- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Telekom mobilszolgáltatások
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- One mobilszolgáltatások
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
- Magisk
- Kirakatba tette a Google a Pixel 10-eket
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
SamSem58
aktív tag
válasz
Milka 78 #97766 üzenetére
Drivereket ad hozzá a kereskedő, a többi meg majd kiderül!
Te írtad: "Tetszik nem tetszik ez van egy ezer éve kipusztult platformhoz csoda hogy van még egyáltalán valami."
Hogy is van ez az "ezer éve kipusztult platform", hiszen még Windows XP gépek is futnak szép számban?! Ha az LGA-1155 "ezer éve kipusztult platform", akkor mi az XP? Mindezt csak puszta kíváncsiságból kérdezem!
-
Yodamest
veterán
válasz
Milka 78 #97767 üzenetére
Na nézegettem kitgurus teszteket, (nagyon korrektül, részletesen belemennek dolgokba egyébként) és vannak azért itt más fontos dolgok is:
A kitgurus tesztből kiderült pl. hogy a B550 Toma elég hülyén oldja meg a 2db nvme slotot, mert ha az alsóba is teszel ssd-t akkor az csak akkor fog full sebességen menni, ha a PCI 1x és 4x slotokba semmit se raksz. Na most én pl. használok PCI E 1x hangkártyát a gépben, szóval elvileg így a chipsetről üzemelő nvme ssd csak PCI E 2x sebességen tudna menni....
Asusnál ilyen probléma nincsen, ott a chipsetes nvme ssd a sata3 portokból vesz el 2-t, ami tök mindegy, mert 4 így is marad és a PCI slotokat lehet normálisan használni korlátozás nélkül. Szóval azért ez egy elég fontos szempont, csak én is ha most nem nézek róla 1 órás tesztet, nem tudtam volna így ezt.
-
SamSem58
aktív tag
válasz
Milka 78 #97753 üzenetére
Mit jelent az, hogy full fapad? Rövidítsük le a kérdést: tud e annyit, mint az elődje, az MSI 7680? Ha igen, akkor oké, mert egy új alaplap, azért új alaplap! Azt látom, hogy csak USB 2 csatlakozási lehetőség van, ez elég sanvanyú! Lehet e ebbe USB 3 panelt tenni - ez rendelkezésemre áll.
-
Loccze
tag
válasz
Milka 78 #97722 üzenetére
Köszi!
Nem lesz fejlesztve ez kb 90%
Az előző gépem most lesz 8éve
Asrock z77 pro4 i5 3550
És most is hibátlanul üzemel egy RX 560 kártyával.
Otthoni felhasználásra lesz, filmezek és zenét hallgatok, viszont sokat megy napi 12 órát. Szeretem, ha gyors és minden egyből ugrik. Játék nagyritkán akkor sem nagy felbontáson. A nagyritka, évente 1-2 alkalom. Tehát csak megbízható legyen egy m.2 ssd és egy videókartya lesz benn, később lehet egy hangkártya is hi-fihez. -
tothjozsi96
addikt
válasz
Milka 78 #97681 üzenetére
Köszönöm!
Én 3000Mhz-es memóriákban gondolkodom, az i7-8700-as konfigomban is az van, teljesen jó.
Így igazából a B460 is jó, 2933MHz az majdhogynem 3000.
Az OC semmiféleképpen sem érdekel.Azért akarok i7-et venni hogy kvázi jó sokáig legyen jó. Lehet hülyén hangzik de én a 9400F-et kevésnek éreztem, pedig nem csinálok olyan nagy dolgokat PC-n, mégis éreztem hogy lassabb. A 8700 viszont nagyon fürge, itt már nem érzem ezt a lomhaságot.
Ez a Z490-A PRO lap is nagyon tetszetős.
Még nem döntöttem el hogy ATX vagy mATX, de akkor az általad ajánlott két lap közül választok majd.Köszönöm!
-
tothjozsi96
addikt
válasz
Milka 78 #97664 üzenetére
Köszönöm szépen mindenkinek aki írt!
Megfogadom a tanácsot, már nézegetem ezt az MSI alaplapot.
Azért még mindig felmerül bennem a kérdés hogy a STRIX B460-F megéri-e a 15 ezer forint felárat.Tudom, tudom. Egyik mATX másik ATX, nem vagyok helyszűkében, de jobban szeretem a kompaktabb kisebb gépeket. Viszont nem tudom a STRIX B460-F mennyivel kínál többet ezért a felárért cserébe.
Most már nagyjából kezd körvonalazódni hogy mindenképp i7-10700 lesz, szerintem teljesen felesleges nekem a "Z"-s lap, de lehet rosszul gondolom.
-
la_cc
addikt
válasz
Milka 78 #97557 üzenetére
Köszi szépen az ötleteket!
Akkor ez a 4 van terítéken:
MSI MPG Z490 GAMING EDGE WIFI -> 77k
GIGABYTE Z490 AORUS ELITE AC -> 72k
GIGABYTE Z490 VISION G -> 83k
MSI MAG Z490 TOMAHAWK -> 72kMindegyiknek ugyanolyan jó az integrált hangkártyája is?Közben látom, hogy a Vision G-ben 1220-as audio van.Ebből a 4-ből akkor Tomahawk és csá?
Ha esetleg elmennénk egy kicsit magasabb árkategóriáig mondjuk 100-ig, akkor milyen plusz többletet adna egy drágább lap?
-
kolopele
nagyúr
válasz
Milka 78 #97528 üzenetére
Azért érdemes megnézni, hogy egy közel 2070 körüli kártya esetében mennyit számít az, hogy 2666 vagy 3200 mhz - es a memória egy 10400 mellett. Mondhatni semmit. Akkor van ennek komolyabb jelentősége, ha legalább egy 2080 Ti van ott, ahogy a tesztben is, ott már lehet 10 vagy annál több fps különbség is, csak ott meg már az a teljesen mindegy, hogy 150 vagy 140 az az fps:
[link]
Aki max. 75HZ FHD - n játszik, oda bőven elég egy B460 meg 16gb 2666 mhz ram, plusz egy 2060 super-2070-2070 super kártya. -
Yany
addikt
válasz
Milka 78 #97383 üzenetére
Én is így tettem. Amúgy a spin up/down time-okat 0.3s / 0.2s-re belőve csodát lehet művelni az rpm-változásból eredő zajok ellen.
Egyszer bekalibráltam a ventiket és semmilyen szoftver nem kell fusson a háttérben, hogy azt tegye, amit szeretnék.
tibee77: külföldön mindkét lap kivételesen jó vétel:
B550: https://www.idealo.at/preisvergleich/OffersOfProduct/200408769_-mag-b550-tomahawk-msi.html
X570: https://www.idealo.at/preisvergleich/OffersOfProduct/200376302_-mag-x570-tomahawk-wifi-msi.html -
vond
MODERÁTOR
válasz
Milka 78 #97383 üzenetére
Végre valaki, köszönöm!
Oké, akkor hanyagolom mind a BIOS frissítést, mind a különböző szofveres mókákat. Amúgy is kicsit irtózom ez utóbbiaktól, mert az ASUS AI Suite rossz emlékeket hagyott bennem (megbízhatatlanul működött, de legalább a gépet zabálta).
BIOS-ban belőttem az 1-es XMP profilt, meg mind a hat ventit szépen. A CPU, meg a 4 db 14-es PWM-mel, az egy 20-as meg DC-vel van leszabályozva minimum fordulatra 50 fokos CPU hőmérsékletig (figyelve a pozitív légnyomásra is a Phanteks Enthoo Pro-ban - amúgy másodszorra is egy álom volt ezt a házat szerelni). Aztán ha megkergetem a procit, akkor szépen elkezdenek gyorsulni.
A 3700X-en meg azt vettem észre HWinfo-ban, hogy ha kell, akkor úgyis all core 3.9 GHz-en, vagy single core 4.4-en megy. Biztos lehetne még húzni, de végülis így is ég és föld az i5-8400-hoz képest.
Akkor nem bántok semmit, köszi!
-
válasz
Milka 78 #97377 üzenetére
Köszi. Igazából kitudom mindkettőt "büntetlenül" tesztelni, hiszen létezik ez a 2 hetes elállás nevű csoda. Amival visszaélni nem akarok, mert hiszek a jó termékben mint entitásban ami normális termékéletutat és gondos gazdát érdemel nem oda-vissza hajigálást a vevők boltok és gyártó közt, de ha nagy ritkán mégis élek a lehetőséggel nem hiszem hogy különösebb etikai vétség lenne. Eddig egyszer álltam el 5600XT-től, a gta nem szerette.
-
válasz
Milka 78 #97374 üzenetére
Ja és köszönöm a választ!
Amk még nagyon nem mindegy: oké hogy kicsit melegebb, nem hiszem hogy 6/8 magon ez számottevő lenne. De cajon ampreben le tudja adni amit a b450 tomahawk?
A steel legend 90-re limitált
A tomahawk-nak 120-130 semmi gond de 160at is láttam már.
Ha a 130 nem sima liba az aorus pro-nak szóba sem jöhet. -
-
Okami68
csendes tag
válasz
Milka 78 #97350 üzenetére
Bocsánat, a jövő évi fejlesztésnél a Ryzen 5 3600 lett volna a célpont processzorban. Ehhez szerettem volna egy megfelelő lapot választani.
Egy B450-es lapban gondolkoznék szívesen, mert az így a fenti processzorral biztosan kiszolgálna pár évig.
Azt olvastam, hogy az MSI erős a 450-es kategóriában.Tudsz ajánlani egy olyan 450-es MSI (vagy más) lapot, amely támogatja az 1500x-et és megfelelően működik majd az r5 3600-al is - és jó hozzá a jelenlegi memória?
Ár szempontjából ráköltöm, amit kell, hiszen most működésképtelen a vas.
-
-
válasz
Milka 78 #97316 üzenetére
Mire gondolsz itt konkrétan? (Komolyan érdekel, nem piszkálódni akarok)
Azért kérdezem, mert nekem az, hogy: pwm doubler helyett, rendesen kiépített vrm fázisok lesznek. Azt jelenti, hogy jobb lesz a lap. (Persze, ha nem xarabb vrm kerül rá, mint előtte).
Illetve a GN videoban is elhangzik, hogy jó irány a pwm doubler nélküliség (a high end lapok is ebbe az irányba mennek.
Pl. a másik videóban domináló GB Aorus Master 14+2 true phase (nincs pwm doubler)
Ha nézem a jelenlegi GB Aorus Elite és a Elite V2 közötti változást akkor ez úgy fog kinézni, hogy:
- eddig: 6+(6doublerrel)+2
- új leosztás: 12 + 2
A Pro vs. Pro V2 ue.Ezt táblázatot még használtam infó forrásnak: https://forums.tomshardware.com/threads/x570-x470-x370-b550-b450-b350-a320-motherboards-am4-socket-for-amd-ryzen-cpus-sortable-comparison-tables.3110172/
Szóval nagyon kiváncsi vagyok milyen változásokat hoznak ezek a lapok.
-
válasz
Milka 78 #97287 üzenetére
Ez akkora gáz már, hogy még mindig csak sanszosságról van szó. Nagy pofáraesés lenne ha miután emiatt van rajta nagy bios nem vinnék. Most akarom a steel legendet mortar max-ra cserélni, részben emiatt, részben mert jobb, részben garanciahosszabbítás, én nagyon pipa lennék ha a 4000 nem menne bele.
-
Beast007
aktív tag
válasz
Milka 78 #97263 üzenetére
Köszi a választ!
Én a b550/x570 aorus mastert láttam eddig ami tudja , drágábban talán a rog hero.
Az x570 aorus master ajánlott, a B550-es változat is? Igazából most is aorus masterem van intel oldalon ha ajánlott akkor maradnék ennél a típusnál.
Azért jó lett volna max. 100k-nál megállni. -
-
X2N
őstag
válasz
Milka 78 #97241 üzenetére
Már leírtam h elnéztem a dátumot. Ebben a hsz-ben. Valamiért a youtube ezt dobta föl nekem, azt hittem új a videó, és pont itt fórumon X570 Taichit ajánlottak, ezért írtam csak. Gondolom te se gondolod komolyan hogy egy 1 órás teszt alapján ahol nem is egy túlhajtott 3950X-el tesztelnek egy X570 vrm-et messzemenő következtetéseket le lehet vonni...
-
X2N
őstag
válasz
Milka 78 #97233 üzenetére
Most tényleg beteszel egy már javított x570 tomahawk mérést? Attól hogy a hőmérő szenzor ennyit mért egy bizonyos ponton 1 óra után még lehet rossz. Elmondták a gamersnexus-os videóban hogy az volt a baj hogy megrekedt a meleg levegő az io shield és a vrm hűtőborda között...ott aztán minden fog melegedni. Ezek a fetek működnek 150fokon is. Elhiszem hogy azóta javítva lett csak nem látom hogy mit terveztek át hogy járjon ott a levegő a shield és a hűtőbora között.
De nagyon érzékenyek itt egyesek...
-
atom18
senior tag
válasz
Milka 78 #97181 üzenetére
Abszolút nem akarnék tuningot max egy kerek számra a jelenlegi 6700K is 4.2ghz-n megy. jeni által leírtak alapján nem tudom megéri e várni rá. Most kicsit bizonytalanná tettetek de van 3 választásom vagy marad még egy darabig a 6700K vagy cserélek 10700K-ra és nem számít a pcie 4.0 vagy várok míg lesz...
-
Nyugis
senior tag
válasz
Milka 78 #97159 üzenetére
szuper ez a MSI MPG Z490 GAMING EDGE WIFI- ez 71k bööven benne van a keretben.
ESETLEG létezik olyan deszka, amiben van beépített bluetooth?
vagy amire több sata3-at lehetne rádugni?
igazábol nem ragaszkodom az asus-hoz a lényeg, hogy atom stabil lap legyen minőségi darabokból összeszerelve, hogy hosszú távon is kiváló társam legyen.
csak és kizárolag INTEL platform az ami szóba jöhet nálam.
AMD volt köszönöm többet nem kérem. se vga-ba se semmibe.
ez a fentebbi magán vélemény ki mit szeret miben bizik, etc.. -
Albigator
őstag
válasz
Milka 78 #97148 üzenetére
Oké. Akkor csak a HDD-k mehetnek nyugodtan az Asmediás portokra.
(#97150) jokeph
Ez is igaz. Mivel a jelenlegi lapomon csak 1 hely van, ezért most csak 1db M.2-es Nvme SSD használok rendszernek (250GB 960 EVO) .
De lehet kiváltom azt is satásra, mert akkor nyugodtan mehet a BCLK tuning is (ha tudja a B550 Taichi). -
Albigator
őstag
válasz
Milka 78 #97144 üzenetére
Ááá én nem mókolok.
Amúgy ASMedia sata vezérlőről mik az újabb tapasztalatok? Régen sok inkompatibilitási problémáról és lassabb sebességről is lehetett olvasni.
Mert a B550 Taichi 8 portjából 4 db ASMedia ASM106 által vezérelt (szintén 6.0 Gb/s).
Én pedig a mostani 4 satás eszközöm (3 HDD és 1 satás SSD) mellé még beszerzek 1-2 satás SSD-t a jövőben. Úgyhogy kell nekem 6 normális sata csati. -
egeaborbely1
csendes tag
válasz
Milka 78 #97126 üzenetére
Bocsi. Én egész másképp értettem az első válaszodat. Így már értem mire gondoltál. Mindenesetre köszönöm a tanácsot, nagyjából ezekre a dolgokra gondoltam. Pénzről azért nem is írtam, mert nem igazán az a meghatározó, hanem mint a fent felsorolt igényeket teljesítse. Persze fölöslegesen és se hányom ki az ablakon a pénzt lapáttal.
A B550 tűnik egyébként szimpatikusnak. Proci 3600x -nél erősebb egyenlőre biztos nem megy bele, nem látom értelmét , viszont később simán cserés lehet a ramokkal egyetemben, tehát fejlesztés is opció.
Még egyszer köszönöm a segítséget. -
egeaborbely1
csendes tag
válasz
Milka 78 #97123 üzenetére
Ok. Valójában nem gondoltam hogy egy annyira nem komplex iromány elutasításra talál egy specifikált fórumon, én csak próbáltam a lehető legtöbb támpontot megadni egy racionális válasz megadásához. Igazság szerint találtam is az általad javasolt opcióban lapot, ami talán szimpatikus is, ( MSI MAG B550 TOMAHAWK ) bár még mindig kíváncsi lennék a közösség véleményére , mert pl az MSI lapok nálam olyan meghalós , nem jól húzható lapok beidegződéssel vannak számontartva. Aláírom, az elmúlt tíz évben nem volt MSI lapom.
-
-
freelanced
addikt
válasz
Milka 78 #96902 üzenetére
Köszönöm a válaszod!
Olyan kérdésem lenne még, hogy ha már úgy is váltanom kell lapot nem érné meg a jövőre nézve Z490-et venni? Abba még bele tudnám tenni a következő 11. generációs Inteleket is, ráadásul ahogy néztem a 9700k-hoz képest már egy 10600k sem sokkal gyengébb akár, a 10700k meg kb. 9900k szinten van.Mi a véleményed? Milyen lapok ajánlottak a Z490-esek közül?
Köszönöm, elnézést a plusz munkáért! -
Hauptmann
veterán
válasz
Milka 78 #96901 üzenetére
Jobban utánanézve valóban, a Pro-n és az ultrán ISL69138/ISL6617A van, annyi a különbség, hogy az Ultrán jobb a VRM borda a leírások szerint. A Masteren IR35201/IR3599 van. Na, most nagyon megoszlóak a vélemények, melyik a jobb. De lényegébemn tökmindegy, mindegyik alkalmas komolyabb tuningra is.
Új hozzászólás Aktív témák
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- Olcsó Notebook! Lenovo Ideapad 3! Ryzen 3 3250U / 8GB DDR4 / 128GB SSD
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3020, 91% Akkumulátor
- Gamer PC - Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / 32GB DDR4 / RTX 2060 / 256SSD+500GB HDD
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 - i5-4GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest