkor meg a gyerekem épsége a kompromisszum. Na, talán pont nem ezt kellene meghozzam. -
AssAssynn
addikt
Az a baj, hogy támadsz, pedig vagy nem tudod, hogy mi jár a fejemben, vagy azt se ismered, amit már korábban leírtam. Nem akarlak bántani, ne haragudj, csak mindig ilyenekkel áll belém egy-két alak tök indokolatlanul.
Elfogadom, hogy neked az a véleményed, hogy csak újban létezik olyan, amit én keresek. De te is fogadd el azt, hogy amikor új autót ajánlasz, akkor tulajdonképpen egy kompromisszumot kínálsz, amiben azt mondod, hogy az ár az a dolog, amiben engednem kell. Most te fogadd el, hogy más meg azt írja, hogy "köss kompromisszumot", de ne az árban, hanem mondjuk abban, hogy mennyire tesz jót a kocsinak a rövidtáv, vagy bármi hasonló. Érted. Mindkettő kompromisszum. Egyikben én kötök kompromisszumot a kocsi javára, a másikban úgymond meg a kocsit teszem szenvedő alannyá az én irányomba tett kompromisszum érdekében. -
AssAssynn
addikt
válasz
szabonagyur #216935 üzenetére
Az a baj, ha megnyitom az "új autót is lehet" könyvet, az túl sok új kérdést vetve fel.
De ha nem muszáj, és talán azért még egyelőre nem muszáj, akkor azért mégsem az új autók árkategóriájában nézelődöm. Most ne kezdjük újra a pénzt témát, csak egyszerűen évi 6e km-re, hidegmotoros járatra, a gyereknek ütni-vágni bőven jó az olcsóbb is.
Vagy érted, az árkülönbségből megveszem a hahu legrusnyább szarát, feltupírozom kívül-belül, mint az új, és az üzemanyagköltség többletet is fizetem, és még mindig olcsóbbra kijöttem, mint az újjal."de az nem olyan lesz, mint az új" - írja mindjárt valaki. Lehet, de még mindig olcsóbban kaptam egy jól működő és szép autót. Na, ezért nem gondolom, hogy az új kellene nekem. De ha valaki nem is értené, csak annyit kérek, hogy ezt a kört inkább tegyük most félre. Köszönöm.
-
AssAssynn
addikt
válasz
szabonagyur #216932 üzenetére
Írták már, hogy semminek nem tetszik a folyamatos hidegüzem, sok indítással. De egyszerűen ilyen felhasználásra kell, szóval ezzel nem tudok mit kezdeni. A villanyautó meg méregdrága, és évi 6e km-re big big overkill.
Azt már rég elengedtem, hogy eredetileg gázos autót keressek. Persze olyat szeretném, de régóta nem erre szűrök. Ezt amolyan bónusznak tartanám meg. Most, hogy ez az FR-V már gázos, ez csak ilyen véletlen egybeesés. Persze örülnék, ha jó lenne.
-
AssAssynn
addikt
Elfogadom, amit írsz. De akkor arra mondjatok nekem kérlek valamit, hogy mivel én is ugyanazzal a felhasználással használnám a kocsit, mint az előző gazdája, akkor most mi van? Hát akkor ennyi erővel nálam is hamar kinyíródik majd.
És ezt még megspékelem azzal, hogy az összes ilyen mamataxit ilyen felhasználással nyomják, csak valamelyiket jobban meghajtják néha.
Ha meg ezt a motorolaj miatt írod csupán, akkor megint feljön az a kérdés, hogy ennyi erővel bármelyik általam nézett kocsi szintén ugyanezzel a motorral volt itatva, de nem tudok róla. Akkor azokat hogy hanyagoljam? Vagy "jogos"-e, hogy most ezt a példányt dobom az olajozása miatt, de a másikat meg megveszem, ami ugyanebben szenved, csak nem tudok róla.
Ez most nem kötekedés, csak remélem érted, hogy mit akarok mondani ezzel. Ettől függetlenül igaz az, amit az első mondatomban írok, hogy "elfogadom, amit írsz". -
AssAssynn
addikt
válasz
szabonagyur #216923 üzenetére
Van az FR-V-nek olasz szervizkönyve, ott van vezetve az 160e km-ig, 20 ezrenként van benne bejegyzés. De pipák vannak, meg aláírás, pecsét, meg olaszul se tudok, nem rémlik, hogy viszkozitást írtak-e volna benne. Igazából nyilván fogalmam sincs se ennél, se másnál, hogy mi a múltja, meg láttam már több hamisított szervizkönyvet is. Ezé éppen eredetinek tűnt.
-
AssAssynn
addikt
válasz
Vismajor01 #216917 üzenetére
Nem sok márka van, amit kizárnék, de épp a Dacia egy ilyen. Ennek vannak más okai is. Mondjuk az se tökéletes, de tény, hogy új. Hozzáteszem, több ismerősöm - a szintén új kocsijáról - jó véleményen van. Ettől még ezt a kártyát egyelőre kihagynám.
-
AssAssynn
addikt
válasz
szabonagyur #216916 üzenetére
Ha nagyon le akarnám egyszerűsíteni, akkor azt mondanám, hogy pusztán azon a kritériumon, hogy férjen el hátul 3 gyerekülés, már az új/használt autók skálájának 95% elbukik.
Utána a maradékra rátesszük azt a szűrőt, hogy bírja-e a rövidtávokat, és hogy ajánlható motor-e, és a maradék 5%-nak a 70%-a, vagy akárhány része szintén kiesik. És akkor marad kb. 1%, amit nézegetek élőben, de azoknál meg belefutok azokba a hibákba, amiket itt sokszor leírtam.
Tehát ez az alap probléma. Az más kérdés, hogy ha mindenben tökéletes, de tényleg mindenben tökéletes autót találnék 10 milláért, akkor vajon évi 5e km-re tényleg kell az, vagy ott jön el a pillanat, hogy azt mondja az ember, hogy ennek töredékéért veszek kompromisszumosat és kész. Na tehát ez az ördögi kör, de itt igazából az ilyen "tökéletes" megoldás se jött igen elő. Még a Prius+ volt hozzá legközelebb, de ott se három egyforma ülés van.
Amúgy a legkompromisszumosabb megoldás, ahogy írtam is már sokszor egy Xsara Picasso lenne.Ne tévesszen meg senkit az ára, mindent egybevetve ez a legjobb. Mégha messze nem is tökéletes. Csak ebből meg nem találtam jó állapotú példányt.
De mivel örökké sem várhatom, ezért nem várhatok örökké egy jó Picasso-ra se, ezért nézelődök mást is.Ördögi kör, kapizs?
Amúgy, ha a Xsara Picassot gyártanák még mind a mai napig valami, úgy, ahogy anno abbahagyták, akkor egyszerűen csak néznék egy 10 évest belőle és kézcsók. -
AssAssynn
addikt
válasz
zgospel #216913 üzenetére
Kedvedért utána olvasok ennek a Volvo-nak azért, bár érdekes mód - csak hogy lásd a dolog másik felét - pont te bántottál azért, hogy túl sok időt töltöttem a vásárlással, most viszont bedobtál egy új típust, aminek megint utána kell olvasni, és el kell menni megnézni párat.
Látod, a többi eset is így alakult.
Az olajtémához: eddig csak te beszélsz itt rettegésről és pszichológusról. Én eddig ezzel a kérdéssel abszolúte nem is foglalkoztam, hanem itt az imént vezettek rá, hogy a nem megfelelő olaj kárt tesz a motorban. Én pusztán erre fel írtam, hogy na vajon, akkor mi van a többi autóval, amibe nem tudom, hogy mit tettek.
Magyarán (csak hogy mindenki értse), kérdés, hogy vajon el kell-e vetni egy olyan autót, amibe nyilvánvalóan rossz olajat tettek, hogy aztán majd megvegyen egy másikat az ember, amiről nem tudja, hogy milyet tettek bele, de lehet, hogy abba is rosszat. Ez nem rettegés, ez egy kérdésfelvetés, amire valakinek annyi a válasza, hogy "vegyél újat". Ez persze logikus válasz, és kizárja a hibalehetőséget, de ettől még használtautó vásárlás a téma.
Az meg, hogy ezeket ide leírom, és téged, vagy valakit zavar. Hát épp, hogy az egész topik az autóvásárlásról szól. Hová illik ez a felvetett témakör, ha nem ide?"Alapból abból kéne kiindulnod, hogy megfelelő karbantartást kapott, de a kínálat közepétől általában már fel tudnak mutatni számlákat a szervizekről, vagy legalább az alkatrészekről."
Na, ez az, ami marhára nem igaz! -
AssAssynn
addikt
Igen, ördögi kör, mert egyrészt észben tartom a sok jót, amit hallok és olvasok, de ha azt mind betartom, akkor nem marad semmi.
Pontosan ez a helyzet. Vagy persze lehet, hogy évente egy ilyen járgány felkerül, csak az pont elkerült engem.
Elvben ez a motor nem hajlamos az olajevésre. Ugye simán benne van a pakliben, hogy mivel behozataláig márkaszervízbe járt, ott a 0w20-at adták ott neki, és csak itthontól kezdve, 4-5 éve jár, 20e km óta a 10w40-el. És ugye erre írták, hogy már ez a 20e km se jó neki ezzel.
-
AssAssynn
addikt
válasz
zgospel #216906 üzenetére
Szívóbenzineseket nézek kezdetektől fogva, nem "modern benzineseket".
Ha szerinted jó ez a dízel városban, akkor melyik kocsikba rakták még, nem tudod? Mondom, nekem kell hátra 3 gyerekülés, meg mögé a cumók.Ne ajánlgass ilyeneket, mert én se rosszból írom ezeket. "Látod, nem figyelsz" - ahogy te írnád. Épp most volt róla szó, hogy nem jó a motornak, ha rossz olaj volt benne, most, ha én mégis agyalok kicsit ezen, hogy vajon milyen kerülhetett bele, máris pszichológus. Akkor mi a jó választás?
-
AssAssynn
addikt
Mondjuk wiki alapján úgy látom, hogy nagyon sokféle 1.9 TDI motor volt.
Hát így nem könnyű ezeken sem kimenni, hogy melyik lehetne jó.
-
AssAssynn
addikt
Na mindegy, visszatérve a Hondára, mert még mindig ez a mai napom fő témája. Említettem a sztorit egy rokonomnak, aki úgy, ahogy ért az autókhoz. Bár nem kértem rá, de ő felhívta 2 autószerelő barátját, akik hozzáteszem a legjobbnak számítanak a környéken.
Mindkettő szerelő azt mondta, hogy idézem: "nem baj a 10W40", sőt volt, amelyik azt is mondta, hogy az jó bele, és annak jó a kenése, ez nem teszi tönkre a motort, hanem még halkabb lesz tőle és szebben jár, stb, szóval még így dicsérték.
Ezzel nem azt mondom, hogy ti, vagy a Honda mérnökei tévednek. Csak azt írom, hogy így gondolkodnak az autószerelők. Így aztán várhatom, hogy bármelyik használtautóba, főleg ennyi idősen majd gyári olaj legyen pakolva.Simán lehet, hogy egy ilyen szaki tett 10w40-et az általam nézett kocsiba is.
-
AssAssynn
addikt
Ja ott nincs olyan különbség persze. Kivéve, ha hibrid lenne. De amúgy ezek mind egyformán zabálnak szinte, 1-2 liter különbséggel. Esetleg még dízel enne kevesebbet, de senki se ajánlja.
Kivéve azt a néhány embert, aki szerint nekem is 1.9 PDTDI Sharan kellene erre a felhasználásra.Abba elférnénk és keveset enne és a pályán is menne. Elvben a 2.0 nagyon nem bírja, de az 1.9 igen a várost. Kételkedem benne különben. Lehet volt itt már téma, de valaki írhatna erre valamit.
-
AssAssynn
addikt
-
AssAssynn
addikt
válasz
szabonagyur #216895 üzenetére
Franciák ebben a kategóriában THP/VTi motorokkal szereltek, ami nagyon nem ajánlott. Dáciát, ha nem muszáj nem nézegetem.
Különben van a családban egy 1.9 PDTI Sharan 2002-es évjárat. Ugyanez a rokon mindig mondogatja, hogy vegyek én is ilyet, de gondolom megölném hamar a városozással, feltéve, ha találnék belőle vállalható, nem fél milliót futott, nem rozsdás példányt.
-
AssAssynn
addikt
válasz
zgospel #216894 üzenetére
Épp az imént írtam, hogy kb. egyik használtautónál sem tudod, hogy milyen olajat tettek bele, még az elmúlt pár évben sem, nemhogy kezdetektől.
Ajánlottál egy dízelt, ami nekem egy nap 8x beindítva, végig hideg motorral járva 1-2km-re nem tudom mennyire jó megoldás hosszútávon. Ráadásul azt se látom, hogy ebbe hogy férne be hátra három gyerekülés. Bár tény, hogy élőben nem méregettem, de tippelek, hogy nem.
-
AssAssynn
addikt
Azért valamit csak számít a fogyasztás, írtam erről is korábban, táblázatot is betettem. Évi 1-200e különbség még így is kijön a fogyiban. Gondolj bele a mostani autóm eszik 6-7 litert, ezek meg 10-12 litert, pont a dupljára. Ez számít. Persze, ha vennék egy 10 millás autót, ez elenyészne, de ezért beszéltem múltkor az értékvesztésről, aminél ugyanúgy bukod a pénzt.
De most nem is ez a lényeg. Sőt, a fogyasztás most csak mellékes témaként jött elő. Nézd meg, hogy így is Honda FR-V a téma 1.8 benzinmotorral. Ha a fogyasztás "annyira érdekelne" alapból nem is foglalkoznék ezzel a típussal, ami nálam soha nem is lesz 10 liter alatt.Itt egyelőre arról volt szó, hogy vállalható-e a Honda annak dacára, hogy milyen olajat pakoltak bele.
-
AssAssynn
addikt
Egyrészt írtam is, hogy az ár szerintem sokszor egyáltalán nem tükrözi a valóságot.
Másrészt, ha fordítva csinálom, ha nem, a lényeg ugyanaz marad, hogy se itt, se ott nem találtam jót.
Igény leengedése meg részben erről szól. Nincs jó? Akkor lehet be kell vállaljam a rozsdásat, az olajevőset, stb. Nem találok hibátlan megoldást, akkor már rég azt megvettem volna. -
AssAssynn
addikt
válasz
szabonagyur #216886 üzenetére
Őszintén nem értem, hogy ez miért oldaná meg a helyzetet.
Sőt, ez teljesen új lapokat nyit. Mármint teljesen új típusokat kell nézzek, az összesnek utánaolvasni, kérdezni, megnézni. Alapból nem tudom, hogy 7-9 személyesben lenne most olyan bestbuy, ami tökéletesen illik az általam leírtakra?
És akkor még mindig ott leszek, hogy valószínűleg egy még nagyobb kocsi még többet zabálna, ráadásul annak ugyanúgy nem tenne jót ez, annak ugyanúgy nem tudod az előéletét. Persze ötletet, tippet, ajánlást, ha van konkrét, azt meghallgatok.
Néztem újabb Touranokat is, mert elviekben abban van 3 gyerekülés, de azok kb. 7-8 millák, és TSI vagy FSI motorral vannak szerelve, ha jól rémlik, ami szintén nem városba való. -
AssAssynn
addikt
válasz
Gombinyó #216882 üzenetére
Olyan autót, amiben elfér hátul három gyerekülés, ez fix dolog. Ezen kívül minden bizonnyal benzin kell nekem, és igen, a felhasználásomat sokszor leírtam, rövid távon rohangálok sokat, hideg motorral, néha pálya, hosszabb utak, évi kb. 6e km. Árban igyekszem lentebb maradni, de a felhozatalt látva néztem már 5-6 millás autókat is. Igazából nem az ár a legmeghatározóbb, de azért nem akarok akármeddig elterjeszkedni, mert a felhasználásom miatt egyszerűen nem éri.
Most az előző kollégára reagálva megint kényelmetlenül érzem magam, hogy magamról írok. -
AssAssynn
addikt
válasz
szabonagyur #216879 üzenetére
Nem, nem. Először típusokat nézek ki, és ha ajánlott, akkor elkezdem nézni hahut és a legjobbakat kinézem, elmegyek megnézem, és ha nem jó (nem voltak jók) akkor megyek tovább, engedek a követelményeimből, megyek lejjebb árban, évjáratban, és azok is különben ugyanolyan állapotban vannak kb, de nyilván azok se jobbak.
Mondom, nem találtam még se jó Xsara Picassot, se FR-V-t, se semmit igazából. Jó, Prius+-ból egyedül nem nézegettem a csúcsot, de az árban is 8x annyi, mint ezek. -
AssAssynn
addikt
válasz
tboy93 #216877 üzenetére
Várok, keresek tavaly ősz óta. De igazából nem tudom, hogy meddig tudok és akarok várni. Indul az ősz, bejön ezer plusz feladat, sokkal kevesebb időm lesz, ráadásul a Corsa sem örök élet már. Persze rosszba ugrani se jó, de az se, ha végleg tönkremegy a Corsa, vagy nem lehet már műszakiztatni, mert akkor meg tényleg az lesz, hogy másnak kötelező jelleggel meg kell vennem az első autót, ami elfogadható.
Abszolút nem az aljáról nézelődik egyébként, bár hozzáteszem, hogy az ár sokszor nem tükrözi a valóságot. Néha a kétszer annyiba kerülő autó is ugyanolyan, mint az olcsóbb, ez személyes tapasztalat nem az első esetben már. -
AssAssynn
addikt
válasz
szabonagyur #216874 üzenetére
Az a vicc, hogy én alapból 2008-től nézelődnék, mert az ez alattiakból kb. az összes alapvetően felejtős még hirdetés alapján is.
-
AssAssynn
addikt
válasz
zgospel #216869 üzenetére
Nézd, nem akarom újra leírni a korábbi kisregényeimet.
Nem mindegy mit vesz az ember sem 5-6e km-re, sem alacsonyabb összegért. Ez úgy hangzik, mintha valaki kiszólna egy luxus villából, hogy 20 milla alatt mindegy milyen házat vesz az ember, úgy sem számít. Akinek meg annyi pénze van, nyilván neki is számít, hogy mit vesz a pénzéért.
De leírtam már azt is, hogy mentem följebb árban, bejártam ezer típust, de ott is ugyanezen hibákba ütköztem.Azt elismerem, hogy sokat írtam már ide, kicsit ég is a pofám, készülök is a ban-ra, de bevállalom.
A-tól Z-ig mindent megnéztem már. Élőben kb. 100 autót, ebből volt vagy 15-20 amihez úgy mentem, hogy ha jó lesz megveszem, de mindet csalódottan hagytam ott. Ehhez hozzáteszem, hogy nem az autókereskedés bölcsőjében lakom.
Csak a netes utánaolvasások szerintem 1 hónapomat vették el, éjszakába nyúlóan, és legalább 15-20 munkanapom elment már erre. Útiköltségre is kiadtam már szerintem vagy 100e forintot.
De ez mit is számít? Lett autóm?
Vagy megnyugodtál tőle? -
AssAssynn
addikt
Kell az autó, ebbe most ne menjünk bele pls.
Létszükséglet.
Nyilván igyekszem mindent kiszűrni, de látod, hogy nem csak én vagyok így velehiszen a többiek is írják egy-egy helyzetre, hogy "ezt felejtsd el", szóval ez már csak az én összefoglalóm, hogy lassan már mindent elfelejthetek és nem marad mi.
-
AssAssynn
addikt
Egy öreg fickó használta boltba, meg ide-oda, ezért ment vele keveset, de elárulom, hogy én is csak évi 5-6 ezret megyek, szóval az 4 év alatt ugyanúgy 20-25 ezer.
De azt mondják "végig gázzal használta". Az meg, hogy átváltson, kell vele menni egy kb. 2km-t, szóval ez alapján lehet ő ritkán ment közepes távot, és nem sokszor kicsit.
Na, majd nálam fognak ezek kopni, végig hideg motorral járok, rövid távot, csapatva.Az a baj minél többet olvasok, kérdezek, annál bizonytalanabbá válik ez a helyzet. Inkább valami bátorítót írjatok má'.
Kb. az összes autó, amit néztem, abból vagy folyt az olaj, vagy ütött-kopott volt, vagy rozsdás. Ja és csak egy lett volna első, magyar gazdás tulajtól, de épp az volt a legrosszabb állapotban.
Ezek alapján nem veszek semmit, de mivel pénz sincs újra, meg matematikailag is kb. egy csődöt jelentene az én felhasználásommal, ezért járjak gyalog?Valami csak kellene. De már egyértelműen látom, hogy ebben az árkategóriában ezt el kell fogadjam, hogy nincs megvigyázott, újszerű. Persze lehet, hogy van egy-egy megvigyázott Ignis, vagy valami, de az ritka, mint a fehér holló és/vagy horror áron megy.
-
AssAssynn
addikt
válasz
szabonagyur #216857 üzenetére
Igen, értelek. Hát akkor nem tudom mi legyen.
- nem tudom, hogy ezzel most mennyire károsodott a motor
- azt sem tudom, hogy előtte volt-e már baja
- azt se tudom, hogy a többi hirdetett autóba mit pakolásztak eddig
- kérdés az is, ha eszik is ezek az olajat, attól még vállalhatók maradnak-e, vagy alapból felejtőssé válnak.Ezek alapján kb. lehetetlen jó használtautót lőni, ha csak nem tudom pontosan az előéletét, de kb. csak 1000-ből 1-ről tudod, de még olyat se találtam azok között, amiket keresek. Vagy, ha találtam, azok a tulajok is rosszul csinálták, és el volt hanyagolva a kocsi.
-
AssAssynn
addikt
válasz
szabonagyur #216854 üzenetére
Hát igen, ezt vásárlásnál nem tudom kiszűrni, hogy milyen olaj volt/van benne, mert a legtöbb hirdetett példányra nincs ráírva semmi. Ez pont véletlen, hogy erre meg ráírták. Nem örülök neki igazából. De itt legalább tudom. Lehet más autó meg az elejétől ezt kapta. És próbaúton úgy se látom, hogy "eszi-e". Jó gáz szitu.
Gondolom még mindig az a legjobb megoldás, ha egy ilyen motor később visszakapja a gyári olajat, aztán, ha eszi, akkor inkább után tölt az ember. Nem? Vagy akkor már mindegy neki, mehet a vastag?
-
AssAssynn
addikt
Ahogy írtam 4 éve biztosan 10w40 van benne a matricák szerint, és ez alatt kb. 20e kilométert futott a kocsi. Ennyi idő alatt a "rossz" olaj tönkre tehette a motort? Ha visszaváltanék jó olajra, az már késő lenne és az fogyna belőle?
Most 190e van benne, 170e-től kezdődött ez az okosság, előtte olasz volt, ott vezetve van a szervizkönyv 160 ezerig, de 20 ezrenként van benne bejegyzés. Talán addig még jót kaphatott. Ez gázos, ha számít.
Az a baj nálunk ez ilyen standart, hogy:
"- milyen olajat tegyünk bele?
- jó lesz ebbe is a 10w40"Amúgy ez felveti bennem azt a kérdés, hogy honnan a francból tudjam akkor ezek alapján egy bármilyen használt autónál, hogy jó olajat kapott-e élete során, vagy végig/nagyrészt rosszat?
Ugye általában rá sem írják. Ez most pont makk, hogy a magyar tulaj rámatricázta.
-
AssAssynn
addikt
Szerintetek mennyire gáz, ha egy motorba a gépkönyv szerint 0W20 -tól 5W30 olaj való, de az elmúlt 4 évben már (minimum) 10W-40-est raktak bele?
Honda FR-V 1.8 benzin -
AssAssynn
addikt
Függetlenül attól, hogy mi a keresési előzményem ebben a csoportban, pusztán kíváncsiságból érdekelne, hogy egy plugin hibrid töltése otthon (mondjuk egy V60-é) mennyibe kerülne otthon, egy fázisról, nem rezsicsökkentett áron, napelem nélkül. Abszolút nem értek a témához és neten nem igen találok választ.
-
AssAssynn
addikt
válasz
rbalint88 #216791 üzenetére
Muszáj élőben lemérni, mert az autó össz-szélességéből nem következik, hogy milyen belül. Vannak autók, amiknél kb. 5 centi vastag az egész ajtó, kárpittal, mindennel, és van, amelyiknél 10+cm, szóval vinni kell a mérőszalagot. Nyilván én sem mértem végig az összes létező típust, de általában a kombikban nem olyan széles az üléssor, ráadásul sokban az ajtó mellett megemelkedik az üléslap, szóval nem tudod ki sem csúsztatni az üléseket/személyeket a széléig.
Nem akarok szoktatni őket arra, hogy felnőtt ül mellettük, hanem egyszerűen a koruknál fogva igénylik. Ha most útközben felkel a kicsi és üvölteni kezd, max azt tudod, hogy megállsz és várakozol, amíg az asszony el nem csitítja, de ha ott ül mellette valaki, egyből megnyugszik és könnyebb kezelni. Ja, és ha jön a harmadik, mindjárt lesz neki is helye, nem kell egyből autót cserélni.
Persze ott már valaki előlre kell hogy üljön, de majd, hogy ki lesz az, azt majd eldöntjük akkor.
Rövid útra nem para, úgy én is bedobom hátra, aztán megyünk, de hosszabb úton érdekes ez az egész. Emlékszem mi még anno 4-en ültünk hátul a Wartburgban, mindenféle kisülés/magasító nélkül.
-
AssAssynn
addikt
Most, hogy pangás van a Xsara Picasso piacon, gondoltam megnézek néhány más típust is, hátha ihletet nyerek. Rálestem a Prius+ -ra is, csak, hogy ne mondja Vismajor01 kolléga, hogy meg sem néztem és úgy vetettem el.
Egy extaxi volt a megszemelt, főleg azért, mert közel volt, de azért is, mert mondom árban is ezek a legolcsóbbak. Hát kegyetlenül le volt lakva. Nem az, hogy kicsit, hanem nagyon. Sok csúnyasága felett szemet hunyva megmértem saját magam is az üléssort, de természetesen - jó Toyotásan - itt is kisebb a középső ülés. Igazából ugyanazok az ülése méretei, mint a Verso-é, csak itt még valahogy 1-2cm-el keskenyebb is az össztáv, gondolom, mert szorosabban vannak bepakolva. Hátsó üléseket nem is érdemes figyelembe venni, mert, ha középre és hátra is ültetni akar az ember valakit, akkor mindenkinek annyi lábtere marad, hogy éppenhogycsak elférjen ott a lába, de mozgatni egy szemernyit sem lehet majd. Cserébe hátul foglalja a helyet a két ülés, és részben ezek miatt is a hátsó csomagtér elég kicsi különben. Meg gondolom az akksi is ott lehet alatta (ha csak nem a középkonzol alatt van, de mindegy is), nem valami nagy a csomagtér.
Annyi pénzért, amennyiért a lelakott Prius+-okat adják, lehet venni ugyanilyen (vagy újabb) évjáratos Verso-kat is, amik igaz, hogy nem hibridek és többet fogyasztanak, cserébe leinformálható 150e km van bennük, és szerintem annak dacára, hogy rövidebbek, még a hely is több. Ha ennyi pénzt szánnék a vásárlásra lehet inkább a Verso-t venném.
A másik, amit néztem, az az Auris Touring Sports, ami kívülről nagyon tetszik mellesleg. A nem ajánlott 1.33-as motorral néztem meg, az üresben gázadásra nagyon pörgős motornak tűnt. Valós 200e km-el volt benne, de a kormány annyira szét volt kopva, hogy hihetetlen, gondolom típushiba. A középső üléssor persze eléggé keskeny volt. Egy 2013-as példányt néztem, valahol 2015 körül volt belőle facelift, nem tudom abban változott-e bármi a középső üléseken. Ebből is van HSD, úgy jött csak a képbe egyébként, de gondolom a karosszériát, üléseket ez nem befolyásolta. -
AssAssynn
addikt
válasz
OPiiPO #216753 üzenetére
Köszönöm a pontosítást. Nem is az egyszerűségre-bonyolultságra, hanem az árra gondoltam, ami az elektromos ellen szól. Különben a plugin tetszik legjobban. Reméljük, hogy jó irányba fejlődnek majd az akksik, mert egyelőre lassú és környezetszennyező az elektromos autózás.
-
AssAssynn
addikt
válasz
tboldi #216752 üzenetére
Jó, persze, vannak ilyen kivételek nem is egy, de nem ez a gyakori. Meg itt közrejátszik, hogy mindig is ti használtátok és hosszútávra terveztetek vele.
A "nem éri már meg szervizelni"-t meg úgy értem, hogy ha előjön egy nagyobb hiba, akkor nem érdemes rá költeni a vételárat. Nem az ilyen szokásos, kötelező szervizeket értettem alatta. Az világos, hogy azt mindegyik autó elkéri. És a 14 és 17 az még nem a 20+ amúgy sem. -
AssAssynn
addikt
válasz
f4lcon #216745 üzenetére
Villany olcsóbb? Eddig azt hittem az a legdrágább konstrukció.
Különben nem lesz semmilyen hibrid később? Mert nekem azok jobban bejönnek, főleg a pluginek. Részben a kettős üzemanyag miatt, részben, mert növeli a felhasználási hatékonyságot. Dízel plugin nagy királyság szerintem. Elektromosan mész városban, aztán, ha messzire mész ott a dízel nagy hatótávolsága, gyorsasága.
Most a tisztán elektromosan nem látom jobbnak egyiktől sem, egyedül csak városban.
-
AssAssynn
addikt
válasz
Vismajor01 #216742 üzenetére
Hahu, sima Priusok, nagyon gyors középérték nézés:
2001: 1M
2005: 1.6M
2010: 3.3M
2015: 4.4M
2018: 7.5M
2020: 12M
2023: 16MNem tudom mennyire pörög a hibrid-piac. Alapból abból jóval kevesebb is van egyelőre, így nehéz lenne ezt arányosítani. Persze a világ a hibrid/elektromos irányba halad kikerülhetetlenül, így világos, hogy azok erősödni fognak. De pont a hibrid jelenlegi alacsony száma miatt, ezek drágábban mennek most. De később, amikor több lesz belőle, rendeződik ez a túlárazás.
-
AssAssynn
addikt
Ne irkáljatok már ennyit bazdki, mert nem jut időm autót venni. XDD
(Ez csak egy vicc. Hálás vagyok mindenkinek az eszmecseréért. Meg amúgy is munkaidőben vagyok.
)
-
AssAssynn
addikt
válasz
szabonagyur #216736 üzenetére
Ne hátrálj ki!
Utolsó kérdésemre tényleg választ keresek, mert akkor egyből olyat veszek. -
AssAssynn
addikt
válasz
Vismajor01 #216734 üzenetére
Ne kezd megint a hibridet.
Igazad van különben, csak nem az én esetemben. Sosem térülne meg a felár. És az is veszíti az értékét.
Azt, hogy mennyiért adtad el vedd reálértéken. Most ugye nagyon megváltozott a piac, de ilyen változások nincsenek minden évben azt is tegyük hozzá.
Azzal egyetértek, hogy nem szabad lelakottat venni, sem lelakni, hanem vigyázni kell rá, de nem ettől függ az értékvesztés, persze nyilván, ha egy új autót lelaksz, akkor ettől is, de ettől függetlenül is veszíti az értékét. A lelakással inkább csak mintegy felgyorsítod azt. Ez egy olyan tényező, amit én nem is számoltam, mert mondom a topikban mindenki megbecsüli a járgányát.
Az pedig persze, hogy igaz, hogy bármikor összetörheted, sőt más is összetörheti a tiédet és akkor bukod az egészet, de nyilván ez nem egy kalkulálható tényező, mert ez nem az alapeset. A természetes amortizáció viszont az.
-
AssAssynn
addikt
válasz
szőröscica #216731 üzenetére
Igen, ha nem kellene, hogy beférjen, akkor elég lenne egy bármilyen kombi, vagy egy Corolla Verso.
Kicsik még a gyerekek, kell melléjük az anya. Meg jó, ha ott van, ha nyűglődnek, lefoglalja őket, itatja őket, stb. Megállás se működik mindig, főleg, ha már nyűgösek, akkor jobb, ha inkább időben odaérsz. Ja és ha befér a felnőtt, vagyis, ahogy írtam, a három gyerekülés, akkor az egyben biztosíték a közeljövőre nézve, hogy nem kell autót cserélni 2 év múlva. -
AssAssynn
addikt
válasz
hdanesz #216724 üzenetére
Nyilván én sem engedhetek meg magamnak bármit (sőt), de nem az árral kezdtem, hanem felmértem a piacot. Most hiába kötném magam a 3M-hoz, ha 5M-től indulnának azok, amik nekem kellenek, vagy hiába mondanám, hogy rászánok 5M-t, ha 1.5M-ért is kapok - igaz kompromisszumokkal - hasonlót. Szóval a terepszemle után alakult ki bennem az a kép, ami most van.
"Azt, hogy tudod kalkulálni - vagy mi alapján - hogy milyen értékvesztése lesz egy autónak?"
Nehéz, de azt gondolom az ismert arányszámok alapján meglehet becsülni. Hozzáteszem, ebben a témában sokat kell még tanulnom, és épp a napokban terveztem, hogy csinálok erről egy táblázatot grafikonokkal.
Ezt a képet most kerestem a neten:
Ha a %-os számok nem is teljesen pontosak, de a vonal görbülete az, ami számít. Az, hogy egy adott típusnak mennyi lesz az ára X év múlva, azt főként az évjárat és a km dönti el, de alapvetően a vételárból indulunk ki. Minden autónak más, még egy típuson belül a dízel-benzinautóknak is, és néhol a felszereltség is sokat tesz a latba. Ugyanezt könnyen meglehet nézni hahun is, ha rákeresel egy olyan típusra, amit gyártanak már sok-sok évre, belövöd mondjuk, hogy benzin, aztán vételár szerint növekvő és görgetsz. Az elején évjárat és km függvényében még lassan emelkedik a vételár, ahogy görgetsz lejjebb, de később beindul és nagyokat ugrálnak az árak egyre feljebb lépve az évjáratban. Hogy honnan tudom, hogy az enyém mennyit fog érni, ez alapján tudom körülbelül megsaccolni.
Még egyszerűbben: ha vannak Picassok 2010-es évjáratból, meg 2001-esből, akkor látod, hogy 9 év alatt arányaiban mennyit veszített az értékéből. A 2010-es az 13 éves, és a plafon kb 1.5M. Ezek új ára 4M volt, de reálértéken, ha most lenne új, gondolom lenne vagy 6M is. Magyarul a vételár 2/3-át kb elveszítette az első 10 év alatt, utána lassul, de vannak 2008-as Picassok 800e körül most is. A 1.5M az nagyon a teteje, de a csúcs az mindig kiugró, mert úgy vannak vele, akinek a legjobb példány kell, az fizesse meg a flárat. Ezek a tendenciák, arányszámok igazak más típusok esetében is.
Hozzáteszem, mivel magánszemélyek áraznak, így lehet 1-1 kiugróan nem odaillő példány is a sorban, de ezt nem kell figyelembe venni.
A lényeg tehát a grafikon, az elején zuhan az autó értéke, a végén meg kisimul.
A példádra rátérve: jó és jogos a példa, ilyen van. De ahogy írtad is, ez kiszámíthatatlan. Mondjuk, ha megbízható konstrukciót veszel, akkor kevesebb esélyed van ilyenbe belefutni. Ha olyat veszel, ami beteges és drága az alkatrész, akkor az egy lottó lesz, ezt elismerem. A példádban az azért döntő, hogy ezek olcsó autók voltak, így arányaiban sokat tett a latba a drága szerviz. Mondjuk drágább autónál az a 760 ezres szerviz máshogy arányul. Illetve 5 év alatt hasonló hiba a másiknál is valószínű, hogy elő fog jönni. Mint ahogy tudjuk, hogy például kettős tömegű, vagy akármi X km után cserés lesz, és lehet ebben 50e km eltérés, de ezek a nagy összegek általában tervezhetőek a vásárlásnál. Ha olyan az autótípus, hogy 5 autóból 2-nél egy 700 ezres számla bármikor befigyelhet, akkor az egyrészt egy lutri típus szerintem, amit, ha lehet el kell kerülni, másrészt pedig a vásárlásnál kalkulálni kell vele. És vagy megúszod, vagy sem. Olyan is van, aki tudatlanul megvesz egy betegágyat, de pont kimakkolja, hogy nincs addig baja, amíg nála van. Szóval ez szerintem inkább véletlenfaktor, a már említett hibás konstrukció mellett."Ha pedig alapban 1.5 milliós autót nézegetek, akkor a mai piacot figyelembevéve tuti, hogy nem 3-4-5 éves autókról van szó...amelyek az értékvesztés nagy részét már régen elszenvedték."
Így van, ezért mondtam az elején, hogy ilyen korú autónál kevéssé szenvedsz az értékvesztéstől. De amúgy hozzáteszem, hogy a példádban szereplő 1.9M-es autó is valószínűleg 15 éves, ahogy az árakat látom, szóval ezért is lehet az, hogy a szervizköltség nagyobb volt, mint az értékvesztésből eredő bukás. -
AssAssynn
addikt
válasz
szabonagyur #216722 üzenetére
Bocs, nem akartam belekötni semmibe, nem is volt célom.
Lehet én értettelek félre. Az állításom annyi, hogy eladható egy 20, de még egy 25 éves autó is, ha normális, működőképes állapotban van, mert van ilyen.
Egyébként rendkívüli módon értékelem a párbeszédet, és hogy foglalkozol az ügyemmel!
Hasonlóan a többiek felé is ugyanez áll.
És hidd el, teljesen nyitott vagyok az újra, és kíváncsi vagyok mások szempontjára is, és meggyőzhető vagyok. De ha nem veszem át egy az egyben a másik álláspontját, az azért van, mert úgy gondolom, hogy nem az a jó álláspont, vagy hogy nem lett az én nézetem felülbírálva. Ez nem makacsság, hanem, mert így látom jónak. De én is elfogadom, ha valaki más rendszer szerint vesz autót, hiszen mindenkinek mások a szempontjai, és lehetőségei. Én azért tartom magam ahhoz, amit leírtam.
"A 15 éves autón lehet nem buksz annyit, de majd az 5M-s pár évesen meg tutira 1,5-et és ott nincs opció, hogy alig vagy hasonlót mint a 15 évesen."
Ha tudsz nekem olyan autót mutatni, ami az 5-10 éves korosztályba tartozik, és 5M-ért vagy akár többért is árulják, és 5 év múlva majd közel ugyanannyiért tudom majd eladni, mint amennyiért vettem (vagy csak olyan bukással, mint egy 15 évest 5 év múlva 20 éves korában), akkor azt ne tartsd magadban! Persze reálértéken mérve. Mert, ha az infláció, vagy akármi miatt simán számolva ugyanannyiért tudom majd, az nem érdem az autó számára, hiszen akkor a 1.5M-t érő autót is vételárban fogom eladni, mégis reálértéken bukással.
A félreértések elkerülése végett: ezt valódi érdeklődésből írom. -
AssAssynn
addikt
válasz
szabonagyur #216720 üzenetére
Igazad van, kevesebb feltétellel, több pénzráfordítással sokkal könnyebb dolgom lenne. Vagyis hát... nem érzem, hogy sokkal, de egy fokkal.
Olyan autó kell, amiben elfér 3 gyerekülés hátul. Mindegy, hogy megvan-e már a 3. Kettő van, de középre egy felnőtt csak úgy fér be normálisan, ha oda egy gyerekülés is beférne.
Kisbusz nem jó, mert túl nagy, sokat eszik, meg feleslegesen drágítaná a helyzetemet és kihasználatlan lenne. Ki van ez találva. -
AssAssynn
addikt
válasz
szabonagyur #216719 üzenetére
Tudom mit szeretnék.
Ehhez legközelebb egy patika Xsara Picasso lenne. Ilyet még nem találtam, ezért szoktam alternatívákban gondolkodni, vagy tovább keresgélni. Mert hiába tudom, hogy mit akarok, ha nincs olyan, próbálom reálisan megközelíteni. Mivel az időm is fogy, ezért megpróbálok új területeket is feltérképezni. Ennyi történik. -
AssAssynn
addikt
Köszönöm az ajánlást!
Amúgy nagyon sokféleképpen keresgélek, nem csak úgy, hogy rászűrök a gázra, sőt a gyenge kínálat miatt főleg benzinesre szűrök csak simán. Sajnos sok autónál nem tüntetik fel, vagy legfeljebb a címben. De ez új, hogy ennél meg sehol sincs feltüntetve, csak látod rajta a matricát. De vannak olyan kocsik is, ahol már nem működik a gázrendszer, lehet ennél is van valami. -
AssAssynn
addikt
Szoktunk haverokkal ezzel viccelődni, hogy linkelünk valami drága BMW-t, és hozzátesszük, hogy "ha a héten nem jön egy jó Picassot, ezt kell megvenni".
Vagy, amikor a vételárral a zsebedben utazol haza már a 20. autó megnézése után, és meglátsz a kereskedésben egy OT autót, akkor eszedbe jut, hogy "na vegyünk valamit, ne üres kézzel menjünk megint haza".
-
AssAssynn
addikt
válasz
hdanesz #216713 üzenetére
Persze, teljesen igazad van, hogy nem látjuk a jövőt, ebben egyetértek, én most csak egy jelenlegi helyzetből indultam ki. De tartom magam ahhoz, hogy arányaiban később is ugyanez lesz. Az új autó méregdrága, utána gyorsan értéktelenedik, majd ez a futásidő végére lelassul.
Egyébként, hogy mennyi pénzért lehet jó autót venni az egy érdekes kérdés lenne még, mert én az elején, amikor csak felmértem a piacot néztem ilyen 5M körüli kocsikat is, de abból is volt sok, ami csúnya, lelakott, kopottas, megmattult, sokat futott volt. Viszont idősből is lehet megvigyázott, szépet kifogni. Egyszerűen az, hogy milyen állapotban van, az előző gazdától függ, az viszont, hogy mennyiért kel el, inkább a piac határozza meg. Persze logikus, hogy újabb kocsiból könnyebb jót kifogni. Régen az volt, hogy 1.5M-ért már lehet jó autót venni. Na most az elmúlt két év drágulása miatt ez már 2,5-3M lett.
"Először 5 millióig keresgéltem, aztán rájöttem, hogy bőven elközlekedek egy olcsóbb autóval is...és a különbségből autózok jó ideig vagy javíttatok pár dolgot ami felmerül rajta."
Na, ugyanebből indulok ki én is, csak az összegek voltak mások.Persze világos, hogy ez pénzkérdés is, mert valószínű havi 1-2M fizuval nem gondolkodnék ezen, hanem megvenném az elsőt ami tetszik és repülnék is tovább nyaralni.
-
AssAssynn
addikt
válasz
szabonagyur #216712 üzenetére
Miért ne adnám el?
Sosem rohasztottunk magunkon örökké egy autót sem a családban. 20 év az pont az a kategória, hogy az autó árához képest nem éri már meg szervizelni a legtöbb esetben. Na jó, a 15 év is már efelé tendál
de ezt most hagyjuk, mert egyelőre itt tartok.
Hogy elégedett leszek-e? 5 év alatt buktam 800 ezret, évi 160 ezret. Nem a legjobb, de a másik példához képest sokkal jobb.
Az, hogy mennyi lesz 5 év múlva az autók vételára és reálértéke egy teljesen más kérdés, most direkt nem számoltam vele, de valószínűleg az arányszámok hasonlóak lesznek. Az is lehet, hogy akkor ugyanúgy 1.5M-ért adom majd el, de nyilván tudom, hogy az akkor nem annyit ér majd. Ezért mondom, hogy a jelenlegi helyzetet veszem alapul.20 éves korában, ha még vállalható állapotú, működőképes az autó, akkor eladható. Sajnos ilyen az emberek anyagi helyzete, hogy még vannak többen, akik ilyen korú, ársávú autókat néznek.
De miből gondolod, hogy én túlárazom majd 5 év múlva? Nyilván piaci áron lesz meghirdetve, csak abból indulok ki, hogy most is vannak Picassok 20 év körül a 7-800 ezres ársávban. Elviszik azokat is, meg a 25 éveseket is, meg a 300 ezret futottakat is, meg a 300ezerért meghirdetetteket is. Kinek-kinek mire van pénze, mi van hozzá közel, stb.Az, hogy az új autókat perpill még drágábban is lehet eladni, mint amennyiért az ember vette egy speciális helyzet, ez nincs mindig így, meg nem is lesz. De amiről én beszélek az világos, hogy teljesen más szituáció.
-
AssAssynn
addikt
válasz
bitpork #216711 üzenetére
Várj azért egy kicsit. Mert az elején még szó sem volt az árról, és úgy se igen találtunk olyan típust, ami nekem megfelelő lenne. Ez az árkérdés most csak mintegy mellékszálként jött elő. Én azt írom, hogy ha lehetne venni ugyanolyan méretű, felhasználásra való autót 1.5 meg 5M-ért, akkor miért választanám azt, ami 1.5M-ért megkapható. Ha például 1.5M-ért csak Corsa méretű autókat lehetne venni, és valamiért csak 5M-től kezdődnének a kompakt egyterűek, akkor már valószínű egyből abban az ársávban nézelődnék (vagy vennék két darab olcsó Corsát).
"számítható és minimalizálható értékvesztése legyen"
Pont ezt írom, hogy ha nehéz is, de lehet ezzel kalkulálni és szerintem fontos is anyagi szempontból.
Persze, ha nem nézzük az anyagiakat, hanem a fő szempont, hogy az autó tetsszen neked, vagy másoknak, akkor persze nem nézed ezeket.
Az első autóm egy topázkék BMW coupé volt, sorhat benzinnel. Pont nem számolgattam anyagiakat, mert marhára tetszett.De most nem ez a helyzet.
-
AssAssynn
addikt
Renault Scenic facelift előtti, ugyanabból a hirdetésből, ahonnan te is szedted a képet: [link] Látszik, hogy a középső kisebb.
"Mivel az elképzelés és az ár finoman szólva nincs egy dimenzióban"
Na, most egyelőre ez ott kezdődik, hogy olyan típusú autóból se igen találok, amilyen nekem kellene, és csak azután jön az, hogy amelyik jó lenne, még abból is nehéz kifogni jó állapotút, és csak utána jutunk el az árkérdésig. -
AssAssynn
addikt
válasz
szabonagyur #216707 üzenetére
Nem a nagy üzletről van szó, csak egyszerűen próbálom minimalizálni az értékvesztést - ha erre céloztál. Mondom, szerintem az egész autóvásárlásban kb. ez a legnagyobb pénzügyi szempont. Az üzemanyag, az alkatrészárak mellékesek emellett, persze nagyon fontosak. De általában úgy is az értékvesztéssel bukja mindenki a legtöbb pénzt. Az autózás igazi pénztemető, ezért próbálom minimalizálni a veszteséget. Azt nem mondom, hogy ez az első számú szempont, mert először is azt kell kitalálni, hogy milyen autót akar az ember, mi a célja, de ezek után rögvest jön az, amit említettem.
Teoretikusan. Gondolj csak bele, ha tudnám, hogy az 1.5M-t érő Picassom 5 év múlva nullázza a vételárát, akkor az azt jelentené, hogy hiába agyalok itt a fogyasztáson, meg hogy mennyire jó a motornak a városi használat, úgy is kidobott pénz lenne a 1.5M az 5 év alatt. Ennyi erővel viszont, ha vennék egy 5M-s autót, ami 5 év elteltével eladható 3.5M-ért, akkor ugyanúgy 1.5M-t buknék, viszont egy klasszisokkal jobb autót vezetnék 5 éven keresztül. Ebben az esetben egyértelmű, hogy az 5M-s kocsit választanám. De a helyzet azonban nem ez! Hanem az, hogy az 5M-s kocsi valóban bukni fogja az 1.5M-t, sőt, valószínűleg még akár 2-2.5M-t is, viszont a Picasso szerintem kb. 0.8M-t fog bukni. Ez 1.2-1.7M veszteségkülönbség. Ennyi pénzből bőven tankolgatok, szervizelek, de még veszek egy új (használt) olcsó autót is.
Amúgy, ha találnék Xsara Picassoból tip-top, minden tekintetben patika állapotban lévőt, simán megvenném akkor is, ha az lenne a hahu legdrágább kocsija, vagy még ha attól is drágábban adnák. De nincs ilyen.
-
AssAssynn
addikt
válasz
f4lcon #216704 üzenetére
Először is köszönöm, hogy megpróbálsz a fejemmel gondolkodni.
Vannak fent 15 éves autók 150 ezres, vagy még kevesebb futással.
Illetve van fent több, ami ezek közül gázos. És eredetileg magyar, szóval még mondhatjuk hihető is a km.
De ahogy mondtam is, ez volna a cél, de már ott vagyok, hogy elengedtem, hogy találok Xsara Picassoból utolsó évjáratos gázost, mivel az elmúlt 1 év alatt egy darabot sem hirdettek meg gázosként. Úgyhogy már megelégednék egyszerűen egy gázmentes, jó állapotú példánnyal is. Egyelőre még ilyet sem találtam.Nem értek egyet azzal, hogy 3 gyereküléses autók nem második autónak vannak használva. Nézd meg, hogy a legtöbb ilyen valójában mamataxi, városi használatra befogva, sokszor tényleg kevés km-el. Ezt most nem kifejezetten a Picassokra értem, hanem általában több ilyet láttam már.
Multiplaról még mindig nem tudom, hogy jó-e, kell-e, milyen a jó belőle, nem ástam bele magam.
FR-V-nek rendesen utána jártam. Tetszik, de egyelőre még nagy a 6 személy, drága az évjáratához képest, és gond van az alkatrészellátással, különösen a karosszériaelemekkel, de sok olyan alkatrésze van, ami csak gyáriban kapható, horror áron, esetleg külföldről, esetleg az is hiánycikk. Ilyen B tervnek jó lehet, de nem erőltetem. -
AssAssynn
addikt
Rákerestem ezekre a Scenic-ekre. Szerintem ebben sem egyforma hátul a három ülés.
Itt jól látszik egy hirdetésben az egyik képen: [link]
Sok másikra is rákerestem, de úgy tűnik mindenhol ilyen az ülés. Bár sajnos nem mindenhol fotózzák olyan szögből, hogy jól lehessen látni, de az ülés varrásából lehet következtetni míg a Grand esetében is: [link]
Sokféle lámpás változat van, nem sikerült még összeraknom, hogy ezek közül melyik micsoda, de átpörgettem vagy 3 oldalt, és sehol se vágott az arcomba három egyforma ülés.
Lehet rá kellene mérni erre is személyesen, csak nem tudom melyik változatot kell nézni belőlük, mert ahogy mondtam a lámpa miatt van több fajta is. És úgy látom nem csak a 2-es változatra igaz ez, hanem az 1-es és 3-as szériára is.
Javítsatok ki, ha tévednék. -
AssAssynn
addikt
válasz
Vismajor01 #216689 üzenetére
Igen. És mi lesz 10 év múlva?
Működőképesség, korok, árak.
Én elfogadom, hogy valakinek megérheti, de az én helyzetemben nem. -
AssAssynn
addikt
válasz
Vismajor01 #216686 üzenetére
Épp ma olvastam face prius topikban, hogy valaki elkezdte sorolni, hogy hány sok-sok százezret költött az extaxi hármas priusára csak az elmúlt 1-2 évben. De továbbra se látom, hogy az árkülönbség valaha is megtérülne.
Új hozzászólás Aktív témák
- Mit tud egy retró kézikonzol?
- PlayStation 5
- Telekom mobilszolgáltatások
- Milyen légkondit a lakásba?
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen széket vegyek?
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Mini-ITX
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Bezámítás! Asus ROG STRIX G15 G513IH Gamer notebook - R7 4800H 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1650 4GB W11
- Apple iPhone 14 Plus 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3060, 94% Akkumulátor
- LG 32GR93U-B - 32" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest